EXYU FITNESS FORUM

Ishrana, suplementi, stimulativna sredstva => ::Ishrana:: => Topic started by: Tikica on January 15, 2007, 03:46:15 PM

Title: Proteini
Post by: Tikica on January 15, 2007, 03:46:15 PM
Proteini

Proteini su makroelementi koji čine 18-20 % našeg tela. Nalaze se u krvi, mišićima, koži, kostima, i u stalnom su turnoveru jer se razgrađuju i ponovo sintetišu. Sve žive materije sadrže proteine uključujući viruse i biljke. Reč "protein" potiče od grčke reči protos što znači prvi. To su organske materije koje sadrže ugljenik, vodonik, kiseonik i azot, a ponekad i sumpor, fosfor, cink, gvožđe i bakar. Jedinice građe proteina su aminokiseline. U prirodi se nalazi 20-25 aminokiselina, a u  molekulu proteina 200 aminokiselina, što znači da se lanci aminokiselina ponavljaju više puta. Kada se aminokiseline nalaze samostalno u krvi zovemo ih slobodne aminokiseline. Dve spojene aminokiseline zovu se dipeptidi; tri -tripeptidi; više aminokiselina (50-100)-polipeptidi. Više polipeptida čine proteine. Oni se razlikuju po broju aminokiselina, obliku molekula i frekvenciji javljanja.

Osobine aminokiselina

Vrednost proteina koje se nalaze u namirnicama biljnog i životinjskog porekla procenjuje se na osnovu aminokiselinskog sastava. Postoje aminokiseline koje se sintetišu u organizmu i nije ih potrebno unositi hranom i nazivamo ih neesencijalnim aminokiselinama. Međutim, izvestan broj aminokiselina, naš organizam nije u mogućnosti da sintetiše, pa ih je stoga neophodno uzimati putem hrane. Njih nazivamo esencijalnim ili bitnim aminokiselinama i moraju se unositi putem hrane.

U esencijalne aminokiseline se ubrajaju:
 Triptofan
 Fenil-alanin
 Lizin
 Treonin
 Valin
 Metionin
 Leucin
 Izoleucin
 Arginin
 Histidin
Prvih osam aminokiselina su neophodne za održavanje azotne ravnoteže, dok je histidin esencijalan samo da decu u fazi rasta, a arginin odrasle osobe mogu sintetisati u tkivima ili to čine mikroorganizmi creva pa je fakultativno esencijalan. Njegov nedostatak praćen je poremećajem u stvaranju spermatozoida.

Neesencijalne aminokiseline su:
 Glicin
 Alanin
 Serin
 Norleucin
 Asparagin
 Glutamin
 Hidroksi-glutamin
 Prolin
 Hidroksiprolin
 Citrulin
 Tirozin
 Cistin

Vrste proteina na osnovu izgleda molekula
1.Fibrilarne: kolagen (tetiva, rskavica, kosti), elastin (zid krvnog suda), keratini (dlaka i nokti);
2.Globularni: albumini, globulini i histoni;
3.Konjugovani: nukleoproteini (proteini + nukleinske kiseline-sastojci su gena), mukoproteini (protein + polisaharid-sastojci enzima), lipoproteini (proteini + masti), hromoproteini (protein + pigment), fosfoproteini (protein + fosforna grupa), metaloproteini (protein + metal (Cu, Zn, Mg, Fe)-sastojci enzima);

Funkcija proteina

1. Proteini su gradivne materije jer predstavljaju strukturnu komponentu tela i ulaze u sastav hormona, plazma proteina (albumin, globulin, fibrinogen), antitela, vitamina (triptofan, niacin), kosti, zuba hemoglobina, mišića (mioglobin),
2. Obezbeđuju rast i obnovu ćelije - esencijalni nutrijensi
3. Imaju važnu ulogu u metabolizmu: kao enzimi katalizuju mnoge biološke i hemijske reakcije, a kao neurotransmiteri omogućavaju prenošenje informacija do CNS-a feed back mehanizmom,
4. Održavaju acido-baznu i osmotsku ravnotežu (ako se smanji koncentracija proteina plazme smanjuje se i volumen krvi i dolazi do pojave edema). Imaju ulogu pufera (kada padne pH krvi /povišena kiselost/ oslobađaju se aminokiseline i omogućavaju održavanje pH 7,35-7,45, tj. pH krvi u fiziološkim granicama. Obratno kada se povisi pH krvi /smanjena kiselost/ vezuju H  i tako smanjuju pH,
5. Izvor su energije 1g proteina = 4 cal,
6. Detoksikacija organizma (enzimi).

Potrebe za proteinima

Proteini su vitalni za naše zdravlje. Međutim, za potrebe u proteinima još nije postignut konsenzus i najbolje ih je planirati tako da čine 10-15 % kalorijskog unosa/dan. Potrebe mogu biti kvantitativne (zavisi od količine azota) i kvalitativne (zavise od količine aminokiselina). The National research Caunsil trenutno smatra da su potrebe 0,8 g po kg telesne mase/dan (mešoviti, biljni i životinjski). Potrebe u proteinima mogu se definisati kao ona količina proteina koja obezbeđuje azotnu ravnotežu odraslih i pozitivan azotni bilans kod dece. Budući da čovek jede mešavinu proteina biljne i životinjske hrane, ove norme se koriguju množenjem sa koeficijentom koji se dobija kada se "indeks neto proteinske iskoristljivosti" za proteine jajeta (100) podeli sa indeksom odgovarajuće mešavine proteina. Kako se "indeks neto proteinske iskoristljivosti" mešavine proteina prosečnog dnevnog obroka Jugoslovena kreće oko 60, dnevna potreba muškarca kod strukture naše ishrane iznosi 1 g, a za odrasle žene 0.9 g na 1  kg telesne težine. Trudnicama treba dodati 6 g, a dojiljama 17 g proteina visoke biološke vrednosti (jaje, mleko).

Od ukupne dnevne količine proteina, 50 % treba da su proteini životinjskog porekla, da bi "indeks neto proteinske iskoristljivosti" mešavina u dnevnom obroku bio oko 65. Da bi se zadovoljile kvalitativne potrebe u proteinima podrazumeva se adekvatan unos 8-10 esencijalnih aminokiselina.

Test za proteinske potrebe

Kod dece pracenje telesne tezine i telesne visine, tj. pracenje njihovog rasta je najbolji pokazatelj da su potrebe za proteinima koje unose zadovoljene kako u pogledu kvantiteta tako i pogledu kvaliteta. Kod odraslih potrebe se odredjuju tehnikom poznatom kao nitrogen (azotni bilans), tj. na osnovu azotne ravnoteze. Eksperimentalno je nadjeno da se azotna ravnoteza postize sa 44-53 g proteina. Meri se kolicina azota uneta hranom i izlucena iz organizma (urinom, fecesom, znojenjem, perutanjem koze, opadanjem kose i menstrualnom krvlju kod zena).
Pozitivan bilans azota - unos azota je veci od gubitka.
Negativan azotni bilans - unos azota manji od gubitaka. 
Azotni ekvilibrijum - unos jednak gubitku.

Procena proteina u hrani

Obzirom da proteini sadrzi azot koji cini prosecno 16 % proteina u namirnicama, faktorom konverzije na osnovu azota mozemo odrediti unos proteina (16/100=6.25).
Izracunavanje grama belancevina=gram azota * 6.25
Izracunavanje gubitaka azota (proteina)
90 % azota izlucuje se urinom u obliku karbamida, masnih kiselina i kreatinina sto iznosi 8 g azota. 10 % azota izlucuje se fecesom sto iznosi 0.8 g azota. Ukupno se izluci 8.8 g. Gubitak proteina mozemo izracunati mnozenjem gubitka azota (8.8 g) sa faktorom konverzije (6.25) i to je jednako 55 g proteina. To je ujedno i sigurnosni dnevni unos. Mnoge neproteinske supstance, takodje, sadrze azot. To su slobodne aminokiseline, peptidi, urea, kreatinin, amonijak, nukleoproteini i dr. Ipak se uzima kao validna mera za procenu azotnog bilansa azot u hrani i azot u ekskretima.   
back to top

Prirodni izvori proteina

Prirodni izvori proteina su gotove sve namirnice biljnog i životinjskog porekla, s tim što se razlikuju po aminokiselinskom sastavu. Namirnice koje sadrže 8-10 esencijalnih aminokiselina u adekvatnom odnosu, tj. kompletne proteine, su jaja, mleko, meso (namirnice životinjskog porekla) i soja (namirnica biljnog porekla). Ostale namirnice ne sadrže dovoljan broj aminokiselina, ali njihovim kombinovanjem dobija se kompletan sastav aminokiselina. Ovo kombinovanje je značajno kod vegeterijanske ishrane gde se isključivo konzumiraju namirnice biljnog porekla koje nemaju kompletan aminokiselinski sastav. Inače ovakve namirnice obezbeđuju samo kvantitet, tj. zadovoljavaju potrebe u azotu (nekompletni proteini). To objašnjava zašto se toliko pažnje posvećuje vrsti proteina u namirnicama.

Procena kvaliteta proteina

Kao što je vazan kvantitet tako je važan i kvalitet proteina. Da bi se potpuno zadovoljile potrebe za belančevinama. Godinama se istraživao metod za procenu kvaliteta proteina. Danas su generalizovane tri tehnike za procenu kvaliteta proteina:

I Bioloska vrednost (procena da li protein sadrži esencijalne aminokiseline u odgovarajućem odnosu)
Ako je protein adekvatne biološke vrednosti azot će se zadržati posle apsorpcije jer su se belančevine iskoristile. Za maksimalnu apsorpciju proteina potrebno je da se proteini razlože na aminokiseline.
Da bi se izračunala biološka vrednost koristi se formula:
Količina azota zadržana u telu/količina azota apsorbovana u telu*100 %
Ako je vrednost veća od 70 % to znači da je 70 % proteina iskorišćeno.
Neto proteinska iskoristljivost nekih namirnica
Jaja 100
Meso, riba 84
Mleko 75
Krompir 71
Pirinač 57
Soja 56
Pasulj, grašak, sočivo 47
Žita 40

II Utilizacija, iskoristljivost proteina koja zavisi od apsorpcije (varenja). Izražava se formulom: Količina azota zadržanog u telu kroz Količina azota unetog hranom .

III Odnos proteinske efikasnosti procenjuje se hranjenjem eksperimentalnih životinja proteinima i praćenjem njihovog rasta. Izračunava se kao gram povećanja telesne težine na gram proteina unetog hranom.

Definisanje kvalitetnog proteina

Dobar protein je onaj koji sadrži 8-10 esencijalnih aminokiselina u proporciji adekvatnoj za naše nutritivne potrebe.On obično ima pola esencijalnih i pola neesencijalnih aminokiselina.To su proteini velike biološke vrednosti (kompletni) animalni.Tu ubrajamo proteine: jajeta, mesa, mleka, ribe.  Proteini koji se nalaze u biljnim namirnicama su proteini male biološke vrednosti (nekompletni). To su proteini: žita (nedostaje lizin); kukuruz nedostaje (lizin i triptofan); leguminoze, koštunjavo voće , povrće i dr. Kod biljnih proteina jedna ili više aminokiselinama je deficijentna i moraju se kombinovati.

Potrebe u proteinima zavise od:

-Uzrasta (u periodu rasta potrebe su veće za 10-20 %, a od 25 godine vrednosti se smanjuju;
-Pol (iste su za oba pola 0,8 g kg TT/dan)
-Nutritivni status (kod gladovanja i pothranjenih osoba potrebe su veće)
-Fiziološkog stanja
-Trudnoća i dojenje (potrebe se povećavaju za 6 g kod trudnica i 17 g kod dojilja)
-Klima (u područjima sa hladnijom klimom količina proteina se smanjuje na račun povećanja ugljenih hidrata koji će obezbediti energiju za održavanje toplote, a u mestima sa toplijom klimom treba nadoknaditi proteine koji se gube znojenjem)
-Aktivnost (kod neaktivnih osoba potrebno je obezbediti dovoljnu količinu proteina kako bi se regenerisala atrofična muskulatura, veća aktivnost ako nije praćena obilnim znojenjem zahteva samo dodatnu količinu kalorija)
-Kvalitet proteina i ukupnog energetskog unosa
-Emocionalni faktori (strah, napetost, depresija dovode do većeg izlučivanja azota)
-Bolesna stanja (stanja koja su praćena povišenom temperaturom dovode do povećanog bazalnog metabolizma, a samim tim i povećanih potreba za proteinima. Količina proteina kod određenih oboljenja određuje se na osnovu opšteg stanja i same prirode bolesti).

Varenje proteina

Varenje proteina traje dva do tri sata. Počinje u želucu pod dejstvom proteolitičkih enzima (pepsin I ili gastriksin i pepsin II ili pepsinogen) i tu dolazi do razlaganja složenog molekula proteina na velike molekule polipeptida. PH vrednost želudačnog soka je 2. U tankom crevu pod dejstvom fermenata tripsina, himotripsina i karboksipolipeptaze, koje se luče u pankreasu, dolazi do razlaganja na male polipeptide, dipeptide i aminokiseline. Ovo se odvija u duodenalnom soku čija pH vrednost iznosi 6.5. U tankom crevu razgradi se na aminokiseline 98 % proteina unetih hranom. Znači samo mali broj se ne vari i oni se apsorbuju u obliku polipeptida.

Apsorpcija

U tankom crevu proteini se apsorbuju u vidu aminokiselina, dipeptida i retko polipeptida. Apsorpcija se obavlja aktivnim transportom, što znači da je potrebna i energija da bi se proteini apsorbovali.

Metabolizam proteina

Iz lumena tankog creva aminokiseline ulaze u ćelije tankog creva uz pomoć nosača (što je obično neki protein), a odatle putem krvi odlaze u venu porte, a zatim u jetru iz koje se transportuju u druge organe gde se aminokiseline koriste za sintezu proteina koji su potrebni organizmu. Najintenzivnije se ova sinteza odvija u jetri, mišićima i sekretornim organima. Proces razgradnje počinje deaminacijom, odnosno odvajanjem amonijaka pri čemu nastaju keto kisekine i amonijak. Amonijak prelazi u ureu i izlučuje se putem bubrega (20-30 g dnevno). Na ovaj način se gube proteini ukoliko nisu potrebni za dobijanje energije. Ako su ćeliji potrebni proteini kao energetski izvor (ukoliko u ishrani nedostaju ugljeni hidrati i masti) posle deaminacije keto kiseline će se koristiti kao izvor energije. Keto kiseline lako prelaze u acetil koenzimA koji ulazi u Krebsov ciklus trikarbonskih kiselina. To je proces glukoneogeneze gde aminokiseline prelaze u glukozu i glikogen. 18 aminokiselina je sposobno da se transformise na ovaj način. Aminokiseline, takođe, mogu da se transformišu u masne kiseline procesom ketogeneze i ovako se transformiše 19 aminokiselina.

Hormonska regulacija metabolizma proteina

Hormon rasta. Ubrzava sinetezu proteina u ćelijama i porast proteina u krvi.
Insulin. Ubrzava ulazak aminokiselina u ćelije, a istovremeno transportuje i glukozu, smanjuje se upotreba aminokiselina kao energetskog izvora.
Glukokortikoidi. Smanjuju količinu proteina u tkivima, a u plazmi povećavaju  koncentraciju aminokiselina. Ova razgradnja ekstrahepatičnih proteina značajna je u keto i glukogenezi.
Testosteron. Pomaže odlaganje proteina u tkiva, naročito u mišiće, tj. pospešuje njihovu sintezu.   

Deficit proteina (proteinska malnutricija)

Kvašiorhor i marazam

Hronični nedostatak proteina u hrani, a naročito proteina životinjskog porekla naziva se Kvašiorkor. Javlja se u siromašnim i zaostalim krajevima gde su deca odmah po rođenju lišena majčinog mleka. Ovaj deficit je često kombinovan sa deficitom vitamina. Bolest je praćena gubitkom apetita, slabim varenjem, zastojem u rastu i razvoju, dispigmentacijom kose (kosa postaje bakarnocrvena), edemima stopala. Pošto se sindrom proteinskog deficita moze naći čak i kod dece koja su hranjenja majčinim mlekom, smatra se da veliku ulogu u nastanku oboljenja ima i kvalitet unetih proteina, odnosno količina aminokiselina koje sadrže sumpor (metionin).
Marazam je malnutricija koja se javlja kao mešovit sindom proteinsko-kalorijskog deficita, tzv. proteinsko-kalorijska malnutricija. Ovaj sindrom je praćen zastojem u telesnom razvoju, malom telesnom težinom i atrofijom mišića.

Prekomeran unos proteina

Kao i kod ostalih nutrijenasa, tako i suficit proteina u ishrani doprinosi stvaranju masti u organizmu, a pored toga, hrana bogata proteinima je najčešće bogata i mastima.

Usled prekomernog unosa proteina dolazi do:
-povećanja telesne težine
-dehidratacije (kada se izlučuje putem bubrega, višak proteina za sobom povlaći i veće količine vode)
-gubitak Ca (ova razmatranja su još u toku, a smatra se da prekomerna količina proteina dovodi do gubitka Ca iz kostiju i nastanka osteoporoze), npr. uzimanje suplemenata proteina bez adekvatnog unosa mlečnih prozvoda.

Modifikovani proteini tehnološkim procesima

-soja proteini kao analog mesnim proteinima
-monosodijum glutamat (dodatak supama, koji se često koristi u kineskim restoranima, a poremećaj koji nastaje usled prekomernog unosa naziva se "sindrom kineskog restorana")
-aspartam
-fenil-alanin

www.studpol.co.yu (http://www.studpol.co.yu/savetovalista/Dijetetika/proteini.htm)
Title: Odg: Proteini
Post by: Tikica on February 05, 2007, 03:02:12 PM

Koliko 100 grama odredjene namirnice sadrzi grama proteina

Meso

Govedje meso-18
Telece meso-18
Ovcije meso-17
Jagnjece meso-19
Svinjsko meso mrsavo-20
Svinjsko meso masno-15
Konjsko meso-22
Zecje meso-22
Kokosje meso-21
Guska-16
Srce-17
Bubreg-17
Jetra-21
Mozak-10
Pluca-16
Jezik-18.5
Kobasice-18
Slanina-10
Sardela-20
Jegulja-17
Sardina u ulju-20
Tunj-27
Pastrmka-19
Stuka-18.5
Jaja-13
Zumance-16.3
Belance-10.8
Kravlje mleko-3.4
Mleko u prahu-25
Pavlaka-3.5
Kackavalj polumasni-25
Kajmak-15

Masti i ulja jako malo

Hleb kukuruzni-proja-4.8
Psenicni-7
Mesani-6.3
Makaroni-12
Keks-10.7
Pirinac-5.6

Povrce:

Pasulj-21
Grasak-23
Socivo-23
Soja-37

Ostalo povrce ima izmedju 1.2-6.5

Voce

Orasi-15
Lesnik-14
Badem-21
Kesten-74
Kikiriki-27

Ostalo voce ima izmedju 0.3-4.5

Med-0.5
Dzem-0.4
Marmelada-6.3
Secer-nema


Title: Odg: Proteini
Post by: Ajax on February 07, 2007, 01:38:59 AM
A gde da nadjem ovaj kesten, tj. u kom obliku ga jedem, kesten pire ili peceni ili........? Cuo sam da je med dobar od dosta ljudi ali koliko vidim on nema bas mnogo proteina u sebi, pa me zanima za sta je dobar?
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on February 07, 2007, 01:45:34 AM
Za kesten se raspitaj od ovih ljudi sto prodaju po ulici..Kazu da je lep i pire..Caka je sto je to skupa hrana za toliko proteina i pitanje je bioloska vrednost..Nisam se nesto bas raspitivao o njemu..Za med, cisto kao zasladjivac...
Title: Odg: Proteini
Post by: Ajax on February 07, 2007, 02:05:08 AM
A jel sigurno ovo da od 100gr kestene 74 gr su proteini? Nesto mi je to mnogo veliki procenat proteina.....
Title: Odg: Proteini
Post by: Tikica on February 07, 2007, 08:44:04 AM
imas tri varijante kestena:
 
pecen (prodavci na ulicama),
kuvan (kupis ga i sam skuvas oljustis i jedes) i
kesten pire (imas ga u c marketu i maxiju ali on je dosta skup, nesto manje od 400g za 300 din, lep je ali ne vredi toliko).

Najbolje ti je ako nadjes ove ulicne prodavce pa kod njih kupis gotov pecen na zaru ili kupis sirov (mislim da je 1kg oko 80-100 din) pa ga sam ispeces u rerni!
Title: Odg: Proteini
Post by: dushe on February 07, 2007, 12:42:33 PM
Tamo gdje sam ja rodjena,ima ih koliko hoces u shumi...samo se treba spremiti i na selo...
Steta sto smo daleko
Title: Odg: Proteini
Post by: Tikica on February 07, 2007, 12:52:28 PM
postoji velika razlika izmedju divljeg i pitomog kestena!
divlji ne sme da se jede!
Title: Odg: Proteini
Post by: dushe on February 07, 2007, 01:24:19 PM
Da,postoji..ali mislim da ljudi znaju razliku izmedju divljeg i pitomog :hmm:
Title: Odg: Proteini
Post by: Tikica on February 07, 2007, 01:55:02 PM
U kestenu ima šećera, blizu 4% belančevina, oko 2% masti, dosta vitamina B1, a svega oko 5 mg% vitamina C.
Divlji kesten koji botanički uopste nije srodan pitomom kestenu, a plodovi nemaju ugodan ukus i nisu jestivi. 

Kao zanimljivost navodi se činjenica da su zbog bogatstva skrobom u nekim zemljama u toku drugog svetskog rata pokušali jesti plodove divljeg kestena uz prethodno oslobađanje od toksičnih materija. Budući da se taj postupak ne može lako izvesti dolazilo je do teških trovanja.
Title: Odg: Proteini
Post by: Pedja Petrovic on February 07, 2007, 03:42:10 PM
KESTEN JE DOBAR ZA POTENCIJU.. :i'mcool: :i'mcool:
Title: Odg: Proteini
Post by: vlada85 on February 08, 2007, 11:43:59 AM
ma suljpa je zakon...hehehe :clap: :clap:

ima proteina, a nije mnogo skup, pomaze varenje, probavu...to naravno znate vec :yes: ;D
Title: Odg: Proteini
Post by: Teletina on February 15, 2007, 12:54:37 AM
ali sto mi je cudno jer na nekim tablicama kesten uopste nema proteina tj ima li je zanemarivo


da ipak nije doslo do zabune??
Title: Odg: Proteini
Post by: Igy81 on February 15, 2007, 01:00:40 AM
KESTEN JE DOBAR ZA POTENCIJU.. :i'mcool: :i'mcool:


 :yes:
Title: Odg: Proteini
Post by: Zeka on February 24, 2007, 04:34:58 PM
Greška u tabeli, ipak...  :yes:

http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c20o5.html (http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c20o5.html)
Title: Odg: Proteini
Post by: medena on April 03, 2007, 05:31:24 PM
A sunka? rolovana sunka?  :dunno:
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on April 03, 2007, 05:52:47 PM
Greska u tabeli, ipak...  :yes:

http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c20o5.html (http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c20o5.html)

nije doslo do zabune ,ma samo 5% proteina..tako da otpada da se primenjuje kao namirnica sa gradivnim materijama..
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on April 03, 2007, 05:53:54 PM
A sunka? rolovana sunka?  :dunno:

za nekoga ko ima brz metabolizam i nema problema sa viskom kilograma moze..ovako je to junk food, tj samo za pooovremene komzumacije..
Title: Odg: Proteini
Post by: medena on April 03, 2007, 10:49:45 PM
jedemo ovsene pahuljice sa jogurtom,tako?
a sta je sa ovsenom plocicom iz Zdrave Ishrane?
lanene plocice?
makrobioticki bonZita (rucno napravljen,a ne fabricki)?  :help:
Title: Odg: Proteini
Post by: Alecita on April 04, 2007, 12:29:05 AM
Ovsene mozes i sa jogurtom(od obranog mleka) i sa vodom (ja ih licno volim tako), a mozes i same(i tako ih volim, da zvacem i prezivam). U svakom slucaju potopi ih barem 15 min ranije, ili pak ostavi preko noci, kao sto Tiki rece, pa ujutru klopaj.
Sto se tice ovsenih i lanenih plocica iz zdravih hrana, bolje ne, jer mislim da imaju dosta ulja u sebi. Onomad dok sam bila u bgdu, postojala je samo jedna vrsta ovsenih i lan plocica, tj. samo jedan proizvodjac je pisao tacan sastav, i te su cini mi se i bile skuplje od ostalih, i to je bilo samo u bas specijalizovaim radnjama za makrobiotiku ugl. a ne u ovim svastarama. E sad kako je ne znam. Ovsene su ti najbolje, "najcistije" u smislu sastava, a meni licno i ukusne. Ako skidas kile, preskoci bonzitu, uzmi jabuku!
Title: Odg: Proteini
Post by: Tikica on April 04, 2007, 12:34:56 AM
medena jel si u krizi ?  ;D
nemoj nista od tih stvari, ovsene su ti dovoljne i jabuka, grejp kad su ti dani u kojima je dozvoljen unos uh  ;)
ja licno ovsene ne mogu da jedem na suvo, mnogo su mi tvrde, a gore navedenoj kombinaciji su ok!
Title: Odg: Proteini
Post by: medena on April 04, 2007, 09:06:49 AM
@alecita

jedem ovsene pah.sa jogurtom vec 7dana, a bez jogurta nisam probala,probacu...
nisam znala da su plocice napravljene sa uljem, sad shvatam...hvala ti sto si mi pomogla... :)

@tikica

draga,nisam u krizi,ma kakvi... :)
poslusala sam te,pa me je zanimalo nesto drugo sta ima u zdravoj ishrani i kakve su ovs. i lanene plocice...  :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Tikica on April 04, 2007, 09:10:16 AM
super je sto prvo pitas pre nego sto probas  ;D  :blowkiss:
Title: Odg: Proteini
Post by: Filly on July 12, 2007, 07:00:37 PM
Usled prekomernog unosa proteina dolazi do:
-povecanja telesne tezine


Kako onda dijeta zasnovana samo na proteinima dovodi do smanjenja telesne tezine...odnosno ako jedes samo proteine mozes da smrsas i to mnogo...a to je i potvrdjeno prakticno...???
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on July 12, 2007, 07:07:07 PM
Quote
Usled prekomernog unosa proteina dolazi do:
-povecanja telesne tezine

ali ne i telesnih masti, ti mrsavis u telesnim mastima, kada dodjes samo do misicne konstrukcije, stajes
Title: Odg: Proteini
Post by: wldnbg on July 12, 2007, 11:21:05 PM
Meni ovo nije jasno-tj jasno mi je sta pise ali sam iznenadjen.."Koliko 100 grama odredjene namirnice sadrzi grama proteina:-Belance-10.8g"
Malo sam razocaran - Mislio sam da 100g belanaca sadrzi mnogo vise proteina  :boxed:
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on July 12, 2007, 11:40:07 PM
Meni ovo nije jasno-tj jasno mi je sta pise ali sam iznenadjen.."Koliko 100 grama odredjene namirnice sadrzi grama proteina:-Belance-10.8g"
Malo sam razocaran - Mislio sam da 100g belanaca sadrzi mnogo vise proteina  :boxed:


to ti je 3 jaja koliko bi zeleo da imaju proteina ta tri jaja  :)
Title: Odg: Proteini
Post by: wldnbg on July 12, 2007, 11:45:48 PM
Pa eto kad sam ziveo  u neznanju  :blush:
Nekako sam nekako zeleo da verujem da 100g belanaca ima jedno 80g belancevina   :rolleyes01:
Tj bio sam ubedjen da je belance skoro celo protein..ali eto...
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on July 12, 2007, 11:49:02 PM
Pa eto kad sam ziveo  u neznanju  :blush:
Nekako sam nekako zeleo da verujem da 100g belanaca ima jedno 80g belancevina   :rolleyes01:
Tj bio sam ubedjen da je belance skoro celo protein..ali eto...

ma jok pa vidis i sam koliko ima vode u sebi..  :dunno:
Title: Odg: Proteini
Post by: -XtReMe- on August 17, 2007, 03:50:29 PM
Bravo za text!  :clap:
Title: Odg: Proteini
Post by: ica-beograd on August 17, 2007, 11:31:56 PM
Znaci proteini i samo preteini... :rolleyes01:
Sad cu da ih klopam jos vise kad sam procitala ovaj tekst!
Ne moze da skodi,naravno sa pravilnom kombinacijom sa ostalim namirnicama... :flex:
Title: Odg: Proteini
Post by: CRonaldo on October 17, 2007, 09:21:08 PM
E jbg ja sad nisam skontao jel 100g kestenja ima 70 i nesto grama proteina il nema  :crazy: Kad odem na onaj link pise nesto 1% proteina.
Title: Odg: Proteini
Post by: Vandal on December 06, 2007, 03:34:19 PM
interesuje me, neki pricaju ovo neki pricaju ono, da li ima razlike gde se proteini rastvaraju? npr. voda, mleko, jogurt ... ima li neke razlike ili je to sve isto? (whey, soja i ostali)
Title: Odg: Proteini
Post by: Kosuta on December 06, 2007, 03:44:18 PM
E jbg ja sad nisam skontao jel 100g kestenja ima 70 i nesto grama proteina il nema  :crazy: Kad odem na onaj link pise nesto 1% proteina.

nema
Title: Odg: Proteini
Post by: Tanor on December 06, 2007, 04:26:40 PM
interesuje me, neki pricaju ovo neki pricaju ono, da li ima razlike gde se proteini rastvaraju? npr. voda, mleko, jogurt ... ima li neke razlike ili je to sve isto? (whey, soja i ostali)

Ima veze .....recimo whey ...zavisi kad uzimas ....ako je to pwm onda ide sa vodom zbog brzeg rastvaranja i protoka a ako je to uvece ,pred spavanje onda sa melekom zbog sporijeg rastvaranja,tj. apsorpcije ( valjda sam ubo izraz  :bored:)  ....
Title: Odg: Proteini
Post by: Vandal on December 07, 2007, 04:59:58 PM
aha to care razumem  ;)
Title: Odg: Proteini
Post by: CRonaldo on February 03, 2008, 12:24:49 PM
E, jedno pitanje: U tekstu pise da povecan unos proteina dovodi do deficita Ca, a ja sam cuo druge price da proteini snabdevaju telo sa dosta Ca  :dunno: Kolko vidim u tekstu nigde se ne pominje da u proteinima ima Ca, ali za svaki slucaj da pitam koja je tvrdnja tacna?
I da, ako proteini dovode do deficita Ca sta onda da se radi, da se pije mleko cesto ili je dovoljno sto jedemo Ella sir uvece?
Title: Odg: Proteini
Post by: Tanja on February 03, 2008, 02:19:35 PM
ne moze da dodje do deficita ako unosis Ca ishranom + kroz saplemente
inece, recimo brokoli imaji vise Ca nego sto ga ima u mleku
Ca je potreban za metabolizam proteina ... znaci morao bi da imas unos Ca = maltene nuli pa da da dodje do toga da se vuce kalcijum odande odakle ne treba ;)
Title: Odg: Proteini
Post by: CRonaldo on February 03, 2008, 07:42:30 PM
A u kojoj jos hrani ima Ca posto brokoli mi se bas ne jede  :nonono: ? A nevezano za Ca inace koliko valja piti mleka na dan posto u nekoj temi sam procitao da ako je krava bila steona onda mleko sadrzi dosta estrogena?
Title: Odg: Proteini
Post by: Tanja on February 03, 2008, 11:58:07 PM
Mleko ne bi bas trebalo na litre da se pije, casa do dve dnevno je OK ako ga volis i prija ti (ti i mozes jer nabacujes masu) a za steone krave ne znam sta da ti kazem ;D Recimo da imas krave za davanje mleka i krave za davanje telica :ll: Sem sto mleko i mlecni proizvodi sadrze Ca, zelene povrcke ga sadrze, pa ga ima zatim u orasima, bademima, lesnicima, suvom vocu ...
Title: Odg: Proteini
Post by: Tiya on February 26, 2008, 11:31:05 AM
Najbogatiji su izvori kalcija mlijeko i mliječni proizvodi te sardine, posebno zajedno s kostima. Bogati izvori su i soja, sojino brašno, crvena paprika i školjke dagnje i orašasti plodovi.

Title: Odg: Proteini
Post by: lokk1 on September 03, 2008, 03:32:08 AM
A u kojoj jos hrani ima Ca posto brokoli mi se bas ne jede  :nonono: ? A nevezano za Ca inace koliko valja piti mleka na dan posto u nekoj temi sam procitao da ako je krava bila steona onda mleko sadrzi dosta estrogena?

to ima vishe ubrizganih hormona od bine mr.O :D :D ... ali pocheo sam sa 2l mleka dnevno u proseku dnevno i josh ne gledam sapunice tako da... :D rekao bih da je sigurno :D donekle
Title: Odg: Proteini
Post by: bebac on January 06, 2009, 10:50:16 PM
Imam jedno pitanje, možda će neko reći „ne zamaraj se glupostima“ ali mene ZANIMA kako je bolje.
Radim na poslu gde sam u mogućnosti da jedem npr na svaka 1/2/3 h u zavisnosti kako odredim, e sad me zanima jel je bolje npr jesti na svaka 1,5h ili 3h, pitam zato jer ako u obroku unesem npr mladi sir + maslinovo ulje, dali će ako npr. nakon 1,5h ponovni obrok usporiti absorciju Proteina i maltene ni minut vremena neću biti bez proteina.
Cilj  mi je ubrzati metabolizam što je moguće više sa malim obrocima, tako ću nivo insulina držati pod kotrolom i povoljniji učinak na ugradnju i metabolizam.
Po meni je nekako bolje stalni dotok proteina pa i na svakih 1,5h u malim obrocima, e sad me zanima vaše mišljenje.
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on January 06, 2009, 11:04:02 PM
Quote
mladi sir + maslinovo ulje
ovo je losa kombinacija jer  oba sluze za slicnu namenu,
bolje je da dodajes jedno ili drugo uz meso, belanca, whey itd..
naravno ovo vazi ,ako je u pitanju low karb ili keto dijeta.
ubrzanje metabolizma se ne postize samo cestim obrocima, ima tu dosta fora i forica.
Title: Odg: Proteini
Post by: bebac on January 06, 2009, 11:12:43 PM
ovo je losa kombinacija jer  oba sluze za slicnu namenu,
bolje je da dodajes jedno ili drugo uz meso, belanca, whey itd..
naravno ovo vazi ,ako je u pitanju low karb ili keto dijeta.
ubrzanje metabolizma se ne postize samo cestim obrocima, ima tu dosta fora i forica.


Ma OK Lazicu nisam mislio samo sa ovim da ubrzam metabolizam, nego sa ovim da ga još malo ubrzam, znam ja podosta forica za ubrzavanje ali kad se više njih ispoštuje...turbo dizel :)
Title: Odg: Proteini
Post by: mikoshmarinin on January 06, 2009, 11:25:42 PM
ovo je losa kombinacija jer  oba sluze za slicnu namenu,
bolje je da dodajes jedno ili drugo uz meso, belanca, whey itd..
naravno ovo vazi ,ako je u pitanju low karb ili keto dijeta.
ubrzanje metabolizma se ne postize samo cestim obrocima, ima tu dosta fora i forica.

U kom smislu za slicnu namenu?
Title: Odg: Proteini
Post by: bebac on January 06, 2009, 11:30:54 PM
U kom smislu za slicnu namenu?

Misli na usporavanje proteina, kazeina ima u siru + maslinovo ulje da ga još uspori, misli da nije potrebno, mada ako se uzima u manjoj količini a više puta mislim da je OK.
Title: Odg: Proteini
Post by: mikoshmarinin on January 06, 2009, 11:37:24 PM
Pitam jer se meni bar 1-2 obroka dnevno baziraju na mastima + posnom/mladom siru.

Pretpostavljam da bi onda najbolje bilo da to jedem samo pre spavanja.

Hvala na odgovoru :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Hans on January 07, 2009, 12:17:06 AM
Misli na usporavanje proteina, kazeina ima u siru + maslinovo ulje da ga jos uspori, misli da nije potrebno, mada ako se uzima u manjoj kolicini a vise puta mislim da je OK.

nece kazein usporiti nego mast iz sira,ne brini ti nista 5-6 obroka dnevno je sasvim dovoljno,ne rezes se za takmicenje i nemas bf ispod 10 da sad moras o tome da brines...stanji kalorije i pici
Title: Odg: Proteini
Post by: noks on January 16, 2009, 11:57:27 PM
da li ima neko pravilo koliko grama proteina u odnosu na kilograme dnevno?
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on January 16, 2009, 11:59:56 PM
nema univerzalne formule ..pretpostavlja se da je 1 gr minimum..
Title: Odg: Proteini
Post by: noks on January 17, 2009, 01:43:53 AM
hvala!
Imam jos jedno pitanje, zasto niko ne spominje onaj krvav ili polu ziv biftek??? cuo sam da to sadrzi dosta proteina?!
Title: Odg: Proteini
Post by: r3d on February 24, 2009, 11:42:06 AM
Isto proteina ima i krvav i ugljenisan :D 
Title: Odg: Proteini
Post by: Chivas on February 24, 2009, 11:55:54 AM
Isto proteina ima i krvav i ugljenisan :D 

ja ne znam sigurno ali termicka obrada ne ubija proteine,bar ne bi trebala...
Title: Odg: Proteini
Post by: Spartak on February 24, 2009, 12:06:51 PM
ja ne znam sigurno ali termicka obrada ne ubija proteine,bar ne bi trebala...
ubije minimalno
Title: Odg: Proteini
Post by: Herbie on February 24, 2009, 11:28:22 PM
koje su to jos fore za ubrzavanje metabolizam osim cestih obroka i naravno treninga?
Title: Odg: Proteini
Post by: CRonaldo on March 10, 2009, 11:15:10 PM
Jel moze da se jede povrce i ella sir pred spavanje? Recimo sangarepa i ella? :)

A i mislim povrce je vlakno koje ce pomoci da se ella svari zar ne, zato se i jede povrce na dijeti jer bi se zapusila guzica od samog mesa  :dunno:

Posto kad jedem samu ellu treba mi sto godina da je pojedem  :hitself:
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on March 10, 2009, 11:20:06 PM
sargarepa ne
Title: Odg: Proteini
Post by: CRonaldo on March 11, 2009, 12:08:06 AM
sargarepa ne

moze objasnjenje zbog cega?
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on March 11, 2009, 12:13:11 AM
ima boljih izvora vlakana..
Title: Odg: Proteini
Post by: CRonaldo on March 11, 2009, 12:24:49 AM
jedino sargarepa mi je dostupna imam je par kg :) i tursija i kiseli kupus :) jbg gde sad da nadjem zelenu salatu  :lol:

ma sta fali bole me uvo za to kolko ima vlakana bitno da ne smeta nicemu jel da? a i dobra je za vid :p
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on March 11, 2009, 12:29:49 AM
da..ali njen GI se krece od 16-92.pa ti gledaj u pasulj koja je to sorta  :innocent:
Title: Odg: Proteini
Post by: CRonaldo on March 11, 2009, 12:52:55 AM
au jbt nisam to znao  :bored: znaci ako je ukusna da ne jedem  :lol:

a jel moze tursija ili kiseli kupus? sta jos ima da se jede od povrca zimi a da nije ultra skupo jer se uvozi iz pm?
Title: Odg: Proteini
Post by: Uros B70 on March 16, 2009, 09:27:16 AM
Našao sam podatak na http://www.fitness-fit.hr/jaja.html da u jednom belancetu ima 11gr proteina!! Malo mi to deluje mnogo pa da pitam da li je tačno?
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on March 16, 2009, 09:29:33 AM
Nasao sam podatak na http://www.fitness-fit.hr/jaja.html da u jednom belancetu ima 11gr proteina!! Malo mi to deluje mnogo pa da pitam da li je tacno?
Napomene     
* Navedene vrijednost se odnose na količinu od 100g
* UH = Ugljikohidrati

 ;)
Title: Odg: Proteini
Post by: Uros B70 on March 16, 2009, 09:57:47 AM
A da, kad ne čitam lepo... :blush: Hvala Laziću!  ;) A koliko onda ima u jednom belancetu, oko 5gr?
Title: Odg: Proteini
Post by: kwon on March 17, 2009, 04:21:48 AM
3-4 g, zavisno od velicine
Title: Odg: Proteini
Post by: FlexWheeler2 on March 22, 2009, 04:06:36 PM
procitao sam negde da ne valja jesti u jednom obroku vise vrsta proteina tj na primer meso i sir itd.... jel moze neko malo da mi pojasni zbog cega to nije dobro??? malo sam zbunjen u vezi sa tim..... :dunno:
Title: Odg: Proteini
Post by: NeWeN_Rs on March 22, 2009, 06:58:04 PM
procitao sam negde da ne valja jesti u jednom obroku vise vrsta proteina tj na primer meso i sir itd.... jel moze neko malo da mi pojasni zbog cega to nije dobro??? malo sam zbunjen u vezi sa tim..... :dunno:
e to sam i ja negde slicno prcito... :yes:
bas me zanima jeli to tacno...  :dunno:
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on March 22, 2009, 09:07:01 PM
procitao sam negde da ne valja jesti u jednom obroku vise vrsta proteina tj na primer meso i sir itd.... jel moze neko malo da mi pojasni zbog cega to nije dobro??? malo sam zbunjen u vezi sa tim..... :dunno:
Kalcijum iz sira usporava apsorbciju gvozdja iz mesa... :)
Title: Odg: Proteini
Post by: NeWeN_Rs on March 23, 2009, 11:57:07 AM
meni je stari prico kad je bio u vojsci u JNA... da je upozno jednog bb..koji je bio stvarno ogroman u to vreme i izlazijo je tada na tkmicenja.... kaze da je najvise jeo kuvanu govedinu i pijo jogurt...mada nije to sve sto je jeo... to je samo promer...
Kalcijum iz sira usporava apsorbciju gvozdja iz mesa... :)
a ti si naveo da kalcijum iz sira usporava apsorciju, to morad da vazi i za jogurt....
to mora da nisu znali tada...
a mozda i to nije isrina.... neznam videcemo sta kaze lazic...  :dunno:
Title: Odg: Proteini
Post by: Spartak on March 23, 2009, 12:54:03 PM
meni je stari prico kad je bio u vojsci u JNA... da je upozno jednog bb..koji je bio stvarno ogroman u to vreme i izlazijo je tada na tkmicenja.... kaze da je najvise jeo kuvanu govedinu i pijo jogurt...mada nije to sve sto je jeo... to je samo promer...a ti si naveo da kalcijum iz sira usporava apsorciju, to morad da vazi i za jogurt....
to mora da nisu znali tada...
a mozda i to nije isrina.... neznam videcemo sta kaze lazic...  :dunno:
ma lozi te tenssa,
ja to radim vec godinama i unosim od 250-300gr proteina dnevno...
Title: Odg: Proteini
Post by: NeWeN_Rs on March 23, 2009, 06:13:02 PM
ma lozi te tenssa,
ja to radim vec godinama i unosim od 250-300gr proteina dnevno...
HVALA STARI ;)
E jest bezobrezan taj tenssa  :lol: :lol: :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: FlexWheeler2 on March 24, 2009, 09:08:52 PM
ma lozi te tenssa,
ja to radim vec godinama i unosim od 250-300gr proteina dnevno...
cekaj sad ne razumem jel dobro da se unose zajedno mlecni proizvodi i meso ili ne??? :dunno:
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on March 24, 2009, 10:08:08 PM
Usporava gvozdje iz mesa, ne i proteine.  :)
Title: Odg: Proteini
Post by: FlexWheeler2 on March 26, 2009, 01:51:04 AM
znaci moze da se jede sve :clap:
Title: Odg: Proteini
Post by: Spartak on March 26, 2009, 03:22:06 AM
cekaj sad ne razumem jel dobro da se unose zajedno mlecni proizvodi i meso ili ne??? :dunno:
sir da, mlijeko ne bi preporucio
Title: Odg: Proteini
Post by: NeWeN_Rs on March 26, 2009, 05:06:04 PM
sir da, mlijeko ne bi preporucio
a sto mleko ne...znam da ima dosta lektoze...
al negde sam procito...e sad nezanma jel to tacno, da Arnold pio po 6litaja mleka i oko20 do 30
komad jaja kad je radio masu.... neznam dali st vi culi o tom ista :dunno:
kao navodno arnold je imo starce na farmi, pa mu je to dobro doslo...krave su mu presusile :lol:
ja sam ga znao popiti nekad 1 do 2 litere kad sam na masi....
nemogu da nepopijem barem casu mleka..
a strasno volim mleko...sad popijem do 1do2 case jbg. defka se radi....
a i nemam tko brz metabolizam ko nekad... da jedem sta sam hteo,a nikda nisam bio debo... :yes:
Title: Odg: Proteini
Post by: FlexWheeler2 on March 27, 2009, 02:49:33 AM
ok hvala na savetu, pokusacu da unosim odvojeno razlicite proteine ;)
Title: Odg: Proteini
Post by: Chivas on March 27, 2009, 02:58:24 AM
vidis new ja sto sam starij to mi lakse s hranom.U osnovnjaku sma bio bucko.U srednjoj to polako odlazilo,a jos kad sam poceo s teretanom...

Ali opet meni se cini da je moj glavni razlog bio taj sto sma bio dosta bolestan i u osnovnoj nije bilo razreda u kojem sam imo manje od 250 sati izostanaka.Taman kad sma kreno u teretanu i zdravlje se nesto smirilo,ali evo sad me uhebalo hebenica i taman kad se oporavim od ovoga(vec 4 mj sam bolovanje) imam jos jednu operaciju i tako da sma do kraja ove godine OUT
Title: Odg: Proteini
Post by: Spartak on March 27, 2009, 08:31:22 AM
a sto mleko ne...znam da ima dosta lektoze...
al negde sam procito...e sad nezanma jel to tacno, da Arnold pio po 6litaja mleka i oko20 do 30
komad jaja kad je radio masu.... neznam dali st vi culi o tom ista :dunno:
kao navodno arnold je imo starce na farmi, pa mu je to dobro doslo...krave su mu presusile :lol:
ja sam ga znao popiti nekad 1 do 2 litere kad sam na masi....
nemogu da nepopijem barem casu mleka..
a strasno volim mleko...sad popijem do 1do2 case jbg. defka se radi....
a i nemam tko brz metabolizam ko nekad... da jedem sta sam hteo,a nikda nisam bio debo... :yes:
mozda dok je bio mlad i nedefinisan,
kasnije, onakvu formu nije mogao postici sa 6l mlijeka. Tu su se cherupale kile i kile mesa i mnogo jaja
Title: Odg: Proteini
Post by: NeWeN_Rs on March 27, 2009, 05:57:33 PM
vidis new ja sto sam starij to mi lakse s hranom.U osnovnjaku sma bio bucko.U srednjoj to polako odlazilo,a jos kad sam poceo s teretanom...

Ali opet meni se cini da je moj glavni razlog bio taj sto sma bio dosta bolestan i u osnovnoj nije bilo razreda u kojem sam imo manje od 250 sati izostanaka.Taman kad sma kreno u teretanu i zdravlje se nesto smirilo,ali evo sad me uhebalo hebenica i taman kad se oporavim od ovoga(vec 4 mj sam bolovanje) imam jos jednu operaciju i tako da sma do kraja ove godine OUT
a izvini.. aksmem da pitam a sto ides na operaciju... :bored:
procito sam da si bio bolestan u par tema al nisam skonto u cemu je problem sta operises.. :dunno:
ako nije tajna :rolleyes01:
nisam bas tako sklon debljanju. nego malo mi metabolizam kao da je stao...
al razdrmacu ja njega... :lol:

Jeste, Spartak... mora da je covek letio za svakom kokosi na farmi,
gledajuci kad ce snjeti jaje... :lol:  :lol: :lol:
bijo je glavni neprijatelj br.1 kao kobac kruzio po farmi... :lol:
jos ako mu legne koje tele mjesecno eeee lako je bilo njemu :evillaugh:
Title: Odg: Proteini
Post by: lokk1 on May 01, 2009, 01:58:58 AM
mozda dok je bio mlad i nedefinisan,
kasnije, onakvu formu nije mogao postici sa 6l mlijeka. Tu su se cherupale kile i kile mesa i mnogo jaja

Milk is for babies. When you grow up you have to drink beer .. 

nuf said
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on May 29, 2009, 10:42:27 PM
mleko je dobar izvor proteina i ne treba ga izbacivati na ishrani za masu

Btw chivas je imao udes ..
dobio je neke tumore koliko sam skontao i bas zajebano imao je mnogo nekih operacija.. sto je drasticno uticalo na njegov rad u teretani.. jbga  :(
Title: Odg: Proteini
Post by: warmaster on June 14, 2009, 06:56:57 PM
Ja bez mleka ne mogu da zamislim da mi prodje dan ;) Popijem L 0.5% MM sto mi pruzi dodatnih 30g proteina na 150g koje mesom i jajima konzumiram ^^
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on June 14, 2009, 10:13:27 PM
Sasvim solidan unos na tvojih 71 kg :)
Nemam para za mleko.. kilo mesa i 12+ jaja,1.5 ella i 3-4 scoopa wheya sam poceo jesti svaki dan
Title: Odg: Proteini
Post by: Tanor on June 14, 2009, 10:45:29 PM
kilo mesa i 12+ jaja,1.5 ella i 3-4 scoopa wheya sam poceo jesti svaki dan

Ne mogu ni zamisliti kako izgledas onda ... mada priznajem da bi voleo to videti,da se divim malo.
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on June 14, 2009, 10:49:33 PM
Ne mogu ni zamisliti kako izgledas onda ... mada priznajem da bi voleo to videti,da se divim malo.
jel mi se cini ili si ti veceras nesto
ANGRY SO ANGRY!!!

sigurno da ne izgledam lose :) Al kao sto sam rekao od skoro sam sve pojacao i poceo ulagati mnogo vise zato sto tezim necemu mnogo boljem..
Title: Odg: Proteini
Post by: Tanor on June 14, 2009, 10:56:42 PM
jel mi se cini ili si ti veceras nesto
ANGRY SO ANGRY!!!

sigurno da ne izgledam lose :) Al kao sto sam rekao od skoro sam sve pojacao i poceo ulagati mnogo vise zato sto tezim necemu mnogo boljem..

Nisam  :) nego kad jednostavno procotam neke stvari glava me zaboli.

Sto se tice ovog tvog ..pa jel ti vidis koja je to kolicina hrane,proteina?Mislim da "malo" preterujes ali dobro,tvoja stvar :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on June 14, 2009, 11:06:37 PM
ne znam sta podrazumevas pod tim "Malo preterujes" moguce su 2 stvari
1. da lazem kolko jedem
2. da je previse za mene
al cini mi se da je blize prvoj.. jedino ako hoces da ti slikam svaki dan sta sam kupio :) Sto se mesa i jaja tice svaki dan je ovako... elle ponekad nestane zato sto nemam ovde da kupim .. tek sam poceo ovako sa bas pojacanom ishranom.. . trenutno je situacija takva da "ima se, moze se" obroci nisu uopste veliki nego su cesti :S
Title: Odg: Proteini
Post by: Tanor on June 14, 2009, 11:13:47 PM
ne znam sta podrazumevas pod tim "Malo preterujes" moguce su 2 stvari
1. da lazem kolko jedem
2. da je previse za mene
al cini mi se da je blize prvoj.. jedino ako hoces da ti slikam svaki dan sta sam kupio :) Sto se mesa i jaja tice svaki dan je ovako... elle ponekad nestane zato sto nemam ovde da kupim .. tek sam poceo ovako sa bas pojacanom ishranom.. . trenutno je situacija takva da "ima se, moze se" obroci nisu uopste veliki nego su cesti :S

Ma nije problem jesi ti to kupi ili ne :) Nego jbt je vidis ti kolko tu ima proteina? A kolko ti imas kg ? Necu stvarno ulaziti u dubinu toga,ali realno neko ko se tako hrani trebao bi imati sasvim pristojan izlgeg,da tako kazem :) da ne ofujem vise,sve najbolje u buducem periodu  :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on June 14, 2009, 11:22:14 PM
Hvala :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Uros B70 on June 15, 2009, 03:13:40 PM
Nemam para za mleko.. kilo mesa i 12+ jaja,1.5 ella i 3-4 scoopa wheya sam poceo jesti svaki dan

~450 gr proteina dnevno! Toliko pro bb unose... :clap:
Ja nategnem max ~220 dnevno dnevno na 79kg...
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on June 15, 2009, 03:39:04 PM
Majke ti kako si dobio 450 ahhaah! to su belanca! U kad bi bilo 450 bilo bi lepo :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on June 15, 2009, 03:41:09 PM
meso 200grama
12 belanaca 36grama
i ellu kako kad ima al to je oko 70-100grama
Nesto preko 300
Title: Odg: Proteini
Post by: Tanor on June 15, 2009, 07:41:35 PM
i ellu kako kad ima al to je oko 70-100grama

1.5 iliti jedna ipo ella ima skoro 150g proteina.

Title: Odg: Proteini
Post by: Uros B70 on June 15, 2009, 07:47:55 PM
1.5 iliti jedna ipo ella ima skoro 150g proteina.


Ima proteina 12gr/100gr(Ella)
meso 200grama
12 belanaca 36grama
i ellu kako kad ima al to je oko 70-100grama
Nesto preko 300
A gde isparise 3-4 merice whey-a. To je jos skoro 100 gr.
Nema veze, offujemo bez razloga...
Title: Odg: Proteini
Post by: Tanor on June 15, 2009, 07:54:17 PM
Da,tek sad vidim sta sam napisao ..racunao sam da je ella od kg.
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on June 15, 2009, 08:01:55 PM
hoces da saljem sliku svaki dan?  pobrisi posle ove glupe comments.. kao sto sam rekao ovako se hranim manje od nedelju dana .. preko 3gr po kg samo izhrabe.. ne ppaniram sigurno ovako cele god.. nema se.. nego ono hardcore pre letovanja,
Title: Odg: Proteini
Post by: Spartak on June 15, 2009, 08:44:55 PM
hoces da saljem sliku svaki dan?  pobrisi posle ove glupe comments.. kao sto sam rekao ovako se hranim manje od nedelju dana .. preko 3gr po kg samo izhrabe.. ne ppaniram sigurno ovako cele god.. nema se.. nego ono hardcore pre letovanja,
a whey ne racunas? hehe,
Title: Odg: Proteini
Post by: nemanja1234 on July 07, 2009, 09:46:24 AM
Ne znam koja jaja (koja je tezina, to pise na kutiji) jedes, ali 12 belanaca ima mnogo vise od 36g proteina.
I ja sam se pitao koliko u jednom jajetu ima zumanca, a koliko belanca i pre para dana sam uzeo da izmerim. Skuvao sam 4 jaja (Jaja su TiMKOK, klasa S, onaj plavi kvadratic i svako jaje je tesko 70-65g, cena 135 din u maxiju). Izmerio ih posle kuvanja (pre ljustenja), onda ih oljustio i izmerio. A zatim "hiruski" odvojio belance od zumanca i svaki posebno merio. Inace koristio sam Elite elektronsku vagu, cija odstupanja su +/- 1g, i sve sam merio dva puta. I evo rezultata (tezina naravno u gramima):
celo, oljusteno, belance, zumance:
69       60            44         16
68       61            45         16
67       59            44         16
           60            45         15
Poslednje jaje sam zaboravio da izmerim celo  :blush:
E sad ako 100g belanca ima 11g proteina, to znaci da jedno belance (kod jaja koja su oko 70g) ima 4.895 grama.

Pa eto, valjda ce jos nekom da posluzi.
Title: Odg: Proteini
Post by: Steki on July 07, 2009, 10:01:59 AM
boky_la , 12 jaja(belanca) ima 48 gr proteina, a jedno celo jaje ima 7 gr pro, dok je belanac 4 gr prot.
Title: Odg: Proteini
Post by: nenadns on July 07, 2009, 10:50:52 AM
belance je 3 a zumanac 4
Title: Odg: Proteini
Post by: Steki on July 07, 2009, 11:45:50 AM
pa da celo jaje 4 + 3 = 7
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on July 11, 2009, 06:24:04 PM
jaja(belanca) koja ja kupujem imaju 3grama proteina posto su veoma mala
Title: Odg: Proteini
Post by: Vojkan on July 11, 2009, 08:02:45 PM
Al ste usli u nauku...cudo imate vremena da u stvari jedete.
Title: Odg: Proteini
Post by: Kosuta on July 11, 2009, 08:20:13 PM
Al ste usli u nauku...cudo imate vremena da u stvari jedete.


 :lol: :lol: :lol: bas tako, cemu opterecivane kada je belance oko 3gr proteina, 1+- neka je, dnevno da pojedete 10kom, nista ne menja taj 1  :rolleyes01:
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on July 14, 2009, 02:20:36 PM
Neko bese racunao na forumu da sitnija jaja imaju vise proteina od krupnijih za iste pare. Naime, sitnija jaja imaju dosta mali zumanac pa manje otpada. Tako da vidite sta vam se isplati vise. Vaga najbolje kaze :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on July 14, 2009, 07:55:28 PM
za koji % je manji zumanac, za isti % je manji i belanac po mojoj nekoj logici :S
Title: Odg: Proteini
Post by: Und3i2c0v3i2 on July 14, 2009, 09:41:12 PM
ja ti savetujem da ni ne pocinjes sa slobabob-om  :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on July 14, 2009, 10:48:55 PM
Hahaha. Nisam znao da me FBI prati. Dobijas autogram na kucnu adresu.
U principu ja kupujem veca jaja. To sto kazes koji gram gore dole je nebitna stvar
Title: Odg: Proteini
Post by: nenadns on July 14, 2009, 11:57:30 PM
po mojoj logici jedes i zumanac i belanac pa se ne brines sta treba da bacis   :)
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on July 15, 2009, 08:16:21 AM
Hehe nenadns jedes ali pazis koliko. Udarice holesterol u 10 za 5 dana ako ne i brze :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: lokk1 on July 15, 2009, 11:14:56 AM
Udarice holesterol u 10 za 5 dana ako ne i brze :lol:

a jel ?? aj ako neko zna tachno temu nek stavi text shto je sele c/p o tome ... jbt ovo o zumancima treba u sticky ljudi misle da ce se poizvrtati od infarkta od 3 zumanceta ..  :crazy: :crazy:
Title: Odg: Proteini
Post by: Kosuta on July 15, 2009, 11:18:32 AM
E'o, sav kredit ide Seletu, ona copy rights prava i sl  :lol:


Quote from: Sele
During my university years, I used to frustrate my parents by throwing away egg yolks and eating only the whites. No worries, I thought, as my parents just didn't know enough to realize that I was reducing my risk of heart disease by avoiding cholesterol. Looking back, I'm sure that my parents were wondering how I could so easily toss away egg yolks that their families were able afford only a few times a year in Korea in the 1940s.

Today, I am grateful to have a better understanding of the relationship between cholesterol and my health. How about you? Are you afraid of having high cholesterol? Are you throwing away your egg yolks because you think it's good for your health? Are you taking cholesterol-lowering medication or considering it?

If you answered yes to any of these questions, I hope that you will consider the work of Uffe Ravnskov, MD, PhD, author of The Cholesterol Myths : Exposing the Fallacy that Saturated Fat and Cholesterol Cause Heart Disease. I consider Dr. Ravnskov to be the world's leading expert on the relationship between cholesterol and human health.


Cholesterol is not a deadly poison, but a substance that is absolutely necessary for you to be healthy. High cholesterol itself does not cause heart disease.
People who have low blood cholesterol have the same rates of heart disease as people who have high blood cholesterol.
The cholesterol found in your blood comes from two sources: cholesterol in food that you eat and cholesterol that your liver makes from other nutrients. What's interesting is that the amount of cholesterol that your liver produces varies according to how much cholesterol you eat. The more cholesterol you eat, the less your liver produces. And vice versa - the less cholesterol you eat, the more your liver produces. This is why a low cholesterol diet does not decrease a person's blood cholesterol by more than a few percent.
Drugs that solely lower your cholesterol do not decrease your risk of dying from heart disease, nor do they increase your lifespan. These drugs pose dangers to your health and may decrease your lifespan.
The newer cholesterol-lowering drugs - called statins - do reduce your risk of heart disease, but through mechanisms that are not related to lower blood cholesterol. Unfortunately, statins like lipitor, mevacor, zocor, pravachol, and lescol are known to stimulate cancer in rodents.

I hope that you will join me in never throwing away another egg yolk.

Ipak zbog kolicine masti i kalorija prporucujem na svakih 5 bjelanaca 1 zumanjce!!!
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on July 15, 2009, 11:42:15 AM
Meni nutricionista rekao 2 zumanceta nedeljno.....
Title: Odg: Proteini
Post by: Tanor on July 15, 2009, 11:47:43 AM
Ti onda jedi tako.
Title: Odg: Proteini
Post by: nenadns on July 15, 2009, 03:18:44 PM
reci nutricionisti  da nabije diplomu tamo gde sunce ne sija...
Title: Odg: Proteini
Post by: Steki on July 15, 2009, 03:56:39 PM
brate jedi onda 4 cela i 5 belanca ako neces da rizikujes.
Title: Odg: Proteini
Post by: LARY on July 15, 2009, 05:41:27 PM
ko je zavrsio medicinsku skolu ucio je da je dnevna mera jedno zumance zbog holesterola,mada nova istrazivanja pokazuju  suprotno.
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on July 15, 2009, 06:12:26 PM
Vidim da ovde ima dosta skolovanih ljudi. :lol: Kad mi pokazete diplomu nekog od 3 univerziteta u Srbiji mogu da vam poverujem u ono sto govorite. :lol:
Sto se same kolicine proteina tice ja licno ne jedem zumanca i bacam ih. Spreman sam da se odreknem 4gr proteina iz zumanceta i to je to. To su moja ubedjenja, razmisljanja i stavovi. Nikome ne namecem svoje. Znam provereno da recimo od 30 do 40 zumanceta pojedeng za 4 dana holesterol mogu duplo povecati iznad gornje granice. Vi koji jedete zumanca malo vise nego sto bi trebalo proverite krvnu sliku :lol:
A prenecu nutricimisti to za diplomu. :-)
Title: Odg: Proteini
Post by: lokk1 on July 15, 2009, 07:17:49 PM
Znam provereno da recimo od 30 do 40 zumanceta pojedeng za 4 dana holesterol mogu duplo povecati iznad gornje granice. Vi koji jedete zumanca malo vise nego sto bi trebalo proverite krvnu sliku :lol:
A prenecu nutricimisti to za diplomu. :-)

e vidish ja kad treniram jedem bar 10ak jaja celih dnevno .. najlakshe mi je tako uneti prot ... i zamisli josh sam ziv .. a krvnu sliku redovno proverava .. a tebe , po ko zna koji put , NIKO NE TERA da jedesh zumanca ... samo gazi .. al opet nema potrebe da ovde lupetash kako ce neko umreti ako pojede vishe od 2-3 zumanceta dnevno ..
Title: Odg: Proteini
Post by: Und3i2c0v3i2 on July 15, 2009, 07:37:15 PM
nisu samo proteini, zumance je puno vitamina i dobrih masti a holesterol ti je potreban
Title: Odg: Proteini
Post by: Hans on July 15, 2009, 08:08:35 PM
Vidim da ovde ima dosta skolovanih ljudi. :lol: Kad mi pokazete diplomu nekog od 3 univerziteta u Srbiji mogu da vam poverujem u ono sto govorite. :lol:
Sto se same kolicine proteina tice ja licno ne jedem zumanca i bacam ih. Spreman sam da se odreknem 4gr proteina iz zumanceta i to je to. To su moja ubedjenja, razmisljanja i stavovi. Nikome ne namecem svoje. Znam provereno da recimo od 30 do 40 zumanceta pojedeng za 4 dana holesterol mogu duplo povecati iznad gornje granice. Vi koji jedete zumanca malo vise nego sto bi trebalo proverite krvnu sliku :lol:
A prenecu nutricimisti to za diplomu. :-)


zumance nema 4 nego jedva 2 grama proteina,a belance 3-4
Title: Odg: Proteini
Post by: vuksa on July 15, 2009, 08:11:42 PM
Quote
zumance nema 4 nego jedva 2 grama proteina,a belance 3-4

da ali ti nemas diplomu sa jednog od 3 univerziteta u srbiji tako da taj tvoj odgovor filipe mozes da nabijes u guzicu :lol: :lol: :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: nenadns on July 15, 2009, 08:46:53 PM

zumance nema 4 nego jedva 2 grama proteina,a belance 3-4

ima zumance vise proteina nego belance...
Title: Odg: Proteini
Post by: sermanden on July 15, 2009, 11:51:03 PM
I ja sam tako cuo tj. procitao
Title: Odg: Proteini
Post by: milanceolympia on July 16, 2009, 12:13:32 AM
Quote
e vidish ja kad treniram jedem bar 10ak jaja celih dnevno

takodje.....

Quote
Vi koji jedete zumanca malo vise nego sto bi trebalo proverite krvnu sliku

i sta ti znas kakva je necija krvna slika...?
ja je redovno kontrolisem i sve je ok...

bas kao sto und rece nema zumance samo to sto ti mislis...
i niko te ne tera da ih jedes...
omg omg...
Title: Odg: Proteini
Post by: sermanden on July 16, 2009, 12:27:52 AM
odakle si te citate iscupao  :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: Hans on July 16, 2009, 02:30:53 AM
da ali ti nemas diplomu sa jednog od 3 univerziteta u srbiji tako da taj tvoj odgovor filipe mozes da nabijes u guzicu :lol: :lol: :lol:

milanovu?  :blush:
Title: Odg: Proteini
Post by: Hans on July 16, 2009, 02:32:24 AM
ima zumance vise proteina nego belance...

u savrsenom slucaju da,ali ne u ovom slucaju gde mi jedemo jaja kokoski koje se tove bog-zna-cime...kao sto savrseno zumance ima gro omega 3,u ovim sto mi jedemo nema ni traga O3...
Title: Odg: Proteini
Post by: milanceolympia on July 16, 2009, 09:33:55 AM
odakle si te citate iscupao  :lol:

iskustvo je moc... :lol: :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: Vojkan on July 16, 2009, 11:02:13 AM

i niko te ne tera da ih jedes...


Srecom si i ovo napisao.

Za neke ljude izgleda ne postoje autoriteti inace se nebi ignorisale poslednje dve tri strane ove teme:
http://www.exyu-fitness.com/forum/index.php/topic,993.40.html
Title: Odg: Proteini
Post by: nenadns on July 16, 2009, 11:33:42 AM
u savrsenom slucaju da,ali ne u ovom slucaju gde mi jedemo jaja kokoski koje se tove bog-zna-cime...kao sto savrseno zumance ima gro omega 3,u ovim sto mi jedemo nema ni traga O3...

ovo je zapravo veoma moguce...iako u nutritional factsu za jaja pise 3belance 4zumance :) i 4-5g masti zumance
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on July 16, 2009, 01:18:02 PM
Izvinite ja nisam rekao da ce neko umreti od toga sto jede zumanca, ne okreci reci, kad te molim. Samo jedite zumanca nemam nista protiv :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: sermanden on July 16, 2009, 01:53:47 PM
Quote from: Vojkan

Za neke ljude izgleda ne postoje autoriteti inace se nebi ignorisale poslednje dve tri strane ove teme:
http://www.exyu-fitness.com/forum/index.php/topic,993.40.html

meni nije jasna ta tema   Jos je iz septembra 2008. I tu svi kazu kako ne valja jesti 10 zumanca, a sad govore sasvim drugu pricu...  :dunno:
Title: Odg: Proteini
Post by: Hans on July 16, 2009, 02:12:51 PM
i ljudi su pre mislili da je grom odraz ljutnje bogova a sad znaju da je elektricno praznjenje...
Title: Odg: Proteini
Post by: NeWeN_Rs on July 16, 2009, 02:14:36 PM
meni nije jasna ta tema   Jos je iz septembra 2008. I tu svi kazu kako ne valja jesti 10 zumanca, a sad govore sasvim drugu pricu...  :dunno:
zumanjce kolko je korisno tolko moze i da ststi...
ima ona narodna... nista nevalja previse :)
sto se tice zumanjca, ja ga jedem na 10 belancad 2do 3 zumancad....
zumance nesteti samo zbog loseg holesterola, nego i moze da uzrokuje probleme vezano za zuc...
itd... al vidim ovde se drze onog:  od viska glava ne boli :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on July 16, 2009, 07:00:04 PM
 :giveup: :giveup: :giveup: :giveup: :giveup: :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: nenadns on July 16, 2009, 09:16:53 PM
ja na keto za dorucak jedem 5celih i 4 belanca...naravno da ne valja preterivati sa zumancima kao ni sa bilo cim drugim...ali niko me ne moze unediti da zumanci uzrokuju porast loseg holesterola posto apsolutno nije tacno...ti kojima je navodno zumance prouzrokovalo skok LDLa bolje da pogledaju sve slatkise i gotove dzidzabidze sto su jeli u isto vreme...i videce da svaki sadrzi ogromne kolicine HIDROGENIZOVANIH MASTI tj trans masti...koje su pravi krivci za kardiovaskularne probleme...

Title: Odg: Proteini
Post by: lokk1 on July 16, 2009, 09:51:06 PM
ja na keto za dorucak jedem 5celih i 4 belanca...naravno da ne valja preterivati sa zumancima kao ni sa bilo cim drugim...ali niko me ne moze unediti da zumanci uzrokuju porast loseg holesterola posto apsolutno nije tacno...ti kojima je navodno zumance prouzrokovalo skok LDLa bolje da pogledaju sve slatkise i gotove dzidzabidze sto su jeli u isto vreme...i videce da svaki sadrzi ogromne kolicine HIDROGENIZOVANIH MASTI tj trans masti...koje su pravi krivci za kardiovaskularne probleme...



giveupgiveupgiveup :lol: :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: Sekulla on July 17, 2009, 10:49:15 PM
Ulecem u off ali nisam nasao bolju temu gde bih postavio pitanje. Naime klinac iz mog komsiluka (18 god) je oboleo od mononukleoze. Pored toga sto je to malom sjebalo finu karijeru u fudbalu, zabranjena mu je svaka fizicka aktivnost. Doktor mu je izmedju higijensko-dijetetskog rezima ishrane preporucio i "proteine". Sta je Dr podrazumevao pod tim nisam siguran, ali (citiram klinca) to je pomenuo pored proteinima bogate hrane. Znam da dajem premalo informacija al, posto je mene zamolio da mu pomognem oko izbora, zanima me sta je po vama korisnije/bolje za njega - protein ili neki gainer?
Title: Odg: Proteini
Post by: nenadns on July 17, 2009, 10:57:08 PM
cist protein definitivno...gainer je mesavina UH(sa visokim glikemickim indexom) i vrlo malo proteina...

cist whey protein je prava stvar...i veoma je zdrav!
Title: Odg: Proteini
Post by: lokk1 on July 17, 2009, 11:08:32 PM
Ulecem u off ali nisam nasao bolju temu gde bih postavio pitanje. Naime klinac iz mog komsiluka (18 god) je oboleo od mononukleoze. Pored toga sto je to malom sjebalo finu karijeru u fudbalu, zabranjena mu je svaka fizicka aktivnost. Doktor mu je izmedju higijensko-dijetetskog rezima ishrane preporucio i "proteine". Sta je Dr podrazumevao pod tim nisam siguran, ali (citiram klinca) to je pomenuo pored proteinima bogate hrane. Znam da dajem premalo informacija al, posto je mene zamolio da mu pomognem oko izbora, zanima me sta je po vama korisnije/bolje za njega - protein ili neki gainer?

whey protein neki bolji koncentrat ... a nije mu sjebana karijera ljudi su pravili i vece pauze pa su nastavljali .. utichi na njega da ne odustaje .. sve se da nadoknaditi .. znam po sebi .. nema shta me nije zadesilo i shta nisam sjebao ,a ide se sve bolje i bolje ..
Title: Odg: Proteini
Post by: bigman on September 08, 2009, 03:03:28 PM
pozz..
Zanima me nesto u vezi soje.Iako sadrzi dosta proteina,dosta losih stvari sam cuo o njoj da mnogo lose utice na nas.Skinuo sam tekst vezano za nju i zanima me da li je to istina?  :help:
Zamolio bih vas ako znate neki link gde mogu da procitam ukratko o kvalitetu i preporucenoj kolicini dnevnog unosa namirnica.

Ako neko zeli da procita ovo je tekst:



ISTINA O SOJI – PERFIDNA FORMULA ZA GLOBALNI GENOCID?

Verovali ili ne, soja i njeni derivati su danas prakticno svuda i skoro ju je nemoguce izbeci. Nalazi se pod razlicitim imenima u mnogim prehrambenim proizvodima (hlebu, konzervama tunjevine, cokoladama, bombonama, viršlama i ostalim mesnim preradjevinama, mnogim osvežavajucim napicima, sladoledima (kornetima) i drugim vaflima, u decijoj hrani, u lekovima itd.

Naravno, svako ima prava da sam odluci cime ce se hraniti, ali pod uslovom da može da bira.

Ko i šta stoji iza politike nametanja soje i njene GM varijante citavom svetu?
Možda odgovor više nego zastrašujuci leži u sledecem pasusu.

Neki naucnici tvrde da kontinuirana upotreba soje u pripremanju decije hrane predstavlja oblik genocida, jer su informacije koje cemo vam u nastavku predociti dostupne naucnicima vec decenijama. Dakle, nemogu?e je da se to ne zna. Ali, soja je uporno u hrani koja se industrijski proizvodi i distribuira širom sveta.

U svojoj knjizi „Seme uništavanja: Skriveni plan genetske manipulacije“ Bil Engdal tvrdi da postoji ?avolski plan kako Vašington i ?etiri anglo-ameri?ka poljoprivredna džina planiraju da dominiraju svetom patentiraju?i forme života kako bi pridobili kontrolu nad proizvodnjom hrane u ?itavom svetu i to sa razlogom koji je zastrašuju?i – redukcija ljudske populacije. On navodi i re?i Henrija Kisindžera iz 1970. : „Kontrolom nafte kontrolišeš države, kontrolom hrane kontrolišeš ljude“.Kisindžer je danas visoki funkcioner jedne od najmo?nijih svetskih nevladinih organizacija “Saveta za me?unarodne odnose”. Njihovo glavno sedište u Njujorku nalazi se u zgradi sagra?enoj na zemljištu koje im je poklonila porodica Rokfeler, ina?e pravi vlasnik kompanije Monsanto, glavnog proizvo?a?a GM soje i drugih GM useva. Jevrejska porodica Monsanto iz Luizijane je u 18. veku bila poznata kao vlasnik i diler robova.
Ali, po?imo redom.

Australijanka Elejin Holingsvort nekada je bila poznata holivudska glumica sa umetni?kim imenom Sara Šejn. Kada je okon?ala filmsku karijeru posvetila se borbi za zdravu ishranu. U svojim knjigama i na svom Internet sajtu ona godinama vodi žestoku borbu sa transnacionalnim korporacijama koje proizvode hranu i koje se u težnji za što ve?im profitom ne libe da kao “zdravu hranu” preporu?uju onu koja je ne samo nezdrava ve? i veoma opasna. Što je još gore ovaj biznis se povezuje sa farmaceutskom industrijom pa se stvara obostrana dobit -preko hrane se ljudima zdravlja poremeti, a onda sledi skupo le?enje.

Holingsvort je posebno obradila u?inak soje u ljudskoj ishrani. Ona ne samo da je našla brojne nau?ne radove ura?ene pre više decenija koji nedvosmisleno pokazuju da je soja veoma opasna namirnica, ve? je žestoko optužila korporativne lovce na dobit da finansiraju nau?nike, lekare, popularne magazine o zdravlju i novinare koji soju preporu?uju kao “veoma zdravu”. Najgore je što se ova “zdrava hrana “ preporu?uje majkama i deci i to ?ine baš lekari, mada ve?ina iz neznanja. I ne samo soja, ve? i nusprodukti soje, koji bi trebali da završe na otpadu kao na primer sojin lecitin, prodaju se i koriste sa etiketom “dobo za zdravlje”.

Najve?i problem sa sojom je, piše Holingsvort, što zrno soje sadrži brojne fitoestrogene. To je uopšten naziv za hemikalije koje se nalaze u biljkama, a imaju estrogensko djelovanje. Prakti?no deluju kao hormoni. U prirodi se fitoestrogeni javljaju kako bi pomogli regulaciju ciklusa parenja kod životinja, a u sinteteti?kom obliku se koriste u istu svrhu u sto?arstvu. Popularne kontraceptivne pilule su tako?e jedna takva sinteti?ka verzija namenjena za ljudsku upotrebu i funkcionišu kao ženski hormon estrogen.



ZAŠTO BI BEBAMA DAVALI PILULE ZA KONTRACEPCIJU?

Ali, ako se fitoestrogeni koriste u velikim dozama ili u dužem vremenskom periodu, oni imaju protivestrogenski u?inak. Fitoestrogeni jednostavno remete rad hormona u organizmu. Jake doze se koriste i u hemoterapiji za ubijanje ?elija raka.

Pomenimo da sve ?elije u organizmu me?usobno komuniciraju, a da se komunikacije odvija i unutar same ?elije od membrane ka jezgru. Za to su zaduženi hormoni i oni uvek moraju biti u odre?enom balansu. Disbalans nosi ?eliji pogrešne informacije.
Fitoestrogeni sadrže desetine podvrsta kao što su: coumestani, izoflavoni, lignani i steroli, od kojih svaka dalje sadrži podvrste. Soja sadrži puno izoflavona, uklju?uju?i i podvrste genistein, coumestrol i daidzein.

Nau?nici ve? dugi niz godina znaju da izoflavoni u soji mogu poremetiti funkciju štitne žlijezde, dovode?i do autoimune bolesti, pa ?ak i raka štitnja?e.
Još pedesetih godina dvadesetog veka fitoestrogeni su povezivani sa pove?anim brojem slu?ajeva raka, neplodnoš?u, leukemijom i poreme?ajima u radu endokrinog sistema.
“Charlotte Gerson sa ameri?ke Klinike za zlo?udne bolesti Gerson, objavila je rezultate detaljno sprovedenog istraživanja o raku koje dokazuje da je fitoestrogen genistein kancerogeniji od DES-a (diethylstilbestrola), sintetskog estrogenskog lijeka koji je davan milionima trudnih žena, najve?im delom u razdoblju od 1938-1971. Malo je onih koji nisu ?uli za smrtne slu?ajeve i užasne patnje koje je ovaj lek prouzrokovao bezbrojnim ženama i njihovim k?erima,” podse?a Holingsvort.

U?estale posledice hormonske neravnoteže izazvane asimilacijom velikih koli?ina estrogena otkrivene su u velikom broju slu?ajeva ?ak i kod dece. A odakle taj estrogen? Iz hrane za male bebe i sojinih napitaka kojima svoju decu hrane njihovi brižni roditelji - ?esto na stru?nu preporuku lekara. Holingsvort kaže da je to verovatno ista vrsta “stru?nog” savetovanja koja puni popularne magazine o zdravlju i ishrani, a da su u stvari glavni finansijeri tih magazina farmaceutske kompanije ili sami proizvo?a?i soje, kao na primer Monsanto.
Pored toga postoje “lekari” i “nau?nici” koji novac vole više od svega.

Obi?ni ljudi veruju lekarima i ?esto ne razmišljaju svojom glavom pa ne vide o?itu nelogi?nost da se potpuno istim sastojkom (estrogen iz soje) koji se prepisuje ženama u menopauzi kako bi im se produžio odre?eni hormonski balans koji se u menopauzi menja, daje novoro?en?adi kao “zdrava” hrana.
Jednostavno re?eno: hranjenje malih beba hranom na bazi soje jednako je kao da im dajete pet kontraceptivnih pilula dnevno.

«Koli?ina estrogena u 100g sojinih bjelan?evina odgovara koli?ini estrogena sadržanoj u jednoj kontraceptivnoj pilululi”, po merama iznetim u jednoj švajcarskoj zdravstvenoj ustanovi još šezdesetih godina prošlog veka, kada su ove pilule postale moderne.

Monosodijum glutamat (MSG) je jedna od nekoliko formi slobodnog glutamata koji se ?esto nalazi u hrani. Jedna kanadska studija nedvosmisleno je pokazala da sastojci slobodne glutamatske kiseline (MSG) i slobodne asparti?ke kiseline koje su opoznate kao neurotoksini, predstavljaju sastvni deo formule za pravljenje hrane za bebe. Prisustvo ovih neurotoksina u ishrani beba predstavlja problem jer se u njihovom mozgu još nije dovoljno razvila krvno – moždana barijera koja spre?ava da toksini iz krvi u?u u mozak.

Zanimljivo je i da se u svakoj formuli za pravljenje bebi hrane, na primer, na Novom Zelandu nalazi soja, što je potvrdila i njihova vlada. Tamo su majke formirale i udruženje protiv ovakvog koriš?enja GM soje, dok je Vlada smatrala da je toksikacija GM sojom bila veoma mala te da zakon koji tu koncentraciju dozvoljava nije prekršen. Na osnovu ?ega je procenjena koncentracija koja nije štetna, sasvim je drugo pitanje. Tako?e je majke zabrinulo i otkri?e da neke formule za bebe sadrže odre?ene vrste GM soje koja nikada nije ni bila testirana na ljudima ili to nije bilo sprovedeno u skladu sa propisanom procedurom.

Svejedno, ovakvih slu?ajeva ima širom sveta, i svuda postoje jasni pokušaji da se i sadejstvu možnih korporacija i vlada u hrani na ovaj ili onaj na?in, u ve?oj ili manjoj koli?ini na?e GM soja.

Pijenje sojinog “mleka” (ukoliko smatrate da se to može nazvati mlekom) za vreme trudno?e, kao i u prethodno opisanom slu?aju sa enzimima, ?esto blokira stvaranje maj?inog mleka (pravog mleka) što zatim logi?no dovodi do “neophodnosti” da se novoro?en?e hrani zamenom i to baš “mlekom” od soje.

 :crazy:  :crazy:  :crazy: ?
Title: Odg: Proteini
Post by: zanvalzan on September 08, 2009, 03:19:31 PM
uz svo duzno postovanje, ne opterecuj se glupostima :rolleyes01:
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on September 08, 2009, 03:22:49 PM
http://www.exyu-fitness.com/forum/index.php/topic,1275.0.html
imas taj clanak linkovan u ovoj temi..nema potrebe da se diksusija ponovo vodi
Title: Odg: Proteini
Post by: NeWeN_Rs on September 08, 2009, 05:57:36 PM
E Lazicu zanimame jel to istina...posto sam se raspravljo sa jednim kolegom o wheyu...
on naime tvrdi da ima soje u Whey proteinu... e sad neidemi u glavu kako moze Whey da sadrzi soju...i pogldedo nazad na kutiji i zaista pise...sl :
Contains Milk and Soy.... :hitself: :dunno:
to sam procito na DYMATIZE Elit Whey Protein Isolate...
a cito sam i na onom od Optimuma..na njemu pise da jos ima i belance jajaeta...
pa ako mozes da mi to malo razjasnis...jel sam ja bio u zabludi da sam pijo samo cist WHEY... :boxed:   :help:   :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on September 08, 2009, 06:18:41 PM
sadrzi sojin lecitin, a to nije soja...90 % whey proteina sadrzi to,pogotovu koncentrati i mesavine koncentrata i izolata
sojin lecitin :link: (http://www.exyu-fitness.com/forum/index.php?topic=7510.0)
pa onda google sojin lecitin
Title: Odg: Proteini
Post by: NeWeN_Rs on September 08, 2009, 06:35:22 PM
E hvala stari... :)
sad mi je mnogo jasnije... :yes:
PoZ
Title: Odg: Proteini
Post by: bigman on September 11, 2009, 07:30:55 PM
hvala za odg i za link nisam ranije video ovu temu  :)
Title: Odg: Proteini
Post by: MilosM on October 05, 2009, 11:53:55 PM
Resio i ja malo da se uozbiljim, stigla garnitura od 20-tak pilica...
I pored bede i teskog finansijkog stanja, mora se nesto i pojesti... :help:

P.S. Evo proteina!!!


(http://img18.imageshack.us/img18/3632/05102009535.th.jpg) (http://img18.imageshack.us/i/05102009535.jpg/)

Title: Odg: Proteini
Post by: Jovan24 on November 18, 2009, 12:08:06 AM
Jednostavno je nemoguce da trenutno ispostujem dnevne potrebe za proteinima i UH pa me zanima u kojoj meri trpe misici ako postoje naslage sala iz kojih telo moze bar nesto da "pojede". Nemam tacne podatke ali onako po nekim okvirnim proracunima unos proteina mi nije veci od 120-150gr a tezina je 105kg. Mozda je malo bolja situacija sa UH ali ne drasticno.
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on November 18, 2009, 01:39:02 AM
Jednostavno je nemoguce da trenutno ispostujem dnevne potrebe za proteinima i UH pa me zanima u kojoj meri trpe misici ako postoje naslage sala iz kojih telo moze bar nesto da "pojede". Nemam tacne podatke ali onako po nekim okvirnim proracunima unos proteina mi nije veci od 120-150gr a tezina je 105kg. Mozda je malo bolja situacija sa UH ali ne drasticno.
gruvaj tebra kikiriki. jeste da ne valja ali ima proteina kakvih takvih a za male pare
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on November 27, 2009, 08:32:56 PM
gruvaj tebra kikiriki. jeste da ne valja ali ima proteina kakvih takvih a za male pare
zajebavas?

..
kupi oslic
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on November 27, 2009, 08:57:39 PM
zajebavas?

..
kupi oslic

kad sam rekao da gruva nisam mislio da jede pola kile. 50tak grama do 100gr ako je mrsav mu nece smetati par puta u toku nedelje
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on November 27, 2009, 09:00:47 PM
e moj slobo ne rachunaju se proteini iz kikirikija... :nonono: :nonono: :nonono:
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on November 27, 2009, 09:01:42 PM
e moj slobo ne rachunaju se proteini iz kikirikija... :nonono: :nonono: :nonono:
a zasto se ne racunaju?
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on November 27, 2009, 09:06:46 PM
Nemaju kompletni aminokiselinski sastav???
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on November 27, 2009, 09:07:57 PM
Nemaju kompletni aminokiselinski sastav???

a reci mi koji biljni proteini imaju komplentni ak sastav i sta rade oni koji su recimo vegetarijanci a ne piju praskove?
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on November 27, 2009, 09:16:50 PM
Briga me za vegeterijance...govorim da ako zeli nesto ozbiljno da napravi neka ili zaboravi vegeterijansku ishranu ili BB...ne ide to jedno sa drugim...
Title: Odg: Proteini
Post by: wldnbg on November 27, 2009, 09:23:15 PM
niko ne kaze da je kikiriki los i da ga ne treba konzumirati s vremena na vreme po malo, ali ne sigurno zato da bi se uneli proteini...
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on November 27, 2009, 09:34:49 PM
kikiriku je izvor proteina i end of story

da li ga jedes zbog masti ili ga jedes zbog proteina unosis proteine uosis masti i ne vidim potrebu za polemikom
uz to da ste citali forum videli bi ste sta je lazic naveo od voca i povrca kao izvor proteina
(http://www.exyu-fitness.com/upload/files/rfko6wosphar7cqxh5yv.jpg) (http://www.exyu-fitness.com/upload/)
Title: Odg: Proteini
Post by: wldnbg on November 27, 2009, 09:46:46 PM
prekini bre da dajes savete moronu jedan vise....!!!!!!
niko ne kaze da kikiriki nije izvor proteina-kao i svinjetina i ovcetina i jagnjetina pa se ni oni opet ne preporucuju u nekim vecim kolicinama jer se od vecih kolicina istih ugojis ko svinja...!! a svi navedeni su 100 puta kvalitetniji izvor proteina od jebenog kikirikija pa se opet ne preporucuju u vecim kolicinama , kao sto rekoh...
pa i u krompiru imas proteina-i sta sad? preporucujes krompir kao jeftin izvor istih?
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on November 27, 2009, 09:55:39 PM
prekini bre da dajes savete moronu jedan vise....!!!!!!
niko ne kaze da kikiriki nije izvor proteina-kao i svinjetina i ovcetina i jagnjetina pa se ni oni opet ne preporucuju u nekim vecim kolicinama jer se od vecih kolicina istih ugojis ko svinja...!! a svi navedeni su 100 puta kvalitetniji izvor proteina od jebenog kikirikija pa se opet ne preporucuju u vecim kolicinama , kao sto rekoh...
pa i u krompiru imas proteina-i sta sad? preporucujes krompir kao jeftin izvor istih?

citaj malo ako drugo ne mozes

e moj slobo ne rachunaju se proteini iz kikirikija... :nonono: :nonono: :nonono:

skoncentrisi se malo!!!!!!!!!!!!!
zamolio bih te da me ne vredjas jer nemas akreditaciju da procenis sta sam ja. ni jednu losu rec nisam rekao o tebi!!!

nije rec o kvalitetu proteina nego sta je sta i cemu sluzi. nemoj menjati teme i teze. mada ne znam zasto sa tobom uopste i ulazim u neku raspravu. tenssa se napalio na opciju Prikaži nepročitane poruke od moje poslednje posete i razumem ga ali ne i tebe
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on November 27, 2009, 10:08:23 PM
Ko te vredja, i sta sam se napalio na tu opciju????
Dolazim na home stranicu ili index i zato se ne pravi pametan...

I shto se tiche proteina mislim da je ta pricha o proteinima biljnog porijekla davno zavrshena, ali koliko vidim ti i dalje brujish jedno te isto...ako te interesuju ti proteini napravi sebi topic tipa "mjeshanje biljaka u svrhu kompletiranja esencijalnih aminokiseina" ili tko neshto i udaraj, a ovdje 99 % ljudi jede meso i ostale izvore proteina (zivotinjskog porijekla) tako da nema potrebe ni pomisliti o kakvim biljkama...
Title: Odg: Proteini
Post by: wldnbg on November 27, 2009, 10:17:08 PM
Ko te vredja, i sta sam se napalio na tu opciju????
Dolazim na home stranicu ili index i zato se ne pravi pametan...

I shto se tiche proteina mislim da je ta pricha o proteinima biljnog porijekla davno zavrshena, ali koliko vidim ti i dalje brujish jedno te isto...ako te interesuju ti proteini napravi sebi topic tipa "mjeshanje biljaka u svrhu kompletiranja esencijalnih aminokiseina" ili tko neshto i udaraj, a ovdje 99 % ljudi jede meso i ostale izvore proteina (zivotinjskog porijekla) tako da nema potrebe ni pomisliti o kakvim biljkama...
ma nije toliko ni stvar ni problem u tome sto su biljnog porekla...ali preporucivati kikiriki ljudima kao izvor proteina i ishrane je .....ne znam ni ja sta je....idiotizam...  i gomila ljudi koji su se tek registrovali i ne znaju mnogo ce da to poslusaju...i da naprave svinjac od sebe
ali takav expertizam u svim oblastima sporta,ishrane,suplemenata...ja nisam video do sad...ostavlja u prasini i Misela Djurovica i Mackolinu...i to sve od lika koji izgleda ko probusen dzak
predajem se jbt....dodje mi da banujem samog sebe
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on November 27, 2009, 10:18:47 PM
Quote
i gomila ljudi koji su se tek registrovali i ne znaju mnogo ce da to poslusaju...i da naprave svinjac od sebe
Ovo i jeste najzalosnije, josh ce kupiti onaj kikiriki sve sa hrpom soli i holesterola (inache ja jedem diet kikirki povremeno, bez holesterola i soli i to je OK ponekad uzeti).



Quote
ali takav expertizam u svim oblastima sporta,ishrane,suplemenata...ja nisam video do sad.
Takodje... :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Ted Arcidi on November 28, 2009, 12:41:03 AM
kad smo kod expertizma zivo me zanima kakav li je taj kikiriki sa holesterolom, mora da je przen na svinjskoj masti :wallbash1:
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on November 28, 2009, 01:29:54 AM
Ne znam Ted jebesh ga, en razumijem se ali na ovom sto jedem pise da je bez holesterola, ne znam kakav josh ima, mozda onaj przen u ulju?
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on November 28, 2009, 01:40:25 AM
Ne znam Ted jebesh ga, en razumijem se ali na ovom sto jedem pise da je bez holesterola, ne znam kakav josh ima, mozda onaj przen u ulju?

ti jedes najverovatnije peceni ne slani kikiriki. zovu ga dijetalni jer jedine masti koje sadrzi jesu masti koje sama mahunarka ima. nego pricas onekim stvarima koje ti uopste nisu poznate. uz to lazic je pisao dijetu kako izgubiti visak kilograma gde jednom nedeljno preporucuje da se jede kikiriki. nego slabo citas forum. jeste da kikiriki nije sjajan izvor proteina ima i dosta masti a i 670 kalorija na 100gr. zalete se svi zato sto u 100gr ima 25gr proteina, jesu biljnog porekla, ali to je neka druga tema. medjutim, nije tema da li valja ili ne vec sta jeizvor proteina. mnogi koji idu u teretanu (muskarci) licno ih poznajem jedu soju i ako nije pozeljna za muskarce. no dokazi ti njima to kada vide etiketu o nutritivnoj vrednosti gde pise 50gr proteina na 100gr proizvoda.
Title: Odg: Proteini
Post by: Ted Arcidi on November 28, 2009, 01:59:39 AM
Ne znam Ted jebesh ga, en razumijem se ali na ovom sto jedem pise da je bez holesterola, ne znam kakav josh ima, mozda onaj przen u ulju?
ma to ti je samo glupi marketinski trik da se stvori utisak da je to nesto ekstra zdravo,kao sto se i od soli stvara bauk, kikiriki je kikiriki i nista vise,a cak i da je przen na ulju tesko da ce imati holesterola u sebi,vec samo vise masti :dunno:
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on November 28, 2009, 09:34:56 AM
ma to ti je samo glupi marketinski trik da se stvori utisak da je to nesto ekstra zdravo,kao sto se i od soli stvara bauk, kikiriki je kikiriki i nista vise,a cak i da je przen na ulju tesko da ce imati holesterola u sebi,vec samo vise masti :dunno:
Ok, hvala na pojasnjenju Ted.  :)



Title: Odg: Proteini
Post by: bebac on November 28, 2009, 04:09:31 PM
Biljne masnoće i biljni proizvodi NEMAJU HOLESTEROLA, sto Ted reče to je samo klasična navlakuša za neinformiranu populaciju.
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on November 28, 2009, 04:35:41 PM
dobar izvor proteina je i riblje brasno, ali ko ce da ga jede  :crazy:
balansirajte malo , sto bi neko pojeo 50 gr masti za 25 gr proteina, i to u danasnje doba, kada ima hrane na pretek
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on November 28, 2009, 05:08:33 PM
Quote
sto bi neko pojeo 50 gr masti za 25 gr proteina, i to u danasnje doba, kada ima hrane na pretek
To i pokusavamo Slobi objasniti svo vrijeme... :)

Biljne masnoce i biljni proizvodi NEMAJU HOLESTEROLA, sto Ted rece to je samo klasicna navlakusa za neinformiranu populaciju.
Hvala i tebi Bebac, nisam ni ja to znao...jbg znas kako kazu covjek se uci dok je ziv i opet umre u neznanju. :)
Title: Odg: Proteini
Post by: MilosM on November 28, 2009, 09:07:38 PM
Proteini u kikirikiju nemaju odgovarajuci aminokiselinski profil, stoga se proteini iz kikirikija ne racunaju u dnevni unos.
Oni se u ishrani unose zbog nezasicenih masti, a ne zbog proteina!

P.S. I u pasulju i soji ima proteina, ali... :rolleyes01:
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on November 28, 2009, 09:24:53 PM
mozete vi da racunate i proteine iz hleba..ali onda nemoj da se pitate sto unosite 200 gr proteina a ne rastete
Title: Odg: Proteini
Post by: milanceolympia on November 29, 2009, 11:36:45 PM
mozete vi da racunate i proteine iz hleba..ali onda nemoj da se pitate sto unosite 200 gr proteina a ne rastete

 :yes: :yes:
Title: Odg: Proteini
Post by: Zoran Gusic on November 30, 2009, 08:38:28 PM
moze neko da mi da neke informacije o gilicama ( riba ) ?
interesuje me pretezno koliko ima masti , proteina .. hvala.. poz  :help:
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on November 30, 2009, 08:50:16 PM
moze neko da mi da neke informacije o gilicama ( riba ) ?
interesuje me pretezno koliko ima masti , proteina .. hvala.. poz  :help:

da li na girice mislis?
Title: Odg: Proteini
Post by: MilosM on November 30, 2009, 09:01:32 PM
moze neko da mi da neke informacije o gilicama ( riba ) ?
interesuje me pretezno koliko ima masti , proteina .. hvala.. poz  :help:

Glupost! Mozes da probas da ih kuvas, ali cisto sumnjam da ces to jesti...

A zar nije lakse drzati se proverenih stvari, ako vec hoces ribu, sta ti fali oslicu, nego ti trazis najodvratniju mogucu ribu...? :dunno:
Title: Odg: Proteini
Post by: slobabob on November 30, 2009, 09:05:20 PM
Quote
GIRICE - pecene sa sosom od paradajza, porcija  325kcal
GIRICE - przene    350kcal
GIRICE - sa rostilja 178kcal
nutritivne vrednosti na 100gr
ovo sam nasao na netu koliko je tacno ne znam
da 100 gr te ribe ima 20gr proteina to mu dodje 80 kalorija ostalih 100 su najverovatnije masti. sto ce reci da ima nekih 10tak grama masti garantovano. neko moje razmisljanje

Title: Odg: Proteini
Post by: Zoran Gusic on November 30, 2009, 09:20:24 PM
da li na girice mislis?
   da , na grilice sam mislio ...
Glupost! Mozes da probas da ih kuvas, ali cisto sumnjam da ces to jesti...

A zar nije lakse drzati se proverenih stvari, ako vec hoces ribu, sta ti fali oslicu, nego ti trazis najodvratniju mogucu ribu...? :dunno:
100 din je kila .. a oslic je skuplji .. meni je ok ukus..

ovo sam nasao na netu koliko je tacno ne znam
da 100 gr te ribe ima 20gr proteina to mu dodje 80 kalorija ostalih 100 su najverovatnije masti. sto ce reci da ima nekih 10tak grama masti garantovano. neko moje razmisljanje



ako je to tako onda mi odgovara ... hvala

Title: Odg: Proteini
Post by: Ted Arcidi on November 30, 2009, 11:35:06 PM
Glupost! Mozes da probas da ih kuvas, ali cisto sumnjam da ces to jesti...

A zar nije lakse drzati se proverenih stvari, ako vec hoces ribu, sta ti fali oslicu, nego ti trazis najodvratniju mogucu ribu...? :dunno:
e sledeci put kad budemo isli u kafanu ima da jedes oslic,kad je tako dobar :evillaugh:
tvoj moto je hvali oslic,jedi prase  :wallbash1:
Title: Odg: Proteini
Post by: Sekulla on December 01, 2009, 07:09:39 PM
tuna skusa oslic lignje dagnje jagnje pragnje i ostali plodovi tora! :wow:
Title: Odg: Proteini
Post by: King on December 17, 2009, 02:04:08 PM
Da li insekti mogu da se koriste kao izvor proteina, posto su oni bogatiji belancevinama od svakog drugog mesa.
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on December 17, 2009, 02:13:47 PM
koji?
Title: Odg: Proteini
Post by: bebac on December 17, 2009, 02:29:07 PM
Da li insekti mogu da se koriste kao izvor proteina, posto su oni bogatiji belancevinama od svakog drugog mesa.

Prijatno, neka hvala :)

Pa i da hoćeš tako proteine da unosiš reci samo koliko bi morao npr. mrava da pojedeš da bi uneo 200gr proteina  :yes:
Title: Odg: Proteini
Post by: MilosM on December 17, 2009, 02:31:23 PM
Da li insekti mogu da se koriste kao izvor proteina, posto su oni bogatiji belancevinama od svakog drugog mesa.

Jbte, da li si lud, ili zajebavas?
Title: Odg: Proteini
Post by: mandacgpg on December 17, 2009, 02:33:06 PM
Da li insekti mogu da se koriste kao izvor proteina, posto su oni bogatiji belancevinama od svakog drugog mesa.

Neko je bas puno gledao Ultimate survival na discovery  :evillaugh: :evillaugh: :evillaugh:
Title: Odg: Proteini
Post by: bebac on December 17, 2009, 03:16:04 PM
Neko je bas puno gledao Ultimate survival na discovery  :evillaugh: :evillaugh: :evillaugh:

 :clap:
To mi prvo palo na pamet  :clap:
Title: Odg: Proteini
Post by: King on December 17, 2009, 03:21:10 PM
Insekti su hrana buducnosti ( 100gr skakavaca = 80gr proteina ), ako bi se to pojavilo u nekom naizgled jestivom obliku u vidu pljeskavica ili cufti, zasto da ne. U Holandiji se u pojedinim mesarama prodaju skakvci i ostali insekti za ishranu ljudi.
Title: Odg: Proteini
Post by: bebac on December 17, 2009, 03:38:20 PM
Insekti su hrana buducnosti

Reci brate u budućnosti pitaš BB ono kao na "čemu si" a on ti kaže na "skakavcima"  :lol:
Fujjj brate  :) , hvala Bogu pa zaostajemo za svetom, što se skakavaca tiče.

Jel znate da su ljudi spremni da piju svoju tekućinu (da ne budem banalan pa kažem  :spermic: ), to je priča još kad sam bio klinac pričali mi kako nekog lika upalili i on jbt pio  :wallbash1: :wallbash1: :wallbash1: i to nije "ribolovačka priča" već pouzdan izvor informacija.
Title: Odg: Proteini
Post by: Milan on December 17, 2009, 03:51:23 PM
Quote
Jel znate da su ljudi spremni da piju svoju tekucinu (da ne budem banalan pa kazem   ), to je prica jos kad sam bio klinac pricali mi kako nekog lika upalili i on jbt pio     i to nije "ribolovacka prica" vec pouzdan izvor informacija.

price iz prve ruke iz gej krugova srbije i bih  :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: bebac on December 17, 2009, 04:05:20 PM
price iz prve ruke iz gej krugova srbije i bih  :lol:

Podrazumeva se to  :lol: :rolleyes01:
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on December 17, 2009, 04:09:35 PM
ajde dosta..da vidim na koje insekte misli..
Title: Odg: Proteini
Post by: King on December 17, 2009, 04:32:00 PM
Skakavci, mravi, ali oni krupniji, mesnati, koji se gaje iskljucivo za ishranu ljudi.
Title: Odg: Proteini
Post by: milanceolympia on December 17, 2009, 08:24:46 PM
a daj kako to mozes da pomislis da pojedes..nekako mi bljak  :lol: :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on December 17, 2009, 09:17:55 PM
Skakavci, mravi, ali oni krupniji, mesnati, koji se gaje iskljucivo za ishranu ljudi.
da, znam za to..pa ako mozes da jedes i ako ti je ok za budzet-sto da ne
Title: Odg: Proteini
Post by: Vasko on March 07, 2010, 01:50:52 PM
Za kesten se raspitaj od ovih ljudi sto prodaju po ulici..Kazu da je lep i pire..Caka je sto je to skupa hrana za toliko proteina i pitanje je bioloska vrednost..Nisam se nesto bas raspitivao o njemu..Za med, cisto kao zasladjivac...

e to za pire ti je ziva istina par pura mi je to keva pravila i prilicno je ukusan.e jos samo da sam tada znao koliko je hranjiv mozda bih ga i vise pojeo... :)
Title: Odg: Proteini
Post by: policojsks on August 24, 2010, 06:32:43 PM
jer koristio neko ovaj suplement:
Ultimate Nutrition prostar whey,a ako jeste da li je dobar?
Title: Odg: Proteini
Post by: bebac on August 24, 2010, 07:18:47 PM
jer koristio neko ovaj suplement:
Ultimate Nutrition prostar whey,a ako jeste da li je dobar?

Ja koristim, renomirani proizvođač, odličan sastav, i odličan ukus
Title: Odg: Proteini
Post by: Sekulla on August 29, 2010, 11:29:46 AM
Novi ukus moke nikad bolji  :yes:
Title: Odg: Proteini
Post by: CRonaldo on September 11, 2010, 10:57:44 PM
Danas nesto gledam kesu od testenine, i skontam da pise na 100g proizvoda 11g proteina  :boxed: Posto je ta testenina pravljena bez jaja, zanima me kakvog amino-kvaliteta su ti proteini, odakle oni u testenini?
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on September 11, 2010, 11:00:40 PM
brasno
Title: Odg: Proteini
Post by: @Bestia@ on September 13, 2010, 08:03:49 PM
zanima me da li mi nece skoditi da pojedem 20 celih jaja dnevno,masti sam svestan ali me kopka holesterol,da li bi mi nastetilo kada bi tako nesto uradio ili ne ?? ovo je posledica trenutnog nedostatka novca a jaja su mi najjeftiniji izvor proteina pa zbog toga pitam... :wallbash1:
Title: Odg: Proteini
Post by: MikiVeliki on September 13, 2010, 08:26:03 PM
Ja sam jedno vrijeme iz istih razloga jeo 10 cijelih dnevno i nije mi nista bilo, a 20 je ja mislim previse :wow:
Title: Odg: Proteini
Post by: @Bestia@ on September 13, 2010, 08:51:19 PM
pa to je dosta masti a i hol.,jasno mi je to,ali sta da se radi,daj sta das kad nema bolje,jedino mi je frka za hol.,da ne umrem posle 2 nedelje koriscenja... :evillaugh:
Title: Odg: Proteini
Post by: Kojic on September 14, 2010, 01:05:48 AM
pa i tunjevina u konzervi je poprilicno jeftina a ima dosta proteina
Title: Odg: Proteini
Post by: Tanor on September 14, 2010, 01:15:10 AM
pa da je jeftina i nije ... bar za mene
Title: Odg: Proteini
Post by: Kojic on September 14, 2010, 01:34:36 AM
pa koliko je?
Title: Odg: Proteini
Post by: @Bestia@ on September 14, 2010, 01:16:41 PM
k plus je 180 gr sto je oko 45 gr. proteina,kosta 100 din.,ja za 100 din imam 20 jaja a unutra ima 120 gr proteina... :yes:
Title: Odg: Proteini
Post by: Kojic on September 14, 2010, 02:28:06 PM
Pa da to sam se ja zeznuo..... kod vas(u Srbiji) su jaja duplo jeftinija nego kod mene  :wallbash1:
Pa haj da su samo jaja jeftinija nego i meso i sir.... Nema sta imate bolji standard iako ja zivim u najbogatijoj opstini u BiH.
Title: Odg: Proteini
Post by: @Bestia@ on September 14, 2010, 02:33:28 PM
ma standard nam je super....  :gunhead:
Title: Odg: Proteini
Post by: Kojic on September 14, 2010, 05:04:54 PM
e onda mos zamislit kakav je kod mene  :suicide:
Title: Odg: Proteini
Post by: policojsks on September 20, 2010, 06:30:43 PM
da li jedno celo kokosije jaje ima 10,9g proteina?
Title: Odg: Proteini
Post by: Und3i2c0v3i2 on September 20, 2010, 06:43:48 PM
od kolko grama jaje?
Title: Odg: Proteini
Post by: policojsks on September 20, 2010, 06:51:52 PM
od 80-70g
Title: Odg: Proteini
Post by: Und3i2c0v3i2 on September 20, 2010, 06:58:08 PM
7-8
Title: Odg: Proteini
Post by: policojsks on September 20, 2010, 07:10:03 PM
e hvala!  :clap:
Title: Odg: Proteini
Post by: Duba on February 11, 2011, 10:52:13 AM
fino napisano dosta toga sam saznao hvala...
Title: Odg: Proteini
Post by: fedor on March 04, 2011, 01:02:59 PM
Da li je moguce da kukuruzni griz ima ovoliko proteina i zasto ga niko od vas ne pominje tj nejede?
http://img819.imageshack.us/i/19071718619056475010610.jpg/
Title: Odg: Proteini
Post by: filip85 on March 04, 2011, 01:24:42 PM
Pa očigledno je greška neka pa su zamenili proteine i hidrate, a ionako te proteine iz biljnih izvora ne računaš. :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Becks on March 04, 2011, 03:15:09 PM
Da li je moguce da kukuruzni griz ima ovoliko proteina i zasto ga niko od vas ne pominje tj nejede?
http://img819.imageshack.us/i/19071718619056475010610.jpg/
Definitivno su pogresno odstampali. To je nekompletni protein, to ne racunas.
Title: Odg: Proteini
Post by: fedor on March 04, 2011, 06:08:06 PM
a ja se taman ponadao  :)
Title: Odg: Proteini
Post by: c0a007 on March 15, 2011, 05:18:34 PM
ljudi ja unosim oko 220g proteina svaki dan tezak sam 77kg i to 30g na svaka 2-3h po 30g proteina jel to nije mnogo?
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on March 15, 2011, 05:31:48 PM
ljudi ja unosim oko 220g proteina svaki dan tezak sam 77kg i to 30g na svaka 2-3h po 30g proteina jel to nije mnogo?
ako ti nije mnogo za novcanik onda nije :D
Title: Odg: Proteini
Post by: c0a007 on March 15, 2011, 06:09:07 PM
nije :) ali UH unosim 277g jel i to nije mnogo?
Title: Odg: Proteini
Post by: Becks on March 15, 2011, 07:05:31 PM
ljudi ja unosim oko 220g proteina svaki dan tezak sam 77kg i to 30g na svaka 2-3h po 30g proteina jel to nije mnogo?
Samo cepaj.

nije :) ali UH unosim 277g jel i to nije mnogo?
Nije, meni bi to bilo malo   :evillaugh:
Title: Odg: Proteini
Post by: c0a007 on March 15, 2011, 07:30:47 PM
meni je taman 184cm i 77kg ali dok pijem kreatin donji deo stomaka mi se naduje kad uzimam toliko UH :p
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on March 15, 2011, 08:28:25 PM
pa ja uzimam 400+ na masi  :boxed:
Title: Odg: Proteini
Post by: c0a007 on March 15, 2011, 08:42:55 PM
ja se brzo umastim :) jel se tebi desava to kao i meni kad uzimas kreatin?
Title: Odg: Proteini
Post by: madnesS1992 on April 27, 2011, 11:39:28 PM
Interesuje me da li neko moze da mi kaze, koji protein je bolji od ova dva?
1.100% Whey Protein Professional(Scitec Nutrition)
2.Elite Whey Pro(Dymatize Nutrition)
:)
Title: Odg: Proteini
Post by: Boky_LA on April 28, 2011, 12:21:17 AM
2
Title: Odg: Proteini
Post by: madnesS1992 on April 28, 2011, 12:42:27 AM
Jos neko misljenje? :D
ja sam isto vise za Elite Whey Pro(Dymatize Nutrition), ali me interesuju misljenja :D
Title: Odg: Proteini
Post by: snoopy on April 28, 2011, 12:46:09 AM
Elite  :)
Title: Odg: Proteini
Post by: lemi livo skodi on April 28, 2011, 01:02:42 AM
uzmi jeftiniji
Title: Odg: Proteini
Post by: lokk1 on April 28, 2011, 01:29:02 AM
uzmi jeftiniji

offtopic ... ali citiranje zyzz-a ? .. impresioniran sam  :evillaugh: :evillaugh: :evillaugh:  :yes:
Title: Odg: Proteini
Post by: Becks on April 28, 2011, 11:31:24 AM
Uzmi Elite. Scitec jedini jos stavlja aspartam u whey.
Title: Odg: Proteini
Post by: madnesS1992 on April 28, 2011, 11:38:18 AM
Pare nisu problem,para nema :D
salim se,Elit cu da uzmem,a i razlika u ceni je nekih 300 kinti :P
hvala svima :D
Title: Odg: Proteini
Post by: Frakcija on June 13, 2011, 02:24:04 PM
Jel moze neko da mi kaze da li valjaju oni proteini iz prodavnica zdrave hrane? Ne mislim na onaj sugavi sojin protein od 200 din nego ima neki whey protein, pakovanje slicno kao i kod ovih sto se reklamiraju na sajtu, cena 1200 din?
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on June 13, 2011, 02:53:08 PM
koja firma
Title: Odg: Proteini
Post by: Frakcija on June 17, 2011, 07:17:41 PM
Natural Twist - Protein48.   U 100g ima 51g proteina, 2,9g masti, 31g uh, 9 aminokiselina, ukupna tezina 325g cena 900 din,
a ima neki od 1200 din- 500g, mislim da je ista firma samo sto ima 80g proteina.
Za ovaj prvi pise da je 100% prirodan proizvod na bazi surutke, pivskog kvasca i belanca jajeta.
Valjaju li ovi proteini?
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on June 17, 2011, 07:25:04 PM
pa vidis po sastavu da nije whey, mozda milk i surutka pomesano
Title: Odg: Proteini
Post by: ssijak on June 17, 2011, 07:30:54 PM
To je ovaj http://www.lenic.rs/proizvodniprogram/protein48/
Title: Odg: Proteini
Post by: Frakcija on June 17, 2011, 07:53:37 PM
Da to su ti, ima ovde i neki protein90, taj u radnji nisam video. Jel su ok, jel ih neko pio?
Title: Odg: Proteini
Post by: Invincible on June 17, 2011, 09:18:25 PM
Brate drzi se proverenih proizvodjaca koje mnogi ljudi koriste i imaju iskustva s njima. Ima samo 50% proteina, a i 325g kosta 900 dinara, sto znaci da nije jeftiniji, tako da ne vidim razlog zasto bi se odlucio za taj protein
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on June 18, 2011, 08:25:42 AM
http://www.lenic.rs/proizvodniprogram/protein90/

ne mogu sada da se setim koja komponenta ima previse arginina u sebi..za ove pare imas whey da kupis kako hoce..a da ne mislis
Title: Odg: Proteini
Post by: POLOMAC on June 18, 2011, 05:03:26 PM
48gr proteina je idealna količina proteina koju čovek treba da unese u organizam u toku dana  :wallbash1:  :dunno:
7 tih pakovanja[kanta nekog prosecnog pakovanja proteinskog dodatka 2,3kg] 6300din za jedva nesto preko kg proteina sa ukusom sjajnog pivskog kvasca,o jeee   :clap:  ;)
Title: Odg: Proteini
Post by: milanceolympia on June 19, 2011, 10:14:34 PM
lupetaju gluposti, pa neko ko ceo dan lezi i menja kanale pa mu treba vise od tih preciznih 48 gr
a i ovi uh, ko zna kog su porekla
Title: Odg: Proteini
Post by: Kajzla on September 12, 2011, 09:17:19 PM
Evo, isteklo mesec dana od kada sam kupio Elite Whey i chini mi se da sam stukao tek pola ... Bure od 2.27 kg i pio sam samo posle vezhbanja, eventualno nekada uveche ako sam rano vecerao, pa pred spavanje ... Za 2 meseca dati 6000 je smejurija ... A i na pola sam kreatina ... Uzeo sam 500g, a pio sam 2 puta kada vezbam i ostalim danima jednom dnevno ... Kada tako sagledash stvari i nije puno para izdvojiti u 2 meseca. Ionako slabo trosim na izlaske i ta sranja .....
Title: Odg: Proteini
Post by: srebrni vuk on September 15, 2011, 01:10:49 PM
pakovanje od 2,27bure?... bolje receno kutijica  :nonono:
Title: Odg: Proteini
Post by: Kajzla on September 15, 2011, 02:18:15 PM
Pa dobro ... lichi na bure :D Znam da ima i od 5kg :)
Title: Odg: Proteini
Post by: srebrni vuk on September 15, 2011, 02:36:34 PM
ta kutijica od 2,27 traje finih 15 dana a pakovanje od 5 samo mjesec :(
Title: Odg: Proteini
Post by: simpson on September 15, 2011, 02:58:11 PM
lijepo je kad nekom finansije ne ometaju da zagrabi cesce iz kutijice  :lol: ja recimo s bratom razvucem 4,5kg 4 mjeseca, znaci samo mjerica poslije treninga :blush:
Title: Odg: Proteini
Post by: srebrni vuk on September 15, 2011, 03:05:42 PM
jbg bolje ista nego nista... svako treba da se pruza koliko mu dzep dozvoljava...
ja sebe uskracujem na drugim stvarima da bi imao za ovo...
 ;)
Title: Odg: Proteini
Post by: Kajzla on September 15, 2011, 06:33:20 PM
Ja sam popio tek pola ... za mesec dana ... Zashto bih ga uzimao pred spavanje i ujutru kada to mogu zameniti kvalitetnim obrokom. Bolje dati 25000 za hranu mesecno nego 12000 za protein i + hranu ....
Title: Odg: Proteini
Post by: aazzoo on September 15, 2011, 06:43:23 PM
ma ti decko bacas pare ... ne truj !
Title: Odg: Proteini
Post by: simpson on September 15, 2011, 07:22:52 PM
jbg bolje ista nego nista... svako treba da se pruza koliko mu dzep dozvoljava...
ja sebe uskracujem na drugim stvarima da bi imao za ovo...
 ;)
Normala drug  :)
Title: Odg: Proteini
Post by: badrhari on November 14, 2011, 03:25:53 AM
zelim da uzmem whey protein..pa me zanima koji ?
treniram 10 mjeseci 4 x nedeljno imam 92kg visok sam 190cm, zelim jos malo mase da nabacim..pa nek mi neko kaze koji protein i kako da ga koristim.. hvala ;) ;)
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on November 14, 2011, 08:09:28 AM
zelim da uzmem <a href="http://www.exyu-fitness.com/shop/proteini/80-proteina.html">whey</a> protein..pa me zanima koji ?
treniram 10 mjeseci 4 x nedeljno imam 92kg visok sam 190cm, zelim jos malo mase da nabacim..pa nek mi neko kaze koji protein i kako da ga koristim.. hvala ;) ;)

do 80 %
http://www.exyu-fitness.com/shop/proteini/70-proteina/mutant-WHEY-2-3-kg.html (http://www.exyu-fitness.com/shop/proteini/70-proteina/mutant-WHEY-2-3-kg.html)
http://www.exyu-fitness.com/shop/proteini/70-proteina/hyper-WHEY-2-2-kg.html (http://www.exyu-fitness.com/shop/proteini/70-proteina/hyper-WHEY-2-2-kg.html)

80% i vise
http://www.exyu-fitness.com/shop/proteini/80-proteina/100-WHEY-protein-fuel-2-3-kg.html (http://www.exyu-fitness.com/shop/proteini/80-proteina/100-WHEY-protein-fuel-2-3-kg.html)
http://www.exyu-fitness.com/shop/proteini/80-proteina/prostar-WHEY-2-2kg.html (http://www.exyu-fitness.com/shop/proteini/80-proteina/prostar-WHEY-2-2kg.html)
Title: Odg: Proteini
Post by: badrhari on November 14, 2011, 02:23:56 PM
hvala Lazicu :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Dr Markoni on November 16, 2011, 07:26:52 PM
Pozdrav.


Ovako.1997 sam godiste,imam 40 kg,a visok sam samo 160cm.Zelim da znam sta bi trebao da kupim od proteina.


Radim sklekove ,(svaki drugi dan),trbusnjake itd..Ne radim stalno da bi misici imali vremena da se oporave i da "narastu".Tako mi je receno,odnosno video sam na nekom forumu.Zelim da uzmem nesto sto ce mi pomoci da sto pre izrastem i dobijem misicnu masu,ako je potrebno pocecu kosarku da treniram i da idem u teretanu.Iz  vasih odgovora sam shvatio da bi trebao da pijem - jedem zumanca i belanca,bar po 3 -4 svaki dan,da uzmem recimo whey od EAS-a.I sta bi jos trebao da radim?


Hvala.


Marko.
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on November 16, 2011, 07:32:51 PM
nije to bas tako prosto..koliko si tezak, visok, koliko imas godina.koliko dugo vezbas..kako se hranis itd..
Title: Odg: Proteini
Post by: Dr Markoni on November 16, 2011, 07:37:10 PM
Pa napisao sam druze, 1997 god, 160 cm :( i 40kg,pa mozda mesec dana vezbam.
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on November 16, 2011, 08:05:33 PM
evo teme za tebe
http://www.exyu-fitness.com/forum/ishrana/kako-se-ugojiti-4738 (http://www.exyu-fitness.com/forum/ishrana/kako-se-ugojiti-4738)
Title: Odg: Proteini
Post by: Tadija on January 05, 2012, 03:08:57 PM
Ovako danas rekose u Dnevnom Avazu. :)

http://www.dnevniavaz.ba/tehnologija/nauka/73893-proteinski-napici-krivi-su-za-celavost-kod-muskaraca.html (http://www.dnevniavaz.ba/tehnologija/nauka/73893-proteinski-napici-krivi-su-za-celavost-kod-muskaraca.html)
Title: Odg: Proteini
Post by: pocetnik83 on February 12, 2012, 10:25:34 PM
Pročitao sam sve ovo i nije mi jasna svađa od pre 1-2 godine oko proteina iz voća, mislim na orahe i kikiriki.

Do sada nikada nisam obraćao pažnju na šta jedem, koliko jedem i slično... Pa sada kada sam posle 5 godina ponovo krenuo u teretanu reših i da se hranim kako treba.

Imam 28 godina, 185 cm i ~92-93 kg. Koliko sam razumeo treba dnevno da pojedem 180-270 gr proteina. Pročitao sam par tema na forumu i imam ideju kako šta jesti, uglavnom ~70% ishrane već i sada ispunjavam.

Nije mi jedini jasno da li u ovu računicu (180-270 gr) idi proteini iz oraha i kikirikija ili ne. Orahe jedem svaki dan (imam u dvorištu drvo) a kikiriki kupim kada mi orasi dosade pa onda kikiriki grickam oko nedelju dana pa onda opet 2-3 nedelje orahe... Najmanji mi je problem da pogrickam na dan ~200-300 gr oraha (ovoliko ne grickam) ali što se tiče proteina da li se isplati?


Nije mi jasno to oko biljnih proteina. Laički koliko sam razumeo jedenjem mesa ja bi trebao i neke amino kiseline da unosim, pa što te amino kiseline ne bi mogle da obrađuju i protein iz biljaka.

ps. Nadam se da nisam promašio temu.
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on February 12, 2012, 11:03:10 PM
to sto si naveo se gledaju kao primarni izvori masti a ne proteina
Title: Odg: Proteini
Post by: policojsks on February 13, 2012, 01:27:24 PM
nisam znao de da pitam pa reko aj ovde,jel zna neko dal u srbiji ima i gde da se kupe belanca samo otprilike u nekom balonu od 5 litara,kao ulje fazon,al belanca da su unutar tog balona? hvala unapred :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on February 13, 2012, 04:29:25 PM
nema, na zalost
Title: Odg: Proteini
Post by: warlord on February 13, 2012, 10:41:58 PM
imas u swislionu kod mene u Vrscu..svaka swiss slatka kuca to ima, da uzmes belanca u kantici od 300gr je pakovanje cini mi se da je oko 1000din tih 300 gr nisam siguran pogledacu sutra jer je radnja u mojoj zgradi
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on February 13, 2012, 11:29:31 PM
u tecnom stanju bude?
Title: Odg: Proteini
Post by: warlord on February 14, 2012, 09:14:07 PM
ma kantica u prahu,nije tecnost...a postoji i tecno belance da se kupi tako...nisam znao ?
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on February 14, 2012, 09:18:56 PM
pretpostavio sam da pricas za prah, on pita za one galone sto ima belanca unutra..
Title: Odg: Proteini
Post by: invplg on April 17, 2012, 02:34:37 AM
ima li smisla uzimati whey samo u PWM sa dextrozom ako kroz hranu unosim dnevno ~2g/kg ?
Title: Odg: Proteini
Post by: snoopy on April 17, 2012, 09:22:49 AM
Ima  :)
Title: Odg: Proteini
Post by: enf0rcer17 on April 17, 2012, 02:15:04 PM
belanca u prahu skuplja od whey-a :D
Title: Odg: Proteini
Post by: invplg on April 17, 2012, 08:19:04 PM
Ima  :)

jel treba da smanjim taj dan mesa za toliko proteina koliko uzmem ili isto jedem?
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on April 18, 2012, 07:31:53 AM
ne treba
Title: Odg: Proteini
Post by: djape92vb on May 12, 2012, 08:06:34 PM
Ljudi zasto niko nigde ne pominje sampionje? Nigde se ne pominju...ni na jednom sajtu i fitnes forumima. . .
Takodje svi pricaju tunjevina tunjevina, pa me zanima da li sardine valjaju nesto ili. . ?
Isto i svi jedu ella sir...a postoje i bakin sir, i pressident sir..mada je ella najbolji stvarno.
Niko ne pominje zacine koji pomazu skidanju sala, kao cimet, djumbir itd. . .laneno seme,ulje..razno semenje itd. . .?
Koliko ja znam sampinjoni su odlicna zamena za meso i najbolji su kao obrok pre spavanja jer se sporo apsorbuju...a cisti su proteini.
Ako gresim ili ne znam nesto sto vi znate molim odgovorite mi.
Title: Odg: Proteini
Post by: enf0rcer17 on May 13, 2012, 10:08:10 AM
Niko ih ne pominje jer nisu vredni price.. A ocigledno ne znas dovoljno, cisti proteini? U 100g sampinjona imas ~2.5g proteina.. Za bakin sir ne znam, a sto se tice presidenta on ima proteina kao i ella ali ima dosta vise masti sto ellu opet stavlja na prvo mesto :) Sardina je sasvim ok, ima priblizno isto proteina kao i tuna, razlika je u mastima mada je to manje bitno jer uvek mozes da je isperes vodom..
Title: Odg: Proteini
Post by: nikola1992 on November 26, 2012, 11:10:46 AM
EVO NEKIH KORISNIH INFORMACIJA

Amino-kiselinski sastav mesa različitih vrsta životinja
 
    sadržaj aminokiselina u %

aminokiseline   govedina   svinjetina   ovčetina   piletina   jaje

arginin               6,6       6,4       6,9      6,9           6,4
histidin               2,9       3,2       2,7      2,3           2,1
lizin                       8,1       7,8       7,6      8,4           7,2
leucin                     8,4       7,5       7,4      7,6           9,2
izoleucin               5,1       4,9       4,8      5,0           8,0
valin                       5,7       5,0       5,4      5,1           7,3
cistin                       1,4       1,3       1,3      0,8           2,4
metionin               2,3       2,5       2,3      3,4           4,1
treonin               4,0       5,1       4,9      4,7           4,9
triptofan               1,1       1,4       1,3      1,3           1,5
fenilalanin               4,0       4,1       3,9      3,8           6,3
glutaminska kiselina  14,4       14,5       14,4      11,6    -
tirozin               3,2       3,0       3,2       4,2   4,5

Izvor: Institut za Higijenu i Tehnologiju mesa Beograd, prof. dr. Milan Bogojević ''Biohemija mesa'', Pavlovski i Palmin, Moskva.

Kome predstavlja problem izrachunavanje odredjene aminokiseline u 100 g nekog mesa evo primera :

belo meso   22.5 g proteina(na 100g)  - 100 %
                  x grama trazene amino kiseline(recimo leucin)-7.6 %

x grama= (22.5*7.6) / 100 = 1.71 grama leucina ima u 100 grama belog mesa  :)

Prema smernicama piramide pravilne ishrane piletina je u grupi zajedno s ostalim, ribom, jajima, mahunarkama i orašastim plodovima. Pileće meso je lako svarljivo, visoke biološke vrednosti i dijetetske namene. Može se pripremiti na različite načine, što utiče na nutritivnu vrednost obroka. Ovo meso sadrži belančevine u optimalnim količinama čime osigurava organizmu gotovo polovinu dnevnih potreba.
 
Kada govorimo o sadržaju masti u pilećem mesu, to se uglavnom odnosi na mononezasićene i nisku količinu zasićenih masti pa konzumiranje pilećeg mesa znatno ne utiče na povćanje nivoa holesterola u krvi. Najniži sadržaj masti imaju pileće belo meso, slede batak, karabatak i na kraju pileća krila koja imaju najveći sadržaj masti. Uklanjanjem kožice nakon pripreme znatno se smanjuje celokupni sadržaj masti.
 
Energetska vrednost zavisi od vrste pilećeg mesa i načinu pripreme – prosečno iznosi oko 220 kcal/100 g obroka. Piletina je odličan izvor vitamina i minerala: niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, fosfora, cinka i selena; dobar je izvor vitamina B2, B12 i gvožđa; dok je osrednji izvor magnezijuma i vitamina B1.
Ovi nutrijenti su u najvećoj meri zastupljeni u nemasnom mesu. U kožici i masti nalaze se manje količine folne kiseline i u masti topljivih vitamina A i E.
 
Piletina je u svetu vrlo popularna namirnica zahvaljujući izvrsnom ukusu, nutritivnoj vrednosti i pripremi mogućoj na više načina. Kao meso, piletina predstavlja primarni izvor proteina, a odlična je zamena za crveno meso.
Studije su pokazale da starija populacija ima smanjen unos proteina, zbog toga konzumacija pilećeg mesa značajno može poboljšati njihovo zdravstveno stanje. Ljudi koji jedu meso, ali žele da smanje unos masti, trebalo bi da jedu piletinu. Iz svega do sada navedenog može se videti kakav značaj ima pileće meso u ishrani ljudi.
 
Sadržaj belančevina u mesu ne karakteriše u potpunosti njegovu hranljivu vrednost. To je zbog toga što se uporedo sa punovrednim belančevinama u mesu nalaze i nepunovredne belančevine. Zbog toga hranljiva vrednost mesa treba da se određuje ili po amino-kiselinskom sastavu ili po količini punovrednih belančevina.

 :)
 
Title: Odg: Proteini
Post by: nikola1992 on November 26, 2012, 12:46:11 PM
SLATKOVODNE I MORSKE RIBE


sadrzaj amino kiselina u miligramima na 100 grama sirove namirnice mg/100g  za pojedine recne i morske ribe



                  sharan     bakalar     haringa   skusha   losos
   
izoleucin          850        860         1000      870      1135
leucin             1260       1280        1460      1320     1820
valin              900        910         1080      1040     1240
metionin           550        500         590       500      620
cistin             340        230         270       135      240
fenilalanin        730        630         740       700      890
tirozin            870        460         540       620      760
treonin            850        740         850       760      1030
triptofan          250        170         190       185      240
lizin              1800       1490        1680      1540     2100
histidin           510         -          520       790      620
arginin            1130       960         1120      1020     1380



Sadrzaj EPA i DHA (esencijalnih masnih kiselina) g/kg najceshce konzumiranih slatkovodnih i morskih riba
           
               EPA    DHA

kechiga        13     9.1
sivi glavash   8.9    6.5
beli glavash   8.5    4.5
jegulja        2.5    5.8
linjak         1.7    0.7
sharan         0.7    0.7
shtuka         0.5    1.7
amur           0.4    0.5
smudj          0.4    0.9
skusha         14.5   24.6
haringa        10.5   12.9
list           3.4    2.8
jegulja        3.0    6.6
losos      2.5    7.3
bakalar    1.2    1.9
shkarpina  1.4    0.7
oslic      0.8    2.3
Title: Odg: Proteini
Post by: jsoaleksandar on January 05, 2013, 02:14:52 PM
E ljudi koliko ima proteina u domacoj svinjskoj kobasici(suva) i suvom mesu svinjskom puna mi susnica (masa :lol:)
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on January 05, 2013, 04:17:36 PM
izracunas koliko je bila sirova x 20 gr
Title: Odg: Proteini
Post by: jsoaleksandar on January 05, 2013, 05:13:16 PM
izracunas koliko je bila sirova x 20 gr

Otkud znam koliko je bila sirova pa trebalo bi da na 100g ima oko 20g proteina
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on January 05, 2013, 06:35:14 PM
pa pitas onoga ko je sushio koliko je bila teska pre susenja :)
kad je suva gubi vodu i tada u suvoj materiji raste kolicina proteina
lupam ako je sirova imala 100gr=20 gr proteina
sada susena ima 70 gr= 20 gr proteina
Title: Odg: Proteini
Post by: PeXs on March 27, 2013, 10:57:05 PM
dali svaka konzerva tunjevine sadrzi manje vise isto proteina.....nasao sam neku odlicnu tunjevinu  u konzervi  sa komadima bas pristojnim unutra oko 170-180gr je konzerva  a nije bas ni jeftina a ne pise na njoj...i dali je ok samo da je operem i krkam..
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on March 28, 2013, 08:47:16 AM
pa ako je samo meso, komad onda da, ako je ono sitnjena, ne verujem da je samo meso
ako je u sojinom ulju cedis, ako je u maslinovom , nemoj
Title: Odg: Proteini
Post by: PeXs on March 28, 2013, 10:27:06 AM
e hvala lazicu evo taman krecem da pazarim a pogledacu u kom je ulju pa cu zavisno od toga cediti ili ne...a u pitanju su komadi unutra kao otprilike rio mare izgleda kad je otvoris...a reci mi jos hocu da uzmem oslic mozda nije vrh izbor ribe ali me zanima sta mislis jel ok...ja sam ga uvrstio u jedan obrok dnevno 250 oslica ili 1 konzerva tune....
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on March 28, 2013, 11:52:13 AM
ok je oslic, po meni bolji za mrsavljenje nego tuna i konzerva
Title: Odg: Proteini
Post by: PeXs on March 28, 2013, 03:10:04 PM
e jbg sad si me zbunio sa ovim bolji za mrsavljenje...a ja na masi i malo pre uzeo 3 kg i stavio u zamrzivac....znam da je bolji od konzerve u svakom slucaju nego malo da imam neku konzervu da promenim...
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on March 28, 2013, 10:05:24 PM
oslic se uglavnom koristi u definiciji i praznjenju kod bildera, zato sto je pogodan za te finese, nema masti, dobar izvor proteina itd..
Title: Odg: Proteini
Post by: Alexandra 92 on April 15, 2013, 03:12:36 PM
Moze li neko da mi kaze koliko grama proteina ima u sutlijasu sa 1l mleka?
Title: Odg: Proteini
Post by: filip85 on April 15, 2013, 06:59:17 PM
ima onoliko koliko ima u litri mleka, znači 30-ak... :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Alexandra 92 on April 16, 2013, 03:42:14 PM
A pitam to zato sto mi nije jasno nesto....Vec duze vreme nalazim na tekstove o pirindzu i negde pise da ima proteina negde ne.....Znaci sutlijas na vodi tj sam za sebe,bez mleka nema proteina???Znam da ima kvalitetne ugljene hidrate.....I zna li neko da mi kaze kako to da ako se ovsene pahuljice jedu u komb sa povrcem stvaraju kvalitetan protein to sam procitala?
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on April 16, 2013, 03:50:45 PM
Quote
pirindzu
Pirinču...
Title: Odg: Proteini
Post by: Alexandra 92 on April 16, 2013, 03:55:01 PM
OK....Pa ima li proteina u njemu? :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Milan on April 16, 2013, 04:26:33 PM
Ima al se za nas ne racunaju. Mleko,meso,jaja,riba i to bi bilo to.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Title: Odg: Proteini
Post by: Fat Dragon on April 16, 2013, 05:10:07 PM
A vi ste?

Послато са GT-I9300 користећи Тапаток 2
Title: Odg: Proteini
Post by: filip85 on April 16, 2013, 05:55:26 PM
A pitam to zato sto mi nije jasno nesto....Vec duze vreme nalazim na tekstove o pirindzu i negde pise da ima proteina negde ne.....Znaci sutlijas na vodi tj sam za sebe,bez mleka nema proteina???Znam da ima kvalitetne ugljene hidrate.....I zna li neko da mi kaze kako to da ako se ovsene pahuljice jedu u komb sa povrcem stvaraju kvalitetan protein to sam procitala?



jel taj sutlijaš onaj klasični, sa dosta šećera? :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Gvozdeni on April 17, 2013, 08:03:53 AM
Proteini biljnog porekla nemaju kompletan aminokiselinski profil, pa se zato ne uračunavaju u ukupan udeo unetih proteina u toku dana


edit: nisam video ovu stranu i da je Milan već odgovorio. Ne znam što mi tako nekad zabaguje
Title: Odg: Proteini
Post by: Alexandra 92 on April 24, 2013, 02:51:34 PM
Ja imam problem....Duze vreme vodim racuna o ishrani i treniram jace kako bih smrsala....Ali sam ujedno unosila dosta proteina sa sto manje masti i kal da bi mi juce jedan lik rekao da moram da skinem prvo misice.....Ujutru trcim uvece imam svoj trening i jesam smrsala ali nije to to....Izgleda da su mi misici se izgradili od proteina i dok stojim sam svuda cvrsta a moram skinuti cm sto pre....Drug mi kaze da izbacim proteine iz ishrane a ja ne znam da li ce da mi skodi misicima i ne znam sta da jedem sada a ne smem trening da propustam zbog takmicenja....A inace imam 20god Visoka sam 172cm mere su mi 83-63-88 obim nogu gde su najsire je 54cm....Osecam se lose zbog sporog napredka....Neki savet?Unapred hvala na odgovoru....
Title: Odg: Proteini
Post by: rope on April 24, 2013, 02:54:40 PM
 :wallbash1: :wallbash1: :wallbash1: :wallbash1: :wallbash1:
Title: Odg: Proteini
Post by: Alexandra 92 on April 24, 2013, 03:08:53 PM
Pa sta ti znaci to?Da nije tacno sto mi je rekao ili sta?Ja se stvarno opterecujem nije smesno.... :nonono:
Title: Odg: Proteini
Post by: Becks on April 24, 2013, 03:21:05 PM
Pa sta ti znaci to?Da nije tacno sto mi je rekao ili sta?
Da nije tacno, lik je retard.

Drug mi kaze da izbacim proteine iz ishrane
:wallbash1: :wallbash1: :wallbash1:

Izgleda da su mi misici se izgradili od proteina i dok stojim sam svuda cvrsta a moram skinuti cm sto pre....
Ovo je extra.

jedan lik rekao da moram da skinem prvo misice
Idiot.

Samo nastavi tako kako radis jer ako izgubis misice onda ces biti kost i koza kada skroz smrsas i izgledaces 15x gore i bice ti posle jako tesko smrsati jer neces imati misica.
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on April 24, 2013, 03:25:12 PM
Slozio bih se sa kolegama, ne slusaj te likove, samo neznalica moze reci da izbacis proteine...
Title: Odg: Proteini
Post by: Alexandra 92 on April 24, 2013, 03:31:55 PM
A gde onda ja gresim?Sta da radim?A i procitala sam u novinama da Megan Fox radi kardio vezbe kako ne bi dobila prevelike misice vec ostala vitka a zategnuta....Meni se licno njen izgled svidja....Ali ja ne mogu da biram koje cu vezbe da radim na trenungu radim ono sto mi trener kaze....Sto je najgore noge su mi non-stop pod opterecenjem a gornji deo slabije....I mene je to zacudilo kada mi je rekao jer sam vec dugo gledala da unosim proteine ali mi nije delovalo toliko cudno kada sam bolje razmislila....Protein hrani misic i on raste a ukoliko nema proteina on ce se msnjiti samo sto ne znam hoce li mu se nesto lose desiti?Bila bih vam zahvalna na nekom savetu vi ipak bolje znate....I izvininjavam se ukoliko sam dosadna....
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on April 24, 2013, 03:37:41 PM
Ne, ako si u deficitu sa kalorijama nece ti nista rasti, nece ti od proteina narasti misic ako si na dijeti, protein je tu da zastiti misic od propadanja...

Sad se pitas sta ce ti misic, e pa kao sto kolega gore rece, misici ti i tope salo, samo ono i moze istopiti salo, salo nema nikakvu vrijednost jer nije metabolicki aktivno, a ako izgubis misic izgledaces mlitavo i nikakvo, a salo neces istopiti...

Ako ti se cini da misici rastu to je zbog definicije, tj. gubitka masnog tkiva misici su izrazeniji...
Title: Odg: Proteini
Post by: Becks on April 24, 2013, 04:55:35 PM
A gde onda ja gresim?Sta da radim?A i procitala sam u novinama da Megan Fox radi kardio vezbe kako ne bi dobila prevelike misice vec ostala vitka a zategnuta....Meni se licno njen izgled svidja....Ali ja ne mogu da biram koje cu vezbe da radim na trenungu radim ono sto mi trener kaze....Sto je najgore noge su mi non-stop pod opterecenjem a gornji deo slabije....I mene je to zacudilo kada mi je rekao jer sam vec dugo gledala da unosim proteine ali mi nije delovalo toliko cudno kada sam bolje razmislila....Protein hrani misic i on raste a ukoliko nema proteina on ce se msnjiti samo sto ne znam hoce li mu se nesto lose desiti?Bila bih vam zahvalna na nekom savetu vi ipak bolje znate....I izvininjavam se ukoliko sam dosadna....

Ne gresis nigde, nastavi dalje kako si do sada radila i ne slusaj savete sa strane. A nadam se da znas da su svi saveti i price po novinama totalne gluposti.
Title: Odg: Proteini
Post by: Alexandra 92 on April 24, 2013, 06:28:55 PM
Znam,primetila sam....Pa i u pravu ste kada bolje razmislim ja znam da dok imam program u terani i kada mi splasnu misici nestane mi salce mozda su mi se ipak naduli samo misici posto svaki dan sem nedeljom treniram dva puta...Pozabavicu se jos malo vise kalorijama da menjam dorucak i jos vise da ih smanjim pa cu da vidim mozda je ipak do sala pa cu da vidim ima li nekih rezultata....Hvala vam puno na odgovorima....
Title: Odg: Proteini
Post by: murbi on April 24, 2013, 07:51:36 PM
Kako da menjas dorucak?
Proteini iz dorucka, ali i ugljeni hidrati, vitamini i minerali tada uneseni su mozda najbitniji.
Kuvana belanca, belo meso, nemasni sir, pirinac, ovsene pahuljice, voce - i za cas je eto figura kakva treba.

Mislim, stavi neku sliku, mozda ti vrh izgledas i svaki dodatni trening te samo moze pokvariti...  :dunno: :)
Title: Odg: Proteini
Post by: Alexandra 92 on April 25, 2013, 06:40:50 PM
Gde da stavim sliku ovo sam ja na ovoj maloj gde se vide ledja ali je slikana dok je bila jos zima....Izledam lose iskreno....A nesto ne radim kako treba....Jedem svako jutro ovsene pahuljice....Ustanem popijem sumecu sa dva integralna keksa sa kakaom pa kafu,nakon toga tri kasike ovsenih pahuljica sa dosta jogurta 0,5 pa jabuku pa idem na trcanje....Vratim se popijem gomilu vode sa limunom....To radim svako jutro isto....Oko 12h-13h jedem ponovo recimo danas sam sardinu pojela,dve sargarepe,i zelenu salatu...Oko 16h jedem opet rucak kuvano svaki dan drugacije....I uvece uglavnom zelenu salatu ili kupus 2-3 belanca bez hleba naravno dve-tri case mleka dva integralna keksa i jabuku.... :dunno:
Title: Odg: Proteini
Post by: murbi on April 26, 2013, 03:51:19 PM
Sa avatara se ne vidi puno toga, a narocito se ne moze videti da je nesto lose  :) .
Ne znam koji su ti ciljevi, zaista lepo izgledas, solidno se hranis (ubaci malo mesa u toku dnevnog menija, pilece belo), a sto se tice slika slobodno ovde stavi nekoliko pa ce moci neko nesto vise da kaze  :)
Title: Odg: Proteini
Post by: kljaja :D on May 04, 2013, 12:54:38 PM
Da li smem da uzimam whey proteine ako imam 14 godina?Vezbam redovno.Neko kaze da smem a neko da ne smem da li neko moze da mi pomogne oko ovog problema ??? Unapred hvala!!!!  :help:  :help:  :help:
Title: Odg: Proteini
Post by: Becks on May 04, 2013, 02:24:30 PM
Da li smem da uzimam whey proteine ako imam 14 godina?Vezbam redovno.Neko kaze da smem a neko da ne smem da li neko moze da mi pomogne oko ovog problema ??? Unapred hvala!!!!  :help:  :help:  :help:

Smes, samo je pitanje da li ce ti ista pomoci.
Title: Odg: Proteini
Post by: Enpedokle on May 06, 2013, 06:16:31 PM
Ja bi hteo da pitam za misljenje o izolatu surutke u zdravoj hrani.1700 dinara kilogram je cena.  :help:Nis je u pitanju,cenim ga da je provereno kad su mi i drugari preporucili prodavnicu gde da je kupim.
Title: Odg: Proteini
Post by: Becks on May 06, 2013, 08:27:48 PM
Ja bi hteo da pitam za misljenje o izolatu surutke u zdravoj hrani.1700 dinara kilogram je cena.  :help:Nis je u pitanju,cenim ga da je provereno kad su mi i drugari preporucili prodavnicu gde da je kupim.

Drugari strucnjaci  :lol:

Ta surutka je smece, ne kupuj.
Title: Odg: Proteini
Post by: Neca_bd on September 18, 2013, 05:19:52 PM
da li neko moze da mi kaze koliko proteina sadrzi kupovna surutka od 1 litar. Dakle na internetu sam citao da u 100g/100ml sadrzi od 8 do 12g proteina, dok na ambalazi boce koju ja pijem pise da 100ml sadrzi 0,31% proteina.
Totalno sam zbunjen, pogotovo sto mi je drug rekao da jedna i pol casa moze da ga nahrani proteinima posle treninga?
Title: Odg: Proteini
Post by: EaZeeY on September 18, 2013, 05:34:24 PM
ta kupovna surutka uopste nema veze sa surutkom whey protein. Ja sam jednom kupio i bilo je oko gram proteina mozda na celo pakovanje ;D
Title: Odg: Proteini
Post by: Becks on September 18, 2013, 06:55:22 PM
da li neko moze da mi kaze koliko proteina sadrzi kupovna surutka od 1 litar. Dakle na internetu sam citao da u 100g/100ml sadrzi od 8 do 12g proteina, dok na ambalazi boce koju ja pijem pise da 100ml sadrzi 0,31% proteina.
Totalno sam zbunjen, pogotovo sto mi je drug rekao da jedna i pol casa moze da ga nahrani proteinima posle treninga?

Drug extra strucan.

Ako pise 0.3% na ambalazi onda toliko i ima, tj. 0.3g/100ml.
Title: Odg: Proteini
Post by: EaZeeY on September 18, 2013, 07:17:51 PM
cak i mleko ti je bolje 20x od te surutke kupovne :D
Title: Odg: Proteini
Post by: Sindrom on September 19, 2013, 10:04:00 AM
Surutki mesta nema u ovom sportu.
Ja sam negde nasao da ima 0,9 gr proteina na 100 ml cini mi se!
Sto znaci da ti treba da popijes skoro 3 litra surutke da bi uneo kolicinu proteina koju imas u merici whey proteinu.
To je stvarno suludo,a da ne pricamo pored proteina sta ces jos lose uneti.
Title: Odg: Proteini
Post by: vukasinami on September 19, 2013, 01:56:17 PM
Ja pijem surutku povremeno ali ne gledam na proteine i masnocu u ovom periodu,pa ne moze biti kao whey.
Title: Odg: Proteini
Post by: filip85 on September 19, 2013, 02:35:29 PM
pa zbog čega je piješ?
Title: Odg: Proteini
Post by: vukasinami on September 19, 2013, 02:58:15 PM
Imao sam nekih problema sa jetrom
Title: Odg: Proteini
Post by: helenicious on November 19, 2013, 12:52:03 PM
Uh, ja ne bih proteine ni za šta na svetu menjala... Mislila sam da će veliki problem da mi bude voće, ali kako ga iskuliram jedno nedelju dana, posle više i nemam potrebu da ga jedem. Mada uzmem jabuku-dve na nedelju dana čisto radi vitamina.
Pošto sam imala problema oko viška kg i nisam imala pojma kako obroci zapravo treba da izgledaju, unosila sam sve živo, a proteina najmanje... Evo već 4 godine sam u stanju da pojedem i do pola kg pilećeg belog u toku dana + još mnogo proteina iz belanaca i proteina... Sve se može kad se hoće, ko ima problema sa mesom, neka pokuša da ga reši, ja sam mnogo srećnija kad jedem više proteina, a UH svedem na minimum. Tj. povećam ih kad vežbam, ali to su sve složeni UH.
Inače, mrzim kad vegetarijanci i vegani krenu da pametuju kako smo mi mesojedi ubice, kako smo ovakvi ili onakvi, a to što oni ubijaju i žvaću biljke, to nikom ništa... No hard feelings, ali treba realno sagledati okolnosti...
Title: Odg: Proteini
Post by: dejan_ns on December 28, 2013, 11:53:59 PM
Surutka koju ja pijem ima na 100 ml oko 1gram proteina,znaci oko 10 gr na litar.A pitka je dosta za jedan obrok moze da se popije litar lagano.A i nema nista bolje od prirodne surutke,ko moze da nabavi,

Title: Odg: Proteini
Post by: eXeL0L on December 29, 2013, 01:11:31 AM
u obroku bi trebao da imas bar 20-25gr proteina :)
Title: Odg: Proteini
Post by: dejan_ns on December 29, 2013, 12:04:55 PM
Pa ja napisah uz obrok dobar,npr rucak,pijes surutku :)
Title: Odg: Proteini
Post by: filip85 on December 29, 2013, 12:54:29 PM
Surutka koju ja pijem ima na 100 ml oko 1gram proteina,znaci oko 10 gr na litar.A pitka je dosta za jedan obrok moze da se popije litar lagano.A i nema nista bolje od prirodne surutke,ko moze da nabavi,

Pa ja napisah uz obrok dobar,npr rucak,pijes surutku

to je glupost unostiti toliko laktoze zbog 1% proteina, pa onda bolje pij mleko, ono bar ima 3% proteina i manje laktoze... da ne govorim koliko boljih opcija ima...
Title: Odg: Proteini
Post by: dejan_ns on December 29, 2013, 02:06:16 PM
Ne kazem stalno da se pije ;) Al valja promijenit malo i mlieko dosadi
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on December 29, 2013, 02:19:35 PM
Tesko sr...e, mislim i surutka ta domaca i "prirodna", a i sranje dobijes u smislu da ces otici u roku od 10 minuta na wc kada to popijes...
Title: Odg: Proteini
Post by: eXeL0L on December 29, 2013, 04:53:08 PM
dobro je jedino ako pratis neke makroe pa oces da imas unos proteina u gram xD posto je tolko mala koncentracija da ne mozes omanuti xDD
(http://www.perugiamurderfile.org/images/smilies/smiley_xmas_irony.gif)
Title: Odg: Proteini
Post by: filip85 on December 29, 2013, 05:19:01 PM
Ne kazem stalno da se pije ;) Al valja promijenit malo i mlieko dosadi


grešiš, ne valja NIKAD kad su zdrave osobe u pitanju, a ako već hoćeš nešto da promeniš, postoji bezbroj ukusnijih načina da uneseš brdo šećera...
Title: Odg: Proteini
Post by: dejan_ns on December 29, 2013, 05:41:29 PM

grešiš, ne valja NIKAD kad su zdrave osobe u pitanju, a ako već hoćeš nešto da promeniš, postoji bezbroj ukusnijih načina da uneseš brdo šećera...

Kakvih secera,o cemu pricas druze ? :D
Title: Odg: Proteini
Post by: dejan_ns on December 29, 2013, 05:43:21 PM
Tesko sr...e, mislim i surutka ta domaca i "prirodna", a i sranje dobijes u smislu da ces otici u roku od 10 minuta na wc kada to popijes...

Ne znas o cemu pricas,ocigledno nikad nisi pio surutku,i ne znas koliko je ona zdrava ! Ne kazem da se non stop pije,jer u preteranim kolicinama moze doci do toga.Raspitaj se koliko je ona zdrava za organizam  :wallbash1:
Title: Odg: Proteini
Post by: filip85 on December 29, 2013, 05:44:24 PM
aj ne troluj...
laktoza = mlečni šećer
surutka ima 70-ak% laktoze... bolje pojedi palačinku, bar je ukusna...
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on December 29, 2013, 05:59:07 PM
Ne znas o cemu pricas,ocigledno nikad nisi pio surutku,i ne znas koliko je ona zdrava ! Ne kazem da se non stop pije,jer u preteranim kolicinama moze doci do toga.Raspitaj se koliko je ona zdrava za organizam  :wallbash1:

Zbog cega je zdrava?

Title: Odg: Proteini
Post by: dejan_ns on December 29, 2013, 10:35:25 PM
Zbog cega je zdrava?



tdAko nista drugo,cisti organizam kompletan i creva,jaca imunitet itd itd
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on December 29, 2013, 10:56:21 PM
pusti surutku, to bi preporucio samo nekome koga mrzim.
Title: Odg: Proteini
Post by: tenssa on December 30, 2013, 09:10:21 AM
tdAko nista drugo,cisti organizam kompletan i creva,jaca imunitet itd itd
Da, "cisti" crijeva, jos kako... :lol: :lol: :lol:
Title: Odg: Proteini
Post by: Sindrom on December 30, 2013, 10:15:25 AM
Haha ima i u mojoj teretani par njih zaludjenih surutkom i njenim "zdravim" ucinkom na organizam.
Title: Odg: Proteini
Post by: dejan_ns on December 30, 2013, 04:39:16 PM
Da, "cisti" crijeva, jos kako... :lol: :lol: :lol:

hahaaha
Title: Odg: Proteini
Post by: Sindrom on February 24, 2014, 07:25:58 PM
Da li na dijeti (rotacija UH) moze 1-2 puta sedmicno da se ubaci svinjski but ili junetina?
Ova piletina pocinje na nos da mi izlazi...
Title: Odg: Proteini
Post by: LeDu 91 on February 24, 2014, 08:51:50 PM
Ja licno ubacujem.
Title: Odg: Proteini
Post by: malimrav on July 30, 2014, 10:48:48 AM
Postavicu ovde pitanje, nadam se da nije problem. Da li preporucujete ovu kuvanu sunku, kada nemam vremena za nesto kvalitetnije:


Link: http://www.ciao.de/opinion_images_view.php/OpinionId/3141229/Img/25355645 (http://www.ciao.de/opinion_images_view.php/OpinionId/3141229/Img/25355645)


100 gr:
112 kcal
19gr proteina
1gr hidrati
3.5 gr masti

Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on July 30, 2014, 05:53:10 PM
Samo kada kad moras nesto sa nogu da pojedes
Title: Odg: Proteini
Post by: malimrav on July 30, 2014, 08:38:17 PM
Hvala Lazicu! Pre neko jutro sam kupio pakovanje, urolao i usput cepao bez icega. Ljudi gledaju u cudu... :crazy: :bored:  Bio dan sa 0 hidrata, a nisam imao vremena za spremanje klope...
Title: Odg: Proteini
Post by: kings on March 29, 2015, 04:51:15 PM
Poz svima!  :)
Zelio bih da upitam a en sumnjam da ima strucnih ljudi par pitanja. Naime planiram krenuti u teretanu nakon nekih 4 mjeseci pauze sa ciljem da dobijem sto je moguce vise na masi jer sam prilicno mrsav. Nisam nikada koristio nikakve suplemente a isao sam kakos am evc rekao jedno vrijeme i vjezbao. Uspio sam da dobijem nekih 7-8 kg bez koristenja suplemenata, a li sam idalje dosta mrsav. Na mojih 192cm visine, 76kg je prilicno malo i zelim to popraviti. Naime planiram sada da krenem jedan mjesec da udjem u ritam i da se vratim u kakvu takvu formu od prije i da onda uzmem nesto od suplemenata. E sada sam u dilemi da li da uzimam wey proteine ili da uzmem nesto tipa mega mass i slicno? Citao sma na dosta mjesta da je mega mass loseg kvaliteta da se ne postizu bog zna kakvi rezultati pa me zanima i vase misljenje. Sta preporucujtete da uzmem, da li bi mozda bilo dobro da kombinujem oboje? Naravno podrazumjeva se sto bolja ishrana, jaja, meso neke zitarice...Gledao sam od tih proteina neki su preporucivali Whey Gold, sta mislite o njemu?
Title: Odg: Proteini
Post by: Lazic on March 29, 2015, 05:34:50 PM
ako ne mozes da jedes kupi gainer