EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: SOJIN LECITIN? Je l' zna neko nesto o ovome?  (Read 30156 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bare

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 308
  • Gender: Male
SOJIN LECITIN? Je l' zna neko nesto o ovome?
« on: January 22, 2009, 08:09:52 PM »
....al pouzdano iz prve ruke? Jeste da je od soje nastao, al mozda nema veze sa onim estrogenom i citavom hormonskom bombom sto soja nosi sa sobom.
Evo sta sam ja nasao, mada sve je ovo sa sajtova proizvodjaca:




SIROV SOJIN LECITIN je proizvod koji se dobija pri preradi sojinog zrna u proteinske proizvode i sirovo degumirano ulje. To je viskozna masa, ćilibarno braon boje, specifičnog ukusa i mirisa. SIROV SOJIN LECITIN je prirodna smeša fosfolipida i ulja, sa izrazitim površinski aktivnim dejstvom, zahvaljujući kombinaciji lipofilnog i hidrofilnog karaktera u molekulu fosfolipida. Kao takav, SIROV SOJIN LECITIN je odličan emulgator, sredstvo za dispergovanje čvrstih čestica, stabilizator pene, sredstvo kvašenja i opuštanja, kao i sredstvo za kontrolu kristalizacije. Sirov sojin lecitin izrazitih dijetetskih i terapeutskih svojstava, preporučuje se kao dodatak ishrani. Sadrži sastojke koji su esencijalni za metabolizam jetre, apsorpciju masti, koagulaciju krvi, regeneraciju ćelija nervnog sistema. Sirov sojin lecitin usporava starenje i održava vitalnost organizma. Snižavanjem holesterola štiti kardiovaskularni sistem. Preporučuje se dnevno uzimanje jedne do dve kašičice lecitina u večernjim časovima. Sirovi sojin lecitin sadrži min. 65% fosfolipida (lecitina).

PRIMENA PROIZVODA

Pekarska industrija Sirov sojin lecitin se koristi kao emulgator u izradi svih vrsta hleba i peciva, a posebno onih kod kojih se koriste masti. Preporučuje se dodavanje u količini 0.3%-0.5% računato na količinu pšeničnog brašna. Sirov sojin lecitin pored povoljnog uticaja na tehnološka svojstva proizvoda i na produžavanje svežine ima i izrazit dijetetski efekat.

Konditorska industrija Sojin lecitin se koristi u proizvodnji raznih vrsta čokolada, čokoladnih proizvoda i preliva, kao i kakao krem namaza. Dodaje se u količini do 1% računato na ostale sastojke. Pored povoljnog uticaja na tehnološka svojstva proizvoda, sojin lecitin ima izrazit dijetetski efekat.

Dijetetika i parafarmaceutika Ovaj proizvod je sa izrazitim dijetetskim i terapeutskim svojstvima. Štiteći i čuvajući kardiovaskularni i nervni sistem organizma (utiče na obnavljanje moždanih ćelija), utiče na produženje radne sposobnosti i na terapiju već nastalih patofizičkih stanja. Zbog toga se može koristiti za izradu dijetetskih i parafarmaceutskih preparata za dopunsku ishranu sportista i rekreativaca, kao i za izradu kardiotonika, neurotonika i drugih proizvoda.


Lecitin je prirodni izvor vitamina B-kompleksa, kolina i inozitola, važan za živčani sustav i dobro pamćenje, olakšava metabolizam i probavu masti te osigurava dodatnu energiju.

Preporučuje se:
- sportašima,
- starijim osobama,
- kod problema s pamćenjem,
- osobama s povećanim mentalnim naporima,
- kod iscrpljenosti organizma.


Offline Modesty

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 11
  • Gender: Female
Odg: SOJIN LECITIN? Je l' zna neko nesto o ovome?
« Reply #1 on: January 26, 2009, 05:07:52 PM »
soju nikako! jako je ne zdrava sta god da je od soje ne uzimati ni zasta na svetu. http://ivonazivkovic.net/SOJA-PRVI-DEO.html

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
Odg: SOJIN LECITIN? Je l' zna neko nesto o ovome?
« Reply #2 on: January 26, 2009, 05:12:52 PM »
....al pouzdano iz prve ruke? Jeste da je od soje nastao, al mozda nema veze sa onim estrogenom i citavom hormonskom bombom sto soja nosi sa sobom.
Evo sta sam ja nasao, mada sve je ovo sa sajtova proizvodjaca:




SIROV SOJIN LECITIN je proizvod koji se dobija pri preradi sojinog zrna u proteinske proizvode i sirovo degumirano ulje. To je viskozna masa, cilibarno braon boje, specificnog ukusa i mirisa. SIROV SOJIN LECITIN je prirodna smesa fosfolipida i ulja, sa izrazitim povrsinski aktivnim dejstvom, zahvaljujuci kombinaciji lipofilnog i hidrofilnog karaktera u molekulu fosfolipida. Kao takav, SIROV SOJIN LECITIN je odlican emulgator, sredstvo za dispergovanje cvrstih cestica, stabilizator pene, sredstvo kvasenja i opustanja, kao i sredstvo za kontrolu kristalizacije. Sirov sojin lecitin izrazitih dijetetskih i terapeutskih svojstava, preporucuje se kao dodatak ishrani. Sadrzi sastojke koji su esencijalni za metabolizam jetre, apsorpciju masti, koagulaciju krvi, regeneraciju celija nervnog sistema. Sirov sojin lecitin usporava starenje i odrzava vitalnost organizma. Snizavanjem holesterola stiti kardiovaskularni sistem. Preporucuje se dnevno uzimanje jedne do dve kasicice lecitina u vecernjim casovima. Sirovi sojin lecitin sadrzi min. 65% fosfolipida (lecitina).

PRIMENA PROIZVODA

Pekarska industrija Sirov sojin lecitin se koristi kao emulgator u izradi svih vrsta hleba i peciva, a posebno onih kod kojih se koriste masti. Preporucuje se dodavanje u kolicini 0.3%-0.5% racunato na kolicinu psenicnog brasna. Sirov sojin lecitin pored povoljnog uticaja na tehnoloska svojstva proizvoda i na produzavanje svezine ima i izrazit dijetetski efekat.

Konditorska industrija Sojin lecitin se koristi u proizvodnji raznih vrsta cokolada, cokoladnih proizvoda i preliva, kao i kakao krem namaza. Dodaje se u kolicini do 1% racunato na ostale sastojke. Pored povoljnog uticaja na tehnoloska svojstva proizvoda, sojin lecitin ima izrazit dijetetski efekat.

Dijetetika i parafarmaceutika Ovaj proizvod je sa izrazitim dijetetskim i terapeutskim svojstvima. Stiteci i cuvajuci kardiovaskularni i nervni sistem organizma (utice na obnavljanje mozdanih celija), utice na produzenje radne sposobnosti i na terapiju vec nastalih patofizickih stanja. Zbog toga se moze koristiti za izradu dijetetskih i parafarmaceutskih preparata za dopunsku ishranu sportista i rekreativaca, kao i za izradu kardiotonika, neurotonika i drugih proizvoda.


Lecitin je prirodni izvor vitamina B-kompleksa, kolina i inozitola, vazan za zivcani sustav i dobro pamcenje, olaksava metabolizam i probavu masti te osigurava dodatnu energiju.

Preporucuje se:
- sportasima,
- starijim osobama,
- kod problema s pamcenjem,
- osobama s povecanim mentalnim naporima,
- kod iscrpljenosti organizma.


poredjenje soje i lecitina je kao krave i wheya..inace dosta se kupuje kod mene za lecenje odredjenih stanja koja imaju odredjena deca..naravno ne preporucuje se onima koji su alergicni na soju..
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap

Offline Bare

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 308
  • Gender: Male
Odg: SOJIN LECITIN? Je l' zna neko nesto o ovome?
« Reply #3 on: January 26, 2009, 06:16:18 PM »
^
Da, nije to isto, ovo je samo izvucen taj sastojak, bas ko whey i govedje meso, slicno ali bas i nije.
Za soju i sam verujem da je stetna, kinezi je jedu potpuno drugacije nego mi, a za ovaj lecitin nisam siguran.
Meni je pomagao za podmazivanje zglobova, onaj kao mast ne onaj u tabletama, ali vidim da niko nista ne zna o tome.

Evo sta pise na onom linku


Kao nusproizvod prilikom prerade sojine grahorice  dobija se lecitin.
To je viskozna masa, zuto braon boje, specificnog ukusa i mirisa. Sirov sojin lecitin je smesa fosfolipida i ulja, sa aktivnim dejstvom, zahvaljujuci kombinaciji lipofilnog i hidrofilnog karaktera u molekulu fosfolipida.


Za razliku od raznovrsnih masnoca koje se u velikom rasponu prirodno javljaju u jajima, orascicima, semenkama i avokadu, ovaj nusproizvod soje je uvek uzegao, a izvlaci se iz taloga koji ostaje nakon sto se iz grahorica soje odstrani ulje. Dakle, sojin lecitin sadrzi veliku kolicinu rastvaraca i pesticida. Ali... Umesto da ga bace na deponiju za odlaganje toksicnog otpada gde i pripada, proizvodjaci su za njega otvorili jos jedno visoko profitabilno trziste nazivajuci ga «zdravim» dodatkom hrani. Tako ce vam “strucnjaci” (potplaceni) plasirati pricu o njegovoj “izuzetnoj ulozi u pravilnom metabolizmu, resorpciji masti, smanjenju holesterola, obnavljanje celija nervnog sistema, usporavenju stranja...” i svemu drugom sto ste spremni da kupite za svoje zdravlje. Na vama je da u to poverujete, posto se sami naucnim istrazivanjem verovatno ne bavite. I da jeste naucnik iz ove oblasti - to kosta.


Lecitin je  u industriji hrane prihvacen kao emulgator, sredstvo za dispergovanje cvrstih cestica, stabilizator pene, sredstvo kvasenja i opustanja i sredstvo za kontrolu kristalizacije. Ali, njgova osobina je i da ima sposobnost da izaziva ostre bolove u zglobovima (koji se cesto pogresno dijagnostikuju kao artritis) i stvaranje teskog oblika gihta. “Dugotrajno konzumiranje soje izaziva rak i bezbrojne druge po zivot opasne bolesti, unistava kosti, unistava hormonski sistem, kako ljudi tako i zivotinja, te potiskuje seksualni nagon. Cak i da se preko noci ukloni iz nase ishrane, soja je tako duboko usadjena u prehrambeni lanac i telo svakoga ko ju je ikad pojeo da ce njeni negativni ucinci zdravstvenim problemima muciti i one koji jos nisu ni rodjeni”, naveo je dr Ficpatrik.


A meni je ublazivao bolove??? WTF?

Jel ima tog lecitina u jajima?

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
Odg: SOJIN LECITIN? Je l' zna neko nesto o ovome?
« Reply #4 on: January 26, 2009, 06:25:09 PM »
krava daje mleko  ;) u tom smislu
a surutka je nus , preprade mleka..
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap

Offline Yumba

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 465
  • Gender: Male
Odg: SOJIN LECITIN? Je l' zna neko nesto o ovome?
« Reply #5 on: January 26, 2009, 06:59:36 PM »
poredjenje soje i lecitina je kao krave i wheya..inace dosta se kupuje kod mene za lecenje odredjenih stanja koja imaju odredjena deca..naravno ne preporucuje se onima koji su alergicni na soju..
sta se kupuje, soja ili lecitin? i za lecenje kojih stanja se koristi soja??

Offline Lazic

  • Administrator
  • *
  • Posts: 21979
  • Gender: Male
    • EXYU FITNESS
Odg: SOJIN LECITIN? Je l' zna neko nesto o ovome?
« Reply #6 on: January 26, 2009, 07:19:34 PM »
lecitin,to je tema
Suplementi prodaja Srbija - link
Uz svaki kupljeni preparat besplatan ONLINE strucni savet i konsultacije - link
Najbolji popusti i pokloni na webu - link 
BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU PREKO 6000 din

EXYU FITNESS NA YOUTUBE-u - link
https://www.exyu-fitness.com/   forum sitemap  webshop sitemap

Offline Bare

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 308
  • Gender: Male
Odg: SOJIN LECITIN? Je l' zna neko nesto o ovome?
« Reply #7 on: January 26, 2009, 07:41:42 PM »
sta se kupuje, soja ili lecitin? i za lecenje kojih stanja se koristi soja??

Meni je taj lecitin stvarno pomagao za zglobove, al sad kad procitam o soji i njenom lecitinu vrti mi se u glavi.

Offline kaligula

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 10
  • Gender: Male
Odg: SOJIN LECITIN? Je l' zna neko nesto o ovome?
« Reply #8 on: March 04, 2009, 06:29:44 PM »
Sve sto nastaje kao nusprodukt u odredjenoj industiriji treba prihvatiti sa dozom rezerve npr sojin lecitin,pivski kvasac itd.
Svakoj industriji je cilj da zaradi sto vise para pa je steta da se baca nesto sto na prvi pogled mozda deluje kao zdravo ali...
Te industrije onda uloze pare u marketing tog proizvoda bez da ispitaju njegovo dejstvo,jer "sta tu ima da bude ne zdravo" Onda kad se razbolimo od takvih proizvoda dolaze farmaceutske industrije da nas lece za pare naravno i tako u krug. Industrija hrane-magazini-soja-bolest-industrija lekova i tako u krug.
Sve sto je neprirodno je stetno...gazirano,termicki obradjeno,pasterizovano...
Znaci samo biljke i zivotinje su za ishranu i njihovi produkti koji mogu da se nadju u prirodi i sve sto mozete podneti jedite sirovo jer termicka obrada ubija elemente potrebne za metabolizam uh proteina i masti pa telo mora svoje rezerve tih elemenata da trosi.

Offline Sovjet

  • Lenstina
  • *
  • Posts: 2
  • Gender: Male
Odg: SOJIN LECITIN? Je l' zna neko nesto o ovome?
« Reply #9 on: May 14, 2011, 07:35:49 PM »
KAKO JE SOJIN LECITIN POSTAO “KORISTAN ZA ZDRAVLJE

”Soja sadrži više fitične kiseline od bilo koje druge žitarice ili mahunarke (grahorice). Problem sa fitičnom kiselinom je što ona sprečava apsorpciju svih minerala, a posebno kalcijuma. Koliko je mineralni deficit uzrok mnogih bolesti, za koje se navodno još pouzdano ne zna kako nastaju, može se videti ovde.


Takođe je otkriveno da su alergijske reakcije na soju daleko češće od alergija na ostale vrste mahunarki (grahorica). Čak i Američka pedijatrijska akademija priznaje da bi rano izlaganje soji kroz industrijski proizvedenu hranu za bebe moglo predstavljati glavni uzrok kasnije  alergije na soju kod starije dece i odraslih.   
“Verujući «glasinama», jedan moj uporni kritičar rekao mi je da «zasigurno zna» da kad soja proklija iz nje izađu svi otrovi. Ne mogu ga uveriti ni znanstveni dokazi da se klijanjem soje genistein pretvara u coumestrol koji je trideset puta jači od estrogena”, zapisla je u svojoj knjizi Elejn Holingsvort.


Kao nusproizvod prilikom prerade sojine grahorice  dobija se lecitin.
To je viskozna masa, žuto braon boje, specifičnog ukusa i mirisa. Sirov sojin lecitin je smeša fosfolipida i ulja, sa aktivnim dejstvom, zahvaljujući kombinaciji lipofilnog i hidrofilnog karaktera u molekulu fosfolipida.


Za razliku od raznovrsnih masnoća koje se u velikom rasponu prirodno javljaju u jajima, oraščićima, semenkama i avokadu, ovaj nusproizvod soje je uvek užegao, a izvlači se iz taloga koji ostaje nakon što se iz grahorica soje odstrani ulje. Dakle, sojin lecitin sadrži veliku količinu rastvarača i pesticida. Ali... Umesto da ga bace na deponiju za odlaganje toksičnog otpada gde i pripada, proizvođači su za njega otvorili još jedno visoko profitabilno tržište nazivajući ga «zdravim» dodatkom hrani. Tako će vam “stručnjaci” (potplaćeni) plasirati priču o njegovoj “izuzetnoj ulozi u pravilnom metabolizmu, resorpciji masti, smanjenju holesterola, obnavljanje ćelija nervnog sistema, usporavenju stranja...” i svemu drugom što ste spremni da kupite za svoje zdravlje. Na vama je da u to poverujete, pošto se sami naučnim istraživanjem verovatno ne bavite. I da jeste naučnik iz ove oblasti - to košta.


Lecitin je  u industriji hrane prihvaćen kao emulgator, sredstvo za dispergovanje čvrstih čestica, stabilizator pene, sredstvo kvašenja i opuštanja i sredstvo za kontrolu kristalizacije. Ali, njgova osobina je i da ima sposobnost da izaziva oštre bolove u zglobovima (koji se često pogrešno dijagnostikuju kao artritis) i stvaranje teškog oblika gihta. “Dugotrajno konzumiranje soje izaziva rak i bezbrojne druge po život opasne bolesti, uništava kosti, uništava hormonski sistem, kako ljudi tako i životinja, te potiskuje seksualni nagon. Čak i da se preko noći ukloni iz naše ishrane, soja je tako duboko usađena u prehrambeni lanac i telo svakoga ko ju je ikad pojeo da će njeni negativni učinci zdravstvenim problemima mučiti i one koji još nisu ni rođeni”, naveo je dr Ficpatrik.