EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Sirce - blago prirodnih lekova  (Read 43863 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Sirce - blago prirodnih lekova
« on: January 17, 2007, 02:46:49 PM »
Kiselkasto, ono upotpunjuje ukus jela i omogucava konzerviranje namirnica. Medjutim, od davnina su poznata i njegova lekovita svojstva. Korisno je, kako za zdravlje, tako i za lepotu. Poreklo sirceta je malo poznato. Tragovi poticu jos iz praistorijske epohe kada su nasi preci otkrili alkoholnu fermentaciju vocnih sokova. Proizvodnja ove tecnosti dugo je bila plod slucajnosti. Iz tada jos nepoznatih razloga, neki burici vina, jabukovace i alkohola ostavljeni na vazduhu, pretvarali su se u sirce, a neki su se kvarili. Ali razna svojstva sirceta, zapanjujuca sposobnost konzerviranja namirnica i njegove lekovite vrednosti, terale su coveka da otkriva tajne sirceta.




Skoro lek

 Za nase pretke, sirce je bilo pravi lek, dragocen za srce, jetru, zeludac i bubrege. Smatralo se da ono moze da rastvori kamen u bubregu i ugruske u krvi, da pomaze u borbi protiv lepre, ublazava bol. I danas su vrednosti ovog zacina brojne i pocivaju uglavnom na njegovom specificnom sastavu. Ipak, sirce moze biti i kontraindikovano. Ako imate problema sa zelucem, gastritisom ili cirom, vodite racuna! Sirce vam se ne preporucuje jer pojacava zeludacnu kiselinu inace odgovornu za vase probleme. Ne zaboravite i da preterana upotreba sirceta moze naskoditi zubnoj gledji. Nemojte ga sipati u bakarni ili metalni sud, kao sto su stare aluminijumske serpe, jer ono tada prima toksicne metalne cestice i gubi svoju vrednost.

 
Cudesno okrepljujuce dejstvo

Sirce je odlican izvor vitamina B i D, kalcijuma, gvozdja, fluora, magnezijuma, mangana, fosfora, silicijuma i sumpora. Ono takodje sadrzi korisne enzime i glavne aminokiseline. Svojom kiseloscu, sirce poboljsava apsorpciju gvozdja i kalcijuma, dva minerala koji zenama obicno nedostaju. Zato je korisno uzimati redovno jednu do dve supene kasike sirceta vec od perioda adolescencije (dovoljno je zaciniti salatu), da bi se sprecio nedostatak kalcijuma, a samim tim i pojava osteoporoze.

 
Odlicno dezinfekciono sredstvo

Sirce se dugo koristilo, vise ili manje uspesno, u borbi protiv sirenja epidemija. Ljudi su disali kroz maramice natopljene sircetom da bi se zastitili od opasnih isparenja. Koristilo se i u lecenju opekotina i dezinfekciji rana i ujeda pasa. Danas, sa razvojem novih baktericida koji "ne peckaju", ova uloga sirceta je pala u zaborav. Nasuprot tome, njegova antibakterijska svojstva i dalje su dragoceni saveznik u borbi protiv manjih ORL problema. Rastvoreno u velikoj casi mlake vode, korisno je za ispiranje grla i usne duplje prilikom upale grla, pojave afti i upale desni.

 
Izuzetan antioksidans

Stanovnici Vermonta, jedne od drzava SAD, imaju izuzetno dug zivotni vek, a zasluge pripisuju tome sto svakog dana popiju casicu sirceta od jabuke. Ovo verovanje pociva na cvrstoj naucnoj osnovi. Naime, sirce je izuzetan antioksidans, sto objasnjava svojstvo da konzervira namirnice. Pored toga, ono sadrzi betakaroten koji sprecava prevremeno starenje.


Dragoceno protiv trovanja


Antisepticko dejstvo sirceta korisno je i za sistem organa za varenje. U srednjem veku, namirnice za koje se smatralo da su pokvarene potapale su se u sirce da bi se smanjila njihova stetnost. Danas se preporucuje da se pije rastvor jedne supene kasike sirceta u casi kljucale vode kao prevencija dijareje.

 
U borbi protiv parazita

Zahvaljujuci svojoj kiselosti, sirce ima cudesna "odbijajuca" svojstva. Ispiranje kose sircetom posle samponiranja omogucava trajno uklanjanje vaski, a primenjeno na telo tera buve. Ako njime prebrisete krevet i dusek, uklonicete opasnost od pojave crvica. Takodje mozete dodati jednu do dve supene kasike sirceta u vodu u kojoj perete povrce i oterati razne insekte.

 
Posle ujeda insekta

Rimljani, koji su verovali da sirce deluje protiv ujeda otrovnih zivotinja, preuvelicavali su njegove moci. Ipak, ako ga nanesete na kozu posle opekotine od meduze, otok ce se odmah smanjiti. Takodje deluje i prilikom ujeda ose, mrava ili pauka, ciji otrov moze da neutralise.

 
Idealno protiv nesvestice

U slucaju vrtoglavice, mucnine ili gubitka svesti, nekada se koristila ,,so". Naime, radilo se o kalijumovoj soli natopljenoj sircetom cija su kisela isparenja pomagala damama da dodju sebi.

 

Skoro kao kozmeticki proizvod

Sirce je po svojoj pH vrednosti blisko kozi zbog cega ima izuzetne kozmeticke kvalitete. Da biste maskirali njegov miris, mozete u njega potopiti latice cveca ili mu dodati nekoliko kapi aromaticnih ulja. Tako pretvarate sirce u veoma trazeni kozmeticki proizvod.

 
Odlicno za kosu

Sirce blagotvorno deluje na kosu. Nanesite ga na kosu pre samponiranja da podstakne lokalnu mikrocirkulaciju, osvezi kozu glave i spreci opadanje kose. Takodje je dragoceno u borbi protiv peruti i svraba. Dodajte sirce poslednjoj vodi za ispiranje, da bi vam kosa bila sjajnija i meksa.


Nega problematicne koze

Sirce sprecava pojavu vecih bubuljica i isusuje manje. Dovoljno je pomesati jednu supenu kasiku sirceta sa pola litre mlake vode i ispirati lice svake veceri posle umivanja. Zahvaljujuci svojim svojstvima antioksidansa, sirce sprecava i prevremeno starenje koze lica. Kiselost sirceta pospesuje uklanjanje mrtvih povrsinskih celija i podstice obnavljanje celija.

« Last Edit: January 17, 2007, 07:13:38 PM by Tanja »

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Odg: Sirce - blago prirodnih lekova
« Reply #1 on: January 17, 2007, 06:34:39 PM »
Citao sam studije dr Dzervisa koji je uveo sirce kao lek,u vodi sa malo meda..medjutim ima tvrdnje gde se kaze da je to prekiseljavanje organizma... :o
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline dushe

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 559
  • Gender: Female
Odg: Sirce - blago prirodnih lekova
« Reply #2 on: January 31, 2007, 10:06:14 AM »
Ja sam jedno vrijeme pila:
casa mlake vode,jedna kasika jabukovog sirceta i kasika meda.
Kada zelis da smrsas

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: Sirce - blago prirodnih lekova
« Reply #3 on: April 05, 2007, 09:54:29 PM »
moj cale ujutru pije kasiku jabukovog sirceta+casu vode+kasiku meda pre obroka,kaze da mu popravlja pritisak,ima visok pritisak,smiruje glavobolju,ublazava reumaticnih bolova u zglobovima,zato ima 65g,tako bi pomoglo starcima,bolesnicima... :)
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline Alecita

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 132
  • Gender: Female
Odg: Sirce - blago prirodnih lekova
« Reply #4 on: April 05, 2007, 11:06:49 PM »
Jabukovo sirce je jako zdravo, ali ono ti ne moze pomoci ako su druge stvari(u ishrani) u haosu. I kad kupujes, biraj uvek ono koje je mutnije i u kom ti se cini da ima nekog taloga.

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Odg: Sirce - blago prirodnih lekova
« Reply #5 on: April 07, 2007, 10:20:34 AM »
Ja koristim jabukovo kad jedem salatu ,i malo maslinovog ulja...:)
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."