EXYU FITNESS FORUM

Ishrana, suplementi, stimulativna sredstva => ::Ishrana:: => Temu započeo: Tikica Januar 16, 2007, 12:54:08 pre podne

Naslov: Masti
Poruka od: Tikica Januar 16, 2007, 12:54:08 pre podne
(http://img219.imageshack.us/img219/5420/mastioz8.gif)

Masti

Masti spadaju u makronutrijense zajedno sa belancevinama i ugljenim hidratatima. One su sastojak nase svakodnevne ishrane i imaju najvecu energetsku vrednost od svih nutrijenasa (1g masti=9 kcal). Danas se ishrana bogata mastima posebno zasicenim mastima dovodi u vezu sa nastankom kardio i cerebrovaskularnih oboljenja kao i sa nastankom izvesnih formi raka (debelog creva, prostate, dojke, pluca). Sve vise se cuje opaska da svi mi volimo masti u svom tanjiru, ali ne na svome telu. Restrikcija masti u ishrani pretvorila se u feto-histeriju u zemljama zapada.

Postavlja se pitanje koji je to pravi udeo masti u kalorijskom unosu da bi bile zadovoljene nutritivne potrebe, a kada masti postaju opasne po zdravlje?

Unos masti se krece u razlicitim populacijama u odnosu od 15-40 % pa i vise ukupne energije unete hranom dnevno. Danas se smatra da je unos do 30 % optimalan. Manje od 20 % savetuje se samo osobama koje imaju jako povisene masnoce u krvi (dislipidemije-povisen holesterol i/ili trigliceridi). Manji unos masti hranom se ne preporucuje jer tada hrana nije ukusna i potrebne su velike kolicine hrane da bi se postigao bezbedan kalorijski unos.

Masti su nam potrebne zbog esencijalnih masnih kiselina. To su linolna, linoleinska i arahidonska.  One obezbedjuju rast i obnovu celije. Narocito su bitne za osobe u periodu rasta.

To, medjutim, ne znaci da deca mogu prekomerno da unose masti posebno zasicene masti (svinjska mast, masna mesa, puter) jer prevencija pomenutih bolesti moze nastati jedino ako se o ishrani vodi racuna od najranijeg detinjstva. Esencijalne masne kiseline su znacajne zbog regulacije metabolizma holesterola (transport, konverzija u druge metabolite, skladistenje i ekskrecija), prekurzori su za sintezu prostaglandina, tromboksana i prostaciklina (hormonima slicnih supstanci).


Uloga masti u organizmu

- Obezbedjuju energiju i energetsku rezervu sto znacajno za period gladovanja i bolesti;
- Gradivne su materije jer ulaze u izgradnju celijskih membrana (fosfolipidi, esencijalne masne kiseline);
- Predstavljaju zastitne materije jer su nosioci vitamina A, D, E i K i esencijalnih masnih kiselina. Odrzavaju             integritet koze i sluzokoze obezbedjuju zastitu od hladnoce, traume i radioaktivnog zracenja, odrzavaju funkciju lojnih i mlecnih zlezda;
- Uloga u imunitetu (lipoproteini);
- Uloga u koagulaciji krvi (tromboplastin);
- Masti u hrani poboljsavaju ukus i daju sitost;Izvori masti

Izvori masti mogu biti namirnice biljnog i zivotinjskog porekla. Svinjska mast, puter, pavlaka, punomasni sirevi, meso, iznutrice, masna mesa, mlecna mast su najveci izvori masti u namirnicama zivotinjskog porekla. Biljne masti su ulja koja se dobijaju cedjenjem semenki biljaka (kukuruza, suncokreta, soje, maslina).

Postoji vise podela masti jer su one veoma heterogena grupa hemijskih jedinjenja:

Proste masti: jedna masna kiselina i gliceridi (masna kiselina + alkohol glicerol =monogliceridi, dve masne kiseline + alkohol glicerol cine digliceride i tri masne kiseline + glicerol cine trigliceride ili neutralne masti tj. masti koje najvise unosimo ishranom;
Slozene masti: su fosfolipidi i lipoproteini;
Izvedene : steroli (holesterol i steroidni hormoni) i vitamini rastvorljivi u mastima (A,D, E i K).


Masne kiseline

Masne kiseline mogu biti kratkih (do 6), srednjih (do 12) i dugih lanaca (preko 12 C atoma u nizu). Masne kiseline kratkih lanaca se bolje apsorbuju (primena u parenteralnoj ishrani tj. preko krvi kod osoba koje ne mogu da unose hranu na usta), i tecne su na sobnoj temperaturi.  Masne kiseline dugih lanaca su cvrste na sobnoj temperaturi i teze se apsorbuju.
Od broja ugljenikovih atoma zavisi duzina lanca, a od toga da li je svaki C atom vezan za vodonik ili gradi dvogubu vezu zavisi da li je mast zasicena ili ne.


Zasicene masne kiseline

Zasicene masti su takve gde je svaki C atom vezan za 4 C atoma. Najcesce su u cvrstom stanju na sobnoj temperaturi i relativno su stabilne (ne reaguju lako sa kiseonikom iz vazduha). Zasicene masne kiseline su "krivac" povecanja holesterola u krvi.
Izvori zasicenih masnih kiselina su:
 -Namirnice zivotinjskog porekla-crveno meso, jetra, pluca, teletina, salo, zivinsko meso (mast i kozica), puter, mleko, sir i drugi mlecni proizvodi koji su pravljeni od neobranog mleka. Ova hrana ujedno sadrzi i holesterol.
 -Namirnice biljnog porekla-kokosovo i palmino ulje, puter od kikirikija.


Nezasicene masne kiseline

Polinezasicene i mononezasicene masne kiseline zajedno cine nezasicene masne kiseline.

Preporucen dnevni unos 10-15%


Polinezasicene i mononezasicene masne kiseline

Nezasicena masna kiselina ima najmanje jednu nezasicenu vezu, odnosno najmanje jedno mesto gde vodonik moze biti dodat nekom molekulu. Najcesce se nalaze u tecnim uljima biljnog porekla.

Polinezasicena ulja su tecna na sobnoj temperaturi i na hladnoci (frizideru). Na vazduhu lako oksidisu. Najbolji izvori su suncokretovo, susamovo, sojino i kukuruzno ulje, kostunjavo voce i semenke. Polinezasicene masne kiseline pripadaju porodici omega 3 i omega 6 kiselina u zavisnosti na kom C atomu se nalazi poslednja dvostruka veza.

Tu ubrajamo linolnu (omega 3) i linoleinsku (omega 6 masnu kiselinu) kao i arahidonsku. One spadaju u esencijalne (neophodne u ishrani jer se ne mogu sintetisati u organizmu, a potrebne su za vazne funkcije). Arahidonska se moze sintetisati iz linoleinske, pa se smatra fakultativno esencijalnom (ako ima dovoljno linoleinske nece se ispoljiti njen deficit). Oleinska se moze sintetisati iz stearinske kiseline koja je zasicena.

Danas su omega 3 i omega 6 kiseline u zizi naucnog interesovanja. Jos davne 1970. godine poznato je da ribari sa Grenlanda, Aljaske i Japana koji jedu masnu ribu iz hladnih severnih mora uprkos hrani koja obiluje mastima manje obolevaju od kardiovaskularnih bolesti. Ranije se smatralo da je to zbog unosa omega 3 kiseline, medjutim u mesu ribe severnih ledenih mora nadjeni su aktivni metaboliti ove kiseline EPA (eikozapentaenska) i DHA (dokozaheksaenska kiselina) koje povecavaju elasticitet krvnih sudova i sprecavaju agregaciju trombocita i imaju antiaritmicko dejstvo. Mehanizam dejstva nije u potpunosti poznat, ali se smatra da se linolna kompetitivno natice sa linoleinskom za enzim delta desaturazu koji je pretvara ili u DHA i EPA ili u arahidonsku. Ako ima vise arahidonske kiseline u celijskoj membrani stvaraju se tromboksani, leukokrerini i prostaciklini koji deluju nepovoljno (suzavaju krvne sudove vazokonstrikcijom, povecavaju agregaciju trombocita i dr. Odnos omega 3 i omega 6 ranije je bio 1;1, a danas je 1: 25. Trebalo bi da taj odnos bude 1:4 do 1:10. Uloga polinezsicenih masnih kiselina (narocito l linolne - 0mega 3 grupa vezana je i za snizavanje ukupnog holesterola LDL i /ili trigliceridai kao i VLDL holesterolskih cestica u jetri i zato ima vaznu ulogu u prevenciji sloga i kardiovaskularnih oboljenja. Izvori omega 3 (linolne kiseline): ribljem ulju, ribama iz severnih mora, rakovima, lanenom semenu, zelenom lisnatom povrcu i leguminozama. Izvori Omega 6 tj. linoleinska kiselina nalaze se u mesu i povrcu i biljnim uljima (suncokret, soja, pamucno seme), mleku. One smanjuju nivo holesterola, pa je bilo rasireno glediste da zasicene masne kiseline treba zameniti nezasicenim. Kasnije je stav revidiran jer polinezasicene masne kiseline mogu delovati i stetno ako se previse unose ishranom: smanjenje imuniteta, kancerogen efekat, osteoporoza, holelitijaza povecano stvaranje lipidnih peroksida i snizavanje HDL holesterola.
Preporucen dnevni unos  polinezasicenih masti danas je do 10% (7-8%). Linolna 1 g/dan. Unos omega 3 kiselina u obliku kapsula se ne preporucuje. Prvo DHA i EPA se ne nalaze u njima, a moze nastati i opasno krvarenje (prskanje krvnih sudova mozga).

Mononezasicena ulja su, takodje, tecna na sobnoj temperaturi, ali u frizideru pocinju da se zgusnjavaju. Maslinovo i avokadovo ulje, ulje od kikirikija su bogati izvori mononezasicenih masnih kiselina.

Polinezasicene masne kiseline teze da zastite organizam od holesterola. Snizavaju nivo holesterola i otklanjaju naslage holesterola na arterijama. Poslednja istrazivanja pokazuju da i mononezasicene masne kiseline mogu, takodje, da snize holesterol u krvi sve dok je ishrana siromasna u zasicenim masnim kiselinama. Nezasicene masne kiseline mogu da snize holesterol, ali naravno iz ishrane nikako ne treba potpuno iskljuciti zasicene masne kiseline. Poli i mononezasicena ulja, kao i margarin od tih ulja, treba da u odredjenim kolicinama zamene puter, salo (mast), prelive, sosove i masti koje imaju zasicene masne kiseline.


Hidrogenizovane masti  

Prilikom pripremanja hrane, masti mogu biti podvrgnute procesu hidrogenizacije. Hidrogenacija ili dodavanje vodonika, u slucaju masnih kiselina znaci njigovo prevodjenje u zasicene masne kiseline. Hidrogenizacija je smanjila oksidativni potencijal tj. na vazduhu u manjoj meri dolazi do uzeglosti nego kada su u tecnom obliku.

Tecna ulja, prirodno bogata nezasicenim masnim kiselinama, raznim procesima se prevode u cvrsca i zasicenija stanja. Takva zasicena stanja nalaze se u mnogim komercijalnim proizvodima.

Mnoge studije pokazuju da ove masti povecavaju nivo holesterola u krvi. Hidrogenizovane masti u margarinu i drugim proizvodima su prihvatljive samo ako proizvod sadrzi tecno ulje kao osnovni sastojak, dok zasicenih masti ne sme da sadrzi vise od 2 g na kasiku proizvoda. Sadrzaj masnih kiselina je najcesce istaknut na mnogim margarinima.www.studpol.co.yu (http://www.studpol.co.yu/savetovalista/dijetetika/masti.htm#podela%20masti)


Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Tikica Januar 18, 2007, 01:31:21 pre podne

Obratite paznju na masti!

 O mastima je mnogo toga loseg pisano i kod mnogo ljudi samo spominjanje te reci moze izazvati lose raspolozenje. Masti mozete pokusati izgubiti, sakriti i izbegavati, ali su vasem telu ipak potrebne. Znate li da masti pomazu kod izolovanja nasih nervnih celija, da nas greju, uravnotezuju nase hormone, odrzavaju kozu i arterije elasticnim, podmazuju zglobove i sastavni su deo svake celije?

Kljucno pitanje je znati koje vrste masti su vasem telu potrebne, koliko ih treba i koje vrste masti su stetne za vas. Naoruzani pravim informacijama mozete se fokusirati na uzimanje vise dobrih i manje losih masti u hrani koju svakodnevno unosite.
 

Zasicene masti - Neprijatelj

Zasicene masti (one koje nalazimo u krutom stanju na sobnoj temperaturi) nisu bitne za zdravlje. Njihovo je poreklo zivotinjsko (meso, jaja, sir). Zasicene masti su teze svarljive i sadrze visok nivo holesterola.

Nezasicene masti - Pozitivci

mononezasicene - kao sto je maslinovo ulje
polinezasicene - kao sto je suncokretovo ulje

Polinezasicene masti dele se na Omega 3 masne kiseline i Omega 6 masne kiseline. Monozasicena mast (Omega 9) nije esencijalna, ali u umerenim kolicinama nije stetna – visokokvalitetno maslinovo ulje je zdravija alternativa od uobicajenih biljnih ulja.

Dobar izvor masnih kiselina Omega 6: ulje safranike, suncokretovo ulje, ulje jaglaca, orahovo ulje, bucino ulje, susamovo ulje.

Dobar izvor masnih kiselina Omega 3: skusa, haringa, losos, sardela, sardine, tuna, ulje od lanenih semenki.Cinjenice o mastima


Mast je ‘rezerva energije’ zivotinja, biljaka i ljudi.

Idealan odnos masti u telu trebao bi biti priblizno 19-26% tezine tela kod zena i 12-18% tezine tela kod muskaraca.

Postoje dve razlicite vrste telesne masnoce – smedja i zuta. Smedja masnoca je smestena unutar tela i «aktivna» je, sadrzi mitohondrije koje proizvode toplotu (termogeneza), pa zato izgara energiju. Zuta mast se nalazi blize povrsini, manje je aktivna i veca je verovatnoca da ce se skupljati. Zene su sklonije od muskaraca vecem odnosu zute masti.

Zenama su potrebni visi nivoi masti jer su one bitna za reprodukciju, pa je telo gomila «za svaki slucaj».

Prosecan zdravi unos dobrih masti u ishrani trebalo bi biti priblizno 30-40 grama dnevno. Sadrzaj masti u hrani koju uzima bogato stanovnistvo moze biti gotovo cetvorostruk!

Vecina hrane koja sadrzi masti kombinuje zasicene, mononezasicene i polinezasicene masti u razlicitim kolicinama. Na primer, sadrzaj masti u maslacu je gotovo 100%, od cega je 60% zasicenih, 30% mononezasicenih i 10% polinezasicenih, u poredjenju sa semenkama suncokreta, koje sadrze 73% masti, od cega je samo 12% zasiceno i 21% mononezasiceno, a 67% ih je polinezasiceno.

Vrucina, svetlo i kiseonik razaraju esencijalne masne kiseline, zato je nabolje ulja cuvati u tamnim prostorijama.

Esencijalne masti moraju se unositi kroz hranu jer ih vas organizam ne moze proizvesti. Esencijalne zdrave masti su Omega 3 i Omega 6 (poznate kao esencijalne masne kiseline).

Tezina za tezinu, masti daju dvostuko vise iskoristljive energije nego ugljeni hidrati ili belancevine (u svakom gramu masti naci cete 9 kalorija).

Mast doprinosi ukusu, strukturi i mirisu mnogih namirnica, a osim toga i usporava proces varenja, sto omogucava produzen osecaj sitosti nakon obroka.

www.zdravljezavas.com
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: medonjak Jul 31, 2007, 06:57:32 posle podne
Sta se desava kada se uh potpuno izbace iz ishrane i zamene mastima?Mogu li se na taj nacin gubiti masti?Znaci da se ishrana zasniva na proteinima i nekih 40% masti Cula sam danas na treningu neke price o tome pa me zanima sta vi mislite
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: pantera Jul 31, 2007, 07:17:03 posle podne
medonjak baš sam i ja htjela to da pitam

naime vidjela sam da namirnice koje nemaju UH imaju popričlično masti, tako recimo u danu kad ne jedemo UH (po programu sa foruma) ima dosta masti, pa me interesuje dal to može usporit mršavljenje ili ne daj bože da se dobiju nove kilice??
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Ted Arcidi Jul 31, 2007, 07:50:25 posle podne
U principu moze, to je tzv Atkinsova dijeta, ali se u svetu vode polemike koliko je zdravo takvom dijetom skidati kilograme. Poenta je u tome da je nas organizam jako neefikasan u pretvaranju masti u energiju,a ako ne unosite ugljene hidrate nema ni insulinskih skokova koji se jedan od krivaca za gojenje, takodje pobornici ove dijete tvrde da organizam nema razloga da stedi ono sto dobija u dovoljnim kolicinama a u ovom slucaju su to masti. Da bi ova dijeta bila efikasna unos UH treba da bukvalno bude sveden na nulu
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: medonjak Jul 31, 2007, 10:01:14 posle podne
A u kom procentu bi trebalo da unosimo masti?I sta u tom slucaju dolazi u obzir?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Ted Arcidi Jul 31, 2007, 10:04:12 posle podne
uhh,to bih morao malo da potrazim,a u obzir dolazi sve sto nema Uh,cak i masne vrste mesa,govorim o originalnoj Atkins dijeti,a znam da postoje i razne varijacije na temu. Potrudicu se da pronadjem
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Ted Arcidi Jul 31, 2007, 10:08:06 posle podne
uglavno se secam da unos UH ne sme preci 60 gr dnevno
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Ted Arcidi Jul 31, 2007, 10:09:26 posle podne
OPREZ !!!
Ako samo jedan dan, samo jednom pojedete komadić hleba ili bilo kakvu sitnicu koja sadrži ugljene hidrate
organizam će blokirati topljenje masnih naslaga.

NE SME SE JESTI HRANA KOJA SADRŽI UGLJENE HIDRATE, TJ. ZABRANJENO JE :

HLEB, KROMPIR, BRAŠNO, PIRINAČ, SOJA, GRAŠAK, PREZLE, POHOVANO MESO,
TESTENINE, KIKIRIKI, MUŠMULE, LEŠNIK, VIRŠLE, ZAPRŠKA NIKAKO.
MLEČNI PROIZVODI – mleko, puter, kiselo mleko i pavlaka, jogurt, margarin, šlag, šecer, čokolada,
razne grickalice slane i slatke, sladoled, ni jedna vrsta sira, ništa od voća.


Da bi nadoknadili potrebu za gore navedenom hranom uzimajte VITAMINE  i to: C, E, A, B, kalcijum,
magnezijum, oligovit...
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Ted Arcidi Jul 31, 2007, 10:10:08 posle podne
HRANA KOJU MOZETE JESTI:

SVE VRSTE MESA:
Junetina, piletina, teletina, svinjetina, jagnjetina, guska, patka, curetina, sve vrste iznutrica, divljac na sve nacine-
osim pohovana- kuvano, peceno, rostilj, mozete jesti i cvarke ali bez hleba, suseno meso, kobasice osim virsli,
sve vrste narezaka.
SVE VRSTE RIBE:
Morske ribe, slatkovodne ribe, sve vrste ribljih konzervi.
SVE VRSTE SALATA:
Sveza zelena, paprike, sveze ili pecene, paradajz, krastavci, sveze zelje ili kiselo, cvekla, salata od morskih
plodova,salata od luka,svezi spanac. Sve salate zaciniti sa uljem, sircetom, solju, biberom,. ajvarom- po zelji.
Mozete jesti jaja na sve nacine.
SVE VRSTE POVRCA:
Karfiol, blitva, spanac, praziluk, kelj, luk, zelje,articoke, patlidzan, sargarepa, persun, celer, rotkvice, pecurke.
MOZETE PITI:
Mineralna voda, limun, crna kafa, sve vrste caja bez secera, pola litre belog vina ili 1 litar gemista ali nakon 6. dana
dijete. Umesto secera-natreen.

 

Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Ted Arcidi Jul 31, 2007, 10:11:37 posle podne
Ova dijeta se sastoji u tome da se isključi unos ugljenih hidrata u organizam kako bi pomogli telu da se
očisti od naslaga sala. Sa ovom dijetom nećete biti gladni, ne morate jesti samo tri puta na dan, ne trebate
hranu meriti i posebno spremati obroke, ne morate piti čajeve i tablete protiv pojačanog apetita, ne morate
trčati ili ići na akupunkturu.

KAKO DELUJE:
Sa potpunim isključenjem unošenja ugljenih hidrata, naše naslage sala počnu se topiti. Sa prvih 6 dana gubite
5 kg, svaki sledeći dan lakši ste za 1 kg. Za 24 dana možete izgubiti do 20 kg – 100 %.

OPREZ !!!
Ako samo jedan dan, samo jednom pojedete komadić hleba ili bilo kakvu sitnicu koja sadrži ugljene hidrate
organizam će blokirati topljenje masnih naslaga.
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Ted Arcidi Jul 31, 2007, 10:12:16 posle podne
ovo sam na brzinu pronasao,nadam se da je dovoljno
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Avgust 01, 2007, 10:44:51 pre podne
Sta se desava kada se uh potpuno izbace iz ishrane i zamene mastima?Mogu li se na taj nacin gubiti masti?Znaci da se ishrana zasniva na proteinima i nekih 40% masti Cula sam danas na treningu neke price o tome pa me zanima sta vi mislite


isti princip bi trebao da bude, ali zar nije lakse da unosis UH kao uslov sa pokretanje metabolizma nego da gutas masti svaki dan...jer unos masti je taj koji diktira sve a zamisli da ne smes unositi nista od uh i ako uneses sve remetis..

http://www.exyu-fitness.com/forum/index.php/topic,1273.msg18550.html#msg18550
http://www.exyu-fitness.com/forum/index.php/topic,1326.0.html
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: medonjak Avgust 01, 2007, 02:58:24 posle podne
Thanks Lazicu
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Ted Arcidi Avgust 01, 2007, 06:46:19 posle podne
Thanks Lazicu
ne mogu da verujem,ja se ubih pisuci ,a ona thanks Lazicu
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: medonjak Avgust 01, 2007, 07:01:36 posle podne
 :lol: Hvala i tebi naravno
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: pantera Avgust 03, 2007, 10:52:18 posle podne
meni je i dalje nejasno da li te masti koje proteinske namirnice sadrže i to bogme u velikom broju mogu uticati na gojenje?????
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Tanja Avgust 03, 2007, 11:23:53 posle podne
nemoj to tako da posmatras
masti koje uneses konzumirajuci odredjene, ajde da kazem tako dozvoljene, namirnice su neka kolicina koja ne moze da utice na to da se ugojis ako se pridrzavas odredjenih "mera"
sa druge strane, ne bi trebalo da unosis preko "losih" namirnica dodatne masnoce, i da ne preterujes sa uljima za salate i tako ... :)
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: pantera Avgust 04, 2007, 02:01:26 posle podne
dobro pojašnjenje thanks Tanjice :blowkiss:

nego evo još jedno pitanjce..koliko je zdrava, dobra i učinkovita Atkinsonova dijeta??
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Ted Arcidi Avgust 04, 2007, 03:07:47 posle podne
uhhhh, pa svi koji su je probali kazu da deluje,a koliko je zdrava...pa o tome se godinama unazad raspravlja u svetu, uglavnom misljenja su jako podeljena
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Tanja Avgust 04, 2007, 03:50:22 posle podne
koliko je zdrava, dobra i ucinkovita Atkinsonova dijeta??
Pa deluje u svakom slucaju, sad zavisi i na koju se verziju mislis, posto se cesto ova dijeta mesa sa proteinskom dijetom u kojoj su "totalno" izbaceni izvori UH. Atkins dozvoljava odredjenu kolicinu u toku drzanja dijete ... recimo mozes nesto od voca da pojedes ... minimalno.
On se ne obazire na masnoce i na nacin pripreme hrane, vec samo vodi racuna o kolicini unetih secera. Sto rece Ted, diskutabilno je to koliko je zdrava i to cemo tek da vidimo za jos koju godinu ako se uopste prate ljudi koji su na tom rezimu bili neko vreme i u vise navrata. Drugo, sve zavisi i od osobe koja je na tom rezimu. Neko je podnosi odlicno dok se kod nekih javljaju ceste vrtoglavice i slabost i to vrlo brzo ... kod nekih tek posle odredjenog vremena. Ne znam, ja sam nekako uvek bila protiv nje bez obzira sto sam i sama povremeno imala neke izlete u ishrani koji su jako slicni toj dijeti.
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: -XtReMe- Avgust 16, 2007, 01:55:13 pre podne
Extra tekst!

Znaci moze u umerenoj kolicini da se konzumira suncekretovo ulje?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Avgust 16, 2007, 10:17:46 pre podne
Extra tekst!

Znaci moze u umerenoj kolicini da se konzumira suncekretovo ulje?
sto manje suncokretovo, imas maslinovo, ali omega 3 i omega 6 masti sve vise i vise zauzimaju mesto u ishrani, svih, pa i bildera  ;)
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: gamby Septembar 02, 2007, 02:20:39 posle podne
Pa deluje u svakom slucaju, sad zavisi i na koju se verziju mislis, posto se cesto ova dijeta mesa sa proteinskom dijetom u kojoj su "totalno" izbaceni izvori UH. Atkins dozvoljava odredjenu kolicinu u toku drzanja dijete ... recimo mozes nesto od voca da pojedes ... minimalno.
On se ne obazire na masnoce i na nacin pripreme hrane, vec samo vodi racuna o kolicini unetih secera. Sto rece Ted, diskutabilno je to koliko je zdrava i to cemo tek da vidimo za jos koju godinu ako se uopste prate ljudi koji su na tom rezimu bili neko vreme i u vise navrata. Drugo, sve zavisi i od osobe koja je na tom rezimu. Neko je podnosi odlicno dok se kod nekih javljaju ceste vrtoglavice i slabost i to vrlo brzo ... kod nekih tek posle odredjenog vremena. Ne znam, ja sam nekako uvek bila protiv nje bez obzira sto sam i sama povremeno imala neke izlete u ishrani koji su jako slicni toj dijeti.


Ima tu i teorija koja se nadovezuje na Atkinsa, a to je ona o krvnim grupama, uglavnom kao Atkins je odlicna dijeta ali samo za krvnu grupu 0 ako se ne varam.
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: pantera Oktobar 05, 2007, 01:50:24 posle podne
možete li mi reći da li je stvarno djelotvoran ovaj aktins
glupo što pitam.. :blush:al meni ovako sporo ide..

i ja imam verziju gdje se jede samo meso i vlaknasto povrće..jel to to???
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Tanja Oktobar 05, 2007, 02:01:19 posle podne
Citat
mozete li mi reci da li je stvarno djelotvoran ovaj aktins
glupo sto pitam.. :blush:al meni ovako sporo ide..
pa rekli smo da jeste ali opet, ako ti ovo sporo ide ne znaci da ce sa atkinsom brze ... bolje se ti drzi ovog sto ti je preporuceno, pa nek je i sporo al je bar dobro izbalasnirano ... znam da svi zele da smrsaju sto brze ali to nije resenje na duze staze
sta ces da radis kad posle mesec dana prestanes sa atkinsom?! da se vratis na staro? ovako mozes da jedes dosta dugo, da kazem dozivitno (sa povremenim varanjima)... ne mislim iskljucivo na varijaciju vec na odabir namirnica, njihovo kombinovanje i nacin pripreme

Citat
i ja imam verziju gdje se jede samo meso i vlaknasto povrce..jel to to???
nije ... nadji negde bas njegovu knjigu o dijeti i videces i sama
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Tanja Oktobar 05, 2007, 02:05:58 posle podne
Ima tu i teorija koja se nadovezuje na Atkinsa, a to je ona o krvnim grupama, uglavnom kao Atkins je odlicna dijeta ali samo za krvnu grupu 0 ako se ne varam.
sad sam videla ovaj post ...  :blush:
pa tako je nekako ... po dijeti po krvnim grupama, nultoj krvnoj grupi se najvise preporucuje ishrana mesom posto se polazi od toga da je to najstarija krvna grupa i da su ljudi na pocetku najvise lovili i hranili se mesom pa odatle ta paralela sa ishranom
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: ica-beograd Oktobar 05, 2007, 04:13:01 posle podne
mozete li mi reci da li je stvarno djelotvoran ovaj aktins
glupo sto pitam.. :blush:al meni ovako sporo ide..

Ne znam jel si videla temu od Nani...ona je sa Etkinsom smrsala oko 40 kg. Dijeta je odlicna za one koji imaju jako puno da skinu...ali treba biti uporan,ne vredi ako ces da je drzis 7 dana,pa onda prekrsis. Nani je drzala 6 meseci i od tada su prosle 3 godine ona ni jedan jedini kg nije vratila,cak je i jos smrsala.
Ne znam koliko ti imas viska...ali ovo uopste nije losa dijeta...iako je mnogi osporavaju zbog nekih losih namirnica koje su dozvoljene...ali dijeta deluje.
Mnogi vrate kilograme,ali uporni Ne.
 :blowkiss:
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Oktobar 05, 2007, 05:09:33 posle podne
mozete li mi reci da li je stvarno djelotvoran ovaj aktins
glupo sto pitam.. :blush:al meni ovako sporo ide..

i ja imam verziju gdje se jede samo meso i vlaknasto povrce..jel to to???
ja mogu da ti dam foru da izgubis mnogo kilograma u par dana, ali zar nije poenta da pokusas da jedes i stvoris neku naviku -zdrava ishrana, nego da skines kilograme i i da se unistis..
sporo-sporo, nisi ih sigurno brzo dobila
moras da budes realna prema sebi, da se ne odrices nicega, jedes normalno i da skines neki kilogram,

unistitelja zdravlja ima koliko hoces

Ne znam jel si videla temu od Nani...ona je sa Etkinsom smrsala oko 40 kg. Dijeta je odlicna za one koji imaju jako puno da skinu...ali treba biti uporan,ne vredi ako ces da je drzis 7 dana,pa onda prekrsis. Nani je drzala 6 meseci i od tada su prosle 3 godine ona ni jedan jedini kg nije vratila,cak je i jos smrsala.
Ne znam koliko ti imas viska...ali ovo uopste nije losa dijeta...iako je mnogi osporavaju zbog nekih losih namirnica koje su dozvoljene...ali dijeta deluje.
Mnogi vrate kilograme,ali uporni Ne.
 :blowkiss:

to nema veze samo da je atkons u pitanju, bilo koju da drzis 6 meseci ti ces da smrsas , to je fazon..izbaci hleba, i slatkise, narednih mesec dana ima da izgubis bez dijete par kilograma

znaci mora da se istraje..neko ima srecu pa skine par kilograma za 30 dana, ali to je samo njegov uspeh jer se 100% pridrzavao svega
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Kosuta Decembar 11, 2007, 08:52:25 posle podne
koliko puno je zapravo uneti dnevno 100g zasicenih masti ? (imam drugara koji jede svaki dan 2 chipsa+milku i sl. ) a to je 100+g zasicenih masti, a shto je najgore, uopste nije debeo (nije ni extra gradjen, a trenira 24/7)
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: ica-beograd Decembar 11, 2007, 10:27:12 posle podne
Nema veze kako on izgleda...ali kakvo mu je stanje organizma to je bitno. :yes:
Moja drugarica mrsava kao stap...jede sta stigne,jer kao moze joj se...a holesterol joj visok,na poslednjoj kontroli bio 9. :dunno:
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Kosuta Decembar 11, 2007, 10:29:56 posle podne
pa koliko je zapravo 100g zasicenih masti kriticno ?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Milan Decembar 12, 2007, 06:58:55 posle podne
"Sta? Riblje ulje? To nije niti kul,niti seksi niti u trendu. Riblje ulje?
Da,riblje ulje. Ne mozete "biti dovoljno anabolicni" bez omega 3 masnih kiselina. Na primer, jednom sam trenirao momka koji je bio prvi pik na NFL draftu. Nabacio je 15 kg cistih misica u roku od mesec dana u kome sam mu povecao unos ribljeg ulja na 45 grama dnevno. Ako zelite da nabacite misice i istopite salo,uzmijate dnevno najmanje 30g ribljeg ulja.
Jos razloga zbog kojih bi trebali da koristite riblje ulje:
-Smanjuje upalu misica
-Povecava "osetljivost" insulina: pomaze glukozi i aminokiselina da se bolje ugrade u vase misicne celije
-Koriscenje ribljeg ulja u tecnom obliku je najekonomicniji nacin za to. Uzminjaem uz svaki obrok je optimalno. Preporucujem koriscenje i u    tecnom obliku i u kapsulama;kapsule kad ste van kuce a tecni oblik kod kuce"

By Charles Poliquin
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Filly Mart 12, 2008, 08:51:16 posle podne
Atkinsova dijeta podrazumijeva visoko proteinski, tj. visoko masni režim, čija je svrha izazivanje stanja ketoze.

Zdravstveni aspekti Atkinsove dijete

Dr. Atkins prvi je definirao plan s režimom koji vodi do gubitka tjelesne težine. Sasvim je druga stvar opći princip na kojem njegova dijeta počiva, a to je stanje hiperinzulinemije (tj. svođenje ugljikohidrata u dnevnoj prehrani na najmanju moguću količinu).

Najveći problem njegove dijete namjerno je dovođenje osobe koja provodi dijetu u stanje ketoze. Naime, u prvoj (induktivnoj) fazi sve se glikogenske rezerve potroše s ciljem da se umjesto glikogena potakne trošenje masnih rezervi. Budući da postoji akutna opasnost da mozak i živčano tkivo na taj način ostanu bez glavnog energetskog izvora, dr. Atkins u fazi održavanja savjetuje postupni porast potrošnje ugljikohidrata.

Ključno je, međutim, da su od početka do kraja ukupni ugljikohidrati potpuno zanemareni, što se može nazvati strahom od ugljikohidrata, tzv. karbofobijom (od engl. carbohydrates).

Na unos vitamina i minerala autor dijete uopće nije mislio, nego je preporučio uzimanje vitaminskih pilula prema želji. Pri tome nije uzeo u obzir mogućnost akutne hipoglikemije kod dijabetičara koji ne jedu ugljikohidrate, a uzimaju inzulin.

Ellen Coleman, dijetetičarka i autorica brojnih knjiga koja je često provodila Atkinsovu dijetu, upozorava na moguće neželjene posljedice – ketozu, dehidraciju, gubitak elektrolita, gubitak kalcija, akutnu mišićnu slabost, povraćanje i probleme s bubrezima.

Program prehrane sastoji se od 4 stupnja: induktivni traje 14 dana, a usmjeren je prema zaokretu metabolizma; drugi (priprema za fazu održavanja) podrazumijeva gubitak tjelesne mase potrošnjom masnih zaliha s tim da je dopušten dnevni unos od svega 15 - 40 grama ugljikohidrata dnevno; u trećem se postupno uvode ugljikohidrati, i to 40 - 60 grama dnevno; četvrti je održavanje postojeće smanjene tjelesne mase.

Što s ugljikohidratima

Strah od ugljikohidrata zapravo nema osnove jer organizam kod raznovrsne prehrane uopće nema problema s hiperinzulinemijom. Tijelo ima mehanizme samoregulacije koji su u stanju potpuno kontrolirati lučenje inzulina. No, trebalo bi također znati da se lučenje inzulina ne može potpuno prekinuti; probava ugljikohidrata potiče lučenje inzulina, a kada je jednom u struji krvi, on se ne može zaustaviti.

Prema tome, uskraćivanje važnog energetskog izvora kao što su ugljikohidrati ovdje uopće nije korisno. Osim toga, induktivna faza Atkinsove dijete može izazvati probleme kod osoba koje inače konzumiraju veće količine ugljikohidrata kao što su izjelice krumpira, tjestenine ili kruha ili kod ljudi koji pate od hipoglikemije jer njihovo tijelo ne može tako brzo proizvesti glukozu da bi se zadovoljile potrebe mozga i mišića, što rezultira iznenadnim umorom ili nesvjesticom.

Kada su ugljikohidrati eliminirani iz dnevnih obroka, jetra pretvara masne naslage u glukozu, a dodatni proizvodi te sinteze su toksični ketoni. Ketoni potiskuju apetit, čime se manje jede pa nastupa gubitak tjelesne mase.

Neki dijetetičari, uglavnom iz SAD-a, kažu da Atkinsova dijeta može biti korisna za one osobe koje su vrlo osjetljive na ugljikohidrate ili koje imaju vrlo usporen metabolizam. Ali i kod njih stanje umjetno izazvane ketoze može biti ozbiljan zdravstveni rizik.
Visoko proteinski režim

Dijeta u kojoj nema restrikcija mesa, jaja i sira otvara pitanje pretjeranog unosa proteina animalnog podrijetla, što opet omogućuje seriju novih problema kao što su hiperkolesterinemija, povećan sadržaj triglicerida u krvi, kao i povećan sadržaj zasićenih masnih kiselina.
Atkinsova dijeta podrazumijeva visoko proteinski, tj. visoko masni režim čija je svrha izazivanje stanja ketoze.

Ljudi na takvoj dijeti jedva čekaju da bez ograničenja uživaju u mesu, pljeskavicama, pečenju itd. Ne treba zaboraviti da svi najopasniji otrovni kemijski proizvodi (dioksin, pcb, pesticidi) dolaze otopljeni upravo u animalnoj masnoći te da se nakon dulje upotrebe takvih namirnica povećava i zdravstveni rizik. Atkinsova dijeta podrazumijeva visoko proteinski, tj. visoko masni režim čija je svrha izazivanje stanja ketoze.

U odnosu na postojeće preporuke (USDA) u energetskom smislu, koje nameću odnos proteina, ugljikohidrata i masti 15:55:30 u dnevnoj prehrani, ovdje je sve obrnuto pa imamo odnos 40:20:40. Jasno, krajnja svrha jest prisilno sagorijevanje masnih zaliha i nagli gubitak tjelesne mase.
Medicina i znanost o dijeti

Sve najvažnije reakcije medicinske znanosti na Atkinsovu dijetu bile su negativne, a bilo je i istraživanja zdravstvenih posljedica tako visoko proteinskog režima.

Primjerice, Američko medicinsko udruženje (American Medical Association), Američko udruženje dijetetičara (American Dietetic Association) i Američko udruženje za srce (American Heart Association) zauzeli su dijametralno suprotna stajališta pa je Atkinsova dijeta ostala u stručnoj izolaciji, što njemu ni najmanje nije smetalo.

Računa se da je Atkinsov režim redukcije tjelesne težine koristilo više od 10 milijuna Amerikanaca i još toliko sljedbenika u drugim zemljama. Na zvaničnom stručnom skupu, tj. na kongresu ADA 2000. godine predstavnik te organizacije doslovce je rekao da je Atkinsova dijeta rizična i da nema znanstveni kredibilitet.

Zanimljivo da dr. Atkins nije napisao ni jedan stručni ili znanstveni rad kojim bi pokušao razložiti detalje svoje dijete.


www.coolinarika.com
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Cezar Jun 08, 2008, 04:38:29 posle podne
Ako zelite da nabacite misice i istopite salo,uzmijate dnevno najmanje 30g ribljeg ulja.
Jos razloga zbog kojih bi trebali da koristite riblje ulje:
-Smanjuje upalu misica
-Povecava "osetljivost" insulina: pomaze glukozi i aminokiselina da se bolje ugrade u vase misicne celije
-Koriscenje ribljeg ulja u tecnom obliku je najekonomicniji nacin za to. Uzminjaem uz svaki obrok je optimalno. Preporucujem koriscenje i u    tecnom obliku i u kapsulama

By Charles Poliquin

Gde ima da se kupi riblje ulje? KOlko otrpilike kosta??? Ako nije preskupo da ga potrazim  :dunno:
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Jun 09, 2008, 03:52:57 posle podne
mega marketi, butici zdrave hrane
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: leDu Jun 09, 2008, 04:03:26 posle podne
Gde ima da se kupi riblje ulje? KOlko otrpilike kosta??? Ako nije preskupo da ga potrazim  :dunno:

500-800din - otprilike oko 60-90 kapsula , kako gde...
Samo trazis omega 3 kapsule ;)
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Filly Jun 09, 2008, 10:19:10 posle podne
Imas u svakoj apoteci...
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: bilderupokusaju Jul 04, 2008, 09:46:37 posle podne
na drugom forumu su mi rekli da osim orasastih plodova kao izvor zdravih masti mogu uzimati i semenke suncokreta, lana, kukuruznih i psenicnih klica... mislio sam da je suncokret los, tj ulje suncokretovo-zejtin, jer to niko ovde ne preporucuje.... ako valja sunc. jel moze neko reci kolko kosta otprilike oljusten(samo da nije preko 40-50 din 100g jer mi je onda bolji kikiriki) smor mi je ljustiti seme. Za lan znam da je dobar izvor, ali kukuruzne i psenicne klice???  :help:
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Markoni Jul 04, 2008, 09:59:15 posle podne
to bas i nisu dobri izvori masti , prvo treba obratiti paznju na unos omega 3 , pre svega iz fish oila , zatim treba ubaciti  maslinovo ulje , ima tu jos par ulja koji su dobri ali nisam siguran da li ima kod nas da se uzmu , sto se tice lananeog ulja , tu su misljenja podeljena , sto se tice izvora omega 3 , pa tesko da moze biti dobar izvro jer covek nemoze ALA iz lanenog da konvertuje u EPA i DHA koje moze da koristi i koji su krucijalni , mada ko sto Dr Bowden kaze , treba verovati da i ALA iz lanenog ima neke pozitivne efekte

zatim dobar izvor  masti su bademi , orasi , lesnik , takodje imaju dosta vlakana sto je takodje dobro
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Jul 05, 2008, 06:04:46 posle podne
to bas i nisu dobri izvori masti , prvo treba obratiti paznju na unos omega 3 , pre svega iz fish oila , zatim treba ubaciti  maslinovo ulje , ima tu jos par ulja koji su dobri ali nisam siguran da li ima kod nas da se uzmu , sto se tice lananeog ulja , tu su misljenja podeljena , sto se tice izvora omega 3 , pa tesko da moze biti dobar izvro jer covek nemoze ALA iz lanenog da konvertuje u EPA i DHA koje moze da koristi i koji su krucijalni , mada ko sto Dr Bowden kaze , treba verovati da i ALA iz lanenog ima neke pozitivne efekte

zatim dobar izvor  masti su bademi , orasi , lesnik , takodje imaju dosta vlakana sto je takodje dobro
evo i ovde se slazem sa tobom, samo sto je poenta zdravog zivota jesti sve umereno..a ne udaviti se u bilo kojim mastima, ulju, mesu , vocu, skrobu, salati.vodi..ne treba ici iz krajnosti u krajnost..sve po malo i umereno..
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Markoni Jul 05, 2008, 06:14:45 posle podne
masti su veoma znacajne , najveca greska u ishrani je pogresan unos masti , kako kolicinski , ja sam cak i vise , mada to zavisi koliko ko unosi , a ta mala promena znaci dosta
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Tadija Avgust 26, 2008, 01:35:24 posle podne
Unos omega 3 kiselina u obliku kapsula se ne preporucuje. Prvo DHA i EPA se ne nalaze u njima, a moze nastati i opasno krvarenje (prskanje krvnih sudova mozga).

Kako sad ovo? Ja juce kupih kapsule po Lazicevoj preporuci...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Da ne prsnem?  :) :help:
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Avgust 26, 2008, 02:05:24 posle podne
tekst je od januara 2007 a ko zna kada je nastao i drugo ko zna na kakve kapsule misli..sada imas gel kapsule u kojima se nalazi ulje..
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Tadija Avgust 26, 2008, 02:30:30 posle podne
Evo sta sam uzeo...
http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=192
kapsule su providne, kao mekane na dodir...jesu li to te "gel" kapsule o kojima pricas?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Avgust 26, 2008, 02:38:01 posle podne
da
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Markoni Avgust 26, 2008, 02:42:23 posle podne
ne moze nastati nikakvo prskanje krvnih sudova i opasno krvarenje , moze nastati problem zgrusavanja krvi prilikom operacija , ako se uzimaju vece doze , znaci da se teze zaustavlja krvarenje , ali ovo sto je citirano sigurno ne moze da se desi
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Tadija Avgust 26, 2008, 02:46:12 posle podne
OK, super!
Ja za pocetak uzimam jednu (1000mg) uz dorucak  ... jel potrebno vise? Mozda nekad kasnije, dok (uz)napredujem?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Avgust 26, 2008, 02:50:09 posle podne
3-4 gr min ..uz svaki obrok po 1 gr
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Markoni Avgust 26, 2008, 05:10:58 posle podne
to sve zavisi koga pitas , ide od 6-45caps , odnosno grama  , ja licno uzimam 25ml ako uzimam tecne , a caps ako uzimam onda 30 caps
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Tadija Avgust 26, 2008, 08:04:52 posle podne
to sve zavisi koga pitas , ide od 6-45caps , odnosno grama  , ja licno uzimam 25ml ako uzimam tecne , a caps ako uzimam onda 30 caps
30  kapsula dnevno?   :wow:  Jesam li te dobro razumio???
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Markoni Avgust 26, 2008, 10:06:09 posle podne
da
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Tadija Avgust 26, 2008, 10:35:18 posle podne
da
E sad mi nista nije jasno! :hitself:
Na kutiji pise 1-2 dnevno i da se  ne odstupa od toga. Lazic kaze po jedna uz svaki obrok, znaci nekih 6-7 maksimalno, a ti kazes 30!!!!
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Tanor Avgust 26, 2008, 10:40:57 posle podne
E sad mi nista nije jasno! :hitself:
Na kutiji pise 1-2 dnevno i da se  ne odstupa od toga. Lazic kaze po jedna uz svaki obrok, znaci nekih 6-7 maksimalno, a ti kazes 30!!!!

Ima nekoliko teorija o kojima se je ovde ranije govorilo.Neki rade (veruju) jednima neki drugima...tebi ce biti dosta da uzimas jednu uz obrok,drzi se toga i nece biti problema.
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Avgust 26, 2008, 11:36:20 posle podne
ne treba biti ekstrem....tako i u ovome..dovoljno ti je za pocetak to sto pise na kutiji x 2-3 puta... za tih 30 gr sto on uzima treba poseban rezim ishrane i to je neka druga prica itd itd..to je prica koja trenutno, mene licno, ne zanima i kada me nesto ne zanima onda i ne propagiram..
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Black_Man Decembar 16, 2008, 12:55:27 posle podne
ne mogu da verujem,ja se ubih pisuci ,a ona thanks Lazicu
hahahahhahahahha
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: nenadns Decembar 16, 2008, 02:00:28 posle podne
Da li Omega 3 kapsule i riblje ulje mogu u potpunosti da se zamene npr. maslinovim uljem i orasima/bademima/kikirikijem?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Decembar 16, 2008, 02:22:05 posle podne
ne moze..
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: bojanh66 Decembar 16, 2008, 02:49:02 posle podne
lazicu,mozes li mi odgovoriti na sledeca pitanja,imam neke nedoumice :dunno: :pullhair:?

1.koliko otprilike masti sadrzi jedna supena kasika maslinovog ulja i koliko istih bismo dnevno trebali konzumirati?

2.da li su one masti koje unesemo putem piletine ribe,zumanca i crvenog mesa dobre ili lose masti i jel se uopste racunaju u dnevni unos dobrih masti iz hrane?

3.koja je donja,a koja gornja granica do koje bismo trebali ici kad radimo masu sto se tice masti,a da ne umastimo previse misice,mislim na oko koliko gr masti po 1kg,ako znas makar priblizno ili za to ne postoji formula :dunno:

samo toliko zasad,hvala

Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Decembar 16, 2008, 04:02:26 posle podne
Citat
2.da li su one masti koje unesemo putem piletine ribe belog i crvenog mesa dobre ili lose masti i jel se uopste racunaju u dnevni unos dobrih masti iz hrane?
samo riba ima dobre masti..
Citat
3.koja je donja,a koja gornja granica do koje bismo trebali ici kad radimo masu sto se tice masti,a da ne umastimo previse misice,mislim na oko koliko gr masti po 1kg,ako znas makar priblizno ili za to ne postoji formula

samo toliko zasad,hvala
nema granice..masti su najmanje krive za pakovanje masti, ima tu milion faktora..optimalno je oko 100-120 gr masti sto skrivenih, sto naknadno unetih, da odrzavas neki pristojan izgled
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: bojanh66 Decembar 16, 2008, 04:21:45 posle podne
e hvala ti puno,to me mucilo,niko nije znao da mi konkretno odgovori sve do sad :clap:
prema tome,ja :yes: ne unosim nikakve zdrave masti,dakle 0  :boxed:.
moracu da ubacim ili kikiriki ili bademe,vidim da vecina to unosi,nadam se da su to zdrave masti...i vidim da nisi odgovorio na prvo pitanje,pa onda ne znam ni sam vise koliko jedna supena maslinovog ima masti :nonono:
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Deja Decembar 16, 2008, 04:36:09 posle podne
100-120gr masti optimalno??
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Decembar 16, 2008, 04:43:32 posle podne
100-120gr masti optimalno??
odprilike..tu racunam i korisne i skrivene, na koje ne mozes da utices posto su sastavni deo neke namirnice..
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: lokk1 Januar 16, 2009, 06:05:42 pre podne
100-120gr masti optimalno??

stim shto se naravno radi i o odnosu ... recimo ne valja da je od toga 100g omega6/9  ... 20 g omega 3 ako me razumete :D

gledajte da taj odnos bude shto blize 50:50
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: daka pg Januar 16, 2009, 05:45:54 posle podne
nikako ne mogu da nadjem riblje ulje u prodawnice zdrave hrane.nashao sam u apoteku riblje ulje za djecu proizvodjach je iz makedonije.sad sam htio da was pitam moze li to da se koristi kad ga wec nema u zdravu hranu?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Vinsanity Januar 16, 2009, 11:19:19 posle podne
Ovako... Naleteh na neki margarin "Omegol" na cijem poklopcu pise da je bogat omega 3 mastima i da ima dobar odnos omega 3 i omega 6. Sad mi treba prevod na srpski ovoga sto pise na pakovanju, posto pojma nema sta ovo realno znaci... Na 100gr ima 522 kalorije i 58gr masti, i to podeljenih ovako:

- zasicenih masnih kiselina 13gr
- mononezasicenih masnih kiselina 25gr
- polinezasicenih masnih kiselina 20gr
   - od cega omega3: 2.8gr
   - od cega omega6: 16gr
- trans masne kiseline <2gr
- holesterol 0mg

Ima i nesto vitamina A, D i E, kao i nekih provitamina ali to je nebitno. Pretpostavljam da ne valja nicemu ali nista me ne kosta da pitam...
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: lokk1 Januar 17, 2009, 05:16:28 pre podne
bogat je relativan pojam kao shto vidish ... na 100 g  ima 2.8 g omega3 .. shto je no comment :D
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: boshko Januar 22, 2009, 01:04:03 pre podne
shta je holesterol?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: lokk1 Januar 22, 2009, 08:10:02 pre podne
shta je holesterol?

google/wikipedia is your friend
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: ivan__ Januar 24, 2009, 04:32:43 posle podne
Pozdrav..
jako me interesuje upotreba dobrih masti..kao suplemenata i uopste u ishrani..jer veliki mi je problem da unesem dovoljno kalorija proteinima i ugljenim hidratima.. To se pogotovo odnosi na period kad radim definiciju..praznim gliko depoe..kako god.. Kada su mi uh svedeni na minimum.. Znaci, iskustvo ozbiljnijih vezbaca u vezi ovog problema...?
KOje su najbolje i u kojim kolicinama...?
Kako na vas uticu dobre masti kad nabacujete masu a kako na defki? Vasa misljenja o MCT, flax seed oil, maslinovom...
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Januar 24, 2009, 04:50:56 posle podne
sve ti to pise u ovoj temi..samo se baci na citanje
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Bare Februar 15, 2009, 04:39:09 posle podne
Ovako... Naleteh na neki margarin "Omegol" na cijem poklopcu pise da je bogat omega 3 mastima i da ima dobar odnos omega 3 i omega 6. Sad mi treba prevod na srpski ovoga sto pise na pakovanju, posto pojma nema sta ovo realno znaci... Na 100gr ima 522 kalorije i 58gr masti, i to podeljenih ovako:

- zasicenih masnih kiselina 13gr
- mononezasicenih masnih kiselina 25gr
- polinezasicenih masnih kiselina 20gr
   - od cega omega3: 2.8gr
   - od cega omega6: 16gr
- trans masne kiseline <2gr
- holesterol 0mg

Ima i nesto vitamina A, D i E, kao i nekih provitamina ali to je nebitno. Pretpostavljam da ne valja nicemu ali nista me ne kosta da pitam...


Bezi od bilo kojih margarina, to su nemci izmislili da bi preziveli II rat, dobre masti unosi ili kroz  riblje ulje ili kroz maslinovo ulje, margarin je shit, makar pisalo bilo sta na njemu.
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Zaza123 April 30, 2009, 01:44:42 posle podne
da li neko zna iz licnog iskustva ucinke ove dijete?  :help:
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: lokk1 Maj 01, 2009, 01:57:52 pre podne
da li neko zna iz licnog iskustva ucinke ove dijete?  :help:

koje dijete ?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Zoran Gusic Jul 28, 2009, 09:10:59 pre podne
da chujem vashe mishljenje o Nerefinisanom jestivom biljnom ulju ``Zejtin` ( suncokretovo ulje) .. da li je ono korisno u ishrani ili da ga batalim ?  :bored:
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Boky_LA Jul 28, 2009, 02:11:25 posle podne
bolje predji na maslinovo :yes: ili jos bolje riblje
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Zoran Gusic Jul 28, 2009, 02:25:27 posle podne
mozda puno pitam .. ali me interesuje zashto ne valjda to ulje koje sam ja naveo ? da li je ono bash toliko ne zdravo ili ? :) ..
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: zanvalzan Jul 28, 2009, 03:43:03 posle podne
@budzi  Slobodno koristi to nerafinisano suncokretovo ulje, ono je inace bogato sa omega 6 masnim kiselinama i vitaminom E (ima ga vise od svih drugih ulja). Odnos omega 3 i omega 6 nije povoljan kao u maslinovom ulju, tako da moras da se potrudis da unosis vise omega 3, ubaci u ishranu maslinovo, riblje i laneno ulje. Nerafinisana ulja se koriste za pripremu salata, jer ne podnose termičku obradu koja im uništava sve korisne sastojke. 
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Zoran Gusic Jul 28, 2009, 05:44:36 posle podne
vazi.. hvala na savetima..
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: sale84 Septembar 08, 2009, 02:22:55 pre podne
e sad niko nije pisao vezano za riblje ulje u kapsulama koliko vremenski je najpogodnije da se koristi,dal treba praviti pauzu posle nekog vremena uzimanja kapsula i koliko ta pauza da traje ?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Septembar 08, 2009, 08:05:25 pre podne
e sad niko nije pisao vezano za riblje ulje u kapsulama koliko vremenski je najpogodnije da se koristi,dal treba praviti pauzu posle nekog vremena uzimanja kapsula i koliko ta pauza da traje ?
uzimas koliko ti je potrebno i mozes da uzimas ceo zivot..
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: sale84 Septembar 08, 2009, 12:09:06 posle podne
uzimas koliko ti je potrebno i mozes da uzimas ceo zivot..
hvala na brzom odgovoru  :clap:
imam dietpharmove omega 3,u kutiji ima 75 kapsula,jedna je 1.4gr bez dodataka vitamina A i D,da li je dovoljno da uzimam ujutru uz dorucak i uvece uz veceru posto hocu da razvucem na mesec dana dok ne uzmem drugu kutiju ?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Vaki_LEE Septembar 08, 2009, 07:21:55 posle podne
ljudi uzimaju po 10-15 kapsula dnevno, (mada opet zavisi koliki ti je unos drugih masti), po meni to je malo, ali ako moras razvuci mjesec dana onda bolje ista nego nista, je l'... ;)  Vidim da su ove tvoje jace od Ultimate-ovih npr. pa bi ti neki optimum bio 5-6 dnevno, sledeci put kada kupis, prati koja ti kolicina najbolje odgovara.
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: sale84 Septembar 09, 2009, 12:53:54 pre podne
sledeci put kada kupis, prati koja ti kolicina najbolje odgovara.

ma nisam ih ni kupio nego matori mi dao,kupio on pre ne znam ni ja koliko,popio jednu i odustao....ma necu da preterujem,sad cu ovu kutiju 2xdnevno,sl kutiju ako budem uzeo 3x dnevno i to je to....
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Septembar 09, 2009, 08:00:31 pre podne
ne mozes da preteras..slobodno 1-2 kapsule najmanje uz dorucak, rucak, veceru.
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: sale84 Septembar 09, 2009, 12:05:47 posle podne
ne mozes da preteras..slobodno 1-2 kapsule najmanje uz dorucak, rucak, veceru.

o tome sam i razmisljao,hvala momci na savetima i misljenjima,zivi bili i redovno trenirali :clap:
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Invincible Jun 27, 2010, 11:37:13 posle podne
Da li lose masti (zivotinjskog porekla) mogu da se potrose? Da li ja mogu prepodne da unosim nezdrave masti i da ih potrosim do spavanja?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Invincible Jun 29, 2010, 06:10:38 posle podne
Da li lose masti (zivotinjskog porekla) mogu da se potrose? Da li ja mogu prepodne da unosim nezdrave masti i da ih potrosim do spavanja?
?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: xdenis037 Jul 02, 2010, 06:30:03 posle podne
kakvo je ulje od kostica grozdja
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Pedja Petrovic Jul 03, 2010, 11:58:30 pre podne
Da li lose masti (zivotinjskog porekla) mogu da se potrose? Da li ja mogu prepodne da unosim nezdrave masti i da ih potrosim do spavanja?

aman
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Boky_LA Jul 03, 2010, 06:03:20 posle podne
aman
jos postavlja isto pitanje na 3 foruma ! SACUVAJ BOZE LUDAKA!
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Invincible Jul 28, 2010, 01:44:14 pre podne
jos postavlja isto pitanje na 3 foruma ! SACUVAJ BOZE LUDAKA!
O cemu ti to? Jel se to na mene odnosilo? Ako da, razjasni mi o cemu se radi
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Avatar Avgust 03, 2010, 11:51:14 pre podne
Nažalost sam na poslu i nemam vremena da prekucam tekst sa donjih slika, ali se nadam da to neće sprečiti ljude da pročitaju tekst. Postavljanje teksta ne znači da se u potpunosti slažem sa dole navedenim, ali verujem da je osoba koja je dala ovaj intervju daleko upućenija u  temu od mene i/ili većine ljudi.

(http://img33.imageshack.us/img33/5470/dijeta1.jpg) (http://img33.imageshack.us/i/dijeta1.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

(http://img707.imageshack.us/img707/7073/dijeta2.jpg) (http://img707.imageshack.us/i/dijeta2.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Tadija Septembar 01, 2010, 08:50:16 pre podne
Vidjeh na Mars cokoladici...kazu preporuceni dnevni unos... 50g proteina i 70g masti...otkud sad to? Vise masti nego proteina...
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Septembar 02, 2010, 06:08:02 posle podne
sve vise se okrecu mastima kao izvor energije..
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Pedja Petrovic Septembar 02, 2010, 06:38:28 posle podne
sve vise se okrecu mastima kao izvor energije..


tacno druze
ali ti labeli na tim i takvim prizvodima su vise nego smesni
sto nisu napisali KAKVIH MASTI IMA jebo sam im nanaru  :wallbash1: :wallbash1: :wallbash1:
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Septembar 02, 2010, 06:49:59 posle podne
nisam komentarisao mars, nego u globalu da se vise prelazi na masti kao izvor energije
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Pedja Petrovic Septembar 02, 2010, 06:53:25 posle podne
nisam komentarisao mars, nego u globalu da se vise prelazi na masti kao izvor energije

ma naravno
samo kazem
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Mr.X Septembar 02, 2010, 08:42:21 posle podne
Verovatno kao deo globalnog plana da svi otupimo i postanemo usporenog mozga  :evillaugh:
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: markan87 Decembar 10, 2011, 05:09:54 posle podne
Da li neko moze da mi kaze postoji li ikakva razlika u omega 3 proizvodima kupljenim u apoteci i prodavnici sportske suplementacije?
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Lazic Decembar 10, 2011, 06:08:29 posle podne
Da li neko moze da mi kaze postoji li ikakva razlika u omega 3 proizvodima kupljenim u apoteci i prodavnici sportske suplementacije?
u suplement radnjama bude obicno isplativija
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: invplg Januar 14, 2013, 11:43:12 pre podne
ovih dana cu naruciti ovo:
http://www.iherb.com/Nature-s-Answer-Liquid-Omega-3-Deep-Sea-Fish-Oil-EPA-DHA-Natural-Orange-Flavor-16-fl-oz-480-ml/7908 (http://www.iherb.com/Nature-s-Answer-Liquid-Omega-3-Deep-Sea-Fish-Oil-EPA-DHA-Natural-Orange-Flavor-16-fl-oz-480-ml/7908)
(shipping je besplatan za porudzbine preko 40$ i do 1.8kg tezine. Carina se ne placa za robu ispod 50e tako da ta cena tu sto pise, toliko placas)

Daleko isplativije od bilo kojih tableta koliko vidim i mnogo lakse za uzimanje

3 kasicice 15ml = 11 tableta

1 bocica 96 kasicica / 3 = 32 dana 1600din
kapsule ~100 komada 11 dnevno = ~10 dana ~1500din

Cilj je 2g EPA i 1g DPA dnevno.
Neka me neko ispravi ako gresim u racunici negde ili ako postoji kod nas tecno riblje ulje sa slicnom cenom/epa/dpa
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: Stevcho Mart 04, 2013, 05:37:30 posle podne
Jekogal, riblje ulje, u prodavnicama zdrave hrane ili apotekama. Od 300-350din. Samo smrdi uzasno  :)
Naslov: Odg: Masti
Poruka od: PeXs Mart 30, 2013, 10:24:52 posle podne
ubacio sam omega 3...pijem uz dorucak 1 kapsulu....obrok odma posle treninga 1 kapsulu...i uz sledeci obrok opet 1 kapsulu,jel okej 3 komada dnevno?