EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Extremni sportovi  (Read 9194 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline :: DonstalenS ::

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 44
  • Gender: Male
Extremni sportovi
« on: July 08, 2007, 01:35:21 AM »
Nekim je sportovima trebalo dugo vremena da privuku ne samo paznju javnosti vec i tekmicare, dok su neki preko noci postali jako popularni, pogotovo medju mladjom urbanom populacijom. Zadnjih su godina najvecu popularnost tako doziveli razni ekstremni sportovi

Sportisti u tim sportovima koriste svoje fizicke sposobnosti kako bi podigli nivo adrenalina i doziveli uzbudjenje kakvo je tesko moguce u konvencionalnim sportovima.

Postici pogodak u fudbalu, kosarci, rukometu je svakako uzbudljivo, pogotovo ako to jos donosi i pobedu, no oni koji su zaludjeni ekstremnim sportovima tvrde da se nista ne moze meriti s osecajem kakav izaziva recimo surfanje na nekoliko metara visokim talasima, slobodnim padom u ponor ili vezanim bunge konopcem. U mnogim situacijama u opasnost se dovodi i vlastiti zivot, a neki kazu da je car bas u opasnosti koja vreba.


Adrenalin

Srce lupa brze, zenice se šire, krvotok salje navalu krvi u misice koji su potrebni za akciju. Navala adrenalina koji celom telu daje energiju u kolicini 1000 soljica expresa. U krvotok se ubrizgava glukogon koji je instant misicno gorivo, a prestaje lucenje insulina koji ga rastvara. Kapilari pluca se sire i u krvotok ulazi vise kiseonika. Visak kiseonika se takodje salje misicima i u mozak da bi ga ojacao u stanju pojacanog rada. Tada je telo tako pripremljeno da trci ili se bori nadljudskom snagom. Takva mobilizacija tela majci daje snagu da sama podigne kola pod kojima ja zarobljeno njeno dete. 

Endorfin se vezuje za receptore u mozgu i tako potpuno izbacuje iz igre mozdane centre za bol.
Nekoliko sekundi kasnije preplavljuje vas osecaj ekstaze, endorfin polazi direktno u mozdane centre za zadovoljstvo. Posle nekoliko takvih sokova za sistem, covek oseca potrebu za endorfinom koja je veoma slicna navici na heroin. Endrofinskom narkomanu su potrebne stalno i sve cesce opasnije i extremnije situacije da bi uspevao da sokira svoj organizam, t.j. sistem i postizao sve vecu exstazu.

Endorfini

Endorfini su prirodni telesni opijati koje mozak luci za prezivljavanje ekstremnih situacija. Oni blokiraju bol i izazivaju osecaj srece. Endorfin je hemikalija zbog koje dzogeri osecaju potrebu da trce svaki dan, kolicina Endorfina koju luci mozak posle nekoliko kilometara trcanja je neznatna u poredjenju sa onim sto se dogadja kada skocite glavom nanize, vezani za clanke elasticnim BUNGE konopcem.

Ako ste zaljubljenik jakih emocija ovo je pravo mesto za vas, postujte ovde vase dozdjivljaje, iskustva, slike...

Moja najveca zelja je da dospem do lika u americi koji vozi ljude poput mene na krilima svoga aviona, zavezanih za drvenu stolicu (iznad gornjeg krila) dok izvodi akrobacije sa svojim privatnim dvoklilcem (ili kako se vec kaze). 

Ne gotivim bas Ameriku, ali zbog ovoga bi je posetio...  :lol:

Evo i moj prvi skok sa konopcem - 95 god.
Osećaj je fantastičan, dva dana sam se osećao maksimalno opušteno.

Offline Raw

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 329
Odg: Extremni sportovi
« Reply #1 on: August 08, 2007, 11:08:45 PM »
Gde je taj u Americi? Imas kontakt?

Offline :: DonstalenS ::

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 44
  • Gender: Male
Odg: Extremni sportovi
« Reply #2 on: August 18, 2007, 07:42:16 PM »

Nažalost nemam. Do sada bih ga verovatno kontaktirao.  :)

Za njega sam čuo preko TV-a, neki likovi su išli u obilazak Amerike pa su snimili i njega.
Nisam ga još tražio na net-u, moguće je da postoji nešto. Ako nije zagino negde...

Offline Filly

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 1343
  • Gender: Female
  • Be yourself
Odg: Extremni sportovi
« Reply #3 on: March 12, 2008, 08:13:40 PM »
ISHRANA ZA EKSTREMNE SPORTOVE


Da bi se mišići popunili glikogenom, potrebno je dnevno konzumirati 7–12 g ugljikohidrata po kilogramu tjelesne težine tj. najmanje 1,5 kg škrobnih namirnica za osobu od 70 kg.

Ekstremni sportovi ili "sportovi adrenalina" koji se dijele na najmanje dvadesetak disciplina. Sve su vrlo heterogene, ali imaju zajedničku karakteristiku – izazovne su i često vrlo opasne, zahtijevaju ekstreman napor, veliku energiju i brz oporavak. To s jedne strane znači znalačko iskorištavanje glikogenskih rezervi u mišićima i štednju "goriva", a s druge strane umijeće brzog oporavka.

Izazovi i opasnosti rezultiraju obilnim lučenjem adrenalina, što znači maksimalno uzbuđenje i ubrzano trošenje energetskih rezervi.

U grupu ekstremnih sportova spadaju primjerice: rafting, canyoning, bungy jumping, extreme fight, BMXing, snowbiking, extreme snowbording, windsurfing, trecking maraton, extreme paragliding, skateboarding, free diving, mountinbiking (po opasnim stijenama, preko kamenja, kroz pustinju i sl.), rock climbing, speed climbing, free climbing (penjanje kroz slapove prkoseći vodenoj bujici ili po vrletnim stijenama uz gnijezda orlova) i ostali opasni sportovi za koje ne postoje granice.

Izazov niza opasnosti koje dolaze u valovima rezultira obilnim lučenjem adrenalina, što znači maksimalno uzbuđenje i rapidno trošenje energetskih rezervi. Hormon adrenalin (koji luče nadbubrežne žlijezde) ima vrlo važno i složeno biološko djelovanje pa nema sustava u tijelu koji nije pod njegovim utjecajem. On je "gospodar" anabolizma i metabolizma; sve kreće od njega i na njemu završava. Ima djelovanje suprotno inzulinu; čim se razina glukoze spusti, luči se da bi mozgu prenio poruku o skorom iscrpljivanju energetskih rezervi (kolapsu). No, adrenalin je i moždani prijenosnik impulsa (neurotransmiter) koji ukazuje na opasnost i zbog toga se luči kod stresa (naglog straha). Skok u dubinu, bilo padobranom ili jumpingom, izaziva obilno lučenje adrenalina. Adrenalin "opija" pa nije nikakvo čudo da vozači Formule 1 uživaju pri brzini od 300 km/sat.

Neke od zanimljivih pustolovnih utrka i kupova, koji nesumnjivo izazivaju obilno lučenje adrenalina, su, npr.: HTmobile Cro Challenge 2004 (Paklenica), Red Bull Big Wall Speed Climbing (Paklenica), Velebit trecking maraton (Velebit), Extreme Sport Summer "Vanka regule"- (Sutivan), HT mobile Soul&Stile – (Brač) ili Globe World Cup Skateboarding, Lion Winter Challenge 2004, UCI SuperX WC2003, Ecochallenge (Fiji), Wild Places Challenge (Novi Zeland).
Temeljno pravilo – energenti i oporavak

Temeljno pravilo za sportaše ekstremnih sportova jest ne preskakati obroke i stalno uzimati energijske koncentrate koji moraju biti pri ruci (u ruksaku ili torbi). Što se tiče tekućine, ovi sportaši moraju doslovce "plivati" u tekućini, tj. stalno je uzimati, pa boca s izvorskom vodom mora stalno biti nadohvat ruke.

Za razliku od tzv. zonske prehrane (kod koje se kalorije dobivaju iz hrane u omjeru 40% ugljikohidrata, 30% proteina i 30% masti), prehrana za ekstremne sportove mora obilovati energentima, a glavni su – ugljikohidrati. Glikogenske rezerve koje se troše za vrijeme ogromnih napora, kakvi su primjerice penjanje uz strmu golu liticu visoku 1000 m, "pune se" jedino ako u obrocima dominiraju ugljikohidrati.

To u praksi znači da u svakodnevnoj prehrani oni moraju biti uključeni s najmanje 60% od ukupne kalorijske vrijednosti. Da bi se to postiglo, neophodno je u prehrani uvijek imati tjesteninu, kruh, voće, krumpir, kuhano povrće, grah, pecivo i druge škrobne namirnice, posebice ukoliko nakon jednog nastupa ili treninga u vrlo kratkom roku (svega 2 do 3 dana) slijedi drugi. Ono što je "ispražnjeno" mora se napuniti, a za taj proces potrebno je vrijeme.
Obroci prije nastupa

Kao primjer ekstremnog sporta uzet ćemo triatlon. Evo kako izgleda jedan obrok triatlonaca 2 – 3 dana prije nastupa.
Za muškarce: 60 – 80 g ugljikohidrata
Voćni jogurt 200 ml + sendvič s džemom od jagoda
Voćni jogurt 200 ml + energetska pločica od žitarica + gusti voćni sok 250 ml
Čokoladno mlijeko + energetska pločica od žitarica + banana
Sportski napitak 750 – 1000 ml
Sustagen gotovi tekući obrok* 60 g + banana
Energetska pločica od žitarica + 500 ml izotoničnog napitka
Za žene: 40 – 50 g ugljikohidrata
Voćni jogurt 200 ml + energetska pločica od žitarica
Voćni jogurt + banana
Čokoladno mlijeko + energetska pločica od žitarica
Sportski napitak 750 ml
Sustagen gotovi tekući obrok* 60 g + jabuka
Sendvič s džemom + 250 ml voćnog soka
Energatska pločica od žitarica

No, triatlonci dobro znaju da je najbolje od svega redovito jesti nemasnu tjesteninu s raznim umacima (rajčica) ili malo posipanu makom odnosno orasima. Da bi se mišići popunili glikogenom, potrebno je dnevno konzumirati 7–12 g ugljikohidrata po kilogramu tjelesne težine, što kod 70 kg znači prosječno oko 700 g ugljikohidrata. Da bi se osigurala ta količina, treba pojesti najmanje 1,3–1,5 kg raznih škrobnih namirnica, a pretvoreno u obroke to znači jesti često tijekom dana. Pravi sportaši upravo to i rade – stalno jedu jer znaju da će im energija u jednom trenutku "spasiti glavu".

Tu količinu ugljikohidrata treba unijeti u tijelo 24 – 48 sati prije nastupa, a sve ostale dane tijekom tjedna treba upražnjavati standardnu malomasnu prehranu s oko 60% ugljikohidrata u dnevnim obrocima.

Neposredno prije natjecanja, ujutro treba uzeti lagan obrok u kojem po kilogramu tjelesne mase mora biti najmanje 2 g ugljikohidrata u obliku kombinacije gustog voćnog soka i pločice od žitarica ili banane i gustog soka.

*Sustagen je gotovi tekući obrok u limenci specijalno načinjen za sportaše, optimalnog energetskog i nutritivnog sastava (proizvodi ga Mead Johnson)
Obroci tijekom natjecanja

Dobro je poznato da se kod izmjene sportskih disciplina u triatlonu, osobito za vrijeme vožnje biciklom, može konzumirati gotove energente (kao što su pločice ili gelovi za istiskivanje) pa je svakako dobro da ih sportaš ima uza se. Budući da nakon takvog energetskog koncentrata ostaje neugodan osjećaj u ustima, na mjestima gdje se nudi voda ili druge tekućine treba malo isprati usta i grlo.

Kriza s energijom upravo nastupa kod izmjene pojedinih disciplina (plivanje – bicikl) pa svaku mogućnost treba racionalno iskoristiti. Nije potrebno spominjati da su takve izmjene zgodna prilika i za uzimanje minimalne količine potrebne tekućine kako bi se postigla tjelesna rehidracija. Od svega što se nudi najbolja je izvorska voda, koja najbrže prolazi kroz želudac i osvježava tijelo. Naravno, na raspolaganju su i razni izotonični napitci. Kod iscrpljujuće utrke kao što je npr. željezni čovjek (Ironman) bicikl triatlonaca izgleda kao "kotrljajući buffet" jer sa svih strana ima razne dodatke (energente i tekućine) koji se troše svaki čas. Za vrijeme plivanja nema mogućnosti takve energijske obnove pa je bolje ni ne pokušavati.

Zaključujemo da sportaši u nekoj od ekstremnih disciplina moraju raspolagati energetskim rezervama, a da bi to bilo moguće, moraju dnevno konzumirati 490 – 650 g ugljikohidrata. Budući da škrobne namirnice nisu samo čisti ugljikohidrati, mora se pojesti daleko više voća, povrća, tjestenine i kruha da bi se osigurao takav unos.

ugljikohidrati su dominantni energenti pa se kreću u rasponu od 55 do 65% ukupnog kalorijskog unosa. Radi usporedbe, spomenimo da zonska prehrana ugljikohidrate zabranjuje, odnosno svodi njihov dnevni unos na svega 150 g.

Poslije natjecanja nastupa faza odmora i obnove, gdje se energijski unos smanjuje na "normalu" sve do nove prigode.


www.coolinarika.com
Da bi ostvario ono sto zelis, moras prvo da odlucis sta tacno zelis.

Offline stojkovic

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 58
  • Gender: Female
Odg: Extremni sportovi
« Reply #4 on: May 04, 2008, 07:54:51 PM »
 :boxed:

Offline _.mak._

  • Pocetnik
  • *
  • Posts: 6
  • Gender: Female
Odg: Extremni sportovi
« Reply #5 on: March 25, 2010, 11:12:34 PM »
Ja bi da probam street climbing

 :cool21: