EXYU FITNESS FORUM

Ishrana, suplementi, stimulativna sredstva => ::Ishrana:: => [Arhiva] => Topic started by: Igy81 on January 16, 2007, 11:54:38 PM

Title: Cokolada
Post by: Igy81 on January 16, 2007, 11:54:38 PM
COKOLADA - ANALGETIK ZA ZENE, AFRODIZIJAK ZA MUSKARCE

I ako je dobar izvor energije jer obiluje masnocama i secerom, to nije glavni razlog uzimanja cokolade. Za njom posezu zene da ublaze tegobe s mjesecnicom, a muskarci da povecaju seksualnu moc. I jedni i drugi daruju je kada zele pokazati ljubav, pa je najcesci poklon za Valentinovo.

Cokolada nikada nije bila samo poslastica?

Uz nju se odavnina ispredaju mirisne, slatke price o moci i ljubavi. Na dvorovima Asteka i Maja mahuna kakaovca imala je vrijednost novca, a ljubavni napitak dobiven od kakaoa obvezno se posluzivao navecer kako bi se poboljsale nocne aktivnosti.

I danas, erotske figurice od cokolade trebaju pomoci da se pokaze ljubav ili omoguci zainteresiranima da se lakse zblize. Zbog toga je cokolada najcesci poklon za Valentinovo, dan kada se darivaju voljeni.

No, na tome ne zavrsava njezina uloga. Kada se sprema ekspedicija na Sjeverni pol ili osvajanje Mount Everest, clanovi sa sobom nose cokoladu, kada specijalci idu na zadatak uzimaju cokoladu, djecu nagradujemo cokoladom...

Zarazna ugoda

Govori se da je cokolada "energent" za muskarce, a zenama dragocjeni "pomocnik" u rjesavanju njihovih mjesecnih problema. Sigurno je samo da u njoj podjednako uzivaju i oni i one. Sto to cokoladu cini tako trazenom, vjecnom i potrebnom? Zbog cega su neke zemlje prepoznatljive po cokoladi i zasto postoji Udruzenje ovisnika o cokoladi?

Mnogi vjeruju da je cokolada afrodizijak, a pazljivim promatranjem moze se vidjeti da je muskarci uzimaju prije upustanja u ljubavnu igru. To nije novo ponasanje, vec je cuveni zavodnik Giacomo Casanova konzumirao cokoladu prije osvajanja zena. Ne zna se kakve su doista bile njegove ljubavne performanse, ali moze se pretpostaviti da je trebao snaznu psiholosku podrsku, a nasao ju je upravo u cokoladi.

Tako se reputacija cokolade kao snaznog afrodizijaka odrzala sve do danasnjih dana. Kako je to moguce, razjasnili su psiholozi koji su opisali sto se dogada u ustima kad se tamo nade svjeza cokolada svojstvenog okusa i slatkoce.

Ona se polagano topi i nestaje, no ostaje gladak i trajan osjet pod jezikom, koji bradavicama na njegovim rubovima pruza osjecaj ugode. A, sve sto je ugodno trazi ponavljanje... Tako jedan komadic trazi drugi, a jedna cokolada drugu!

Naravno, misli se na pravu cokoladu koja je nacinjena od kakao maslaca, a ne na brojne imitacije pripravljene od losih masnoca.

Terminator napetosti

Moze li se govoriti o ovisnosti i je li ta ovisnost samo psiholoska ili cokolada sadrzi neke tvari zbog kojih se s vremenom moze postati ovisnik?

- Da, ja sam cista ovisnica samo o jednom tipu cokolade, i moram je jesti nekoliko puta dnevno - kaze jedna clanica americke Udruge ovisnika o cokoladi, koji imaju cak i svoje web stranice. A takvih je na tisuce u svakoj zemlji i po svemu sudeci njihov se broj stalno povecava.

I Hrvatska se moze podiciti svojim strastvenim konzumentima. Urednica i novinarka Radija 101, Zrinka Vrabec-Mojzes, priznala je svoju ljubav prema cokoladi kao i nacin njenog uzimanja - "Kad se uzrujam ili me zbog necega spopadne strah i panika, smirim se cokoladom".

Nasa rekorderka u skoku u vis, Blanka Vlasic, doslovce unistava cokoladu - nervozu pred nastup rjesava cokoladom! Strucnjaci procjenjuju da je oko 50 posto zena u svijetu legalno ili ilegalno ovisno o cokoladi!

Ludosti tijela

Pred mjesecnicu vecina zena doslovce "poludi" za njom! Kazu - "Moje tijelo jednostavno trazi cokoladu, i ako mu je ne dam, izluduje me!" Mnoge zene tvrde da im je uz cokoladu lakse, i pritom je svejedno uzimaju li onu mlijecnu, za kuhanje ili griotte.

Znanstvenici taj fenomen objasnjavaju na vise nacina. Jedni su pristalice kemijskog, a drugi psiholoskog ili cak kulturoloskog podrijetla tog problema. Americka neurobiologinja, dr. Debra Zellner, smatra da cijela prica o cokoladi pociva na psihologiji.

No, druga znatno brojnija strana, tvrdi da je sve plod kemijskih dogadanja u mozgu. Naime, u cokoladi se krije vise od 400 kemijskih spojeva medu kojima su i psihoaktivne tvari - kofein, teofilin, serotonin, triptofan i anandamid. Kako prije mjesecnice u mozgu zene nastaju promjene koje se pokazuju kao promjena raspolozenja, poput svadljivosti i netolerancije, cokolada - zbog bogatstva magnezija te mikro kolicina serotonina - moze pomoci da se brze uspostavi normalno stanje.

Pri tome ne treba zaboraviti da cokolada obiluje i triptofanom, aminokiselinom koja predstavlja "gradevinski" materijal u sintezi serotonina, cije pomanjkanje "potkopava" zensko raspolozenje prije mjesecnice i u menopauzi.

Psihoaktivni koktel

Neki strucnjaci cokoladu zovu "psihoaktivnim koktelom", jer sadrzi male kolicine anandamida, za kojeg se u slobodnoj interpretaciji moze reci da je slican "unutarnjem" kanabisu.

No, da bi se njime izazvala prava ovisnost trebalo bi pojesti oko 12 kg cokolade, sto je nemoguce! Sve slastice, a cokolada posebno, izazivaju u mozgu izlucivanje endorfina, takozvanih unutarnjih opijata, koji izazivaju osjecaj ugode i zadovoljstva.

A pojacano izlucivanje endorfina smanjuje osjetljivost na bol cime se moze objasniti blagotvorno djelovanje cokolade na bolove neposredno prije i za vrijeme mjesecnice.

A nesto treba reci i o feniletilaminu, tvari koja je kemicarima dobro poznata kao love-chemical (ljubavna kemikalija). Ta se tvar normalno stvara u mozgu - posebno kod zaljubljenih - i pretvara u dopamin u centrima "zadovoljstva", u kojima se dozivljava orgazam.

Ako se feniletilamin uzima u cistom obliku i u velikim kolicinama, izaziva promjene ponasanja koje su vrlo slicne onima kod djelovanja droge amfetamina. Dakle, izaziva euforiju! A cokolada na neki nacin potice stvaranje i aktivnost feniletilamina.

Zdrava za srce

Smatra se da je cokolada neprikladna za jelo jer sadrzi gotovo 30 posto masnoca i secera. Pritom se zaboravlja da sadrzi mnogo polifenola, koji su snazni antioksidansi, ali i obilje magnezija i bakra.

Najnovija istrazivanja pokazuju da bi tamna cokolada kao i kakao u prahu mogli biti zdravi za srce unatoc visokoj kolicini masnoca jer gotovo za 10 posto povecavaju proizvodnju dobrog kolesterola, HDL, koji stiti krvne zile.

Dokazano je da se uzimanjem 22 g kakao praha i 16 g tamne cokolade dnevno, znacajno smanjuje talozenje loseg kolesterola na stijenkama krvnih zila. Zato u cokoladi treba uzivati bez griznje savjesti.

Tim vise sto su u poznatom znanstvenom casopisu Journal of American Dietetic Association, iz 1999. godine, dva istrazivaca "pretresla" sve radove o cokoladi objavljene u 75 casopisa tijekom dvadesetak godina, i utvrdila da uzrok ovisnosti lezi u specificnom omjeru kemijskih, emocionalnih, psiholoskih i osjetilnih okolnosti povezanih s poremecajem hormonskog ciklusa kod zena. A, toga naravno kod muskaraca nema.

www.mediaclub.cg.yu
Title: Odg: Cokolada
Post by: Master ZILE on January 31, 2007, 12:42:46 AM
ja sam iz pouzdanih izvora cuo da je cokolada dobra za mishice
Title: Odg: Cokolada
Post by: vlada85 on January 31, 2007, 03:22:07 PM
ja na cokoladu imam samo lepe uspomene i secanja ;D
Title: Odg: Cokolada
Post by: vuksa on February 01, 2007, 03:14:16 AM
mmm cokolada....luci se endorfin i onda sam hepy :twisted:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on March 25, 2007, 09:00:32 PM
oboooooooozzzzzzzaaaaaaaaaaavvvvvvvvvvaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmm
cooookoooolaaaduuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :wow: :wow: :wow:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Jelena on March 25, 2007, 10:27:59 PM
ne mogu bez nje!  :evillaugh:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Tikica on March 25, 2007, 11:07:45 PM
sve se moze kad se hoce  ;D ;)
Title: Odg: Cokolada
Post by: Igy81 on March 25, 2007, 11:09:18 PM
Tiki je bila smrt za cokolad...hajde,reci im? :evillaugh: :blowkiss:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Tikica on March 25, 2007, 11:57:13 PM
jesam  :blush:
znaci ubijala sam je.. bila u stanju da pojedem koliko hoces...
al sad.. nono  :lol: :lol: :lol:
ima ponekad malih kriza ali nadoknadim sa necim drugim...  ;D ;D
kao i vlada... iste stvari primenjujemo ... al to je tajna  :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:
Title: Odg: Cokolada
Post by: vlada85 on March 25, 2007, 11:59:51 PM
zasto tajna...proteinske cokolade...whey sa ukusom iste ;)
Title: Odg: Cokolada
Post by: Velja on March 26, 2007, 12:34:45 AM
Jedno malo pitanje:

Verovatno ste culi, a mozda i niste, ali neki bodybuilderi imaju izreku:

"Meso, jaja i cokolada, pa udri po tegovima"

Za meso i jaja nema potrebe objasnjavati, ali sta cemo za cokoladu?! :hmm:
Title: Odg: Cokolada
Post by: vlada85 on March 26, 2007, 12:37:05 AM
pa ja nisam cuo :dunno: jedino ako su mislili na proteinske cokoladice, ali ne verujem na milku s celim bademom, lesnikom 300g...
Title: Odg: Cokolada
Post by: mikimiki on March 26, 2007, 12:38:42 AM
Bio je odlican tekst u Men's Health-u o cokoladi ...........
Ako ga nadjem podelicu ga sa Vama.......
Title: Odg: Cokolada
Post by: Lazic on March 26, 2007, 07:48:24 AM
Jedno malo pitanje:

Verovatno ste culi, a mozda i niste, ali neki bodybuilderi imaju izreku:

"Meso, jaja i cokolada, pa udri po tegovima"

Za meso i jaja nema potrebe objasnjavati, ali sta cemo za cokoladu?! :hmm:

bila nekada zamena za dextrozu...
Title: Odg: Cokolada
Post by: Pedja Petrovic on March 26, 2007, 11:18:44 AM
CUJ COKOLADA....

 :wallbash1: :wallbash1: :wallbash1:

I JOS USKO VEZANO ZA BB....

E STA NECU SVE CUTI MAJKO MOJA
Title: Odg: Cokolada
Post by: Jelena on March 26, 2007, 11:26:52 AM
pedja saznaces ovde svasta novo  ;)

nisam je jela godinu, godinu ipo, i navikla sam se, jednostavno nisam ni imala zelju za njom. poslednjih meseci jedem kad god pozelim. nekad 5 dana zaredom a nekad ne pojedem i dve nedelje. sve zavisi...
Title: Odg: Cokolada
Post by: Igy81 on March 26, 2007, 11:29:01 AM
Taman da nadoknadis  :lol: :twisted:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Lazic on March 26, 2007, 11:41:05 AM
CUJ COKOLADA....

 :wallbash1: :wallbash1: :wallbash1:

I JOS USKO VEZANO ZA BB....

E STA NECU SVE CUTI MAJKO MOJA

Sta da radis, kada se po bg teretanama nasi takmicari pune cokoladama posle treninga i kako ocekujes posle da obican smrtnik misli normalno..
Title: Odg: Cokolada
Post by: Pedja Petrovic on March 26, 2007, 01:24:52 PM
CUJ COKOLADA....

 :wallbash1: :wallbash1: :wallbash1:

I JOS USKO VEZANO ZA BB....

E STA NECU SVE CUTI MAJKO MOJA

Sta da radis, kada se po bg teretanama nasi takmicari pune cokoladama posle treninga i kako ocekujes posle da obican smrtnik misli normalno..
..

MA KO TTO RADI I GDE ZIVOTA TI??...BAS BIH VOLEO DA VIDIEM TOG SMAPIONA KOJI JEDE COKOLADU I DA IZLGEDA KAKO TREBA
Title: Odg: Cokolada
Post by: Igy81 on March 26, 2007, 02:13:10 PM
Ja znam ko se puni plazmom  :lol:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Lazic on March 26, 2007, 02:22:53 PM


MA KO TTO RADI I GDE ZIVOTA TI??...BAS BIH VOLEO DA VIDIEM TOG SMAPIONA KOJI JEDE COKOLADU I DA IZLGEDA KAKO TREBA

Ne smem da ti kazem raspricaces  :wow:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on March 26, 2007, 05:53:20 PM
ljudi kako mozete da zelite nesto i imate potrebu za tim a da uvek izbegavate to...ok je suzdrzavati se i izbaciti slatkise i sve nezdravo...ali ne moze se tako dozivotno...moze, ali cemu to mucenje...zbog lepog izgleda...
ma ja mogu da budem disciplinovana i karakter koliko hoces...i da treniram, i da jedem ono sto treba  a izbacim ono sto ne treba, ali kad mi se jede cokolada, nikakvo voce niti bilo sta slicno ne moze to da zameni...
kad nesto zelim...ja to i uzmem...naravno treba imati u vidu i posledice...ali i treba uzivati u zivotu...u nekim sitnim trenucima zadovoljstva...
pa ne sastoji mi se zivot samo od teretane i treniranja...
ok mozda me neko zamrzi zbog ovoga...ali iskrena sam...
Title: Odg: Cokolada
Post by: Pedja Petrovic on March 27, 2007, 07:35:07 AM
ljudi kako mozete da zelite nesto i imate potrebu za tim a da uvek izbegavate to...ok je suzdrzavati se i izbaciti slatkise i sve nezdravo...ali ne moze se tako dozivotno...moze, ali cemu to mucenje...zbog lepog izgleda...
ma ja mogu da budem disciplinovana i karakter koliko hoces...i da treniram, i da jedem ono sto treba  a izbacim ono sto ne treba, ali kad mi se jede cokolada, nikakvo voce niti bilo sta slicno ne moze to da zameni...
kad nesto zelim...ja to i uzmem...naravno treba imati u vidu i posledice...ali i treba uzivati u zivotu...u nekim sitnim trenucima zadovoljstva...
pa ne sastoji mi se zivot samo od teretane i treniranja...
ok mozda me neko zamrzi zbog ovoga...ali iskrena sam...
..

draga moja..niko to nije ni rekao......ovde se prica i govri o tome kako da se neko sredi i dovede u red...a to uz pomoc onoga sto je lepo primera cokolade i ostalih sranja se ne moze..
dakle....priodno je da moras da uzivas u sitnicama....ali da se svaki dan sabijas cokolade pod tom tvojom parolom..ja uzivam u zivotu..jbg.....onda nemoj posle da kukas..joj pa kako cu...o tome se radi..a ne o tome da smo svi mi ili bar nas vecina glupani koji dane provodimo u teretani zarad toga da bi lepo izlgedali..

neko ide zbog toga..razloga..neko zbog zdravstvenih...nekoko zbog ovoga neko zbog onoga..

ali primera radi...ako ti je zdravlje ugrozeno..imas recimo visok nivo holesterola u krvi..lekar ti preprucuje pojacanu fiz aktivnost..nista  lsatko,nista masno itd...sta treba..da slusa tebe ili da poksua sebi da produzi zivot na jednostavn nacin??
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on March 27, 2007, 07:48:48 AM
 :agreeflash:
 :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Jelena on March 27, 2007, 09:25:50 AM
Ja znam ko se puni plazmom  :lol:

ja ja ja ja  :lol:
Title: Odg: Cokolada
Post by: A.C.A.B. on March 27, 2007, 02:25:31 PM
Obzirom da nemam ambiciju za nekim ozbiljnim rezultatima,ne lisavam sebe slatkisa.
noblice,noblice sidjite sa police... :yahoo: :yahoo: :yahoo:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Gigson on March 27, 2007, 04:46:21 PM
eh ta cokolada da je otrovom punjena pojeo bi je
Title: Odg: Cokolada
Post by: Velja on March 31, 2007, 01:37:42 AM
Jedno malo pitanje:

Verovatno ste culi, a mozda i niste, ali neki bodybuilderi imaju izreku:

"Meso, jaja i cokolada, pa udri po tegovima"

Za meso i jaja nema potrebe objasnjavati, ali sta cemo za cokoladu?! :hmm:

bila nekada zamena za dextrozu...


Bice da je to onda!
Title: Odg: Cokolada
Post by: dushe on April 03, 2007, 02:56:18 PM
Ja volim samo odredjene cokolade :dunno:.
Trenutno nemam potrebu da je jedem,ali da imam krize,imam  :bored:.
ne kazem da cu se odrizaci cijelog zivota cokolade,ali cu jesti umjereno.Nisam bas sad neki ovisnik,ali mi prija u odredjenim trenutcima.
Title: Odg: Cokolada
Post by: Tanor on June 03, 2007, 11:34:02 PM
 
  U teretani kojoj treniram redovno vidjam iste osobe (sto je i logicno) ali isto tako primecujem i njihov napredak. Ima par momaka koji super izgledaju ( nisu kao neki............padja :respect: ,ali bez obzira,moze se redi da dobro,cak i solidno izgledaju). Napocetku nisam zagledao i bavio sam se uglavnom sobom i svojim vezbama,ali u zadnje vreme sam primetio da likovi na sred treninga jedu cokolade ( ne proteinske,vec milke.......) ,cak sam jednom video kad je jednom liku drug doneo pljeskavicu.....sa pavlakom....senfom..... :crazy: .Sad mi nije jasno kako neko ko se tako hrani moze tako dobro da izgleda ? :nonono: :nonono:


Takodje sam cuo da se bez suplemenata ne mogu dobiti misici ( odnosno povecati.....ojacati ) ,da li je to tacno ? Ako jeste ,zanima me kako je decko ( takodje iz teretane) za nepuna 3 meseca sebe samo tako sredio ( imam bas lepo oblikovane grudi,8 plocica) a da se pri tome ne samo da nije koristio suplemente vec nije ni pazio na ishranu.......radovno konzumirao alkohol....?
Title: Odg: Cokolada
Post by: alem on June 03, 2007, 11:47:37 PM
ja mislim da je to genetika opet nek neko strucni kaze al znam i ja isto momaka koji nisu vidili teretane izgledaju bolje od ovih sto treniraju stalno
Title: Odg: Cokolada
Post by: Tanor on June 04, 2007, 01:03:32 AM
 Tek sam sad primetio gresku........nije padja nego PEDJA ! Svi znamo na koga sam mislio......... sorry Pedja :( :( :(
Title: Odg: Cokolada
Post by: Lazic on June 04, 2007, 07:34:24 AM
tvoje pitanje nema veze sa cokoloadom.a odgovor ces naci sigurno u cemu je fora, veruj da nije u pitanju svakodnevna  konzumacija pasulja i bespomucno konzumiranje cokolade :)
Title: Odg: Cokolada
Post by: Velja on June 05, 2007, 01:04:06 AM
O kom liku pricas? Istekla mi kartca pa nisam bio vec tri dana...radio sam kuci malo sa bucicama i dva kardia!

Nije tacno da bez suplemenata nema misica...ima ih samo ne u toj kolicini i ne u tako kratkom roku! Plus moras da zderes zestoko ko rupa bez dna da bi eventualno pokusao da pariras onima koji koriste suplemente ali ipak jako tesko! Pedja je spomenuo negde da je hrana No. 1 ali da bez suplemenata slaba vajda...ali nije da nema promena, bar ih ja primecujem a verujem i ti!!!
Title: Odg: Cokolada
Post by: N_e_z_n_a_l_i_c_a on June 08, 2007, 05:43:46 PM
A kako da ja vama predocim prijatelja koji jede kutiju Domacice (onaj nas cokoladni keks) na tjedan i druge zabranjene delicije, pije alkohol iza rucka svaki dan, ne izbjegava masnu hranu, ima vene kao mamut, ima nekih 90-93kg, BF ne veci od 10-13%, ramena i ruke kao u gorile, dakle ruke zilave kao u nekog monstruma iz holivuda, ne pije suplemente, dobro ponekad zamuti kad se sjeti, ali nije user kao sto mogu za sebe rec, jedina mana su mu noge, dakle genetika je tu udarila...ali ima struk kao cura a ramene od diva??

Molim da mi netko pojasni ovu guzicu od covjeka koju niti ustipnut ne mozes jer mu je koza tanka i satkana od samih vena?? Slikat cu ovo ljeto pa cete vidjet o cemu zborim!!!?? Sad ispada serem ti ga serem...ali istina je živa...

P.S.

U menzi kad uzima juhu pita zene koje posluzuju: "gosp. dajte vi meni ovo sa vrha malo masnije da me grije" to je glavna fora...a nije zajebancija...dakle... :dunno: :geek:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Pedja Petrovic on June 08, 2007, 05:54:36 PM
tvoje pitanje nema veze sa cokoloadom.a odgovor ces naci sigurno u cemu je fora, veruj da nije u pitanju svakodnevna  konzumacija pasulja i bespomucno konzumiranje cokolade :)
..


(http://img129.imageshack.us/img129/8436/drool2oz6.gif) (http://imageshack.us)
Title: Odg: Cokolada
Post by: JedanOdNjih on January 31, 2008, 10:22:29 AM
mogu da ne jedem hranu,da ne pijem vodu ali bez cokolade ne mogu...zato i sporo napredujem  :wallbash1:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Tanor on January 31, 2008, 12:07:37 PM
mogu da ne jedem hranu,da ne pijem vodu ali bez cokolade ne mogu...zato i sporo napredujem  :wallbash1:

Mozes...samo je to tebe i toga sta ti je u glavi...

Za pocetak dok se ne odviknes nemoj ni je kupujes ni nista...neka ti kuca bude bez slatkisa...a ako bas imas napade,tu je whey od cokolade
Title: Odg: Cokolada
Post by: Kaya on February 12, 2008, 12:15:36 AM
ne postoji nista na svetu sto volim vise od cokolade!!! i ne mogu i necu da je se odreknem!!! napredujem polako,ali sta sad...sticicu nekako!!! cokolada je jedna od onih stvari sto zivot cine lepsim!!! :)
Title: Odg: Cokolada
Post by: Tanor on February 12, 2008, 12:17:59 AM
ne mogu  da je se odreknem!!!

Kad sam ja mogao,mozes i ti  :yes: :blowkiss:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Kaya on February 12, 2008, 12:22:21 AM
ma kapiram ja da moze,ali zasto?! :) ja ne znam kako je vama,ali meni u PMSu dodje kosu da pocupam ako je ne pojedem :pullhair:  :)
Title: Odg: Cokolada
Post by: Kaya on February 12, 2008, 12:24:38 AM
naravno u malim kolicinama...
 :)
mada desi mi se nekad da 300g pojedem odjednom,hvala Bogu vrlo retko-ne, mislim da ne mozes da zamislis koliko je volim!!!
Title: Odg: Cokolada
Post by: Tanor on February 12, 2008, 12:28:01 AM
ma kapiram ja da moze,ali zasto?! :)

Zbog brzeg i boljeg napretka ?  :rolleyes01:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Kaya on February 12, 2008, 12:30:14 AM
pa ja onda vama svima skidam kapu!!! moja psiha,sto se tice cokolade,nije tako jaka!!!
Title: Odg: Cokolada
Post by: Froiibaad on February 14, 2008, 10:48:10 PM
e moja ti... da si videla mene pre neko vece... sestra jede cokoladu i namerno mljacka i zajebava me... kad sam tad odoleo.. uvek cu.. :D
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:38:15 PM
E pa razmisljala sam se da li da vam stavim ove slike, ali mislim da ovi koji mogu bez cokolade neka budu iskreni i neka kazu da li bi odoleli ovome...
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:38:44 PM
 :hitself:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:39:25 PM
 :dunno:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:42:19 PM
 :clap:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:45:51 PM
Vi jos uvek tvrdite da je moguce odoleti???
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:46:35 PM
 :wallbash1:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:48:09 PM
 :crybaby:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:49:12 PM
Pa kako odoletiiiiiiiiiiiii???????????

Ja ne bih mogla...
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:49:45 PM
 :sadbuai
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:52:07 PM
 :wow:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:52:38 PM
 :yes:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:53:17 PM
 :cry1:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:54:25 PM
 :bow:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:56:48 PM
 :notworthy02:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:57:11 PM
 :blowkiss:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:57:38 PM
 :rolleyes01:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 09:58:07 PM
 :surprise:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 10:06:02 PM
 :giveup:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 10:07:16 PM
Ima li neko da kaze nesto u vezi ovoga...

Ja sam ostala bez texta :shutup:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Nemanja92 on February 15, 2008, 10:20:39 PM
Izbalavio sam celu tastaturu :)
Title: Odg: Cokolada
Post by: Sasa Ilic on February 15, 2008, 10:37:14 PM
ti hoces da ubijes psihicki ove ljude sto su na dijeti  :lol:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 15, 2008, 11:02:19 PM
Ma ne, samo hocu ovima sto tvrde da se uvek moze odoleti i da je stvar karaktera, da pokazem neke slicice, na koje cisto sumnjam da bi ostali ravnodusni...


Pa koji karakter ovome moze odoleti...bar da proba...malo :blush:

A priznajte da su super...Svaka devojka bi se obradovala da dobije ovakvu ruzu... :yes:
Title: Odg: Cokolada
Post by: mihajlo on February 16, 2008, 10:00:42 PM
meni ili je nesto kvrcnulo u glavi ili ne znam sta je ja ne jedem cokoladu niti mi se jede uopste  :crazy: :hitself:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 16, 2008, 10:48:58 PM
Pa dobro sve je moguce, ja licno ne bih odolela da vidim ovo ispred sebe...

Ma i ti bi probao samo jos ne znas... :licklips: :licklips:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Tanor on February 16, 2008, 10:57:55 PM
Pa dobro sve je moguce, ja licno ne bih odolela da vidim ovo ispred sebe...

Ma ako si ti zavisnik,ne znaci da su svi  :lol: :lol:
Title: Odg: Cokolada
Post by: mrvica on February 16, 2008, 11:51:54 PM
Snoopy, draga  :blowkiss: :blowkiss: ne znam te bas dugo al mi se čini da si malo preterala sa ovim sličkicama, cccccc....umalo me srčani udar  :stretcher nije strefio moraš stvarno da paziš na nas sa slabim zdravljem evo i Nemanja mora da kupuje novu tastaturu. Sva sreća pa je moja skroz vodootporna... :snorkel:

Sad kad malo bolje razmislim ovako kao početnik koji još uvek trenira svoju čeličnu volju ne bih morala bas sve teme da čitam do kraja...Još jedan album ovakvih sličica i ceo uspeh od 10 dana bez slatkiša ode u vetar
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 16, 2008, 11:53:23 PM
Naprotiv, nisam zavisnik i ne volim torte...ali kad bih ovakvo nesto stajalo ispred mene mirala bih da probam...Pa zar nisu prelepe na izgled...Npr ruza u mleku ili ove cokoladice i neobicno ukrasene torte...Mozda ne bih jela, ali sigurno bih imala zelju da probam...

I ne napadaj me vise...moracu da upotrebim svoje oruzje, a onda si ....bo    :gun2: :rocket: :hiding: :axe: :boxing:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 16, 2008, 11:58:50 PM
Snoopy, draga  :blowkiss: :blowkiss: ne znam te bas dugo al mi se cini da si malo preterala sa ovim slickicama, cccccc....umalo me srcani udar  :stretcher nije strefio moras stvarno da pazis na nas sa slabim zdravljem evo i Nemanja mora da kupuje novu tastaturu. Sva sreca pa je moja skroz vodootporna... :snorkel:

Sad kad malo bolje razmislim ovako kao pocetnik koji jos uvek trenira svoju celicnu volju ne bih morala bas sve teme da citam do kraja...Jos jedan album ovakvih slicica i ceo uspeh od 10 dana bez slatkisa ode u vetar

E pa testirajte svoj karakter...Lako je uzdrzavati se kad nemas pred sobom, ali sta se desava kad se nadjes u takvoj situaciji? :rolleyes01:

E pa treniraj se malo na slikama, pa kad dodjes u takvu situaciju bices odlucna... :lol:

Ma sta vam je ljudi, pa kad vi posustajete zbog slika, sta li onda radite sa pravim, opipljivim slatkisima...Ne mozete stalno da se izolujete od toga, moracete nekad da se i suocite...KOd mene na poslu stalno na mom stolu stoji po neka cokolada od 300g jer su ljudi navikli da jedu slatko a moj sto im je najpristupacniji...E tu se onda vidi karakter...kad se nalazis svakodnevno u takvoj situaciji, jos ako te stalno nude i jedu u tvom prisustvu...
Sta sad treba svi koji su na dijeti da zmure, da se zabiju u kucu, ne gledaju tv ili internet da ne bi slucajno naisli na neku sliku...mislim apsurdno je... :hitself:
Title: Odg: Cokolada
Post by: mrvica on February 17, 2008, 04:05:32 PM
E pa testirajte svoj karakter...Lako je uzdrzavati se kad nemas pred sobom, ali sta se desava kad se nadjes u takvoj situaciji? :rolleyes01:


Ma odlučna sam ja kad su obične čokolade u pitanju :). Tako nešto sam i videla a bogami i konzumirala ali gladne su oči :wow: a još gladnije kad vide ovako nešto :wow: :wow:. Znaš ono ženski više se obraduješ :clap: :clap: ambalaži nego samom poklonu...A čokolada ko čokolada znam joj i miris i ukus ... kafa Grand... 
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 17, 2008, 04:21:39 PM
E pa onda ne moras da brines s obzirom da iz kompjutera ne mozes da izvadis ove cokolade, a tesko da ces da se nadjes bas u situaciji da ti neko ponudi jednu ovakvu, tako da nemas brige...Jedino ce tastatura da nastrada, ali ti rece da je vodootporna, pa onda uzivaj... :blowkiss: :blowkiss: :blowkiss: :lol: :lol: :lol:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Froiibaad on February 17, 2008, 05:48:32 PM
kad sam juce odoleo cokoladnom kolacu - uvek cu :D
Title: Odg: Cokolada
Post by: mrvica on February 17, 2008, 06:21:56 PM
E pa onda ne moras da brines s obzirom da iz kompjutera ne mozes da izvadis ove cokolade, a tesko da ces da se nadjes bas u situaciji da ti neko ponudi jednu ovakvu, tako da nemas brige...Jedino ce tastatura da nastrada, ali ti rece da je vodootporna, pa onda uzivaj... :blowkiss: :blowkiss: :blowkiss: :lol: :lol: :lol:

Hvala draga :blowkiss:  i samo da se zna pao je i 11-ti dan bez slatkisa :clap:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 17, 2008, 07:15:17 PM
E pa cestitamo...Nastavi tako... :clap: :blowkiss:
Title: Odg: Cokolada
Post by: mihajlo on February 17, 2008, 08:00:26 PM
ja cokoladu nisam tako ne secam se od kad  :) ni kolace ,ni torte nista  :evillaugh:
Title: Odg: Cokolada
Post by: mihajlo on February 17, 2008, 08:25:51 PM
jes i to sto kazes ,mada bas me briga snaga nadoknadjuje tezinu  :lol:
Title: Odg: Cokolada
Post by: vuksa on February 18, 2008, 12:08:32 AM
vala jedem slatkise u poslednje vreme mnogo...bas sam se opustio...ali cudo...nisam se nesto umastio :yes: tako da cu to i da odrzavam...mislim tu cokoladu :lol:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Kosuta on February 18, 2008, 12:36:36 AM
ja nisam jeo bash dugo.. recimo 4-5 meseci ,a u zadnjih nedelju dana pojeo jedno 4-5 milki :S :wallbash1: :wallbash1: :wallbash1: ali nisam se zamastio josh uvek jer sam onda ishao da istrcim to :p
Title: Odg: Cokolada
Post by: CRonaldo on February 18, 2008, 01:31:58 AM
Ja ne volim cokoladu i nisam je nikad jeo, odmalena je mrzim  :dunno: Ali bukvalno meni je cokolada bila ruzna!!! Ali u zadnje vreme sam poceo, svidja mi se milka bela :evillaugh:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 18, 2008, 11:44:50 PM
Vule kakav ti je ovo avatar?   :help:

E pa nece od cokolade odmah da se zalepe kilogrami...samo vi odrzavajte, pa kad vas iznenadi... :hitself:

Salim se...uzivajte... :lol:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 19, 2008, 06:02:31 PM
Чоколада (настала од индијанске речи „czoko-latl“ - „какаово пиће“) је посластичарски производ који се прави од какаоа, масти, заслађивача i других додатака. Најчешће се производи u облику таблица. U неким државама, посебно u Мексику, доста се користи чоколада u облику пића на води или некој другој течности.

Чоколада има високу енергетску вредност - 100 грама чоколаде садржи 2100-2500 kJ (500-600 калорија).
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 19, 2008, 06:45:06 PM
Zasto je cokolada bolja od seksa:

 Cokoladu mozes uvijek dobiti.
 Ako me volis, progutat ces to - dobija pravi smisao s cokoladom.
 Cokolada je dobra cak i kad omeksa.
 Cokoladu mozes jesti i dok vozis.
 Cokoladu mozes jesti i pred roditeljima.
 Cokolada ti traje koliko god zelis.
 Osobe istog pola mogu jesti cokoladu, a da ih ljudi ne nazivaju ruznim imenima.
 Cokolada ne zna za odanost.
 Cokoladu mozes jesti i nasred stola, a da ne ometas suradnike.
 Cokoladu mozes zatraziti i od neznanke, a da te ona ne osamari.
 Od cokolade ne ostaju dlacice u ustima.
 Od cokolade ne ostajes trudna.
 Cokoladi ne moras glumiti orgazam.
 Cokoladu mozes jesti bilo kojeg dana u mjesecu.
 Dobru cokoladu je lako naci.
 Mozes pojesti koliko god hoces cokolada.
 Za cokoladu nikad nisi ni prestar ni premalad.
 Dok jedes cokoladu ne budis susjede.
 Nije vazno koliko je cokolada velika, uvijek je dobra.
Title: Odg: Cokolada
Post by: Sasa Ilic on February 19, 2008, 08:52:58 PM
@snoopy19x  pa ti si bas opsednuta cokoladom  :lol: :lol:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 20, 2008, 05:38:34 PM
Čokolada
 
Drevna 'hrana bogova' - lijek za čovjeka
Priča o čokoladi seže u drevnu prošlost, a prvi put se spominje u civilizacijama Indijanaca, Maja, Azteka i Olmeka koje su obitavale na području centralne Amerike, današnjeg Meksika i na okolnim prostorima. Riječ čokolada potječe od astečke riječi xocolatl, što znači "gorka voda", a prvi pisani trag o čokoladi ostavile su Maje.
 
Stare civilizacije Azteka smatrale su čokoladu "hranom bogova", ili možda bolje, "pićem bogova", budući da se čokolada stoljećima konzumirala u obliku napitka. Čokolada se posebno cijeni već tisućljećima te joj se pripisuju ljekovita i afrodizijačka svojstva.
Legenda kaže da je Montezuma, aztečki vladar iz 16. stoljeća, navodno je pio 50 šalica čokolade prije posjeta svojemu haremu, budući da se čokolada smatrala afrodizijakom. Drevne civilizacije indijanaca njegovale su brojne recepte za pripremu kakao napitaka. Mljevena zrna kakaoa dodavana su u vruću ili hladnu vodu, a kao začini su korišteni kukuruz, mljevene chilli papričice, vanilija, sjemenke, korijenje, med i razne vrste cvijeća. Takvi napitci i umaci konzumirani su u različitim prigodama, a često su se dodavali raznim vrstama jela. Kakao i čokolada bilo je piće za sve klase i sastavni dio javnih ceremonija i rituala. Legenda kaže da su u Nikaragvi, uoči dolaska Europljana, zrna kakaoa korištena umjesto novca, poput kovanica. Tamo je dakle, novac doslovno "rastao na drveću".
Europljane je s čokoladom upoznao Kristofor Kolumbo, koji je na svojem četvrtom putovanju, 1502. u zaljevu Hondurasa naišao na kanu koji je prevozio različite vrste tereta, među kojima su se našla i zrna kakaoa. U početku, Europljani nisu prihvaćali okus čokolade, koji je bio isuviše gorak za njihova nepca, posebice kada je sadržavala chilli papričice.
Stoga su stanovnici staroga kontinenta prekrojili recepturu prema svojem ukusu i dodali med, šećer i cimet. Krajem 16. stoljeća, čokolada je bila skupocjen napitak koji se povezivao s plemenitaškim obiteljima, a bila je posebno cijenjena na španjolskom dvoru. Čokolada se iz Španjolske proširila na Italiju i posredstvom kraljevskog vjenčanja u Francusku.
Do sredine 17. stoljeća, u Parizu su otvorene brojne "kuće čokolade", iako je ova poslastica još uvijek velikim dijelom bila rezervirana za elitu. Zbog svoje primamljivosti i hranjivosti, čokolada je postupno postala popularna među svim klasama u katoličkoj Europi, posebice u zemljama Mediterana.
U drugoj polovici 17. stoljeća javilo se pitanje treba li čokoladu smatrati hranom ili pićem. Presudu je donijela Crkva, usporedivši čokoladu s vinom, koje se smatra pićem, iako posjeduje hranjivu vrijednost. Tako je čokolada postala piće za žene, a kava piće za muškarce u nekim krajevima zapadne Europe. Tijekom 18. stoljeća, čokolada je postala sveprisutna, a bila je dostupna u brojnim oblicima – kao pasta, blokovi, napitci, s dodatkom šećera, vanilije, cimeta i drugih začina.
Čokoladnim napitcima dodavalo se mlijeko ili vino. Vrlo polagano, prihvaćena je i čokolada u krutom obliku, u formi tzv. španjolskih štapića. U Francuskoj su bile popularne čokoladne pastile. Kakao maslac, koji je od 16. stoljeća korišten isključivo u kozmetičke svrhe, tada je postao važan kulinarski sastojak u elitnim kuhinjama.




www.gastro.hr
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 20, 2008, 05:41:19 PM
Nutritivna svojstva


Osnovni sastojak cokolade je zrno kakaoa - plod biljke kakaovca (Theobroma cacao). Kakaovac je tropska biljka koja potjece iz centralne Amerike i vjerojatno iz Amazonije gdje se i danas moze pronaci u svojem divljem obliku.
Osnovni sastojci svih cokolada su kakao maslac, kakao masa, aroma vanilije te emulgator lecitin porijeklom iz soje, cija je uloga povezivanje svih sastojaka cokolade.
Cokolada je posebice bogata mineralima – fosforom, magnezijem, zeljezom, kalijem i cinkom. Sadrzi i cijeli niz vitamina B skupine, vitamin E i beta karoten.
Cokolada ima prilicno visoku energetsku vrijednost – prosjecno 550 kcal u 100 g. Kalorije potjecu najvecim dijelom iz masti, potom iz ugljikohidrata, a sadrzi i bjelancevine u manjem udjelu. Energetska vrijednost i udjeli nutrijenata variraju ovisno o vrsti cokolade, pa tako mlijecna cokolada sadrzi vise kalcija, dok tamna cokolada sadrzi visok udio kakaoa, a time i brojne fitokemikalije, poglavito polifenole.
Profil masti u cokoladi posebno je interesantan znanstvenicima. Oleinska kiselina, jednostruko nezasicena masna kiselina koju nalazimo i u maslinovom ulju, cini trecinu masti u cokoladi. Poznato je da cokolada sadrzi i omrazene zasicene masti, medjutim, valja imati na umu da prevladava zasicena stearinska masna kiselina, koja najmanje pridonosi porastu razine kolesterola i pojavi kardiovaskularnih bolesti.
Cokolada sadrzi kofein i teobromin (metabolit kofeina), kemijski srodne spojeve. Poznato je da je kofein snazna psihoaktivna supstanca, medjutim cokolada je sadrzi znatno manje kofeina od kave i caja. Nasuprot tome, teobromin je najzastupljeniji upravo u cokoladi.
Tablica 1. Sadrzaj kofeina i teobromina u kofeinskim napitcima i cokoladi

Pice/namirnica                    Kofein           Teobromin
Kakao prah 50g                   13                128
Mlijecna cokolada 50 g         2-30              85
Tamna cokolada 50 g       10-60           250
Kava 150 ml                   40-180                -
Cola – napitak 150 ml           18                -
Caj 150 ml                    20-90                 1

Tablica 2. Nutritivna vrijednost 100 g cokolade

Nutritivna vrijednost u 100 g cokolade    Kolicina
Energetska vrijednost    535 kcal
Bjelancevine    7,6 g
Masti    29,6 g
Ugljikohidrati    59,4 g
Prehrambena vlakna    3,4 g


www.gastro.hr
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 20, 2008, 05:42:26 PM
Ljekovita svojstva
 
Medicinska upotreba kakaoa ili cokolade potekla je iz Novog Svijeta, a prenesena je u Europu sredinom 16. stoljeca. Pregled europskih rukopisa od 16. do 20. stoljeca otkrio je vise od stotinu razlicitih medicinskih primjena kakaoa i cokolade. Razlikuju se tri osnovna smjera indikacija:
1.   Terapija pothranjenih bolesnika
2.   Terapija za stimulaciju zivcanog sustava apaticnih, iscrpljenih i slabih bolesnika
3.   Terapija za probavne smetnje – smatralo se da kakao stimulira rad zeluca, bubrega i crijeva
Pozamasan popis tradicionalnih terapijskih primjena cokolade ukjucuje i anemiju, nedostatak apetita, mentalni zamor, slabu produkciju majcinog mlijeka, vrucicu, giht, bubrezne kamence te oslabljen libido. Cokoladna pasta bila je medij koji se u proslosti koristio kao nosac za razlicite vrste lijekova, a bila je idealna za maskiranje gorkih farmakoloski aktivnih tvari.
Sto kaze suvremena znanost?
Moderna znanost dosla je i do molekularne podloge nekih od drevnih postavki otkrivsi impresivan kemijski sastav cokolade koja obiluje fitokemikalijama s cijelim nizom povoljnih ucinaka na zdravlje i boljitak covjeka. Cokolada, posebice ona tamna, sadrzi antioksidanse i polifenole za koje je utvrdjeno da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Cokolada moze pomoci i u borbi protiv malignih bolesti, i, sto je posebno interesantno, moze djelovati kao supresor apetita. Teobromin, teofilin i kofein, bioaktivne komponente kakaa imaju snazno supresivno djelovanje na apetit, djelujuci na centralni zivcani sustav tako da smanjuju apetit i stvaraju osjecaj sitosti. Tamnija cokolada pri tome je bolja jer sadrzava vecu kolicinu kakaa, a samim time i vise bioaktivnih nutrijenata. Danas postoji i inicijativa medju nekim proizvodjacima cokolade koji prilikom tehnoloskog procesa nastoje sacuvati sto visi udio vrijednih polifenola.
Pohvalna je inicijativa jednog domaceg proizvodjaca konditorskih proizvoda koji je na trziste uveo liniju tamnih cokolada s brizno odabranim dodacima medju kojima je najinteresantniji dodatak chilli papricice. Na ovaj specijalni dodatak koji su koristili indijanci posjetio nas je zivopisan film i knjigu "Cokolada", autorice Joanne Harris, a dosjetljivi strucnjaci iz ove hrvatske tvornice priblizili su nam cari mjesavine dva okusa, koja nece ostaviti ravnodusnim ni "ajhladnije".
Ipak, ne treba odbacivati cinjenicu da je cokolada vrlo kaloricna namirnica s visokim udjelom masti i secera. Upravo zbog toga, tijekom proteklih desetljeca oko cokolade se podizala velika prasina. Cokolada je optuzivana da uzrokuje mladenacke akne, ali danas znamo da je optuzba bila sasvim neutemeljena. Cinjenica da cokolada povisuje razinu kolesterola do danas nije u dokazana. Naprotiv, studije pokazuju da posjeduje zastitni ucinak na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Takodjer, mnoge se osobe samostalno deklariraju kao ovisnici o cokoladi ili "cokoholicari", iako se ne moze sa sigurnoscu tvrditi da cokolada moze stvoriti ovisnost. Naime, razina kofeina je premala da bi izazvala ovisnost, ali ipak neka istrazivanja ukazuju na blago opojne ucinke cokolade – smanjenje stresa i osjecaj blage, bezopasne euforije.
 
Teorijski, ovi ucinci mogu se pripisati nekolicini bioaktivnih tvari koje su prisutne u cokoladi u malim kolicinama. Ucinci se mozda mogu zahvaliti stimulansima kofeinu i teobrominu; tiraminu i feniletilaminu koji imaju ucinak slican amfetaminima i anandamidu, molekuli koja oponasa djelovanje kanabinoida. Sve ove tvari prisutne su i u drugim namirnicama, koje ne uzrokuju osjecaj spokoja, uzitka i blage ovisnosti, stoga mozda cijela teorija i nije toliko uvjerljiva.
Ipak, ima nesto u cokoladi sto je cini posebno privlacnom, posebice nama zenama. Prema jednoj hipotezi – to su upravo njena organolepticka svojstva – kremasta tekstura i sladak okus koji iza sebe ostavlja osjecaj zadovoljstva.
Rasprave i istrazivanja se nastavljaju, a u medjuvremenu broj najraznovrsnijih cokoladnih poslastica raste iz dana u dan. Pokusaji pronalazenja zamjene za cokoladu uglavnom nisu urodili plodom i tako "hrana bogova" nastavlja s odusevljavanjem milijuna ljudi.

www.gastro.hr
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 20, 2008, 05:44:04 PM
Nekoliko malih trikova za bolji uzitak u konzumiranju cokolade


- Cokolada je najukusnija kada se konzumira na prazan zeludac. Idealna temperatura za konzumiranje cokolade je izmedju 18 i 20 °C. Nikada ne pohranjujte cokoladu u hladnjak – to ce uzrokovati razdvajanje kakaa i stvaranje bijelih mjehurica
- Idealna temperatura za cuvanje cokolade je 10-15°C.
- Ukoliko kusate nekoliko razlicitih vrsta cokolade, uvijek zapocnite sa onom koja ima najmanje kakaa, to je najcesce mlijecna cokolada (izuzev bijele cokolade koja uopce ne sadrzi kakao)
- Kada jedete tamnu cokoladu, pustite da Vam se nekoliko sekundi topi u ustima te otpusti svoje prve okuse i arome. Zatim je nekoliko puta lagano prozvacite kako bi se otpustila sekunadarna aroma. Potom pustite da jos malo «odlezi» u ustima. Na ovaj nacin cete osjetiti citav spektar okusa koji nudi dobra cokolada.
- Ukoliko se na povrsini cokolade stvorio bijelo – sivi pokrov, zbog neadekvatnog skladistenja, to znaci da je cokolada izgubila na kvaliteti, okusu i teksturi, stoga izbjegavajte takvu cokoladu ako ste istinski ljubitelj ove namirnice


www.gastro.hr
Title: Odg: Cokolada
Post by: mrvica on February 20, 2008, 07:36:48 PM
Hvala draga :blowkiss:  i samo da se zna pao je i 11-ti dan bez slatkisa :clap:

čisto da vas obavestim baksuzni 13 je pao :clap: :clap:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Milan on February 21, 2008, 02:18:23 PM
Off obrisan
Title: Odg: Cokolada
Post by: JedanOdNjih on February 22, 2008, 09:22:20 AM
Mozes...samo je to tebe i toga sta ti je u glavi...

Za pocetak dok se ne odviknes nemoj ni je kupujes ni nista...neka ti kuca bude bez slatkisa...a ako bas imas napade,tu je whey od cokolade
ja je ne kupujem,prodajem je na veliko hehe okruzen sam cokoladama kako da odolim :blush:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Tanor on February 22, 2008, 09:12:40 PM
ja je ne kupujem,prodajem je na veliko hehe okruzen sam cokoladama kako da odolim :blush:

Evo da bi ispao dobar prijatelj,uzecu sve sto imas  :lol: :lol: :lol:
Title: Odg: Cokolada
Post by: mrvica on February 22, 2008, 09:49:26 PM
Zasto je cokolada bolja od seksa:

 Cokoladu mozes uvijek dobiti.
 Ako me volis, progutat ces to - dobija pravi smisao s cokoladom.
 Cokolada je dobra cak i kad omeksa.
 Cokoladu mozes jesti i dok vozis.
 Cokoladu mozes jesti i pred roditeljima.
 Cokolada ti traje koliko god zelis.
 Osobe istog pola mogu jesti cokoladu, a da ih ljudi ne nazivaju ruznim imenima.
 Cokolada ne zna za odanost.
 Cokoladu mozes jesti i nasred stola, a da ne ometas suradnike.
 Cokoladu mozes zatraziti i od neznanke, a da te ona ne osamari.
 Od cokolade ne ostaju dlacice u ustima.
 Od cokolade ne ostajes trudna.
 Cokoladi ne moras glumiti orgazam.
 Cokoladu mozes jesti bilo kojeg dana u mjesecu.
 Dobru cokoladu je lako naci.
 Mozes pojesti koliko god hoces cokolada.
 Za cokoladu nikad nisi ni prestar ni premalad.
 Dok jedes cokoladu ne budis susjede.
 Nije vazno koliko je cokolada velika, uvijek je dobra.


Podelila sam ove izreke sa svojim suprugom i on je dodao još jednu koja vidim ovde fali

? čokolada se neće naljutiti ako je podeliš sa prijateljima

 :lol: :lol: :lol:

i samo da se zna 15-ti dan je history...  :clap: :clap: :clap:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 22, 2008, 09:55:04 PM
Ne razumem...Kako ce se sex naljutiti ako ga podelis sa prijateljem... :dunno: :hmm: :hm:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Nemanja92 on February 22, 2008, 11:39:49 PM
nece sex ali muz ili decko... :lol: :lol:
Title: Odg: Cokolada
Post by: mrvica on February 23, 2008, 08:44:41 AM
nece sex ali muz ili decko... :lol: :lol:

pa na tako nešto se i aludiralo ... :yes: :lol:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Filly on February 23, 2008, 04:14:26 PM
Znam ali ovde je zasto je cokolada bolja od sexa, a ne zasto je cokolada bolja od muskarca... :lol:  Mozda imas neke koji su suprotnog opredeljenja... :bored:
Title: Odg: Cokolada
Post by: mrvica on February 23, 2008, 05:02:58 PM
 :boxed: Možda... :blush:
Title: Odg: Cokolada
Post by: Xara on May 19, 2008, 02:34:15 PM
 :nonono: Ljudi koje vole "slatko" ne razumiju one koji nemaju potrebu za tim i obratno.Ja bas ne preferiram niti cokoladu niti slatkise.Mozda zato sto moja mama nije bas bila specijalac za kolace,pa sam uvijek kupovala"smoki" :yes: Naprotiv ja sam specijalizirala" kolace",i to pravim za goste i porodicu,a sto se mene licno tice 2-3 kockice cokolade u pola godine,eto onako radi reda. :rolleyes01: Ali stvarno mogu odoljeti.Primjerice,uvijek ja kupujem sve u prodavnici,i nikada ne kupujem puno slatkisa.Dok moj muz,kojeg posaljem po neku sitnicu,vraca se kuci kao da priprema djeciji rodjendan :hitself: ahahaha....Isto tako ne jedem cesto ni sladoled,jednu kuglu eventualno,a ne da sam to imala psihicku blokaduu strahu od kila.Sto kaze Filly ako covjek nekad nesto zeli treba ponekad i konzumirati.S time ne ubijam u pojam one koji su na dijeti....Na protiv,ako nauce pomalo toga konzumirati mozda ce im biti lakse ponovno "gladnjeti".Citala sam da imaju posebne vrste gladi....Tako nas obuhvati GLAD za slatkim,pogotovo u dijetnim periodima.Ipak mislim da je tu stvar karaktera i psihe presudna....jer osobe koje imaju jak karakter,mogu sve!
Title: Odg: Cokolada
Post by: snoopy on May 19, 2008, 09:50:27 PM
osobe koje imaju jak karakter,mogu sve!

To je tacno  :yes: