EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Mladi i ishrana  (Read 9844 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Mladi i ishrana
« on: January 17, 2007, 02:29:13 PM »
Mladi i pravilna ishrana ova dva pojma ne idu uvek zajedno. Oni jedu bilo sta bilo gde, a nasi saveti i upozorenja obicno su samo mrtvo slovo na papiru. Kako "naterati" tinejdzera da se zdravo hrani?

U periodu adolescencije deca ispoljavaju nezavisnost, narocito kada je u pitanju ishrana. Tesko je naterati ih da postuju pravila uravnotezene ishrane, kada ona gleda slike manekenki, a on se priklanja ponasanju grupe. Naoruzajte se strpljenjem i pokusajte da im pomognete da lakse prodju kroz period odrastanja i naviknu se na novu sliku svog tela.




Nikad ne jede povrce

Povrce je vazno zbog unosa vlakana (izuzetno vaznih za varenje), vitamina (B6, C, karotena) i mineralnih soli (kalcijuma, magnezijuma, gvozdja...), a sve to uz veoma mali broj kalorija. Izbacivanjem povrca iz jelovnika, vase dete se lisava vaznih elemenata ishrane, koje, doduse, moze nadoknaditi vocem. Medjutim, ako i voce slabo jede, onda to moze predstavljati veliki problem. Pokusajte sa supom, koja ce mu mozda privlacnije izgledati od tanjira punog povrca. Drugo resenje je da u jelu spojite skrobno i drugo povrce, na primer krompir i sargarepu. Konacno, ne zaboravite sokove od voca i povrca. Predlozite detetu da vam pomogne u pripremi obroka: mozda ce tako promeniti misljenje, a samim tim i ponasanje.

 
Jede puno mesa

 Izvor kvalitetnih proteina zivotinjskog porekla, neophodno u periodu rasta, meso je takodje bogato i mastima. Ako vase dete unosi veliku kolicinu mesa, to je i velika kolicina masti, pa se time remeti ravnoteza organizma. Ogranicite mu unos mesa na 200 grama dnevno i to podeljeno u dva obroka (rucak i vecera).


Moze li pica da zameni uravnotezeni obrok


Pica moze da se ukljuci u program uravnotezene ishrane. Testo zamenjuje hleb koji se obicno jede za vreme obroka. Isto vazi i za sir. Medjutim, sok od paradajza i malo povrca ne mogu nikako da zamene tanjir povrca spremljenog na uobicajeni nacin. Da biste poboljsali ravnotezu, posluzite picu sa salatom (zelenom, od paradajza...) i zavrsite sa nekim vocem. Takodje, vodite racuna o kolicini: ne vise od 200-250 grama.

 
Pije "litre" gaziranih sokova

Ovim slatkim picima unosi se velika kolicina secera: 1,5 litar gaziranog pica sadrzi oko 180 grama secera, tj. oko 720 kalorija. A uravnotezena ishrana podrazumeva da secer i njegovi derivati ne smeju prelaziti vise od 10 odsto ukupnog dnevnog energetskog unosa, a to znaci 65-70 grama secera po osobi. Preterani unos, naravno, utice na tezinu. Tim pre sto se gazirana pica ponekad piju iz puke dosade. Razgovarajte sa detetom da smanji dnevnu dozu ili da makar pije pica sa oznakom light u kojima je secer (saharoza) zamenjen vestackim zasladjivacem i koja, zbog toga, nemaju mnogo ili uopste nemaju kalorija.

 
Gricka izmedju obroka, a za vreme obroka jede malo

Grickanje izmedju obroka jeste problem jer remeti ciklus gladsitost. Gladju se izrazava potreba organizma za hranom. Raznovrstan i uravnotezen obrok donosi zasicenost koja traje do sledeceg obroka. Ako dete jede izmedju obroka, glad ce se brzo javiti jer je zasicenost koju pruzaju grickalice loseg kvaliteta. Pomozite detetu da shvati kako deluje ovaj zacarani krug i da se koncentrise na obroke i obavezno uzinu. Nekada pomaze i razgovor sa nutricionistom.

 
Bavi se sportom

Ako se vase dete bavi sportom, u interesu mu je da promeni ishranu da bi imalo sto bolje rezultate. Prvo pravilo je da unosi dovoljno tecnosti pre, za vreme i posle treninga, da bi organizam imao najbolje uslove za rad. Postarajte se da uvek nosi flasu vode ili, ako trening traje duze od dva sata, energetsko pice kojim unosi minerale i glucide izuzetno vazne za fizicku aktivnost. Drugo pravilo je da izmedju obroka i treninga mora da prodje tri sata. Naime, posle tog vremenskog perioda, krv vise nije "zauzeta" u procesu varenja i spremna je za sport. Trece pravilo: da se izbegavaju masni proizvodi, teski za varenje, koji mogu pogorsati rezultate. Spremajte mu obroke sacinjene od testenine, pirinca ili krompira, sa mesom ili ribom, uz mlecne proizvode i voce.

 
Ne voli mlecne proizvode

Izbegavajuci mlecne proizvode, dete ne unosi kalcijum koji je neophodan i prioritetan u periodu rasta. Naime, tek oko dvadesete godine postize se maksimalna gustina kostane mase, a upravo kalcijum garantuje dugotrajnu cvrstinu kostiju. Mlecni proizvodi, kao izvor kalcijuma, veoma su vazni i kao prevencija od osteoporoze. Pripremajte jela sa mlekom i mlecnim proizvodima. Dobro je da dete pije vodu bogatu kalcijumom.

 

Misli da je debela, jede malo, a tezina joj je normalna

Ovaj problem se uglavnom vezuje za zenski pol. Nazalost, njegovo resenje nije u tanjiru. Sliku zenskog tela prezentuju reklame i veoma uticu na predstavu koju devojka ima o svom telu. Ona bi zelela da bude bez oblina, a zensko telo je sacinjeno upravo tako da ima obline. Razgovarajte sa njom o tome. Predlozite razgovor sa nutricionistom. Veoma je vazno da jede dovoljno i da u organizam unosi sve sto je potrebno za pravilan razvoj.

 
Zeli da bude vegetarijanac

U ovom slucaju sve zavisi od nacina ishrane. Ako jede jaja i mlecne proizvode, onda unosi proteine zivotinjskog porekla koji su neophodni. Proteini su sacinjeni od aminokiselina, od kojih osam organizam ne moze sam da proizvede i moraju se obezbediti putem ishrane, narocito unosom proteina zivotinjskog porekla. Ako, pak, iz ishrane izbaci jaja i mlecne proizvode, neophodno je da redovno jede zitarice i suvo povrce. Medjutim, nece moci da pokrije potrebe organizma za kalcijumom, koji je neophodan za razvoj kostiju. Razgovor sa nutricionistom je izuzetno vazan da bi se predupredili odredjeni nedostaci usled izbora nacina ishrane.

izvor: viva-svet zdravlja
« Last Edit: October 05, 2007, 10:04:14 PM by Tanja »