EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Trudnoca i sport  (Read 24355 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Trudnoca i sport
« on: April 26, 2007, 03:31:01 PM »
TRUDNOCA I SPORT

Trudnoca je za neke zene najlepse zivotno razdoblje. Uz odbacene konzervativne stavove o ponasanju i zivljenju u devet carobnih meseci, moci cete u potpunosti ispuniti sve svoje zelje, pa cak i one za koje je trudnoca do sada imala znak STOP.
Ako je uredan nalaz ginekologa i opse zdravstveno stanje, za trudnice koje su redovno imale neku od sportskih aktivnosti, nema zabrane ni u trudnoci. Ipak, potreban je izvestan oprez i ne treba s nicim preterivati. Kako tradnoca napreduje, svaka ce trudnica osecati promjene unutar svoga tela. S rastom bebe i priblizavanjem termin porodjaja, smanjivace se intenzitet izvodjenja neke fizicke aktlvnosti. U tome trudnici svakako mogu pomoci, ne samo znaci iz unutrasnjosti tela, vec i strucni tim zdravstvenih radnika (flzioterapeut, glnekolog, internista...), koji mogu dati uputstva i pratiti promene. Pozdravlja se svaka inicijativa za postizanjem bolje flzicke kondicije, jer je ona nuzna za laksi porodjaj i spremnije majcinstvo.

Rekreativni programi, koji podrazumevaju vezbanje u trudnoci omogucavaju trudnici da se vrlo rano, po zavrsenom prvom tromjesecju, ukljuci u program. Mogu se dozvoliti i izvesna odstupanja u slucaju kada se radi o trudnici koja je intenzivno vezbala pre trudnoce, ima zadovoljavajuci fizicki status, uredan ginekoloski nalaz i ostalu medicinsku dokumentaciju. Takva trudnica samo nastavlja u kontlnuitetu, tj. ne prestaje s vezbanjem prva tri meseca trudnoce.

Trudnicama, koje se nisu bavile rekreativnim programima vezbanja, preporucuje se da sacekaju kraj prvog tromesecja, zatim se treba izvrsiti procena funkcionisanja misicnog statusa (kod flzioterapeuta) i uz nalaz lekara zapocinje se s vezbanjem u doziranom programu. Trudnoca za te trudnice svakako nije razdoblje u kojem bi one nuzno trebale zapocinjati s nekom flzickom aktivnoscu kojom se nisu bavile pre. Medjutim, bilo bi sasvim pogresno ne preporuciti prilagodjene i tacno dozirane programe, koji su pod nadzorom fizioterapeuta i u slucaju kada trudnica nije pre vezbala. Razlog tome su svakako promene koje u trudnoci nastaju zbog povecane telesne tezine, rasta beba i promena u kardio-vaskularnom i misicnom sistemu. Za svaku trudnicu je izuzetno bitno, da se rade bar osnovne vezbe, koje ce olaksati kretanje, smanjiti ceste bolove u donjem delu kicme, poboljsati cirkulaciju u nogama i rukama i osigurati dobro drzanje tela. U rizicnoj trudnoci, bez obzira na zelje, mogucnosti su bitno ogranicene. Savetujemo strpljenje i pridrzavanje uputstava o ponasanju u tim slucajevima. Trudnoca ne mora uviek u potpunosti biti rizicna, zato sacekajte i mozda ce vec kod sledece kontrole biti odobreno vezbanje.

TRCANJE
Trcati se moze tokom cele trudnoce, ako trudnica od pre ima kondiciju ili je i pre trenirala. Potrebna je paznja u visokim nedeljama trudnoce zbog mogucih padova. Bitno je odabrati dobre patike, koje ce ucvrstiti skocni zglob.

PLES
Za trudnocu je najbolje igradi twist, jer se u tim pokretima pomera karlica i mogu se smanjiti bolovi u denjem delu ledja. Izbegavaju se akrobatske igre.

VOZNJA BICIKLA
Koliko je god rizicno voziti bocikl u trudnoci, danas se sve vise vidjaju trudnice na biciklu. Ako ne postoji zabrana od ginekologa, voznja bicikla na dobro odabranoj trasi moze biti korisna. Preporucuje se izbegavanje frekventnih saobracajnica,a u visokoj trudnoci i voznja na bicikla kod koga je gornji deo tela jako savijen prema napred. Takav polozaj moze izazvati bolove u donjem delu ledja, ramenima i vratu.

VESLANJE
Bitan je pravilan polozaj tela i umerem tempo veslanja. To je dobra vezba za celu muskulaturu tela. a!i kod onih trudnica koje su to radile pre trudnoce.. Svakako treba uskladiti pravilan ritam disanja i kod zamaha s veslima, vazduh treba izdisati. Kako dolaze letnji meseci, ako veslate u nekom gumenjaku na moru ili reci, morate se prvo zagrejati osnovnim vezbama, malo istegnuti misice i cesto praviti pauze.

PLIVANJE
Ono je svakako najbolji izbor za trudnocu. Preporucuje se pracenje temperature vode. U bazene treba ulaziti samo ako ste sigurni u cistocu vode. Dobro je koristiti jednodelne kupace kostime, koji ce odrzavati toplotu tela. Ne preporucuje se skakanje na glavu.

FITNESS
Trudnica moze nastaviti u doziranom programu vezbati, ako je to cinila i pre trudnoce. Potrebno je prilagodjavanje opterecenja kako raste trudnoca, kao i pracenje frekvencije disanja. Nije pozeljno izvoditi bilo koje vezbe poskakivanja, doskoka ili preteranog cupkanja.

TENIS
Samo kod onih trudnica koje ga igraju dugi niz godina i nemaju nikakvu povredu. Nije preporucljivo igrati tenis u zadnjem tromesecju trudnoce, jer kod tenisa postoji mogucnosti klizanja, pada i brzih pokreta s rotacijama iz struka, koje mogu izazvati povrede. Treba biti oprezan i kod trcanja po terenu i mogucih padova.


http://www.roditeljportal.com/
« Last Edit: April 26, 2007, 03:32:07 PM by Tanja »
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline N_e_z_n_a_l_i_c_a

  • Clan
  • *****
  • Posts: 1507
  • Gender: Male
Odg: Trudnoca i sport
« Reply #1 on: April 26, 2007, 03:32:11 PM »
LoL

Koja tema  :crazy: :shutup:

P.S. Da se krivo ne shvati, meni je smiješno  :clap: :clap:
« Last Edit: April 26, 2007, 03:32:45 PM by Tanja »
Član više foruma, al počeci se nikad ne zaboravljaju :)

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: Trudnoca i sport
« Reply #2 on: April 26, 2007, 03:35:16 PM »
Koliko je bitna fizička aktivnost tokom drugog stanja
Dobrobiti vežbanja tokom trudnoće
   
Osim što pomaže da vam zadnjica i bedra ostanu čvrsti, fizička aktivnost tokom trudnoće smanjuje bol u leđima koji je po pravilu uvek prisutan tokom trudnoće. Takođe, proređuje grčeve u nogama, a zbog aktiviranja mišića u području stomaka deluje blagotvorno i na sistem za varenje.
- Fizičko naprezanje i preterano trošenje energije je apsolutno nepoželjno - kaže Slavica Vasiljević, ginekolog. - Ali, vežbe prilagođene trudnoći i afinitetima trudne žene su i te kako potrebne i korisne kako za majku, tako i za dete - objašnjava ona.

Ko može da vežba
Ako nakon pregleda, ginekolog kaže da je reč o vitalnoj trudnoći, ako niste imali tri ili više spontanih pobačaja ili prevremenih porođaja, nemate skraćen grlić materice, nemate srčano oboljenje, povišen pritisak izazvan drugim stanjem, nemate krvarenja i ako nije dijagnostifikovana placenta previja, možete da vežbate. Ali, umereno! To je glavno pravilo. Optimalno vežbanje se određuje individualno, ali trudnica ne bi trebalo da trenira više od dva do tri puta nedeljno.

Koje se vežbe preporučuju
Ukoliko se odlučite za pilates, možete da vežbate do prvog trimestra trudnoće. Ojačaćete grupu mišića koji aktivno učestvuju u porođaju. A tokom vežbanja se povećava i ubrzava cirkulacija, što bebi donosi više kiseonika i hrane. Takođe se postiže ravnoteža duha i tela, a i balans između trudnice i ploda.
Joga se može raditi sve vreme trudnoće.
Preporučuju se još i plivanje, akvabik i šetnja.
Za koju god fizičku aktivnost da se opredelite, vodite računa da tokom vežbanja pravite pauze, pijete dosta vode i razmišljate o tome kad treba da usporite. Otežano disanje, lupanje srca, bol u stomaku znak su da su vam vežbe naporne i da treba da usporite ili prekinete aktivnosti. Za savet se obratite vašem lekaru i fitnes treneru.

Koje se vežbe ne preporučuju
Žene koje odlaze u teretanu, treniraju aerobik ili neki kontaktni sport, u trudnoći bi trebalo da izbegavaju te aktivnosti zbog mogućih povreda i padova. Vežbanje ne sme da uključuje nagle pokrete, vežbanje na kosini, prevelika opterećenja zglobova.

Sve blagodeti vežbanja
Vežbanje oslobađa od stresa i briga, čime jača imunitet. Tako se smanjuje rizik od obolevanja zbog čega će vam i beba biti jako zahvalna. Neka istraživanja tvrde da beba u stomaku može da oseti kada mama vežba, pa i ona sama započne vežbanje. Sve navedene vežbe jačaju mišiće stomaka, nogu i ramena, smanjuju masne naslage i omogućavaju bolju cirkulaciju krvi.

blic.co.yu
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline Jelena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 79
Odg: Trudnoca i sport
« Reply #3 on: May 04, 2007, 09:43:25 AM »
LoL

Koja tema  :crazy: :shutup:

P.S. Da se krivo ne shvati, meni je smijesno  :clap: :clap:

izvini a zasto je smesno??  :crazy:

Offline N_e_z_n_a_l_i_c_a

  • Clan
  • *****
  • Posts: 1507
  • Gender: Male
Odg: Trudnoca i sport
« Reply #4 on: May 04, 2007, 12:10:33 PM »
Pa eto u glavi mi trudna žena sa stomakom koja radi čučanj, je li problem da mi je to smiješno?  :evillaugh:
Član više foruma, al počeci se nikad ne zaboravljaju :)

Offline Jelena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 79
Odg: Trudnoca i sport
« Reply #5 on: May 04, 2007, 12:30:54 PM »
pa da si procitao pazljivo mogao si da zakljucis da sigurno nece zena sa stomakom u 8. mesecu da radi cucanj sa 100kg :crazy: govori se o nekoj umerenoj aktivnosti koja je zdravija sigurno od lezanja i zdranja - a tako se ponasa 99% trudnica nazalost

Offline N_e_z_n_a_l_i_c_a

  • Clan
  • *****
  • Posts: 1507
  • Gender: Male
Odg: Trudnoca i sport
« Reply #6 on: May 04, 2007, 12:45:19 PM »
pa da si procitao pazljivo mogao si da zakljucis da sigurno nece zena sa stomakom u 8. mesecu da radi cucanj sa 100kg :crazy: govori se o nekoj umerenoj aktivnosti koja je zdravija sigurno od lezanja i zdranja - a tako se ponasa 99% trudnica nazalost

A eto mozes ti govorit sto te volja, ali ja ako ikad budem imao zenu sigurno nece ic trudna u teretanu, vec doma ili klub trudnica ili slicno, da prodje neki "mamlaz" da je gurne ili da padne nesto po njoj u Gym-u isl...bolje malo istezanja, dobra prehrana nego se prese...at pa izazvat katastrofu, a i ovde imam pravo da pisem jer imam RAZLOG!

A na svakome je da odabere, sigurno da se u tih par kriznih mjeseci nece desit katabolizam kakav je Ronie imao nakon ozljede tricepsa tako da je po meni tema (ovaj dio vezan uz Gym, bicikla i ostalo je sasvim ok)  :crazy: Zar nemam pravo na to?
Član više foruma, al počeci se nikad ne zaboravljaju :)

Offline Jelena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 79
Odg: Trudnoca i sport
« Reply #7 on: May 04, 2007, 04:03:46 PM »
Moze neko da je gurne i u prodavnici, na ulici, u gradskom prevozu... sta fali da trudna zena malo hoda po traci, malo vozi bicikl? to su ciste predrasude da zdrava trudnica treba da lezi kod kuce. I ocigledno me ne razumes uopste posto ja ne govorim o ludackom treniranju u teretani!! U sustini ti i ja pricamo isto, samo da je po tvome, trudnica ne bi smela da izadje iz kuce.

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: Trudnoca i sport
« Reply #8 on: May 04, 2007, 04:12:39 PM »
Moze neko da je gurne i u prodavnici, na ulici, u gradskom prevozu... sta fali da trudna zena malo hoda po traci, malo vozi bicikl? to su ciste predrasude da zdrava trudnica treba da lezi kod kuce. I ocigledno me ne razumes uopste posto ja ne govorim o ludackom treniranju u teretani!! U sustini ti i ja pricamo isto, samo da je po tvome, trudnica ne bi smela da izadje iz kuce.

bas tacno,slazem se sa tvojim misljenje,da bude lagana vezba,vezbe disanje...i dr. skola za trudnice,ja kad budem trudna,nisam luda da lezim,da sedim da pletem,...ajde,muzu moj,idi u prodavnicu, :nonono: zamisli,dosadan zivot!!! prijace mi joga i disanje,setnja... :yes:
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline N_e_z_n_a_l_i_c_a

  • Clan
  • *****
  • Posts: 1507
  • Gender: Male
Odg: Trudnoca i sport
« Reply #9 on: May 04, 2007, 04:13:31 PM »
@Jelena

U prodavaonici je ne moze gurnut jer bi ja bio uz nju  ;D ;D Ma dobro odustajem pobijedili ste!  :crazy:
Uglavnom meni je to degutantno i TOČKA!
Član više foruma, al počeci se nikad ne zaboravljaju :)