EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: RECEPTI ZA GURMANE  (Read 31341 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
RECEPTI ZA GURMANE
« on: January 17, 2007, 01:10:31 PM »
Pastrmke sa bademima


Priprema:
Ociscene i posoljene pastrmke pobiberiti, uvaljati u brasno i isprziti na ulju. Bademe ocistiti od ljuspica (kratkotrajnim potapanjem u kljucalu vodu) i proprziti na maslacu dok ne dobije bakarnu boju. Bademe istresti na przene pastrmke. Na preostalom maslacu od przenja badema iscediti limun, dodati sitno seckani persun, kratko propirjati i preliti preko pastrmki.
Sastav:
4 pastrmke (po 250 gr) 120gr badema 0,5dl ulja paketic cajnog maslaca vezica sitno seckanog persuna 1 limun brasno, so, biber
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Odg: RECEPTI ZA GURMANE
« Reply #1 on: January 17, 2007, 01:12:03 PM »
Dzgerica na zaru sa sosom od limuna


Priprema:
Isecite telecu dzigericu na reznjeve, namazite ih uljem pa sa svake strane pecite nekoliko minuta, posolite i pobiberite. Slozite reznjeve na zagrejani tanjir i posluzite ih s toplim sosom. Sos - Na umerenoj vatri zagrejte maslac, ali da ne pocne da cvrci. Skinite ga s vatre, dodajte limunov sok, iseckani persun i so. I u ovom slucaju se dzigerica ne sme previse prsiti: unutra mora ostati ruzicasta. Tako je meksa i svarljivija. B 100,10 g M 97,00 g UH 30,40 g K 1.400
Sastav:
4 velike ?snicle od telece dzigerice ukupne tezine od 400-500 g, ulje, so, biber. Sos: 100 g maslaca, sok od 1/4 limuna, 1-2 kasike iseckanog per?una, so.
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Odg: RECEPTI ZA GURMANE
« Reply #2 on: January 17, 2007, 01:12:53 PM »
SPAGETI-SPAGHETI

Spageti se pripremaju uz odredjeni ritual i strogo propisano ponasanje i disciplinu onih za koje se ti spageti pripremaju. Sve mora da bude spremno i svi treba da su na svojim mestima u trenutku kada se zavrsi poslednja operacija. Na stolu moraju da budu vec postavljeni ugrejani tanjiri sa priborom za jelo. Zdelica sa nastruganim parmezanom ili nekim tvrdim sirom treba da je na svom mestu. Atmosfera treba da bude pomalo napeta, ali nikako zacinjena panikom, sto bi moglo sefa izrade spageta da omete u radu i da, ne daj Boze, neku od faza uradi sporije ili duze no sto je to potrebno. Sve ovo neophodno je da bi se obezbedilo da se spageti uredno podele gostima i da oni pocnu da ih slade odmah dok su jos topli. Hladni, mljeckavi ili ulepljeni spageti je najveca uvreda koja se moze naneti ovom italijanskom specijalitetu.

Spageti obavezno treba da budu originalni italijanski. Mi smo koristili spagete firme "Barila", a svakako da ima i drugih mozda i boljih od takodje renomiranih proizvodjaca. Losi spageti posle kuvanja slepe se u gustu masu. Barila spageta ima nekoliko vrsta. Prema nasem misljenju treba koristiti najtanje spagete pod komercijalnim nazivom "Vermiceli", sto zanci "Crvici" br.3 debljine 1,5 mm sa vremenom kuvanja 7-9 minuta. Dalje u obzir dolaze "Spagetini" t.j. "spagetici" br 5 debljine 1,7 mm sa vremenom kuvanja 8-11 min i na kraju, ako nema drugog izbora, onda uzeti one sa nazivom "Spageti" br.7 debljine 2,0 mm i vremenom kuvanja 11-14 min. Spageti se po pravilu izradjuju od durum psenicnog brasna

Spageti u kompletu sastoje se iz dva dela, koji se zasebno pipremaju. To su SOS-PRELIV i SPAGETI-TESTO. Prvo se priprema sos a zatim se kuvaju spageti. U ovom receptu navedene kolicine sosa i spageta dovoljne su za 3 osobe za malo obilnije predjelo pre rucka ili kao laksa vecera.

1. SOS-PRELIV
Postoji veliki broj preliva za spagete. Mi smo uvek koristili najpopularniji preliv od paradajza.

Sastojci:
Paradajz 600 gr.(Moze se koristiti svez paradajz ili na delove isecen i zaledjen paradajz iz zamrzivaca).
Beli luk-3 komada cena (C kao Cvor) iz jedne glavice luka
"Zacin C"-2 pune kasicice ("Zacin C" je mesavina sledecih komponenata:kuhinjska so, suvo povrce, natrujun glutaminat, ugljeni hidrati, vitamin B2
Origano 1 kasicica
Biber 1/2 kasicice
Slatka mlevena crvena suva paprika-na vrh noza
Biber 1/2 kasicice
Gustin (Skrobno brasno) 1/2 kasicice.

Napomena

Kuvar moze prema svom ukusu i na svoj rizik da poveca ili smanji kolicine navedenih zacina ukljicujuci tu i Gustin ukoliko oceni da preliv nije dovoljo gust.

Svez paradajz stavi se u kljucalu vodu i prokuva se u trajanju od oko jednog minuta. Izvadi se iz vode, malo ohladi i odmah se prstima oguli kozica a potom odstrani deo korena. Paradajz se isece na sitne komade, viljuskom se izgnjece komadi paradajza da se dobije kasa koja se ulije u serpu i prokuva da kasa postane gusta. Koli~ina ovako skuvane kase bice oko 400 ml.

Slicno se postupa i sa zamrznutim komadima paradajza. Posle vadjenja iz zamrzivaca, saceka se da se paradajz delimicno odmrzne a potom se prstima odvoje kozice sa delova paradajza. Sada sledi kuvanje i gnjecenje kao i kod svezeg paradajza.

Tri cena belog luka iseku se prvo po duzini a potom popreko tako da se dobijuu sitne kockice strana oko 2-3 mm.

U tiganj ili pogodnu serpu ulije oko 60 ml ulja. Ulje se zagreje i na njemu isprzi se beli luk u trajanju oko 2-3 minuta. U tom vremenu luk ce poceti da cvrci i dobice svetlo smedju boju. U tiganj se zatim ulije pripremljeni sok od paradajza i smesa se uz stalno mesanje prokuva u vremenu od 4 do 5 minuta. Na kraju przenja sok ce biti zapremine oko 300ml.

Po zavrsenom przenju dodati zacine (origano, biber, paprika, zacin C). Mesati sa skuvanim paradajzom uz povremene probe ukusa sada kompletiranog soka. Kada je kuvar zadovoljan sa ukusom ostavi tiganj na delu zagrejane ploce da se dovrseni sos ne bi ohladio.

2. SPAGETI
Sastojci
Spageti 300 gr.
Parmezan u prahu ili veoma sitno samleven 50-100 gr.
(Kolicina zavisi od kvaliteta parmezana njegovog procenta masnoce,-koja moze biti i preko 30 procenata, ukusa i navike konzumenata). Umesto parmezana moze se uzeti bilo koji veoma tvrdi sir koji se moze rendati ili samleti u sitna zrnca u pogodnoj masini za mlevenje.

Odabrani spageti se odjednom unesu u serpu sa 3 litra kljucale vode. Promesaju se da se ne zalepe za dno serpe, i od tog trenutka meri se vreme kuvanja. Posto je vreme dato u rasponu od nekoliko minuta, kuvar treba da zubima oproba tvrdocu jednog komada ulovljenog iz serpe i da sam prema svom ukusu i vestini odredi dali je kuvanje zavrseno. Spageti ne smeju da ostanu tvrdi a ni da budu mekani sto zavisi od duzine kuvanja. Po nasem ukusu treba teziti da budu meksi.

U momentu kada je kuvanje zavrseno, kuvar prinosi serpu do cediljke, koju je asistent vec postavio iznad sudopere, i jednim potezom ali oprezno, izrucuje sadrzaj u cediljku i tako odlije vodu. Spageti se nesmeju prati hladnom vodom. Kaze se "oprezno", jer brzoplete radnje mogu da dovedu da klizavi i zivahni spageti, a samo takvi su oni pravi, ispadnu iz cediljke a onda je tesko vratiti ih nazad.

Cim je ova operacija zavrsena, spageti se odmah prebacuju u posudu u kojoj se nalazi topao pripremljeni sok-preliv. Spageti se kasikom snazno i brzo mesaju sa sosom tako da se svaka "pantljika" spageta oblozi sosom. Ova operacija izvodi se brzo da se spageti ne bi ohladili.

Kompletirani spageti izrucuju se u atraktivnu staklenu posudu koja se vec nalazi na stolu oko kojeg vec sede gosti ili samo ukucani ako gostiju nema. Kuvar sada posebnom kasikm u obliku sirokih kljesta, koja se koriste i za sipaje salata, svakom prisutnom, odgovarajucim redosledom unosi u tanjir kasiku po kasiku spageta, ukljucujuci i sebe na kraju tog redosleda. Ovo se ponovi onoliko puta dok se staklena posuda ne isprazni. Za to vreme svi cekaju da se ritual podele zavrsi. Na kraju svako od prisutnih kasicicom posipa svoje spagete sirom i pristupa poslu.

Potrebna je posebna tehnika da se spageti pre unosenja u usta obaviju oko viljuske i u usta unesu u celini, a ne da iz usta vire komadi, koji se klate i padaju na tanjir. U drustvu, koje je okupljeno oko spageta, bar jedan treba da bude obucen u ovoj vestini i da ostalima manje vicnim ovo prakticno demonstrira. Ali, u vecini slucajeva ipak svako ostane pri svojoj metodi jedenja spageta i, da se ne bi one ohladile dok bi uzaludno pokusavao da ih smiri. Niko mu ne sme za to zameriti.

Za vreme jela pozeljna je po koja rec kako su spageti uspeli. Ali na kraju, kada svako obavi svoj posao, dobro uhodano drustvo treba da obavi dobronamernu, znalacku i kriticku analizu spageta sa jedinim ciljem da se eventualni nedostaci otklone narednom prilikom. Pozeljan je konsenzus.

KALORIJE
Ukupan doprinos je oko 1900 kcal ili oko 650 kcal po osobi. Doprinos samih spageta je oko 50% ukupnih kalorija.
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Odg: RECEPTI ZA GURMANE
« Reply #3 on: January 17, 2007, 01:16:52 PM »
Specijalitet francuske kuhinje


Sastojci:
2 banane
30 dg jagoda
3 dl mlijeka
1-2 dl mineralne vode
2 kuglice sladoleda od vanilije
po zelji malo ruma
limun


Opis:
Ocistite i narezite voce. Miksajte ga s ostalim sastojcima sok ne dobijete pjenusavu tekucinu. Ulijte u rashladjene ?a?e i ukrasite plockicama limuna (zarezite ih do pola da ih mosete nataknuti na rub jaja)
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Odg: RECEPTI ZA GURMANE
« Reply #4 on: January 17, 2007, 01:17:31 PM »
Carbonare ! My favorite !


500 gr  shpageta
400-500 gr  neke aromatichne slanine
2-3 kisele pavlake
3 chena belog luka
parmezan- sto vishe to bolje
bosiljak


Skuvati shpagete...Na malo maslinovog ulja resh-proprziti  na trachice iseckanu slaninu, dodati beli luk, bosiljak. Izmeshati shpagete, sos i pavku, posuti parmezanom.

Da li treba reci da sadrzi nebrojeno mnogo kalorija ?

by Greca
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline Antek

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 136
  • Gender: Male
  • BIh
Odg: RECEPTI ZA GURMANE
« Reply #5 on: February 01, 2007, 09:00:57 PM »
ko mi moze reci sto su dzegerice???? :dunno:

Offline frenky

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 53
  • Gender: Male
  • Sculpting the masterpiece
Odg: RECEPTI ZA GURMANE
« Reply #6 on: February 04, 2007, 11:00:31 PM »
ko mi moze reci sto su dzegerice???? :dunno:

mislim da su to jetrica... ;)
Balls-to-the-wall training. You sweat. You push. It hurts. In here, there's no room for crybabies, no place for talking trash. Just raw lifting. This is real deal......

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Odg: RECEPTI ZA GURMANE
« Reply #7 on: February 04, 2007, 11:04:19 PM »
jeste iznutrica-jetra

Offline Kaya

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 121
  • Gender: Female
Odg: RECEPTI ZA GURMANE
« Reply #8 on: October 22, 2007, 12:53:52 PM »
...jetrica... :) :) ;)

Offline Gagi

  • Fitness trener
  • *
  • Posts: 702
  • Gender: Male
Odg: RECEPTI ZA GURMANE
« Reply #9 on: October 22, 2007, 01:07:50 PM »
Igy konacno si nasao svoje mesto na forumu, bices glavna kuvarica  :lol: :harhar:
"There's no point trying to leave 'til you've learned all your Kung Fu."