EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Hranom protiv prehlade  (Read 7994 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Hranom protiv prehlade
« on: January 17, 2007, 10:58:56 PM »
Pravilnom ishranom mozete da se rijesite brojnih zdravstvenih tegoba. Namirnice mogu da se koriste i u ljekovite svrhe. Za razliku od lijekova, one brze prodiru u organizam jer ih on ne dozivljava kao „neprijatelje“. Otkrivamo vam osnovna pravila ove metode lijecenja.



Dajte prednost sezonskim namirnicama. Neka vas izbor bude sezonsko voce i povrce, koje ne sadrzi konzervanse i druge stetne aditive. Zimi bi trebalo da jedete kuvana jela, naravno, uz salatu. Konzumiranje toplih jela cini imuni sistem jacim i spremnim da odmah reaguje na viruse i bakterije. Zivotinjske masnoce (meso, jaja, sirevi) dozvoljene su u ogranicenim kolicinama. Za nas odbrambeni mehanizam vazan je i holesterol. Odlican izbor je hladno cijedjeno maslinovo ulje, koje sadrzi snazan antioksidans E vitamin. Dobrodosao je i maslac, bogat kalcijumom i vitaminom D.


NAPICI KOJI LIJECE

Caj s limunom i bijeli luk
Odlicno je antivirusno sredstvo protiv prehlade i gripa. Dobro operite jedan neprskani limun i stavite ga u uzak loncic. Pritisnite ga kako ne bi plutao na povrsini vode. U to dodajte opran i neoljusten rezanj bijelog luka, pa pokrijte vodom. Kuvajte sedam minuta, zatim izvadite limun i luk, a vodu u kojoj su se kuvali pijte svakih osam sati.

Pice s „koka-kolom“
Idealno je za snizavanje temperature. Dovoljno je pola case „koka-kole“ jer ona sadrzi alkaloide, materije koje svojim djelovanjem ublazavaju bolove i smiruju upalu.

Kuvano vino
U slucaju prehlade pracene visokom temperaturom, skuvajte casu crvenog vina s limunovom korom, dva orascica, pola centimetra stapica cimeta i kasicicom secera od trske. Cim provri, zapalite vino kako biste uklonili alkohol.

Caj od suvih smokava
Kasljete? Suve smokve bogate su gvozdjem, kalijumom, kalcijumom, fosforom i antibiotskom brasnastom materijom koja nastaje tokom procesa susenja, a oslobadja se za vrijeme kuvanja smokve. Pet smokava kuvajte cetiri minuta u litru vode, zatim u malim gutljajima pijuckajte pripremljeni sirup jer on smiruje napade kaslja.


NE ZABORAVITE ZACINE  

Pirinac
Safran je zacin vrlo bogat karotenoidima (prisutni su i u sargarepi i narandzama), koji ne dozvoljavaju slobodnim radikalima da stete kozi, pa na taj nacin pomazu odbrambenom mehanizmu. Kuvajte 5 dag pirinca u vreloj, slanoj vodi. Ocijedite, zacinite maslacem i parmezanom (jaca odbrambeni mehanizam jer sadrzi masnoce i minerale, poput kalcijuma, natrijuma, fosfora, magnezijuma i cinka), pa dodajte soljicu pavlake u kojoj ste rastopili pola paketica safrana u prahu.

Pileca supa
Zaista ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo, ali samo ako je pripremite na sledeci nacin. Kuvajte cetvrt pileta s glavicom luka (sadrzi alilpropil), jednom sargarepom, celerom i jednim orascicem (bogat eugenolom, snaznim antioksidansom). Kad je supa gotova, dodajte testjeninu. Na kraju dodajte kasicicu crvenog vina, ljutu papriku i kasicicu parmezana.

Odresci u sosu od paradajza s origanom
Dovoljno je da sosu od paradajza dodate origano pa da dobijete visestruko zdravo jelo. Sadrzi mesne proteine, ali i paradajz i origano, koji pospesuju rad jetre i sistem za varenje. Persun, bogat gvozdjem i C vitaminom, dodajte tek na kraju kuvanja da ne biste unistili njegova hranljiva svojstva.






www.durmitorcg.com