Ishrana, suplementi, stimulativna sredstva > ::Ishrana::

Ovsene pahuljice

(1/89) > >>

Igy81:
ZOB
Drugi nazivi: ovas, oves, silj, siljevina, usjevna zob...
Latinski naziv: avena sativa
Eng - green oats

Opis biljke: zob je biljka koja se ubraja u porodicu trava. Klasici zobi sadrze 2 do 6 cvetica. Nalaze se na rasirenoj metlici na vrhu stabljike. Zrna su obavijena plevom koja nije srasla sa zrnom po cemu se zob razlikuje od drugih zitarica (psenice, jecma i razi)
 Njen sadrzaj visokovrednih materija je upravo fantastican: jod, hlor, fosfor, magnezijum, kalijum, mangan, cink, bakar, niacin, biotin, vitamini... Ovo, u prevodu na jezik svakodnevnog zivota, znaci: zob je dobro koristiti u ishrani jer potpomaze stvaranje krvi, jaca zube i kosti, podstice rad mozga, rast kod dece i jacanje misicne mase kod odraslih.
 Zbog lakoce sa kojom se vari, zob se preporucuje obolelima na zelucu, a isto tako i osobama sa bronhijalnim smetnjama.Slaboj deci i iscrpljenim osobama uopste, zbog se najtoplije preporucuje: treba da je uzimaju svakog dana, u obliku kase ili drugacije. Odlicne su zobene pahuljice, koje se prelivaju vrelim mlekom ili supom, i jedu u kombinaciji sa drugim namirnicama. Preporuka je da se zob kuva 2-5 minuta, jer se u ovom intervalu ne gubi nista od njene hranljive vrednosti, a postaje lako varljiva.
U slucajevima dijabetesa (secerne bolesti), zbog se pokazala kao veoma uspesna. Redovnim uzimanjem zobi u ishrani, zapravo zobenom kurom koja treba da se sprovodi duze vreme, dolazi do opadanja secera u krvi. Vazna napomena: nikada ne odlivajte vodu u kojoj ste kuvali zob! U njoj se nalaze mnoge za zivot vazne materije.
Zob u novije vreme zovu i alternativna Viagra jer deluje kao afrodizijak
odnosno pojacava rad testosterona u organizmu a samim tim je
preporucuju za one koji imaju povecanu prostatu.

Zeka:
Baš sam ovih dana krenuo da jedem zob u mleku. Prvo sam izigravao konja, pa sam ga žvakakao onako nenaduvenog, tek stavljenog u mleko. Onda reko', tako ne ide, pa ga sada malo kuvam u mleku (dodam i vode malkice kada počne da se ukuvava), ne dugo, samo da nabubri i omekša. Tako je odlično! Stavljam i med, ali tek kada se malo ohladi, jer se u suprotnom navodno ubije ono najbolje u njemu, ostane samo šećer. Ništa ne dolivam ili bacam, sve bude pojedeno. A tek što je jeftino - možeš kilogram kupiti za 60din (a sigurno bih našao i jeftinije kada bih se potrudio).

Preporučeno!   :respect: :thumbup1:

Lazic:
Ha,ha dobro si shvatio..da se kuva.

Tikica:

imas jos jedan nacin koji je meni najlaksi ...  :rolleyes01: :yes:

pred spavanje sipam 2,3,4 supene kasike u ciniju (kako kad) nalijem jogurtom, stavim foliju, roknem u frizider i jedem ujutru! nabubre, upiju i budu bas lepe!  :thumbup1: ;D

Tanja:
Moze i ovako.
Stavis malo vode da provri, pa sipas preko ovsenih i poklopis. Budu omeksane za 10-15 min. Posle se nalije mlekom ili jogurtom.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version