EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: ROTATORI – REŠAVANJE ZAGONETKE  (Read 4707 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
ROTATORI – REŠAVANJE ZAGONETKE
« on: July 02, 2014, 10:48:12 PM »
Rešavanje Zagonetke Rotatorne Manžetne Ramena

Siguran sam da se u teretani svi susrećemo sa stvarima koje nas mnogo mnogo nerviraju. Tu je momak koji nosi pojas na svakoj vežbi, uključujući i kickbacks za triceps sa rozim bučicama i maratonske sesije na mašini za aduktore. Onda je tu i momak koji bez logike radi 15 setova biceps pregiba u rack-u, dok vi nestrpljivo čekate da radite čučanj. I naravno, ne smemo zaboraviti “trećeg musketara”, geek-a kome je potrebno 45 minuta za 3 seta na benču jer insistira na čitanju novina i razmenjivanju recepata sa prijateljima u pauzi između setova.
Shvatili ste šta želim reći. Ponekad nas vežbači u komercijalnim teretanama izluđuju! I dok mi ovakvo idiotsko ponašanje u teretani definitino ide na živce, to nije ništa u poređenju sa najgorim od svih: onima koji se stalno žale na probleme sa rotatornom manžetnom ramena.
Zašto me njihovo kukanje toliko iritira? Pa, tužna istina je da velika većina njih ni ne zna šta je rotatorna manžetna ramena i čemu služi! Hajde da stavimo tačku na ovo. Takođe ću vam pokazati i kako da iskoristite prednosti direktnog treninga rotatorne manžetne ramena!


 Anatomija ramena


Termin “rame” se koristi da bi objasnio kompleks ili region koji se sastoji od otprilike 12 mišića i 5 zglobova (1). Bez obzira na to, termin “zglob ramena” se često koristi za glenohumeralni zglob, koji se nalazi između humerusa (nadlaktice) i glenoidne jame lopatice (engl. glenoid fossa (cavity) of the scapula). Premda i preostala 4 zgloba igraju značajnu ulogu u pokretima gornjeg dela tela, glenohumeralni zglob je ipak od najveće važnosti za našu diskusiju.
Glenohumeralni zglob je dizajniran da pruža maksimalnu mobilnost kako bi omogućio čitav spektar pokreta gornjeg dela tela. Nažalost, ova mobilnost dolazi na račun strabilnosti. U stvari, zglob se često poredi sa lopticom za golf na postolju, jer je površina humeralne glave tri do četiri puta veća od glenoidne jame lopatice. Bez glenoidnog labrum-a – vezivne hrskavice oko glenoidne jame – jama bi bila opasno plitka (2).
Pored plitke jame, glenohumeralna nestabilnost može da se javi i usled nestabilnosti u podržavajućim ligamentima i slabosti okolne muskulature (3). Sa tako velikom potencijalnom nestabilnošću, nije ni čudo što su koštano i meko tkivo ramenog regiona jedan od delova tela koji je najpodložniji povredama. Na sreću, trening rotatorne manžetne ramena može značajno da poveća stabilnost zgloba.



Sve o rotatornoj manžetni ramena

Mišići rotatorne manžetne ramena se lako pamte po skraćenici SITS: supraspinatus, infraspinatus, teres minor i subscapularis. Svi ovi mišići polaze iz različitih delova lopatice i završavaju na humeralnoj glavi, gde se spajaju u kapsuli glenohumeralnog zgloba kako bi formirali vezivnu manžetnu oko zgloba (4).

Zajedno igraju glavnu ulogu u stabilizaciji humeralne glave u glenoidnoj jami. Pored stabilizacije, svaki od ovih mišića ponaosob doprinosi pokretima nadlaktice:

1. Supraspinatus polazi od gornje ivice lopatice i završava na humeralnoj glavi (3). Asistira deltoidima kod abdukcije (podizanje ruke u stranu, kao što je lateralno letenje) humerusa, tj. nadlaktice (posebno u prvih 15° pokreta), iako je mišić sposoban da abduktuje humerus i bez pomoći deltoida (4).

Supraspinatus je od posebnog značaja kod prevencije iščašenja tokom pokreta iznad glave, kao što su bacanje, servis u tenisu, millitary presa, lateralno letenje i pokazivanje ortacima kako spandeks boginja radi mrtvo dizanje sa poku-ukočenim nogama. Ovo je mišić koji je najpodložniji povredama od svih mišića rotatorne manžetne ramena (3).

2. Infraspinatus ima pripojne tačke na zadnjem delu lopatice i humeralnoj glavi. Ovaj mišić doprinosi nekolicini pokreta humerusa, uključujući eksternu rotaciju (mislite o povlačenju bicepsa od tela, kao kod bekhenda u tenisu), horizontalnu abdukciju (kao što je letenje za zadnje rame) i ekstenziju (kao kod zgibova) (3).

3. Teres minor ima pripojnu tačku malo ispod infraspinatus-a na zadnjem delu lopatice i na humeralnoj glavi. Ovaj mišić doprinosi nekolicini pokreta nadlaktice, uključujući eksternu rotaciju, horizontalnu abdukciju i ekstenziju. Zajedno sa infraspinatus-om, održava stabilnost glenohumeralnog zgloba (3).


4. Subscapularis je jedini mišić rotatorne manžetne ramena koji polazi iz prednje površine lopatice i skriven je iza grudnog koša i nekoliko velikih mišića. Sa pripojem na humeralnoj glavi, omogućava internu rotaciju, adukciju (dovlači ruku bliže telu, kao kod ukrštanja na kros-mašini), ekstenziju i stabilizaciju humerusa (posebno prednjih i donjih delova glenoidne jame) (3).

Subscapularis dosta radi kod treninga velikog obima internih rotatora (grudi, latova, prednjih deltoida i teres major-a) u mnogim trenažnim programima; pa budući da mnogi jedva čekaju da rade benč, direktan trening subscapularis-a nije neophodan ukoliko nije prisutan deficit u snazi.
vise na -- http://www.exyu-fitness.com/trening/rotatori-resavanje-zagonetke/
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap