EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: ŠTA JE BOLJE, 3 ILI 6 OBROKA DNEVNO?  (Read 4753 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
ŠTA JE BOLJE, 3 ILI 6 OBROKA DNEVNO?
« on: June 26, 2014, 03:44:01 PM »
Evo šta bi trebalo da znate …

• Istraživanja ne podržavaju teoriju da češći obroci ubrzavaju metabolizam.

• Postoje dokazi da veći broj manjih obroka može da poveća sintezu proteina, ali samo u slučaju kada je unos proteina veoma nizak.

• Najbolje bi bilo isprobati različite učestalosti obroka i videti šta vam najviše odgovara. Pre svega, odaberite učestalost obroka koja najbolje odgovara vašem stilu života.

Sigurno ste čuli tvrdnju da će vam manji, češći obroci pomoći da skinete telesne masti. Ubrzavaju metabolizam, smanjuju glad i pospešuju kontrolu glukoze – pun pogodak za telesnu kompoziciju. Ili je to samo ono što bi mnogi želeli da verujete.

Da li dokazi podržavaju ovakvu praksu? Hajde da vidimo šta kažu istraživanja.

Metabolizam

Zagovornici češćih obroka tvrde da to pomaže ubrzavanju metabolizma. Ovo je zasnovano na teoriji da vaše telo teži da očuva energiju (odnosno telesne masti) da bi preživelo do sledećeg obroka. Pa kada prođe nekoliko sati između obroka, telo oseća oskudicu i prebacuje se u “mod za preživljavanje”, a sastavni deo tog mehanizma je smanjivanje potrošnje energije u mirovanju. Kao rezultat toga, telo smanjuje stopu metabolizma da bi sačuvalo energiju.

Iako takve tvrdnje mogu da deluju logično na prvi pogled, nema dovoljno dokaza koji podržavaju tezu da se to zaista i dešava. LeBlanc i drugi (1) su otkrili da su kod pasa četiri manja obroka udvostručila termogeni efekat u odnosu na unos istog broja kalorija u samo jednom velikom obroku. Naredna studija, koju su sproveli isti istraživači, pokazuje da je i kod ljudi termogeneza pojačana u slučaju češćih obroka (2).

Sa druge strane, mnoge druge studije nisu uspele da dokažu da učestalost obroka ima bilo kakav primetan efekat na potrošnju energije (3-7). Postojeći dokazi jednostavno ne ukazuju na bilo kakvo ubrzanje metabolizma kao rezultat raspodele nutrijenata na veći broj obroka.

Nema logičkog objašnjenja zašto bi veći broj obroka uticao na termogenezu. Termogenski efekti se često pripisuju termičkom efektu hrane (TEF).

Prostim rečima, TEF je energija koja se pretvara u toplotu koja je rezultat varenja hrane. Različiti makronutrijenti imaju različite termičke efekte, sa proteinima koji troše najviše energije i mastima koje iziskuju najmanje energije. Procenjuje se da je TEF uobičajenog mešanog obroka oko 10% od unete kalorijske vrednosti.

Sada kada imamo ovo u vidu, hajde da pogledamo kako bi raspored obroka uticao na TEF u dijeti od 2400 kalorija dnevno. Ako jedete tri obroka od 800 kalorija, TEF bi bio oko 80 kalorija po obroku. Pomnožite ovu brojku sa brojem obroka (tri) i dobićete ukupan TEF od 240 kalorija.

Kada biste konzumirali 2400 kalorija raspodeljenih u šest obroka, TEF bi bio 40 kalorija po obroku. Kada ovo pomnožite sa brojem obroka, dobijate istu cifru od 240 kalorija. Ako pretpostavimo da su makronutrijentski sastav i ukupne kalorije konstantne, nema nikakve razlike u termogenezi! U prikazanim tabelama je ilustrovan ovaj koncept.

vise na  http://www.exyu-fitness.com/ishrana/sta-je-bolje-3-ili-6-obroka-dnevno/
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap

Offline nikola1980

  • Lenstina
  • *
  • Posts: 4
Odg: ŠTA JE BOLJE, 3 ILI 6 OBROKA DNEVNO?
« Reply #1 on: August 09, 2016, 02:43:15 PM »
Ja smatram da je ishrana veoma vazna u sportu a realno malo sportista obraca paznju na to. Sto se tice obroka da li 3 ili 6 tesko je reci  i dati tacan odgovor jer on ne postoji.Ali samim posvecivanjem paznje ovoj temi ulazite na podrucije zdravije ishrane i znanja koje ce vam svakako dati samo vise snage i zdravlja to je zasigurano.Moj trenutni rezim ishrane sam opisao na svom sajtu pa ko ima vremena nek prostudira malo.Trenutana inspiracija za ishranu mi je tako zvani hrono program ishrane kojeg se pridrzavam koliko god mogu.www.vezbanje.rs