EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: BV proteina  (Read 6674 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline lokk1

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 2294
  • Gender: Male
BV proteina
« on: February 19, 2010, 09:50:46 PM »
aj kad vec pishem napisacu neshto generalno o kvalitetu proteina .. tj parafraziracu malo pametnije od mene , shto sam chitao u poslednje vreme .. (da ne pomisli neko da ja ne daj Boze neshto znam  :lol: )

uf ,znachi treba krenuti prvo od toga shta znachi kvalitet proteina .. u protein booku lyle kaze da se kvalitet preina generalno odnosi na to koliko dobro ili lose nashe telo koristi dati protein.. tj koliko profil amino kiselina odgovara nashim trenutnim potrebama tela...

u sushtini to nam govori kako nashe telo barata sa vec svarenim proteinom (onaj deo shto se ne svari se naravno ne rachuna poshto telo ne moze da koristi neshto shto nije ni ushlo u njega - iako se ovo podrazumeva , hteo sam da napomenem chisto da bih skrenuo paznju na to da procenat svarenog proteina nikad nije 100% iako je dosta visok preko ,recimo , 90% uvek za proteine zivotinjskog porekla )tj shta se deshava sa proteinom i koje funkcije obavlja .. recimo kao primer whey zbog brze absorbcije tj varenja relatvno tezi da oksiduje , i samim tim te ak koje su oksidovale ne mogu da se koriste u sintezi raznih tkiva poshto su naravno iskorishtene za dobijanje energije ..

e sada postoji vishe metoda odredjivanja kvaliteta proteina ..

1)Chemical Score - poredi odredjeni protein (odnosno pojedinachne AK ) sa nekim referentnim proteinom ..
tako npr uzmemo da taj referentni protein ima 100 mg leucina .. a protein koji poredimo sa njim ima 70mg ..znachi da taj protein ima chemical score za leucin 70% ..

ovo nam ne govori puno a i relativno je beskorisno poshto krecemo od pretpostavke da znamo kako izgleda idealni protein za coveka ..shto je pogreshno iz jako puno razloga (samim tim shto nam recimo savrsheni protein za adolescenta bio neodgovarajuc za novorodjenche ili stariju osobu npr .. ) + ne uzima u obzir varenje tog proteina , kao ni funkciju koju ce taj protein obaviti u telu ..

2)bioloshka vrednost (BV) - jedan od najpopularnijih metoda odredjivanja kvaliteta proteina ..u sushtini govori nam koliko proteina(amino kiselina)  koji udje u krvotok telo zapravo zadrzi .. znachi uzima u obzir varenje proteina ..odnosno zadrzavanje azota ... shta bi onda znachilo BV 100 to znachi da telo zadrzi i iskoristi 100% proteina koji je ushao u krvotok

e sada poshto samo varenje nije savrsheno ta vrednost od BV 100 predstavlja gornju granicu  i realne vrednosti su uvek neshto manje ..(ne moze se svariti 100% od unetog proteina ) .. e sada recimo uzmimo na primer slobu koji recimo sada LUPAM za vrednosti , unese koncentrat od BV 80 to bi znachilo da nash sloba iskoristi 80% od unetog proteina .. e sada shta se desi kada sloba uzme izolat koji kako on tvrdi ima duplo veci BV od koncentrata ... nash sloba unese izolat BV 160 i iskoristi recimo 160g od 100g unetog proteina .. kao shto vidite sloba je BOG I PRKOSI ZAKONIMA LOGIKE I FIZIKE ..

e sada  malo vishe o tome kako su doshli do tih cifri .. to su ,,studije zadrzavanja azota'' i proces je sledeci .. uzme se odredjeni broj subjekata koji su nekoliko dana na dijeti bez (ili neverovatno malo) proteina , daju im odredjenu porciju proteina , izrachunaju tj procene koliko je telo izgubilo putem urina , stolice , koze itd i tako se odredi BV odnosno procenat zadrzanih AK u telu.Ta brojka je jako podlozna promenama i na nju utice mnogo faktora zbog kojih BV vrednosti nekad ispadaju smeshne .. najvishe utiche sam kcal unos ..shto vishe kalorija unosite BV raste i obrnuto .. kao shto vidite te brojke nisu uopshte prezentabilne za sportsku populaciju chiji unos proteina je mnooogo vishi od onog koji su oni koristili da bi doshli do samog BV.

Net Protein Utilization (NPU) - slichno kao i BV samo ne uzima u obzir varenje samog proteina ... znachi josh manje pouzdan i josh manje nam govori

Protein Efficiency Ratio (PER) - ovo se koristi na pacovima i ne bih dalje ulazio u to poshto nema nikakve slichnosti sa ljudskom fiziologijom

Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS) - e ovo je novija metoda koja je jako slichna prvoj samo sht ouzima u obzir i varenje proteina tako da je neshto bolja ali i dalje ostaju problemi pretpostavke da zapravo znamo kako izgleda savrshen protein (ako uopshte i postoji ..relativan pojam jako ) a i skalu su jako retardirano uradili tako da se sve cifre vece od 1 zaokruzuju na 1.0 ... recimo da referentni protein ima 100 mg leucina i poredimo sa 125 mg leucina .. score ce biti 1 ...

to je osnovna pricha , e sada ako nekog josh zanima mozemo dalje shiriti ..
OATZ AND SQUATZ !

HATERS GONNA HATE!!

Offline slobabob

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1467
  • Gender: Male
Odg: BV proteina
« Reply #1 on: February 19, 2010, 09:56:25 PM »
Quote
e sada recimo uzmimo na primer slobu koji recimo sada LUPAM za vrednosti , unese koncentrat od BV 80 to bi znachilo da nash sloba iskoristi 80% od unetog proteina .. e sada shta se desi kada sloba uzme izolat koji kako on tvrdi ima duplo veci BV od koncentrata ... nash sloba unese izolat BV 160 i iskoristi recimo 160g od 100g unetog proteina .. kao shto vidite sloba je BOG I PRKOSI ZAKONIMA LOGIKE I FIZIKE ..

Ti nauci prvo koji protein ima BV 100 ili za koji se uzima da ima tu vrednost

Offline lokk1

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 2294
  • Gender: Male
Odg: BV proteina
« Reply #2 on: February 19, 2010, 09:59:25 PM »

...soja=biftek=oslic=belance ??

pa nije ofc ali ne znamo koliko je zapravo .. I DA LI JE VAZNO UOPSHTE .. aj napisacu i o tome moram do kafane neshto pa kad se vratim  :blush: :blush:  :innocent:
OATZ AND SQUATZ !

HATERS GONNA HATE!!

Offline lokk1

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 2294
  • Gender: Male
Odg: BV proteina
« Reply #3 on: February 19, 2010, 10:03:06 PM »
Ti nauci prvo koji protein ima BV 100 ili za koji se uzima da ima tu vrednost

omg jbt kako si tako uporan .. lepo napishi ok nisam znao necu vishe lupati gluposti ...ali neeeeeeee idesh do smrti ..

napisao sam da NIJEDAN NEMA BV 100 zato shto varenje nije savrshen proces i recimo ako svarish 97-8% proteina u najboljem sluchaju , automatski ni bioloshka vrednost nece biti veca od toga ... LOGIKA ??

ako nemash neshto pametno da napishesh tj neku informaciju ,a  ne samo da podbadash sa komentarima , preskochi temu slobodno  
OATZ AND SQUATZ !

HATERS GONNA HATE!!

Offline Und3i2c0v3i2

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 4223
  • Gender: Female
  • Think I'm Sarcastic? Watch Me Pretend To Care
Odg: BV proteina
« Reply #4 on: February 19, 2010, 10:48:32 PM »
pa nisi rekao nista novo
poznato je da BV100 ne znaci da se 100% iskoristi, a opet tih par % ne igra neku ulogu
BV se i dalje moze koristiti kao adekvatan pokazatelj kvaliteta proteina  :dunno:
svodis ovo na matematiku  :)


Love your Enemies ....
It Fucks wit their Heads

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
Odg: BV proteina
« Reply #5 on: February 19, 2010, 10:54:50 PM »
ako je nesto 150% onda to u praksi znaci maskimalno onda mozes misliti kakve su one naminice koje imaju bv manje od 100 % itd..
voleo bih u praksi da whey=meso=pasulj=trava ali nije  :dunno:
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap

Offline nenadns

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 868
  • Gender: Male
Odg: BV proteina
« Reply #6 on: February 19, 2010, 11:34:27 PM »
mene su zivota mi smorile rasprave oko nebitnih stvari...
Out of the night that covers me,
Black as the pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be
For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears
Looms but the Horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds and shall find me unafraid

It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll,
I am the master of my fate:
I am the captain of my soul.

Offline lokk1

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 2294
  • Gender: Male
Odg: BV proteina
« Reply #7 on: February 20, 2010, 02:25:50 AM »
pa nisi rekao nista novo
poznato je da BV100 ne znaci da se 100% iskoristi, a opet tih par % ne igra neku ulogu
BV se i dalje moze koristiti kao adekvatan pokazatelj kvaliteta proteina  :dunno:
svodis ovo na matematiku  :)

radi se o tome da BV se moze primeniti na ljude koji imaju izuzetno mali unos proteina .. na sportiste , a posebno na BB populaciju ta cifra nema nikakav uticaj .. napisacu sutra vishe o tome i zasto ..

ako je nesto 150% onda to u praksi znaci maskimalno onda mozes misliti kakve su one naminice koje imaju bv manje od 100 % itd..
voleo bih u praksi da whey=meso=pasulj=trava ali nije  :dunno:

SVE NAMIRNICE IMAJU MANJE OD 100% .. prochitaj opet shto sam napisao ..


lokk1 treba da pogleda specifikaciju na kanti isolata i koncentrata i da uporedi kolicinu leucina istih, te AK je uporedjivao pa neka uporedi.
sve je ovo puno puta receno ali lokk1 nije bio dugo na forumu pa mu ne treba zameriti   ;)

lokk1 je pod 1) pogledao vishe specifikacija nego shto cesh ti za xy godina ali opet to mi nikad nije bio argument ... nego to shto imam mozak i koristim ga a ne uzimam specifikacije i tudje igre rechi zdravo za gotovo ... opet te molim .. razumi molim te shta znachi BV... dacu ti gomilu linkova textova itd pa da skontash shta je prava slika a shta je ono shto proizvodjachi suplemenata zele da mislish ...


mene su zivota mi smorile rasprave oko nebitnih stvari...
opet relativan pojam .. msm na to ,,nebitno''  na kraju krajeva und je trazila da napishem i eto .. izgleda da ipak nekog ne smara ... dodushe sve je na dobrovoljnoj bazi .. ko hoce nek chita ..

necu milane da uzimam steroide nemoj brinuti.  ;) ;) ;)
nije mi poenta u zivotu to bila. kako sam u svojoj temi pre vise od pola godine rekao usao sam u teretanu sa namerom da se ugojim i nisam znao tada sta je protein ali polako ucim i primenjujem to sto mogu da primenim shodno vremenu i finansijama. a sta ce na kraju ispasti videcemo. nisam ti od onih momaka sto krenu da se sibaju posle pola godine sa steroidima. pre par dana sam cuo momka u teretani da uzima winstrol ili kako se vec zove. procitah malo o cemu se radi i da ga je gotovo nemoguce sada naci i da mu mozda prodaju metan... dakle nisam od takvih  :yes: :yes: :yes: :) :lol: :lol:

nemoj se vishe blamirati ovakvim postovi .. molim te... u tvom je intresu
OATZ AND SQUATZ !

HATERS GONNA HATE!!

Offline lokk1

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 2294
  • Gender: Male
Odg: BV proteina
« Reply #8 on: February 20, 2010, 02:34:56 AM »
ovo funkcionise desetinama godina i na osnovu toga su pravljena mnoga tela, zato nema potrebe sumnjati dok  nauka ne dodje do novih sigurnih saznjanja   i ta saznjanja budu primenjena u praksi bar duplo manje godina nego ovo sa biloskom vredoscu i gi i gl


za sve koji se stekaju za pare belo meso sa koskom u smederevu 170-180 dinara

pravljena su mnoga impresivna tela i na kreatina i metanu .. to ne znachi da je to vrhunac i da tako treba .. previshe je faktora umeshano opet kazem .. izvor proteina ne karakterishe samo BV nego i njegov micronutrient sastav + profil masti itd itd ..

o tome se i radi .. nauka kao nauka se bavi nekim drugim stvarima .. koliko ja vidim sve je to odredila WHO kojoj je glavni intres populacija koja generalno ne unosi ni RDA proteina ... otud BV .. populacija BB nije ni kraj pameti ljudima koji su ustanovili tu vrednost ..

btw i sam znash da su raznim metodama i iz raznih izvora kreirana tela MR O i da ne postoji univerzalni recept nego je to mozaik .. i shto je najgore svaki je jedinstven ..
OATZ AND SQUATZ !

HATERS GONNA HATE!!

Offline Und3i2c0v3i2

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 4223
  • Gender: Female
  • Think I'm Sarcastic? Watch Me Pretend To Care
Odg: BV proteina
« Reply #9 on: February 20, 2010, 08:53:59 AM »
mene su zivota mi smorile rasprave oko nebitnih stvari...

ja ovo ne smatram raspravom  :bored:
eventualno moze da bude kontruktivna  :)

radi se o tome da BV se moze primeniti na ljude koji imaju izuzetno mali unos proteina .. na sportiste , a posebno na BB populaciju ta cifra nema nikakav uticaj ..

sto bi znacilo: ukoliko se unosi dovoljna ili veca kolicina proteina BV proteina nema vecu prakticnu vaznost i relativna je iz razloga sto ces dnevne potrebe za proteinima zadovoljiti svakako i telo nije u deficitu pa ih nece sve ni iskoristiti. isto vazi i u slucaju potrebnog kcal unosa, a pogotovo u slucaju suficita?
slazem se  :) kompletnu dnevnu potrebu za proteinima mozes zadovoljiti i iz biljnih izvora koji imaju nisku BV i nepotpun AK profil ukoliko ih pravilno iskombinujes. to nije sporno
ali sta je sa dijetom? odnosno kad je neko u kcal deficu i pri tom trenira sa tezinama
ne mislis da BV moze da bude neki pokazatelj izbora namirnica? sto kaze Hans ne moze biti isto jaja i soja .... pogotovo ne u kcal deficitu  :dunno:
naravno da je BV relativna i zavisna od mnogih faktora (sto si i spomenuo proteinskog unosa, ukupog kcal unosa, termicke obrade, da li se radi o odrzavanju ili rastu (kod dece) i td-to sve stoji), kao i GI koji isto tako varira, ali su i jedno i drugo dobri pokazatelji prilikom izbora namirnica, pogotovo kod pocetnika

napisacu sutra vishe o tome i zasto ..

cekam


Love your Enemies ....
It Fucks wit their Heads