EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: RAGBI 13 (RUGBY LEAGUE)  (Read 110805 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Spider

  • Moderator
  • *
  • Posts: 64
RAGBI 13 (RUGBY LEAGUE)
« on: February 08, 2007, 12:57:49 PM »
Ragbi 13 (fr. Rugby a treize), odn. ragbi liga (eng. Rugby League) je timski sport u kome se takmice dve ekipe sastavljene od 13 igraca.

Da bi se bolje razumela situacija i sprecile zabune usled mesanja sa ragbijem (ragbijem 15), evo ovde malog istorijata ove igre. Ragbi je oduvek smatran sportom aristokratije, ali samo ako se u obzir uzme samo jug Engleske, tj. okolina Londona i juzno. Na severu Engleske, gde su razvijeni industrijski centri na celu sa Mancesterom, nije bas tako, s obzirom da ovaj sport voli i igra uglavnom radnicka populacija. Kako je aristokratija oduvek nosilac svih aktivnosti, njihova zamisao je da se ragbi igra amaterski, iz zabave, sto zaljubljenicima sa severa nije dgovaralo, s obzirom da su upraznjavanjem te "zabave" mnogo gubili u radno vreme. Poslodavac im, sto je i logicno, nije placao sate provedene na igralistu, te su odatle usledili pozivi za profesionalizacijom. Posto im zelja nije uslisena, oni su se na sastanku u hotelu "George" u Hadersfildu (Huddersfield) 29.avgusta 1895.godine otcepili od saveza koji je igrao ragbi 15 (Rugby Union) i formirali sopstvenu organizaciju Severnu uniju (Northern Union).
Vremenom su u zelji da privuku sto veci broj poklonika, ragbisti sa severa, modifikovali neka pravila, ubrzali igru i ucinili je atraktivnijom. Evolucija igre je trajala do 1.septembra 1906., kada je formirana Rugby Football League (engleska ragbi 13 federacija), kada su ustanovljena pravila, koja manje-vise vaze i dan-danas.

Teren za igru je istih dimenzija kao za fudbal ili ragbi 15 (postoje tu neki propisi, ali u sustini to je to). Oivicen je aut-linijom (po duzini) i esej-linijom (po sirini). Na esej-liniji nalaze se stative u obliku slova H, a iza njih je prostor gola (in-goal area), cija je druga granica linija mrtve lopte (paralelno sa esej-linijom).
Na svakih deset metara obelezavaju se belom bojom poprecne linije. Linije na 20 i 40 metara od esej prostora se opciono obelezavaju crvenom bojom, jer igraju ulogu koja ce biti objasnjena u nekom od sledecih postova.
Uzduzne linije se obelezavaju na 10 i 20 metara od aut-linije i to isprekidano preko uzduznih. U profesionalnim ligama jos se obelezava i koliko metar je koj linija udaljena od eseja.

Osnovni cilj igre je postici vise poena od protivnicke ekipe. Moguce je postici esej (4 poena), gol iz pretvaranja (2 poena), gol iz kazne (2 poena), drop gol, tj. gol iz polja (1 gol). Nacini na koji se postizu ovi poeni mozete videti u temi RAGBI i pod esej, pretvaranje, kazna, drop gol, respektivno.

Za postizanje poena ekipa ima na raspolaganju sest napada. Jedan napad se zavrsava tako sto igrac ekipe u posedu lopte biva oboren. Nakon petog obaranja, ekipa u napadu ima priliku ili da postigne esej ili da sutne loptu prema protivniku (predaje im loptu po mogucstvu, sto dalje od svog esej prostora). U slucaju da igraci u napadu budu oboreni i sesti put, predaju loptu protivniku, koji krece svoj prvi napad sa mesta gde je igrac oboren. Ekipa koja zapocinje napad nakon obaranja izvodi tzv. play-the-ball: oboreni igrac ustaje, spusta loptu na zemlju i bez pauze izvodi svom saigracu koji se nalazi iza njega loptu nogom unazad.

Lopta se i u ragbiju 13 dodaje rukama unazad, a napred sme da se sutne nogom. Naravno, i ovde igraci koji ucestvuju u igri moraju biti iskljucivo iza lopte. O ostalim detaljima i zasto je ovo jedna od najatraktivnijh igara u nekom od narednih postova.
« Last Edit: February 19, 2007, 01:57:23 PM by Lazic »

Offline pino rugby

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 19
Odg: RAGBI 13 (RUGBY LEAGUE)
« Reply #1 on: February 14, 2007, 11:38:00 PM »
Spider, postavi ovde malo zanimljivih slicica iz 13-ice, a mozes i onaj spotic state of rigin-25 years. Mislim da ce to ljudima biti vrlo interesantno. :idea02:

Offline Spider

  • Moderator
  • *
  • Posts: 64
Odg: RAGBI 13 (RUGBY LEAGUE)
« Reply #2 on: February 19, 2007, 01:54:05 PM »
Polako pino rugby, bice vremena. Sada bih jos nesto o pravilima.

Prvo, napisao sam da se linije na 20 i 40 metara od esej linije ponekada posebno obelezavaju crvenom bojom. Razlog je taj sto kada igrac sutne loptu iz svojih 40 metara, a ona udari u deo terena koji se nalazi u protivnickih 20 metara i izadje u aut, lopta pripada ekipi koja je loptu izbacila u aut. Na taj nacin vestim suterima se daje prilika da svoju ekipu oslobodi protivnicke odbrane i stekne novih sest napada. Medjutim, iako vrlo interesantno, ovakav razvoj dogadjaja veoma retko se desi u stvarnoj utakmici, jer zaista retko kada jedna ekipa biva zadrzana u svojih 40 metara tokom napada, a i sam takav sut je veoma tesko izvesti.

Drugo, nadovezuje se na prethodno, zasto se retko desava da ekipa ostane zadrzana na svojoj polovini posle svog seta od 6 napada? Kada se izvodi gorespomenuti play-the-ball, odbrana se postavlja na 10 metara od linije izvodjenja. U prostoru izmedju linije lopte i linije odbrane, mogu da se nalaze najvise dva igraca odbrambene ekipe i oni, u principu, sluze da izvodjaci play-the-ball-a ne krenu odmah u osvajanje terena.

Trece, nadovezuje se na prethodno, kako se ponasaju odbrambeni igraci prilikom obaranja protivnika koji ima loptu? Igraca koji nosi loptu sme da obara neogranicen broj igraca, dok ovome ne sme da pomaze kontaktom nijedan njegov saigrac (kao na primer u ragbiju 15, kada se pravi mol, gde saigraci kontaktom, guranjem, pomazu igracu koji nosi loptu). Najcesce se obaranje izvodi "dva na jedan", redje se desava "tri na jedan" ili "jedan na jedan". Dva igraca koja su obarala, obicnu su oni koji kasnije kao markeri ostaju u onom polju od 10 metara izmedju linije odbrane i mesta na kom se izvodi play-the-ball. U slucaju da treci igrac ucestvuje u obaranju, on se mora vratiti 10 metara od mesta obaranja. Zbog toga sto odbrana treba da bude prilicno daleko od mesta obaranja, obicno se oni koji ne ucestvuju u obaranju povlace i pre neko sto igrac bude oboren. Dozvoljeno je obarati igrace svuda ispod vrata, najcesce jedan igrac obara nisko, a drugi visoko i pri tome zadrze malo na zemlji igraca koga obore, da bi se odbrana postavila na propisno rastojanje. U slucaju da ga zadrzi duze nego sto se tolerise svira se kazna i ekipa koja je do tada imala loptu pocinje novi set napada. U slucaju da je obaranje "jedan na jedan" dozvoljeno je da igrac odbrane pokusa da uzme loptu od igraca u napadu, ali kad je obaranje "vise na jedna" to nije dozvoljeno i sudi se kazna.

...bice nastavljeno...

Offline pino rugby

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 19
Odg: RAGBI 13 (RUGBY LEAGUE)
« Reply #3 on: February 20, 2007, 11:43:59 PM »
Spider-u, da li moze neka informacija o utakmici koja je odigrana za vikend na Zvezdari ???? Mislim da su igrali Zvezda i selekcija Ragbi lige. ;)

Offline Spider

  • Moderator
  • *
  • Posts: 64
Odg: RAGBI 13 (RUGBY LEAGUE)
« Reply #4 on: February 21, 2007, 12:42:39 PM »
Naravno da moze. Posto sada postoji mogucnost otvaranja vise tema vezanih za ragbi 13 i ragbi 15 bice otvorene teme koje ce se baviti izmedju ostalog i domacim desavanjima u ragbiju13, u sta spada dogadjaj o kome si pitao.

Offline noler1

  • Iskusni rekreativac
  • *
  • Posts: 37
  • Gender: Male
Odg: RAGBI 13 (RUGBY LEAGUE)
« Reply #5 on: October 01, 2007, 11:51:21 AM »
U finalu ovogodisnjeg australijskog NRL sampionata ekipa Melbourne Storm savladala je Manly Sea Eagles rezultatom 34-8.To je njihov drugi trofej u ovom takmicenju,dok su prosle godine porazeni u finalu.

Offline noler1

  • Iskusni rekreativac
  • *
  • Posts: 37
  • Gender: Male
Odg: RAGBI 13 (RUGBY LEAGUE)
« Reply #6 on: October 31, 2007, 10:25:30 AM »
Nekoliko slicica sa ovogodisnjeg finala najjace svetske lige u trinaestici,australijskog NRL-a.Prava je steta sto ljudi kod nas nisu u prilici da prate ovaj sport posto su pravila mnogo jednostavnija,nema onoliko sutiranja,a obaranja su mnogo zesca i brutalnija nego u ragbiju petnaest cije se svetsko prvenstvo nedavno zavrsilo

   





Offline noler1

  • Iskusni rekreativac
  • *
  • Posts: 37
  • Gender: Male
Odg: RAGBI 13 (RUGBY LEAGUE)
« Reply #7 on: October 31, 2007, 10:28:17 AM »
Stara skola-veliko finale 1963


Offline noler1

  • Iskusni rekreativac
  • *
  • Posts: 37
  • Gender: Male
Odg: RAGBI 13 (RUGBY LEAGUE)
« Reply #8 on: October 23, 2008, 01:12:45 PM »
Za sve ljude koji prate ili ih zanima da pogledaju neku ragbi utakmicu imam jednu lepu vest.Naime u subotu pocinje svetski ragbi liga kup tj.svetsko prvenstvo u ragbiju 13.Odrzava se u Australiji i najbolje utakmice ce biti prenosene na sportklubu i to

SUBOTA 25.10.08. 10.50h

ENGLESKA-PNG

NEDELJA 26.10.08. 9.30h

AUSTRALIJA-NOVI ZELAND

Prvi vikend i dve sjajne utakmice,englezi protiv papuanaca kojima je ragbi liga nacionalni i maltene jedini sport koji igraju i veliki derbi kengura i kivija.

Na domacoj sceni u toku je takmicenje za kup Srbije,Dorcol brani titulu u nikad jacoj konkurenciji koju cine Podbara Novi Sad,Chekicar Nish,Crvena Zvezda,Beogradski univerzitet,Kolubara Lazarevac i Radnicki N.Pazova
Reprezentacija je odigrala utakmice sa Rusijom u Novom Sadu i Libanom u Bejrutu.Na zalost doziveli smo dva poraza 28-4 kod kuce i 20-14 na strani.

Ukoliko neko zeli da se prikljuci treninzima ragbija,ima predloge u cilju zajednicke promocije manje zastupljenih sportova ili neki drugi vid saradnje moze se obratiti na ovaj mail
yurugby13@yahoo.com
ili telefone 060/3284065,063/8668458,063/288-380,063/292119

http://www.rugbyxiii.co.yu/

Offline noler1

  • Iskusni rekreativac
  • *
  • Posts: 37
  • Gender: Male
Odg: RAGBI 13 (RUGBY LEAGUE)
« Reply #9 on: October 27, 2008, 01:26:15 PM »
Finale Kupa Srbije u ragbiju XIII - Podbara Novi Sad-Dorcol Beograd.Najverovatnije u NSu,o tacnom mestu vremenu i mestu odrzavanja utakmice postavicu naknadno obavestenje