Ishrana, suplementi, stimulativna sredstva > ::Protein, amino kiseline, glutamin, kreatin, stimulatori hormona::

WHEY PROTEIN-ovde sva pitanja i odgovori

(1/488) > >>

Gagi:
WHEY je jedan od dva glavna izvora proteina nadjenih u mleku (drugi je kazein). Kada se sir proizvodi od mleka, usireno mleko (kazein) se koristi, a surutka se izdvaja. U tom trenutku, surutka je oko 92% voda , 6.5% laktoza, 0.9% protein i 0.2%vitamini, minerali, hranljive materije  rastvorljive u masti - sto bas i nije neki idealni bodibilding obrok.
 
Tokom proteklih nekoliko decenija, whey protein prahovi su se razvili nekoliko generacija od nisko-kvalitetnih koncentrata do veoma visoko kvalitetnih koncentrata i izolata. Whey protein je postao glavni izbor medju saplementima bodibildera, kao i vecine drugih sportista i sa dobrim razlogom:to je sjajan protein iz mnogo razlicitih raloga. Rastuci broj studija pokazuje da whey moze pomoci u prevenciji i borbi protiv raka, kod osoba inficiranih HIV-om, unaprediti imunitet, smanjiti stres I nivoe kortizola, povecati mozdane nivoe serotonina, unaprediti funkciju jetre kod onih koji boluju od odredjenih tipova hepatitisa, smanjiti krvni pritisak, i unaprediti performanse, tek da nabrojiimo neke od njegovih potencijalnih medicinskih i povezanih sa sportom aplikacija.

    Kao sportista, vase telo zahteva povacan unos proteina. Protein koji izaberete cini razliku, i evo nekoliko razloga zasto je whey protein prvenstveni izbor za sve sportiste.

- Whey protein je prirodno kompletan protein, sto znaci da sadrzi sve esencijalne amino kiseline, potrebne u svakodnevnoj ishrani. Ima idealnu kombinaciju amino kiselina koje mogu pomoci da unapredite kompoziciju tela I povecate atletske performance.
- Whey protein je bogat izvor  BCAA, i sadrzi najvise poznate nivoe od svih prirodnih hranljivih izvora. BCAA su vazne za sportiste jer za razliku od drugih esencijalnih amino kiselina, one se metabolisu direktno u misicno tkivo i prve se koriste tokom perioda vezbanja i treninga sa opterecenjem. Whey protein obezbedjuje telu BCAA kako bi obnovilo ispraznjene nivoe I otpocelo opravak i izgradnju cistog misicnog tkiva.
-  Whey  protein je izvrstan izvor esencijalne amino kiseline, leucin. Leucin je vazan za sportiste, jer ima kljucnu ulogu u unapredjivanju sinteze proteina I rasta misica. Istrazivanja su pokazala da pojedinci koji vezbaju imaju koristi od ishrane sa visokim sadrzajem leucina I imaju vise cistog misicnog tkiva I manje telesnih masti u poredjenju sa onima cija ishrana sadrzi nize nivoe leucina. Whey  protein izolat ima u proseku 50% vise leucina nego soja protein izolat.
- Whey protein je rastvorljiv, lak za varenje i efikasno se absorbuje u telu. Naziva se jos i “brzi” protein zbog svoje sposobnosti da brzo obezbedi ishranjivanje misicima.
- Whey protein pomaze sportistima da odrze zdrav imuni sistem, povecavajuci nivoe glutationa u telu. Glutation je anti-oksidant potreban za zdrav imuni sistem, i vezbanje i trening sa opterecenjem mogu smanjiti njegove nivoe u telu. Whey protein odrzava atlete zdravim I jakim kako bi pruzili svoj maksimum.
- Whey protein se smatra “brzo dejstvujucim” proteinom.Ali sta se tacno misli sa “brz”?
   Brz se odnosi na kolicinu vremena koja je potrebna da bude potuno metabolizovan. Jos preciznije, vreme koje je potrebno da bude svaren (ako je potrebno), absorbovan u krv, primljen od strane telesnih tkiva, I zavrsi neku od mnogih metabolickih “sudbina”.
- Dve primarne dominantne putanje, su kreiranje novih proteina od individualnih amino kiselina, ili oksidacija u ureu i moguce glukozu.
Urea je glavna komponenta urina, dok je glukoza osnovna ljudska jedinica ugljenih hidrata.Sa wheyproteinom, bice potrebno samo 20 minuta pre nego sto skoro sve od onoga sto ste konzumirali ne pocne da juri kroz vas krvotok.

       Negde izmedju 20-40 minuta, nivoi amino kiselina u vasoj krvi su dostigli svoju najvisu tacku.Do punog sata, proci ce kroz razne metabolicke procese, ili sinezu proteina, ili oksidaciju.

    Ovo je dobra stvar!Rast misica zavisi od balansa izmedju sinteze I razgradnje proteina.Ako je sinteza novih proteina veca od razgradnje misicnog proteina,dolazi do napredka u cistoj misicnoj masi.

Tako da sa whey proteinom, bice potrebno samo 40 minuta da nivoi amino kiselina u krvi I sinteza proteina dostignu svoj vrhunac, I za oko sat vremena vratice se na normalu nakon jednog unosa proteina.Ovo je neverovatno brzo u poredjenju sa sasvim suprotnim kazeinom, ili cak cvrstom hranom.

    Idealno vreme za koriscenje je odmah nakon treninga, kada je potrebno da vasim misicima sto pre pruzite amino kiseline i sve ostalo sto im je potrebno za oporavak I rast. whey
protein bi tada bio vas savrsen izbor.

Igy81:
Hvala Gagi!! :clap:

Lazic:
WHEY PROTEIN
Da opisem neko svoje iskustvo sa par preparata.
Da ne nabrajam firme,necu nikoga da kudim ni da reklamiram.
Ono sto je bitno da napomenem je da uvek se gleda odnos kvalitet- cena.Sto nije direktno
povezano ,ali uglavnom bude.Dizajn same kutije nemojte da vas privlaci,to nije ono
sto se placa,placa se ono unutra,prah tj suplement.
Meni je najvaznije koliko sama doza praha sadrzi u sebi proteina.Na kutiji kojoj pise 100 %
ne znaci da je 100% sastav proteina u npr 100 gr praha.Nego garantuju kao da je to 100% kvalitetno ili 100% garantuju da je ta doza koja pise.Ima jos sto sta,vise su to marketinski trikovi.
Meni kao coveku koji je probirljiv, je bitno necije iskustvo sa nekim preparatom, to je prvi vid selekcije sta kupujem.
Ranije je bilo sto gadniji ukus ,bolji protein,sada je drugacije,kvaliteniji proteini su pitkiji i lepsi po ukusu ,imaju razne enzime za laksu probavu.
Dakle,veoma je bitno kako se taj protein rastvara ,muti,ako pravi grudvice i nece da se rastvori u vodi ,ne valja.Bitno je koiko ima secere(laktoze i glukoze),sto manje to bolje.
Zatim gledam koliko se stvori pene pri rastvaranju,ako ima mnogo pene ,nije dobro,zatim kakvog je ukusa,imamo preparata koji su previse slatki,pa vam se to zgadi.

Sve u svemu za odredjenu kolicinu novca imamo i odredjenu kolicinu praha,kao i sve od predhodno navedenih karakteristika.

dushe:
Da,sto se tice ukusa tih proteina,znam kada ih je moj muz pio jedno vrijeme...Imali su ukus vanile,bar se toga sjecam.
Ja danas moram otici kupiti,zanima me kakav ce okus biti,jer zaista ne bih mogla piti ukoliko je gorak ili nepitak.

Lazic:
nece biti gorak,ali moze da se desi da se lose rastvara ili da ima mnogo pene,pa da ti se smuci zivot dok popijes to..zato uzimajte malo kvalitetnije stvari, jeste malo skuplje ali i vredi..

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju