EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Umjetna sladila  (Read 3769 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Chivas

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1126
  • Gender: Male
Umjetna sladila
« on: March 05, 2009, 12:05:36 AM »
evo jos jednog zanimljivog clanka,pa nadam se da ce senkom i svidit


Postoje mnoge vrste umjetnih sladila, a prije nego li budu dozvoljena za uporabu (FDA) prolaze kroz čitav niz ispitivanja. U Americi, vodećoj zemlji po konzumaciji umjetnih sladila, do danas su za uporabu dozvoljene samo četiri vrste umjetnih sladila: aspartam, saharin, sukraloza i acesulfam-K. FDA razmatra prihvatljivost neotama, alitama i ciklamata, dok su posljednja dva u mnogim drugim zemljama već priznata.
Umjetna sladila smatraju se najistraživanijom namirnicom, pa tako postoje i mnoga istraživanja koja ukazuju na pozitivne i negativne učinke pojedinih vrsta umjetnih sladila. Najčešće spominjan u negativnom smislu je ASPARTAM, a prema mišljenju pojedinih znanstvenika upravo on je jedna od najopasnijih tvari koja se upotrebljava za prehranu. Komercialno se koristi pod nazivima: NutraSweet, Equal i Spoonful. FDA smatra da aspartam može uzrokovati razne nepoželjne reakcije prilikom dodavanja u različite namirnice kao npr.: glavobolja/migrena, vrtoglavica, mučnine, ukočenost, omamljenost, depresija, respiratorne smetnje, srčana aritmija, gubljenje pamćenja, pospanost i sl. Prema istraživačkim studijama ti negativni efekti mogu biti izraženi i u ozbiljnijim kroničnim bolestima poput: tumora mozga, multiple skleroze, epilepsije, kroničnog sindroma umora, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti, mentalne retardacije, diabetesa ... Ovakve izjave znanstvenika mogu se objasniti na temelju spoznaja o tome kako aspartat (i glutamat) djeluje na organizam. Naime, aspartat i glutamat djeluju kao neurotransmiteri u mozgu potpomažući transmisiju informacije od neurona do neurona. Svaki višak aspartata i/ili glutamata ubija neuronske stanice mozga pri čemu se pojačava propustljivst staničnih membrana za kalcijeve ione; takvo proticanje iona uzrokuje stvaranje slobodnih radikala koji na razini stanice mogu uzrokovat razne, nepoželjne promjene. Rizik naravno ovisi o populacijskoj skupini. Osim aspartata i glutamata u aspartamu se mogu nalaziti i drugi spojevi koji mogu štetno utjecati na zdravlje čovjeka. Takvi su spojevi primjerice fenilalanin (koji može biti štetan za fetus i dojenčad) i metanol (koji se u organizmu razgrađuje do formalne kiseline i formaldehida). No, na najgorem glasu od svih spomenutih supstanci aspartama je tzv. diketopiperazin (primjesa koja nastaje u sintezi) koji je dokazan kancerogen i teratogen spoj. Diketopiperazin se u najvećim količinama stvara u proizvodima tekućeg oblika koji sadrže aspartam. Iako je FDA ovo umjetno sladilo pokušala skinuti s liste dopuštenih aditiva, to joj (vjerojatno zbog političkih razloga) nije krenulo od ruke pa se stoga ovo sladilo još uvijek nalazi na listi dopuštenih aditiva.
Priča oko SAHARINA slična je prethodnoj iako u puno blažem obliku. Naime, zbog istraživanja koja su upućivala na pojavu kancera u laboratorijskih životinja, na ovo umjetno sladilo, koje je u uporabi čak od 1900. godine, 1977. godine FDA stavlja zabranu za uporabu. Zbog činjenice da su se u spomenutom istraživanju koristile ekstra velike doze saharina, američki kongres zahtjeva da se istraživanja produlje. Istovremeno ne dozvoljava da se saharin ukloni s liste dopuštenih aditiva, već donosi novu mjeru za proizvode koji sadrže saharin. Ta mjera uključivala je detaljnu deklaraciju proizvoda sa saharinom pri čemu je na ambalaži takvog proizvoda pisalo: "Uporaba ovog proizvoda može štetno utjecat na Vaše zdravlje. Ovaj proizvod sadrži saharin koji se pokazao kao potencijalni kancerogen kod laboratorijskih životinja". Kongres je navedeni moratorij produljivao čak 7 puta, no u međuvremenu je FDA opozvala zabranu pa istekom 2002. godine (kada je istekao zadnji moratorij) zabrane više nema. Olakšavajuća činjenica u svezi s saharinom nalazi se u brojnim istraživanjima novijeg datuma. Ona pokazuju da je mehanizam koji uzrokuje nastajanje kancera pri visokim dozama saharina jedinstven za štakore i to specifično mužjake. Taj isti mehanizam nije pronađen kod čovjeka.
Od preostalih potencijalno štetnih umjetnih sladila potrebno je spomenuti i tzv. CIKLAMAT. Naime istraživanje provedeno tijekom 2000-te godine ukazuje na to da ovaj spoj može biti potencijalni kancerogen i to za pojedince koji navodno metaboliziraju ciklamat do cikloheksilamina, što otprilike predstavlja oko 1,5 % stanovništva.
Stoga, ukoliko se odlučite za uporabu umjetnih sladila, bilo bi dobro kad bi izbjegavali one koji sadrže aspartam ili ciklamat budući da još do danas nije opovrgnuto njihovo moguće štetno djelovanje na zdravlje čovjeka. Na svakom proizvodu koji sadrži neki od spojeva koji djeluje poput sladila obvezatno je deklarirano koji od tvari sadrži tako da Vam to ne bi trebalo predstavljati veći problem.
Mozes biti jaci i veci,ali ludji....