EXYU FITNESS FORUM

Trening => Problemi sa viskom kilograma => Topic started by: sludjena on May 14, 2010, 04:59:40 PM

Title: sludjena - Tezak slucaj
Post by: sludjena on May 14, 2010, 04:59:40 PM
 :blush:
Naravno kao i svako ko ima problema sa viskom kilograma i ja mislim da sam poseban slucaj :dunno:
Ali s obzirom kako sve tece kod mene, sigurna sam i da jesam i zaista bih vas zamolila za pomoc i podrsku.
Ovako, imam 26 godina i jedno sto kilograma viska :lol:
Ovako, do 2003god sam sa svojih 165cm visine imala za mene normalnu kilazu od 60-65kg, i mada su me svi zadirkivali u skoli da sam debela, pa i ja sam to jedno vreme mislila, shvatila sam tek posle da sam u stvari bila normalna osoba.
Nekada davno sam trenirala ritmicku gimnastiku, ples i plivanje, ali sam pocela da bivam sve bolesnija i nista od moje kondicije nije ostalo.
2005te god su lekari konstatovali da sa mnom mnogo toga nije u redu, da sam pocela neobjasnjivo da dobijam na tezini iako sam tada imala "samo" 80kg, ali nisu zeleli da me lece jer "prolazno je procice".
Sta se desilo?
Tada saznajem da su mi se hormoni potpuno poremetili, stitna zlezda je pocela da nefunkcionise, prolaktin, testosteron i ostali polni hormoni takodje, a na ispitivanju su mi utvrdili i problem sa nadbubreznom zlezdom.
Nazalost, tada su otkrili da imam hepatitis C i da mi je jetra ostecena (tad sam imala 21god) pa da zbog problema sa jetrom ne smem da pijem hormone.
Objasnjenje je bilo sledece: bolesna jetra remeti rad hormona, a hormoni dodatno ugrozavaju jetru i tako sam se nasla u zacaranom krugu. Posle par godina mucenja u kom je moj fizicki problem stavljen u stranu, dobila sam terapiju za hepatitis C, izdrzala samo Bog zna kako to turobno lecenje od godinu dana koje sam provela na infuzijama u bolnici zbog komplikacija, da bi posle svega lekari konstatovali da mi lecenje ne samo nije pomoglo, vec da me je unistilo. Stanje moje jetre i mog zdravlja posle tog lecenja je bilo mnogo gore nego pre istog, a ja sam dosla na 120kg :nonono:
Posto sam mnogo puta bila "tezak slucaj sa komplikacijama" i posto su mi prognozirali brz kraj, nikome nije bilo do moje kilaze, samo sam se ja secala kako je biti normalan i izgledati normalno.
Tada je meni pukao film.
Posle svih psihickih problema u zivotu, mnogo traumaticnih iskustava, mnogo smrti i problema, ja nisam mogla da podnesem sebe u ogledalu. Bilo mi je muka u zivotu i kada vec moram da umirem, nisam htela da umrem tako, kao zivotinja.
Zbog bolesti, nisam mogla da se krecem, toliko sam bila u losem stanju, da mi je i hod od 20m bio uzasan napor, ali iz dana u dan sam pokusavala i istrajavala u tome.
Cim sam izasla iz bolnice krenula sam da se privikavam na zivot i odlucila da moram naci nacin da oslabim, jednostavno moram.
Trazila sam po netu i naisla na glucophage, metformin koji se u mom slucaju pokazao kao delotvoran, jer da, jelte imam i problema sa nivoom insulina valjda od silne tezine. Problem je sto mi je glukoza u normali, sta vise imam i nizi secer nego sto bi se ocekivao, kao i holesterol i trigliceride koji su blizi nuli pa su mi cak savetovali da "jedem loj" da bih podigla nivo masti u organizmu. A moj pritisak umesto na gore ide na dole, pa mi je 90\60 neki normalan pritisak sa kojim sam naucila da zivim ma kako nizak bio.
Pocela sam da se krecem, da hodam, u pocetku nisam mogla preci 50m, sada vec mogu mnogo lakse hodati, ali moji zdravstveni problemi su i dalje jako komplikovani.
Stigla sam do 98kg, koliko god grozno zvucalo to je 22kg za pola godine i ja sam srecna zbog toga, ali tu sam stala.
Ostala sam u drugom stanju i nazalost imala spontani pobacaj, pa sam ne samo fizicki nego i psihicki u jako losem stanju i posto moram da "pazim" tacnije ne smem sada ostati u drugom stanju tako brzo, resila sam da se resim ovih kilograma kako znam i umem.
Problem je moja jetra, hormoni i insulin, sto ja puno toga ne smem da koristim tj da jedem, i sto mi se ishrana svela na gladovanje.
Za dorucak pojedem voce, bilo jednu jabuku, jednu pomorandzu i sargarepu iscedjenu kao sok, bilo da to pojedem.
Za rucak pojedem sniclu uz salatu, obicno neku govedinu, jedno vrem samo konjetinu, il piletinu, svinjsko meso ne smem zbog jetre.
Za veceru ako pojedem opet jabuku il nista.
Jako slabo jedem i nemam bas puno snage.
Pijem kafu, jednu do dve kafe dnevno sa secerom, hleb uopste ne jedem, ako ponekad pojedem parce hleba to su retke situacije.
Ponekad kad sam u gradu pojedem nesto u pekari ali i to je retko.
Ne znam sta dalje i kako, poprilicno sam ocajna, pogotovo sto trpim veliki pritisak svog dragog tacnije njegove porodice da sam monstrum i da mu je bolje bez mene ovako ogromne :blush:
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Lazic on May 14, 2010, 05:18:32 PM
kako je jetra sada?
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: sludjena on May 14, 2010, 05:26:15 PM
pa sve gore :crazy:
ona na bolje nece ici, lecenje je bilo bezuspesno, mozda za par godina kad se pojave novi lekovi blablabla...
do tad imam teska ostecenja i molim Boga da na tome ostane sto duze.
Jos uvek nemam cirozu ali tu sam blizu nje :blush:
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Lazic on May 14, 2010, 06:21:33 PM
mnogo kompleksna situacija..ali bas..
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: sludjena on May 14, 2010, 06:47:22 PM
 :dunno:
tek sam sad procitala sta napisah, i shvatila da imam jos  bolesti koje nisam napomenula :lol:
naime, pre nekih godinu i po odem ja kod fizijatra i tad su mi na snimku kicme ustanovili spinu bifidu na nezgodnom mestu.
smesno da smesnije ne moze biti rekli su mi da sam pravi "slucaj", jer je sa takvim ostecenjem kicmene mozdine trebalo da se rodim nepokretna, ali ni njima nije jasno kako se krecem.
Hvala im na informacijama, ali ako sam hodala 25 god hodacu i dalje :lol:
samo su mi zabranili bilo kakve fizicke aktivnosti osim setnje i laganog plivanja.
metforminom regulisem insulin, ostali hormoni variraju kako im dune, ne smem da ih lecim kakvi god da su i pod stalnom sam temeperaturom od 37.1-37.5 svakodnevno vec dve godine.
Malaksala i nikakva, tako da samo setam.
To kapiram da mi je glavni problem, ali nemam kud, niti imam ideja.
Radim vezbice kod kuce, iskreno to je mizerno i svesna sam toga i sama, na nivou vezbi sa fizickog iz osnovne skole i to kada imam snage i setam.
Prosle godine sam jedva do prodavnice ustajala, sada vec mogu par stotina metara da predjem lako.
Kada idem do grada trudim se da idem peske, da uvek sidjem bar stanicu ranije, ali sve je to malo.
Ponekad nemam snage ni za toliko i bas mi ideja ponestaje.
Da je kompleksna znam, ni lekari ne znaju sta ce sa mnom.
Citava ova ideja sa metforminom je moja ideja, kad sam dosla do 120 smucio mi se zivot pa sam morala nesto uraditi, ali njima se to na pocetku nije svidelo.
Ja sam isla logikom da mi je jetra sjebana te sjebana, nema kud vise, daj da nesto uradim po pitanju kg kad vec nemam kud, od dva zla da izaberem manje.
Tek kad su videli da ja slabim, a da mi se stanje jetre ne pogorsava onda su se slozili.
Problem je sto sada ne mogu na kontrole jer nemam knjizicu.
Imala sam spontani pre samo par dana i znam da tek sad moram da pazim na zdravlje ali mi je muka svega iskrena da budem.
makar kilogrami moraju dole :wallbash1:
sada stojim na 98 vec par nedelja i to me prilicno nervira.
 :pullhair:
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Pedja Petrovic on May 15, 2010, 06:30:12 AM
Quote
Objasnjenje je bilo sledece: bolesna jetra remeti rad hormona, a hormoni dodatno ugrozavaju jetru i

nevoerovatna dijagnoza..ne mogu da verujem.. :wallbash1: :wallbash1: :wallbash1:

Quote
pogotovo sto trpim veliki pritisak svog dragog tacnije njegove porodice da sam monstrum i da mu je bolje bez mene ovako ogromne

sta reci na ovo........

a meni nije jasno jedno
da ti niko od gih "strucnjka" nije preproucio alternative metoda lecenja jetre koje ne obuhvataju lekove koje kako kazes ne mozes da pijes?
mislim da je greska sto si na svoju ruku uzela gluformin da regulises nivo secera u krvi
a hormoni kod zena jesu veliki problem ali opet i takojder hvala bogu postoje alternativne metode koje ukljucuju neke stvari a da nisu teski lekovi za regulisanje prolaktina,testostreona itd itd itdit kod zena..
ja nisam lekar pa ti javno i ne smem i ne mogu davati savete ali ovo sto sam procitao je odista sramota sto su ti lekari uradili.iskreno..
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Lazic on May 15, 2010, 09:04:17 AM
to sam i ja juce razmsljao, sto joj nije niko dao nesto za detoksikaciju jetre, sylimarin, liv, mislim nista ne moze da steti a sigurno bar nece biti gore..
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: sludjena on May 15, 2010, 01:19:44 PM
 :)
hvala vam na odgovorima!
ma pila sam svasta nesto tokom ovih godina, bila sam na zvanicnoj terapiji jelte pegazis i ribavirin godinu dana koja je napravila jos veci haos, a paralelno sam pila sve i svasta.
liv sam pila, vise mi "prija" zeludcu reliv, isto to aj samo druga marka, pila sam hepamerz i jos neke tabletice, nista nije delovalo. pila sam onu ajkulinu jetru, od toga su mi samo skocile transaminaze i neki med sa travuljinama, ni on nije dao ucinak posle pola godine koriscenja.
surutku sam pila cim sam saznala, nezasladjenu, "pravu" kozju surutku posto mi kuma ima koze :yes:
nalivala bih se ja jos, ali ni to nije dalo efekta.
sad pijem vitC 1000mg, bevipleks, folnu kiselinu,co Q10, presing za alergiju i reliv, ajde kad je bal nek je maskembal.
hehe, sto se dijagnoze tice, ma imaju nasi lekari mnogo bisera :lol:
ovaj metformin jesam pocela da pijem na svoju ruku, posto sam procesljala net i videla da ne steti toliko jetri koliko oni kazu. ja imam rezistenciju na insulin, samo mi je secer ok trenutno, imala sam policisticne jajnike i to sam sredila metforminom, uredila cikluse i sredila se.
kad su videli da ne steti jetri onda su se i oni slozili da pijem, ali trebalo im je dosta godina za takav pomak.
od 2005 dobijam objasnjenje "jetra steti hormonima, homorni jetri", infektolog me salje kod endokrinologa, endokrinolog vraca kod infektologa, i tako u krug.
terapiju sam dobila preko veze, jer niko od njih nije hteo da bilo sta uradi, samo su prebacivali odgovornost jedni na druge.
ali nikome nije jasno zasto moja jetra reaguje kako reaguje.
ja i sad imam konstantnu "upalu", stalno povisenu sedimentaciju, stalne temeperature, transaminaze koje se "optimalno" krecu oko 150\100 (alt, ast) i to tako eto "mora".
Medicina kaze da ne razume moj slucaj, da sam suvise kompleksna i obicno se krste kad me vide :lol:
trenutno nemaju opciju za mene, rekli su mi da i dalje pazim sta jedem i da se krecem i setam koliko mogu i da vodim "normalan" zivot :crazy:
moj jelovnik sam vam napisala, sve je to nekako minimalno i monotono, ona govedina mi je nanos izasla :lol:

a ovo za mog milog em dragog, pa ma kako on sjajan bio, ja donekle i razumem njegove roditelje. ja nisam tako vaspitana, ja mogu da prokomentarisem neciji izgled, da mi se svidi il ne, ali da nekom ispiram mozak zbog toga sto je sa nekim ko nije lep i vitak to mi je previse za zeludac.
Ali razumem da svako zeli svom detetu ono najbolje, jos kad bi znali da imam hepatitis, koja bi tu tek galama ispala. I to je meni jasno, mnogo "prijatelja" sam "izgubila" jelte zbog bolesti, ja pogotovo sa mojim stanjima, ne mogu da kazem koliko mogu da trajem, to moze da bude par godina, a ja mogu da dozivim i 80tu, ali onome ko je sa mnom je potrebna velika vera i nada da cu biti tu i velika ljubav i strpljenje i to kapiram.
Od mnogim mojim "prijatelja" sam dobila "iskreni savet" tacnije pitanje "pa sto se ja uopste druzim, sto se trudim", oni ne ocekuju da ja zavrsavam skole, da radim, da izlazim, da imam decka, da planiram porodicu uostalom, po njima, trebalo bi da se zatvorim u kucu i cekam da umrem.
Al to nije tema, zivela diskriminacija obolelih :pullhair:
To je nesto sa cim ja zivim godinama vec i na sta nikad necu oguglati, ali sam se vec navikla.
Pa lekari nas gledaju kao na monstrume, a kamoli neko ko pojma nema sta je hepatitis c.
Da se vratim na moju jetricu, problem je sto niko ne zna, pa ni ja sta njoj prija. Mnogo sto sta sam probala sto je drugima prijalo, pa njoj nije, ona ima neki svoj ritam koji se izgleda protivi logici i tu nema Boze pomozi.
Terapija je u mnogim slucajevima dovela do izlecenja i mnoge sam upoznala koji su se resili virusa posle iste, a eto u mom slucaju imam 3x vise virusa posle terapije nego pre i terapija me je skroz poremetila i dokrajcila.
Sva sam naopaka :lol:
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Und3i2c0v3i2 on May 15, 2010, 02:35:42 PM
za volju i snagu, respect  :giverose:

ubaci bar malo vise obroka, salate i voce smes da jedes, umesto junetine nekad piletinu, ribu?
ubaci ovsene u ishranu. smes i orasaste plodove ne?
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Keli on May 15, 2010, 03:26:28 PM
i ja ti se divim na volji, snazi i upornosti, nisam strucnjak i ne znam sto bih ti rekla, ne kuzim se u pol stvari koje si napisala al ti skidam kapu i drzim pacelve, ako te to moze imalo razveseliti i ne ne kuzim tvoje prijatelje, pa ako si bolesna, ne moras se pokopati i dalje si covijek koji ima pravo na obrazovanje, posao, slobodu kretanja-koliko ti zdravlje dozvoljava i treba da zivis svoj zivot punim plucima i da imas snove kao i svaka druga mlada osoba na ove svijetu.
Sretno i zelim ti svako dobro te se nadam da ces ovdje dobiti neki dobar savijet koji ce te dovesti do tvoga cilja :blowkiss:
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Lazic on May 15, 2010, 10:45:29 PM
onda uzimaj taj reliv i ne odustaj..covek umire kada prestane da veruje da moze bolje i kada ostane bez nade
mozes da mi posaljes sliku da vidim kako sada izgledas?
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: sludjena on May 16, 2010, 12:23:30 AM
hvala vam svima, divni ste zaista!!
Poslacu ti sliku naravno, samo mi se cini da su mi sve slike gornjeg dela tela, a ne cele figure:lol:
Da, pa jedem belo meso pilece, to smem. Jedan dan junetina, jedan piletina, ribu tek ne mogu mislim smucila mi se, ali jedem tunu ponekad i lososa, to mogu.
Ove "normalne" tipa oslic, skusa, saran sta li vec, tacno bih povratila kad bih ih videla na stolu.
Salatu obavezno jedem uz rucak, pokusavam da se igram sa zelenom, kupus salatom, sad paradajzom.
Veceras sam srecna, pokusavam da nadjem odgovarajucu garderobu i shvatila da mi je sve od proslog leta veliko. Kolika god sad bila, ono je tek bio uzas zivi, pa sad nadjoh neku stariju garderobu u koju mogu da udjem pa sam srecna :clap:
Znam da je sve ovo smesno za vas koji ozbiljno radite na sebi, ja pokusavam svakodnevno da "vezbam" sto ruke, sto stomak, sto budine, da hodam maksimalno koliko mogu i iako su te vezbe bukvalno one iz osnovne, jedva ih uradim.
Moram malo da se aktiviram, kako znam i umem.
Vama deluje ovo kao da imam volje i snage, ali za mene je to normalno.
Toliko sam toga presla u zivotu, da da nisam ovakva ne bi me bilo.
Nemam kud, mogu ja da sedim i kukam nad svojom sudbinom, sto ponekad i radim, dam sebi oduska, ali od toga mi nece biti bolje.
Za mene je to luksuz jer moram da se svakog dana izborim sa sobom i da ne odustajem.
Onaj ciji je zivot prilicno normalan sve uzima zdravo za gotovo, pa i ja sam takva bila.
Secam se prvog lezanja u bolnici, ljudi oko tebe umiru ko muve, ti na infuziji tri puta dnevno, jedva ali jedva ustanes do wc-a...
Za mene je prozor bio otkrice, hodati ulicom? Prosto san...
Moram se kako ja to zovem razmrdati maksimalno.
Hehehe, a tek za par meseci, pa gde da nadjem vencanicu leleeeee ;) :lol:
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: sludjena on May 16, 2010, 12:28:05 AM
@ lazic
 :dunno:
Ovaj, ja sam malo glupa pa ne nadjoh opciju privatnih poruka, jel sliku da posaljem na mail?!
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Lazic on May 16, 2010, 12:31:03 AM
posalji mi na mail

lazic@exyu-fitness.com
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: sludjena on May 16, 2010, 01:14:01 AM
poslala :blush:
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Milan on May 16, 2010, 09:53:42 AM
nije hardcore kad neko gurne 200kg na bencu ili kad neko povraca na treningu ili kad ima vene po stomaku..ovo je
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Lazic on May 16, 2010, 10:29:16 AM
odlicno izgledas i mi cemo ti pomoci da to bude jos bolje.sto kaze milan ovo je hardcore motivacija

Quote
Problem je moja jetra, hormoni i insulin, sto ja puno toga ne smem da koristim tj da jedem, i sto mi se ishrana svela na gladovanje.
Za dorucak pojedem voce, bilo jednu jabuku, jednu pomorandzu i sargarepu iscedjenu kao sok, bilo da to pojedem.
Za rucak pojedem sniclu uz salatu, obicno neku govedinu, jedno vrem samo konjetinu, il piletinu, svinjsko meso ne smem zbog jetre.
Za veceru ako pojedem opet jabuku il nista.
Jako slabo jedem i nemam bas puno snage.
vidis ovako kako si jela je pravilo malo vece probleme, jer fruktoza mrcvari pankreas.

dorucak(ovo ti je sta ti preporucujem po vise kombinacija)
-belanca
-belanca+posni sir
-jogurt
-meso +salata

medju obrok
isto kao i dorucak

rucak
meso i salata

medju obrok
isto kao i predhodni MO

vecera
meso/salata
salata
jogurt
belanca
belanca sira


*pod mesom mislim, riba,piletina, crveno meso(prioritet bas kako sam poredjao)
*salata je sva vlaknasta(zelena) hrana. tu koristi hranu sa sto nizim GI i GL, ako znas engleski koristi pretragu na
http://www.glycemicindex.com/ pa GI database
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Pedja Petrovic on May 16, 2010, 07:16:53 PM
meni samo jedna stvar nije jasna
a to je da ti od lekova nije bolje?
postoje mnoge altenrative izlecenja jetre i tokom svih ovih godina vidjao sam teksa ostecenje jetre koju su skoro pa izlecena itd itd itd
jetra je rogan koji ima sposobnost da se obnavlja i odista mi nije sta je kod tebe
gluformin tj alter tog leka koji uzimas nema nikave veze sa tim sto ti se jetra popravila ili pokvarila ili obratno
ja neznam kakve tebi to savete daju lekari i kod kojih lekara ti ides ali to je strasno
ponavljam.
KOD LJUDI KOJI BOLUJU OD DIJABETESEA TIPA A ili B jetra jeste opterecna ali nije ostece3na do te mere kao sto ti rpicas da je kod tebe
a treba uzeti u bozir da ti ljudi uzimaju inuslin i po 2 ili tri puta dnevno i odista mi ovde mnogo toga nije jasno.
jer po ovome sto ja sve procitah ovde i sada ti ispadnes poputno rezistena na sve i jednu jedinu terapiju sa lekovima osim one koju si sama sebi prepisala pa lekari posle potvridli i to su potvrdili da je terpaija dobra jer ne steti jetri.....milslim.... :nonono: :nonono: :nonono:

odista ne mogu da povezem sve konce posle ovog tvog drugog opsirnog posta jer kao da se mnoge stvari ne poklapaju tj ili se poklapaju u neverovatnom sklopu okolnosti koje su onda i spadaju u kategoriju ZA NE POVEROVATI..
ja bih ipak malo vise spustio loptu na zemlju i pokusao sa alterntaivnimvrstima tepraije jetre ali ne sa LIV jer je to odlican lek ali ga treba gomile a bi radio svoju svrhu a i nisi rekla koliko si ga pila te bi se ipak obrllato na upotrebu nekog tonika sa jetru koji u sebi sadrzi MILK TISTLE,caj od belog sleza u sto vecoj kolicini,uzmi neki veoam dobar antioxiadans,te obavezno neki komplex biljni koji sadrzi andjeliku i ostale trave koje pomazu kod detokzicaije orgnizma i sredjivanja hormona kod vas zena
jos jedna stvar
sve ovo treba da uzimas u malo povecanim dozama od onih sto pise RDA jer tako sitacija nalaze
uz sredjenu ishranu ja mogu da ganrujem da ce AST i ALT sigurno biti na normlani za 3 do 4 nedlje.
ali opet ponavljam
mnogo mi ovde stvari zvuci potpuno nevoerovatno i nekoliko putaq sam citao tvoje postove pokusavajuci da shvatim neke stvari..ovo ti kazem iskreno jer ja procitam jedno i dajem odgovr ali ovo sam odista mnogo puta citao i pokusavao a shvatim.....
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: sludjena on May 16, 2010, 07:48:18 PM
Hvala! :yes: :)
Motivacija je tu, trenutno pisem diplomski pa imam vremena na pretek :evillaugh:
Moze glupo pitanje? Bolje receno vise glupih pitanja :crazy:
Kad kazes belance, sta to konkretno znaci? Umutim dva belanca i isprzim, ili obarim jaje pa pojedem samo belance? Meni je nekako ova druga opcija logicnija, ja ma kako nizak holesterol imala ( cini mi se da je poslednji put bio ispod tri) i trigliceride (oni stoje na 0.2)  :lol: nekako mi je muka kad jedem przena jaja, meni to jako i masno i posle me ubi zeludac.
Ako moze barena mojoj sreci ne bi bilo kraja.
Da se ne bih udavila u mesu, a vec mi se smucilo, ja bih tu opciju sa belancima.
Dakle ok je za dorucak dva barena belanca i recimo solja jogurta?
Mi kupujemo neki niski jogurt sa 0.5% masnoce, jel to ok?
Ako mi dorucak i prvi medju obrok budu belanca i jogurt, rucak salata i meso, pa ponovo medju obrok, da li mogu za veceru meso i jogurt umesto salate?
Ako sam dobro ukapirala razmak izmedju obroka da bude oko 3h?
Kolicinski taj medjuobrok je manji od dorucka, pa ako za dorucak pojedem 2 belanca onda medju obrok ide jedno?
Da li je ok da jedem paradajz kao salatu?
Uh, udavih s pitanjima :blush:
E, da, da li ima potrebe da pijem i neke vitamine vise od ovga sto pijem, otkud znam, ima li nesto sto ubrzava metabolizam ili pojacava imunitet.
Mogu ja do sutra da gledam reklame, ali ne razumem se u to, pa svasta moze da bidne od toga.
Ja sad od vitamina end tabletica pijem vitC od hiljadu, folnu kiselinu, bevipleks, Q10 i reliv forte za jetricu i naravno metformin.
Hvala na linku, pogledacu, engleski nije problem.
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: sludjena on May 16, 2010, 08:05:09 PM
Eh Pedja, veruj mi da ni ja ne shvatam :lol: :wallbash1:
Pokusacu ovako.
Jetra se obnavlja, znam, mnogo njih znam koji su bili pred cirozom, a sad im je jetra kao u potpuno zdrave mlade osobe. Sve je to ok, ali problem je sto ja imam virus.
Hepatitis C je cudna boljka, kod svakog deluje drugacije.
Ja se lecim ( trenutno ne jer nemam knjizicu) na infektivnoj klinici i tamo su stvarno sjajni lekari.
Nije problem sto se jetra ne obnavlja, problem je sto joj virus ne da da se obnovi. Ona bi lako krenula na bolje kada bi je virus ostavio na miru, ali njega nisu mogli lekovima da izbace i on pravi rsum.
Nemam ja ni masnu jetru, niti je to posledica recimo alkohola ili lekova kao kod nekih pa kad prestanu da ih uzimaju jetra "prodise". Ovo cudo od virusa kod mene radi non stop i ne umeju da ga zaustave i zato moja jetra nema kad da dise, pod stalnom je presijom.
Ja sam uzimala liv, reliv mu dodje to isto, ali koliko sam uspela da shvatim milk thistle je isto to samo u vecim dozama, to je ta alga silimarin koja regenerise jetru.
Ja pijem 3x1 reliva a to je 3x 250mg silimarina dnevno, i ako sam dobro gledala po americkim sajtovima milk thistle ima isto toliko silimarina.
I ovo ja sto pijem je "dupla" doza, tacnije trodupla jer bi po upustvu trebalo piti jednom dnevno ovaj reliv.
Ja sam jos od cajeva pokusavala da pijem precicu, petrovac i neven ( za prva dva cak i ne znam sta su, tako sam ih nabavljala) i oni su kao dobri za jetru, ali problem je sto sam alergicna na polen tacnije imam polensku astmu i to kako ga ja zovem pumpicni oblik :lol: i bas mi ta kombinacija smeta jer se ovi cajevi prave od cveta biljke.
Ceo moj zivot je za nepoverovati :wallbash1: :lol:
Dakle nije meni jetra unistena pa sad ja ne umem da je povratim, ja sam dokle-god-zivotni nosilac hepatitisa C i virus je taj koji meni smeta i koji me gricka iznutra.
Problem je sto sam ja tri godine cekala terapiju koja predstavlja svuda u svetu zlatni standard, pegazis + ribavirin, izgleda da je to cekanje presudilo da ona bude bezuspesna, ali u vreme kada sam otkrila da sam bolesna, dakle 2004-2005ta, davali su samo 80tak besplatnih terapija godisnje, na neku brojku od tada zvanicno 100 000 ljudi, a tad je terapija za godinu dana kostala oko 25 000 evra.
Ja sam docekala da mi socijalno plati terapiju i stanje mi se pogorsalo, zaglavila sam u bolnici sa teskom upalom pluca, da ne davim sada, sami lekovi i proces terapije zabranjuju upotrebu antibiotika, pa sam smela samo jednom da primim turu istih, a posle bila prepustena sama sebi. Transaminaze su mi tada skocile na oko 600, osim sto mi je vise od pola kose opalo, da vam ne opisujem ostale grozote tih 48 nedelja terapije.
Elem, kad se sve sabere i oduzme, broj kopija virusa hepatitisa posle terapije je 3x veci nego pre, sto moze da se zove teski baksuz, ali tako je.
Nije to cudno, u nekom promilu se i to desava da ljudi ne odreaguju na terapiju, da ona ne da rezultate, pa i da se pogorsa stanje, ja sam upala u najcrnje prognoze.
Zasto? To medicina ne zna.
Moja doktorka koja me je tad lecila, profesor med.fak. nije imala pojma da mi kaze zasto, upala sam pod "statisticku gresku", moj organizam tako reaguje i kraj.
Ne zna se bas puno toga o virusu i sve je to pipanje u mraku, pa su i objasnjenja takva: "zasto?"
-"ZATO" :)
A ovaj metformin, ma njega ne pijem zbog jetre, njega pijem zbog insulinske rezistencije, policisticnih jajnika i potpunog izostanka ciklusa a i zbog skidanja kg :crazy:
Cak koliko sam skapirala on moze da naskodi jetri, ali sada imam uredne cikluse, urednu ovulaciju, nemam ciste,  mnogo vise snage i energije i evo do sada sam skinula malo vise od 20kg.
Pa sta cu :blush:
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Pedja Petrovic on May 16, 2010, 10:24:58 PM
premda sam pzaljivo citao promaklo mi je sa hepatitisom C i sa te tacke gleadista je dosta toga jasnije
ali da je taj zlokobni virus toliko ti ostetio jetru pored svih pokusaja njegove sanacije i lekova koje si koristila za jetru ja prosto ne mogu da verujem da se nist aPOZITIVNO nije desilo vec samo NEGATIVNO.
ja nisam lakar i naravno nemam prava da ti dajem bilo kakve savete kada je medicina u pitanju a pogtovo komplikovan slucaj kao tvoj,ali sa druge strane ja ne mogu da verujem jednostavno da se stano na tome..TO JE TAKO I ZIVI SA TIM DOK NE UMRES..mislim...
po meni je to skroz izpacane verzija lekara koji postavljaju takvu dijganozu
ja da sam lekar MENE BI BAR INTERESOVALO O CEMU SE RADI jer ako uzmemo relano stvar kako sada stoji GORE NE MOZE BITI a onda bi trealo malo experimentisati da se stvar POGURA NA BOLJE
ali dobro.ovo je smao moje misljenje

nism ni mislio da se metformim tj da is ga uzimala zbog jetre i naravno da on sluzi za regulisanja inuslina tj kao kod tebe ins rezisstencije ali i tu opet postoje varijante prirodnih stvari koje mogu da pomognu kao sto je hromiomum piccilonat npr a metformim JE IPAK LEK kao i sve to sto su tebi davali SU LEKOVI A DA NISU ISTANOVILI TACNU DIJGANOZU
e to je meni nevoerovatno ako mer auzmes sta hocu da kazem
dakle
ti se lecis sa lekovima ali neznas od cega se lecis tj od koje bolesti
jedino sto znas je da imas hepat c I  da je lecenje bezuspesno jer se rezistentna na lekove...
jednostavno nevoerovatno
a da ti je situacija komplikovana..i vise nego da jeste
ali opet
izostanak mensutacije,ovulacije i svih ostalih stvari moze usko biti povezan i sa nekim drugim stvarima a ne sa tim da si bila inuslinski rezisntstnta te si pocela uzimati metfformim i hormonalna slika ti se promenila na bolje jer je ovo sto si navela uze vezano za HROMONALNE PROMENE nego za insuilinsku rezistenciju itd itd itd itd
ali opet kazem
ja nisam lekar i nemam ama bas nikakvo pravo niti da ti dajem savete niti bilo sta drugo samo toliko stvari je odista cudno da jednostavno citajuci sve ovo ne mogu da verujem da se toliko svega toga skupi na jednoj osobi i da niko nista ne reaguje kako treba...neverovatno.
jedno pitanje
dali si radila u toj svoj zbric hormonalne pretrage??
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: sludjena on May 16, 2010, 10:42:44 PM
jesam, naravno, lezala sam ja nekih nedelju dana na internoj, bockali su me, radili profile hormona...
ustanovili su da imam insulinsku rezistenciju (ono test opterecenja na insulin), manjak prolaktina, ogroman visak testosterona, zatim hasimoto, i vise se ne secam sta jos. nisu tacno utvrdili da li je nadbubreg ok, posto mi je kortizol bio ok, cas sludjen skroz :crazy:
pazi oni meni nisu prvo smeli da daju metformin, ne da nisu hteli, ali doktorka na internoj je bila u fazonu "pa ne smem da ti ga dam zbog jetre, pitaj infektologa", odem kod infektologa on mi kaze "ma moze to za jetru ali ti si mlada sta ce ti, trazi drugo misljenje, a sad si na terapiji kasnije ces", pa odem natrag kod endokrinologa, on kaze da sacekamo...
I dok su se oni smisljali ja sam sama pocela da ga pijem i samo im to saopstila :lol:
prvo nista nije htela da mi da jer prof lalic bas tad kad sam prvi put bila nije bio tu, a njegova doktorka nije smela kao nista na svoju ruku, onda je on prestao da dolazi na studenstku na konsultacije, pa sam isla kod nje direktno, i dok se ona smisljala da li sme il ne vreme je prolazilo, pa sam samoinicijativno to krenula.
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Pedja Petrovic on May 17, 2010, 06:24:24 AM
ma znam
ali evo sama kazes-manjak prolaktivna a test podivljao kao i kortizol itd itd itd i da ti nisu dali ama bas nikakvu terapju da pokusaju da ti srede hormone bar na razuman nivo pa da se onda krene dalje
nadam se da me razumes sta govorim.
jednostavno,krenulo se sa terapijama a da nije otkrivena bolest osim hepatits C a kamoli da se pokusao naci uzrok
jer ja sam licnog misljenja da je ovo krenulo sve samo zbog jednog jedinog poremacaja koji od pocekta nije tretiran kako treba i avaj.....
steta..
ali laki ti je napisao program ishrane,drzi se toga i sigurno ti stetit nece,pokusaj da budes sto vise fizicku aktivna i nadam se da ce odista sve biti kako treba
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Zoran Crkvica on May 28, 2010, 01:30:26 PM
Cao,
Mozda kasnim sa ovim, ali evo zeleo bih i ja malo da prekomentarisem malo. Vidim da si opisala sve i da je situacija alarmantna ali hajmo gledati na slucaj malo optimisticki. Ti imas samo 26 godina i nemoj da zaboravljas da tijelo ima veoma jaku sposobnost da se oporavlja od bilo kakvo stete koje mu je bilo naneseno. Ovako ja razmisljam ako mu das sasnsu i ako ga usmeris pravilno ono ce uspjeti da se izbori sa svim problemima ali ti mu moras pomagati. Znaci adekvatnom ishranom za tvoj slucaj i fizickom aktivnoscu ja mislim da mozes izaci iz toga pa kolko god da je steta nastala. Ti ovdje nisi navela da imas rak ili nedaj boze nesto slicno pa da tijelo ne moze se izboriti. Znaci pravilna ihrana i fizicka aktivnost.
Ovo sto ti je Lazic poslao je dobro u vezi ihrane ali ja bih malo neke stvari dodao-izbacio. Dodao bih masti (dobrih masti, oni su tvoji prijatelji) a izbacio jogurt posto i on sadrzi secer. Dodao bih maslinovo ulje (ladno cedeno), zumance jajeta obavezno (znaci celo jaje), malo morske soli u salatama. Znaci sve ugljene hidrate izbaciti osven one niskog glikemijskog sastava. Povrce treba da bude tvoj glavan izbor namirnica, znaci ne krumpir, riza , testenina, kruh, itd. Voce izbaci isto u pocetnom period, ako vec zelis nesto od toga pojedi jabuku, sljivu itd. Obican secer nikako. I kafu ako mozes izbaciti bilo bi jos bolje. Ako je vec moras piti popij jednu ali bez secera.
Vraticu se opet na masti oni moraju biti u ishrani ali naravno trosices to fizickom aktvinoscu a za tebe fizicka aktivnost je hodanje ( to je za pocetak). Znaci moras hodati!!! Kad se pocne malo organizam sredjivati tad mozda pokusas i nesto drugo laganije. Hodas jedno tri dana po red po sat vremena pa onda odmoris jedan dan. Ako imas priliku da kupis heart rate monitor to bi bilo dobro. Tako ces pratiti tvoj napredak koji ja vjerujem da mora da bude. Isto HRT ce ti pokazivati dali hodas kako treba ili ne? Zvuci smijesno ali znam ljude kojima i hodanje moze da podigne puls tako visoko sto mislim da negativno deluje na hemijsku reakciju tijela u ovom tvom slucaju.

Svako dobro...
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Pedja Petrovic on May 29, 2010, 02:59:10 PM
 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nije bitno od cega i dali bolujes tu je crkvica sa svojim jajima  :lol: :lol: :lol: i mastima i ostalim HRT carolijima  :lol: :lol: :lol: :lol:
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Athena23 on May 29, 2010, 03:06:42 PM
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nije bitno od cega i dali bolujes tu je crkvica sa svojim jajima  :lol: :lol: :lol: i mastima i ostalim HRT carolijima  :lol: :lol: :lol: :lol:

čika Peki, možda imamo skrivenog naučnika na forumu, imam i ja nekih problema pa bi ga trebala pitati hahahahhahaha :lol: :lol:

@sludjena šta se izdešavalo u međuvremenu??
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: tenssa on May 29, 2010, 03:10:12 PM
Quote
sa svojim jajima
:respect: :respect:
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Zoran Crkvica on May 29, 2010, 06:45:21 PM
Hahahaha....Pedja svidja mi se ovo Crkvica sa sojim "jajima"... :lol:

weightlifting_girl  reci slobodno koje probleme imas mozda i tebi pomognem... :)

Sala na strani ja drzim do svoje teorije koja je dokazana za ovakve slicne slucaje, imam iskustvo i praksu i ne pricam gluposti...mozda i dokazem...ali hey polako tek sam doso ovdje na forumu...

I hajmo malo  :respect: sto bi rekao Tenssa :)

Pozz svima..



Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: lokk1 on May 29, 2010, 06:52:57 PM
izvini jel smem da pitam koje kvalifikacije imas da bi davao savete ozbiljno bolesnim ljudima ??? chisto informativno ??
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Ted Arcidi on May 29, 2010, 08:16:28 PM
Hahahaha....Pedja svidja mi se ovo Crkvica sa sojim "jajima"... :lol:

weightlifting_girl  reci slobodno koje probleme imas mozda i tebi pomognem... :)

Sala na strani ja drzim do svoje teorije koja je dokazana za ovakve slicne slucaje, imam iskustvo i praksu i ne pricam gluposti...mozda i dokazem...ali hey polako tek sam doso ovdje na forumu...

I hajmo malo  :respect: sto bi rekao Tenssa :)

Pozz svima..




ti da ista znas ne bi preporucivao devojci sa bolesnom jetrom da potpuno izbaci ugljene hidrate i tako dovede svoje telo u stanje ketoze.
Ja sam prvi veliki zagovornik ketonskih dijeta,ali tako nesto savetovati osobi cije zdravstveno stanje je sve samo ne dobro, je totalno suludo.
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Pedja Petrovic on May 30, 2010, 10:36:12 AM
cekajte bre
nema covek danas vremena
ispada iz ketoze danas i ulazi u nrivanu sa bananama i jagodama :innocent: :innocent:
tako da nedljeom mu je ins little fucked up pa momak i nema kontrole nad svojim funkcijima...jelte :blowkiss: :blowkiss:
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Zoran Crkvica on May 30, 2010, 03:22:08 PM
Prvo i prvo daj da se mi razumemo sta je ketozno stanje organizma za one koji ne znaju bas dobro.
Znaci ovako stoje stvari: Covjecko tijelo koristi dva glavna izvora energije, prvi su UH koji su preradjeni u glukozu i ljudi koji se normalno hrane svaki dan oni koriste energiju od glukoze. Drugo alternativno gorivo su masti koje su nagomilane u masnim naslagama tijela. Ovi masti se koriste za energiju poput ketona kad god je mali unos glukoze u tijelu. Znaci kad je neko u duzoj fazi sa namalenim unosom UH tijelo ide u ketozu i proizvedjeni ketoni se izbacuju putem mokrace koja je ‘perfektna’ i normalna funkcija tijela. Sto vise se ketona proizvede to se vise masti potrosi iz tijela. Velika je zabluda da se ketoni taloze u tijelo u onom procentu gdje je opasno za zdravlje. Studije su pokazale da su ketoni veoma striktno regulisani u tijelu i da oni nece otici preko normalne granice. Jedino kod ljudi koji su nekontrolisani dijabeticari, alhoholicari ili oni koji su ekstremno dugo na takvoj dijeti mogu da vide pokacenje preko dozvoljene vrijednosti. Ljudsko tijelo regulise vrednost ketona na isti nacin kako sto regulise secer u krvi. Oni koji imaju prekomernu tezinu i su na ovoj dijeti imace isti procenat ketona posle tri mjeseca kao i posle tri dana kad su imali. Pazi nemojmo ovdje mjesati ketozu sa ketoacitozu kad neko tko je dijabeticar ima nedostatka insulina, to je nesto drugo. S tim da vecinom gojazni proizvode viska insulina gotovo je nemoguce da dovedu stanje organizma u ketoacitozima.

Evo ja sam malo nesto ovdje napisao za one koji bas ne znaju mnogo o ovome i sad slijedi pitanje “Sta ima tu opasno ako tijelo neko vrijeme koristi kao energiju nagomilane masti u tijelu” ?  Sa druge strane nema dokaza da bi takvo stanje organizma stetilo jetri u ovom slucaju. A zamislite sve benificije od toga kao sto su skidanje kilaze i masnih naslaga koji su katasrofalni za organizam i skidanje stresa kod adrenalnih zlijezdi koji su glavan pokretac hormona u tijelu zajedno sa tiroidom??

Pozdrav Pedja, hvala sto si mi danas sjetio  :)...hey ja jesam ocekivao burnu reakciju zbog moje izlaganje na ovom forumu al ne do toliko, dizi rucnu malo...  ;)

Sludjena tebe iskreno zelim od svog srca da se izboris sas svim tegobama koje imas...



Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Und3i2c0v3i2 on May 30, 2010, 04:16:38 PM
Prvo i prvo

drugo, treće i svako naredno
smanji malo doživljaj, niko ovde nije sisao vesla da bi nas ti učio šta je keto dijeta i ketoza, ponajmanje peđu treba da učiš
a ti se dečko zajebavaš sa nečijim zdravljem ovde i sad te stvarno molim da prekineš, rekao si svoje mišljenje i nek ostane na tome
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Vexxx on May 30, 2010, 07:42:46 PM
drugo, trece i svako naredno
smanji malo dozivljaj, niko ovde nije sisao vesla da bi nas ti ucio sta je keto dijeta i ketoza, ponajmanje pedju treba da ucis
a ti se decko zajebavas sa necijim zdravljem ovde i sad te stvarno molim da prekines, rekao si svoje misljenje i nek ostane na tome
x2
Nek si mu rekla...
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Pedja Petrovic on May 31, 2010, 06:44:05 AM
Quote
Studije su pokazale da su ketoni veoma striktno regulisani u tijelu i da oni nece otici preko normalne granice. Jedino kod ljudi koji su nekontrolisani dijabeticari, alhoholicari ili oni koji su ekstremno dugo na takvoj dijeti mogu da vide pokacenje preko dozvoljene vrijednosti. Ljudsko tijelo regulise vrednost ketona na isti nacin kako sto regulise secer u krvi.

ama dali si ti normlano dete?? :boxed: :boxed: :boxed: :boxed:
Title: Odg: sludjena - Tezak slucaj
Post by: Lemana on June 21, 2010, 06:10:07 PM
jel smem ja neshto da kazem??? ja sam imala hepatitis b pre 15 godina.Jetra bila katastrofa.Lezala u Vrnjackoj banji godinu dana i onda pocela da me leci moja nana...Kozje mleko i kozji mladi sir,podsireno kozje mleko...Za 3 meseca moje transaminaze su se vratile na normalu,lekari nisu mogli da veruju da mi se jetra tako oporavila za samo 3 meseca.