EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: "IDPA" prakticno streljastvo  (Read 32913 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dexy_girl

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 132
  • Gender: Female
  • Glavni mrgud i vetropir
Odg: "IDPA" prakticno streljastvo
« Reply #10 on: March 12, 2007, 08:17:02 PM »
A moze li se znati nesto vise o cenama?

Offline skimaniac-serbia

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 17
  • Gender: Male
Odg: "IDPA" prakticno streljastvo
« Reply #11 on: March 13, 2007, 07:44:45 AM »
predpostavljam da mislis na cene clanarine,

god clanarina kosta 30eura a produzenje iste 20eura.
Kotizacije na mecevim su 1500,00 dinara za jednu diviziju.
A sad ono najgore cene oprme tj oruzja,oruzje se krece od 150eura pa ide......i do 2000eura,za 150 eura mozete naravno kuppiti jedino nas cz-99 i takmiciti se sa njim ali kad dodjete do toga da vas oruzje usporava i da vase pucanje nemoze dostici vrhunac onda mora da se predje na nesto ozbiljnije kao sto je glock-17,Ceska zbrojevka,tanfoglio,H&K.....
reda radi jedan glock-17 9mm kosta kod nas skoro 800eura isto tako zbrojevka,moze da se prezali :)
Od opreme mora se jos posedovati fotrola za oruzje i fotrola za magacine koji kostaju oko 25eura  i to je to ako hoce covek da bude skroman,a verujte mi mozete baciti i do 2000 eura samo na opremu.
Ono sto nas najvise boli jeste cena municije koja za nas kosta 9mm-20,00 din 1kom, naravno opet je jeftinija nego u prodavnici ali u odnosu na evropu ovo je uzasna cena.

skijanje je neka vrsta poezije,skijanje je lepota, lakoća, razigranost i savrsenstvo.Želja čoveka da poleti stara je koliko i njegovi snovi.Iako skijaš nogama dodiruje tlo,taj dodir je lagan i nezan!!

Offline skimaniac-serbia

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 17
  • Gender: Male
Odg: "IDPA" prakticno streljastvo
« Reply #12 on: March 13, 2007, 03:52:17 PM »
evo i jedne vezbe kako se moze proveriti brzina i preciznost strelca.

Verovatno smo svi mi manje ili više bili u prilici da slušamo ljude, kolege, takmičare ili prijatelje, kako vode večitu priču „koje koliko dobar sa pištoljem“ i kako je „ova ili ona tehnika ili metod vežbanja bolji od onog drugog“. Nažalost puno sam puta bio svedok da akteri ovog „verbalnog nadmetanja“ nisu u situaciji da svoje tvrdnje podkrepe u praksi i nas ostale posmatrače uvere da je njihov način vežbanja najbolji i najproduktivniji.
- Upravo želja i namera da se postavi neki Svetski standard koji bi bio odrednica prema kojoj bi se svi mi usmeravali i svoje rezultate poredili, doveo je do toga da je sprovedena anketa među najbljim Svetskim pucačima i tom prilikom su zamoljeni da daju svoje mišljenje o tome šta je prema njima standard, čijim bi ispunjenjm strelac mogao da kaže da je „spreman da se upusti u borbu sa drugim čovekom“.
Iako se radilo o desetak najvećih stručnjaka za borbu ručnim vatrenim oružjem i neznatnim razlikama u obuci i radu sa ljudima, na kraju su se svi složili da ako je strelac u stanju da za 1,50 sekundi iz stanja mirovanja (stojeći stav, ruke opuštene pored tela) izvadi svoje oružje i metu na daljini od 7 yardi (6,3 metra) pogodi sa dva metaka u vitalni deo tela, to je dobro i on je „spreman za sukob“.

- Tehnički detalji vežbe:
1. Položaj tela: stojeći stav, ruke pored tela opuštene, pogled prema meti
2. Stanje oružja: condition 1 (metak u cevi, oružje u bezbednom položaju)
3. Broj metaka u magacinu: neograničen
4. Mesto oružja: holster na kaišu, opasaču
5. Jakna, prsluk: ne nositi
6. Meta: IDPA sa tri zone bodovanja (-0, -1, -3). Zone -0 i -1 se smatraju letalnim zonama
7. Udaljenost do mete: 7 yardi (6,3 metra)
8. Merenje rezultata: elektronski tajmer
9. Bodovanje: strelac ponavlja pet (5) puta vežbu uzastopno, smatra se da je test uspešno položio ako postigne kvalifikacionu normu tri (3) puta za redom. Kvalifikaciona norma su dva pogodka u zone -0 ili -1 u vremenu manjem od 1,5 sekundi.

Naravno ova vežba nije nešto što će vam kada je postignete, omogućiti da sve naučite i sve znate. Ovo je samo jedna od vežbi koja nam omogućava da na brz, jednostavan i tačan način odredimo nivo svog trenutnog umeća i stanja treninga.
skijanje je neka vrsta poezije,skijanje je lepota, lakoća, razigranost i savrsenstvo.Želja čoveka da poleti stara je koliko i njegovi snovi.Iako skijaš nogama dodiruje tlo,taj dodir je lagan i nezan!!

Offline skimaniac-serbia

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 17
  • Gender: Male
Odg: "IDPA" prakticno streljastvo
« Reply #13 on: March 13, 2007, 04:04:10 PM »
ovo je takozvani kvalifikacioni test koji svaki strelac mora da prodje posle osnovnog kursa:
prvi kvalifikacioni test za nove strelce i one koji hoce da poboljsaju svoju klasu ce se odrzati 17.03.07 u Pozarevcu.


U cilju definisanja stepena i nivoa veštine svakog pojedinačnog takmičara IDPA je postavila "Kvalifikacioni kurs-meč" (Defensive Pistol Classification Match), kao jedinstveni Medjunarodni standardizovani način sticanja kvalifikacije.
Kvalifikacioni test je osmislio i dizajnirao Bil Wilson (Bill Wilson) jedan od osnivača i predsednik IDPA. Test se boduje metodom "Ograničenog Vikers Bodovanja" (Limited Vickers Count) sa tačno predviđenim brojem metaka koje takmičar treba da ispali. Sastoji se od tri stejdža sa ukupno 14 stringova (logičnih nezavisnih celina, vežbi) i podrazumeva obavezno pucanje ukupno 90 metaka. Test spada u grupu "Standardnih Vežbi" i predstavlja način na koji se novoprimljeni članovi testiraju u cilju definisanja njihovog stepena veštine i daljeg usmerenja u okviru takmičarskih "Divizija" i "Klasa". Uspešnim završetkom testa takmičar ostvaruje svoj krajnji rezultat izražen u vremenskoj vrednosti (rezultat je izražen u sekundama), koji trenutnim uporedjenjem sa definisanim vrednostima po divizijama "saznaje" svoje mesto u velikoj "porodici" IDPA strelaca. Kao mete u testu se koriste, gađaju tri standardne IDPA papirne mete, postavljene na različitim visinama (1,82; 1,21 i 1,51 metar) i na međusobnom rastojanju od 2 yarda (1,82 metra) čije se angažovanje vrši sa različitih rastojanja u rasponu od 5-20 yardi (4,5-18,2 metra).
- Šta je prednost ovog i ovakvog načina vrednovanja pojedinačnih rezultata? Test je sa tehničke strane vrlo jednostavan za postavljanje, neophodna su minimalna sredstva koja čine tri mete IDPA, 10 drvenih letvi dužine 1,60 metara, tri granične linije koje mogu biti letve postavljene na zemlji ili bojom obeležene linije i dve barikade (niska i visoka) koje mogu biti predstvaljene kartonom određenih dimenzija. Za samu realizaciju testa neophodno je minimalno uređeno strelište koje poseduje daljinu do 20 metara i širinu od 10-tak metara. Evidentiranje postignutih rezultata je lako, brzo i jednostavno obzirom da IDPA propisuje jedinstveni obrazac koji se jednostvano popunjava. I ono što je sigurno najbitnije, jeste činjenica da je kvalifikacioni test apsolutno individulan i realan odraz trenutnog umeća takmičara. Potpuno je eliminisana mogućnost subjektivnog uticaja sudije/instruktora na krajnji rezultat testa. Svaki takmičar je u mogućnosti da sam trenutno "sazna" svoj rezultat i ostvari uvid u svoj konačni postignuti rezultat.

IDPA DIVIZIJE :
1. Standardni Službeni Pištolj/Stoc Service Pistol (SSP)
2. Proširena Kategorija Službenog Pištolja/Enhanced Service Pistol (ESP)
3. Posebna Kategorija Odbrambenog Pištolja/Custom Defensive Pistol
(CDP)
4. Standardni Službeni Revolver/Stoc Service Revolver (SSR)
5. Proširena Kategorija Službenog Revolvera/Enhanced Service Revolver
(ESR)

IDPA CLASE:
1. Početnik - NOVICE (NV)
2. Strelac - MARKSMAN (MM)
3. Dobar Strelac - SHARPSHOOTEER (SS)
4. Ekspert - EXPERT (EX)
5. Majstor - MASTER (MA)
skijanje je neka vrsta poezije,skijanje je lepota, lakoća, razigranost i savrsenstvo.Želja čoveka da poleti stara je koliko i njegovi snovi.Iako skijaš nogama dodiruje tlo,taj dodir je lagan i nezan!!

Offline Dexy_girl

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 132
  • Gender: Female
  • Glavni mrgud i vetropir
Odg: "IDPA" prakticno streljastvo
« Reply #14 on: March 13, 2007, 06:22:31 PM »
Sto se tice municije, cena od 20 din/kom je zaista prihvatljiva, buduci da je u ovlascenim prodavnicama skoro duplo skuplje, ali sa cenama pistolja se ne bih slozila, a ni bas sa tvojim poredjenjem i isticanjem Glock 17ice nad CZ99. Naime, trenutno je jedan od najrasporostranjenijih, pored "tetkice" na nasim prostorima jeste 99-ka, narcito kao sluzbeni pistolj, i iduci nekom logikom, pored toliko silnih donacija nasoj policiji i vojsci, niko se nije (do)setio da kaze da to oruzje nije dovoljno dobro, iako, hteli mi to priznati, ili ne, to oruzje mnogima od nas cuva glavi. Trenutno imam CZ-99 compact G, kao i Glock 19, i veruj mi, nas domaci CZ compact G me manje puta izneverio nego Glock, iako sam ja jedna od onih koji Glock smatra najboljim pistoljem trenutno na nasem trzistu.
Oruzje koje si ti nabrojao u nekom od prethodnih postova, za koje kazes da se koristi u ovom sportu je, istini za volju, jako glomazno i tesko oruzje, sto meni nekako najvise smeta. A manje-vise veliki deo njih su samo kopije jedni drugih, recimo taj CZ99 je malo modifikovan SIG-Sauer P226, koji se, opet uporedjujuci sa drugim pistoljima, bar po mom misljenju ne razlikuje mnogo od Berette 92SB-F...i tako u nedogled...
Ono sto sam htela da napomenem, a vezano za cenu pistolja, jeste to, da oni kojima je mnogo da za CZ99 daju oko 120 evrica, koliko se bar kod nas u prodaji ceni, moze da poseti obliznje Centre javne bezbednosti, povremeno se na licitaciji prodaju pistolji koji su zaplenjeni prilikom odredjenih akcija, nedavno je u Bijeljini bila jedna takva licitacija, i pocetna cena Glocka 17 je bila negde oko 120e, a CZ se prodavao po nekih mizernih 50-ak evra, tako da za ne kojima nije ni bas toliko bitno da kupe nov pistolj, mogu zaista povoljno prilikom tih prodaja doci do oruzja, koje je vrlo cesto u jako dobrom stanju.

Offline skimaniac-serbia

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 17
  • Gender: Male
Odg: "IDPA" prakticno streljastvo
« Reply #15 on: March 14, 2007, 06:19:14 PM »
Cena municije jeste prihvatljiva za nase uslove obzirom da je u rodavnici i do 45 din,ali ako se u evropi krece od 6-10 din to je velika razlika pogotovu za nas koji za jedan trening ispucaju i po 200-300kom.
Za CZ-99 si u pravu sto se tice rasprostranjenosti,ali u odnosu glock-zastava mislim da oko toga netreba  voditi raspravu.
CZ-99 je iskopirani  SIG-Sauer P226,kad su ga izbacili iz prizvodnje tacno je da je bio veoma popularan ali jedina razlika izmedju osnovnog modela SIG-a i CZ-99 je jedino dekoker za opustanje udarace a  kvalitet same izrade i zavrsne obrade nije vredan pomena.Takodje sam posedovao cz-99 ali verujte kad sam presao na glock-17 moj ucinak na takmicenju je imao skok od 50 %.Glavne mane CZ-99 u odnosu na glock su 1.geometrija-velicina samog oruzja,debljina drske(policajac-strelac koji ima manju saku nemoze pucati sa jednom rukom nikako) 2.prvi metak koji se nalazi u cevi uvek ide na duplu akciju a to je kao da pucate iz revolvera i taj prvi metak u 99% slucaja ide van zeljene mete ili dobijete strasno los pogodak(a prvi metak pretezno spasava zivot) 3.magacin poseduje 15 metaka i uradjen je od lima ( ako ga izbacite na beton taj magacin tesko vise koristite) 4.neposeduje sinu za montazu taktickog svetla 5.navlaka oruzja je izuzetno visoka i sporo se dovodi u nisansku liniju 5.udaraca je izuzetno mala(sto je promenjeno kod modela cz-999) 6.obaraca ima stasno veliki hod(sto smanjuje brzinu pucanja) 7.tezina oruzja 8.zavrsna obrada
To su neke moje zamerke ali i zamerke vecine strelaca i ozbiljnih takmicara.
skijanje je neka vrsta poezije,skijanje je lepota, lakoća, razigranost i savrsenstvo.Želja čoveka da poleti stara je koliko i njegovi snovi.Iako skijaš nogama dodiruje tlo,taj dodir je lagan i nezan!!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: "IDPA" prakticno streljastvo
« Reply #16 on: March 30, 2007, 09:13:33 AM »
skimaniacu serbia,
kako mogu biti mirna kad drzim vazdusnu pusku? bila sam jednom pre 3god sa drustvom u probi u sportski savez za invalidete na spensu,u pocetku je bilo ok,dobro sam pucala,posle 5-6mete onda ne valja,trener mi reko da mislim na nesto lepo da bi mogla biti mirna i da ciljam u sredini mete,a kako? to me interesuje..
do danas nisam isla,nisam bila sigurna u sebe da cu uspeti... :(
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline skimaniac-serbia

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 17
  • Gender: Male
Odg: "IDPA" prakticno streljastvo
« Reply #17 on: April 04, 2007, 04:11:51 PM »
poz medena,
vazdusna puska i nije bas moj fah ali pokusacu da dam neki odgovor.
Kao prvo mislim da je fora u stavu da leva noga mora ici napred i kuk da bude izbacen napred lakat leve ruke bi trebalo da bude naslonjen na kuk,hvat leve ruke na pusci se razlikuje od modela puske i samoga strelca neko koristi cak i rukavicu koliko znam nehvataju celom sakom za drvenu oblogu puske vec koriste dva-tri prsta za balns oruzja pa cak naslanjaju i na stegnutu pesnicu.
Naravno najbitnije je disanje i smirenost strelca,tacno je to sto ti je rekao trener da mislis na nesto lepo (voljenu osobu :mf_lustsl ) u principu nebi trebalo uopste misliti na pogodak jer time samo stvaras nervozu u telu.Kad se lepo smiris i mislis da si spremna za pucanje podignes pusku namestis stav lepo kako ti odgovara nanisanis  sredinu mete ako je puska lepo upucana  udanes i zadrzis dah i pokusas da povlacis okidac polako da neosetis kada ce puska ispaliti dijabolu,ako vidis da ti se ruka trese spustis pusku i pokusas ponovo ako nije ograniceno vremenom.

nadam se da sam ti bar malo pomogao i samo nemoj da odustajes sto vise pokusavas sve bolje ce ti ici,posle par dobrih treninga sve ce to da izgleda prosto. :fudd:
skijanje je neka vrsta poezije,skijanje je lepota, lakoća, razigranost i savrsenstvo.Želja čoveka da poleti stara je koliko i njegovi snovi.Iako skijaš nogama dodiruje tlo,taj dodir je lagan i nezan!!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: "IDPA" prakticno streljastvo
« Reply #18 on: April 04, 2007, 06:14:17 PM »
znam tehniku i kako da drzim pusku,ono disanje sam svasta probala...hvala ti jos jednom... :bow:
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline Dexy_girl

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 132
  • Gender: Female
  • Glavni mrgud i vetropir
Odg: "IDPA" prakticno streljastvo
« Reply #19 on: April 08, 2007, 02:15:54 AM »
Hm, hm, hm...ovo mi se cini kao moj fah :)

Kod pucanja iz vazdusne puske, najvazniji ti je stav, od njega sve polazi, i to sto kazes da znas bas nije tako, evo, ja posle mnogo godina bavljenja streljastvom, i dan-danas naucim ponesto novo, narocito kad je u pitanju stav i drzanje puske.
Dakle, stav mora da bude takav da kad zatvoris oci i ispalis dijabolu pogodis u metu, e tek u tom trenutku razmisljas da li je tu problem disanja ili nije.
Sto se disanja tice, mi malo iskusniji strelci disanje obicno iskoristimo u svoju korist, a to je da pri udisanju pusku podizemo, a pri izdisaju pusku spustamo nanize, i onda kad smo sigurni da puska ne nosi levo ili desno, nego uvek kroz centar, zaustavimo disanje, skoncentrisemo se i pucamo. U tih 2-3sec. koliko traje zavrsno nisanjenje i sam trenutak ispaljivanja trudi se da ne dises, i jos jedna jako vazna stvar je ta da nakon sto povuces obarac zadrzis pusku u istom polozaju jos neko vreme, nije dobro da je odmah dignes ili spustis.
A sto se tice setanja puske tamo-amo, ima veze i to koliko jako srce kuca, recimo, ja pucam levom rukom, pa se to kod mene strasno odrazava, moram biti potpuno smirena pre nego sto opalim. Cak ni jakna ne utice tu mnogo...dakle, u trenutku kad pucas, mora da se pazi na stav, zaustavljanje disanja, mekocu okidanja i na to da se ne uzbudjuje previse. E, ono sto sam primetila kod pocetnika jeste da im obicno smeta i pretvrd )pocetnicki) oroz, i premekan (profi)...tako da nakon nekog vremena moras da ocenis da li ti puska mnogo trza u toku pucanja, jer i to ima jako mnogo veze, mozes ti da nisanis uvek isto i da sve bude besprekorno, ali ako ti tvrdoca obaraca ne odgovara, to ce se manifestovati i na broj krugova. I, naravno, jedna ispravka skimaniac-a, ne nisani se nikad u crno, nego ispod crnog kruga, dakle, tako se sve puske upucavaju, tako da znas, ako vec dobijes upucanu pusku, da ne pomislis da nosi visoko, uglavnom, sve to je rutina, posle bar 500 ispucanih dijabola, sve ti bude mnogo jasnije.