EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Dejan Bodiroga  (Read 36673 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline MilosM

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1046
  • Gender: Male
  • \ ______
Dejan Bodiroga
« on: September 08, 2007, 02:48:30 PM »
Toliko me provocira kada vidim Jarica u ovoj temi a da nema ovog coveka. Po meni on je najveci sportista koji je igrao sa nasu reprezentaciju u bilo kom sportu. Nikada nije bio prgav, uvek pravi sportista i profesionalac. Neki ce reci reci da im se ne svidja njegov stil igre da je kao pus*y, ali da je igracina to stoji.
Ako ste gledali Diamond ball verovatno se secate kada je bacio Meriona, Entonija i Vejda (Marion i Vejd vaze za bolje defanzivce u NBA) i tada mi se video ko je sila.  :evillaugh:

.
.
.
.
.
.
.
.
.

NIJE MI CILJ DA IMPRESIONIRAM LJUDE, MOJE PONASANJE IZVIRE IZ DUSE (Dejan Bodiroga, 1996. u Milanu)

 

2. mart 1973...

Dejan Bodiroga, mladji sin Vasa i Milke (stariji je Zeljko), rodjen je 2. marta 1973. u Zrenjaninu.

 

10. novembar 1984....

Isao je u Osnovnu skolu „Vladimir Nazor” (danas „Jovan Cvijic”). Bio je odlican ucenik. U pocetku je trenirao fudbal za koji je takodje imao talenat. Tada se i nije moglo naslutiti koliko ce da poraste, jer je na pocetku sedmog razreda imao svega 169 cm. U to vreme, tacnije 10. novembra 1984, dosao je na prvi kosarkaski trening kod trenera Rada Prvulova. Na njegov savet ostavio je fudbal i otisnuo se u kosarku, nacinivsi prve korake u zrenjaninskom Masincu (Servo Mihalj). U prvi tim je usao vec s 13 godina a uveo ga je Miodrag Sija Nikolic (1938 – 2005), igrac prve generacije Jugoslavije koja je osvojila medalju, srebro na Evropskom prvenstvu u Beogradu 1961.

 

Avgust 1989...

Zrenjanin je vrlo brzo postao premali za Dejanov talenat. Mnogi su se raspitivali za njega, ali samo jedan covek bio siguran da to nije talenat koji se vidja svakog dana...

Rekorderu reprezentacije Jugoslavije s 14 medalja i clanu Najsmitove kuce slavnih u Springfildu Kresimiru Cosicu (1948 – 1995) bilo je dovoljno samo jednom da ga vidi – na kampu u Puli – i da se zagreje za njega. Odmah je reagovao dok su se Partizan, Crvena zvezda, Jugoplastika i Cibona dvoumuli. U avgustu 1989. doveo ga je u Zadar koji je tri godine ranije osvojio titulu prvaka Jugoslavije u tada najboljoj ligi u Evropi.

Dejan u prvoj sezoni nije mogao da bude clan prvog tima, zbog neresenog statusa sa Vojvodinom (navodno, imao je ugovor i s njom). Prve godine u „Jazinama” je trenirao sedam sati dnevno, tri pre podne i cetiri popodne. Tu su mu treneri bili Josip Pino Grdovic i Slavko Trninic. Za Zadar su tada igrali Popovic, Komazec, Blazevic, Sarlija...

U to vreme se prvi put pojavio i u mladjim selekcijama Jugoslavije. Bio je najmladji clan juniorske selekcije koja je osvojila peto mesto na Evropskom prvenstvu u Groningenu (Holandija). Tu je zbog godina igrao vrlo malo, ali je vec na Juniorskom prvenstvu sveta 1991. u Edmontonu (Kanada) bio MVP sampionata. Jugoslavija je u utakmici za trece mesto izgubila od Argentine. Iste godine, 4. jula, debitovao je za seniorsku reprezentaciju protiv Spanije u prvom kolu Mediteranskih igara u Atini. Poceo je porazom...

 

Septembar 1991...

Posle Edmontona o njegovom talentu se pricalo sirom Evrope, mada se nasao i u nekim beleznicama americkih skauta. U Jugoslaviji je rat bio na pomolu i njegov odlazak iz Zadra bio je neminovan. I opet je na scenu stupio Cosic koji je u to vreme bio u grckom AEK-u...

Krajem 1991, na Cosicev poziv, otisao je u Grcku. Najbogatiji grcki klubovi nudili su mu mnogo novca, uz uslov da uzme njihovo drzavljanstvo, ali on je smatrao da mu je dovoljan jugoslovenski pasos. Njegovo misljenje nije mogla da promeni ni Olimpijakosova ponuda od 660.000 dolara! Cosic je onda procenio da je za Dejana najbolja sredina Trst, posto su u to vreme u Stefanelu bila dva cenjena jugoslovenska strucnjaka Bogdan Tanjevic (trener) i profesor Aleksandar Nikolic (savetnik).

Koliko je Tanjevic verovao u njega svedoci to sto ga je, u vreme kad su u najboljim evropskim ligama stranci mogli da budu samo provereni kosarkasi, promovisao u najmladjeg stranca Italije svih vremena. U Stefanel je stigao sa 18 godina, u sptembru 1991. U pocetku nije mogao da igra jer su mesta za strance popunili Leri Midlton i Silvester Grej. „Gazeta delo sport” ga je krajem 1992. svrstala na 15. mesto liste najboljih igraca Evrope, zajedno sa Slovencem Jurijem Zdovcem. To je bio nagovestaj za prve senzacije...

 

1. mart 1993...

Vec u svojoj prvoj profesionalnoj sezoni imao je prosek od 21,2 poena. Prvu briljantnu partiju odigrao je 10. januara 1993. kada je u mecu Stefanel – Beneton 93:77 postigao 32 poena (8-10 za dva poena, 4-6 za tri, 4-4 za jedan), zasenivsi i prvu zvezdu tima iz Treviza Tonija Kukoca koji je u tom trenutku verovatno bio najbolji evropski igrac. Dan uoci svog 20. rodjendana, 1. marta, odigrao je jednu od svojih nezaboravnih utakmica: Stefanel je u Trstu savladao ekipu Panasonika sa 90:89 a on je postigao 51 poen (12-15, 4-7, 15-17, 11 skokova, 5 ukradenih lopti). Postigao je poslednjih sest poena u mecu i preokrenuo sa 84:89 na 90:89 u poslednjoj stotinki.

Krajem 1993, na Bozicnom turniru u Madridu, proglasen je za najboljeg igraca, a Stefanel je zauzeo trece mesto. Realu je dao 31 poena, reprezentaciji Brazila i Estudijantesu po 21.

 

Leto 1995...

Evropsko prvenstvo 1995. u Atini bilo je prvo veliko takmicenje na kojem je Jugoslavija igrala od osvajanja titule prvaka Evrope 1991. u Rimu i prvo na kojem je Dejan obukao plavi dres. Kao i cela ta generacija, zbog sankcija Ujedinjenin Nacija, Dejan je propustio tri velika dogadjaja – Olimpijske igre u Barseloni 1992, Evropsko prvenstvo u Minhenu 1993. i Svetski sampionat u Torontu 1994.

Tim koji je bez poraza zavrsio Evropsko prvenstvo u Atini 1995. izgledao je ovako: Zoran Sretenovic, Predrag Danilovic, Sasa Obradovic, Dejan Bodiroga, Zarko Paspalj, Miroslav Beric, Aleksandar Djordjevic, Zeljko Rebraca, Vlade Divac, Zoran Savic, Dejan Tomasevic, Dejan Koturovic (selektor Dusan Ivkovic).

Od „Atine 1995” do „Beograda 2005” Dejan je izostao samo sa Evropskog prvenstva u Svedskoj 2003. kada mu je bio potreban predah zbog non-stop igranja.

U prvenstvu Italije te godine Stefanel (Olimpija), koji se 1994. preselio iz Trsta u Milano, izgubio je u polufinalu plej-ofa od Virtusa iz Bolonje s 3:2.

Na draftu NBA, kao 51. pika, izabrao ga je Sakramento. Mnogi su mu predvidjali uspesnu NBA karijeru ne sluteci da on nikada nece ni pozeleti da igra u najboljoj ligi na svetu.

 

Jun 1996...

U junu 1996. Bogdan Tanjevic i Dejan Bodiroga su naplatili sav svoj trud u Stefanelu. Tako je Dejan s duplom krunom i cak 942 poena u 42 meca u sezoni 1995/96 (prosek 22,4) napustio Italiju da bi karijeru nastavio u madridskom Realu.

Sa reprezentacijom je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Atlanti. Finale u „Dzordzija domu” ostace upamceno kao prva utakmica u kojoj je jedan tim bio ravnopravan citavo poluvreme s „drim timom” i to na njegovom terenu. Ali, Jugoslavija bez povredjenog Zorana Savica nije mogla da izdrzi u nastavku, pa su Amerikanci ipak ubedljivo pobedili (95:69). Dejan je s nekoliko mastovitih poteza pokazao da ne zaostaje za americkim igracima koji su tada vazili za nedodirljive.

 

Prolece 1997...

U prolece 1997. Dejan je osvojio prvi medjunarodni klupski trofej: Real je postao pobednik Kupa kupova.

Sa reprezentacijom je odbranio titulu prvaka Evrope u Barseloni. U finalu protiv Italije sigurna pobeda – 61:49.

 

9. avgust 1998...

Svetsko prvenstvo u Atini 1998. donelo mu je potpunu afirmaciju. Proglasen je za MVP-ja sampionata. U neizvesnom finalu protiv Rusije (64:62) sjajno je igrao i Zeljko Rebraca, njegov saigrac u reprezentaciji od juniorskih dana. Posle toga je presao u Panatinaikos u kojem ce nastaviti saradnju s trenerom Zelimirom Obradovicem zapocetu u reprezentaciji.

Nekoliko meseci ranije dobio je svoje prvo MVP priznanje: proglasen je za najboljeg igraca prvenstva Spanije iako Real nije postao prvak.

Te godine je dobio mnoga priznanja: Jugoslovenski olimpijski komitet (JOK) ga je proglasio za sportistu godine u Jugoslaviji, „Eurobasket” mu je dodelio titulu igraca godine u Evropi (glasalo 26 novinara). Maltene svi domaci listovi su ga proglasili ili za sportistu godine (Politika) ili za kosarkasa godine (Sportski zurnal i Ekspres).

 

Jun 1999...

Vec na kraju svoje prve od cetiri sezone u Panatinaikosu Dejan je pokazao da ce biti prva zvezda u Grckoj. Pored titule prvaka te zemlje dobio je i trofej MVP igraca sezone.

Zbog NATO bombardovanja Jugoslavije „plavi” su imali motiv vise na Evropskom prvenstvu u Parizu, ali nisu mogli vise od bronzane medalje. Presudan je bio mec u polufinalu protiv Italijana (62:71) u kojem je Dejan, zbog povrede prvog plejmejkera Obradovica, morao da igra plejmejkera. Njegov prijatelj Bogdan Tanjevic, tada selektor Italije, imao je odgovor na sve pokusaje Jugoslavije.

 

April 2000...

Krajem aprila 2000. prvi put je postao klupski prvak Evrope, sa Panatinaikosom. Nesto vise od mesec dana kasnije osvojio je novu titulu prvaka Grcke. Treba li reci da je opet bio MVP sampionata.

Izostao je uspeh s reprezentacijom koja je na Olimpijskim igrama u Sidneju bila tek sesta.

 

2. septembar 2001...

U junu 2001. osvojio je trecu uzastopnu titulu prvaka Grcke.

Uoci Evropskog prvenstva u Istanbulu proglasen je za kapitena reprezentacije. Na tom sampionatu je odigrao svoj 100. mec za „plave”. Bilo je to u drugom kolu protiv Estonije (86:73). Reprezentacija je ponovo postala prvak Evrope, savladavsi u finalu domacina Tursku sa 78:69.

U sezoni 2000/01 bio je i najprecizniji igrac prvenstva Grcke za dva poena (64,2 %).

 

8. septembar 2002...

Kruna njegove karijere je finale Svetskog prvenstva u Indijanapolisu na kojem je kao kapiten poneo pobednicki pehar. Iako je u tom mecu Argentina vodila sa 74:66, dva minuta i 17 sekundi pre kraja, Jugoslavija je uspela da se domogne produzetka (75:75) a zatim i pobede (84:77). Dejan je sam doneo produzetak, postigavsi svih devet poena za „plave” u poslednja dva minuta. Bio je to zenit jednog nezaboravnog tima u kojem su pored njega bili i Zarko Cabarkapa, Vlade Divac, Predrag Drobnjak, Milan Gurovic, Marko Jaric, Dejan Koturovic, Vladimir Radmanovic, Igor Rakocevic, Predrag Stojakovic, Dejan Tomasevic i Milos Vujanic (selektor Svetislav Pesic).

Te godine dobio je tri MVP priznanja: za finale Svetskog prvenstva, za TOP 16 Evrolige, za finalni turnir Evrolige. Kao najbolji igrac sveta mimo NBA presao je tog leta u Barselonu.

 

Jun 2003...

Vec u prvoj sezoni u Barseloni osvojio je triplu krunu: prvenstvo i kup Spanije i titula prvaka Evrope na fajnal-foru u Barseloni. U roku od tri meseca poneo je dva MVP trofeja: na finalnim turnirima Kupa Kralja i Evrolige.

Za reprezentaciju nije igrao te godine. Razlog za to nije bilo vencanje s Ivanom, vec premorenost od non-stop igranja od 1991. To je bilo prvo leto kada je imao malo oduska.

 

24. jul 2004...

Tog dana se rodio Nikola Bodiroga, Dejanovo i Ivanino prvo dete...

Te godine Barselona je odbranila titulu prvaka Spanije ali ne i Evrope. Dejan je proglasen za MVP-ja spanske lige i uvrsten je u idealnu petorku Evrolige.

Sa reprezentacijom je doziveo svoj najveci neuspeh – 11. mesto na Olimpijskim igrama u Atini. Da u prvom kolu Djinobili nije doneo Argentini pobedu u poslednjoj stotinki ko zna kako bi se sve zavrsilo...

 

19. septembar 2005...

Tog dana je poceo probni kamp „AND 1 rajzing stars – Dejan Bodiroga”. Na zalost, tih dana reprezentacija Srbije i Crne Gore je ispala u osmini finala Evropskog prvenstva koje se igralo na njenom terenu. Francuska je stavila crnu tacku (74:71) na uspesne reprezentativne karijere dva Dejana – Bodiroge i Tomasevica.

Uoci tog sampionata Dejan je presao iz Barselone u Lotomatiku za koju i danas igra...

 

29. jun 2006...

Pocinje da radi kamp u Trebinju...


dejanbodiroga.com


Have you ever been alone at night,
Thought you heard footsteps behind,
And turned around and no-one's there ?
And as you quicken up your pace,
You find it hard to look again,
Because you're sure there's someone there!

Offline MilosM

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1046
  • Gender: Male
  • \ ______
Odg: Dejan Bodiroga
« Reply #1 on: September 08, 2007, 02:52:16 PM »
Samo da dodam da Bodiroga vise ne igra jer je ove godine zavrsio igracku karijeru.
Have you ever been alone at night,
Thought you heard footsteps behind,
And turned around and no-one's there ?
And as you quicken up your pace,
You find it hard to look again,
Because you're sure there's someone there!

Offline wldnbg

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 508
  • Gender: Male
    • InfoPult
Odg: Dejan Bodiroga
« Reply #2 on: September 08, 2007, 02:56:34 PM »
To je prava legenda,evropskog i svetskog basketa..Jedinstven slucaj da je spojeno kosarkasko umece i karakter pobednika kakav imaju samo veliki sampioni..Takav igrac vise nece da se rodi....
filmovi.infopult.net

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Odg: Dejan Bodiroga
« Reply #3 on: November 10, 2007, 11:27:27 PM »
Strasan igrac i covek..imaju mladi na koga da se ugledaju..naravno tu ne racunam na Milicica!  :lol:
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."

Offline Swat

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 544
  • Gender: Male
Odg: Dejan Bodiroga
« Reply #4 on: August 28, 2008, 04:48:29 PM »
Mi imamo naseg Boga ime mu je Bodiroga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :clap:

Offline Nina16.

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 6
  • Gender: Female
Odg: Dejan Bodiroga
« Reply #5 on: June 01, 2009, 10:40:58 PM »

Mi imamo naseg Boga ime mu je Bodiroga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :clap:


tačno tako.... :clap: :yes:

Offline Pitagora

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 7
  • Gender: Male
Odg: Dejan Bodiroga
« Reply #6 on: February 23, 2010, 05:12:48 PM »
http://euroleaguequiz.euroleague.net/decadeVoting/ glasajte za Boditogu trenutno je velika BORBA za prvo mesto izmedja njega i Jasikeviciusa.Bira se najbolji igrac zadnjih 10 godinna

Offline Milan

  • Pocasni Clan
  • *
  • Posts: 7406
  • "Sloga bice poraz vragu"
Odg: Dejan Bodiroga
« Reply #7 on: June 03, 2010, 01:36:26 PM »
Quote
Powerlifting,strongman,weightlifting su direktno povezani sa nasom urodjenom teznjom da budemo jaki i spremni i prevazidjemo sve poteskoce i kao takvi su daleko prirodniji ,jer izviru iz kolektivnog secanja celokupne civilizacije,znaci ,imaju veoma duboke korene u nasim istinskim teznjama.

sledeci cilj:SQ 400  BP 190 DL 380

Offline tenssa

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 2787
  • Gender: Male
    • www.flash-dizajn.com
Odg: Dejan Bodiroga
« Reply #8 on: June 03, 2010, 02:00:38 PM »
Objasnio mu je neke stvari... :wow: :wow: :wow:
hmmm..dobro ..ipak wi znate mnogo wise od mene..poslusacu was..uradicu owako...sad ima da jedem swe ziwo cak cu i surutke i sok  od cvekle da kupim..tj svu zdravu hranu..za 1 mesec cu onda da uzmem metan..a posle metana cu jos wise da jedem.a onda cu stucem jos jednu turu pa posle toga cu 3 meseca da jedem kao stoka..a kasnije ako se wide rezultati nastawicu sta da  wam drugo kazem..uglawno hwala wam puno..pozdraw.