EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Vezbe za misice karlice  (Read 21272 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline gosca50

  • Lenstina
  • *
  • Posts: 3
  • Gender: Female
Vezbe za misice karlice
« on: January 31, 2008, 10:21:23 PM »
Srdacan pozdrav svima :)

Javljam se sa problemom koji ne retko pogadja zene posle porodjaja, a to je popustanje misica karlice i delimicno ispadanje zidova vagine, debelog creva i nevoljno mokrenje. Kod mene se sve to pojavilo posle tri porodjaja i u godinama menopauze. Ne treba ni da pominjem koliko se u zadnje vreme uzdrzavam od duzih izlazaka iz kuce, jer ne mogu da kontrolisem mokrenje vec posle dva sata. Na operaciju josh uvek ne pomishljam, za to nikad nije kasno, nego bih da probam sa jacanjem misica. Na internetu sam pronasla takozvane Kegelove vezbe, ali mozda i vi imate neki savet. Da li bi odlazak u vezbaonicu (teretanu) bio bolje resenje nego samostalni kucni rad?


Kegelove vezbe - tekst sa neta:

Izvođenje vježbe

Mišići dna zdjelice tvore figuru u obliku broja osam kao da su kružno omotani oko vaginalnog i mokraćnog otvora naprijed i analnog otvora straga. Mišići zdjelice rade kao cjelina. Kegelove, ili vježbe mišića donjeg dijela zdjelice, odnose se na mišiće kao na cjelinu, iako je naš glavni cilj na prednjem aspektu dva kružna stezna mišića (sfinktera) koji kontroliraju prolaz urina i stezanje vagine. Ove vježbe uključuju povlačenje i uvlačenje mišića.

Vježba broj 1: osnove stezanja i opuštanja

Lezite na leđa, postrance ili na trbuh, s razmaknutim nogama i opuštenim prsima. Uvucite donji dio zdjelice, stisnite. Trebali biste osjetiti kako se mišići sa strane stišću, a unutrašnji prolazi postaju napeti. Koncentrirajte se na prednje mišiće oko mjehura i vagine. Stavite ruku iznad stidne kosti i podignite se prema ruci kao da stišćete porođajni kanal. Zadržite taj položaj 2-3 sekunde, a onda se potpuno opustite.

Vježba broj 2: lift

Smjestite se u bilo koji udoban položaj. Zamislite da se vozite u liftu. Kako se podižete gore i približavate svakom sljedećem katu tako sve više stišćite mišiće, ali tako da ne gubite ni malo napetosti koju progresivno skupljate. Učinite to laganom vožnjom gore i laganim spuštanjem dolje, potpuno se opustivši na kraju. Vježbanje mišića donjeg dijela zdjelice uvijek završite stezanjem tako da se vratite u prvobitni položaj. Kvalitetno izvođenje vježbi bitnije je nego broj koliko puta ih ponovite. Učinite ih barem 50 dnevno za vrijeme trudnoće i nakon poroda, a i dalje tijekom čitavog života. Najbolje je to što ih možete raditi potpuno neprimjetno pa nitko ne treba znati da ih izvodite. Kegel se stvarno može izvoditi za vrijeme bilo koje aktivnosti.   

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
Odg: Vezbe za misice karlice
« Reply #1 on: January 31, 2008, 11:18:08 PM »
zanimljiva tema,verujem da ce fitness treneri imati zanimljive predloge
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap

Offline Dragana

  • Fitness trener
  • *
  • Posts: 286
  • Gender: Female
Odg: Vezbe za misice karlice
« Reply #2 on: February 01, 2008, 02:56:57 AM »
Na internetu sam pronasla takozvane Kegelove vezbe, ali mozda i vi imate neki savet. Da li bi odlazak u vezbaonicu (teretanu) bio bolje resenje nego samostalni kucni rad?

Lazic nas je prozvao, iako se ne bavim takvim problemima...

Kegelove vezbe su namenjene su upravo onome o cemu pricas, izmedju ostalog i za poboljsanje sexualne funkcije kod zena... Kao zakljucujes, mozes ih raditi i kod kuce, a sa problemom koji ti konkretno imas, ukoliko ti je samo resavanje istog i cilj, konkretno teretana (sprave i tegovi) ti nije potrebna jer ti je, pretpostavljam, od lekara zabranjeno podizanje i najmanjeg tereta. S druge strane, ono sto se meni cini zanimljivim kao vid rekreacije koji za tvoj problem nije kontraindikovan je power plate, gde kako si i sama napisala, niko ne mora znati da radis i Kegelove vezbe.
Should I stay, should I grow...

Offline gosca50

  • Lenstina
  • *
  • Posts: 3
  • Gender: Female
Odg: Vezbe za misice karlice
« Reply #3 on: February 01, 2008, 06:13:31 AM »
Hvala na odgovoru. Lekari operaciju vide kao konacno resenje, mada ni tada nije sigurno da se nece povratiti stanje, medjutim, kod mene nije jos uvek indikovana urgentna operacija, tako da bih se pozabavila vezbanjem. Ako bih uspela da izdrzim 4 sata bez odlaska u toalet, bila bih zadovoljna (kad se setim kako sam 'trpela' po pola dana nekada). Sto se tice tereta, pa radim u svojoj kuci i teze poslove, i zaista ne mogu da se u tolikoj meri odreknem obaveza. Nisam mislila da dizem tegove, naravno, nego sam samo pitala u vezi organizovanog treniranja, misleci mozda da za pocetak radim uz trenera, da negde ne pogresim. Power plate mi nije poznato, ali cu verovatno naci na netu. Evo nasla sam .. vibracije :)

Offline Vera

  • Iskusni rekreativac
  • *
  • Posts: 45
  • Gender: Female
Odg: Vezbe za misice karlice
« Reply #4 on: February 02, 2008, 08:16:03 AM »
Powerplate je novi vid vezbanja.Ne radis nista a "vezbas".Za sada je nepristupacan za vecinu populacije.Nisam probala tako da ne znam koliko je efikasno.

Offline gosca50

  • Lenstina
  • *
  • Posts: 3
  • Gender: Female
Odg: Vezbe za misice karlice
« Reply #5 on: February 04, 2008, 03:09:42 PM »
Za zene koje citaju moju temu evo josh jedno zanimljivo istrazivanje. Na zalost, odavno ne hodam na stiklama, u kuci sam bosa, na ulici nosim patike i ravne cipele, zbog vecite zurbe i nesporne udobnosti, a bogami, nase ulice, pune rupa, nisu najidealnije za stikle.


Hodanje u visokim potpeticama može da ojača karlične mišiće i zbog toga poboljša seksualni čin, navodi se u jednoj italijanskoj studiji, a prenosi BBC.

Cipele sa visokom štiklom generalno se smatraju opasnim po zdravlje i dovode se u vezu sa nizom problema, od žuljeva do šizofrenije. Ali doktorka Marija Ćeruto, italijanski urolog i zakleti obožavalac seksi cipela sa visokom potpeticom, naumila je da dokaže da visoke štikle nisu tako loše za zdravlje kao što se misli.
U pismu koje je uputila časopisu "Evropska urologija", ova doktorka tvrdi da je njeno istraživanje dokazalo da treba ustati u zaštitu štikli.
Ona je u svoju studiju uključila 66 žena ispod 50 godina starosti i dokazala da su žene koje su držale stopalo pod uglom od 15 stepeni u odnosu na tlo, što je ekvivalentno štikli od pet centimetara, imale isto toliko dobro držanje kao i žene koje nose ravne cipele, i pokazivale su dosta manju električnu aktivnost u karličnim mišićima.
Ovo istraživanje nagoveštava da su mišići tada u optimalnoj poziciji u kojoj mogu da se učvrste, ojačaju i da budu sposobni za kontrakcije.
Karlični mišići su sastavni deo ženskog tela. Osim toga što unapređuju seksualni čin, oni pružaju neophodnu podršku bešici, crevima i materici.
Ti mišići se obično opuste posle trudnoće i porođaja i kako žena počne da stari. Postoje telesne vežbe putem kojih mogu da očvrsnu, ali Ćeruto se nada da će njena saznanja eliminisati potrebu za ovim vežbama.
"Žene često ne znaju kako da pravilno rade vežbe za zonu karlice, tako da nošenje štikle može biti pravo rešenje,” kaže ona.
 
Međutim, ne treba preterivati sa visinom potpetice. Studija nije pokazala da veoma visoke štikle doprinise zdravlju na isti način kao i štikle umerene visine.



Offline tebiodmene

  • Lenstina
  • *
  • Posts: 1
  • Gender: Female
Odg: Vezbe za misice karlice
« Reply #6 on: January 07, 2009, 02:47:31 PM »
Srdacno vas pozdravljam.
Nakon sto sam vise puta pronasla zanimljive teme na vasem forumu odlucih da vam se javim.
Pisem u okviru vec postojece teme jer mi se nekako cini vrlo slicnom ovoj.
Naime, moj problem je sljedeci.
Imam 41 godinu i u prilicno sam dobroj formi. Tacnije, redovno (lagano) vjezbam bar sat vremena dnevno, bilo da se to sastoji u hodanju, aerobnim vjezbama ili vjezbama istezanja. Zadovoljna sam svojim misicnim tonusom.
Prije cetiri mjeseca, nakon nekoliko mjeseci jakog krvarenja iznenada sam podrvgnuta operaciji. Odstranjena mi je materica, a jajnici konzervirani. Operaciju sam prilicno dobro podnijela i konacno mi se krvna slika popravila na normalu.
Zanima me strucno misljenje o tome kada je optimalno da mogu nastaviti sa nekim ozbiljnijim vjezbanjem. Kada kazem ozbiljnijim ne mislim na dizanje tegova i sprave.  :dunno: Zanimaju me aerobne vjezbe sa jacim tempom.
Obzirom da je moj posao vezan za puno sjedenja neophodno mi je svakodnevno razgibavanje.
Ponavljam da se osjecam dobro i da mi se cini kako bih sada sve mogla.
Ipak, zeljela bih cuti neko strucno misljenje, savjet, iskustvo...
Unaprijed se zahvaljujem...
PS Pohvala za forum i zanimljivosti tema  :clap: