EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: BICIKLIZAM  (Read 50991 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Filly

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 1343
  • Gender: Female
  • Be yourself
Odg: BICIKLIZAM
« Reply #80 on: March 12, 2008, 08:07:46 PM »
ISHRANA BICIKLISTA

Biciklizam je disciplina izdržljivosti, u kojoj do punog izražaja dolaze sve prednosti i mane prehrane, a osobito rehidracije.

Biciklizam je tipična disciplina izdržljivosti, u kojoj do punog izražaja dolaze sve prednosti i mane prehrane, a osobito rehidracije. Prosječna energetska potrošnja kod biciklista je od 3600-5000 kcal na dan, ali u vrijeme utrke povećava se za 100%, što praktično znači da stalno moraju nešto jesti da bi uspjeli podmiriti energetske i nutritivne zahtjeve. Njihov metabolizam je ubrzan i zato su oni u pravilu mršavi.

Prehrana biciklista prije natjecanja u prosjeku ima kalorijsku raspodjelu za obroke: ugljikohidrati 60%, proteini 25% i masti 15%.

Kad se vozi po vrućem vremenu ili kada se radi o usponu (kakav je, primjerice, onaj preko Pirineja), sve se pojačava za 100%. Stručnjaci su izračunali da biciklisti za svakih prijeđenih 1,8 km trebaju utrošiti najmanje 50 kcal. Ako se to pomnoži s 1860 km, koliko prosječno iznosi Tour De France, onda proizlazi da se za vrijeme te najnapornije utrke na svijetu potroši 92 500 kcal.

O prehrani biciklista postoji najviše anegdota, za čiji su sadržaj zaslužni oni sami. Jedna od poznatih izreka je: "Jedi pravilno ili ćeš jesti svoje mišiće" (Eat right or eat muscle). Pasti s bicikla je isto kao i pasti na tlo kod maratonaca zbog premora - i jedno i drugo se svodi na naglu (iznenađujuću) hipoglikemiju. Treneri često koriste pojam "pad performansi".

Uzimanjem kompleksnih ugljikohidrata taj se problem izbjegava jer se oni postupno apsorbiraju i opskrbljuju krv i mozak nužnom glukozom. Prema tome, u bidonima biciklista koji poznaju problem uvijek se nalazi otopina maltodekstrina (koju mogu i sami načiniti), a u brojnim džepovima uvijek ima energetskih pločica. Oni dobro znaju pravilo: bolje malo u višku, nego malo u manjku! Za ovu svrhu zgodni su i energetski gelovi, koji se istisnu u usta, a ambalaža se baci. Budući da se radi o koncentratu, usta nakon toga treba dobro isprati.

Laboratorijski pokusi su pokazali da se pažljivim balansiranjem u krvi može održati relativno stabilna razina glukoze nekoliko sati, pa čak i u uvjetima maratona, kad više ništa nije normalno. Pad glukoze u krvi (hipoglikemija) jednostavno se ne smije dogoditi!
SPIZ - tekuća energija!

Rekord na posljednjoj biciklističkoj utrci Race Across America iznosi 5 dana, 11 sati i 2 minute kroz nekoliko klimatskih zona, preko brda i dolina, a postigao ga je junak te trke, Kieran Kerry Ryan. Pobijediti u toj "ludnici" zaista je fantastičan uspjeh, rekli su oduševljeni sportski novinari. Trka je vrhunac izdržljivosti uz podršku suvremene tehnike i tehnologije. Među njima je, naravno, i prehrana (nutrition support).

Za vrijeme nekoliko utrka korišten je specijalni preparat pod nazivom Spizerinctum (skraćeno SPIZ), koji se sastoji od masne emulzije, zapravo smjese gotovog tekućeg obroka (Complete Liquid Food), koji je strogo balansiran za bicikliste i druge discipline izdržljivosti. Preparat sadrži 500 kcal i 97 grama ugljikohidrata po obroku, pa bismo mogli reći da je prava kalorijska bomba.Isti se preparat može koristiti i kod bolesnika s opeklinama i kod drugih teških stanja s odmaklim kataboličkim procesima.

SPIZ sadrži proteine sirutke, aminokiseline, glukozne polimere s malom količinom šećera, BCCA, masne kiseline, vitamine, helirane minerale, sladilo i aromu. Od aminokiselina posebno je zastupljen L-glutamin, aminokiselina koja je uvjetno esencijalna i igra ključnu ulogu u sintezi mišićnog proteina. Od elektrolita, preparat sadrži obilje kalija i natrija. U suhom stanju sadržaj masti je 4%, a u odnosu na ukupnu energetsku vrijednost 7%. Sadržaj ugljikohidrata u SPIZ-u je 77% kalorijske raspodjele, a može se kupiti u dvije arome – s okusom čokolade i vanilije.
Kako pripremiti SPIZ?

Premda se radi o tekućem obroku (kao kod dojenčadi), dolazi u obliku praha, s tim da svatko prema svojim potrebama pripremi emulziju u bidonu ili drugoj plastičnoj boci. Uz preparat dolazi mjerica za prah volumena 70 cm3 , pa se dodavanjem vode mogu postići različite koncentracije gotovog tekućeg oblika.

Kada se dodaju 2, 3, 4 ili 5 mjerica praha u litru vode, dobivaju se napici s 275 kcal, 375 kcal ili 500 kcal energije.

Osobe manje tjelesne težine pripremit će 275-375 kcal i uzeti ga svakih 60-90 minuta, a veći i teži sportaši pripremit će si napitak od 500 ili više kcal.

Treba reći da je SPIZ pokrivao sva velika natjecanja u disciplinama izdržljivosti, a osobito biciklizam. (Trpl Ironman, Race Across America, Trans-Idaho Bike itd.)
Prehrana prije natjecanja

Dokazano je da se pažljivim balansiranjem u krvi i u uvjetima maratonske utrke, može održati relativno stabilna razina glukoze nekoliko sati.

Prehrana biciklista prije natjecanja zanimljiva je i zato ju kao tipičnu disciplinu izdržljivosti detaljnije opisujemo. Prosjek kalorijske raspodjele za obroke je: ugljikohidrati 60%, proteini 25% i masti 15%. Dakle, postoji redukcija masti, ali ne potpuna.

Kada ulaze u natjecanje, biciklisti ne smiju imati više od 7% masnog tkiva u odnosu na ukupnu tjelesnu masu. U bidonu uvijek imaju zlatnu rezervu gotove tekuće hrane (SPIZ), koja se lako podnosi i brzo resorbira. Nitko neće riskirati s unosom neke nove i nepoznate hrane, a još manje s nekim drugim dodatkom.
Napomene za bicikliste

Za bicikliste je, kao i za druge sportaše, jako važno da ne dehidriraju tijekom utrke. Na stranicama Coolinarike možete naći detaljniji članak o problemu dehidracije sportaša. Ne dajte se prevariti udarom vjetra u lice pri brzini od 45 km/sat, što je sjajna maska za stvarni nedostatak tekućine u tijelu. Pažljivo osluškujte da li se vaše tijelo buni zbog dehidracije.

Ako se utrka događa za vrijeme visoke vlage ili temperature, količina tekućine za rehidraciju se povećava. U takvoj situaciji dobro je staviti leda u napitak ili jednostavno zamrznuti pola boce prije sjedanja na bicikl da se polako otapa i hladi. Hlađenje je važan čimbenik za izbjegavanje toplotnog udara.

Ako vas ne zadovoljava slatkasti okus raznih napitaka koji se serviraju tijekom utrke, spremite jednu manju plastičnu bocu obične vode ili limunade. Ako se jako znojite, uzmite više vode prije treninga (utrke). Tijekom vožnje pijte svakih 10-15 minuta. Ako je izrazito toplo i vlažno vrijeme, pijte svakih 5 minuta.

Nakon treninga ili utrke, treba nadoknaditi tjelesnu masu – vodom, a nipošto pivom! Preporučuje se čak 24 sata kasnije ne piti alkohol jer on potencira dehidraciju.



www.coolinarika.com
Da bi ostvario ono sto zelis, moras prvo da odlucis sta tacno zelis.

Offline ica-beograd

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 973
  • Gender: Female
Odg: BICIKLIZAM
« Reply #81 on: September 09, 2008, 07:52:04 PM »
POSTOVANI PRIJATELJI,
 
I OVE GODINE IDEMO U KOVACICU - U SUBOTU 20. SEPTEMBRA.
 
OKUPLJANJE NA TRGU NIKOLE PASICA OD 8.00 START U 9.00.
 
SVE PRATECE SLUZBE CE BITI PRISUTNE KAO I RANIJE I AUTOBUS...
 
OD SADA CE SVE TURE BITI NAJAVLJIVANE NA NASEM  SAJTU:
 
www.cycling-belgrade.rs
 
 
OCEKUJEMO VAS!!!

p.s. Ovo sam dobila od BSB,posto ima onih koji su se interesovali i slali mi pp,sada mogu to licno da vide...

Organizator-   Biciklisticki savez Beograda
Naziv ture-   Rekreativna biciklisticka tura „Kovacica 2008“
Beograd- Kovacica - Beograd
Datun odrzavanja-   Subota 20. septembra 2008. godine
Trasa i duzina- Pancevo - Crepaja - Debeljaca– Kovacica (09:00 – 12:00 h)
Kovacica - Debeljaca - Crepaja- Pancevo – Beograd (15:00 – 18:00 h)
Duzina trase 90 km (45 km u jednom pravcu)
Protokol
08:00 – okupljanje rekreativaca na platou ispred Doma sindikata
             (trg Nikole Pasica)
08:15 – prijave rekreativaca ucesnika ture;
09:00 – strart rekreativne ture sa ogranicenom brzinom kretanja na    
              maksimalno 22 km/h uz kontrolu kompaktnosti karavana;
10:00 – dolazak u Crepaju, odmor 30 min. u parku kod crkve;
12:00 – dolazak u Kovacicu, odmor i druzenje uz bogat kulturno-umetnicki
             program domacina, podelu nagrada i osvezenje;
15:00 – formiranje karavana i povratak za Beograd istom trasom, uz odmor prema potrebi
18:00 – rastanak ucesnika rekreativne ture kod sportske hale  „Pionir“.

Pravo ucesca imaju svi punoletni rekreativci,koji se licno smatraju zdravim i sposobnim za ucesce na rekreativnoj biciklistickoj turi Beograd-Kovacica-Beograd.
Maloletni rekreativci mogu startovati samo uz saglasnost ili pratnju roditelja.   
Brzina kretanja karavana-Karavan rekreativne biciklisticke ture kretace se brzinom koja ce biti ogranicena maksimalno na 22 km/h uz kontrolu kompaktnosti karavana.   
Tehnicki propisi-Tura se vozi prema ovim propozicijama desnom stranom kolovoza,u rezimu saobracaja,uz povremenu obustavu saobracaja iz suprotnog smera u momentu nailaska karavana.   
Svi rekreativci-ucesnici moraju biti prikladno obuceni,posedovati tehnicki ispravan bicikl sa vise stepena prenosa,strogo postovati saobracajne propise i uputstva pripadnika saobracajne policije i zvanicnih lica organizatora u pratnji karavana.
Opsti propisi-Svojim strartom svi rekreativci-ucesnici biciklisticke ture usvajaju ove propozicije i voze na vlastitu odgovornost. Organizator ne snosi nikakve posledice nepostovanja istih,kao ni za postupke rekreativaca-ucesnika prema trecim licima i obrnuto. Svako nepridrzavanje ovih propozicija od strane ucesnika bice sancionisano udaljavanjem iz karavana ture.   
Obezbedjenje- Organizator ce obezbediti sanitetsko vozilo sa lekarom,mehanicarsko vozilo za otklanjanje defekata,redarsku sluzbu i autobus za prijem ucesnika koji ne mogu da izvezu celu deonicu ture.   
Nagrade-Organizator ce nagraditi prikladnim nagradama najmladjeg i najstrarijeg ucesnika ture,kao i prirediti nagrade iznenadjenja.

"Optimista i u problemu vidi sansu, a pesimista i u sansi problem."

Offline cvece

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 52
  • Gender: Female
Odg: BICIKLIZAM
« Reply #82 on: September 09, 2008, 08:50:47 PM »
 :clap: hvala
"mnogo je bolje imati hrabrosti i upustati se u velike poduhvate,ostvarivati slavne pobede,makar i prosarane neuspehom,nego se svrstavati u redove sa onim jadnim dusama,koje niti uzivaju niti pate odvise,zato sto zive u sivom sumracju sto ne pozna ni pobede ni poraza" Teodor Ruzvelt

Offline Chivas

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1126
  • Gender: Male
Odg: BICIKLIZAM
« Reply #83 on: September 09, 2008, 11:02:10 PM »
kako mi je zao sta sam iz hr.Obozavam bajs i sve drazi sta idu uz njega.Svake nedjelje 100 km za 3h i 20 min malo iznad srednjeg tempa
Mozes biti jaci i veci,ali ludji....

Offline mikoshmarinin

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 341
  • Gender: Male
Odg: BICIKLIZAM
« Reply #84 on: September 09, 2008, 11:26:15 PM »
e ove stvari su fenomenalne, stvarno mislim da svako ko ima priliku i kondiciju treba da ode jer je mnogo dobro iskustvo

pre nekoliko godina sam isao iz cacka do obliznje banje (u jednom pravcu ima 22km) preko slicne organizacije i bilo je odlicno, dobra rekreacija sa druzenjem a jos plus se nagledas prirode i novih stvari

preporucujem svakome  :)

Offline Chivas

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1126
  • Gender: Male
Odg: BICIKLIZAM
« Reply #85 on: September 26, 2008, 12:11:27 AM »
meni bas fali nesto amaterski da se odrzava.jer za dogodine s frendom se spremam za relaciju od 200 km.Pa odmor koji dna i opet nazat tako.

Sad imam konu lanai ali planirma nesto novo proljeca.bajs je super ali kao i sve uvjek zelis bolje.

Inace ovaj bajs preporucjume svima koji zele bajs koji se ne kvari i koji ne treba cesto odrzavanje i ciscenje.najbolje od svega mi je sto je mtb ali ne sirokih guma kao sto to imaju slicni (mislim na 2.1 i na vise).On ima na sebi 1.95 ali ja sma si ih skino i stavio 175 i pretvorio ga u jako dobrog cestovnog bicikla.zacudio me je njegov manervar koji se moze mjerit s mnogo skupljim bajsevima.Sto se tice rame pazite kako je birate jer to je najvaznije kod bicikla.u ducanu ce vam uvjek preveliku ramu birat i to ce vas jako shebat jer ce te jako puno izgubit na manervu i distanci izmejdu nogu i gornje sipke,raspona i geometrije.
Mozes biti jaci i veci,ali ludji....

Offline Sreta Beograd

  • Lenstina
  • *
  • Posts: 2
  • Gender: Male
Odg: BICIKLIZAM
« Reply #86 on: October 28, 2010, 11:30:22 AM »
I meni fale amaterska okupljanja biciklista. Ico obavestavaj kad opet bude grupnih okupljanja mozda se pridruzim  :)

Offline Nebojsa

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 57
  • Gender: Male
Odg: BICIKLIZAM
« Reply #87 on: October 28, 2010, 02:58:25 PM »
Sreto evo ti jedan interesantan sajt :]       ( Lazic je dao saglasnost za postavljanje linka :] )
http://www.cikloberza.com/last_minute.php
Tu mozes naci drusto za voznju, u principu ljudi "postave voznju" gde se i koliko daleko vozi, pa se prijavis i dodjes na okupljanje pred start voznje :D
Ja sam ove godine vozio par velikih tura od po 100-130km, a drugar je isao i na mnogo duze ture. Islu su na Cer, Divcibare,Novi Sad i tako to..
Za rekreativce je ekstra, problem je sto je proslo leto...
Mada kad sad pogledam imas i dalje voznje
30.10 Beograd - Smederevo ili 30.10 Beograd - Avala
Pozz



Offline Sreta Beograd

  • Lenstina
  • *
  • Posts: 2
  • Gender: Male
Odg: BICIKLIZAM
« Reply #88 on: November 02, 2010, 06:15:19 PM »
Hvalaaaa

Offline virludob

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 230
  • Gender: Male
    • www.mojastranica.com
Odg: BICIKLIZAM
« Reply #89 on: November 17, 2010, 03:12:20 AM »
Da li neko moze da mi kaze kako se stavlja valjak na zadnji tocak bicikla i da li je to uopste moguce napraviti,odnosno zameniti na obicnom biciklu? Potrudio sam se da budem jasan koliko sam mogao