EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Propolis  (Read 28948 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Propolis
« on: January 21, 2007, 11:09:22 PM »
PROPOLIS



Opis :

Propolis (pcelinji lepak) je zajednicko ime za smesu smolastih supstanci koje pcela skuplja sa cvetova razlicitih biljaka. To je smolasta materija dobijena delovanjem sekretornih zlezda bogatih fermentima. Ona je specificnog izgleda, jedinstvenog nagorkog ukusa, karakteristicnog i aromaticnog mirisa.

Intezivnim proucavanjem utvrdjeno je da je to prirodni baktericid, anestetik, antioksidant, antiseptik, antibiotik, da deluje protiv vecine virusa ukljucujuci i virus gripa. i da je odlican u borbi protiv gljivica i parazita.

Pcele sakupljaju biljni materijal za proizvodnju propolisa kada se pojavi ostecenje (pukotina, otvor) na kosnici, ali i pojava "uljeza" ih podstice na proizvodnju propolisa.Ostaci nepozeljnih gostiju u kosnici (insekti, puzevi, zabe) nalazeni su oblozeni propolisom i izolovani, a njihovo tkivo koje nije istrulilo podstakli su naucnike da se zainteresuju za njegov sastav. Tako je utvrdeno da je propolis smolasta materija koju pcele sakupljaju iz biljnog materijala i posebnim nacinom prerade stvaraju supstancu karakteristicnog izgleda, boje i mirisa.

Sastav i boja propolisa zavise od biljnih vrsta sa kojih pcele prikupljaju materijal i od godisnjeg doba. Sastavljen je od 50% smole, 30% voska, 10% etarskih ulja, 5% cvetnog praha i 5% drugih supstanci. Flavonoidi u najvecoj meri uticu na dejstvo propolisa. Laboratorijskim ispitivanjima je dokazano antiinflamatorno (protivupalno), antimikrobno, antivirusno, imunostimulativno... delovanje.

Sama rec propolis dolazi od grcke reci: pro(pre) i polis (grad) i to ime je verovatno doslo zbog toga sto pcele koriste ovu smolu da suze ulaz u kosnice. Do skora se propolis u kosnici uzimao kao smetnja jer se, kada je topao, jako lepi za prste a kada je hladan puca kod otvaranja kosnice i vadenja okvira sto dodatno uznemirava pcele.

U pogledu hemijskog sastava propolis je vrlo kompleksna materija i zbog toga postoje velike razlike u uzorcima. Sastav nekog reprezantivnog uzorka izgledao bi ovako: voskovi 30%; smole i balzami 55%; etericna ulja 10% i oko 10% polena. U propolisu ima dosta flavonskih komponenti ciji je hemijski sastav veoma komplikovan. Boja propolisa varira od zelenkaste do braonkasto-crvene.

I pored toga sto je na obicnoj temperaturi mek a na visoj lepljiv, propolis postaje cvrst i lomljjiv kada se ohladi. Hladan propolis se moze mlevenjem pretvoriti u prah.

Propolis - pcelinja smola - simbol snage i ostrine.

On je jedan od onih mudrih lekova prirode koji ubija sve sto je smetnja zdravom organizmu. Istovremeno cuva zdravo tkivo i leci obolelo. Cist propolis sam je po sebi vec balzam: to je smola sa razlicitim etarskim uljima i drugim bioloski aktivnim komponentama. Ukus mu je trpak i ostar, pece na jeziku, a miris karakteristican, varira od vrste do vrste, ali uvek je prijatan.

Kod nas se propolis moze dobiti kao smola, ali i kao vec pripremljen rastvor, najcesce alkoholni, ili uljni, pre svega namenjen deci. Postoje i propolisne masti za spoljnu upotrebu. U alkoholu se najbolje rastvaraju sve komponente propolisa, a to su: etarska ulja, kompleks flavonoida, mikroelementi, vitamini... Od svih pcelinjih eliksira, propolis je najizdrzljiviji i najstabilniji.
Bioloska svojstva propolisa su raznovrsna. Nauka je potvrdila da propolis ubija mikroorganizme, viruse, gljivice, smanjujuci njihovu zivotnu sposobnost. Deluje lokalno anesteticki, zaustavlja svrab i deluje umirujuce; dovoljno je namazati grudi pre spavanja propolisom alkoholaturom pa ce se umiriti kasalj i obezbediti dubok san.

Propolisne masti su odlicne za rane koje tesko zarastaju, kao i za mnoga kozna oboljenja:
opadanje kose u vidu pecata, upalu koze nastalu spoljnim nadrazajem, za gljivicna oboljenja koze i vlasista, piodermiju, ekcem, seboreju, epidermofitiju (gljivicna oboljenja koze i noktiju)...

Propolis ima svojstvo da koci nenormalno razmnozavanje celija (citostaticko delovanje) i leci dobrocudne tumore. Poznata su regenerativna, epitelizirajuca i dermatoplasticka svojstva ovog balzama. On brzo obnavlja pozledena tkiva i ubrzava njihovo zarastanje. NJegovo delovanje protiv mikroba, krvarenje, opekotine i protivupalno dejstvo izuzetno je efikasno kod svih vrsta rana, cireva, opekotina i dr.
Zapazeno je delovanje propolisa kao sredstva za pojacavanje znojenja i diurezu.
U nauci je poznata i kao antioksidans, antivitaminozno i antitoksicko sredstvo.
U slucaju teskih dijareja, gde su mnogi drugi lekovi zakazali, propolis se pojavljuje kao mocno i vrlo efikasno sredstvo, koje nema negativnih propratnih efekata.
Kao vrhunski aktivni biostimulator, propolis doprinosi poboljsanju opsteg stanja organizma, povecanju telesne tezine i normalizaciji.

Interesantno je ukazati na to da su Stradivarius i mnogi drugi italijanski majstori za izradu violina iz Kremone koristili propolis kao glavni sastojak svojih lakova.

Propolis se u SSSR-u i drugim istocno-evropskim zemljama upotrebljava u veterinarskoj i humanoj medicini za spravljanje raznih masti i melema za rane, posekotine, cireve i druga kozna oboljenja. Propolis se koristi i u obliku alkoholidnih tinktura, za lecenje usnih oboljenja, desni i raznih oboljenja usta.

Propolis sluzi pcelama vec hiljadama godina kao dezinfekciona materija (poliraju sace i oblazu zidove kosnice). Za covekov organizam je koristan zbog toga sto deluje kao antibiotik na bakterije narocito za lecenje opekotina, posekotina i raznih rana na kozi, pomaze i kod zubobolje, upale desni, neprijatnog zadaha, hemoroida, upale mokracnih kanala, svraba, gastritisa, uzimati 3-4 puta po 15 kapi na kocku secera ili u solju caja za decu 10 kapi za vreme bolesti.




UPOTREBA

Vodeni ekstrakt propolisa. Sirov propolis se pretvori u fini prah dubokim zamrzavanjem i mlevenjem u mlinu za kafu. Jedna kafena kasicica tog praha se uvece pomesa sa 250 ml ciste vode. Sledeceg jutra, pacijent moze da popije tecnost (u malim gutljajima) a propolis da proguta pre dorucka ako je potrebno.

Sirov propolis:
(3-5 grama dnevno, izmedu obroka) pre gutanja, pacijent treba da sise i zvace propolis najmanje 15-30 minuta.

Tinktura
20-90 kapi dnevno, prema stanju pacijenta, izmedu obroka, sa pola kasicice meda, mlake vode ili caja.

Ekstrakt propolisa sa puteromDobro izmesati u odnosu 1:8 propolis pretvoden u prah i puter (u vidu zelea). Zagrejati smesu na slaboj vatri (plamen svece i slicno) ili u vodenom kupatilu, dok se smesa veoma dobro ne homogenizuje, ostaviti da se ohladi i onda staviti u frizider, uzimati 2-6 kasicica dnevno, prema stanju pacijenta, izmedu obroka.

DELOVANJE:


-Za bolove u zelucu preporucuju se 20 kapi 30% alkoholnog rastvora propolisa, a ako su bolovi cesti uzimati 30 kapi svezeg mleka ili vode, 3 puta dnevno pre jela u toku dvadeset dana.

-Problemi sa zuljevima se resavaju pomocu propolis masti, tako sto se zulj namaze debelim slojem masti i fiksira flasterom.

-Krvarenja od ozleda i posekotina zaustavljaju se brzo pomocu vate umocene u propolis kapi.

-Gljivicna oboljenja koze se svakog dana namazu po nekoliko puta sa propolis mast ili propolis kapima.

-Opekotine se odlicno lece stavljanjem gaze prethodno umocene u propolis mast.

-Psorijaza se leci propolisom. Uzimati tri puta dnevno po 15 kapi propolisa a u isto vreme mazati

-Hemoroide otklanja propolisova mast u kombinaciji sa propolis kapima.

-Nakapati 10 kapi u posudu s cajem od kamilice ili majcine dusice, pokriti glavu peskirom i inhalirati se vise puta dnevno po pet minuta.

-Spolja se mazu akne ili kozni cirevi, promene kod neurodermitisa i psorijaze s ekstraktom propolisa.

-Upaljenu sluzokozu usne supljine, koja se inace dugo leci, tretira se tinkturom propolisa – namazati upaljeno zubno meso i ogoleli koren zuba tri puta dnevno, a pre toga dobro oprati zube cetkicom.

-Kod seboreje pomaze 30 % propolis mast. Jedini nedostatak ovog delotvornog delovanja je sto je kosa nakon tretmana masna, pa kosa deluje neestetski.

-Medjutim, lako se ispere nekim od sampona za masnu kosu.

-Dobro je umesto masti koristiti tinkturu i to samo na obolelim mestima.

-Najcesce su to rubovi kose, ponekad i obrve.

-Nakon nestanka seboreje moze se jos neko vreme koristiti tinktura, i tada se duze vreme nece pojavljivati seboreja.

-Kod alopecije areate koristi se propolis kao manji deo celokupnog sistema lecenja, kao 30 % rastvor. Tinktura se razredjuje mlakom vodom u promeru 1 : 5. na taj se nacin dobije rastvor za masazu i ispiranje kose. Ujedno pospesuje zarascivanje rana i porast kose.

-U borbi sa streptokokima, stafilokokima i salmonelama ima antimikrobne osobine.

-Pobedjuje i gljivice te viruse herpesa i gripe.

-Primenjuje se kao dezinficijens usne supljine i grla, kod paradentoze, prehlada i infekcija probavnog i mokracnog sistema.

-Propolis sadrzi balzame, aromaticne materijai, flavone, razlicite organske kiseline, mineralne materijai, njegov hemijski sastav je vrlo slozen.

-Propolis je snazno tajno oruzje pcela, zbog kojeg svaki uljez biva kaznjen smrtnom kaznom, a kosnica je cista zahvaljujuci njemu kao bolnica.

-Propolis sadrzi vise od 55 % smola, 30 % voska, 10 % etericnih ulja i 5 % peludi, te mnogo flavona, enzima, organskih kiselina i vitamina E i B grupe, brojne minerale; cink, bakar, gvozdje.

-Propolis se obicno uzima kao tinktura – alkoholni rastvor u obliku spreja ili kapi ( 10-15 kapi se kapne na kocku secera i polako otapa u ustima).

-Stari Grci su premazivali pupak propolisom za vreme zarastanja, a Plinije je tvrdio da propolis smanjuje opekotine i ublazava bol, a svakako pomaze zaceljivanju rana.

-Premazivanje rana propolisom ostala je praksa do danas. U narodnoj medicini propolisom se mazu bradavice i kurje oci dok ne otpadnu.

Z-a opekotine se koristi caj od propolisa.

-Posebna je odlika propolisa sto bakterije na njega ne stvaraju otpornost i sto nema stetnih popratnih pojava, a to je bas slaba strana sintetskih antibiotika..

-pomaze kod stomacnih tegoba

-olaksava tegobe i vrsi dezinfekciju kod prehlade i laksih infekcija gornjihdisajnih puteva

-koristan je za kompletan imunoloski sistem: pospesuje regenerativne procese i revitalizaciju organizma na najpovoljniji nacin

-ublazava zapaljenske promene i manje povrsinske povrede sluznice i koze

-pospesuje proces epitalizacije ostecene ili povredjene sluznice i koze










« Last Edit: January 21, 2007, 11:11:41 PM by Tikica »

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
Odg: Propolis
« Reply #1 on: January 29, 2007, 10:43:01 PM »
Ovo je odlicna stvar ako se nadje u originalu ili se pravi samostalno..Za imunitet sjajno.
Problem je sto ima dosta ljudi koji su alergicni na propolis pa na zalost ne mogu da uzivajuu blagodetima koje moze da omoguci.
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Odg: Propolis
« Reply #2 on: January 30, 2007, 12:07:11 AM »
Ja ga mnogo pijem zadnjih dana ..Bar 3 puta dnevno po 30 kapi ..:-)
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline N_e_z_n_a_l_i_c_a

  • Clan
  • *****
  • Posts: 1507
  • Gender: Male
Odg: Propolis
« Reply #3 on: January 31, 2007, 04:09:26 PM »
Ja ga isto imam, doduse nisam jos poceo da pijem, to je jedna mala bocica kao kapi za oči, mater mi dala, kako vi to najbezbolnije pijete, imam ga sad u frizideru... :p
Član više foruma, al počeci se nikad ne zaboravljaju :)

Offline Velja

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 845
  • Gender: Male
  • :)
Odg: Propolis
« Reply #4 on: February 12, 2007, 01:40:32 AM »
Neznalice verovatno si vec poceo da pijes ali evo da ti kazem kako je najbezbolnije a dobro je isto deluje! Uzmi na kasicicu secer pa na njega nakapaj koliko hoces kapi ali najbolje ne ispod 20! I uopste nije ruzno cak je i lepo bar meni! ;)
Jedini način da izbegnes greške je da steknes iskustvo.
Jedini način da steknes iskustvo ... je da činiš greške.

Zašto da ulazim u život, kad odatle niko živ nije izašao.

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Odg: Propolis
« Reply #5 on: February 12, 2007, 01:49:04 AM »
kakav secer veljo... beli secer = otrov ako treniras :)

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Odg: Propolis
« Reply #6 on: February 12, 2007, 10:17:32 AM »
hahaha secer...ma  uvodu cepi..ali posle toga odmah operi solju,inace je gotova za ceo zivot! :yes:
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline Velja

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 845
  • Gender: Male
  • :)
Odg: Propolis
« Reply #7 on: February 12, 2007, 02:59:06 PM »
kakav secer veljo... beli secer = otrov ako treniras :)

Ma moze i onaj smedji koji hoces ali mislim Tikice to sto ce uneti to je smesno mala kolicina! Ne treba da uzme supenu kasiku nego onu malu kasicicu za recimo puding! A to za vodu ne znam nisam tako pio nikad!
Jedini način da izbegnes greške je da steknes iskustvo.
Jedini način da steknes iskustvo ... je da činiš greške.

Zašto da ulazim u život, kad odatle niko živ nije izašao.

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Odg: Propolis
« Reply #8 on: February 12, 2007, 03:55:36 PM »
Ma sve je to ok ali zasto kad vec znas da ne valja unosis... ? ako stvarno zelis nesto da postignes a vodis se time "to je malo jako malo ..sta je to...pola kasicice" pa nema sanse da dodjes do rezultata!
evo ti primer...
neko ko posti recimo jede neku testeninu misleci da je bez jaja...kad ono...prc  :redcard:
ali on to nije znao i ne ide mu na dusu...
a ti znas i unosis i sve ti ode gde ne treba...
razumes me?  :vertag:

Offline Milan

  • Pocasni Clan
  • *
  • Posts: 7406
  • "Sloga bice poraz vragu"
Odg: Propolis
« Reply #9 on: February 12, 2007, 03:57:20 PM »
mesaj sa dekstrozom  :lol: :evillaugh:
Quote
Powerlifting,strongman,weightlifting su direktno povezani sa nasom urodjenom teznjom da budemo jaki i spremni i prevazidjemo sve poteskoce i kao takvi su daleko prirodniji ,jer izviru iz kolektivnog secanja celokupne civilizacije,znaci ,imaju veoma duboke korene u nasim istinskim teznjama.

sledeci cilj:SQ 400  BP 190 DL 380