EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Nus efekti anabolickih steroida  (Read 3131 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ilijabogdan

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 381
  • Gender: Male
Nus efekti anabolickih steroida
« on: May 13, 2008, 10:07:12 PM »
SPOREDNI EFEKTI UPOTREBE STEROIDA



Promjene na kozi

Koza je najveci organ ljudskog tjela i najosjetljivija oblast sto se tice sporednih efekata, narocito kod zena. Najcesci sporedni efekat je povecanje pora na kozi, cime ona postaje hrapavija. Ovo je posebno izrazeno kod zena kada koriste androgene steroide zato sto one na pocetku imaju njeznu i osjetljivu kozu. Jos jedan veliki problem su akne. Tamo gde su vec prisutne stanje se moze pogorsati, a tamo gdje ih nema lako se mogu pojaviti. Ovaj kao i svi ostali sporedni efekti se razlikuju u zavisnosti od imuniteta osobe, kao i tipa i kolicine upotrebljenih steroida. Zene su vise sklone aknama. Strije se takodje pojavljuju, ne direktno zbog uzimanja steroida, vec zbog naglog rasta misica. Jedini nacin da sprijecite ove strije je da rastete sporije ali predpostavljam da to nezeli niko od vas
Preporucujem upotrebu masti, gelova ili losiona koji pomazu da se koza zategne dok ste u periodu najbrzeg dobijanja misica. Ovo ne moze da sprijeci problem, ali u svakom slucaju moze da pomogne.



Celavost

Steroidi ne uzrokuju direktno celavost, ipak mogu da ubrzaju ovaj proces kod onih ljudi koji su predodredjeni da ocelave. Steroidi se pretvaraju u DHT,a visak DHT-a u skalpu uzrokuje gubitak kose. Steroidi koji su proizvodi DHT takodje mogu da podpomognu celavost. Posto je gubitak kose nepovratan proces, u 99% slucajeva kosa ne izraste ponovo.


Psihicke promjene

Koriscenjem velikih doza anabolickih i androgenih (posebno androgenih) steroida, poslje odredjenog vremena i kod muskaraca i zena moze se pojaviti izuzetno agresivno ponasanje ili napadi bjesa. Neki bilderi smatraju ovu pojavu kao prednost zato sto se time povecava sposobnost da duze i jace treniraju, ali ipak je dokazano da donosi vise stete nego koristi. Najbolji nacin da se ovo sprjeci je kontrolisan unos steroida u organizam. Takodje, vazno je da budete svjesni ovog sporednog efekta kako bi ga se lakse rjesili.
Drugi sporedni efekat koji deluje na psihu je depresija. Cesto se desava da kada bilderi koriste steroide i dozive naglo povecanje misicne mase, ocekuju da zadrze istu snagu i izgled i po prestanku koriscenja. Medjutim, kada se vrate u realnost zapazaju da je njihova snaga opala i vratila se na prirodan nivo. Bez steroida dolazi do depresije. Visok nivo estrogena koji je povezan sa prestankom ciklusa moze takodje dovesti do ovakvog osjecanja.



Feminiziranost

Feminiziranost se pojavljuje naravno samo kod muskaraca. Previsoki nivoi testosterona cesto mogu da se konvertuju u zenski hormon estrogen i dovedu do pojave zenskih karakteristika, kao sto je formiranje i uvecanje grudi (ginekomastija), tendencija ka stvaranju masnih naslaga i izuzetno mekanih misica. Prvi sporedni efekat (ginekomastija) se moze desiti za vrijeme,a i poslije ciklusa,a druga dva (salo,mekani misici) se obicno desava poslije ciklusa kad nivo testosterona totalno zasjeni fucking female sex hormon ESTROGEN. Koristenje nolvadexa provirona i sl. za vrijeme vaseg ciklusa i poslije je najbolji nacin da se izborite sa sporednim efektima feminizacije.Iako kazu da koristenje nolvadexa za vrijeme ciklusa smanjuje dobitke na masi ja ipak mislim da je bolje dobiti manje jedan kg nego postati pamela.



Maskulinizacija

Suprotno predhodno pomenutom kod zena dolazi do pojave muskih karakteristika, kao sto je povecana maljavost na licu i tjelu, mutiranje i produbljivanje glasa, povecan klitoris, neredovnost menstrualnog ciklusa, pojava akni, celavost, depresija, povecana agresija, promjene u boji koze i povecan libido (ovo je pozitivno). Nazalost neke od ovih promjena su nepovratne (nemislim na libido )Do ovih procesa dolazi zbog koriscenja visoko androgenih steroida u velikim dozama i na duzi period. Zapamtite svako je drugaciji i ovi sporedni efekti mogu puno varirati od osobe do osobe.



Srcani problemi

Rizik da neko dobije srcano oboljenje se povecava sa upotrebom steroida.Koristenje steroida povecava nivo holesterola u sistemu koji uzrokuje zadebljanje arterijskih zidova koje naravno u najgoroj verziji moze biti opasno po zivot. Svim bilderima se preporucuje da prije upotrebe steroida konsultuju ljekara i provjere da vec nemaju povecan nivo holesterola. Dodatni faktori koji mogu da izazovu srcane probleme su stres, visok krvni pritisak i naglo povecanje tjelesne tezine. Poslje prestanka koristenja steroida nivo holesterola se vraca u normalu.



Ginekomastija

Kao sto smo vec objasnili ginekomastija je nagli porast grudi kod muskaraca. Do ovoga dolazi zbog poremecaja u hormonskoj ravnotezi koju moze izazvati upotreba steroida. Ovako stanje se moze pojaviti i prirodno bez njihove upotrebe.



Prekid rasta

Kada bilderi koji nisu dostigli potencijalnu visinu koriste steroide, postoji velika mogucnost da je nikad i ne dostignu. Osim Oxandrolona, svi steroidi potpomazu cvrstinu zglobova (zatvaranje Epifizialnih konektora) i njihovu kompaktnost zbog cega kosti prestaju da rastu. Izmedju ostalog i zbog ovoga nije preporucljivo da steroide koriste tinejderi.


Glavobolje

Steroidi i druge supstance koje koriste bilderi mogu da poremete hormonsku ravnotezu, sto utice na sistem zljezda sa unutrasnjim lucenjem (endokrini sistem). To je objasnjenje problema koji imaju mnogi bilderi. Glavobolje su i simptom visokog krvnog pritiska, sto je jos jedan sporedni efekat vezan za koristenje steroida.


Problemi sa bubrezima

Neki steroidi mogu da izazovu nezeljene efekte u radu bubrega. Ova pojava se javlja, kao i ostali sporedni efekti koje smo opisali pri koriscenju steroida duzi vremenski period i u vecim kolicinama. Glavna uloga bubrega je da preradjuje toksicne materije i izbacuje ih iz organizma. U periodu kada se uzima bilo koji tip preparata, bubrezi su podlozniji ostecenjima. Visok krvni pritisak moze takodje da dovede do nepravilnog rada bubrega. Znaci da nesto nije u redu su bolovi u donjem predelu ledja, temperatura, bolovi u trbusnom djelu kao i nateknuce na mejstu gdje se nalaze bubrezi.



Problemi sa jetrom

Koriscenjem steroida u obliku tableta moze doci do ostecenja jetre. Stanje jetre koje se naziva PELIOSIS HEPATIS je rjetko, ali u svakom slucaju predstavlja prijetnju po zivot, zato sto se najcesce otkriva kada jetra vec otkaze. Ova bolest prestaje da se razvija sa prestankom upotrebe steroida.


Imunitet

Neki steroidi, kao sto je TESTOSTERON, mogu da poboljsaju imunitet, pomazuci mu da se lakse oporavi od virusa. Organizam tada postaje zavisan od steroida i mora sam da se obnovi kada se prekine sa upotrebom steroida. Osoba koja dodje u ovakvo stanje mora da se oslobodi zavisnosti pazljivo da nebi doslo do premora. Ovo ce dozvoliti imunitetu da ponovo bude nezavistan i efektivan. Cesto bilderi po prestanku upotrebe steroida dozvole umoru da ih savlada, sto vodi do opasnosti od dobijanja virusnih oboljenja.



Impotencija

U prvom periodu koriscenja steroida korisnikova seksualna moc se uvecava. Nazalost, ovo je samo privremeno posto se tjelo navikava na steroide. Poslje duzeg koriscenja steroida dolazi do slabljenja seksualne zelje i teze se postize erekcija. Na srecu, ovo je samo privremeno i moze se sprjeciti upotrebom supstanci kao sto su PROVIRON I HCG. Takodje po prestanku koriscenja steroida, prirodni nivo testosterona ce biti poremecen.


Visok krvni pritisak

Jedini nacin da kontrolisete krvni pritisak je da redovno posecujete ljekara, osim ako nemate uslove da ga sami kontrolisete. Ne postoje simptomi koji ce Vas upozoriti da imate visok pritisak, sve dok ne bude previsok. Ti simptomi su glavobolja, problemi sa vidom, otezano disanje. Visok krvni pritisak je obicno podstaknut velikom retencijom (zadrzavanjem) soli i vode u kombinaciji sa brzim dobijanjem na tezini uzrokovanim upotrebom steroida.Stres pretreniravanje i zadrzavanje daha kod teskih dizanja takoder mogu podstaknuti visoki krvni pritisak.


Bolovi u stomaku

Steroidi koji se koriste oralno kod nekih osoba mogu dovesti do bolova i smetnji u stomaku. Simptomi se mogu pojaviti u obliku diareje, mucnine ili obicnog nelagodnog osecaja. U nekim slucajevima ovo se moze izbjeci uzimanjem steroida za vreme jela.


Zadrzavanje vode i soli

Vecina steroida prouzrokuje zadrzavanje i skladistenje vode i soli u misicima, sto se ogleda u povecanju misicnog tkiva. Ali zbog toga ovo i nije tako los efekat. Problem je zadrzavanje vode u kozi i krvi.Zbog ovoga dolazi do natecenog izgleda,a i povecava se opterecenje za srce.Opotreba diuretika moze smanjiti ovu nuspojavu.


Sta vodi do sporednih efekata?

Najcesci faktor koji vodi do sporednih efekata je nepravilna upotreba. Uticaj steroida na ljudsko telo se razlikuju od osobe do osobe. Najcesce su negativni efekti izrazeniji kod bildera koji steroide koriste u velikim kolicinama i duze vreme. Vazno je biti svjestan svih opasnosti koje njihova upotreba nosi. Steroidi mogu biti veoma stetni po ljudsko telo, ali mogu biti i od velike pomoci ako se koriste na pravi nacin. Sto je neki steroid vise androgen to su i njegovi sporedni efekti obicno veci,a sporedni efekti ce biti prisutni bez obzira koji steroid koristite ako ih nebudete pravilno koristili.Mnogi sporedni efekti su izrazeniji u zavisnosti od toga koji steroid koristite.

Trebate znati da su vecina ovih sporednih efekata preuvelicani i da ima masa bodibildera sa dugim stazom upotrebe steroida koji nikada nisu iskusili cak ni akne.


A sad za one koji misle da su steroidi samo otrov i one koji misle da vode zdrav zivot bez otrova kao sto su steroidi.

Navescu vam samo jednu tvar koja se nalazi u velikom broju namirnica koje vi stalno jedete ASPARTAM.

Znate li u koliko namirnica (samo mali glupi primjer) se nalazi aspartam doduse nuspojave nisu tako velike:glavobolja/migrena, vrtoglavica, gubitak svjesti, mucnina, utrnulost, grcenje misica, povecanje tezine, osip na kozi, depresija, zamor, razdrazljivost, ubrzanje rada srca, nesanica, problemi sa vidom ukljucujuci i gubitak vida, gubitak sluha, palpitacija srca, smetnje kod disanja, napadi nemira i panike, smetnje u govoru, gubitak ukusa, vrtoglavica, tinitus, gubitak pamcenja i bolovi u zglobovima.

Prema naucnicima koji su radili na proucavanju sporednih efekata aspartama, sljedece hronicne bolesti mogu da budu prouzrokovane, podstaknute ili pogorsane u slucaju konzumiranja ove supstance: tumori na mozgu, multipla skleroza, epilepsija, sindrom hronicnog zamora, parkinsonova bolest, alchajmerova bolest, mentalna retardacija, limfoma, deformacije kod novorodjencadi, fibromijalgija i dijabetes.

Ovo je meni mnogo gore od sporedih efekata steroida

Naveo sam vam ovaj jedan od mnogih primjera samo zato da nebih unaprijed osudivali i deklarilari nesto kao otrov i nesto sto steti vasem tijelu iako nemate pojma o tome.

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap