Author Topic: Proteini  (Read 10678 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tikica

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 4018
 • Gender: Female
  • ExYu fitness
  • Personal Message (Offline)
Proteini
« on: January 15, 2007, 05:46:15 PM »
Proteini

Proteini su makroelementi koji cine 18-20 % naseg tela. Nalaze se u krvi, misicima, kozi, kostima, i u stalnom su turnoveru jer se razgradjuju i ponovo sintetisu. Sve zive materije sadrze proteine ukljucujuci viruse i biljke. Rec "protein" potice od grcke reci protos sto znaci prvi. To su organske materije koje sadrze ugljenik, vodonik, kiseonik i azot, a ponekad i sumpor, fosfor, cink, gvozdje i bakar. Jedinice gradje proteina su aminokiseline. U prirodi se nalazi 20-25 aminokiselina, a u  molekulu proteina 200 aminokiselina, sto znaci da se lanci aminokiselina ponavljaju vise puta. Kada se aminokiseline nalaze samostalno u krvi zovemo ih slobodne aminokiseline. Dve spojene aminokiseline zovu se dipeptidi; tri -tripeptidi; vise aminokiselina (50-100)-polipeptidi. Vise polipeptida cine proteine. Oni se razlikuju po broju aminokiselina, obliku molekula i frekvenciji javljanja.

Osobine aminokiselina

Vrednost proteina koje se nalaze u namirnicama biljnog i zivotinjskog porekla procenjuje se na osnovu aminokiselinskog sastava. Postoje aminokiseline koje se sintetisu u organizmu i nije ih potrebno unositi hranom i nazivamo ih neesencijalnim aminokiselinama. Medjutim, izvestan broj aminokiselina, nas organizam nije u mogucnosti da sintetise, pa ih je stoga neophodno uzimati putem hrane. Njih nazivamo esencijalnim ili bitnim aminokiselinama i moraju se unositi putem hrane.

U esencijalne aminokiseline se ubrajaju:
 Triptofan
 Fenil-alanin
 Lizin
 Treonin
 Valin
 Metionin
 Leucin
 Izoleucin
 Arginin
 Histidin

Prvih osam aminokiselina su neophodne za odrzavanje azotne ravnoteze, dok je histidin esencijalan samo da decu u fazi rasta, a arginin odrasle osobe mogu sintetisati u tkivima ili to cine mikroorganizmi creva pa je fakultativno esencijalan. Njegov nedostatak pracen je poremecajem u stvaranju spermatozoida.

Neesencijalne aminokiseline su:
 Glicin
 Alanin
 Serin
 Norleucin
 Asparagin
 Glutamin
 Hidroksi-glutamin
 Prolin
 Hidroksiprolin
 Citrulin
 Tirozin
 Cistin


Vrste proteina na osnovu izgleda molekula
1.Fibrilarne: kolagen (tetiva, rskavica, kosti), elastin (zid krvnog suda), keratini (dlaka i nokti);
2.Globularni: albumini, globulini i histoni;
3.Konjugovani: nukleoproteini (proteini + nukleinske kiseline-sastojci su gena), mukoproteini (protein + polisaharid-sastojci enzima), lipoproteini (proteini + masti), hromoproteini (protein + pigment), fosfoproteini (protein + fosforna grupa), metaloproteini (protein + metal (Cu, Zn, Mg, Fe)-sastojci enzima);

Funkcija proteina

1. Proteini su gradivne materije jer predstavljaju strukturnu komponentu tela i ulaze u sastav hormona, plazma proteina (albumin, globulin, fibrinogen), antitela, vitamina (triptofan, niacin), kosti, zuba hemoglobina, misica (mioglobin),
2. Obezbedjuju rast i obnovu celije - esencijalni nutrijensi
3. Imaju vaznu ulogu u metabolizmu: kao enzimi katalizuju mnoge bioloske i hemijske reakcije, a kao neurotransmiteri omogucavaju prenosenje informacija do CNS-a feed back mehanizmom,
4. Odrzavaju acido-baznu i osmotsku ravnotezu (ako se smanji koncentracija proteina plazme smanjuje se i volumen krvi i dolazi do pojave edema). Imaju ulogu pufera (kada padne pH krvi /povisena kiselost/ oslobadjaju se aminokiseline i omogucavaju odrzavanje pH 7,35-7,45, tj. pH krvi u fizioloskim granicama. Obratno kada se povisi pH krvi /smanjena kiselost/ vezuju H  i tako smanjuju pH,
5. Izvor su energije 1g proteina = 4 cal,
6. Detoksikacija organizma (enzimi).

Potrebe za proteinima

Proteini su vitalni za nase zdravlje. Medjutim, za potrebe u proteinima jos nije postignut konsenzus i najbolje ih je planirati tako da cine 10-15 % kalorijskog unosa/dan. Potrebe mogu biti kvantitativne (zavisi od kolicine azota) i kvalitativne (zavise od kolicine aminokiselina). The National research Caunsil trenutno smatra da su potrebe 0,8 g po kg telesne mase/dan (mesoviti, biljni i zivotinjski). Potrebe u proteinima mogu se definisati kao ona kolicina proteina koja obezbedjuje azotnu ravnotezu odraslih i pozitivan azotni bilans kod dece. Buduci da covek jede mesavinu proteina biljne i zivotinjske hrane, ove norme se koriguju mnozenjem sa koeficijentom koji se dobija kada se "indeks neto proteinske iskoristljivosti" za proteine jajeta (100) podeli sa indeksom odgovarajuce mesavine proteina. Kako se "indeks neto proteinske iskoristljivosti" mesavine proteina prosecnog dnevnog obroka Jugoslovena krece oko 60, dnevna potreba muskarca kod strukture nase ishrane iznosi 1 g, a za odrasle zene 0.9 g na 1  kg telesne tezine. Trudnicama treba dodati 6 g, a dojiljama 17 g proteina visoke bioloske vrednosti (jaje, mleko).

Od ukupne dnevne kolicine proteina, 50 % treba da su proteini zivotinjskog porekla, da bi "indeks neto proteinske iskoristljivosti" mesavina u dnevnom obroku bio oko 65. Da bi se zadovoljile kvalitativne potrebe u proteinima podrazumeva se adekvatan unos 8-10 esencijalnih aminokiselina.

Test za proteinske potrebe

Kod dece pracenje telesne tezine i telesne visine, tj. pracenje njihovog rasta je najbolji pokazatelj da su potrebe za proteinima koje unose zadovoljene kako u pogledu kvantiteta tako i pogledu kvaliteta. Kod odraslih potrebe se odredjuju tehnikom poznatom kao nitrogen (azotni bilans), tj. na osnovu azotne ravnoteze. Eksperimentalno je nadjeno da se azotna ravnoteza postize sa 44-53 g proteina. Meri se kolicina azota uneta hranom i izlucena iz organizma (urinom, fecesom, znojenjem, perutanjem koze, opadanjem kose i menstrualnom krvlju kod zena).
Pozitivan bilans azota - unos azota je veci od gubitka.
Negativan azotni bilans - unos azota manji od gubitaka. 
Azotni ekvilibrijum - unos jednak gubitku.

Procena proteina u hrani

Obzirom da proteini sadrzi azot koji cini prosecno 16 % proteina u namirnicama, faktorom konverzije na osnovu azota mozemo odrediti unos proteina (16/100=6.25).
Izracunavanje grama belancevina=gram azota * 6.25
Izracunavanje gubitaka azota (proteina)
90 % azota izlucuje se urinom u obliku karbamida, masnih kiselina i kreatinina sto iznosi 8 g azota. 10 % azota izlucuje se fecesom sto iznosi 0.8 g azota. Ukupno se izluci 8.8 g. Gubitak proteina mozemo izracunati mnozenjem gubitka azota (8.8 g) sa faktorom konverzije (6.25) i to je jednako 55 g proteina. To je ujedno i sigurnosni dnevni unos. Mnoge neproteinske supstance, takodje, sadrze azot. To su slobodne aminokiseline, peptidi, urea, kreatinin, amonijak, nukleoproteini i dr. Ipak se uzima kao validna mera za procenu azotnog bilansa azot u hrani i azot u ekskretima.   
back to top

Prirodni izvori proteina

Prirodni izvori proteina su gotove sve namirnice biljnog i zivotinjskog porekla, s tim sto se razlikuju po aminokiselinskom sastavu. Namirnice koje sadrze 8-10 esencijalnih aminokiselina u adekvatnom odnosu, tj. kompletne proteine, su jaja, mleko, meso (namirnice zivotinjskog porekla) i soja (namirnica biljnog porekla). Ostale namirnice ne sadrze dovoljan broj aminokiselina, ali njihovim kombinovanjem dobija se kompletan sastav aminokiselina. Ovo kombinovanje je znacajno kod vegeterijanske ishrane gde se iskljucivo konzumiraju namirnice biljnog porekla koje nemaju kompletan aminokiselinski sastav. Inace ovakve namirnice obezbedjuju samo kvantitet, tj. zadovoljavaju potrebe u azotu (nekompletni proteini). To objasnjava zasto se toliko paznje posvecuje vrsti proteina u namirnicama.

Procena kvaliteta proteina

Kao sto je vazan kvantitet tako je vazan i kvalitet proteina. Da bi se potpuno zadovoljile potrebe za belancevinama. Godinama se istrazivao metod za procenu kvaliteta proteina. Danas su generalizovane tri tehnike za procenu kvaliteta proteina:

I Bioloska vrednost (procena da li protein sadrzi esencijalne aminokiseline u odgovarajucem odnosu)
Ako je protein adekvatne bioloske vrednosti azot ce se zadrzati posle apsorpcije jer su se belancevine iskoristile. Za maksimalnu apsorpciju proteina potrebno je da se proteini razloze na aminokiseline.
Da bi se izracunala bioloska vrednost koristi se formula:
Kolicina azota zadrzana u telu/kolicina azota apsorbovana u telu*100 %
Ako je vrednost veca od 70 % to znaci da je 70 % proteina iskorisceno.
Neto proteinska iskoristljivost nekih namirnica
Jaja 100
Meso, riba 84
Mleko 75
Krompir 71
Pirinac 57
Soja 56
Pasulj, grasak, socivo 47
Zita 40

II Utilizacija, iskoristljivost proteina koja zavisi od apsorpcije (varenja). Izrazava se formulom: Kolicina azota zadrzanog u telu kroz Kolicina azota unetog hranom .

III Odnos proteinske efikasnosti procenjuje se hranjenjem eksperimentalnih zivotinja proteinima i pracenjem njihovog rasta. Izracunava se kao gram povecanja telesne tezine na gram proteina unetog hranom.

Definisanje kvalitetnog proteina

Dobar protein je onaj koji sadrzi 8-10 esencijalnih aminokiselina u proporciji adekvatnoj za nase nutritivne potrebe.On obicno ima pola esencijalnih i pola neesencijalnih aminokiselina.To su proteini velike bioloske vrednosti (kompletni) animalni.Tu ubrajamo proteine: jajeta, mesa, mleka, ribe.  Proteini koji se nalaze u biljnim namirnicama su proteini male bioloske vrednosti (nekompletni). To su proteini: zita (nedostaje lizin); kukuruz nedostaje (lizin i triptofan); leguminoze, kostunjavo voce , povrce i dr. Kod biljnih proteina jedna ili vise aminokiselinama je deficijentna i moraju se kombinovati.

Potrebe u proteinima zavise od:

-Uzrasta (u periodu rasta potrebe su vece za 10-20 %, a od 25 godine vrednosti se smanjuju;
-Pol (iste su za oba pola 0,8 g kg TT/dan)
-Nutritivni status (kod gladovanja i pothranjenih osoba potrebe su vece)
-Fizioloskog stanja
-Trudnoca i dojenje (potrebe se povecavaju za 6 g kod trudnica i 17 g kod dojilja)
-Klima (u podrucjima sa hladnijom klimom kolicina proteina se smanjuje na racun povecanja ugljenih hidrata koji ce obezbediti energiju za odrzavanje toplote, a u mestima sa toplijom klimom treba nadoknaditi proteine koji se gube znojenjem)
-Aktivnost (kod neaktivnih osoba potrebno je obezbediti dovoljnu kolicinu proteina kako bi se regenerisala atroficna muskulatura, veca aktivnost ako nije pracena obilnim znojenjem zahteva samo dodatnu kolicinu kalorija)
-Kvalitet proteina i ukupnog energetskog unosa
-Emocionalni faktori (strah, napetost, depresija dovode do veceg izlucivanja azota)
-Bolesna stanja (stanja koja su pracena povisenom temperaturom dovode do povecanog bazalnog metabolizma, a samim tim i povecanih potreba za proteinima. Kolicina proteina kod odredjenih oboljenja odredjuje se na osnovu opsteg stanja i same prirode bolesti).

Varenje proteina

Varenje proteina traje dva do tri sata. Pocinje u zelucu pod dejstvom proteolitickih enzima (pepsin I ili gastriksin i pepsin II ili pepsinogen) i tu dolazi do razlaganja slozenog molekula proteina na velike molekule polipeptida. PH vrednost zeludacnog soka je 2. U tankom crevu pod dejstvom fermenata tripsina, himotripsina i karboksipolipeptaze, koje se luce u pankreasu, dolazi do razlaganja na male polipeptide, dipeptide i aminokiseline. Ovo se odvija u duodenalnom soku cija pH vrednost iznosi 6.5. U tankom crevu razgradi se na aminokiseline 98 % proteina unetih hranom. Znaci samo mali broj se ne vari i oni se apsorbuju u obliku polipeptida.

Apsorpcija

U tankom crevu proteini se apsorbuju u vidu aminokiselina, dipeptida i retko polipeptida. Apsorpcija se obavlja aktivnim transportom, sto znaci da je potrebna i energija da bi se proteini apsorbovali.

Metabolizam proteina

Iz lumena tankog creva aminokiseline ulaze u celije tankog creva uz pomoc nosaca (sto je obicno neki protein), a odatle putem krvi odlaze u venu porte, a zatim u jetru iz koje se transportuju u druge organe gde se aminokiseline koriste za sintezu proteina koji su potrebni organizmu. Najintenzivnije se ova sinteza odvija u jetri, misicima i sekretornim organima. Proces razgradnje pocinje deaminacijom, odnosno odvajanjem amonijaka pri cemu nastaju keto kisekine i amonijak. Amonijak prelazi u ureu i izlucuje se putem bubrega (20-30 g dnevno). Na ovaj nacin se gube proteini ukoliko nisu potrebni za dobijanje energije. Ako su celiji potrebni proteini kao energetski izvor (ukoliko u ishrani nedostaju ugljeni hidrati i masti) posle deaminacije keto kiseline ce se koristiti kao izvor energije. Keto kiseline lako prelaze u acetil koenzimA koji ulazi u Krebsov ciklus trikarbonskih kiselina. To je proces glukoneogeneze gde aminokiseline prelaze u glukozu i glikogen. 18 aminokiselina je sposobno da se transformise na ovaj nacin. Aminokiseline, takodje, mogu da se transformisu u masne kiseline procesom ketogeneze i ovako se transformise 19 aminokiselina.

Hormonska regulacija metabolizma proteina

Hormon rasta. Ubrzava sinetezu proteina u celijama i porast proteina u krvi.
Insulin. Ubrzava ulazak aminokiselina u celije, a istovremeno transportuje i glukozu, smanjuje se upotreba aminokiselina kao energetskog izvora.
Glukokortikoidi. Smanjuju kolicinu proteina u tkivima, a u plazmi povecavaju  koncentraciju aminokiselina. Ova razgradnja ekstrahepaticnih proteina znacajna je u keto i glukogenezi.
Testosteron. Pomaze odlaganje proteina u tkiva, narocito u misice, tj. pospesuje njihovu sintezu.   

Deficit proteina (proteinska malnutricija)

Kvasiorhor i marazam

Hronicni nedostatak proteina u hrani, a narocito proteina zivotinjskog porekla naziva se Kvasiorkor. Javlja se u siromasnim i zaostalim krajevima gde su deca odmah po rodjenju lisena majcinog mleka. Ovaj deficit je cesto kombinovan sa deficitom vitamina. Bolest je pracena gubitkom apetita, slabim varenjem, zastojem u rastu i razvoju, dispigmentacijom kose (kosa postaje bakarnocrvena), edemima stopala. Posto se sindrom proteinskog deficita moze naci cak i kod dece koja su hranjenja majcinim mlekom, smatra se da veliku ulogu u nastanku oboljenja ima i kvalitet unetih proteina, odnosno kolicina aminokiselina koje sadrze sumpor (metionin).
Marazam je malnutricija koja se javlja kao mesovit sindom proteinsko-kalorijskog deficita, tzv. proteinsko-kalorijska malnutricija. Ovaj sindrom je pracen zastojem u telesnom razvoju, malom telesnom tezinom i atrofijom misica.

Prekomeran unos proteina

Kao i kod ostalih nutrijenasa, tako i suficit proteina u ishrani doprinosi stvaranju masti u organizmu, a pored toga, hrana bogata proteinima je najcesce bogata i mastima.

Usled prekomernog unosa proteina dolazi do:
-povecanja telesne tezine
-dehidratacije (kada se izlucuje putem bubrega, visak proteina za sobom povlaci i vece kolicine vode)
-gubitak Ca (ova razmatranja su jos u toku, a smatra se da prekomerna kolicina proteina dovodi do gubitka Ca iz kostiju i nastanka osteoporoze), npr. uzimanje suplemenata proteina bez adekvatnog unosa mlecnih prozvoda.

Modifikovani proteini tehnoloskim procesima

-soja proteini kao analog mesnim proteinima
-monosodijum glutamat (dodatak supama, koji se cesto koristi u kineskim restoranima, a poremecaj koji nastaje usled prekomernog unosa naziva se "sindrom kineskog restorana")
-aspartam
-fenil-alanin

www.studpol.co.yu

Offline Tikica

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 4018
 • Gender: Female
  • ExYu fitness
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #1 on: February 05, 2007, 05:02:12 PM »

Koliko 100 grama odredjene namirnice sadrzi grama proteina

Meso

Govedje meso-18
Telece meso-18
Ovcije meso-17
Jagnjece meso-19
Svinjsko meso mrsavo-20
Svinjsko meso masno-15
Konjsko meso-22
Zecje meso-22
Kokosje meso-21
Guska-16
Srce-17
Bubreg-17
Jetra-21
Mozak-10
Pluca-16
Jezik-18.5
Kobasice-18
Slanina-10
Sardela-20
Jegulja-17
Sardina u ulju-20
Tunj-27
Pastrmka-19
Stuka-18.5
Jaja-13
Zumance-16.3
Belance-10.8
Kravlje mleko-3.4
Mleko u prahu-25
Pavlaka-3.5
Kackavalj polumasni-25
Kajmak-15

Masti i ulja jako malo

Hleb kukuruzni-proja-4.8
Psenicni-7
Mesani-6.3
Makaroni-12
Keks-10.7
Pirinac-5.6

Povrce:

Pasulj-21
Grasak-23
Socivo-23
Soja-37

Ostalo povrce ima izmedju 1.2-6.5

Voce

Orasi-15
Lesnik-14
Badem-21
Kesten-74
Kikiriki-27

Ostalo voce ima izmedju 0.3-4.5

Med-0.5
Dzem-0.4
Marmelada-6.3
Secer-nemaOffline Ajax

 • Lenstina
 • *
 • Posts: 5
 • Gender: Male
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #2 on: February 07, 2007, 03:38:59 AM »
A gde da nadjem ovaj kesten, tj. u kom obliku ga jedem, kesten pire ili peceni ili........? Cuo sam da je med dobar od dosta ljudi ali koliko vidim on nema bas mnogo proteina u sebi, pa me zanima za sta je dobar?

Offline Lazic

 • Administrator
 • *
 • Posts: 7057
 • Gender: Male
  • ExYu-fitness
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #3 on: February 07, 2007, 03:45:34 AM »
Za kesten se raspitaj od ovih ljudi sto prodaju po ulici..Kazu da je lep i pire..Caka je sto je to skupa hrana za toliko proteina i pitanje je bioloska vrednost..Nisam se nesto bas raspitivao o njemu..Za med, cisto kao zasladjivac...
Ne saljite mi privatne poruke za nesto sto mozete i na forumu da me pitate. Budite strpljivi sto se tice odgovora.Pre nego sto nesto pitate probajte da pronadjete da li odgovor vec postoji. Ako ste zensko i imate problem sa viskom kilograma prvo procitajte neku temu koja se nalazi ovde. Ako ste muskarac i zelite da skinete visak kilograma i da zadrzite misicnu masu, pogledajte ovu i ovu temu. Pitanja o suplementaciji: whey, kreatin, aminokiseline, glutamin, bcaa, pwm, sagorevaci masti. Ovde pogledajte neki primer jelovnika. Za kreiranje vasih jelovnika koristite tablice kalorija. Vezbanje: trbusni misici, grudi, bicepsi, vezbe kod kuce, pilates, hiit, vezbe za eksplozivnost. Rezultati sa inostranih i domacih(exyu prostora) takmicenja. Glasajte za  nas sajt ovde.

Offline Ajax

 • Lenstina
 • *
 • Posts: 5
 • Gender: Male
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #4 on: February 07, 2007, 04:05:08 AM »
A jel sigurno ovo da od 100gr kestene 74 gr su proteini? Nesto mi je to mnogo veliki procenat proteina.....

Offline Tikica

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 4018
 • Gender: Female
  • ExYu fitness
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #5 on: February 07, 2007, 10:44:04 AM »
imas tri varijante kestena:
 
pecen (prodavci na ulicama),
kuvan (kupis ga i sam skuvas oljustis i jedes) i
kesten pire (imas ga u c marketu i maxiju ali on je dosta skup, nesto manje od 400g za 300 din, lep je ali ne vredi toliko).

Najbolje ti je ako nadjes ove ulicne prodavce pa kod njih kupis gotov pecen na zaru ili kupis sirov (mislim da je 1kg oko 80-100 din) pa ga sam ispeces u rerni!

Offline dushe

 • Domacin foruma
 • *
 • Posts: 536
 • Gender: Female
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #6 on: February 07, 2007, 02:42:33 PM »
Tamo gdje sam ja rodjena,ima ih koliko hoces u shumi...samo se treba spremiti i na selo...
Steta sto smo daleko

Offline Tikica

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 4018
 • Gender: Female
  • ExYu fitness
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #7 on: February 07, 2007, 02:52:28 PM »
postoji velika razlika izmedju divljeg i pitomog kestena!
divlji ne sme da se jede!

Offline dushe

 • Domacin foruma
 • *
 • Posts: 536
 • Gender: Female
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #8 on: February 07, 2007, 03:24:19 PM »
Da,postoji..ali mislim da ljudi znaju razliku izmedju divljeg i pitomog :hmm:

Offline Tikica

 • Global Moderator
 • *****
 • Posts: 4018
 • Gender: Female
  • ExYu fitness
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #9 on: February 07, 2007, 03:55:02 PM »
U kestenu ima secera, blizu 4% belancevina, oko 2% masti, dosta vitamina B1, a svega oko 5 mg% vitamina C.
Divlji kesten koji botanicki uopste nije srodan pitomom kestenu, a plodovi nemaju ugodan ukus i nisu jestivi. 

Kao zanimljivost navodi se cinjenica da su zbog bogatstva skrobom u nekim zemljama u toku drugog svetskog rata pokusali jesti plodove divljeg kestena uz prethodno oslobadjanje od toksicnih materija. Buduci da se taj postupak ne moze lako izvesti dolazilo je do teskih trovanja.

Offline Pedja Petrovic

 • ExYu Sampion
 • *****
 • Posts: 1347
 • Gender: Male
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #10 on: February 07, 2007, 05:42:10 PM »
KESTEN JE DOBAR ZA POTENCIJU.. :i'mcool: :i'mcool:
MY BODYBUILDING doesn't ever considers numbers and poundages...Weight is absolutely NOT IMPORTANT...Milos Sarcev

Offline vlada85

 • Ponosni Vlasnik
 • *****
 • Posts: 1023
 • Gender: Male
 • svestan svoje nesvesti
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #11 on: February 08, 2007, 01:43:59 PM »
ma suljpa je zakon...hehehe :clap: :clap:

ima proteina, a nije mnogo skup, pomaze varenje, probavu...to naravno znate vec :yes: ;D
llll-+---+-llll
      \O/     
       l l     
     _/ \_

A "Second" is the duration of nine billion, one hundred ninety-two million, six hundred thirty-one thousand, seven hundred seventy (9,192,631,770) periods of the radiation corresponding to the transition between the two hyperfine levels of the ground state of the caesium-133 (Cs) atom.

Offline Teletina

 • Pocetnik
 • *
 • Posts: 38
 • Gender: Male
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #12 on: February 15, 2007, 02:54:37 AM »
ali sto mi je cudno jer na nekim tablicama kesten uopste nema proteina tj ima li je zanemarivo


da ipak nije doslo do zabune??

Offline Igy81

 • Ponosni vlasnik
 • *****
 • Posts: 2756
 • Gender: Male
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #13 on: February 15, 2007, 03:00:40 AM »
KESTEN JE DOBAR ZA POTENCIJU.. :i'mcool: :i'mcool:


 :yes:
Deda I unuk

Nekada davno je deda svome unuku ispricao jednu zivotnu istinu.
U dusi svakog coveka se vodi bitka. Kao borba izmedju dva vuka. U dusi svakoga od nas.
Jedan vuk predstavlja zlo. Predstavlja bes, zavist, ljubomoru, zaljenje, pohlepu, aroganciju, samosazaljenje, krivicu, greh, srdzbu, inferiornost, laz, lazni ponos, egoizam...
Drugi vuk predstavlja dobro. Predstavlja ono sto pruza uzitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrotu, srdacnost, darezljivost, istinu, saoosecanje i veru.

Unuk se zamisli na nekoliko trenutaka. Sve svoje misli vredno usmeri u dubinu dedovih reci, pa ga upita;
-Koji vuk na kraju pobedi?
Deda odgovori sa smeskom na svom starom licu:
-Pobedjuje uvek onaj koga hranis...

Offline Zeka

 • Pocetnik
 • *
 • Posts: 34
 • Gender: Male
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #14 on: February 24, 2007, 06:34:58 PM »

Offline medena

 • Ponosni vlasnik
 • *****
 • Posts: 953
 • Gender: Female
 • -- OOS --
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #15 on: April 03, 2007, 06:31:24 PM »
A sunka? rolovana sunka?  :dunno:

Offline Lazic

 • Administrator
 • *
 • Posts: 7057
 • Gender: Male
  • ExYu-fitness
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #16 on: April 03, 2007, 06:52:47 PM »
Greska u tabeli, ipak...  :yes:

http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c20o5.html

nije doslo do zabune ,ma samo 5% proteina..tako da otpada da se primenjuje kao namirnica sa gradivnim materijama..
Ne saljite mi privatne poruke za nesto sto mozete i na forumu da me pitate. Budite strpljivi sto se tice odgovora.Pre nego sto nesto pitate probajte da pronadjete da li odgovor vec postoji. Ako ste zensko i imate problem sa viskom kilograma prvo procitajte neku temu koja se nalazi ovde. Ako ste muskarac i zelite da skinete visak kilograma i da zadrzite misicnu masu, pogledajte ovu i ovu temu. Pitanja o suplementaciji: whey, kreatin, aminokiseline, glutamin, bcaa, pwm, sagorevaci masti. Ovde pogledajte neki primer jelovnika. Za kreiranje vasih jelovnika koristite tablice kalorija. Vezbanje: trbusni misici, grudi, bicepsi, vezbe kod kuce, pilates, hiit, vezbe za eksplozivnost. Rezultati sa inostranih i domacih(exyu prostora) takmicenja. Glasajte za  nas sajt ovde.

Offline Lazic

 • Administrator
 • *
 • Posts: 7057
 • Gender: Male
  • ExYu-fitness
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #17 on: April 03, 2007, 06:53:54 PM »
A sunka? rolovana sunka?  :dunno:

za nekoga ko ima brz metabolizam i nema problema sa viskom kilograma moze..ovako je to junk food, tj samo za pooovremene komzumacije..
Ne saljite mi privatne poruke za nesto sto mozete i na forumu da me pitate. Budite strpljivi sto se tice odgovora.Pre nego sto nesto pitate probajte da pronadjete da li odgovor vec postoji. Ako ste zensko i imate problem sa viskom kilograma prvo procitajte neku temu koja se nalazi ovde. Ako ste muskarac i zelite da skinete visak kilograma i da zadrzite misicnu masu, pogledajte ovu i ovu temu. Pitanja o suplementaciji: whey, kreatin, aminokiseline, glutamin, bcaa, pwm, sagorevaci masti. Ovde pogledajte neki primer jelovnika. Za kreiranje vasih jelovnika koristite tablice kalorija. Vezbanje: trbusni misici, grudi, bicepsi, vezbe kod kuce, pilates, hiit, vezbe za eksplozivnost. Rezultati sa inostranih i domacih(exyu prostora) takmicenja. Glasajte za  nas sajt ovde.

Offline medena

 • Ponosni vlasnik
 • *****
 • Posts: 953
 • Gender: Female
 • -- OOS --
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #18 on: April 03, 2007, 11:49:45 PM »
jedemo ovsene pahuljice sa jogurtom,tako?
a sta je sa ovsenom plocicom iz Zdrave Ishrane?
lanene plocice?
makrobioticki bonZita (rucno napravljen,a ne fabricki)?  :help:

Offline Alecita

 • Ponosni Vlasnik
 • *****
 • Posts: 131
 • Gender: Female
  • Personal Message (Offline)
Odg: Proteini
« Reply #19 on: April 04, 2007, 01:29:05 AM »
Ovsene mozes i sa jogurtom(od obranog mleka) i sa vodom (ja ih licno volim tako), a mozes i same(i tako ih volim, da zvacem i prezivam). U svakom slucaju potopi ih barem 15 min ranije, ili pak ostavi preko noci, kao sto Tiki rece, pa ujutru klopaj.
Sto se tice ovsenih i lanenih plocica iz zdravih hrana, bolje ne, jer mislim da imaju dosta ulja u sebi. Onomad dok sam bila u bgdu, postojala je samo jedna vrsta ovsenih i lan plocica, tj. samo jedan proizvodjac je pisao tacan sastav, i te su cini mi se i bile skuplje od ostalih, i to je bilo samo u bas specijalizovaim radnjama za makrobiotiku ugl. a ne u ovim svastarama. E sad kako je ne znam. Ovsene su ti najbolje, "najcistije" u smislu sastava, a meni licno i ukusne. Ako skidas kile, preskoci bonzitu, uzmi jabuku!
[link=http://www.3fatchicks.com/] [image noborder]http://www.3fatchicks.net/img/bar091/slide-jump/kg/77/70/69/.png[/image][/link]