EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Poremećaj menstruacije kod sportistkinja-amenoreja  (Read 19114 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dragana

  • Fitness trener
  • *
  • Posts: 286
  • Gender: Female
Poremećaj menstruacije kod sportistkinja-amenoreja
« on: March 26, 2007, 01:15:30 AM »
                 
                          Menstrualni poremećaji u sportašica-AMENOREJA



Žene sve više sudjeluju u natjecateljskim i rekreacijskim fizičkim aktivnostima. Stoga se sve češće postavljaju pitanja o učinku tjelesnog napora na normalno odvijanje menstrualnog ciklusa. Kako trenira sve više žena i treninzi postaju sve naporniji, liječnici primaju sve više pritužbi na poremećaje menstrualnog ciklusa.

Klinički učinak vježbanja
Kod ovih pacijentica nađu se slijedeći poremećaji: izostanak menstruacije (amenoreja), razgradnja kostiju (osteoporoza), nepravilne menstruacije, krvarenje u razdoblju između dvije menstruacije, poremećaj rasta unutarnjeg sloja maternice ili neplodnost. Priroda i težina simptoma ovise o nizu čimbenika, kao što su vrsta treninga, intenzitet i trajanje treninga, tjedna udaljenost prijeđena, stupanj napredovanja programa treniranja.

Normalan menstrualni ciklus
Tijekom prve polovine normalnog menstrualnog ciklusa, žlijezda hipofiza, koja se nalazi na bazi mozga, stimulira razvoj jajašca (folikula) i stvaranje estrogena u jajnicima. Nakon otpuštanja jajašca iz jajnika (ovulacija), jajnik stvara progesteron koji priprema unutrašnjost maternice za usađivanje oplođene jajne stanice. Dio menstrualnog ciklusa nakon ovulacije naziva se luteinska faza i traje oko dva tjedna. Normalnu funkciju hipofize nadzire drugi dio mozga, hipotalamus.
Ova sprega između jajnika i mozga naziva se hipotalamo-hipofizno-ovarijska os. Poremećaji na bilo kojoj razini dovode do poremećaja menstrualnog ciklusa.
Poremećaj prehrane (debljina, previše kalorija, stroga dijeta), ritam menstrualnih ciklusa prije početka treninga i dob kad se počelo trenirati, čimbenici su koji mogu poremetiti rad hipotalamusa. Ti faktori određuju sposobnost navedene osi da podnese daljnje stresove uzrokovane vježbanjem.

Kako napreduju menstruacijski poremećaji
Izostanak menstruacije ne nastaje odmah nakon početka jake fizičke aktivnosti. Poremećaji imaju različite stupnjeve koji mogu prelaziti jedan u drugi:

1. Pravilan ciklus sa skraćenom lutealnom fazom - stvaranje progesterona se ranije prekida
2. Pravilni ciklusi s nedovoljnim stvaranjem progesterona
3. Pravilni ciklusi s izostankom razvoja i otpuštanja jajašca (ovulacija izostaje)
4. Nepravilni ciklusi, ali još uvijek je prisutna ovulacija
5. Nepravilni ciklusi bez ovulacije
6. Izostanak menstruacije i ovulacije
Stupnjevi 1-3 su obično bez simptoma, ali mogu se očitovati kao neplodnost.


Rezultati istraživanja
1. Blaga i umjerena aktivnost (npr. 20-30 pretrčanih kilometara tjedno) žena koje su do tada bile fizički neaktivne, ukoliko se aktivnost postepeno povećava tijekom jedne godine, neće dovesti do problema. Umjereni do intenzivni trening (40-50 km/tjedno) do kojeg se došlo povećavanjem aktivnosti kroz dva mjeseca u većine mladih žena će uzrokovati menstrualne probleme.
2. Čak i žene koje rekreativno trče 15-20 km tjedno mogu imati poremećaj razvoja jajašca, smanjenu proizvodnju estrogena i progesterona te izostanak ovulacije.
3. Jedna od četiri žene koje se bave trčanjem na srednje i duge udaljenosti imala je jednu ili više epizoda izostanka ovulacije kada je praćena tijekom godine dana.

Učestalost
Istraživanja otkrivaju kako se izostanak menstruacije (amenoreja) uzrokovana vježbanjem javlja u 1-44% sportašica. Najčešće se viđa kod balerina i trkačica na duge staze. Čak do 44% balerina u istraživanjima se pokazalo amenoroično (bez menstruacije).

Teorije nastanka poremećaja menstruacije u sportašica
Mehanizmi odgovorni za nastanak poremećaja menstruacije uzrokovanih vježbanjem, nisu jasni. Postoji nekoliko pretpostavki:
Hipoteza kritične masti: Tijekom puberteta, menstruacija se prvi put javlja kad količina masti u tijelu naraste na 17%, a menstruacija prestaje ako ta količina padne ispod 12%. Međutim, menstruacija se javlja kod balerina nakon što se ozljede pa ne vježbaju, čak i bez značajne promjene u količini tjelesne masti. Amenoreja se ponovno vraća kada nastave s vježbanjem.

Gubitak energije: Smanjen unos kalorija i njihova prevelika potrošnja dovodi do poremećaja razine hormona koji uzrokuju menstruacijske poremećaje. Istraživanja su pokazala kako sportašice kod kojih je nastupio prestanak menstruacije, smanjeno unose kalorije te imaju niži metabolički stupanj od onih s normalnim ciklusom. Neki istraživači smatraju kako je niži stupanj metabolizma samo prilagodba tijela koje pokušava zadržati težinu i sačuvati energiju.
Poremećaji hranjenja: Poremećaji hranjenja, anoreksija i bulimija, viđaju se u sportašica. Kod tih bolesnica u obzir treba uzeti i hranidbene i psihološke faktore u obzir.

Fizički & psihološki stres: promjene u nekoliko moždanih hormona kao što su dopamin i opioidi (tvari koje u tijelu djeluju kao analgetici, a koje su nađene u povišenim količinama u ovisnika o vježbanju) utječu na normalnu funkciju hipotalamusa. b-endorfin, jedan od opioida, povećava se u cirkulaciji neposredno nakon vježbanja. Poznato je i da je trajno povišen, čak i u mirovanju, kod natjecatelja plivača koji treniraju više od dvije godine. Psihološki stres koji nastaje kod intenzivnog vježbanja uzrokuje povećanja kortizola (hormon stresa koji izlučuje nadbubrežna žlijezda). U sportašica bez menstruacije, nadbubrežna žlijezda može izlučivati maksimalne količine kortizola, čak i u mirovanju! Uzrok toj pojavi, kao ni način na koji djeluje na hipotalamus, nije poznat.

Posljedice menstrualnih poremećaja uzrokovanih vježbanjem
Kako menstruacijski poremećaji mogu nastati i zbog drugih uzroka, a ne samo vježbanja, potreban je detaljan pregled. Posljedice ovih poremećaja najčešće su neplodnost i osteoporoza.
Neplodnost
Neplodne pacijentice mogu imati smanjeno stvaranje estrogena i progesterona, nedostatan razvoj folikula te izostanak ovulacije. Menstrualni ciklus i razina hormona često se vraćaju u normalu nakon smanjenja intenziteta treninga i povećanja unosa kalorija.
Često su potrebni lijekovi za stimulaciju ovulacije kako bi se postigla trudnoća. Kako neplodnost može biti posljedica brojnih drugih uzroka, kako ženinih, tako i njenog partnera, potrebna je detaljna obrada oba partnera.


Osteoporoza
Promjene hormona uzrokovane vježbanjem, smanjena razina estrogena i progesterona i povećana razina kortizola uzrokuju smanjenje gustoće kostiju. Ovo se događa i u pacijentica s normalnim menstrualnim ciklusom, najčešće kao rezultat starenja. Najveća masa kosti postigne se u dobi od 35 godina. Nakon toga se koštana gustoća polako smanjuje sa starenjem, a nakon menopauze proces gubitka gustoće kostiju jako se ubrza. Ovaj gubitak gustoće kosti naziva se osteoporoza. Iz kostiju se gubi kalcij, kosti postaju krhke, a prijelomi učestaliji, osobito u području kuka i kralješaka, što dovodi do nepokretnosti i s njom povezane smrti. Prijelom kralješaka dovodi do smanjenja tjelesne visine, bola u leđima i pogrbljenosti. Nadomjesni hormonski preparati i nadomjestak kalcija tijekom menopauze učinkoviti su u usporavanju gubitka koštane gustoće.
U vezi s vježbanjem, postoji zabrinutost kako snižena razina estrogena i izbjegavanje mliječnih proizvoda u sportašica sprječava postizanje vrhunca gustoće kosti. Ova je zabrinutost još jača kod pacijentica koje nemaju menstruaciju. Te su žene pod povećanim rizikom razvoja osteoporoze i prijeloma kostiju u mlađoj dobi. Ovo se obično može spriječiti hormonskom nadomjesnom terapijom u svrhu postizanja normalnih razina estrogena.

www.medicina.hr
Should I stay, should I grow...

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
Odg: Poremecaj menstruacije kod sportistkinja-amenoreja
« Reply #1 on: March 26, 2007, 07:46:42 AM »
Kako vi trenirate kada su menstrulani dani u pitanju..Ja uglavnom savetujem dame da prvi dan obavezno ide pauza jer po iskustvu moje supruge znam da to moze da bude propast sto se tice bolova..sledece dane ako im fizicki nije neprijatno sto se bola ili osecaja tice, savetujem neku laganu i umerenu fizicku aktivnost..bar da urade 2 treninga za tih 5-7 dana koliko u proseku traje jedan menstrualni ciklus..

Sto se teksta tice,to  individulana stvar je kao i sve ostalo sto se tice svih sportova..
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Odg: Poremecaj menstruacije kod sportistkinja-amenoreja
« Reply #2 on: March 26, 2007, 09:23:33 AM »

ne smeta mi da vezbam, ali da ne bi vrsila pritisak na stomak i te misice vise paznje posvetim gornjem delu dok ne prodje par dana...  ;)

Offline Alecita

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 132
  • Gender: Female
Odg: Poremecaj menstruacije kod sportistkinja-amenoreja
« Reply #3 on: March 26, 2007, 09:30:15 AM »
Ja sam ranije vezbala u toku ciklusa, i desilo mi se da mi se isti produzi za nekoliko dana, tako da sad pazim sta radim. Prvi i drugi dan ne mogu nikako, a ostalih dana da, nekim umerenim intenzitetom, i sto kazes Tiki pazeci da ne vrsim pritisak na stomak. Svaka od nas je po tom pitanju svet za sebe. Ima zena koje nemaju nikakvih problema, ni pre, ni u toku, ni posle ciklusa.

Offline Tanja

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 1540
  • Gender: Female
    • www.exyu-fitness.com
Odg: Poremecaj menstruacije kod sportistkinja-amenoreja
« Reply #4 on: March 26, 2007, 10:04:39 AM »
Retko kad vezbam dok traje ciklus. Sto zbog povremenih bolova, sto zbog osecaja neprijatnosti. Obicno napravim pauzu tih dana.
Zene, koje nemaju problematicne cikluse, mogu slobodno da vezbaju i u tim danima, naravno malo slabijim intenzitetom prvih par dana. Cak se trbusnjaci preporucuju kao sredstvo protiv bolova :)
Tekst se vise odnosi na sportistkinje nego na nas koje vezbamo rekreativno ali sam recimo kod sebe primetila da se, ako napravim duzu pauzu u vezbanju, ta pauza odrazi i na ciklus. Kad ponovo pocnem sa vezbanjem, ciklus zna da se malo pomeri. Nista strasno, ali uticaj ipak postoji...ovde mislim na neke duze pauze.
Srecan je onaj koji je taman toliko pametan da shvati da je glup ;D

Offline Alecita

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 132
  • Gender: Female
Odg: Poremecaj menstruacije kod sportistkinja-amenoreja
« Reply #5 on: March 26, 2007, 11:08:41 AM »
U svakom slucaju, redovna fizicka aktivnost inace, i pravilna ishrana mogu zaista mnogo da pomognu i olaksaju bolne menstruacije. 

Offline TobiasRieper

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 18
  • Gender: Male
  • no pain, no gain
Odg: Poremecaj menstruacije kod sportistkinja-amenoreja
« Reply #6 on: March 26, 2007, 05:15:54 PM »
Amenorea spada pod zensku sportsku trijadu...

Svaka chast devojke...

Offline Dragana

  • Fitness trener
  • *
  • Posts: 286
  • Gender: Female
Odg: Poremecaj menstruacije kod sportistkinja-amenoreja
« Reply #7 on: March 27, 2007, 12:55:03 AM »
Kad moze Sladza, mogu i ja... :lol:

 
Should I stay, should I grow...

Offline Olinelooo

  • Lenstina
  • *
  • Posts: 1
Odg: Poremećaj menstruacije kod sportistkinja-amenoreja
« Reply #8 on: April 21, 2016, 01:07:15 PM »
i sto kazes Tiki pazeci da ne vrsim pritisak na stomak. Svaka od nas je po tom pitanju svet za sebe. Ima zena koje nemaju nikakvih problema,????

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
Odg: Poremećaj menstruacije kod sportistkinja-amenoreja
« Reply #9 on: April 21, 2016, 01:51:39 PM »
retko
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap