EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Roštilj - kancerogen?  (Read 7793 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Roštilj - kancerogen?
« on: January 18, 2007, 12:22:30 AM »




Mmm, baš volite specijalitete s roštilja! Najpopularniji su leti, ali ukusni su u svako godišnje doba - bilo da su pripremljeni kod kuće ili u restoranu. Ćevapčići, pljeskavice, vešalice, ražnjići, sočna piletina na žaru (s dodatkom kajmaka), može i riba na roštilju, pa i povrće ili čak i voće... Prosto vam pođe voda na usta kad pomislite na takvu hranu. Mljac! Međutim, već neko vreme vlada sumnjičavost kada se radi o hrani pripremljenoj na roštilju - naime, postoji mogućnost da je takva hrana kancerogena, da može, na duže staze, dovesti do pojave tumora.

Istina je da namirnice pripremljene na roštilju, na visokim temperaturama i u neposrednom kontaktu s plamenom mogu da stvore neke supstance koje imaju kancerogeno dejstvo. Ipak, ljubitelji roštilja mogu da odahnu: osim ako hranu na roštilju pripremate suviše često (što zaista retko ko čini), opasnost i nije nešto velika. Plus, možete je i dodatno smanjiti time što ćete se pridržavati određenih pravila.

Kada pečete hranu na roštilju, potrudite se da namirnice ne dodiruju plamen. Plamen proizvodi trostruko više štetnih supstanci nego žar od ćumura ili drveta. Dobro je i da na roštilj stavljate manje komade mesa - oni će se brže ispeći, pa će se tako skratiti vreme koje meso provodi nad plamenom ili žarom.

Ako je ikako moguće, koristite posno meso, bez izrazito masnih delova. Masnoća koja kaplje na žar stvara kancerogene supstance, koje se kasnije, zajedno s dimom, "zalepe" za namirnice koje se peku.

Uvreženo je mišljenje da je žar od drveta zdraviji od žara od ćumura. Naprotiv: meso pečeno na žaru od drveta sadrži više štetnih supstanci nego ono pečeno na žaru od ćumura.

Dakle, ako želite da uživate u specijalitetima s roštilja, možete! Samo se pridržavajte nekoliko jednostavnih saveta kako biste smanjili rizik, ne preterujte s količinom, i trebalo bi da sve bude u redu.








Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Odg: Rostilj - kancerogen?
« Reply #1 on: August 24, 2007, 08:10:16 PM »
Ponekad treba da se konzumira..radi duse  :rolleyes01:
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline Tanor

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 4135
  • Gender: Male
Odg: Rostilj - kancerogen?
« Reply #2 on: August 31, 2007, 09:28:19 PM »
Ponekad treba da se konzumira..radi duse  :rolleyes01:


Ma daj,ko jos voli rostilj.....?! :rolleyes01: :innocent: :blush:

 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pajseras, de mi rec kad si ti zadnji pu upao u katabolizam :D !

Pre neki dan kad nisam imao ellu .. :/ jbg desi se ..
A inace, post Pajserasa u kome kaze da je pao u katabolizam kad nije pojeo ellu mi je ulepsala vece  :wow: :lol:
Jeste brate , ja kasno ustajem i ono , nisam jeo jedno 13 sati tad minimum...

a da,natural sam :rolleyes01: :rolleyes01: :rolleyes01:

pio sam bcaa posle sexa...bez zajebavanja  :lol:

Offline dejan siki

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 128
  • Gender: Male
    • www.sportix.ba
Odg: Rostilj - kancerogen?
« Reply #3 on: September 01, 2007, 11:42:47 AM »



Mmm, bas volite specijalitete s rostilja! Najpopularniji su leti, ali ukusni su u svako godisnje doba - bilo da su pripremljeni kod kuce ili u restoranu. Cevapcici, pljeskavice, vesalice, raznjici, socna piletina na zaru (s dodatkom kajmaka), moze i riba na rostilju, pa i povrce ili cak i voce... Prosto vam podje voda na usta kad pomislite na takvu hranu. Mljac! Medjutim, vec neko vreme vlada sumnjicavost kada se radi o hrani pripremljenoj na rostilju - naime, postoji mogucnost da je takva hrana kancerogena, da moze, na duze staze, dovesti do pojave tumora.

Istina je da namirnice pripremljene na rostilju, na visokim temperaturama i u neposrednom kontaktu s plamenom mogu da stvore neke supstance koje imaju kancerogeno dejstvo. Ipak, ljubitelji rostilja mogu da odahnu: osim ako hranu na rostilju pripremate suvise cesto (sto zaista retko ko cini), opasnost i nije nesto velika. Plus, mozete je i dodatno smanjiti time sto cete se pridrzavati odredjenih pravila.

Kada pecete hranu na rostilju, potrudite se da namirnice ne dodiruju plamen. Plamen proizvodi trostruko vise stetnih supstanci nego zar od cumura ili drveta. Dobro je i da na rostilj stavljate manje komade mesa - oni ce se brze ispeci, pa ce se tako skratiti vreme koje meso provodi nad plamenom ili zarom.

Ako je ikako moguce, koristite posno meso, bez izrazito masnih delova. Masnoca koja kaplje na zar stvara kancerogene supstance, koje se kasnije, zajedno s dimom, "zalepe" za namirnice koje se peku.

Uvrezeno je misljenje da je zar od drveta zdraviji od zara od cumura. Naprotiv: meso peceno na zaru od drveta sadrzi vise stetnih supstanci nego ono peceno na zaru od cumura.

Dakle, ako zelite da uzivate u specijalitetima s rostilja, mozete! Samo se pridrzavajte nekoliko jednostavnih saveta kako biste smanjili rizik, ne preterujte s kolicinom, i trebalo bi da sve bude u redu.








Ne diraj mi rostilj..... :crazy: :crazy: :crazy:
Zbog ovog posta bih mopgao da ide Ban..... :evillaugh: :evillaugh: :evillaugh:
www.sportix.ba
A3M tuningBiH +38751 215 453