EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: IAIDO  (Read 4120 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline virludob

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 230
  • Gender: Male
    • www.mojastranica.com
IAIDO
« on: April 17, 2007, 11:56:13 PM »
IAIDO
Nastanak vecine skola (Ryu Ha) iaidoa koje danas postoje, vezuje se za licnost Hajasizaki DJinsuke Sigenobua (Hayashizaki Jinsuke Shigenobu). Iako, na osnovu svih usmenih predanja i na osnovu vezivanja velikog broja linija ucenickog nasledja u macevanju, za ovu licnost nema nikakve sumnje da je ona zaista postojala, nazalost malo pisanih dokumenata o DJisuke Sigenobuu (sto je bilo njegovo izvorno ime) jos uvek postoji - na osnovu nekih legendi, ovaj busi se vezuje za cuvenu familiju regenata Hodjo (Hojo).
Veruje se da je DJinsuke Sigenobu rodjen u oblasti Sagami, danasnja oblast Kanagava, sedamnaeste godine ere Tenmon (1549).
Sigurno je da je mladi DJinsuke Sigenobu izucavao macevanje i druge borilacke forme, kao i svi drugi busiji u tom nemirnom periodu japanske istorije. Ne postoji nikakav dokument ili svedocanstvo o skoli (Rju Ha) koju je izucavao ili o ucitelju (sensei) koji ga je poducavao. Sa druge strane, sa sigurnoscu mozemo zakljuciti da je veoma rano stekao iskustvo borbe na bojnom polju, sto je bila cesta situacija u to vreme (Sengoku djidai).
Prvo putovanje Japanom ciji je cilj bio sticanje borilackog iskustva, kao musa sugjo (Musha Shugyo - institucija putovanja mladih ratnika, tokom koga bi izazivali druge busije i skole macevanja na dvoboj, kao nacin sticanja iskustva u macevanju), DJinsuke Sigenobu je zapoceo u svojoj dvadeset petoj godini. Za vreme boravka u oblasti Osu (Oshu - danasnja oblast Jamagata), DJinsuke Sigenobu je posetio hram Hajasizaki (Hayashizaki) koji se nalazi u selu Okura, oblast Kitamurajama (Kitamurayama), da bi se poklonio bozanstvu Hajasi Mjodjin (Hayashi Myojin). Tokom molitve, DJinsuke Sigenobu je imao viziju bozanstva koje mu je otkrilo pravi smisao Iaidoa. Shvativsi pravu prirodu macevanja u tehnickom, kao i u duhovnom smislu, DJinsuke Sigenobu "inspirisan od bogova", menja svoje ime u Hajasizaki DJinsuke Sigenobu i, postepeno transformisuci tehniku svog macevanja, pocinje da stvara sopstvenu skolu.
Njegov novi stil se odlikovao odredjenim manje agresivnim prilazom, intuicijom kao osnovnim nacinom rasudjivanja i, uopste, jednom duhovnom dimenzijom, sto je bilo retko i radikalno za macevanje u to vreme.
Od ovog perioda do danas, Iaido dozivljava fluktuaciju u veliki broj skola, kojih jos uvek postoji oko trideset.
Istorija skole MUSO DJIKIDEN EISIN
Hasegava Cikaronosuke Eisin (Hasegawa Chikaronosuke Eishin), skraceno: Hasegava Eisin (Hasegawa Eishin), sedmi soke (soke - osoba zaduzena za skolu, titula koja se nasledjuje od prethodnog sokea) u naslednoj liniji Hajasizaki DJinsuke Sigenobua, predstavlja kljucnu licnost u onome sto ce se kasnije razviti u Muso DJikiden Eisin Rju Iaido. Ovaj macevalac se uzima za zvanicnog osnivaca skole Muso DJikiden Eisin. Pored toga sto je bio sedmi soke u naslednoj liniji Hajasizaki DJinsuke Sigenobua, Hasegava Eisin je bio devetnaesti soke skole Muso DJikiden Rju (Muso Jikiden Ryu). Skolu Hajasizaki DJinsuke Sigenobua ucio je u dodjou sestog sokea Bano Nobusade u Edou (danasnji Tokio) izmedju 1717. i 1735. godine. Na osnovu savrsenog poznavanja skole Hajasizaki DJinsuke Sigenobua, kao i nasledne linije Onkeibo Cohena (Onkeibo Chohen) Muso DJikiden Rju, Hasegava Eisin ce formirati sopstvenu skolu - Muso DJikiden Eisin Rju Iaido. Svoj novi stil macevanja on ce preneti osmom sokeu u liniji DJinsuke Sigenobua, i na taj nacin ce skola Muso DJikiden Eisin i vec postojeca nasledna linija biti fuzionisane.
 
Hasegava Eisin, cije macevalacko iskustvo nije nimalo zaostajalo za iskustvom samog Hajasizaki DJinsuke Sigenobua, uneo je odredjeni broj znacajnih promena, ne samo u naslednu liniju kojoj je pripadao, vec u umetnost macevanja uopste. Jedna od tih promena odnosila se na nosenje maca za pojasom. Hasegava Eisin je propagirao i u svoju skolu ukljucio nosenje maca za pojasom tako da bude okrenut ostrom stranom seciva prema gore. Na taj nacin se vreme potrebno za izvodjenje nukicukea (Nukitsuke - prvi zasek) znatno smanjivalo, sto je u odredjenim situacijama odlucivalo ishod borbe. Prednost od par delova sekunde koja bi se na ovaj nacin ostvarila, bila je sasvim dovoljan razlog da ostale skole macevanja prihvate ovu inovaciju.
Deveti soke zvao se Hajasi Morimasa (Hayashi Morimasa). Pored poznavanja skole Hajasizaki DJinsuke Sigenobua, proucavao je i Sinkage Rju Kendjutsu (Shinkage Ryu Kenjutsu) pod nadzorom cuvenog ucitelja Omori Rokuruzaemon Masamicua (Omori Rokuruzaemon Masamitsu). Ova licnost koja nije na direktan nacin pripadala naslednoj liniji skole, odigrala je znacajnu ulogu za skolu kroz poducavanje devetom sokeu, Hajasi Morimasi. Konkretno, Omori Rokuruzaemon Masamicu je, na osnovu svog macevalackog iskustva, stvorio seriju od jedanaest kata ciji je pocetni polozaj bio seiza (Seiza - tradicionalni japanski nacin sedenja), i koje su bile pogodne za situaciju sukoba u zatvorenom prostoru. Ovu seriju on prenosi Hajasi Morimasi, devetom sokeu, koji ce je prikljuciti naslednoj liniji Hajasizaki DJinsuke Sigenobua. Sa druge strane, Omori Rokuruzaemon Masamicu je bio jedan od prvih ucitelja koji su razmisljali o unosenju etikecije i ritualnog, formalnog elementa u Iaido. Reisiki (Reishiki) ili reiho (Reiho - etikecija, ritualni deo), on preuzima iz Ogasavara Rju Kjudjutsua (Ogasawara Ryu Kyujutsu, Ogasavara skola japanskog strelicarstva, kasnije ce se razviti u Ogasavara Rju Kjudo). Ovaj deo vestine, on prenosi, isto kao i seriju kata u seiza polozaju, svom uceniku Hajasi Morimasi.
Posle jedanaestog sokea, doci ce do razdvajanja nasledne linije Hajasizaki DJinsuke Sigenobua na dve nove linije. Do samog razdvajanja je doslo u vezi sa prihvatanjem dve razlicite osobe u svojstvu dvanaestog sokea, kao verodostojnog nastavljaca skole.
Jedna od te dve grane je kao dvanaestog sokea priznavala Hajasi Seisua (Hayashi Seishu), trinaestog Joda Jorikatsua (Yoda Yorikatsu), kao cetrnaestog Hajasizaki Masataku (Hayashizaki Masataka). Po petnaestom sokeu, Tanimura Kame DJo No Sugiou (Tanimura Kame Jo No Sugio), ova linija dobija ime Tanimura Ha. Tanimura Kame DJo No Sugio je bio ucitelj vestine ba djutsu (Ba Jutsu - vestina jahanja), pored toga sto je izucavao iaido pod nadzorom cetrnaestog sokea, Hajasizaki Masatake. Upravo ce se Tanimura Ha linija kasnije razviti u Muso DJikiden Eisin Rju, ostavsi verna iskustvima i ucenju Hasegava Eisina. Sedamnaesti soke je bio cuveni macevalac Oe Masamici Sikei (Oe Masamichi Shikei).
Oe Masamici Sikei, koji je pripadao naslednoj liniji grupisanoj u oblasti Tosa (na jugu Japana, poznata po tradicionalizmu i vernosti svom ratnickom nasledju), odigrao je u odredjenom smislu reformatorsku ulogu za skolu. Konkretno, on je grupisao, uskladio i ucinio uniformnim mnoge podstilove i ogranke linije Tanimura Ha koji su u to vreme cvetali u oblasti Tosa (radi se o periodu Taiso - Taisho, 1912 - 1926). Oe Masamici Sikei je predlozio naziv za skolu: Muso DJikiden Eisin Rju Iaido, sto su ubrzo prihvatili svi ucitelji koji su pripadali naslednoj liniji. Ovaj naziv se i danas koristi, a oblast Tosa vazi za svojevrstan centar skole Muso DJikiden Eisin.
Nakon Oe Senseija, koji pre svoje smrti nije naimenovao sledeceg Sokea skole, Eisin Rju se grana na tri razvojne linije (Ryu Ha), imenovane po tri ucitelja koje su njihovi ucenici odredili za naslednike Oe Masamici Senseija. Rec je o Jamauci Ha, Hokijama Ha i Masaoka Ha.


Dodjo Bokuden
Treninge vodi Darko Gedelovski 1. dan Muso DJikiden Eisin Rju Iai, 2. dan Nakamura Ryu Battodo. Dodjo se nalazi u ulici Lazareviceva 4 u Beogradu.
U ovom dodjou se vezba i poducava Tojama i Nakamura Rju Batodo i Muso DJikiden Eisin Rju Iai.
Termini: sreda 19:30 - 20:3O
Preuzeto sa sajta:
IAIDO I BATODO FEDERACIJA SRBIJE

« Last Edit: April 18, 2007, 12:16:34 AM by virludob »