EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Combat Sambo  (Read 3468 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline aca_93

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 8
  • Gender: Male
Combat Sambo
« on: December 22, 2010, 06:16:26 PM »
Sambo (samozaštita bez oružja, ruski sam(ooborona) b(ez) o(ružiя)) je ruska (sovjetska) borilačka veština. Nastala je u Sovjetskom Savezu 20-tih godina 20. veka spajanjem tradicionalnih, narodnih, borilačkih veština sa džudoom i džijudžicuom.

Tvorci samboa želeli su da stvore borilačku veštinu koja se brzo i lako uči, pri čemu bi se tradicionalne dalekoistočne borilačke veštine kombinovale sa modernim naučnim saznanjima. Najveću korist od samboa trebalo je da imaju vojska i policija (za vojsku postoji posebna verzija - borilački sambo, ruski boevoe sambo, engl. combat sambo). Sa raspadom Sovjetskog Saveza, uprkos činjenici da su mnogi učitelji ove veštine emigrirali, došlo je do porasta popularnosti samboa, budući da je ta, do tada tajna veština, napokon mogla da se javno prezentuje.

Sambo se potvrdio i u altimet fajtu, gde se pokazalo da se sambo-borci teško mogu pobediti. Svetski prvak u altimet fajtu za 2005. godinu je sambo-borac Fjodor Jemaljanenko.



Sambo se danas deli na:

- sportski sambo (sportivnoe sambo ili borьba sambo) je civilna, sportska varijanta samboa.

- sambo za samoodbranu je civilna varijanta sa težištem na samoodbrani, sa tehnikama srodnim džijudžicu i aikodou. Obično se trenira zajedno sa sportskim sambo.

- borilački sambo (boevoe sambo) je namenjen vojsci i koristi pored klasičnog samboa isto razne tehnike iz karatea i drugih borilačkih veština, te dalje i tehnike sa oružjem.

- specijalni sambo je relativno mlad naziv i namenjen je specijalnim jedinicama vojske i policije. Nastao je kao specijalna varijanta borilačkog samboa, tehnike i kombinacije drže se tajno.

- fristajl sambo (engl. Freestyle-Sambo) je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama pri čemu se ponekad naziva i američkim sambo. Kao civilna varijanta upražnjava pojedine tehnike iz borilačkog samboa koje se u klasičnim
sportskim sambo ne treniraju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u mlađim godinama vežbao sambo.





 :)

Offline DeathOrGlory

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 510
  • Gender: Male
Odg: Combat Sambo
« Reply #1 on: January 04, 2011, 01:16:25 PM »
Svaka cast na temi, po mnogima jedna od najefikasnijih borilackih disciplina, postoji par snimaka na youtubu "combat sambo"-a, polivaju se s cim stignu, jeziva stvar. Okacicu bas kad budem nasao.
Sometimes standing for what you believe means standing alone.

Ciljevi za 2013: biti jaci nego u 2012.