ExYu-fitness Galerija > ::Legende ostalih sportova::

Naim Suleymanoglu

(1/2) > >>

Al Mir:
Naim Süleymanoğlu, rođen kao Naim Suleimanov (bugarski Наим Сюлейманов) (Ptichar, Bugarska, 23. siječnja, 1967.) je turski dizač utega.

Süleymanoğlu je višestruki olimpijski pobjednik, svjetski prvak i svjetski rekorder. Svjetskim prvakom je postao sedam puta, europskim prvakom šest puta, a različite svjetske rekorde je postavljao nevjerojatnih 46 puta.

Rođen kao pripadnik turske manjine u Bugarskoj, Süleymanoğlu je iskoristio vrlo dobre uvjete i dugu tradiciju dizanja utega u toj zemlji, da bi već s 16 godina oborio prvi svjetski rekord. On je jedan od rijetkih dizača utega u povijesti (jedan od ukupno četiri) koji je na službenom natjecanju uspio podići težinu tri puta veću od svoje vlastite. Zbog svoje tjelesne građe (visok samo 147 cm, a natjecao se u pero kategoriji) dobio je nadimak 'džepni Herkul'.

Süleymanoğlu je u Bugarskoj osjetio pritisak tadašnjeg komunističkog režima koji u toj zemlji nije priznavao etničke manjine. Čak mu je i ime promijenjeno u Naum Shalamanov. Nesretan zbog situacije, 1986. godine je nakon jednog natjecanja u Australiji pobjegao i zatražio tursko državljanstvo, koje mu je nakon brojnih političkih pritisaka i plaćanja odštete bugarskom savezu odobreno.

Prvi nastup na OI trebao je biti onaj na Igrama u Los Angelesu 1984. godine, ali je tada zbog bojkota zemalja istočnog bloka propala prilika da osvoji prvo olimpijsko odličje. Zato je na slijedećim trima Olimpijskim igrama superiorno osvajao zlatne medalje (Seul 1998., Barcelona 1992. te Atlanta 1996.). Iako je u tom periodu više puta najavljivao prekid karijere pa i uzimao dulje pauze od treninga i natjecanja, nastupio je i na Igrama u Sydneyu 2000., ali je ostao na tri neuspješna pokušaja te dakle bez plasmana.

Al Mir:
http://www.youtube.com/watch?v=GuPDS66Quiw

evo ga u Sarajevu 1984 kada je oborio svjetski rekord sa mislim 16 g..
postoji jedna priča vezana za ovaj događaj koja je fakat istinita..
u disciplini trzaj namještači iz Bosne su mu (nemarom il kako već boga ti pitaj sad)stavili 2,5 kg više na jednu stranu i on je to uspio podići uz velike probleme a to je u stvari bio svjetski rekord..

Al Mir:
ono što je interesantno za njega je da je 3x bio osvajač olimpijskog zlata.
U Australiji je napravio "nulu" u trzaju i tako je ostao bez plasmana jer je prvi pokušaj bio apsolutna pobjeda i nije uspio podići.
U Los Angeles nije išao zbog bojkota istočnog bloka.
to znači da je mogao imat 5 olimpijskih zlata i 5 nastupa što je za teškoatletske sportove apsolutni vrh..

Al Mir:
evo i ova stranica kaže ko je najjači ipak

http://hubpages.com/hub/strongestmanonearth

Athena23:
Champ na clipu koji si postavio, tada je imao 17 god. ;)

a hercules je i dalje br.1, pokazao je svu onu wl  :clap: :clap: snagu nedavno kada je jedva živu glavu izvukao zbog teške bolesti!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju