Ishrana, suplementi, stimulativna sredstva > ::Androgeno-anabolicki steroidi::

Estrogen

(1/1)

Bildek-21:
Estrogen
Sad vidim da ni jedan topic nije u direktnoj vezi s estrogenima, pa buduci da su cesto ljudi u zabludi kad se o tome govori, bit cu slobodan napisati par stvari o tome (neka vrsta stickya).

Primarni supstrat za sintezu estrogena (estradiola) je testosteron koji metabolizirajuci se pomocu enzima aromataze prelazi u estradiol. Aktivnost aromataze ispoljava se u masnom tkivu, jetri, spolnim zlijezdama, CNS-u i u skeletnoj muskulaturi. U vecim koncentracijama, pod utjecajem estrogena moze doci do retencije vode, ginekomastije i akumulacije masnog tkiva, dakle nepozeljnih efekata za bilo koga, a pogotovo za bb-ere. Zbog toga, mnogi koriste inhibitore aromataze (Arimidex, Cytadren->Mammomit) ili anti-estrogene (Nolvadex, Clomid).

Do sada opisano je vecini vise manje jasno. Medutim, svrha ovog topica je da se razbije mit o estrogenu kao 100% nepozeljnom u svrhu razvoja misicne mase. Estrogen je u odredenoj kolicini itekako pozeljan u svrhu sinergistickog djelovanja s testosteronom (androgenima). Zato, da bi se izvukao maximum, potrebno je uspostaviti KONTROLU estrogena, a ne njegovu eliminaciju.

Estrogen ima direktan efekt na proces anabolizma koji se manifestira na nekoliko nacina....

1. ISKORISTIVOST GLUKOZE U MISICNOM TKIVU

Enzim glukoza-6-fosfat-dehidrogenaza (G6PD) je direktno vezan uz dostupnost glukoze u misicnom tkivu za rast i oporavak. Estrogen povecava koncentraciju G6PD.

2. SEKRECIJA GH I IGF-1

Kad se koristi tamoxifen kao anti-estrogen, dolazi do supresije sinteze IGF-1. Iz toga proizlazi zakljucak da estrogen pogoduje sintezi IGF-1.

3. PROLIFERACIJA (MNOZENJE) ANDROGENIH RECEPTORA

Ne zna se tocno da li estrogen potice sintezu androgenih receptora, ili smanjuje stopu raspada androgenih receptora, ali to nije ni bitno jer je u konacnici efekt isti - njihov povecan broj.

U slucaju Nolvadexa (tamoxifen), nije blokirana proizvodnja estrogena, nego su blokirani estrogenski receptori. Estrogenski receptori i estrogen funkcioniraju po principu kljuc-brava (kao i svi drugi takvi kompleksi u tijelu), pri cemu receptor ima ulogu brave, a estrogen kljuca. Nolvadex je kompetitivni antagonist estrogena, sto znaci da on preuzima funkciju "kljuca" i veze se na estrogenski receptor. Estrogeni su pri tom i dalje prisutni u plazmi, ali ne mogu biti aktivirani jer se ne mogu vezati u komplex s receptorom. Tu i lezi opasnost kada se prekida s Nolvadexom, jer povecana koncentracija estrogena nastala aromatizacijom androgena jedva ceka da se oslobodi mjesto na receptoru i da ispolji svoje ucinke.

Druga skupina antiestrogena u koju spadaju Proviron i Arimidex, djeluje na nacin da sprjecava proizvodnju estrogena. Arimidex ima sposobnost inhibicije aromatizacije 75-85%.

Nula estrogena nije pozeljno izmedju ostaloga sto za nrmalnu funkciju zglobova i mishica treba jedna doza retencije vode. biti potpuno suh je dobra ideja na takmicenju, ali za trening mase nikako.

Pri svemu ovom treba voditi racuna da kad se kaze 'malo' ili 'puno' estrogena, govorimo o vrijednostima relativnim na 'normalnu' koncentraciju kod muskaraca, koja je jako niska. Broj receptora, a time i osjetljivost na odredjenu kolicinu supstance, je takodje podlozan regulaciji. Kada je neke supstance vrlo malo, receptorska osjetljivost s vremenom postaje visa. Zbog toga su receptori osjetljivi na estrogen u tijelu muskarca, npr. kao za primjer ginekomastije, u nerazvijenim mlijecnim zlijezdama, zapravo izuzetno osjetljivi, ako govorimo o apsolutnim kolicinama estrogena. Kod perioda gdje je estrogen dulje vrijeme supresiran, pa je koncentracija jako niska, moze se dogoditi zato da kod ponovnog podizanja koncentracije na nesto sto je prije tog dugog poerioda bilo 'normalno' nastane slucaj ginekomastije. Tim mehanizmom blokatori aromatoze (dakle supstance koje sprijecavaju proizvodnju estrogena uopce) post-festum mogu imati naizgled obrnuto djelovanje. prijevod: u pravilu ne mozes dobiti nesto za nista  ali ako znas sto se dogadja, mozes se jeftino izvuci.

Proviron je uz to posebna biljka. Osim sto blokira aromatiziranje, jkako rado i efikasno se veze na SHBG, protein koji na sebe veze razne androgene, ponajvise testosteron. Tipicno je 99% ukupnog testosterona vezano na taj protein, koji sluzi kao 'rezervoar' s obzirom da je proizvodnja testosterona relativno spora i kapacitet je mali. Proviron ima toliko veci afinitet kod SBHG nego testosteron da, kazu neke studije, moze 'izbijati' molekule testosterona da bi se vezao na SHBG. Potencijalni problem je sto je to njegovo djelovanje jace nego sposobnst blokade aromatiziranja. Zbog toga je moguce da kod neke doze provirona kolicina testosterona naglo poraste kad se ovaj ne veze na SHBG a blokada aromatiziranja nije dovoljna da bi se taj nagli porast kompenzirao. iako je vrlo atipicno da se kod upotrebe provirona pojavi tolika kolicina estrogena da dodje do ociglednih nuspojava tipa ginekomastija, moze se dogoditi da se kod duljeg takvog doziranja ipak stvori dovoljno estrogena da hipofiza smanji prirodnu proizvodnju testosterona. To je najvjerojatnije i razlog zasto proviron cesto preporucuju uz nolvadex i/ili klomid, po fazama. S druge strane, ovo bi upucivalo na drugo ocigledno rijesenje: vise provirona. problem je sto proviron nije bas jeftin a kod takvih doza (negdje sam vidio i >200mg dnevno!!!) vec se debelo ulazi u kolicine kod kojih treba ozbiljno razmisljati o jetri...

preuzeto sa forum.teretana.net

Navigation

[0] Message Index

Go to full version