EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Holesterol  (Read 21544 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tanja

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 1540
  • Gender: Female
    • www.exyu-fitness.com
Holesterol
« on: January 17, 2007, 07:48:02 PM »
Šta je holesterol?

Holesterol je normalni sastojak krvne plazme i tkiva (posebno žuči i nerava). Holesterol je nerastvorljivi lipid čiji je molekul sastavljen od sterolnog jezgra i ne sadrži ni jednu masnu kiselinu, a ima jednu OH grupu koja omogućava emulgovanje masti u vodi. Jezgro se sastoji iz 17 C atoma u prstenastom jezgru i bočnog lanca koji se sastoji iz 8 C atoma. To je najrasprostranjeniji steroid u organizmu. Prisutan je u slobodnom i vezanom obliku (esterifikovan sa masnim kiselinama, i to najčešće sa linolnom-75 %). Esterifikacija se vrši enzimom LHAT (lecitin-holesterolacil transferaza).

Kako se stvara holesterol?

Hranom ga unosimo preko životinjskih namirnica (junetina, iznutrice, jaja) i kao takav naziva se egzogeni holesterol. Prosečno se dnevno unese 500-1000 mg egzogenog holesterola. U telu se takođe sintetiše i to je endogeni holesterol koga uglavnom sintetiše jetra i crevna sluzokoža. Sintetiše se dva do tri puta više nego što se unosi hranom.

Zašto nam je potreban holesterol?

S obzirom da se može sintetisati u telu holesterol nije esencijalna supstanca, međutim ipak je važan zbog brojnih funkcija koje obavlja u organizmu:  sastavni je deo strukture membrana u svim ćelijama tela;
- osnovni je sastavni deo žuči, vitamina D i hormona (adrenalina i steroidnih hormona kao i seksualnih hormona (estrogena i testosterona);
- pomaže apsorpciju masnih kiselina (esterifikovani holesterol-70 %);
- esterifikovan holesterol transportuje masne kiseline cirkulacijom;
- štiti kožu od isparavanja (precipitira se u rožnatom delu kože);
 
U većim količinama holesterol se depunuje u nervnom tkivu, žutom telu i kori nadbubrega. Takođe, se nalazi u krvi i žuči. Prvi put je izolovan iz žučnog kamenca, pa odatle potiče i njegov naziv.

Šta se dešava sa holesterolom u našem organizmu?

Unet hranom, apsorbuje se preko crevne sluzokože (ileum), a zatim limfnim sistemom holesterol dolazi do Ductus Toracicusa (najveći limfni sud) do venske krvi. Holesterol koji je unet hranom obično je vezan za masne kiseline (esterifikovan holesterol) i masne kiseline se moraju odstraniti pre apsorpcije enzimima u tankom crevu. Ne apsorbuje se sav holestreol unet hranom. To varira od osobe do osobe i kreće se od 25-75 % (55 % prosek). Emulguje se u tankom crevu pod dejstvom žučnih soli na micele. Isto se dešava i sa trigliceridima (glicerolom i masnim kiselinama). Trigliceridi i holesterol estri nisu rastvorljivi u vodi, oni se vezuju za fosfolipide i proteine i stvaraju lipoproteine (koji su rastvorljivi u vodi). Oni se sintetišu ne samo u ćelijama creva, već i u jetri. Lipoproteini se razlikuju po tome koliko sadrže triglicerida, holesterola, fosfolipida i proteina, kao i po tipu proteina.
Back to top
 
Čuli ste za HDL i LDL (šta je "dobar", a šta "loš" holesterol?)

LDL holesterol se još naziva i "loš holesterol" jer on prenosi 75 % masti (50 % holesterola) krvi i glavni je nosac holesterola. HDL holesterol, koji se još naziva "dobar holesterol" sadrži 50 % proteina i samo 20 % holesterola. LDL nosi holesterol u krvne sudove, izazivajući stvaranje ateromatoznog plaka i razvoj srčanih oboljenja. Suprotno tome HDL uklanja holesterol iz krvnih sudova i nosi ga prema jetri gde se on putem žuči izbacuje iz organizma. Znači da HDL prenosi "loš holesterol iz cirkulacije u jetru, i time čisti krv od lošeg holesterola i sprečava pojavu ateroskleroze.
HDL holesterol osoba može voljno da poveća:

- prestankom pušenja
- upražnjavanjem fizičke aktivnosti

Na vrednosti HDL-a utiče pol (žene ga imaju više jer estrogen utiče na njegovo povećano stvaranje) i način ishrane.

Smatra se da male količine alkohola utiču na povisenje HDL-a, ali obzirom na druge štetne posledice alkohola bolje je upražnjavti zdravu ishranu i fizičku aktivnost.

Šta su hilomikroni?

Put holesterola u organizmu završava se hilomikronima. To su najveće čestice lipoproteina (750-1200 Angstrema) i oni prenose egzogene lipide (naročito trigliceride) iz creva u druge organe, zaobilazeći jetru.
Hilomikroni sadrže najviše triglicerida, zatim fosfolipida, holesterola, a najmanje proteina. Oni odlaze u limfne sudove, D. toracicus, a odatle u krv. Na tom putu hilomikroni odaju trigliceride mišićima i masnim ćelijama. Hilomikroni se kratko zadržavaju u cirkulaciji, svega nekoliko časova posle jela (šest sati). Brzo se uklanjaju iz plazme jer dolaze u dodir sa lipoproteinskom lipazom. To je enzim čije lučenje omogućava insulin i glukoza, a aktivira ga heparin.
Apsorpcija holesterola iz hrane je u crevima brža nego od uklanjanja holesterola iz krvi, zbog čega nije preporučljivo jesti masnu hranu 6-12 sati pre vađenja krvi. Pod dejstvom lipoproteinske lipaze (LP) hilomikron gubi masne kiseline koje se oslobađaju u perifernu cirkulaciju, gde se koriste kao izvor energije i sintezu drugih lipida. Ostatak hilomikrona (hilomikron koji je izgubio deo lipida na svom putu-remnans) odlazi u jetru. U slučaju nedostatka lipoproteinske lipaze nastaje hilomikronemija. U jetri se od ostataka hilomikrona sintetiše endogeni holesterol, tj. lipoproteini koji se po gustini dele na: HDL (High Density Lipoprotein), LDL (Low Density Lipoprotein) i VLDL (Very Low Density Lipoprotein).

Šta biva sa viškom holesterola?

Holesterolske čestice (LDL cestice) delimično odstranjuju hepatociti, ali glavnu ulogu imaju LDL receptori smešteni na površini ćelije. LDL čestica biva uvučena do lipozoma ćelije, a receptor se odvaja i kreće prema membrani da preuzme nove LDL čestice. LDL čestica po odvajanju od receptora nastavlja kretanje dublje u ćeliju i Apo protein se razgrađuje na aminokiseline, a estri holesterola se hidrolizuju, oslobađa se holesterol koji služi:  za izgradnju ćelijske membrane;
- reesterifikuje se;
- skladišti se u ćeliji;
- napusta ćeliju (u hepatocitima za sintezu žuči);

Količina holesterola koja će se naći u ćeliji određena je brojem LDL receptora što se odvija na principu negativne povratne sprege. Povećana količina holesterola u ćeliji sprečava sintezu LDL receptora, a smanjena količina holesterola u ćeliji nastaje inhibicijom stvaranja LDL receptora. Prema tome LDL receptori su odgovorni za odstranjivanje LDL holesterola iz plazme, a broj LDL receptora je ključ za regulaciju LDL holesterola u plazmi.

Brown i Goldstain su 1986. godine dobili Nobelovu nagradu za otkriće lipoproteinskih receptora na membrani jetrinih ćelija koji odstranjuju holesterol iz cirkulacije i inhibišu sintezu holesterola u jetri. Takođe su otkrili da ako neka osoba ima manje receptora nego što je uobičajeno ili su oni manje osetljivi, nivo holesterola u krvi se povećava. Smatra se da je broj ovih receptora nasledan. Prema tumačenju ovih naučnika nivo holesterola u ćeliji reguliše se pomoću tri mehanizma:

- inhibiše stvaranje enzima (hidroksimetilglutaril koenzimA reduktaze) za stvaranje endogenog holesterola;
- stimuliše enzim (acilholesterolaciltransferaza) i tako nastaju holesterolski estri;
- holesterol u ćeliji pokreće feet back mehanizam tako da ćelija prestaje da stvara nove receptore i time se prekida ulaz egzogenog holesterola u ćeliji;

Drugi istraživači smatraju da odstranjivanje holesterola iz cirkulacije zavisi da li receptori prepoznaju lipoproteine što zavisi od specifičnog proteina koji nose.

LDL čestice se uklanjaju iz cirkulacije:

- autoregulacijom (80 %), tj. na osnovu tri gore pobrojana mehanizma. To se odvija najčešće u ćelijama jetre, nadbubrega, gonada, tj. organa koji se aktivno dele i imaju izuzetno velike potrebe u holesterolu, a ujedno i najveći broj receptora na svojim membranama;
- Alternativni put "Skavenger" puta ili tkz. receptora čistača. Ćelije koje koriste ovakav način uzimanja holesterola nisu zaštićene od njegovog prekomernog nagomilavanja (glatke mišićne ćelije, endotelne ćelije i makrofagi), a to su ćelije koje imaju značajnu ulogu u aterogenezi; 

Opasnost od nagomilavanja holesterola u ćelijama postoji u situacijama kada ne postoje receptori, kao što je slučaj u porodičnoj hiperholesteronemiji ili kada je ishrana bogata mastima i holesterolom.

Šta utiče na povećanje holesterola u krvi?

Faktori koji utiču na koncentraciju holesterola u plazmi:  Preteran unos holesterola u dnevnim obrocima
- Povećan unos zasićenih masnih kiselina u dnevnom obroku (masne kiseline se deponuju u jetri i stvara se više acetil-koenzima A koji je, kao što smo rekli, glavni faktor za sinetezu holesterola
- Nezasićene masne kiseline neznatno smanjuju koncentraciju holesterola;
- Nedostatak tiroksina povećava koncentraciju holesterola (hiperholesterolemija kod hipotireoze);
- Estrogen smanjuje, a androgeni povećavaju nivo holesterola u krvi;

Prevencija holesteronemije 
- Prestanak pušenja
- Adekvatna ishrana
- Fizička aktivnost
- Lekovi
- Vitamini
- Umereno uzimanje alkohola

Adekvatna ishrana

- Smanjiti ukupni energetski unos
- Masti ograničiti na 30 % ili manje od ukupnog kalorijskog unosa (50-67 g masti dnevno u dijeti od 1500-2000 kCal)
- Zasićene masne kiseline treba da čine 8-10 % u odnosu na ukupnu količinu masti (15-23 g)
- Polinezasićene masne kiseline treba unositi 10 % (15-23 g)
 15 % mononezasićenih masnih kiselina (15-33 g)
- holesterol smanjiti na manje od 300 mg dnevno
- 2.4 g soli dnevno
- ugljeni hidrati (kompleksni) treba da budu zastupljeni 55-60 % ukupne energetske vrednosti
- antioksidansi (beta karotin, vitamini C i E)
- povećati unos dijetnih vlakana
- umerene doze alkohola (120 g vina, 360 g piva ili 25 g viskija)

Danas se zna da ukoliko se želi sniziti vrednost holesterola u krvi manje je značajno smanjenje holesterola u hrani, dok je daleko važnije smanjiti ukupan kalorijski unos, a posebno unos zasićenih masnih kiselina (stearinska i palmitinska). Ranije se smatralo da izbegavanje jaja, naročito žumanca (jedno jaje 275 mg holesterola) može doprineti smanjenju ukupnog holesterola. S obzirom da znamo da se holesterol unet hranom (egzogeni) ne iskorišćava u potpunosti, kao i da dugotrajan nedostatak hranljivih materija iz žumanceta dovodi do makularne degeneracije i remeti funkciju vida preporuke od jednog do tri jaja nedeljno povećane su na 3-4 jaja.

Količina holesterola u 100 g namirnice

- Džigerica pileća 500 mg
- Džigerica teleća 370 mg
- Jaje (tvrdo kuvano) 274 mg
- Džigerica svinjska 260 mg 
- Morski rakovi 195 mg
- Svinjsko meso 121 mg
- Hamburger 120 mg
- Sir Gauda 114 mg
- Slatka pavlaka 111 mg
- Krem sir 110 mg
- Sir Cheddar 105 mg
- Majonez 105 mg
- Goveđi odrezak 101 mg
- Viršle (pileće meso) 100 mg
- Slanina 93 mg
- Piletina (batak) 91 mg
- Piletina (belo meso) 69 mg
- Školjke 67 mg
- Kisela pavlaka (20 %) 66 mg
- Sardine 61 mg
- Piškote 60 mg
- Pašteta, svinjska 50 mg
- Sladoled 44 mg
- Tunjevina 31 mg
- Mleko 3.3 % mm 14 mg
- Jogurt 13 mg
 

Srecan je onaj koji je taman toliko pametan da shvati da je glup ;D

Offline Ljiljaa

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 83
  • Gender: Female
Odg: Holesterol
« Reply #1 on: April 30, 2008, 07:47:27 PM »
Kako akupunktura deluje na holesterol, odnosno da li se akupunkturom može smanjiti povećani holesterol?

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
Odg: Holesterol
« Reply #2 on: April 30, 2008, 08:44:08 PM »
ko zna da to odradi kako treba, moze da pomogne
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap

Offline fedor

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 9
  • Gender: Male
Odg: Holesterol
« Reply #3 on: March 17, 2010, 04:38:40 PM »
Jedem puno mesa pa imam visok holesterol,zanima me da li ako budem koristio omega 3 kapsule
i nastavum sa istom ishranom - necu da taj holesterol jos vise  povecam.
Inace do sada sam koristio omega3 ulje.

Offline bebac

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1422
  • Gender: Male
Odg: Holesterol
« Reply #4 on: March 17, 2010, 09:28:48 PM »
Jedem puno mesa pa imam visok holesterol,zanima me da li ako budem koristio omega 3 kapsule
i nastavum sa istom ishranom - necu da taj holesterol jos vise  povecam.
Inace do sada sam koristio omega3 ulje.

Korištenjem OMEGA 3 možeš samo da SMANJIŠ holesterol ! Bilo bi ti poželjno da čak povećaš OMEGA 3.
Pain is temporary, Pride is forever

Offline c0a007

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 290
  • Gender: Male
  • picke se drogiraju,frajeri treniraju :)
Odg: Holesterol
« Reply #5 on: March 03, 2011, 06:42:12 PM »
je sel u zumancetu  nalazi dobar ili los holesterol?

Offline bebac

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1422
  • Gender: Male
Odg: Holesterol
« Reply #6 on: March 03, 2011, 07:01:23 PM »
Jaje sadrži sadrži holesterol omegol.

Veoma mali broj ljudi treba da smanji unos jaja, i to oni koji istovremeno imaju povišen i holesterol omegol i trigliceride u krvi, jer se smatra da su osetljivi na holesterol omegol u namirnicama.
Ostali, ukljucujuci i one koji imaju povišen nivo holesterol omegola u krvi, mogu da uživaju u jajima.
Za prevenciju kardiovaskularnih bolesti mnogo je važnije ograniciti unos masnoca, pogotovo zasicenih i saturisanih masti, zato je bolje jesti jaja sa povrcem i žitaricama nego crveno meso sa puno masnoca.
Pain is temporary, Pride is forever

Offline c0a007

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 290
  • Gender: Male
  • picke se drogiraju,frajeri treniraju :)
Odg: Holesterol
« Reply #7 on: March 03, 2011, 07:21:28 PM »
ma meni je holesterol ispod minimuma ja pojedem dnevno 6jaja od toga 3cela jaja ostalo samo belanca,to nije mnogo?

Offline Pedja Petrovic

  • ExYu Sampion
  • *
  • Posts: 3967
  • Gender: Male
  • www.ogistra-nutrition-shop.com
    • www.ogistra-nutrition-shop.com
Odg: Holesterol
« Reply #8 on: March 03, 2011, 07:22:46 PM »
Jaje sadrži sadrži holesterol omegol.

Veoma mali broj ljudi treba da smanji unos jaja, i to oni koji istovremeno imaju povišen i holesterol omegol i trigliceride u krvi, jer se smatra da su osetljivi na holesterol omegol u namirnicama.
Ostali, ukljucujuci i one koji imaju povišen nivo holesterol omegola u krvi, mogu da uživaju u jajima.
Za prevenciju kardiovaskularnih bolesti mnogo je važnije ograniciti unos masnoca, pogotovo zasicenih i saturisanih masti, zato je bolje jesti jaja sa povrcem i žitaricama nego crveno meso sa puno masnoca.

za predsednika- OMA !!!!

Offline bebac

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1422
  • Gender: Male
Odg: Holesterol
« Reply #9 on: March 03, 2011, 08:45:08 PM »
ma meni je holesterol ispod minimuma ja pojedem dnevno 6jaja od toga 3cela jaja ostalo samo belanca,to nije mnogo?

Nije
Pain is temporary, Pride is forever