EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: ANOREKSIJA/BULIMIJA  (Read 14441 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
ANOREKSIJA/BULIMIJA
« on: April 26, 2007, 05:32:34 PM »
- anoreksija (lat. bez želje), zajedno sa bulimijom ( namerno povraćanje nakon prekomernog jela), jedan je od "najmodernijih" poremećaja u ishrani

ANOREKSIJA

SIMPTOMI:
-Znatan gubitak na tezini
-Strah od debljanja,cak i u omrsavljelom stanju
-Pretjerano drzanje dijeta i vjezbanje
-Iskrivljena slika o tijelu
-Abnormalna zaokupljenost hranom, poput zbrajanja kalorija ili opsjednutog proucavanja kuharica
-Zatvor
-suha, zuckasta koza
-Rast dlaka na licu i tijelu;gubitak dijela kose
-Prestanak menstruacije
-Potiskivanje spolne želje
-Hladne ruke i stopala na uobicajenoj sobnoj temperaturi
-Kronicna neanica;neobjasnjiv rast ili pad energije

Anorexia nervosa je tezak gubitak apetita ciji su razlozi emocionalne prirode. Anoreksija nervosa je poremecaj jedenja u sredistu kojeg se nalazi preplavljujuci strah od debljanja.
Iako je u sredistu bolesti hrana , anoreksija je bolest uma.Cesto zapocinje relativno prirodnom zeljom za gubitkom nekoliko kilograma.No buduci da dijete samo privremeno ublazavaju psiholoske probleme koji se nalaze u pozadini,bez njih uskoro nemogu;unos hrane se postupno svodi na najmanju mogucu mjeru cime gube od 15 do 60% normalne tjelesne težine sve dok jelo posve ne ukine.Oboljela osoba postaje opsjednuta slikom svog tijela i cesto dozivljava sebe debelom iako je istina suprotna.Paradoks je da ona od priprave i konzumiranja hrane pravi obred.
Oko polovice svih anoreksicara u nekom trenutku pocne patiti od bulimije.
Anoreksicari obicno dolaze iz obitelji koje imaju visoke zahtjeve glede njihovih dostignuca i cesto traze savrsenstvo , služeci se prisilom u mnogim vidovima zivota,osobito skoli.Poricanje cesto prati njihovu izrazitu usredotocenost na to da ostanu mrsavi;anoreksicari u pravilu nasa htjeti priznati da nešto nije u redu,pa na izraze zabrinutosti drugih reagiraju ljutito ili obrambeno.

UZROCI:
Dok neka istrazivanja ukazuju na to da geni mogu donekle predodrediti anoreksiju,veæina istrazivaca vjeruje da su kljucni psiholoski cimbenici.Anoreksicari imaju nisku razinu samopostovanja i osjecaju se nedostojnima ljubavi.U adolestenciji takve osjecaje mogu pogorsati hormonalne promjene,kulturološke poruke koje velicaju mršavost te pritisci ili napetost unutar obitelji.Krajnost gladovanja moze biti nacin na koji anoreksicar pokusava upravljati svojim životom -ne samo oblikujuci svoj izgled nego i osporavajuci sazrijevanje i svoj spolni razvoj.

LIJECENJE
Psihoterapija,redovito medicinsko pracenje i voðenje prehrane trebali bi biti dijelom svakog programa lijecenja anoreksije.
Lijecenje anoreksije ce se razlikovati , a ovisno o stadiju u kojem se prepozna i pacijentovoj spremnosti na suradnju.Hospitalizacija je obicno nužna , ako je pacijent izgubio više od 25% svoje uobicajene tjelesne težine.
U središtu lijecenja se nalazi prvenstveno individualna psihoterapija kako bi se otkrili emocionalni problemi i teškoce meðuljudskih odnosa koji se možda nalaze u pozadini bolesti.Obiteljska terapija je takoðer vrlo važna , ako pacijent živi sa obitelji , a bihevioristicka terapija može pomoci da promijeni štetne navike.
Osim toga trebalo bi postaviti cilj u obliku tocno odreðenog raspona težine, a važni su i prehrambena edukacija i medicinsko pracenje. Osim cinkovog sulfata cesto se propisuju i dodatne kolicine ostalih hranjivih tvari, sredstva za pojacavanje apetita, antidepresivi, kao i sredstva protiv tjeskobe.

BULIMIJA

SIMPTOMI:
-Ponavljane epizode prejedanja i ciscenja
-Nerealan strah od debljanja
-Variranje tezine (iako se moze odrzavati i relativno normalna tezina)
-Žudnja za hranom
-Pretjerana uporaba laksativa
-Depresija
-Erozija zubne cakline, infekcije desni, karijesi i promjena boja zuba (izazvana zelucanim kiselinama uslijed cestog povracanja)
-Zelucano-crijevne smetnje

Bulimia nervosa (bous-vol, govedo; limos-glad =>½Gladan da bi i vola mogao pojesti½)
Bulimija je poremecaj vezan uz hranjenje koji je, kao i anoreksija nervoza, psiholoskog podrijetla, a moze imati strasne tjelesne posljedice. Dok se anoreksicari jednostavno izgladnjuju, bulimicari se prejedaju, a zatim ciste povracanjem koje su sami izazvali. Oboljeli od bulimije takoðer cesto koriste pilule za mrsavljenje, laksative i diuretike da bi smanjili težinu. Ciscenje može imati dvije svrhe: sprjecavanje dobivanja na tezini, a i privremeno ublazavanje depresije i ostalih negativnih osjecaja.

Bulimija, poput anoreksije, pogaða uglavnom mlade žene. Prosjecna dob u kojoj se znakovi bulimije prvi put pojavljuju je 18 godina.

Bulimija se moze javiti sama za sebe ili naizmjenice s anoreksijom. U tom naizmjenicnom uzorku - koji se javlja otprilike u svakom petom slucaju - djevojka neko vrijeme ne zeli jesti, pripremajuci se za prejedanje; moguce je da u fazi nejedenja upotrebljava i sredstva za potiskivanje apetita. Unatoc preklapanju, ova dva poremecaja povezuju se s nekim razlicitim crtama licnosti: anoreksicari su skloni potiskivanju svojih poriva, ukljucujuci spolne; oboljeli od bulimije, s druge strane, obicno udovoljavaju svojim zudnjama, prenagljujuci se, upadajuci u nevolje s drogom, promiskuitetnim ponasanjem, kraðom po trgovinama ili nekontroliranim kupovanjem.

Opce zdravstveno stanje osobe oboljele od bulimije ovisi o tome koliko se cesto prejeda i cisti. Takva osoba može povracati povremeno (jednom mjesecno) ili jako cesto (puno puta na dan). Tjelesne posljedice ukljucuju oticanje zeluca ili gusterace, upalu jednjaka, povecane zlijezde slinovnice te kvarenje zubi i bolest desni uslijed povracanja zelucanih kiselina. Cestim povracanjem takoðer se trose voda i kalij u tjelesnim tkivima što izaziva poremeceni ritam srca, grcenje misica, pa cak i oduzetost. U tezim slucajevima, neki od ovih tjelesnih problema mogu dovesti do smrti. Jos jedna opasnost je samoubilacka depresija.

Bulimija je prava bolest i osobe oboljele od nje obicno je ne mogu voljno kontrolirati bez strucne pomoci. Opomene obitelji i prijatelja da prestanu s takvim ponasanjem u najboljem su slucaju beskorisne, a u najgorem imaju upravo suprotan ucinak.

UZROCI:
Smatra se da su pritisci i sukobi unutar obitelji prvotni znak bulimije. Bulimicarka je obicno osoba koja zeli previse postici i teži savrsenstvu, a osjeca da ne moze zadovoljiti ocekivanja svojih roditelja. Njezino samopostovanje je na niskoj razini i pati od depresije. Mozda je kao dijete bila fizicki ili spolno zlostavljana; oko polovice svih obojelih od bulimije ima u proslosti iskustvo zlostavljanja.

LIJECENJE:
Lijecnik bi morao postaviti dijagnozu bulimije, ako postoje najmanje dvije bulimicne epizode tjedno u trajanju od tri mjeseca.
Psihoterapija - cesto kombinirana s antidepresivima - prvotni je nacin lijecenja, zajedno sa savjetovanjem o prehrani.
Psihološko lijecenje bulimije moze ukljucivati pojedinacnu, obiteljsku ili skupnu psihoterapiju. Isto tako, cesto se propisuju bihevioristicka ili kognitivna terapija. Bihevioristicka terapija usredotocuje se na mijenjanje navika (prejedanje i ciscenje u ovom slucaju); seanse se obicno posvecuju analiziranju ponasanja i smisljanju nacina da se to promijeni, a izmeðu seansi pacijentica slijedi tocno odreðene upute. Kognitivna terapija takoðer se usredotocuje na uobicajeno ponasanje, njoj je cilj istraziti i suprotstaviti se negativnim mislima koje se nalaze u pozadini destruktivnih navika. Pojedinacna ili skupna psihoterapija usredotocuje se na emocionalna iskustva i odnose koji su stvarni uzrok bulimije.

u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: ANOREKSIJA/BULIMIJA
« Reply #1 on: April 26, 2007, 05:35:04 PM »
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
Odg: ANOREKSIJA/BULIMIJA
« Reply #2 on: April 26, 2007, 05:35:49 PM »
Jezivo, sta reci.
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap

Offline N_e_z_n_a_l_i_c_a

  • Clan
  • *****
  • Posts: 1507
  • Gender: Male
Odg: ANOREKSIJA/BULIMIJA
« Reply #3 on: April 26, 2007, 05:40:18 PM »
Jezivo, sta reci.
Ma sta jezivo, ovo se kaze "oderan do kosti" a vi meni da moram na definicju, racunali smo neki dan da mi butina ima preko 30kg!!!  :twisted: :twisted: :twisted:

Zamisli pojedes pecenu piletinu na zaru, salatu MIX, puterica, pome, zacini....limun...i onda to povratit, ubio bih se...pokupio bi za kasnije  ;D ;D ;D :evillaugh: :evillaugh: :evillaugh:

Nemam nista protiv manekenki, ali oni su kao prostitutke samo nisu svijesne, da svoje tijelo prodaju te da zbog njega moraju i gore prolazit od prostitutki...
Te su debelo odgovorne za ove trendove kostura...
Od 5 Milijardi uspije 10 a ostale kad prestanu da budu lijepe sisaju prst...ma uzas da si netko zbog "ljepote" moze ovako nesto katastrofalno dozvolit fujjjjj!

Ja se drzim onog trenda "bolje da ljulja (lako mi to ocvrsnemo uz whey i hranu) nego da zulja"   :lol: :yahoo: :wow: :efu:
« Last Edit: April 26, 2007, 05:50:29 PM by N_E_Z_N_A_L_I_C_A »
Član više foruma, al počeci se nikad ne zaboravljaju :)

Offline luni

  • Iskusni rekreativac
  • *
  • Posts: 48
  • Gender: Male
  • Seeker of knowledge
Odg: ANOREKSIJA/BULIMIJA
« Reply #4 on: April 26, 2007, 05:49:07 PM »
Imali smo primer anoreksije u familiji. Veoma tesko, i za bolesnika i za ljudi oko njega. Kada hoces pomoci, a ne mozes...  :nonono:
Tko vidi lice ninđe, umreće u strašnim mukama!

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Odg: ANOREKSIJA/BULIMIJA
« Reply #5 on: April 27, 2007, 12:40:01 AM »
Uzas..katastrofa....
znam da su sad na fashion week-u u Milanu zabranili ucesce takvih devojaka..sad favorizuju pravo zensko!
Inace te ribe dnevno jedu jedan paradajiz i sargarepu...uzas...  :hmm: :( sve po cenu slave...  >:(

Offline N_e_z_n_a_l_i_c_a

  • Clan
  • *****
  • Posts: 1507
  • Gender: Male
Odg: ANOREKSIJA/BULIMIJA
« Reply #6 on: April 27, 2007, 12:46:25 AM »
Uzas..katastrofa....
znam da su sad na fashion week-u u Milanu zabranili ucesce takvih devojaka..sad favorizuju pravo zensko!
Inace te ribe dnevno jedu jedan paradajiz i sargarepu...uzas...  :hmm: :( sve po cenu slave...  >:(

Ja papim 1 kg kokoši na dan (prsa čista), 20 jaj(bjelanjak) 2-3 mjerice whey-a po par puta na dan, posni + whey prije spavanca...plus povrce  :hitself:
Član više foruma, al počeci se nikad ne zaboravljaju :)

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Odg: ANOREKSIJA/BULIMIJA
« Reply #7 on: April 27, 2007, 12:49:49 AM »
znaci sanse za b&a su u tvom a i tom slucaju 0%  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: