EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Neke cinjenice o hrani i ishrani  (Read 6414 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tanja

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 1540
  • Gender: Female
    • www.exyu-fitness.com
Neke cinjenice o hrani i ishrani
« on: January 18, 2007, 11:56:05 AM »
Hrana je izvor nutrijenasa koji nas odrzavaju u zivotu.
Nutrijensi su hranljive materije kojih ima oko 50-tak, a mozemo ih podeliti u pet osnovnih grupa:
proteini, masti, ugljeni hidrati (makronutrijensi), vitamini i minerali (mikronutrijensi). Najvazniji nutrijens za organizam coveka je voda.

Ishrana je proces koji podrazumeva uzimanje hrane, varenje, apsorpciju i asimilaciju (iskoriscavanje) unete hrane koja postaje deo nas tako izreka "Vi ste ono sto jedete" ima puno opravdanje.

Hrana koju jedemo je kombinacija razlicitih hemijskih supstanci koje su sa hemijskim supstancama u nasem organizmu u stalnoj interakciji da bi se obezbedile adekvatne potrebe. To znaci da ako smo preko neke namirnice uneli gvozdje, a nasem organizmu ono nije potrebno jer ga ima u dovoljnim kolicinama, smanjice se apsorpcija iz creva ili ce se stvoriti jedinjenje hemosiderin koje predstavlja rezervu gvozdja ili pak izluciti ce se iz organizma.

Svaki nutrijent ima svoju specificnu ulogu u telu: proteini kao gradivne materije omogucavaju rast i razvoj, ugljeni hidrati i masti kao energetske materije snabdevaju organizam energijom za rad i fizicku aktivnost, a zastitne materije-vitamini i minerali, zajedno sa proteinima omogucavaju mnoge vazne procese u organizmu koji su poznati kao metabolizam, tako da nam unos svih ovih hranljivih materija zajedno omogucava da se zdravo i dobro osecamo.

Kombinacija razlicitih nutrijenasa vodi dobro izbalansiranoj ishrani. Potrebe organizma se mogu obezbediti jedino kombinacijom razlicitih vrsta hrane jer ni jedna prirodna namirnica nema sve hranljive materije koje mogu da obezbede ono sto je organizmu potrebno za dobro zdravlje.

Koliko ce se pojedine namirnice unositi u organizam zavisi od njihovog izgleda, ukusa, cene i zdravstvene bezbednosti (aditivi, zagadjenost).

Sve osobe tokom zivota imaju potrebe za istim nutrijensima, ali u razlicitim kolicinama. Koliko ce jednom organizmu biti potrebno hranljivih materija zavisi od uzrasta, pola, stepena fizicke aktivnosti i stanja zdravlja. To su fizioloske potrebe organizma.

Iako je izbor hrane individualan i zavisi od fizioloskih potreba organizma, uzimanje hrane je ipak pod uticajem kulturoloskih, socioloskih, ekonomskih i psiholoskih faktora zivota.

Postoji optimalan unos za svaki nutrijens. Ukoliko se bilo koji nutrijens unese u organizam ispod ili iznad optimalne vrednosti doci ce do poremacaja u organizmu.

Zasto se o ishrani danas govori mnogo vise nego pre nekoliko desetina godina?
Zivotni vek se u proseku produzio za 30 godina u odnosu na prethodni vek. Ljudi su tada u proseku ziveli do 40-te. Godine, a danas zivotni vek iznosi preko 70 godina. Zahvaljujuci napretku medicine  mnoge  zarazne bolesti su eradicirane ili za njih postoji adekvatan lek,vakcina, serum (variola, kolera, tuberkuloza, male boginje…). Bolesti kao posledica nedostatka vitamina za koje se ranije nije znao uzrok danas se itekako dobro odmah prepoznaju i vrlo brzo uspesno lece. Danas, problem za medicinu predstavljaju hronicne ne zarazne bolesti  za koje se pored drugih faktora (nasledje, zivotne navike, pusenje, smanjenna fizicka aktivnost, stres) i ishrana okrivljuje kao razlog nastanka. Ishrana je faktor koji se za razliku od naseg genetskog make up-a (nasledja) koji se jos uvek ne moze promeniti faktor na koji se moze delovati. Mozda ce u sledecem veku ona biti isto tako nevazna kao sto je to slucaj sa zaraznim bolestima na koje smo zaboravili.

Sta uraditi u medjuvremenu i kako obezbediti dobro zdravlje pravilnom ishranom?

Sigurno ste i Vi poslednjih godina preplavljeni raznim informacijama iz razlicitih izvora (stampa, popularni magazini, televizija, radio) o tome kako da se pravilno hranite. Da li ovi izvori mogu da Vam daju adekvatnu informaciju, ili Vas donekle i zbunjuju, Vi najbolje znate. Mozda ste pomislili da je najbolje da dignete ruke od svega i nastavite po svom. Nauka o ishrani je mlada nauka, ali danas se o ishrani mnogo zna u odnosu na pre svega desetak godina. Ove informacije su vazne za dugovecnost i ne samo da bi ste duze ziveli, vec da bi ziveli kvalitetno, a to znaci bez pratecih bolesti.

« Last Edit: January 18, 2007, 12:06:31 PM by Tanja »
Srecan je onaj koji je taman toliko pametan da shvati da je glup ;D

Offline Tanja

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 1540
  • Gender: Female
    • www.exyu-fitness.com
Odg: Neke cinjenice o hrani i ishrani
« Reply #1 on: February 08, 2007, 06:43:52 PM »
Tekst sigurno nije "otkrivanje tople vode" ali je korisno potsetiti se ovih osnova kada je ishrana u pitanju.
« Last Edit: February 08, 2007, 06:58:24 PM by Tanja »
Srecan je onaj koji je taman toliko pametan da shvati da je glup ;D