EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Estradiol kod muškaraca  (Read 2107 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Wun Wun

  • Lenstina
  • *
  • Posts: 1
  • Gender: Male
Estradiol kod muškaraca
« on: July 15, 2016, 02:55:03 PM »
Pozdrav. Prvo nadam se da nisam pogrešio mesto za otvaranje teme ali nisam našao neku sličnu osim u AAS-u a tu ne spadam. Imam 27 godina 2.02 m i 92kg. Posle skoro godinu dana pauze zbog povrede i operacije vratio sam se treningu u teretani i znam da je prošlo tek 2 i po meseca ali nekako nije to to. Možda je glupo objašnjenje ali kad uzmem da treniram i kad trebam na pr. da izvučem još onih zadnjih 2,3 ponavljanja nekako kao da nemam koncentraciju da ih odradim nego odustanem. Dok sam studirao u Beogradu igrao sam za 2 košarkaška kluba i nisam neko ko lako odustaje, znam šta znači da ideš preko svojih granica. Razlog zašto sam proverio hormone je taj što sam želeo da vidim situaciju posle tolike pauze. Ovo su rezultati:

Estradiol 53 pg/ml (ref vrednosti 0-56 muškarci)
Testosteron 16.24 nmol/l (ref vr 5.54-25.2)
Free testosteron 13,6 pg/ml (ref vr 2.6-9.79)

Moje pitanje je da li taj estradiol, koji je skoro na gornjoj granici utiče nešto na organizam? Znam da je povezan sa testosteronom i da utiče na njega. Da li je ta duža pauza neaktivnosti uticala na njegovo povećanje? Imam zakazano kod endokrinologa ali me zanima vaše mišljenje?

Da kažem od "loših" simptoma to što osećam su umor i potreba za odmorom (spavanjem) i promene raspoloženja (al što se toga tiče uvek sam bio takav :)). S obzirom da radim smene od 12h gde efektivno radim 10-11h taj umor sam uvek pripisivao tome. Takođe, imam povišen bilirubin i kada su mi radili analize doktor iz Bg mi je pomenuo, da kažem laički, da usled velikog skoka bilirubina telo može da šalje informacije da se poveća i estradiol (nisam baš razumeo, rekao je da je povezano) ali kao da vodim računa o unosu vode i hrane što na poslu ne postižem. Ne znam da li je bitno ali tokom pauze sam se ugojio 10ak kg i iskreno malo su se čudno rasporedili (donji deo tela pretežno).

Znam da je duži tekst ali od svega najbitniji mi je odgovor na pitanje da li je ta povišena vrednost estradiola moguća kao posledica te duže pauze i da li će se treningom i ishranom vratiti u normalu? Jer neko moje mišljenje je da bi neko mladji trebao da ima te vrednosti na donjoj granici dok stariji u gornjoj a možda i grešim.

Unapred hvala