EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Edison Arantes Do Nacimento-PELE  (Read 5402 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Edison Arantes Do Nacimento-PELE
« on: January 16, 2007, 03:40:48 PM »
Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, rođen je 23. oktobra 1940. godine u Brazilu. Njegov otac je bio igrač jednog brazilskog kluba nižeg ranga, ali je veoma uticao na Pelea da počne da se bavi fudbalom. Svoje detinjstvo Pele je proveo igrajući fudbal krpenjačom sa svojim drugovima. Već sa osam godina, počeo je da igra u nekim nižerazrednim klubovima.
Sa devet godina je napustio školu i u potpunosti se posvetio fudbalu. Zarađivao je kao šegrt obućara, a otac mu je pomagao u treninzima. Kao talentovanog tinejdžera, primetio ga je Waldemar de Brito, tada poznati brazilski fudbaler. Ovaj fudbaler ga je doveo i do prvoligaša "Santosa", kluba u kom je Pele najpre igrao kao omladinac, a kasnije se učvrstio u prvoj postavi prvog tima. Pele ovaj klub nije napuštao sve do svoje 34. godine i sa njim je tokom karijere osvojio devet titula nacionalnog prvaka.
Već sa 17 godina, Pele je igrao u reprezentaciji Brazila na Svetskom prvenstvu 1958. godine. Na ovom, ali i sledećem svetskom prvenstvu, Brazil je osvojio dve titule svetskog šampiona, a Pele je, zahvaljujući svojim neverovatnim igrama, postao nacionalni heroj. Sa Brazilom je osvojio Svetsko prvenstvo i 1970. godine, po treći put.
U Brazilu je obznanio da će se 1974. godine povući iz fudbala, ali je dobio primamljivu ponudu iz SAD-a, od kluba "Cosmos", u iznosu od sedam miliona dolara. Ponudu nije odbio i naredne dve i po godine igrao je u tom klubu. Tokom ovog perioda, fudbal je u velikoj meri popularizovan u Americi. Pele je bio proglašen i za najboljeg igrača Američke lige u 1976. godini.
Potom se povlači iz fudbala sa sjajnom karijerom iza sebe, 1280 golova u 1362 utakmice. Veoma je bio aktivan i u drugim aspektima: napisao je autobiografiju, bio ministar sporta u Brazilu, izabran je za sportistu veka od strane Olimpijskog komiteta, učestvovao je u mnogim dokumentarcima o fudbalu, a i danas je veoma uticajan član u Svetskoj fudbalskoj organizaciji.
Iz prvog braka sa Rosemeri Cholbi ima troje dece, a trenutno je u braku sa ženom 21 godinu mlađom od njega (Assiria).
Krstarica


"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."