lol
pa nisu ti iznutrice za dijetu

uf kvazi

recimo da ti po jedno kg telesne tezine treba oko 2,5-3gr proteina, oko 4-4,5 gr UH i oko 0,5gr masti. ako hoces da smrsas moras napraviti kalorijski deficit. to se uglavnom pravi smanjivanjem UH.
proteine uzimas iz mesa (belo meso, junetina, riba), znaci sve sto nije previse masno (tu ne spadaju iznutrice, kozurice, slaninice i ostale stvari), zatim belanca (poneko zumance), posni sirevi i onaj tvoj whey recimo. ovo su ti gradivne materije misica. misici su ti potrebni zato sto su u stanju mirovanja mnogo veci potrosaci od sala. sto bi reklo da sto imas vise misica vise sala topis sedeci (ovo je suvise uprosceno, nije dovoljno samo da sedis, al ne znam kako slikovito da ti objasnim)
od UH uzimas slozene UH tipa riza, krompir, grasak, pasulj u ogranicenim kolicinama
moze crni hleb ako bas moras. ja iskreno mogu hleb uopste da ne jedem pa mi nikad nije jasno zasto ne mozete da ga izbacite al dobro, ne funkcionisemo svi isto. s tim sto ove namirnice ne treba da mesas. znaci ne krompir i hleb, i riza i hleb i sve ostalo i hleb. ovo ti je energija. znaci da ne bi padao na dupe od umora, da ne bi bio nervozan, da ne bi bio malaksao, da ti se ne bi jelo slatko i jos stosta "da ne bi ..." moras da unosis odredjenu kolicinu UH dnevno. Lazic je u uputstvu objasnio kako funkcionisu varijacije sa UH da ti se metabolizam ne bi navikao i usporio ali to dolazi kasnije. za pocetak skontaj se sta treba da jedes, u koje vreme i priblizno u kojoj kolicini. proste UH izbegavaj, izuzev recimo u vocu. voce 1 do 2 dnevno u pre podnevnim casovima. ne preteruj sa vocem.
masti su ti takodje bitne, neki vitamini se prenose putem njih, gradivne su materije unutrasnjih organa, membrana bla bla bla. uzimas masti iz kostunjavih plodova (bademi, orasi), maslinovo ulje, laneno ili tako neko ulje. i plus sto ti sva ona mesa, kao i zumance recimo sadrze skrivene masti tako da nemoj po saku badema svaki dan.
vlaknasti UH su ti razne salate i zelenis (da ne nabrajam sad) i moras ih jesti zbog probave. nemoj ih mesati sa skrobom.
ovo ti je sve ako planiras da smrsas.
proteine jedes za svaki obrok. skrob jedes recimo do 16h. posle 16h samo proteini i vlakno.
aj valjda ce ti sad neke stvari biti malo jasnije.