Izvestaji sa takmicenja > Rvanje

Svet rvanja zaprepašćen i ogorčen izbacivanjem sa Igara

(1/3) > >>

vuksa:
Svet rvanja zaprepašćen i ogorčen izbacivanjem sa Igara

Rvački funkcioneri ocenili su današnju odluku da se taj sport izbaci sa programa Olimpijskih igara "zastranjivanjem" i greškom prema jednom od sportova osnivača.
U saopštenju Svetske rvačke federacije (FILA) izražava se "ogromno zaprepašćenje" odlukom Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta.
Sadašnji i prošli olimpijski šampioni u grčko-rimskom i slobodnom stilu ocenili su da je ovo tragedija za rvanje.
-FILA će preduzeti sve potrebne mere da ubedi Izvršni odbor I članove MOK-a da je takva odluka zastranjivanje protiv jednog od osnovnih sportova drevnih i modernih Olimpijskih igara - navodi se u saopštenju FILA.
Poslednja šansa da rvanje spase svoj olimpijski status od 2020. godine i nadalje biće u septembru u Buenos Ajresu, kada će se na sastanku odlučiti koji sport će biti uključen u program tih Igara.
Predsednik FILA Rafael Martineti, međutim, moraće da očekuje kritiku mnogo ranije, pošto se ovo telo sastaje predstojećeg vikenda u tajlandskom gradu Puketu.
Predsednik rvačkog saveza Rusije Mihail Mamijašvili, koji je clan komisije, rekao je da je FILA bila deo problema.
-Verujem da je Martinetijev zadatak bio da vredno radi, popularizuje I brani mesto rvanja pred MOK-om - rekao je on.
Funkcioner nemačkog saveza Janis Zamanduridis ocenio je da "deo olimpijske ideje umire ovom odlukom".
Rvanje je bilo u programu prvih modernih Igara, u Atini 1896. godine, a 180 zemalja sveta ima svoje saveze.
Delovalo je da ovaj sport ispunjava savremene zahteve MOK-a za "univerzalnošću", pošto je globalno popularan i kompetetivan širom sveta.
U Londonu je bilo ukupno 18 takmičenja za muškarce i žene na Igrama u Londonu, a osvajači medalja došli su iz 29 različitih zemalja. Zlata su osvajali sportisti iz Uzbekistana i Azerbejdžana, dok su do odličja dolazili i Indija, Mongolija i Severna Koreja.
Portoriko je od 26 sportova osvojio dve medalje, uključujući i srebrnu za rvača Haimea Espinala u kategoriji do 84 kilograma.
Osvajačica zlatne olimpijske medalje do 72 kilograma u slobodnom stilu, Ruskinja Natalija Vorobjeva ocenila je da će izbacivanje rvanja biti "tragedija za mnogo ljudi".
-Mislim da će sve biti u redu. Rvači će se boriti za svoje mesto na Igrama do kraja - rekla je ona.
Nekadašnji olimpijski šampion Kejl Senderson rekao je da rvanje neće biti poslednji put na programu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016.
-Ovo će možda samo probuditi usnulog džina. Ovo je stvarno mučno. Hvata me muka samo kad pomislim na to - rekao je pobednik u slobodnom stilu do 84 kilograma iz Atine 2004.


http://www.atastars.rs

tenssa:
Iskreno, MOI su smijurija postale.

A tek nakon ovoga sa rvanjem, no comment...

Milan:
Jos atletiku da izbace

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2

nikolaf7:
Hahahahaha voznja rolerima i surfovanje

Sent from my SGS2

Srdjan:
Potpuno pogresna odluka, preko kolena se ne radi ni sa manje znacajnim sportom, a ne sa osnovom svake Olimpijade, bila ona anticka ili moderna. Ipak, ja iskreno mislim da svi tradicionalni borilacki sportovi gube na interesovanju u odnosu na MMA, Grappling, BJJ koji nisu toliko kruti sa pravilima. Pogotovu tu mislim na Judo, koji je u sustini prelep, ali koji postaje potpuno obesmisljen novim nacinom borenja i krutoscu pravila

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version