EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Steroidni ciklusi za bodybuildere!!!  (Read 8734 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bildek-21

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 776
  • Gender: Male
Steroidni ciklusi za bodybuildere!!!
« on: February 10, 2007, 02:58:29 PM »
Steroidni ciklusi za bodybuildere!!!


Steroidni ciklusi za bodibildere razlikuju se od ciklusa za ostale sportiste zato sto je cilj bodibildera da povecaju misice. Misicna izdrzljivost, otpornost i snaga nisu bitni bilderima. Posto svako drugacije reaguje na steroide, tesko je tacno preporuciti koje steroide treba koristiti tokom ciklusa. Medjutim, moguce je dizajnirati cikluse bazirane na principima koji vaze za sve, a zatim ciklus prilagodjavati osobi za koju se pravi. Ovde cu govoriti o cinjenicama koje vaze za svaki ciklus.
Zivot bodibildera se vrti oko treninga, ishrane i steroida. Steroidi su vozila koja dozvoljavaju bodibilderu da razbije svoje prirodne genetske granice onda kada ih dostigne. Steroidi i ostali preparati trebalo bi da se koriste samo da bi se presla ta barijera, ne da bi se ubrzalo vreme za koje bi se stiglo do te granice. Vazno je da sportista trenira do apsolutne granice njegovih prirodnih genetskih potencijala pre nego sto pocne sa bilo kojim steroidnim ciklusom. Bodibilderi koji koriste steroide pre nego sto dostignu svoj prirodni vrhunac u stvari varaju svoje misice.

Bodibilderi na nacionalnom i profesionalnom nivou retko kada se skidaju sa steroida. Uglavnom ce ostati na velikim kolicinama anabolika stalno, sa periodoma manje upotrebe koji zamenjuju njihov prekid ciklusa. Ipak, vecim delom oni su stalno na steroidima, bez obzira sta oni tvrde. Idealno bi bilo kada bi imali sistem koji bi dozvoljavao bilderima da se potpuno skinu sa steroida u minimalnom vremenu od 3 nedelje kako bi dozvolili telu da se stabilise, znaci da se vrati u homeostazu, dok istvoremeno zadrzava vecinu dobijene velicine. Ovo omogucava kontinualni rast, pa nema eventualnog kraja koji moze biti dostignut ako se nikada ne skidate sa steroida. Iako je velicina koju imaju danasnji bilderi impresivna, i dalje cemo vidjati bildere kako postaju sve masivniji iskoriscavajuci steroide, ishranu i treninge.

Prvo cu razotkriti par mitova koji okruzuju steroide i nacin njihovog delovanja u telu. Vrlo popularna teorija u koju se mnogi kunu je ona po kojoj steroidi izazivaju rast tako sto blokiraju akcije kortikala u telu, pa tako prebacuju telo iz homeostaze u anabolizam. Medjutim, kada bi steroidi blokirali kortikale u telu,dve stvari bi se desile. Svi nasi misici bi znacajno rasli, bez obzira da li treniramo ili ne, i imali bi propratno povecanje nivoa kortikala u telu. Nista od toga nije primeceno ni pod jednim ciklusom. Takodje, mnogi misle da su steroidi cisti anabolici, i da je rast koji nastaje u ciklusu posledica anabolickih efekata steroida na misice. Kada bi to bilo tacno, videli bi da nam svi misici rastu, bez obzira da li treniramo ili ne. Istina je da su steroidi istovremeno i katabolici i anabolici, i da su steroidi beskorisni ako se ne kombinuju sa pravilnim treningom i ishranom.

Kao sto je skoro svako iskusio, prvi steroidni ciklus je obicno najproduktivniji. Naredni ciklusi rade prema zakonu smanjenog povratka, i kako covek postaje veci i veci, steroidi postaju sve manje efikasni. Mnogi profesionalni bilderi dostigli su vrhunac, i samo unose neverovatne kolicine steroida da bi sacuvali masu koju su izgradili. Oni dostizu ovakvo stanje nakon godina i godina teskog koriscenja steroida. Izaberite bilo kog profesionalca i videcete da svi oni slede isti put. Kada su prvi put poceli da uzimaju steroide uzeli su minimalnu koliicnu. Kako vreme prolazi, oni uzimaju sve vise kako bi pomogli rast. I tako, nakon nekog vremena, ciklus se zavrsi i oni stalno ostanu na steroidima, obezbedjujuci dve stvari: prvo, nece izgubiti nista od njihove tesko stecene velicine, i drugo, oni se nikada nece skinuti sa steroida kao bi se procistili i dali svojim receptorima sansu da se oporave.

Kada je telo izlozeno velikim kolicinama dodatnih anabolika duzi vremenski period, nekoliko stvari se desava. Prirodna proizvodnja testosterona ce prestati posto su nivoi androgena u krvi na mnogo vecim vrednostima. Uz duzu upotrebu, receptori androgena ce se smanjiti jer telo tezi da predje u homeostazu. Ovo smanjenje receptora steroida je jedno od glavnih razloga zasto je prvi steroidni ciklus najefikasniji. Na srecu, treniranje pomaze da se ovo smanjenje receptora steroida kontrolise, barem do nekog nivoa. To je jedan od razloga zasto trenirani misici rastu dok su na steroidima, a netrenirani ne rastu. Posto mnogo vece vrednosti androgena smanjuju receptore androgena, intenzivne misicne kontrakcije povecavaju te receptore.
Steroidi ne blokiraju akcije kortikala u telu. Steroidi smanjuju povecanje kortikala u telu koje je vezano za treniranje. Prirodni bodibilderi ce uvek biti ograniceni u teznji za velicinom jer se kortikali prirodno povecavaju zbog treninga. Ti povecani nivoi kortikala ponistavaju anabolicki efekat treniranja i rast se zaustavlja. Steroidi ponistavaju ovaj efekat treninga i prebacuju telo ka vise anabolickom stanju.

Sta se desava kada se prekine sa uzimanjem steroida? Zasto telo toliko brzo tezi smanjivanju? Kao sto sam objasnio, prirodna proizvodnja testosterona prestaje tokom dugotrajne upotrebe steroida. Nivoi mnogih androgenih receptora se smanjuju. Kortikali, koje su sterodii drzali pod kontrolom bez obzira na ogroman stres koji je pogadjao telo, sada ce porasti kako se nivoi steroida smanjuju. Onda se suocavamo sa glavnom anabolickom nocnom morom. Malo ili nimalo prirodnih hormona se oslobadja da bi stimlulisali androgene receptore, mnogi od njih su se ionako smanjili, a nivoi kortikala rastu bez kontrole. Nije cudo sto bodibilderi nikada ne mogu uspesno da se skinu sa steroida. Medjutim, zamislite mogucnosti kada bi mogli. Sta bi se desillo kada bi uspesno koristili steroidni ciklus, rastuci na neverovatan nacin, i da jos zadrzite dobijene misice kada ste van ciklusa? Ovaj period van ciklusa dozvoljava vasim receptorima da se obnove i da buduci ciklusi jos uvek mogu da prouzrokuju rast.

Da bi pravilno koristili ciklus moramo razumeti kako steroidi rade, sta se desava kao rezultat njihove upotrebe, i sta se desava kada prestanemo da ih uzimamo.

1. Testosteron treba biti osnova ciklusa:

Bez obzira da li je ciklus dizajniran za masu, predtakmicenje ili odrzavanje, on se mora zasnivati na testosteonu. Iako postoje neki drugi steroidi koji su efikasniji od testosterona po mg za mg osnovi, oni se ne mogu koristiti na istom ovom nivou bez izazivanja ozbiljnih negativnih efekata. Na primer, 50 mg oxymetholona (Anadrol, Anapolon) je efikasniji izgradjivac mase od 50 mg testosterona. Medjutim, velike kolicine testosterona mogu se koristiti duzi vremenski period bez stetnih efekata koje bi izazvala ista kolicina oxymetholona.

Od brojnih faktora koji uticu na uspeh ciklusa, dva se izdvajaju. Prvi je, naravno, vrsta steroida koji se koristi. Drugi je ukupna kolicina upotrebljenog steroida. 1 gram testosterona nedeljno ce sigurno podstaci veci rast nego 500 mg. Medjutim, sporedni efekti vezani za 1 gram nisu znacajno veci od onih sa polovinom kolicine. Upotrebom testosterona kao osnove u mogucnosti ste da znacajno povecate unosenje steroida bez znacajnijeg povecanja rizika po vase zdravlje.
Zasto onda ne koristiti umereni anabolik kao sto je nandrolon decanoat (deca durabolin) ili methanolon (primobolan) da bi povecali ukupnu kolicinu steroida? Zato sto je drugi deo jednacine vrsta steroida koji se koristi. Iako ovi steroidi izgledaju odlicno na papiru, iskustva iz stvarnog zivota pokazuju nam da oni nisu toliko efikasni kao sto je testosteron. Ovi steroidi jesu vredan dodatak anabolickom rezimu, oni ipak nisu dovoljno jaki da bi formirali osnovu ciklusa.


2. Piramida je gubljenje vremena:

Tipicni ciklusi su dizajnirani na piramidalni nacin, pocinju sa malim kolicinama koje se onda polako povecavaju do maksimalne doze. Kada se dostigne maksimalna doza, doziranje pocne da opada sve dok ne dostigne vrlo malu kolicinu na kraju ciklusa. Evo zasto se to tako radi: na pocetku, telo ne zahteva mnogo anabolika da bi raslo. Kako ciklus napreduje i dolazi do rasta, potrebno je vise steroida da bi se zadrzao rast. Na vrhuncu ciklusa, kolicina steroida se lagano smanjuje kako bi se telu omogucilo da se vrati u normalno hormonalno stanje. Tako telo nece doziveti sok jer se unutrasnja proizvodnja androgena normalizovala nakon prestanka unosenja spoljasnjih androgena.

Nazalost, ovakva teorija o ciklusu ima mana. Dizajniranje ciklusa na ovaj nacin obicno znaci da je optimalni nivo steroida koji je potreban za rast prisutan u telu jedno kratko vreme. Veci deo ciklusa se provede u kretanju ka toj tacki ili vracanju sa nje.

Pri dizajniranju ciklusa, glavno pitanje na koje se mora odgovoriti je kolika je najveca kolicina steroida u mg koja ce se korisititi tokom ciklusa. Ta kolicina steroida trebalo bi da se koristi tokom veceg dela ciklusa, sa malim razlikama na pocetku i na kraju. Ovim ste sigurni da je dovoljna doza steroida iskoriscena u celom ciklusu.

Brige oko odrzavanja ili obnavljanja pravilnog funkcionisanja hipotalamus-stitna zlezda-testisi osovine (hypothalamic-pituitary-testicular axis = HPTA) lako se resavaju upotrebom raznih preparata. Kada se prirodna proizvodnja androgena zaustavi zbog uvecanih nivoa androgena u krvi, jedini efikasan metod za vracanje normalnih funkcija je prociscavanje pomocu preparata kao sto su clomiphen ili HCG. Piramidalni ciklus radi vracanja normalnih hormonalnih funkcija je gubljenje vremena posto se one mogu lako vratiti upotrebom ovih preparata.

3. Upotreba dodatnih preparata je obavezna:

Upotreba dodatnih preparata postala je neizbezna u minimiziranju negativnih efekata vezanih za upotrebu steroida. Medjutim, sa gomilom anti-estrogena, anti-aromatizatora, tiroidnih hormona i preparata za oslobadjanje hormona, postaje tesko da se odredi koji preparati su neophodni, a koji nisu. Dole je lista nekih dodatnih preparata koji se mogu koristiti tokom ciklusa sa njihovim kratkim opisima.

Clomid:
On je apsolutno neohodan svakom ciklusu. Ne samo da deluje kao protivnik estrogena, on podstice lucenje gonadotropina stitne zlezde. Laicki receno, clomid ce pomoci da se sprece sporedni efekti kao sto je ginekomastija dok ce zadrzati funkcionisanje testisa . Clomid treba koristiti50-100 mg/dnevno tokom celog ciklusa i 3 nedelje nakon toga.


Cytadren:
Ovaj preparat isto treba koristiti kao dodatak svakom ciklusu. Cytadren funkcionise kao sprecavac aromataze, minimizirajuci konverziju testosterona u estrogen. Cytadren je efikasan i u minimiziranju konverzije testosterona u DHT, vrstu testosterona koja je odgovorna za mnoge ruzne sporedne efekte. Cytadren treba koristiti 250-500 mg dnevno.

HCG:
Human Chorionic Gonadotropin (HCG) imitira akcije hormona koji stimulisu testise da oslobadjaju testosteron. HCG treba korisititi u sredini ciklusa i to 3000-5000 I.U. u podeljenim dozama. Iako se i HCG i clomid koriste radi sprecavanja atrofije testisa i zaustavljanja prirodne proizvodnje androgena, oni deluju na razicite nacine. HCG ne treba korisititi na kraju ciklusa zato sto imitira akcije LH i FSH hormona i moze spreciti oslobadjanje ovih hormona u stitnoj zlezdi.

T3: Tiroidni hormon:
Tridotironin, aktivni oblik tiroida, treba koristiti u teskim ciklusima. Vrlo male doze T3 mogu poboljsati anabolizam dok odrzavaju niske nivoe telesnih masti. T3 treba stedljivo koristiti kako bi sprecili zatvaranje prirodne tiroidne proizvodnje.

Nolvadex:
Ovaj preparat je vrlo efikasan protivnik estrogena. Medjutim, nolvadex ce smanjiti nivoe IGF-1 , cime ce uciniti ciklus manje efikasnim. Treba ga koristiti samo onda kada se koriste nenormalno velike kolicine androgena.

Arimidex i Teslac:
Oba su efikasna u sprecavanju aromatizacije testosterona u estrogen, ali su oba i mnogo skupa. Clomid i cytradren zajedno su mnogo efikasniji i mnogo jeftiniji.

Treba uzeti dovoljno steroida da bi stvorili rast
Mnogi sportisti unose nedovoljne kolicine steroida i cude se zasto ne postizu zeljene rezultate. Ovo se obicno desava zbog straha od sporednih efekata i nedostatka znanja sportske medicine. Vrlo je znacajno da se dovoljno steroida unese u telo kako bi se u telu stvorilo anabolicko okruzenje.

Steroidi su vozila koja dozvoljavaju bodibilderu da razbije svoje prirodne genetske granice onda kada ih dostigne. Steroidi i ostali preparati trebalo bi da se koriste samo da bi se presla ta barijera, ne da bi se ubrzalo vreme za koje bi se stiglo do te granice. Vazno je da sportista trenira do apsolutne granice njegovih prirodnih genetskih potencijala pre nego sto pocne sa bilo kojim steroidnim ciklusom. Kada dostigne svoj prirodni potencijal, doci ce do tacke kada ce i 400 mg steroida nedeljno imati odlican efekat na njegov izgled.

4. Zadrzavanje velicine misica izmedju ciklusa:

Posto je vas glavni cilj dok ste na ciklusu da dobijete dodatnu masu, zadrzavanje te mase postaje vazno kada se ciklus zavrsi. Osim ako su pravilni koraci preduzeti, skidanje sa steroida moze znaciti totalni hormonalni haos u vasem telu. Ako se dobijena masa ne moze zadrzati izmedju ciklusa, bilder ce se naci u stalnim jo-jo situacijama, nabacivanje misica pomocu steroida i njihovo gubljenje kada ih ne koristi. To je osnovni razlog sto mnogi bilderi dodju do tacke sa koje se vise nikada ne skinu sa steroida.

Korak 1 - Zadrzati HPTA
Najefikasniji nacin za zadrzavanje mase kada ste van ciklusa je da nikada ne dozvolite da se zaustavi vasa prirodna proizvodnja testosteron. To se lako moze postici upotrebom clomida i HCGa i to sam ranije vec napomenuo. Bilderi koji prestanu sa ciklusom i imaju razbijenu HPTA najverovatnije ce izgubiti svaki gram misica koji su stekli tokom ciklusa. Manjak androgena u telu dozvoljava da estrogen cirkulise po telu i rastura ga izazivajuci nezeljene efekte.


Korak 2 - Koristite Insulin
Iako se mnogi bilderi plase upotrebe insulina, on je siguran ako se pravilno koristi i moze napraviti cuda u zadrzavanju mase imzedju ciklusa. Insulin je vrlo anabolican i sprecice gubljenje mase van ciklusa. Pocetnici ne bi trebali da uzmu vise od 10 IU dnevno, dok iskusniji bilderi mogu koristiti i do 30-40 IU. Kljuc sigurne upotrebe insulina je uzimanje ugljenih hidrata, oni se moraju uneti zajedno sa svakim unosom insulina.

Korak 3 - Dozvolite telu da se odmori
Period izmedju ciklusa nije vreme da povecate intenzitet treninga ili da obarate rekord na benchu. Bas suprotno, telu treba dati odmor tokom ovog perioda, i trening treba to da sledi. Odmah nakon zavrsetka ciklusa, i jos neko vreme nakon toga, telo ce biti u vrlo katabolickom stanju. Vazno je da preduzmete svaki prirodni nacin kako bi smanjili ovaj nivo katabolizma i da bi sacuvali dobijenu masu. Treninzi treba da budu kratki. U ovom stanju, telo nije sposobno da se oporavi od dugotrajnih intenzivnih treninga. Iako je vazno da se nastavi sa treniranjem, vazno je da se shvati i da nemate dovoljno oporavljenih sposobnosti koje ste imlai par nedelja pre toga. Vazno je i da dobro spavate.

Korak 4 - Nastavite vas program ishrane
Unosenje potrebnih kalorija i sastojaka da i zadrzali masu postaje tesko tokom perioda ciscenja. Cesto ce bilder izgubiti apetiti i nece imati zelju za jelom. Neophodno je da se hranite i na silu. Ako ne unesete dovoljno kalorija i proteina sigurno cete izgubiti svu stecenu masu. Unos kalorija moze se smanjiti do neke tacke jer telo nema jednaku potrebu za energijom koju je imalo za vreme ciklusa, ali unos proteina treba ostati visok.

Odluka da se koriste steroidi ne donosi se lako. Pocinjanje ciklusa prebacuje vas u drugu dimenziju bodibildinga. Prirodni bodibilderi mogu uzivati u sportu da ne poboljsavaju samo svoj izgled, vec i svoje zdravlje. Kada se donese odluka za koriscenje steroida, ovaj sport prestaje da bude zdrav. Medjutim, obrazovan bodibilder moze smanjiti zdravstveni rizik preko inteligentnog planiranja i upotrebe dodatnih preparata.

Pozdrav svima i nadam se da sam bio od pomoci!

Tekst napisao:
Boban Lazic!
« Last Edit: February 10, 2007, 03:19:29 PM by Bildek-21 »