EXYU FITNESS FORUM

Izvestaji sa takmicenja => ::Ostala desavanja u svetu sporta:: => Ultimate fight, MMA, ostali borilacki sportovi => Topic started by: Lazic on April 09, 2011, 01:44:05 PM

Title: Srbija zabranila MMA!
Post by: Lazic on April 09, 2011, 01:44:05 PM
Novi zakon o sportu, da li je Srbija zabranila MMA kao sport ?

Novi zakon o sportu je usvojen 1.aprila . Najviše buke u javnosti se podiglo oko privatizacije klubova i sportskih objekata. Ovih dana su se oglašavali redom sportski zvaničnici, ali se u borilačkim krugovima tek od juče digla prašina.

Razlog leži u famoznom članu 158 koji drastično menja sudbinu MMA sporta u Srbiji, a samim tim i u regionu.

Član 158 novog zakona Srbije o sportu između ostalog kaže i sledeće: Zabranjeno je organizovanje bilo koje sportske priredbe koja se temelji na tzv. slobodnom borenju dva ili više lica (borbe u kavezu i sl.), kao i učešće u takvoj priredbi.

Zvaničnih potvrda i detaljnijih tumačanja iz ministarstva za sport i omladinu i državnih organa još nije bilo, a ljudi iz MMA krugova kažu da se ovakvim zakonom samo unose nove nedoumice i otvaraju nova pitanja, pa je tako i konačno definisanje zabrane/legalizacije sve dalje.

Ćlan 158 je dakle doneo neka nova pitanja.

Ko i šta ima protiv MMA sporta?
Kakvi motivi stoje iza pokušaja da se MMA zabrani i ne dozvoli održavanje predstojećih turnira ?
Da li je ovakva eventualna odluka stvarno u interesu sporta i sportista ?
Da li se uopšte pod pojmom slobodna borba misli na MMA ?
Ako se odnosi direktno na borbe u kavezu, šta je sa održavanjem turnira u ringu ?
Kako će se ovo odraziti na MMA sport u celom regionu?


MMA sportisti i ljubitelji su se već stavili u pripravnost, pa se tako na Facebook mreži  već osnovala  grupa sa ciljem da se podrži Legalizacija MMA sporta u Srbiji.

Ovu vest ćemo završiti i prvom zvaničnom izjavom na temu člana 158 i zabrane/legalizacije MMA sporta, a uvodnu reč je dao jedan od najpoznatijih MMA ambasadora i boraca u Srbiji i regionu

Aleksandar Rodja Radosavljević :

Ubedjen sam da će na kraju sve ispasti povoljno po naš sport. Samim tim što se digla ovolika prašina oko MMA sporta u Srbiji, to je dovoljan pokazatelj kolika je veličina našeg sporta. Mislim da su se možda neki savezi uplašili pred naletom popularnosti koju nasi MMA, baš iz straha da će oni pasti u drugi plan. Iskreno… i ja bih se uplašio da sam na njihovom mestu! Ako ništa drugo, barem ćemo se  bolje ujediniti i boriti svi zajedno za MMA budućnost u Srbiji i regionu.

Borilački Klub će se potruditi da u narednim danima dodje do pravih odgovora oko novonastale situacije, kako od sportista tako i od ovlašćenih predstavnika zakona i ministarstva za sport i omladinu. Do tada pratite naš portal, a svoje komentare možete ostaviti na našoj FB strani ili na forumu u posebnoj temi koja je ovom prilikom otvorena

www.borilacki-klub.com
Title: Odg: Srbija zabranila MMA!
Post by: Lazic on April 09, 2011, 01:44:14 PM
Srbija je postala prva zemlja u svijetu koja je u svoju legislaturu unijela MMA odnosno slobodnu borbu kao sport, ali unijela ju je da bi je ZABRANILA.

U novom srbijanskom Zakonu o sportu, na ovaj je način spomenuta MMA tj. "slobodno borenje“ u članku 158. stoji: "Zabranjeno je organizovanje bilo koje sportske priredbe koja se temelji na takozvanom slobodnom borenju dva ili više lica (borbe u kavezu i sl), kao i učešće u takvoj priredbi."

Za komentar smo upitali g. Miodraga Šebeka, predsjednika Komisije za vrhunski sport, Sportski savez Srbije, koji kaže:
- Zakon je usvojen i objavljen u službenom glasniku Republike Srbije čime (od ponedjeljka 11.04. o.a.) počinje njegova primjena. U nadležnosti je Ministarstva omladine i sporta. Zakon će se primijenjivati sigurno, međutim problem je u nadzoru primjene zakona. Ukoliko nitko ne pokrene pitanje određene priredbe, priredba će se održati.

Zanimljivo je da zakon počinje vrijediti samo 6 dana prije velike međunarodne priredbe "World Freefight Challenge 13: Heavy Hitters" koja je na programu 17.4. u legendarnoj beogradskoj Hali Pionir. U svezi s time kontaktirali smo organizatora Zlatka Mahiča:
- Kao prvo, mi ne radimo slobodnu borbu već mješovite borilačke sportove kao što su BJJ, kickboxing, karate i slično i imamo pravila koja su vrlo jasna. U navedenom zakonu su izglasane stvari koje nisu do kraja definirane, a pogotovo sam termin "slobodna borba". Mi ispunjavamo sve zakonske preduvjete za održavanje ove priredbe. Papiri su uredno podneseni policiji, WFC je prijavljen u Republici Srbiji kao pravni subjekt, imamo suce, osiguranje, lječničku službu s ambulantnim kolima i ništa ne prepuštamo slučaju.

Zlatko Mahič na pressici WFC 13 u Beogradu

Mahič je otvoren za sve opcije:
- Poštovati ćemo svaki zakon, ali onda se stvari moraju definirati, šta se smije a šta ne smije. OK, u tom slučaju ćemo promjeniti pravila kod onog što se ne smije. Želja mi je suradnja sa svim pojedincima i sportskim savezima, da promoviram sport a njihovim sportašima otvorim vrata u svijet.

Pitanje je što je to što se u Zakonu definirana kao slobodno borenje, je li to MMA odnosno slobodna borba – što je hrvatski naziv za MMA sport, Šebek:
- Malo je problematičan taj termin "slobodna borba“ jer se tako može nazvati i meč između dva boksača. Ali u članku 158 u zagradi je spomenut kavez, što znači da se odnosi na takozvani ultimate fight i slične borilačke vještine. Zato za svaku priredbu koju organizator prijavljuje Ministarstvo daje objašnjenje da li se odobrava ili ne. Priredba ne dobiva dozvolu održavanja ukoliko se kosi s važećim zakonom.

Srbijanski predsjednik Komisije za vrhunski sport dodatno pojašnjava:
-  Svjedoci smo da pravog sporta više nema, sve se temelji na komercijali a farmaceutika je osnova svega. Ima puno stvari koje mi pokušavamo zakonom regulirati. U interesu Republike Srbije, a vjerujem i Republike Hrvatske, je da se ne moraju pratiti svi trendovi koji su trenutno u Europi. Vjerujem da više trebamo pratiti prirodne i humane vrijednosti nego trendove.

Zakoni bi trebali biti pisani tako da budu precizni, nedvosmisleni i jasni, nad člankom 158. srbijanskog Zakona u sportu veliki je upitnik što se tiče i preciznosti i nedvosmislenosti i jasnoće. Niti znamo što je slobodno borenje, niti je li ipak u redu da se oni bore u ringu ili na hrvačkom borilištu umjesto u kavezu.

Umjesto čiste definicije izbit će zbrka, a svaka će odluka u svezi nekih budućih MMA priredbi u Srbiji biti donesena na milost ili nemilost birokrata u srbijanskom Ministarstvu omladine i sporta.

PFS: M.P.B., T.K.
www.profightstore.com
Title: Odg: Srbija zabranila MMA!
Post by: Al Mir on April 09, 2011, 02:06:17 PM
hmm...
treba imat povelik razlog pa zabranit MMA kao sport..
Zabrana će se vrlo lako ispoštovat velikim kaznama za organizatore takvih priredbi...ako bude u cilju državi naravno..što ne znači da je zabranjeno postojanje klubovima..opet tu se nameće pitanje da li će država uopće nadalje finansirati takve klubove...
teška situacija za MMA...
Title: Odg: Srbija zabranila MMA!
Post by: Lazic on April 09, 2011, 03:10:58 PM
razlog je, neko nema vajde od toga i verovatno nekom drugom nindzi koji je uticajan smeta to
Title: Odg: Srbija zabranila MMA!
Post by: tenssa on April 09, 2011, 04:03:08 PM
Nicija nije do zore...
Title: Odg: Srbija zabranila MMA!
Post by: Invincible on April 09, 2011, 05:28:18 PM
http://www.youtube.com/watch?v=MPxMvcnOnM4&