EXYU FITNESS FORUM

Autor Tema: borilacki sportovi  (Pročitano 64389 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Tikica

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 4019
 • Pol: Žena
  • ExYu fitness
borilacki sportovi
« poslato: Januar 17, 2007, 08:50:58 pre podne »Borilacke vestine su, prema legendi, nastale jos u petom veku pre Hrista, kada je indijski budisticki svestenik Bodidarma (ili Daruma, kako ga zovu Japanci) stigao u manastir Saolin, gde je uz proucavanje filozofije zen budizma osmislio narocite kombinacije vezbi za jacanje tela i duha, postavivsi tako osnove gotovo svih borilackih vestina koje se i danas upraznjavaju. To su pre svih kenpo i karate. Ne zna se tacno kada je nastao karate, najpoznatija i najrasprostranjenija borilacka vestina s prostora japanskih ostrva, ali se pretpostavlja da je ova vestina borenja u svom izvornom obliku preneta iz Kine na Okinavu, malo ostrvo (110 km dugo i 10 km siroko) u japanskom arhipelagu Rijuku (http://home.earthlink.net/ ~dpaceiii/ okinawa.htm). Karate (japanski karate do – put prazne sake) je poznat kao borilacka vestina s vecim brojem tzv. stilova odnosno skola koje uz karakteristicne tehnike poducavaju i nesto drugacije filozofske principe. Sva cetiri osnovna stila tradicionalnog karatea (godju-rju, sito-rju, sotokan i vado-rju) vode poreklo s Okinave, a vise informacija mozete procitati na sajtu www.jutsko.com/ anglais/ karate%20styles.htm.

Ostrvo Okinava je izvoriste i malo poznatih a atraktivnih vestina kao sto su ueci-rju i kobudo, koje nisu dozvolile da se prilagode nasem, zapadnjackom nacinu zivota (http://kobudo.okinawa.free.fr). Za razliku od karatea koji je postao olimpijski sport i mnogih drugih borilackih vestina koje su se dosta promenile usled komercijalizacije, ueci-rju je ostao veran korenima, iako se ucenje ove vestine prosirilo van Okinave. Poreklo vodi od kineske vestine poznate pod imenom pangainun („polutvrd, polumek”), koja predstavlja stilizovan nacin borbe tigra, zmaja i zdrala (http://flyingeagleacademy.com/ animal.shtml). Krajem 19. i pocetkom 20. veka ovaj stil je razvijen i postao je poznat u Japanu iskljucivo zahvaljujuci skoli Kanbuna Uecija, koga su postovali i majstori dzudoa i kenda – u to vreme u Japanu skole karatea jos nisu postojale. Posle njegove smrti, njegovi ucenici su ovu vestinu nazvali ueci-rju (Uecijev stil), a skolu je preuzeo njegov sin Kanei (www.intbis.com/ karate/ style.htm). Do nas je ova vestina dospela zahvaljujuci ucitelju Mariju Topolseku (7. dan ueci-rju), sada glavnom instruktoru Evropske ueci karate asocijacije (EUKF). Kada je karate do u pitanju, najrasprostranjeniji karate stil danas u svetu je sotokan (Funakosi je ovaj stil nazvao prema olovci koju je u mladosti koristio za pisanje pesama), koji mnogi smatraju izvornom formom modernog karatea. Medjunarodna sotokan federacija (www.iskf.com) broji preko 50.000 clanova s prostora americkog kontinenta, dok Udruzenje Funakosi (www.fska.com) deluje sirom planete, propagirajuci autenticne principe sotokan karatea. Vise informacija o ovom stilu pronaci cete na adresama: www.shotokanforeveryone.com (lepo osmisljen sajt, namenjen opstoj populaciji, koji sadrzi zanimljive tekstove o istoriji, filozofiji i tradiciji sotokan karatea i jednostavne animacije tehnika i kata; sajt ne popularise nijednu zasebnu skolu niti organizaciju), www.zee.com/ skmn. Kod nas je sotokan karate svakako najznacajnija varijanta ove vestine, buduci da su ovom stilu svoju karijeru posvetili pioniri karate sporta kod nas braca Vladimir i Ilija Jorga. Profesor Ilija Jorga (8. dan) uvazen je i kao osnivac fudokana (1980. godine), najrasprostranjenije varijante tradicionalnog sotokana u Evropi, o kome je tesko naci sajt na srpskom ili engleskom jeziku (http://go.to/ fudokan).

Veoma popularan stil sirom sveta je i kjokusinkai, najcvrsca (ful kontakt) forma modernog karatea koja je poznata po svom nokdaun sistemu borenja (zvanicna Internet lokacija www.kyokushin.co.jp). O istoriji ove interesantne vestine, najznacajnijim licnostima, sistemu rangiranja i cuvenim borbama Masutacua Ojame s bikovima u tokijskoj klanici procitajte na sledecim sajtovima: www.kyokushinkai.de, www.martial- arts- info.com/ ma_kyokushinkai.php, www.iko- kyokushin.com, www.ikohonbu.com.

Veliku popularnost u svetu uziva i aikido (aiki do, japanski – put harmonije duha), vestina samoodbrane koju je razvio i usavrsio sensei Morihei Uesiba. Kao uvod u aikido posluzice sajt s opsirnim informacija o ovoj vestini www.aikidofaq.com, a dobri izvori aktuelnih informacija o aikidou nalaze se na sledecim lokacijama: www.aikidoonline.com, www.aikido.com, www.aikido- world.com, www.aikido- international.org. O istoriji popularne vestine procitajte vise na www.aaa- aikido.com/ history.htm.

Dzudo, prvi olimpijski borilacki sport, ima dugu tradiciju i velik broj vernih poklonika sirom sveta. O istoriji ove vestine, koja se razvila iz jedne varijante dziu-dzicua, informisacete se pomocu sajta www.csubak.edu/ judo/ history.html. Ostale informacije mogu se naci na sledecim adresama: www.judoinfo.com, www.kodokan.org, www.twoj.org.
Gradimir JOKSIMOVIC, Iris MILJKOVIC

^Eagle^

 • Gost
Odg: borilacki sportovi
« Odgovor #1 poslato: Februar 16, 2007, 12:25:34 posle podne »
Pozdrav Tkikice :) ja se bavim Aikidom 9 godina i imam polozen 1 kyu ili braon pojas,a bavim se jos i Wing Chunom 7 godina i imam polozen 4 ucenicki stepen.

Van mreže Tikica

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 4019
 • Pol: Žena
  • ExYu fitness
Odg: borilacki sportovi
« Odgovor #2 poslato: Februar 16, 2007, 12:29:20 posle podne »
ukoliko imas neke fotografije mozes slobodno da ih postavis, kao i da pises sve vezano za taj sport!  :)
btw welcome  ;D

^Eagle^

 • Gost
Odg: borilacki sportovi
« Odgovor #3 poslato: Februar 16, 2007, 12:40:42 posle podne »
Tikice kojim se ti borilackim sportom bavis?

Van mreže Tikica

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 4019
 • Pol: Žena
  • ExYu fitness
Odg: borilacki sportovi
« Odgovor #4 poslato: Februar 16, 2007, 12:43:51 posle podne »
ja se ne bavim borilackim vestinama, jedino sto mogu da se pohvalim je da mi je tata bio karatista  :)

^Eagle^

 • Gost
Odg: borilacki sportovi
« Odgovor #5 poslato: Februar 16, 2007, 12:46:09 posle podne »
Lepo.Mozda ces i ti jednog dana krenuti tatinim stopama ;)

Van mreže Antek

 • Domacin foruma
 • *
 • Poruke: 136
 • Pol: Muškarac
 • BIh
Odg: borilacki sportovi
« Odgovor #6 poslato: Februar 20, 2007, 11:16:25 pre podne »
pih ona ona tuce sve pred sobom strah me je nje

krenula je vec tatinim stopama :yes:

Van mreže drzare

 • Iskusni rekreativac
 • *
 • Poruke: 31
 • Pol: Muškarac
Odg: borilacki sportovi
« Odgovor #7 poslato: Februar 20, 2007, 07:57:09 posle podne »


 dosta dobar tekst o japanskim borilackim vestinama... :respect:
шта слушаш-чуј
шта гледаш-види
шта не знаш-научи

Van mreže zuti car

 • Domacin foruma
 • *
 • Poruke: 209
 • Pol: Muškarac
Odg: borilacki sportovi
« Odgovor #8 poslato: Mart 01, 2007, 01:54:28 posle podne »
Mala dopuna istorije borilackih vestina ako dozvoljavate

Borilacke vestine su stare koliko I ljucka vrsta .Na zalost ne postoje materijalni dokazi da li su se i kako ljudi borili izmedu sebe u nairanijem dobu ljudskeistorije.Prve tragove nalazimo na tlu sarogEgipta I Mesopotamije4000 godinapre nove ere ,odnosno na smom pocetku ljucke civilizacije. N a zidovima hramova igrobnica iz tog perioda nadjene su slike koje prikazuju   borce    kako   stoje   u     stavovima koji veoma pudsecaju nastavove u dansnjem karateu , irazmenjuju udarce rukama i nogama.Nestankom ovih carstava nestale su I vestine pa tako nemamo mnogo podataka o njim Na tlu Evrope prve tragove borilackih
vestina nalazimo u antickoj Grckoj .
Vestina se zvala Pankration i ne zna se
kada ie tacno nastala.Po legendi ie i sam
Odisej bio majstor ovog sistema borenja
Vestina se sastojala iz udaraca rukaina I   nogama  bacanja , poluga , gusena, Pankration je bio jedna od discipiina
na antickim olimpijskim igrama, ali su ga rimljani po osvjanju Grcke zabranili pod izgovorom da je vestina previse
surova.Da bi ovo mogio biti istina
pokazuju pisani dokumenti iz tog doba iz
kojih se vidi dajejedan borac usmrtio protivnika udarcem  ukrucenim prstima pod pazuh. Postoji jedna interesantna
teorija , za koju nema dokaza , po kojoj su borilacke vestine dalekog istoka nastale iz Pankrationa,koji je tamo stigao preko Indije , gde su ga doneli vojnici Aleksandra makedonskog  u vreme njegovog pohoda na daleki istok
Prve tragove borilackih vestina u Kini
nalazimo najmanje 1000 godina pre
uspostavljanja prve Kineske dinastije
Xia,(2000 - 1500godine pre nove ere),odnosno u doba legenda tri Kulturne horde odnosno legendarnih kineskih careva kojima je pripisan pronalazak kineske narodne medicine
2873 godina pne –car Fu Hsia . Njemu je pripisana institucionalizacija nacionalnog sistema medicine sirom Kineske drzave  .                               2750 godina-car Sun  Lung .njemu je pripisana prva klsifikacija testiranje lekovitog bilja za medicinsku uptrebu, kao I klsifikacija tada poznatih metoda lecenja. Nadene su slike boraca iz tog perioda na zidovima grobnica tadasnjih vladara,a nadjene su takodje I slike boraca ugravirane na oklopima kornjaca I kostima iz jos ranijeg perioda .2675godina pne-car Huang  Ti poznat I kao zuti car . Nacionalizovao medicinu u Kini tako sto je slao lekare da obilaze zemlju I brinu o zdravlju naroda . Po legendi Zuti car je pobedio rogato cudoviste poi menu Kai Lung u bitci kod Tuluka.U znak secanja na ovaj dogadjaj javlja se jedan ritualni oblik rvanja koji je postao zabava ratnika na dvoru sa jedne strane I ozbiljna borilacka vestina  sa druge . Mada je verovatno da su neki oblici rvanja postojali I ranije ,u ovom periodu se javljaju prvi pisani tragovi o nekoj vestini  borenja.
R.ec je o kineskom narodnom narodnom rvanju Shuaj jiao , koje je prema prema Kineskim strucnjacima  pra vestina  iz koje su se razvile sve ostaie vestinedalekog istoka.iako se govori o rvanju utehnickom smisiu vestina je poredrvackih zahvata sadrzala i  udarce rukama I nogama, bacanja ,gusenja,poluge ,itd,
 2000-1500 godina pne –dinastijaXia.U ovom periodu  iz narodnog rvanja se favorizacijom nekih tehnika polako nastaju razlicite borilacke vestine koje se mogu podeliti na vestine udaraca I vestine hvata.
1111-249 godina pne-dinastija Chou.U ovom peridu nastaje dosta literature koja svedoci o daljem razvoju borilackih vestina Takodje u ovom perodu su ziveli I radili Lao Ce I Konfucije , dva najveca Kineska filozofa koji su izvrsili ne samo veliki utcaj na razvoj borilackih vestina ,vec su izvrsili presudan uticaj na Kinesku civilizaciju uopste , I ne samo kinesku vec na sve narode I drzave u okruzenju.
220-207 godina pne.-dinastijaQin.U ovom peridu borilacke vestine poprimaju oblik kakav danas pznajemo .Car Si Huang  Ti ( sto znaci prvi univerzalni car) odigrao je ujedinjavajucu ulogu n I stvorio jako carstvo  objedinjujuci do tada rzjedinjene I prilicno samostalne  zemljoposednike. Takodje je poceo izgradnju Kineskog zida radi odbrane od mongolskih plemena . posle njegove smrtti izbija gradjanski rat I vlast uspostavlja dinastia Han 206 godine pne 618 godine ne. Pod ovom dinastijom kina se siri izvan dotadasnjih granica I stupa u kontakt sa drugim civilizovanim narodima. Hanova knjiga vestina koju je napisao izvesni Pa Kuo sadrzi poglavlja o ratovanju I vestini borbe sa I bez oruzija.
Hirurg Hua To predstavio je u svojoj knjizi pod imenom Shou Pu upotrebu serije zivotinjskih pokreta u serijma vezbi za odrzavanje zdravlja , koji su kasnije postali osnova za mnoge borilacke stilove .
Znacajno mesto u istorijni  razvoja borilackih vestina  zauzima manastir Saolin koji se nalazi u provinciji Hnan na severu Kine .Zbog blage klime I lekovitih izvora tu se nasao odredjen broj ratnika koji su bili na lecenju posle vojnih pohoda ..Pred kraj V veka u manastir stize budisticki monah Ba Tuo da se skloni od politickih progona . Kao o0rtodoksnog budistu nisu ga zanimale boralicke vestine , ali je uzimao ucesca u raspravama majstora istih , pokusavajuci da preko stavova svoje religije da odgovor na sva ona filozofska pitanja koja su te ljude interesovala .Kroz rasprave o zivotu ,smrti , smislu postojanja , etici ,moralu  ,Ba Tuo je propovedao stavove svoje vere. Takodje je majstore borilackih vestina naucio sistemima budisticke meditacije ,kojom su umnogome poboljsali mogucnosti za fizicku imentalnu relaksaciju posle treninga.Ba Tuo stice prve sledbenike I osniva prvu budistsicku koloniju u Kini.Svakako je srecna okolnost da su Ba Tuo-vo ucenje prihvatila dva najveca majstora borbe tog vremena Hui Guang I Seng Cou.
527. godine u manastir stze Bodidarma( kineski Ta Mo, a kod Japanaca poznat pod imenom Daruma Taisi)28. patrijarh budizma. On je osnovno ucenje Budizma prosirio I povezao sa  kineskim filozofskim pravcima taoizmom I konfucijanizmom I udario  temelje novom filozofsko religijzkom pravcu poznatom kao C”an budizam ( poznatiji pod svojim japanskim imenom Zen).
Mada se budizam protivi svakoj vrsti destrukcije I nasilja Bodidarma ne samo da se nije protivio vezbanju borilackih vestina , vec je isam postao praktikant istih, I dao ogroman doprinos i  izvrsio presudan uticaj  na njihov  dalji razvoj .Filozofski kompromis izmedju destruktivnosti borilackih vestina I doctrine budizma nasao je tako sto je borilacke vestine  definisao kao nacin razvoja licnosti na putu ka savrsenstvu.Takodje je u borilacke vestine uveo usavrsene sisteme budisticke meditacije I neke elemente odredjenih joga sistema , I time ih podigao na jedan visi nivo.Njemu se pripisuje formiranje jednog sistema pokreta u kome je objedinio praksu budisticke meditacije ,indijskih joga sistema, I borilackih vestina .
U Kini je ovaj system pokreta poznat kao 18 pokreta Lo Hana , nama poznatiji kao Sancin kata .Dugtrajnim vezbanjem Sancin kate ne samo da se stice neverovatno jako telo ,vec  ona posduje I jedan dublji meditavni aspekt,a takodje njome se budi I kontrolise unutrasnja energija tela, pa praktikant stce sposobnosti za koje se cini da prevazilaze  fizicke mogucnost ljuckog organizma.Inace Sancin kata se I danas vezba u pojedinim stilovima borilackih vestina u neizmenjenom obliku.
618-907 godina ne –dinastija Tang .Ovaj period  poznat je kao zlatno doba kineske istorije I oznacava se kao prelaz kine iz njene  prastare faze u moderno doba.Posle osvajanja Koreje I srdisnje Azije  nastupa tri veka mira napretka na svim poljima.Ova dinastija kreirala je kulturni model koji se odrzao do prvih godina XX veka..Uvreme ove dinastije borilacke vestine postaju veoma popularne ,a dolazi ido njihovog sirenja van teritorije Kine .
960-1297-dinastija Sung.Ovaj period je poznat i kao “kinesko doba konjice”.Popularonost borilackih vestina je u stalnom porastu . Kinu preplavljuju novi sistemi borenja , dok mnogi stari nestaju I padaju u zaborav.Mnogi stilovi napustaju manastire I postaju deo svakodnevnog zivota obicnih gradjana ,ali time se umnogome gubi filozofski I meditativni aspekt borilackih vestina a vise paznje se posvecuje prakticnoj upotrebljivosti.Kako dobijaju na masovnovnosti , a zanemarivanjem duhovnog aspekta ,mnoge,ali ne sve, borilacke vestine su degradirane I vracene  gotovo 1000 godina unazad .Inace je ovo bilo nesigurno vreme ispunjeno unutrasnjim nemirima I stlnim borbama protiv mongola.
1271-1368-dinastija Yuan.Ovaj period je obelezen borbama protiv Mongolskih zavojevaca , te se mnogo ljudi u ovom per5iodu bavilo borilackim vestinama.
1368-1644 dinastija Ming.U periodu ming dinastije doslo je do revolucionarnih promena koje su borilacke vestine podigle na jedan visi nivo.Taoisticki monah Chang  San Feng uvideo je da tadsnji stilovi borbe nisu u skladu sa prirodnim zakonima zivot I zdravlja , takodje je prisutna I velika potrosnja energije.On je refomirsao stare stilove koji su se zasnivali na snaznom telu I velikoj fizicoj snazi I promovisao nacelo” mekoce”.monasi su prihvatili ovaj medod treninga tako da su stari “tvrdi “ stilovi gotovo nestali.1522. godine tri borca su ponovo ozivela stari Saolinski stil  spasivsi ga od nestajanja.Pai Ju Fong, Kioh Juan I Li Pui ,posle mnogo vremena I napora rekonstruisali su staru saolinsku metodu borbe  u koju su ukmponovali jos 170 pokreta I nazvali je “ pesnica pet formi”, koju su napravili pougledu na pokrete tigra , zdrala , zmaja leoparda I zmiju .Treniranje boilackih vestina u ovom periodu jew bilo podsticano od strane vladara  koji su shvatili znacaj dobro obucenih boraca 
1644-1912 Mancu dinastija. Sledeci znacajan period za razvoj borilackih vestina je period Mancu dinastije.Za vreme vladavine Mancua u Kini je za obican narod bilo ne samo zabranjeno nosenje I posedovanje oruzija vec je i broj nozeva po domacinstvu bio ogranicen. Bili su zabranjeni brakovi izmedju Mancua I ostalih stanovnika Kine , Vlada je propagirala pusenje opijuma koji je opet za Mancue bio zabranjenU tom periodu kao odgovor na represalije nastaju novi stilovi borenja koji pokusavaju da eliminisu nedostatke starih , skrate vreme obuke ,I vise paznje posvecuju efikasnosti vestine nego njnim filozofskim imeditativnim aspektima.Mnogi stilovi borbe koji se danas vezbaju  I vaze za veoma prakticne I primenljive u borbi nastali su u ovom periodu.1912. godine vladavina Mancu dinastije je konacno slomljena . Od tada do danas Kina je dozivela mnoge teske trenutke . Mnogi majstri borilackih vestina su napustili Kinu sklanjajuci se pred teskim dogadjjim , narocito posle dolaska komunista na vlast .Od sezdesetih godina XX veka pocinja sirenje kineskih sistema borbe , sada popularno zvanih kung fu , u Evropu I ostatak zapadnog sveta.
Ko ne zna sta mu je , nek' pogleda gde mu je , pa ako ga nadje , za veceras , to mu je .

Van mreže Igy81

 • Ponosni vlasnik
 • *****
 • Poruke: 5034
 • Pol: Muškarac
Odg: borilacki sportovi
« Odgovor #9 poslato: Mart 01, 2007, 01:58:04 posle podne »
Hvala na dopuni zuti care  :thumbup1:
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."