EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Dekstroza  (Read 2373 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline steroidan

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 474
  • Gender: Male
Dekstroza
« on: January 26, 2011, 11:26:34 AM »
Dekstroza

Piše: Body.ba

Srijeda, 28.07.2010.
Dekstroza

Otopinu dekstroze i <a href="http://www.exyu-fitness.com/shop/proteini/80-proteina.html">whey</a> proteina je idealno popiti nakon treninga

Dekstroza (aka glukoza) je jednostavni tip ugljikohidrata sa jako visokim glikemijskim indeksom (GI) i veoma brzom apsorbcijom, stoga je bodybuilderi i ostali sportisti koriste neposredno poslije treninga kao PWM, jer podiže insulin (a on nosi aminokiseline u mišićne ćelije),  kao i za zamjenu glikogena u mišićnim ćelijama koji je potrošen tokom treninga.

Dekstroza ima visok GI, tačnije 137, a corn flakes 119. Zašto spominjemo ove brojke i glikemijski indeks?! Glikemijski indeks mjeri stopu brzine kojom ugljikohidrate ulaze u krvotok. Što veći glikemijski indeks ugljikohidrata je, utoliko se i oni brže apsorbuju.

Kada i u kojim količinama unositi dekstrozu?

U većini slučajeva uzimanje ugljikohidrata sa visokim GI je loša ideja. Ugljikohidrati sa visokim GI u jednom trenutku daju previše energije našem tijelu. Ako tijelo ne treba tu energiju, ono će je taložiti u vidu masti. Međutim bodybuilderi i sportisti mogu ostvariti benefite konzumirajući dekstrozu neposredno poslije treninga, uzimajući je kao PWM (Post Workout Meal - obrok poslije treninga), koji predstavlja otopinu <a href="http://www.exyu-fitness.com/shop/proteini/80-proteina.html">whey</a> proteina i dekstroze. Studije su pokazale da je optimalna količina dekstroze za podizanje insulina između 50 i 75 grama. Mada količina ovisi od intenziteta treninga i mišićne mase koju imate. Insulinski šiljak koji je uzrokovan unosom dekstroze će nositi proteine i ostale nutrijente u mišićne ćelije i to veoma brzo, a to je ono što nam je potrebno.

Za osobe koje ne vježbaju ili nisu sportisti, dekstorza je obično potpuno bez koristi i ne bi je trebali koristiti kao izvor energije i slično.  Naravno, i poslije LI cardio aktivnosti nema potrebe da odmah u svoj shaker miješate <a href="http://www.exyu-fitness.com/shop/proteini/80-proteina.html">whey</a> i dekstorzu, već pojdite kruti obrok bogat proteinima i ugljikohidratima.

Netolerancija na dekstrozu

Moguća je kod nekih ljudi, efektuje se u vidu masne kože i akni.

Zamjena za dekstrozu u vidu hrane u vrijeme PWM-a?!

Kap prvi izbor mogu poslužiti suhe grođžice ili sve što ima visok GI, poput bijelog hljeba sa marmeladom, corn flaks...

Fruktoza ili voćni šećer, iako je prosti šećer, nije dobar izbor glukoza, tako da se na nju ne možete osloniti. Fruktoza mnogo sporije dolazi u crijeva nego glukoza.

Ukoliko su glikogenske rezerve u mišićima pune, a unijeli ste fruktozu, u tom slučaju ona se može pretvoriti u masti.