EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Sergej Bubka  (Read 5734 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Sergej Bubka
« on: January 16, 2007, 03:05:37 PM »
Skoro dvije decenije on je sva znaèajnija atletska takmièenja pretvarao u one man show. I prije nego bi se na borilištima pojavili skakaèi s motkom, bilo je znano ime pobjednika, a sva se neizvjesnost svodila na predviðanje visine skoka. Ubrzo su i tu stvari bile jasnije. Otkako je Sergej Bubka u Parizu preletio ljestvicu postavljenu na šest metara iznad zemlje, znalo se da Ukrajinac ide iznad te magiène granice. Koliko, bilo je pitanje njegove koncentracije. Moæ je bila neupitna.
Prije osam godina, on je otišao najviše. Na atletskom mitingu koji se održava u Donetsku (Ukrajina) preskoèio je šest metara i petnaest centimetara. Do tog je dana Bubkino mjesto u povijesti bilo osigurano. Od tog dana, ne samo da ga se smatra besmrtnim veæ se i vjeruje kako dugo, dugo neæe biti nikoga ko æe ljestvicu uspjeti staviti na 616 centimetara i preskoèiti je.
Svi njegovi darovi Na mjestu posljednjeg velikog skoka, u nedjelju èetvrtog februara, laserskim je zracima napravljena silueta Sergeja Bubke visoka upravo šest i petnaest. Kada su reflektori ponovo obasjali borilište, Bubka je prošetao ispred tribina "Dzuzhba Sports Palacea" i tog je trenutka okonèana prièa o najveæem skakaèu ikada: najboljem ukrajinskom sportisti svih vremena; jednom od najboljih atletièara u povijesti kraljice sportova; pobjedniku roðenom èetvrtog decembra 1963. godine u ukrajinskom gradiæu Luhansk.
Skokom s motkom Bubka se poèinje baviti 1974, a njegov prvi trener bio je Vitalij Petrov, èovjek s kojim æe Ukrajinac dotaæi nebo. "Tajna njegovog uspjeha je u moguænosti da se koncentriše ne samo na takmièenjima veæ i tokom treninga", kazao je Petrov. I tu vjerovatno i jeste kljuè. Sergej Bubka je, naravno, bio profesionalni sportist, neko ko je živio prema strogim pravilima, ali i neko ko je imao božanski dar. Zapravo, ne samo jedan. Atleta èije se ime još može pisati i Serhij, bavio se gimnastikom, 100 metara trèao za deset sekundi i dvije stotinke, udalj skakao sedam metara i osamdeset centimetara.
Carl Lewis, Ben Johnson ili Florence Griffith-Joyner bili su, èini se, i medijima i sponzorima uvijek interesantniji od Bubke. O njemu se nekako najmanje pisalo, u najatraktivnijim reklamnim spotovima nije bilo njega, Ukrajinac visok 184 centimetra i težak 84 kilograma izgledao je - sasvim prosjeèno. No, Bubku nikada nisu pratili skandali, prièe o dopingu ili velikim parama. A odavno je veæ jako bogat. Zapravo, niko nikada nije ponudio dokaz prièi kako je upravo zbog novca Serhij polako rušio rekorde. Mogao je, navodno, jako davno, još u drugoj polovini osamdesetih, preskoèiti tih famoznih 615, ali onda bi samo jednom uzeo novac kojeg Meðunarodna atletska federacija isplaæuje za prekoraèenja granica. Nikada, meðutim, niko nije dokazao da je Bubka nadilazio samog sebe tek zato da bi mu konto bio deblji. Istina, hronologija rekorda ide u prilog teoriji zavjere, ali…
Leteæi je Ukrajinac 1980. preskoèio pet metara i deset centimetara. Godinu dana kasnije, ljestvica je bila na pet i šezdeset. I nije pala dok se iznad nje izvijao plavokosi mladiæ sa grbom SSSR-a na dresu. Magiènu granicu od šest metara Sergej preskaèe 1985, da bi 1991, u godini proglašenja nezavisnosti njegove domovine, Bubka letio još decimetar više.
Jedino ga olimpijske medalje nisu htjele. Zbog moskovske ljutnje nije ga bilo 1984. u Los Angelesu. Èetiri ljeta poslije, u Seoulu je osvojio zlato preskoèivši 590 centimetara. Barcelona, Atlanta i Sydney za njega su bili tek višednevni izleti. Povrijeðen, on nije uspio stiæi do medalja. U fascinantnoj sportskoj biografiji to, meðutim, ne mijenja ništa.
Genij u penziji Sergej Bubka je svjetske rekorde obarao 35 puta: 18 puta u dvorani i 17 puta na stadionskim takmièenjima; preko šest metara letio je 40 puta (sem njegovih, u historiji skokova s motkom postoji još samo osam letova iznad 600 centimetara); šest metara i deset centimetara preskoèio 10 puta (niti jedan skakaè sem njega nikada nije ni prišao toj visini); još uvijek je vlasnik oba (dvoranskog i stadionskog) rekorda u skoku s motkom. Prva je ljestvica bila na 615, a druga na 614 centimetara.
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."