Izvestaji sa takmicenja > ::Ostala desavanja u svetu sporta::

Umetnicko klizanje

(1/4) > >>

vuksa:
Kalendar desavanja na Evropskom prvenstvu u Zagrebu:

Utorak: plesni parovi - obavezni program, sportski parovi - kratki program
Sreda: muskarci – kratki program, sportski parovi - slobodan program i proglasenje pobednika
Cetvrtak: plesni parovi – originalni program, muskarci – slobodan program i proglasenje pobednika
Petak: zene - kratki program, plesni parovi – slobodan program i proglasenje pobednika
Subota: zene – slobodan program i proglasenje pobednika
Nedelja: gala vece

Najvazniji takmicari po zemljama

Muska konkurencija:
Belorusija: Sergej Davidov
Belgija: Kevin van der Peren
Ceska: Tomas Verner
Francuska: Brajan Zuber, Janik Ponsero, Alban Preober
Rusija: Andrej Lutaj, Sergej Voronov, Andrej Grijacev
Svedska: Kristofer Berntson
Svajcarska: Stefan Lambijel, Moris Fajfhofer

Zenska konkurencija:
Estonija: Jelena Glebova
Finska: Kira Korpi, Laura Lepiste, Jeni Vehema
Gruzija: Elena Gedevanisvili
Madjarska: Viktorija Pavuk, Julija Sebescen
Italija: Stefanija Berton, Karolina Kostner, Valentina Marcei
Rumunija: Roksana Luka
Rusija: Ksenija Doronina, Nina Petuskova
Svajcarska: Sara Majer, Betina Hajm, Vivijan Keser
Turska: Tuba Karademir
Ukrajina: Jekaterina Projda

Plesni parovi:
Francuska: Izabel Delobel - Olivije Sonfelder, Natali Pesala - Fabijan Burza
Nemacka: Kristina Bajer - Vilijam Bajer
Britanija: Sinejd Ker - Dzon Ker
Madjarska: Kristina Barta - Adam Tot
Izrael: Aleksandra Zarecki - Roman Zarecki
Italija: Ana Kapelini - Luka Lanote, Federika Fajela - Masimo Skali
Litvanija: Katerin Kopeli - Dejvidas Stagnijunas
Rusija: Oksana Domnina - Maksim Sabalin, Jana Hohlova - Sergej Novicki, Jekaterina Rubljeva - Ivan Sefer

Sportski parovi:
Nemacka: Aljona Savcenko - Robin Solkovi, Mari Vartman - Florijan Just
Rusija: Juko Kavaguci - Aleksandar Smirnov, Marija Muhortova - Maksim Trankov
Ukrajina: Tatjana Volosozar - Stanislav Morozov

b92

vuksa:
Nemacki sportski par klizaca, Aljona Savcenko i Robin Solkovi, ove godine su zvezde klizackog neba, ali su se nasli i usred politickog skandala zbog proslosti svog trenera, Inga Stojera. Ukoliko uspeju da ostave tu aferu iza sebe, ceka ih mogucnost velikog uspeha na Evropskom prvenstvu u klizanju, koje pocinje 22. januara u Zagrebu.

Evropsko prvenstvo u umetnickom klizanju ove godine se odrzava od 22. do 27. januara u Zagrebu, koji je vec bio domacin dva evropska prvenstva – 1974. i 1979.

Iako evropska klizacka scena ima dosta problema sa samim klizanjem, odnosno sa velikom konkurencijom americkih, kanadskih i azijskih klizaca, kao i sa smanjenjem popularnosti tog sporta medju gledaocima, ove sezone javnost je vise intrigirao interesantan detalj o treneru nemackog para, Ingu Stojeru.

Iako je ovo bila najbolja sezona za Aljonu Savcenko i Robina Solkovija, oni su se nasli usred politickog sukoba izmedju njihovog trenera, nemackog ministarstva unutrasnjih poslova i Nemacke klizacke federacije.

Skandal je medjutim poceo da se odvija neposredno pred Zimske olimpijske igre 2006, kada je Nemacki olimpijski komitet istazivao proslost zvanicnika i trenera. Tokom istrage utvrdili su da je Stojer, kao mladi sportista u Istocnoj Nemackoj, spijunirao svoje kolege.

Komitet je tvrdio da je ucesce tada 18-godisnjeg Stojera u radu Stazija, odnosno nemacke tajne policije, bio toliki da ga sada treba iskljuciti iz olimpijskog tima.
AP

Medjutim, Stojer je slucaj preneo na sud i pobedio i time je prinudio Olimpijski komitet da ga akredituje za Olimpijske igre. Ipak, ta afera klizacki par Savcenkova-Solkovi, koji je stao iza svog trenera, kostalo je nerava i koncentracije i zavrsili su na sestom mestu na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006.

Afera se nastavila i u prosloj godini, kada je nemacko ministarstvo unutrasnjih poslova, koje finansira Nemacku klizacku federaciju, kao i same klizace, savetovalo Federaciju da se distancira od Stojera ili ce izgubiti pravo na finansiranje.

Drama ni tu nije zavrsena. Namera je verovatno bila da se dobar klizacki par odvoji od svog trenera, ali su klizaci ostali uz njega cak i kade je Solkovi izbacen iz vojske, koja takodje sponzorise i pomaze sportiste.

Nemacka klizacka federacija je na pocetku ove sezone ponovo odbila da akredituje Stojera za tri velika takmicenja, ali su Savcenkova i Solkovi ponovo otisli na sud, koji je presudio u njihovu korist, pa je Federacija morala da ga stavi u delegaciju.

"Mislim da jos ne shvatam kroz sta smo prosli", rekao je Solkovi nedavno. "Drago mi je sto smo se nas troje drzali zajedno i na kraju zavrsili sa medaljama. Na sudu smo pobedili svaki put, ali ko zna, moglo je da bude drugacije", kaze on.

Nemacki zvanicnici su u medjuvremenu verovatno utvrdili da tu bitku ne treba voditi na racun klizaca, ali ni nemackih poreskih obveznika, pa nije bila potrebna jos jedan sudska presuda kako bi Stojer bio akreditovan za evropsko i svetsko prvenstvo.

Od tog klizackog para sada se na Evropskom prvenstvu moze ocekivati samo najbolje, s obzirom na to da su na vrhuncu svojih klizackih mogucnosti. Tome u prilog idu i dve medalje koje su osvojili na kvalifikacionim takmicenjima Svetske klizacke federacije (ISU), pre svega u finalu Gran prija u Torinu u decembru.
Bez Rusa medju klizacima
AP

Za ucesce na takmicenju u Zagrebu prijavilo se 158 klizaca i parova iz 34 zemlje-clanice ISU. Kao ni prosle godine, ni ove nije bilo kvalifikacija, vec ce 24 najbolja klizaca ili klizacka para biti izabrani nakon kratkog programa.

Srbija ce ove godine imati predstavnicu samo u zenskoj kategoriji. To je Ksenija Jastsenjski, koja je i prosle godine predstavljala Srbiju, ali nije usla u najbolje 24 klizacice.

Favorit u muskoj konkurenciji jeste aktuelni svetski i evropski prvak, Francuz Brajan Zuber, ali se ocekuje da ce takmicenje biti neizvesno, s obzirom na nekoliko dobrih izazivaca, koij su dobroj formi.

Odmah uz Zubera je Svajcarac Stefan Lambijel, dvostruki svetski prvak, ali nijednom prvak Evrope. On se nada da ce od Zubera preuzeti titulu sampiona, koja mu je izmicala proteklih godina, pre svega zbog toga sto, usled velikih ocekivanja, nije dobro klizao u finalima, a na proslogodisnjem evropskom prvenstvu nije ni ucestvovao.

U decembru, nedelju dana pre finala Gran prija, glavnog takmicenja pred evropsko i svetsko prvenestvo, na svajcarskom nacionalnom takmicenju Lambijel je pao ukupno tri puta, doduse pokusavajuci da u oba svoja programa skoci cetvorostruki tulup.
AP

Ipak, na Gran priju osvojio je prvo mesto, uspesno skocivsi jednom cetvorostruki skok, dok je drugi put pao. Odlicne tehnicke karakteristike njegovog klizanja pomogle su mu da za dlaku pobedi odlicnog Japanca Daisukea Takahasija. Sledeci Evropljanin na rang listi tog takmicenja bio je Belgijanac Kevin van der Peren, koji je zavrsio tek na sestom mestu.

Ceh Tomas Verner, koji je prosle godine u Evropi osvoji srebro, iako je klizao u prvom programu i za zlato, takodje namerava da se popne na podijum.

Ceski klizac uspeo je na Gran priju u Torinu da skoci cetvorostruki skok, ali nije skocio trostruki aksl, sto ga je kostalo poena i prvog mesta.

Francuska poslednjih godina ima jaku musku klizacku ekipu. Dobri klizaci, koji su imali dobru sezonu, pored Zubera, jesu Alban Preober i Janik Ponsero, a za visoka mesta borice se i beloruski takmicar Sergej Davidov, ali i mladi ruski talenat Sergej Voronov.

Upadljivo je odsustvo ruskih takmicara u pojedinacnoj konkurenciji, pa tako ni medju klizacicama vise nema Ruskinja koje bi mogle da se bore za medalju. Primat u zenskom klizanju u Evropi sada imaju Italija, Svajcarska, Finska, a tu su i talentovane takmicarke iz gruzije i Madjarske.

Italijanka Karolina Kostner, miljenica publike, tokom ove sezone pokazala je mozda najvecu klizacku zrelost u dosadasnjoj karijeri, ne samo u tehnickom, vec i u estetickom i psiholoskom smislu, s obzirom na to da je svoje programe klizala stabilno i konzistentno i tako osvojila bronzanu medljau u finalu Gran prija u Torinu u decembru. U zenskoj kategoriji na Gran priju Kostnerova je osvojila trece mesto, iza eksplozivne Korejke Ju na Kim i Japanke Mao Asade.

Iako nema atraktivnost nekih azijskih klizacica, napredovala je u mekoci pokreta i celokupnom utisku i s pravom ce u Zagreb doci da brani svoju titulu evopske sampionke.

Ipak, odmah za petama joj je sjajna Svajcarkinja, evopska vicesampionka, Sara Majer, a tu je i pojacana ekipa tri finske klizacice: bronzana Kira Korpi, aktuelna prvakijna Finske Laura Lopiste i nova nada Jeni Vehema, koja je bila finalistkinja u juniorskim takmicenjima.

Ocekuje se i da se izuzetno talentovana Gruzijka Elene Gedevanisvili bolje bori za medalju nego prethodnih godina, s obzirom na ranije probleme koncentracije i slabog klizanja pod pritiskom. Tu su i Italijanka Valentina Marcei i bivsa evropska sampionka iz Madjarske Julija Sebescen.
Reuters

U konkurenciji parova najjaci su ove godine Nemci i Francuzi, ali ce se za medalje boriti i dva ruska para.

U kategoriji sportskih parova ove godine ocekuje se dalji uspeh nemackog para, Aljone Savcenko i Robina Solkovija, koji su ove sezone pobedili na Gran priju ispred Amerikanaca i Kineza.

Inace, u poslednjih 12 godina pokazalo se da, u proseku, sedam od 12 osvajaca medalje u finalu ISU Gran prija osvoji medlje i na sledecim takmicenjima, pre svega na svetskom prvenstvu.

Moguce je da ce tako biti ove godine i u Zagrebu, a zatim i na svetskom prvenstvu u Geteborgu u Sveskoj, za Savcenkovu i Solkovija, koji su u Torinu za kratki program osvojili najveci do sada broj poena medju svim parovima u jednoj sezoni – 72,14. Njihov slobodni program ove godine je dosta tezak, osvojili su puno poena, a u Torinu su na kraju bili prvi ispred dva odlicna kineska para.

Jedini koji bi mogli da im pomute planove jeste ruski par Juko Kavaguci i Aleksandar Smirnov. Ruski par je na Gran priju osvojio tek peto mesto, ispod kanadjana Dzesike Dube i Brajsa Dejvisona.

U Zagrebu takmicice se jos jedan dobar ruski par - Marija Muhortova i Maksim Trankov, a ozbiljni klizaci u ovoj kategoriji su i Ukrajinci Tatjana Volosozar i Stanislav Morozov.

Ovo je inace standarno najteza klizacka kategorija, u kojoj ima najmanje takmicara – ove godine ima 15 parova, a svoj par imace i Hrvatska. To su Ejmi Ajrlend i Majkl Bahoric. Hrvatska inace ima i svoje takmicare - u zenskoj konkurenciji Mariju Dikanovic i u muskoj Josip Gluhaka.

Sto se tice plesnih parova, kao i prosle, i ove godine u odlicnoj formi su Francuzi Izabel Delobel i Olivije Sonfelder, aktuelni evropski sampioni. Sa njima ce se rame uz rame za zlato takmiciti ruski par Oksana Domnina i Maksim Sabalin, koji su na ovogodisnjem Gran priju uzeli zlato, dok su Francuzi bili na trecem mestu. Rusi su za sve tehnicke elemente dobili najvisu ocenu – cetiri, a to je i njihov najveci uspeh do sada. Ipak, s obzirom na to da je Sabalin imao operaciju kolena odmah posle tog takmicenja, ne zna se jos u kakvoj je sada formi.

Ima jos nekoliko plesnih parova koji takodje imaju sposobnosti da osvoje medalje u postojecoj konkurenciji: Jana Hohlova i Sergej Novicki iz Rusije, Natali Pesala i Fabijan Burza iz Francuske i Federika Fajela i Masimo Skali iz Italije jaki su takmaci vec nekoliko godina. Tu je i simpatican britanski sportski par, brat i sestra Sinejd i Dzon Ker, koji bi takodje mogli da se bore za medalju.
350.000 dolara za takmicare

Ove godine ukupan fond nagrada od prvog do 12 mesta jeste 350.000 dolara. U pojedinacnoj kategoriji prvo mesto dobija 20.000, drugo 13.000, a trece 8.000 dolara, dok u kategoriji parova to jos nije odredjeno.

Podsetimo, klizajuci na takmicenjima ISU u toku jedne sezone, takmicari prikupljaju poene i time sticu svoj rang na svetskoj listi takmicara. Tri najbolje rangirana takmicara ili para dobice i novcani bonus, a to je ove godine za pojedince 45.000 za prvo, 27.000 za drugo i 18.000 za trece mesto na svetskoj listi, dok je za parove to 67.500, 40.500 i 27.000 dolara za prva tri mesta.



b92

vuksa:
jel gledao neko?ja gledam...extra je...samo sto nema vise onog rusa plushenka...on je bio pravi majstor na ledu :yes:

Tanja:
za nekih desetak minuta na rts2 su parovi - slobodan program

CRonaldo:
 :wow: Obozavam klizanje, stvarno je umetnost  :clap:
Sad sam gledao i zadivljen sam, gledam svaki put kad bude na tvu.Nije jos kraj al moram da ucim :( pa ne mogu da gledam  :wallbash1:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version