EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Маријан Бенеш  (Read 5441 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Aca1999

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 28
Маријан Бенеш
« on: April 06, 2014, 07:58:27 PM »
 Маријан Бенеш је био југословенски боксер из Бањалуке, сматра се за једног од најбољих југословенскох боксера свих времена.Током своје аматерске каријере, Бенеш је освојио девет наслова првака Босне i Херцеговине, четири наслова првака Југославије i небројен број ревијалних титула.
На Европско аматерском првенству u боксу одржаном 1973. године u Београду освојио је титулу шампиона Европе u лако-велтер категорији. Те године је проглашен за спортисту године u избору листа дневног спротског листа „Спорт“. Убрзо после овог успеха Бенеш се разболео од хепатитиса, међутим за њега то није значио крај боксерске каријере. Изузетно тврдоглав i привржен боксу, одлучио се за наставак своје боксерске каријере. Учествовао је на Олимпијским играма 1976. u Монтреалу, Канада али је испао после друге рунде такмичења.
U професионалце је прешао 1977. године i веома брзо стигао u сам врх европског професионалног бокса. U свом граду Бања Луци је 17. маја 1979. године освојио титулу професионалног Европског шампиона u ЕБУ верзији, нокаутиравши свог противника, боксера из Француске, Жиберта Коена, u четвртој рунди.. Титулу професионалног првака је успешно одбранио четири пута i на крају ју је изгубио на поене 1980. године од ВБА шампиона Ајуб Калуле u мечу који је одржан u Данској.
Тешка повреда ока је успела оно што жутица није могла, окончала је Бенешову боксерску каријеру. Не зна се тачно из ког меча је ова повреда произашла, по некима 1983. године u мечу против Луиса Минчила, по другима Бенеш је ову повреду вукао још од 1979. године, од борбе против Сандија Тореса u Зеници. Током своје каријере, Бенеш је имао небројено пуно повреда неке од њих за које се зна су двадесет шест пута сломљене кости на различитим местима. Повреде гласних жица које су узроковале да његов говор постане тих i спор.
Бенеш је имао укупно 39 професионалних мечева, од којих је 32 победио (21 меч нокаутом) a шест је изгубио (три нокаутом) i један меч је боксовао нерешено. Укупно је одбоксовао 233 професионалне рунде.
Бенеш се повукао из бокса 1983. године i боксовао је још два егзибициона меча током деведесетих година прошлог века. Бенеш сада ради u боксерском клубу Феникс из Бања Луке.
Samo hrabro! Poraz je samo jedna lekcija vise!

Offline tenssa

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 2787
  • Gender: Male
    • www.flash-dizajn.com
Odg: Маријан Бенеш
« Reply #1 on: April 06, 2014, 08:00:24 PM »
Nasa Banjalucka legenda.  :yes: :yes:
hmmm..dobro ..ipak wi znate mnogo wise od mene..poslusacu was..uradicu owako...sad ima da jedem swe ziwo cak cu i surutke i sok  od cvekle da kupim..tj svu zdravu hranu..za 1 mesec cu onda da uzmem metan..a posle metana cu jos wise da jedem.a onda cu stucem jos jednu turu pa posle toga cu 3 meseca da jedem kao stoka..a kasnije ako se wide rezultati nastawicu sta da  wam drugo kazem..uglawno hwala wam puno..pozdraw.

Offline Aca1999

  • Rekreativac
  • *
  • Posts: 28
Odg: Маријан Бенеш
« Reply #2 on: April 07, 2014, 07:51:43 PM »
Samo hrabro! Poraz je samo jedna lekcija vise!