EXYU FITNESS FORUM

Trening => ::Ostali sportovi:: => Temu započeo: Tikica Januar 17, 2007, 08:50:58 pre podne

Naslov: borilacki sportovi
Poruka od: Tikica Januar 17, 2007, 08:50:58 pre podne
(http://img221.imageshack.us/img221/3232/skwv03avn9.th.jpg)


Borilacke vestine su, prema legendi, nastale jos u petom veku pre Hrista, kada je indijski budisticki svestenik Bodidarma (ili Daruma, kako ga zovu Japanci) stigao u manastir Saolin, gde je uz proucavanje filozofije zen budizma osmislio narocite kombinacije vezbi za jacanje tela i duha, postavivsi tako osnove gotovo svih borilackih vestina koje se i danas upraznjavaju. To su pre svih kenpo i karate. Ne zna se tacno kada je nastao karate, najpoznatija i najrasprostranjenija borilacka vestina s prostora japanskih ostrva, ali se pretpostavlja da je ova vestina borenja u svom izvornom obliku preneta iz Kine na Okinavu, malo ostrvo (110 km dugo i 10 km siroko) u japanskom arhipelagu Rijuku (http://home.earthlink.net/ ~dpaceiii/ okinawa.htm). Karate (japanski karate do – put prazne sake) je poznat kao borilacka vestina s vecim brojem tzv. stilova odnosno skola koje uz karakteristicne tehnike poducavaju i nesto drugacije filozofske principe. Sva cetiri osnovna stila tradicionalnog karatea (godju-rju, sito-rju, sotokan i vado-rju) vode poreklo s Okinave, a vise informacija mozete procitati na sajtu www.jutsko.com/ anglais/ karate%20styles.htm.

Ostrvo Okinava je izvoriste i malo poznatih a atraktivnih vestina kao sto su ueci-rju i kobudo, koje nisu dozvolile da se prilagode nasem, zapadnjackom nacinu zivota (http://kobudo.okinawa.free.fr). Za razliku od karatea koji je postao olimpijski sport i mnogih drugih borilackih vestina koje su se dosta promenile usled komercijalizacije, ueci-rju je ostao veran korenima, iako se ucenje ove vestine prosirilo van Okinave. Poreklo vodi od kineske vestine poznate pod imenom pangainun („polutvrd, polumek”), koja predstavlja stilizovan nacin borbe tigra, zmaja i zdrala (http://flyingeagleacademy.com/ animal.shtml). Krajem 19. i pocetkom 20. veka ovaj stil je razvijen i postao je poznat u Japanu iskljucivo zahvaljujuci skoli Kanbuna Uecija, koga su postovali i majstori dzudoa i kenda – u to vreme u Japanu skole karatea jos nisu postojale. Posle njegove smrti, njegovi ucenici su ovu vestinu nazvali ueci-rju (Uecijev stil), a skolu je preuzeo njegov sin Kanei (www.intbis.com/ karate/ style.htm). Do nas je ova vestina dospela zahvaljujuci ucitelju Mariju Topolseku (7. dan ueci-rju), sada glavnom instruktoru Evropske ueci karate asocijacije (EUKF). Kada je karate do u pitanju, najrasprostranjeniji karate stil danas u svetu je sotokan (Funakosi je ovaj stil nazvao prema olovci koju je u mladosti koristio za pisanje pesama), koji mnogi smatraju izvornom formom modernog karatea. Medjunarodna sotokan federacija (www.iskf.com) broji preko 50.000 clanova s prostora americkog kontinenta, dok Udruzenje Funakosi (www.fska.com) deluje sirom planete, propagirajuci autenticne principe sotokan karatea. Vise informacija o ovom stilu pronaci cete na adresama: www.shotokanforeveryone.com (lepo osmisljen sajt, namenjen opstoj populaciji, koji sadrzi zanimljive tekstove o istoriji, filozofiji i tradiciji sotokan karatea i jednostavne animacije tehnika i kata; sajt ne popularise nijednu zasebnu skolu niti organizaciju), www.zee.com/ skmn. Kod nas je sotokan karate svakako najznacajnija varijanta ove vestine, buduci da su ovom stilu svoju karijeru posvetili pioniri karate sporta kod nas braca Vladimir i Ilija Jorga. Profesor Ilija Jorga (8. dan) uvazen je i kao osnivac fudokana (1980. godine), najrasprostranjenije varijante tradicionalnog sotokana u Evropi, o kome je tesko naci sajt na srpskom ili engleskom jeziku (http://go.to/ fudokan).

Veoma popularan stil sirom sveta je i kjokusinkai, najcvrsca (ful kontakt) forma modernog karatea koja je poznata po svom nokdaun sistemu borenja (zvanicna Internet lokacija www.kyokushin.co.jp). O istoriji ove interesantne vestine, najznacajnijim licnostima, sistemu rangiranja i cuvenim borbama Masutacua Ojame s bikovima u tokijskoj klanici procitajte na sledecim sajtovima: www.kyokushinkai.de, www.martial- arts- info.com/ ma_kyokushinkai.php, www.iko- kyokushin.com, www.ikohonbu.com.

Veliku popularnost u svetu uziva i aikido (aiki do, japanski – put harmonije duha), vestina samoodbrane koju je razvio i usavrsio sensei Morihei Uesiba. Kao uvod u aikido posluzice sajt s opsirnim informacija o ovoj vestini www.aikidofaq.com, a dobri izvori aktuelnih informacija o aikidou nalaze se na sledecim lokacijama: www.aikidoonline.com, www.aikido.com, www.aikido- world.com, www.aikido- international.org. O istoriji popularne vestine procitajte vise na www.aaa- aikido.com/ history.htm.

Dzudo, prvi olimpijski borilacki sport, ima dugu tradiciju i velik broj vernih poklonika sirom sveta. O istoriji ove vestine, koja se razvila iz jedne varijante dziu-dzicua, informisacete se pomocu sajta www.csubak.edu/ judo/ history.html. Ostale informacije mogu se naci na sledecim adresama: www.judoinfo.com, www.kodokan.org, www.twoj.org.
Gradimir JOKSIMOVIC, Iris MILJKOVIC
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: ^Eagle^ Februar 16, 2007, 12:25:34 posle podne
Pozdrav Tkikice :) ja se bavim Aikidom 9 godina i imam polozen 1 kyu ili braon pojas,a bavim se jos i Wing Chunom 7 godina i imam polozen 4 ucenicki stepen.
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Tikica Februar 16, 2007, 12:29:20 posle podne
ukoliko imas neke fotografije mozes slobodno da ih postavis, kao i da pises sve vezano za taj sport!  :)
btw welcome  ;D
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: ^Eagle^ Februar 16, 2007, 12:40:42 posle podne
Tikice kojim se ti borilackim sportom bavis?
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Tikica Februar 16, 2007, 12:43:51 posle podne
ja se ne bavim borilackim vestinama, jedino sto mogu da se pohvalim je da mi je tata bio karatista  :)
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: ^Eagle^ Februar 16, 2007, 12:46:09 posle podne
Lepo.Mozda ces i ti jednog dana krenuti tatinim stopama ;)
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Antek Februar 20, 2007, 11:16:25 pre podne
pih ona ona tuce sve pred sobom strah me je nje

krenula je vec tatinim stopama :yes:
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: drzare Februar 20, 2007, 07:57:09 posle podne


 dosta dobar tekst o japanskim borilackim vestinama... :respect:
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: zuti car Mart 01, 2007, 01:54:28 posle podne
Mala dopuna istorije borilackih vestina ako dozvoljavate

Borilacke vestine su stare koliko I ljucka vrsta .Na zalost ne postoje materijalni dokazi da li su se i kako ljudi borili izmedu sebe u nairanijem dobu ljudskeistorije.Prve tragove nalazimo na tlu sarogEgipta I Mesopotamije4000 godinapre nove ere ,odnosno na smom pocetku ljucke civilizacije. N a zidovima hramova igrobnica iz tog perioda nadjene su slike koje prikazuju   borce    kako   stoje   u     stavovima koji veoma pudsecaju nastavove u dansnjem karateu , irazmenjuju udarce rukama i nogama.Nestankom ovih carstava nestale su I vestine pa tako nemamo mnogo podataka o njim Na tlu Evrope prve tragove borilackih
vestina nalazimo u antickoj Grckoj .
Vestina se zvala Pankration i ne zna se
kada ie tacno nastala.Po legendi ie i sam
Odisej bio majstor ovog sistema borenja
Vestina se sastojala iz udaraca rukaina I   nogama  bacanja , poluga , gusena, Pankration je bio jedna od discipiina
na antickim olimpijskim igrama, ali su ga rimljani po osvjanju Grcke zabranili pod izgovorom da je vestina previse
surova.Da bi ovo mogio biti istina
pokazuju pisani dokumenti iz tog doba iz
kojih se vidi dajejedan borac usmrtio protivnika udarcem  ukrucenim prstima pod pazuh. Postoji jedna interesantna
teorija , za koju nema dokaza , po kojoj su borilacke vestine dalekog istoka nastale iz Pankrationa,koji je tamo stigao preko Indije , gde su ga doneli vojnici Aleksandra makedonskog  u vreme njegovog pohoda na daleki istok
Prve tragove borilackih vestina u Kini
nalazimo najmanje 1000 godina pre
uspostavljanja prve Kineske dinastije
Xia,(2000 - 1500godine pre nove ere),odnosno u doba legenda tri Kulturne horde odnosno legendarnih kineskih careva kojima je pripisan pronalazak kineske narodne medicine
2873 godina pne –car Fu Hsia . Njemu je pripisana institucionalizacija nacionalnog sistema medicine sirom Kineske drzave  .                               2750 godina-car Sun  Lung .njemu je pripisana prva klsifikacija testiranje lekovitog bilja za medicinsku uptrebu, kao I klsifikacija tada poznatih metoda lecenja. Nadene su slike boraca iz tog perioda na zidovima grobnica tadasnjih vladara,a nadjene su takodje I slike boraca ugravirane na oklopima kornjaca I kostima iz jos ranijeg perioda .2675godina pne-car Huang  Ti poznat I kao zuti car . Nacionalizovao medicinu u Kini tako sto je slao lekare da obilaze zemlju I brinu o zdravlju naroda . Po legendi Zuti car je pobedio rogato cudoviste poi menu Kai Lung u bitci kod Tuluka.U znak secanja na ovaj dogadjaj javlja se jedan ritualni oblik rvanja koji je postao zabava ratnika na dvoru sa jedne strane I ozbiljna borilacka vestina  sa druge . Mada je verovatno da su neki oblici rvanja postojali I ranije ,u ovom periodu se javljaju prvi pisani tragovi o nekoj vestini  borenja.
R.ec je o kineskom narodnom narodnom rvanju Shuaj jiao , koje je prema prema Kineskim strucnjacima  pra vestina  iz koje su se razvile sve ostaie vestinedalekog istoka.iako se govori o rvanju utehnickom smisiu vestina je poredrvackih zahvata sadrzala i  udarce rukama I nogama, bacanja ,gusenja,poluge ,itd,
 2000-1500 godina pne –dinastijaXia.U ovom periodu  iz narodnog rvanja se favorizacijom nekih tehnika polako nastaju razlicite borilacke vestine koje se mogu podeliti na vestine udaraca I vestine hvata.
1111-249 godina pne-dinastija Chou.U ovom peridu nastaje dosta literature koja svedoci o daljem razvoju borilackih vestina Takodje u ovom perodu su ziveli I radili Lao Ce I Konfucije , dva najveca Kineska filozofa koji su izvrsili ne samo veliki utcaj na razvoj borilackih vestina ,vec su izvrsili presudan uticaj na Kinesku civilizaciju uopste , I ne samo kinesku vec na sve narode I drzave u okruzenju.
220-207 godina pne.-dinastijaQin.U ovom peridu borilacke vestine poprimaju oblik kakav danas pznajemo .Car Si Huang  Ti ( sto znaci prvi univerzalni car) odigrao je ujedinjavajucu ulogu n I stvorio jako carstvo  objedinjujuci do tada rzjedinjene I prilicno samostalne  zemljoposednike. Takodje je poceo izgradnju Kineskog zida radi odbrane od mongolskih plemena . posle njegove smrtti izbija gradjanski rat I vlast uspostavlja dinastia Han 206 godine pne 618 godine ne. Pod ovom dinastijom kina se siri izvan dotadasnjih granica I stupa u kontakt sa drugim civilizovanim narodima. Hanova knjiga vestina koju je napisao izvesni Pa Kuo sadrzi poglavlja o ratovanju I vestini borbe sa I bez oruzija.
Hirurg Hua To predstavio je u svojoj knjizi pod imenom Shou Pu upotrebu serije zivotinjskih pokreta u serijma vezbi za odrzavanje zdravlja , koji su kasnije postali osnova za mnoge borilacke stilove .
Znacajno mesto u istorijni  razvoja borilackih vestina  zauzima manastir Saolin koji se nalazi u provinciji Hnan na severu Kine .Zbog blage klime I lekovitih izvora tu se nasao odredjen broj ratnika koji su bili na lecenju posle vojnih pohoda ..Pred kraj V veka u manastir stize budisticki monah Ba Tuo da se skloni od politickih progona . Kao o0rtodoksnog budistu nisu ga zanimale boralicke vestine , ali je uzimao ucesca u raspravama majstora istih , pokusavajuci da preko stavova svoje religije da odgovor na sva ona filozofska pitanja koja su te ljude interesovala .Kroz rasprave o zivotu ,smrti , smislu postojanja , etici ,moralu  ,Ba Tuo je propovedao stavove svoje vere. Takodje je majstore borilackih vestina naucio sistemima budisticke meditacije ,kojom su umnogome poboljsali mogucnosti za fizicku imentalnu relaksaciju posle treninga.Ba Tuo stice prve sledbenike I osniva prvu budistsicku koloniju u Kini.Svakako je srecna okolnost da su Ba Tuo-vo ucenje prihvatila dva najveca majstora borbe tog vremena Hui Guang I Seng Cou.
527. godine u manastir stze Bodidarma( kineski Ta Mo, a kod Japanaca poznat pod imenom Daruma Taisi)28. patrijarh budizma. On je osnovno ucenje Budizma prosirio I povezao sa  kineskim filozofskim pravcima taoizmom I konfucijanizmom I udario  temelje novom filozofsko religijzkom pravcu poznatom kao C”an budizam ( poznatiji pod svojim japanskim imenom Zen).
Mada se budizam protivi svakoj vrsti destrukcije I nasilja Bodidarma ne samo da se nije protivio vezbanju borilackih vestina , vec je isam postao praktikant istih, I dao ogroman doprinos i  izvrsio presudan uticaj  na njihov  dalji razvoj .Filozofski kompromis izmedju destruktivnosti borilackih vestina I doctrine budizma nasao je tako sto je borilacke vestine  definisao kao nacin razvoja licnosti na putu ka savrsenstvu.Takodje je u borilacke vestine uveo usavrsene sisteme budisticke meditacije I neke elemente odredjenih joga sistema , I time ih podigao na jedan visi nivo.Njemu se pripisuje formiranje jednog sistema pokreta u kome je objedinio praksu budisticke meditacije ,indijskih joga sistema, I borilackih vestina .
U Kini je ovaj system pokreta poznat kao 18 pokreta Lo Hana , nama poznatiji kao Sancin kata .Dugtrajnim vezbanjem Sancin kate ne samo da se stice neverovatno jako telo ,vec  ona posduje I jedan dublji meditavni aspekt,a takodje njome se budi I kontrolise unutrasnja energija tela, pa praktikant stce sposobnosti za koje se cini da prevazilaze  fizicke mogucnost ljuckog organizma.Inace Sancin kata se I danas vezba u pojedinim stilovima borilackih vestina u neizmenjenom obliku.
618-907 godina ne –dinastija Tang .Ovaj period  poznat je kao zlatno doba kineske istorije I oznacava se kao prelaz kine iz njene  prastare faze u moderno doba.Posle osvajanja Koreje I srdisnje Azije  nastupa tri veka mira napretka na svim poljima.Ova dinastija kreirala je kulturni model koji se odrzao do prvih godina XX veka..Uvreme ove dinastije borilacke vestine postaju veoma popularne ,a dolazi ido njihovog sirenja van teritorije Kine .
960-1297-dinastija Sung.Ovaj period je poznat i kao “kinesko doba konjice”.Popularonost borilackih vestina je u stalnom porastu . Kinu preplavljuju novi sistemi borenja , dok mnogi stari nestaju I padaju u zaborav.Mnogi stilovi napustaju manastire I postaju deo svakodnevnog zivota obicnih gradjana ,ali time se umnogome gubi filozofski I meditativni aspekt borilackih vestina a vise paznje se posvecuje prakticnoj upotrebljivosti.Kako dobijaju na masovnovnosti , a zanemarivanjem duhovnog aspekta ,mnoge,ali ne sve, borilacke vestine su degradirane I vracene  gotovo 1000 godina unazad .Inace je ovo bilo nesigurno vreme ispunjeno unutrasnjim nemirima I stlnim borbama protiv mongola.
1271-1368-dinastija Yuan.Ovaj period je obelezen borbama protiv Mongolskih zavojevaca , te se mnogo ljudi u ovom per5iodu bavilo borilackim vestinama.
1368-1644 dinastija Ming.U periodu ming dinastije doslo je do revolucionarnih promena koje su borilacke vestine podigle na jedan visi nivo.Taoisticki monah Chang  San Feng uvideo je da tadsnji stilovi borbe nisu u skladu sa prirodnim zakonima zivot I zdravlja , takodje je prisutna I velika potrosnja energije.On je refomirsao stare stilove koji su se zasnivali na snaznom telu I velikoj fizicoj snazi I promovisao nacelo” mekoce”.monasi su prihvatili ovaj medod treninga tako da su stari “tvrdi “ stilovi gotovo nestali.1522. godine tri borca su ponovo ozivela stari Saolinski stil  spasivsi ga od nestajanja.Pai Ju Fong, Kioh Juan I Li Pui ,posle mnogo vremena I napora rekonstruisali su staru saolinsku metodu borbe  u koju su ukmponovali jos 170 pokreta I nazvali je “ pesnica pet formi”, koju su napravili pougledu na pokrete tigra , zdrala , zmaja leoparda I zmiju .Treniranje boilackih vestina u ovom periodu jew bilo podsticano od strane vladara  koji su shvatili znacaj dobro obucenih boraca 
1644-1912 Mancu dinastija. Sledeci znacajan period za razvoj borilackih vestina je period Mancu dinastije.Za vreme vladavine Mancua u Kini je za obican narod bilo ne samo zabranjeno nosenje I posedovanje oruzija vec je i broj nozeva po domacinstvu bio ogranicen. Bili su zabranjeni brakovi izmedju Mancua I ostalih stanovnika Kine , Vlada je propagirala pusenje opijuma koji je opet za Mancue bio zabranjenU tom periodu kao odgovor na represalije nastaju novi stilovi borenja koji pokusavaju da eliminisu nedostatke starih , skrate vreme obuke ,I vise paznje posvecuju efikasnosti vestine nego njnim filozofskim imeditativnim aspektima.Mnogi stilovi borbe koji se danas vezbaju  I vaze za veoma prakticne I primenljive u borbi nastali su u ovom periodu.1912. godine vladavina Mancu dinastije je konacno slomljena . Od tada do danas Kina je dozivela mnoge teske trenutke . Mnogi majstri borilackih vestina su napustili Kinu sklanjajuci se pred teskim dogadjjim , narocito posle dolaska komunista na vlast .Od sezdesetih godina XX veka pocinja sirenje kineskih sistema borbe , sada popularno zvanih kung fu , u Evropu I ostatak zapadnog sveta.
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Igy81 Mart 01, 2007, 01:58:04 posle podne
Hvala na dopuni zuti care  :thumbup1:
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Freelander1111 Mart 01, 2007, 04:22:28 posle podne
Tradicional Wing Chun je jedini Wing Chun koji funkcionice. Krule pominje efikasnist Popovicevih tehnika? Uh, zapitam se da li su ljudi videli nesto drugo....
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: zuti car Mart 02, 2007, 11:42:30 pre podne
Objasni zasto je bas Tradicionalni wing chun jedini koji radi , koje su to prednosti u odnosu na ostale stilove , posebno u udnosu na stilove koji nemaju veze sa Yip Man-om . Ovo nije prozivka  vec bi hteo da naparavis poredjenje i ukazes na stvari koje tvoj stil cine superiornim , naravno ako imas vremena i dovljno poznajes svoj sistem , kao i druge sisteme  da bi to poredjenje napravio. I jos nesto , ako zelis da isprobas efikasnost svog sistema borbe , nadji neki kyokushinkai klub i sparinguj malo sa nekim napredim ucenikom  ,ovo nije savet samo za tebe vec za svakoga ko hoce da proveri da li ono sto trenira ima realnu upotrbnu vrednost . 
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Freelander1111 Mart 02, 2007, 05:42:05 posle podne
kyokushinkai klub? Zasto bi trazio neki Karate klub gde ne postoji udarac u glavu rukom? Malo smesno i to vise lici na ulicnu makljazu nego na vestinu.
Ok, da obrazlozim ono sto sam napisao.
Posto se bavim duze vreme Wing Chun-om, Cheung-ove linije, upoznao sam sve druge varijante Wing Chuna i uspeo da nadjem dosta zamerki kao i osnovnih logickih i fizickih gresaka. Osnovna prednost Wing Chuna koji mi radimo je to sto je stav 50-50%, cvrstina, prakticnost i brzina. Sto se tice ostalih stilova Kung Fu-a, obilazio sam mnoge skole po NS-u i imao prilike da gledam sve i svasta po Srbiji, tako da na kraju mogu da donesem merodavno misljenje. Mislim da ce ti rezultat Otvorenog prvenstva Balkana u Krusevcu 2001. reci dosta. Od 18 kategorija uzeli smo 14 zlata, srebro i bronzu. Tu su bile prakticno sve vestine na jedniom delu. Bilo je i nindjicua, kojekakvih kik boxera,, jiujicu-a i sl.
Isao sam u jednu skolu u NS gde se praktikuju dosta stlova Kung Fu-a, i na prosto pitanje nisam dobio zadovoljavajuc odgovor. Naime majstor je poskazivao neke tehnike u Ma bo stavu i nije mogao da mi odgovori na pitanje "Kako se vi krecete u tom stavu?". Postoji toliko drugih stilova koji imaju neke kvalitete, na primer Mantis pray koji je izuzetan odbrambeni stil, ali nema adekvaran napad...
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: zuti car Mart 02, 2007, 10:43:19 posle podne
Ocekivao sam mnogo vise podataka, a kyokushinkai ne bi trebalo podcenjivati, jer covek moze da bude neprijatno iznenadjen . Evo pokusacu ja da iz ugla "tradicionalonog" wing chuna predstavim navodne prednosti u odnosu na "modifikaciju"
Modifikovani wing chun koristi liniju centra koja je  samo jos jedna linija ispred tela ( ovo nije tacno jer svi stilovi wing chuna imaju komplaksne mada medjusobno razlicite sisteme linije centra, a neke su dobrano kompleksnije od sistema centralne linije u TWC-u). Pokreti wing chuna dolaze iz sredine koristecisistem linije centra tako da borac primorava protivnika da izlozi maksimalan deo svog tela . Isto tako odbrana ne funkcionise ako se ne izvede pod dobrim uglom u odnosu na napadacevu ruku ili nogu ( naravno ovo vazi za sve borilacke vestine a ne samo za wing chun , bilo modifikovani , bilo tradicionalni) .  Wing chun sistem insistira na simultanim odbaranama i napadima .Sistem linije centra to u vecini slucajeva ne dozvoljava (mada se niko nije potrudio da objasni u kojim to slucajevima ne dozvoljva da se nesto izvede , takodje svaki sistem wing chuna je potpun sistem koji ima tehnike i strategiju koja je konzistentna sa sistemom linije cetra koju doticni stil praktikuje ) TWC  koristi sistem centralne linije, gde borac u stvari koristi dve linije , jednu za kontranapad i jednu za odbranu. Centralna linija za odbranu koristi se pod otptimalnim uglom tako da se borac mora suociti sa tackom dodira , kontranapad se nalazi na drugoj liniji koja se krece od ramena borca prema cilju na protivniku.
TWC koristi pocetnu tehniku da savlada prepreku , a modifikovani  samo ide ka protivniku ( ulazna tehnika je dobra stvar i nije "trade mark' TWC-a ima je i u drugim vestina , a sto se tice bezglavog juranja na protivnika to uopste nije tacno , ko je lud da sa spustenim rukama jurne na bilo koga , strategija takozvane modifikacije se prilagodjava situacuiji i svaki scenario zahteva drugaciji odgovor , stav tehnike , itd, odnosno kontatakt se uspostavlja kako situacija nalaze)
TWC koristi lakat i kolenena prosudi odakle napad dolazi , toga u modifikaciji nema ( tacno , samo ne znam koliko je ovo korisno, ne mislim da kritikujem , jednostavno nisam trenirao na taj nacin pa ne mogu da ocenim efikasnost napred pomenutog)
Modifikovani wing chun koristi uglavnom direkt za napad .Medjutim u mnogim situacijama ako se protivnik ne suocava frontalno , direkt nece imati mnogo efekta, TWC to kompenzuje udarcem ivicom dlana , gurajnem ivicom dlana ,, guranje sa oba dlana .itd,(sve ove tehnike se u slicnim situacijama koriste i u "modifikaciji)
 Forme su potpuno razlicite ( sto je normalno jer se radi o razlicitim sistemima, ali se na prvi pogled vidi da forme imaju zajednicko poreklo , i ja licno sumnjam da je Cheung stil koji sad radi naucio od Yip Man-a)
Modifikovani wing chun ima samo paralelni jednorucni i paralelni dvorucni chi sao , TWC ima pralelni jednorucni i ukrsteni jednorucni i paralelni dvorucni i ukrsteni dvorucni chi sao ( kao sto rekoh svaki sistem je razvio sopstveni nacin treninga )
U modifikovanoj verziji nema napada na vitalne tacke -dim mak ( ima i te kako)
U modifikonaj verziji nema treninga celicnog dlana ( ovo je potpuno netacno, praktikanti  TWC-a smatraju modifikacijom sve stilove sem svog ,Yuan Kai San i njegov brat yuan Chai wan inace osnivac vijetnamskog  wing chuna su bili nadaleko poznati majstori celicnog dlana i majsori koriscenja metalnih strelica za gadjajne)
Eto toliko o prednostima TWC-a pa savko neka izvuce zakljucke za sebe.
E da ne zaboravim, pomenuo si raspodelu tezine 50/50 kao glavni adut , pa svi u borbi koriste takvu raspodelu tezine , i bokseri i karatisti i wing chuner..., mada teorijski trening u nekim stilovima ima gomilu razlicitih stavova sa razlicitom raspodelom tezine.
pozdrav , i neka nikone shvati ovo kao napad na jedan sistem i odbranu drugog , prosto sam izneo cinjenice
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Velja Mart 04, 2007, 11:28:39 posle podne
Pozdrav Tkikice :) ja se bavim Aikidom 9 godina i imam polozen 1 kyu ili braon pojas,a bavim se jos i Wing Chunom 7 godina i imam polozen 4 ucenicki stepen.

Eagle kralju da te pitam ja nesto vezano za AIKIDO! Mozda je ovo glupo pitanje koje ti svi postavljaju ali stvarno me zanima koliko ti je vremena treniranja trebalo da naucis sve te zahvate i cake kako bi se odbranio recimo da te startuju na ulici? Ja sam veoma zainteresovan za ovaj sport ali sam u dilemi jer ne znam koliko ce mi trebati da postignem ono sto zelim! Tj. kad me neka budala bude dirala da ne moram ko klosar da ga isutiram vec lepo civilizovano izlomim u par pokreta! Znam da je sve ovo stvar tehnike i usavrsavanja i da se stalno uci...ali ja bi nekako ako moze da treniram jedno godinu do godinu i po, pa da li je to dovoljno za ovo sto sam gore napisao?
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Lucky1 Mart 05, 2007, 12:58:15 posle podne
Ni jedna borilacka vestina se nemoze gledati koliko je dobra kroz takmicenja i donosenja ovoliko ilionoliko zlatnih medalja jer sam cilj  sporskog borenja se drasticno razlikuje od tradicionalnog nacina ucenja i borenja .
Koliko vremena treba da se savlada osnovni deo borilackog umeca to je idividualna stvar koja prvo zavisi od same licnosti dali je talentovan(ima smisla za borilacko umece),od rada i naravno od onog ko te obucava.
I ni jedna borilacka vestina se neuci od danas do sutra ,sto znaci ako nakon 5 godina vazbanja napravis pauzu od primera 3 meseca vise nisi u istom stepenu sposobnosti da izvedes neku tehniku toliko svrseno kako kad treniras redovno bez prekida .Isto tako mnogi misle da se brzina moze povecati ,nazalost ne  brzina je urodjena a osecaj za reakciju se moze povecavati sistemom trninga .
Borenje se uci dok si ziv i opet ga nisi naucio....
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Freelander1111 Mart 05, 2007, 07:26:14 posle podne
Za zutog cara.
Evo pokusacu ja da iz ugla "tradicionalonog" wing chuna predstavim navodne prednosti u odnosu na "modifikaciju"-rece ti.
Prvo pitanje, kako mozes da ocenjujes nesto iz ugla koji kao sto vidim ne poznajes najbolje, bez uvrede, ali pokusacu da ti pojasnim gde gresis. No idemo redom.
Modifikovani wing chun koristi liniju centra koja je  samo jos jedna linija ispred tela

Ovo je vrlo tacno. Modifikacija ne pomera svoju centralnu liniju, kao izvoru opasnosti, vec je zadzava, zajedno sa slepljenim nogama za tko u totalno nelogicnom polozaju, okrenutom ka izvoru napada.
 Sistem linije centra to u vecini slucajeva ne dozvoljava (mada se niko nije potrudio da objasni u kojim to slucajevima ne dozvoljva da se nesto izvede
Na delu sam mnogo puta video kako se prodaje slepa strana i kako se otvara telo. Mislim da gora greska nije moguca.
TWC koristi pocetnu tehniku da savlada prepreku , a modifikovani  samo ide ka protivniku
Totajno tacni i ne zelim da dajem pojasnjenja.
TWC koristi lakat i kolenena prosudi odakle napad dolazi , toga u modifikaciji nema ( tacno , samo ne znam koliko je ovo korisno, ne mislim da kritikujem , jednostavno nisam trenirao na taj nacin pa ne mogu da ocenim efikasnost napred pomenutog)
Ovo u zagradi te opravdava i probaj na sparingu ili u bilo kojoj situaciji da gledas "srednju kapiju" i videces koliko je percepsija i reakcija ubrzam. Da bi udario rukom ili nogom, moras prvo pokeriti lakat ili koleno.
Modifikovani wing chun ima samo paralelni jednorucni i paralelni dvorucni chi sao , TWC ima pralelni jednorucni i ukrsteni jednorucni i paralelni dvorucni i ukrsteni dvorucni chi sao ( kao sto rekoh svaki sistem je razvio sopstveni nacin treninga )
Mekano, sporo, i neprakticno. TWC je mnogo napredniji u ovom sektoru.
U modifikovanoj verziji nema napada na vitalne tacke -dim mak ( ima i te kako)
Ako ih ima, sto ih neko ne upotrebi?
U modifikonaj verziji nema treninga celicnog dlana ( ovo je potpuno netacno, praktikanti  TWC-a smatraju modifikacijom sve stilove sem svog ,Yuan Kai San i njegov brat yuan Chai wan inace osnivac vijetnamskog  wing chuna su bili nadaleko poznati majstori celicnog dlana i majsori koriscenja metalnih strelica za gadjajne)
Ne videh da neko od modifikanata ima Iron palm.
i neka nikone shvati ovo kao napad na jedan sistem i odbranu drugog , prosto sam izneo cinjenice
Pokusao si da ga branis, ali ako cemo realno, znas i ti koje su vase mane, a koje nase prednosti. Ne napadam, postujem.
Pozdrav


Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: zuti car Mart 05, 2007, 10:26:06 posle podne
za freelander1111
Nisam ni tvrdio da sam strunjak za TWC, ali sam dozvolio sebi da koristim litraturu kao i svoje iskustvo u treniranju wing chuna . Dakle zamerke u odnosu na tzv modifikaciju sam preuzeo iz nekoliko knjiga koje su pisali Cheung i njegovi ucenici , a nisam pokusao nikog da branim , jednostavno nije pristojno iznositi bilo kakve zamerke a da se ne cuje i druga strana .Ja sam zauzeo neutralan stav i izneo argumente obe strane . Iz tvog izlaganja vidim da si imao prilike da vidis samo ljude koji rade kod nas -mislim na ,,modifikaciju,, , kako oni rade ne zelim da komentarisem , ali bi moga o da vidis sta se radi po svetu i kako , da se u pojedinim stilovima chi sao radi mnoooogooo zestoko, inace moje misljenje je da chi sao sluzi za razvije reflksa a ne za rvanje , guranje i slicne aktivnosti, a i ne videh Cheunga i njegove top instruktore da rade chi sao na nacin na koji si ti opisao , rade ga meko , glatko , prosto se vidi da su ljudi majstori . Sto se tice principa linije centra ili centralne linije ili kako je vec gde zovu , rekao sam vec da je svaki stil razvio svoj sistem , ida nije tako jednostavan kako cheung i njegovi ucenici tvrde , a to sto neko ne zna da ga primeni nije greska sistema nego praktikanta . Istina je da ce covek bolje nauciti nesto iz prve ruke a ne iz pete , sedme ... , a jedino Cheung redovno dolazi ovde i drzi seminare , eto ti odgovora zasto TWC ima u proseku bolje uvezbane praktikante .
Primena ,,dim mak,, je dobra u teoriji ali u parksi je jako tesko izvidljivo , pa je zato niko ne koristi , inace ,,dim mak,, poznaju gotovo sve borilacke vestine , cak i dzudo . Za gvozdeni dlan sam naveo stilove koji ga rade , inace ono sto mi zajednickim imenom zovemo iron palm , je u stvari sku potpuno razlicitih tehnika i nacina ojacavanja saka za razlicite namene -napadacke tehnike , i svaka borilacka vestina ima svoj sistem jacanja saka .
 Na kraju, dobro je da postoji konsruktivna rasprava ,i ma koliko se stavovi i misljenja razlikovali , i ma koliko se ne slagali u nekim stvarima , to je nacin da se dodje do novih saznanja
pzdrav
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Freelander1111 Mart 06, 2007, 04:44:55 posle podne
Sad ja:)
Koristis literaturu? Ja prakticno radim TWC od 1998. tako da sam sve i svasta gledao.
Pricas o Chi Sao-u. Moj Si fu je prvak Evrope, sa Otvorenog Kung Fu prvenstva u Chi Sao borbama u Karlsrueu, Nemacka 2002. Sto se tise odnsa i nacina rada, mislim da rezultati koje postignes, najmerodavnije govore o tome kako radis, zar ne? inace moje misljenje je da chi sao sluzi za razvije reflksa a ne za rvanje , guranje i slicne aktivnosti, a i ne videh Cheunga i njegove top instruktore da rade chi sao na nacin na koji si ti opisao , rade ga meko , glatko , prosto se vidi da su ljudi majstori . Izgleda da nisi video kako Cheung radi Chi Sao, na cemu insistira i sl. Ja sam imao prilike to uzivo da gledam i veruj mi da se jedna stvari rade za kameru a druge za ucitelje. Pogledaj kako "Rashun", na primer" radi "mekano";) i oktali veliki majstori TWC-a. Sam Chi Sao se koristi za uvezbavanje kontaktnog refleksa, brzina i cvrstina su izuzetno vazni. Ne znam da li si nekada imao prilike da gledas pravu Chi Sao borbu koja se rdi na odbrojavanje. Ono sto ces videti je jako cvrsto i brzo, jer tu mekoci nema mesta. To sto ti nazivas mekocom je obican roling koji se radi mekano i na treninzima. Borbe i efikasna primena Chi Sao-a je nesto sasvim drugo.
a jedino Cheung redovno dolazi ovde i drzi seminare , eto ti odgovora zasto TWC ima u proseku bolje uvezbane praktikante .
Idi jednom na seminar, zvacu te kad bude sledeci, pa ces proveriti ovu svoju tvrdnju;)
Primena ,,dim mak,, je dobra u teoriji ali u parksi je jako tesko izvidljivo
Ja sam jos ucenik i ne zelim da pricam o stvarima koje ne poznajem, ali koriscenje vitalnih tacaka se uci od samog pocetka. Zato je centralna linija zanimljiva i originalna tvorevina TWC-a jer se na njoj nalaze sve vitalne tacke, celom njenom kruznicom. Gadjanje tih tacaka dovodi do "anesteziranja" protivnika i omugucava lako onesposobljavalje.
Sto se tise Iron palm-a istina je da mnoge vestine to koriste, a li ja ti govorim o nasim prostorima na kojima retko ko ima zavrsen celogodisnji trening. Znam samo za jednog lika koji je izdrzao nekih 4 meseca. Kao i za mog ucitelja koji je zavrsio isti.
Nisi mi reako kod koga treniras i sta?
Pozdrav
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: zuti car Mart 06, 2007, 07:08:44 posle podne
Ja sam nekad trenirao sotokan karate , malo dzudo-a i malo wing chuna , sve nesto po par godina kako su treneri bili dospuni(tada sam ziveo u centralnoj Srbiji ) , ali ima tome petnaestak godina . Sad po malo radim kate i ving chun forme koliko da se ne ugojim previse i da odrzavam po malo kondiciju . Trenirao sam jos neke stvari ali jako kratko . Inace Cheungove forme mi se vise svidajaju nego forme ostalih Manovih ucenika , ali vidim da ih danas malo drugacije rade u odnosu na pre petnaestak i vise godina kada sam ih ja ucio, no nema veze ja ih radim onako kako znam .
Dokle si ti stigao sa treniranjem (mislim "koji si pojas" sto bi reko nas narod )
pozdrav
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Lucky1 Mart 06, 2007, 07:41:48 posle podne
Srpsak izreka : SVAKI GAZDA HVALI SVOG MAGARCA!!
Pitas boksera koja vestina je najbolja recice ti boks ,pitas Karatistu reciceti Karate  i tako dalje tako i ti podrzavas ono sto treniras jer da ne podrzavas nebi imalo smisla da treniras .

izreka: SVAKA VESTINA JE DOBRA KOJU PRAVILNO SAVLADAS I VEZBAS!
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: zuti car Mart 06, 2007, 09:51:00 posle podne
Sto rece sensei Tanaka Lesliju Eldridzu : " Ne postoji bolje i losije oruzije vec samo bolji i losiji borci"
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Freelander1111 Mart 07, 2007, 04:09:41 posle podne
Ja se bavim Tradicionalnim Wing Chun-om od 1998. Ucenik sam brace Koviljac iz Sremske Mitrovice, koji na ovom delu Imaju jedini kontakt i redovne posete od strane Cheunga, tako da sam licno prisustvovao istim. Trenutno ucim kod Si Fu-a Nenada Koviljca.
Primetio sam tek sada sa cu u analizi odnosa Modifikacije i TWC-a koristio "Moj zivot sa Wing Chun-om" Williema Cheunga, sto je pohvalno.
Ako si u NS, mozes navratii na koji trening, pozdrav. 
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: zuti car Mart 07, 2007, 04:30:31 posle podne
U Begradu sam , u svakom slucaju hvala na pozivu . Nego jesi li primetio da svi ucenici Yip Man nisu ucili kod njega vise od 5 godina , a sada se nazivaju " grandmaster-ima' , a oni i njihovi ucenici tesko daju nekome instruktorsko zvanje bez 10 godina treniranja ( ne svi naravno , ali vecina) , a taj trend se prenosi i ovde, a ni ono nisu isli na treninge svaki dan nego dva do tri puta nedeljno . Inace sam citao u nekim knjigama o wing chunu od pre dvadesetak godina , cini mi se bas o tradicionalnom ,da je to vestina pravljena da za pet godina naparavi kompletnog borca. 
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Freelander1111 Mart 09, 2007, 02:13:29 posle podne
Da to si u pavu. Ono sto je upecatljivo, ako si citao istoriju Wing Chun-a, je to da je stvoren za brzu, prakticnu obuku instruktora. Cheung se na primer zadrzao nekih 5 ili 7, godina kog Yop Man-a, ne secam se. To je sasvim dovoljno da se svakodnevnim radom uvezba sustina, ali da bi to presko u naviku, refleks, potrebno je da prodje po meni minimum desetak godina. Govorim iz licnog iskustva, jer sada neke tehnike radim refleksno na bilo koji udarac. Za pet godina, mozda svakodnevnim treniranjem, sigurno ne po programu koji je Yip Man radio(6 meseci Shil Im Tao forme i sl.), mozda je moguce dosegnuti neki 7-8 rang, da lici na nesto, ali o majstorrskom znanju tu nema govora, naravnio ne o kvalitetnom. Uma mnogo 5-ogodisnjih majstora ovde, ali kkada se odmeris sa njihovim radom, vidis da su tvoje godine treninga ipak kvalitentine i efikasnije nego niz nabacanih tehnika na jedno mestu, koje od prekticnosto nemaju nista. Pozdrav
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: abraksas Mart 11, 2007, 12:13:37 pre podne
Pozdrav...Da li mozda neko zna imaju li treninzi Wing Chun-a u Novom Sadu?I ako ima kada i gde?
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Freelander1111 Mart 11, 2007, 02:56:05 pre podne
U Novom Sadu? Ha, pa ti se trazis;) Ja radim TWC u NS-u, pa ako si voljan javi se.
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: SPAWN Mart 25, 2007, 10:26:23 posle podne
HA YA :ninja_hid :bruce_h4h
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: virludob Mart 30, 2007, 07:12:16 posle podne
Kakav je to stil kung-fua GO-TI. Nasao sam skolu u Beogradu u kojoj se vezba ovaj stil. Malo sam pricao sa trenerom posto sam hteo da treniram(i dalje hocu) i on mi je objasnio da je to nesto kao najstarija i izvorna forma kung-fua i da sadrzi sve ostale stilove? Koja je najbolja skola kung-fua u Beogradu( bilo koji stil)?
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Igor Wing Tzun Septembar 06, 2007, 04:48:54 posle podne
Oooo vidim stalne clanove forum krstarice  :)  :) pozdrav za freelander-a i zutog ;)
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Lazic Septembar 06, 2007, 04:49:47 posle podne
aha vredni su  :clap: pozdrav i za tebe, dobro dosao..
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Igor Wing Tzun Septembar 06, 2007, 05:06:39 posle podne
Hvala Lazic bolje te nasao ;)
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Igor Wing Tzun Septembar 06, 2007, 05:09:50 posle podne
Mada ja sam Lazic stalni clan registrovan jos od pre nisam bio dugo ovde.Moj nik je  Eagle hteo sam da ga obrisem i stavim ovaj al nisam znao kako jbg tako da sad imam dva nika  :)  ;)
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Lazic Septembar 06, 2007, 05:13:16 posle podne
Mada ja sam Lazic stalni clan registrovan jos od pre moj nik je bio Eagle teo sam da ga obrisem i stavim ovaj al nisam znao kako jbg tako da sad imam dva nika  :)  ;)
video sam kasnije nema veze..ne mogu da ga brisem jer imas poruke pod tim nikom..guraj pod ovim
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: sifu Rudolf Kerekes Oktobar 06, 2007, 07:11:34 posle podne
Svim zainteresovanim... na temi ebmas wing tzun/eskrima mozete procitati izvestaj o odrzanom prvom internacionalnom ebmas wing tzun KUNG FU seminaru u Srbiji 28-29 Septembra 2007...

pozdrav svim Kung Fu-istima
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: cunego Mart 03, 2008, 09:05:58 posle podne
tikica je takav lik,za postovanje :clap:
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Freelander1111 Jun 16, 2008, 04:26:02 posle podne
Evo konacno sam smogao malo vremena da i ja sklopim neke klipove u celinu. Ovo je prvi put da radim sa Windows movie makerom i uopste prvi kontakt sa video obradom, ali sam se potrudio Nadam se da ce vam se svideti ono sto sam izabrao, nema puno ali bice. Na klipovima smo Si Fu Jelovac Arsenije i ja, u pozadini Petrovaradinska tvrdjava. Pozdrav svima
http://www.youtube.com/watch?v=Qtx49bc4giQ
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Toni Januar 17, 2009, 04:55:37 pre podne
Freelander svaka čast!!!
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Freelander1111 Februar 16, 2009, 12:27:34 posle podne
Najava za seminar

Wooden Dummy Seminar (Mook Yan'Yong) 22. Mart 2009.

U Sremskoj Mitrovici 22 marta 2009 godine bice odrzan Seminar Drvene Lutke
pod vodjstvom Si fu Nenada Koviljac, sa asistetima sifu Radoslavom i Si fu Arsenijem.
Ne seminaru ce se raditi sama forma i bice oko 5 - 6 lutki u sali,
i radice se primena sa partnerom. Forma ce se raditi na prazno i na lutki.
U svakom momentu ce 5 - 6 ljudi raditi na lutki i uvezbavati pokrete, stavove,
kretanja, uglove, same blokove i udarce, i formu, dok ce ostali raditi primenu i tako u krug.
Radice se dva puta po 4 sata taj dan sa pauzom za rucak od sat vremena.
Posto je zainteresovanost velika molim da se svi pravovremeno jave svom si fu ILI NA TELEFON 062/567-551
Pozdrav,
Wing Chun Serbia.
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: unnamed Maj 19, 2009, 08:56:37 posle podne
Ima li u le da se trenira taekwondo???/
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: aca_93 Maj 22, 2009, 07:26:51 posle podne
Po meni je najbolji borilacki sport tajlandski boks.
Ja bih voleo da treniram ali nemam gde
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: ssijak Maj 22, 2009, 07:29:53 posle podne
odakle si
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: aca_93 Maj 23, 2009, 10:58:58 posle podne
Bor
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Undefined Avgust 10, 2009, 02:21:48 posle podne
Taj tajlandski boks nije losa stvar cuo sam da su oni dosta zajebani ovako sto se tice tehnike,i ja bih voleo da treniram neznam da li ima u Novom Sadu.
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Freelander1111 Novembar 22, 2009, 12:51:29 posle podne
Postovanje svima.
Ovo je prvi reklamni video kluba Tradicionalnog Wing Chun Kung Fu-a "Fisto of Spirit" iz Novig Sada

Gledati u HQ
http://www.youtube.com/watch?v=W4fpEYVrZ1E
Naslov: Odg: borilacki sportovi
Poruka od: Freelander1111 Novembar 22, 2009, 12:52:16 posle podne
Postovanje svima.
Ovo je prvi reklamni video kluba Tradicionalnog Wing Chun Kung Fu-a "Fisto of Spirit" iz Novog Sada

Gledati u HQ
http://www.youtube.com/watch?v=W4fpEYVrZ1E