EXYU FITNESS FORUM

Ishrana, suplementi, stimulativna sredstva => ::Protein, amino kiseline, glutamin, kreatin, stimulatori hormona:: => Topic started by: slobabob on August 08, 2009, 01:26:28 AM

Title: Kreatin i kofein?
Post by: slobabob on August 08, 2009, 01:26:28 AM
Zanima me da li skodi covecjem organizmu ako bi pio energetska pica tipa guarana red bul i tome slicna a da uzima kreatin? Uzimam kreatin pa me zanima sme li se piti...
Unapred hvala
Title: Kreatin i kofein?
Post by: Lazic on August 08, 2009, 08:56:54 AM
tu je malo kontradiktorna da teorija koja je pisana..da kofein umanjuje dejstvo monohidrata/
medjutim sada svi no proizvodi imaju neku vrstu kreatina i neku vrstu kofeina.
bez obzira na to nemoj u isto vreme da koristis monohidrat i kofein.napravi neki vremenski razmak
Title: Kreatin i kofein?
Post by: Pedja Petrovic on August 08, 2009, 10:48:49 AM
tu je malo kontradiktorna da teorija koja je pisana..da kofein umanjuje dejstvo monohidrata/
medjutim sada svi no proizvodi imaju neku vrstu kreatina i neku vrstu kofeina.
bez obzira na to nemoj u isto vreme da koristis monohidrat i kofein.napravi neki vremenski razmak

laki..
vec sam ja negde pisao o ovome zasto je kruzio nekada taj glupi mit...
ne smes da pijes C vitamin i kaffu kada uzimas craatin..
logkike negde ima..
iz razloga sto su npor i C vitamin i cofein PRIRIODNI DIURETICI.
a posto je znano da je craatin CELIJSKI VOLIMIZATOR tj da prostim recnikom navlaci vodu na celiju onda bi logikom trebalo da bude da se spaja + i - tj da ovamo pokusvas da volimiziras celiju vodom a ovamo je izbacuijes...
kazem.to bi sve mozda i pilo vode da nisu u pitanju DOZE ili KOLICINE i coffeina i C vitamina kojeg je potrebno da se unsese da bi doslo do DIUREZE.
ali da ne duzim dalje..
2 -3 caffe u toku dana ili 1 -2 red bulla ili liminade i sta ja znam nece imati nikakvg uticaja na efkeat creatina!
Title: Kreatin i kofein?
Post by: Lazic on August 08, 2009, 10:55:49 AM
pa rekoh..cim su ovi stavili kofein ovamo i to bas neke doze..nece predstavljati problem da uzima..samo neka malo razdvoji te dve stvari
da ne pije bas u istoj solji kafu i kreatin  :)
Title: Kreatin i kofein?
Post by: slobabob on August 08, 2009, 11:06:31 AM
Ja kreatin pijem u jutarnjim satima pre i posle treninga a ova proslava je ako mogu tako da je nazovem navece. Medjutim, nigde ne gori i mogu i bez energetskih pica. Treniram ujutru pa je pitanje da li je razmak od nekih 10tak sati dovoljan.
Zafrkavace me drustvo sto cu biti na vodi ali njihov problem. Nema potrebe da komplikujem. Mogu da se suzdrzim.... Hvala na savetu.
Title: Kreatin i kofein?
Post by: Pedja Petrovic on August 08, 2009, 02:59:22 PM
Quote
Zafrkavace me drustvo sto cu biti na vodi

 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Title: Kreatin i kofein?
Post by: Pedja Petrovic on August 08, 2009, 03:00:23 PM
Quote
da ne pije bas u istoj solji kafu i kreatin

mislim da cak ovo i GRKI  ne bi palo na pamet  :hitself: :hitself:
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Lazic on August 08, 2009, 04:01:58 PM
otvorio sam jedinstvenu temu samo za ovo da ne ulazimo vise u mitove i zacarane krugove.
pa jedna izjava a kasnije ide mnogo poucniji tekst

Q: I heard that creatine and caffeine can be consumed at the same time. But an article I read claims caffeine inhibits the absorption of creatine into muscle tissue. Which is true?

A: There was a controversial research study published in 1996 in the Journal of Applied Physiology about creatine and caffeine; however, if you study that article closely, you'll find that caffeine had no effect on creatine uptake into muscle. A more recent study by Vanakoski, et al. in 1998 investigated the pharmacokinetics of caffeine and creatine, both alone and in combination. They reported when creatine was used alone or even in combination with caffeine that, "creatine was rapidly and efficiently absorbed, as reflected by plasma concentrations." Because researchers concluded that creatine was efficiently absorbed even when combined with caffeine, it does not appear from the results of this study that caffeine exerts a negative effect on the uptake of creatine into muscle tissue.

Pitanje : Cuo sam da se kreatin i kafein mogu konzumirati u isto vreme.Ali jedan clanak koji sam procitao tvrdi da kafein sprecava apsorbciju kreatina u misicno tkivo.Sta je od svega tacno?
 
Odgovor : Postojala je jedna osporavana istrazivacka studija objavljena 1996.-e u 'Journal of Applied Physology' u vezi kreatina i kafeina ; medjutim, ukoliko pazljivo procitate taj clanak, shvaticete da kafein nema nikakvog efekta u apsorbciji kreatina u misice.U malo novijoj studiji Vanakoskog, 1998.godine, proucavana je farmakokinetika kafeina i kreatina, pojedinacno i u kombinaciji jednog sa drugim.U istrazivanju se pokazalo da kada se kreatin koristi sam ili cak u kombinaciji sa kafeinom da, ' se kreatin veoma brzo i efikasno apsorbuje, sto se reflektuje u koncentraciji plazme.'
Posto su naucnici  zakljucili da se kreatin efektivno apsorbuje cak i u kombinaciji sa kafeinom,  ni iz rezultata ove studije se ne vidi nikakav negativan uticaj kafeina na apsorbciju kreatina u misicno tkivo.

tnx daxa
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Baraba on August 09, 2009, 02:31:12 PM
(http://www.dodaj.rs/t/1t/mL/22cagG7n/09082009286.jpg) (http://www.dodaj.rs/?1t/mL/22cagG7n/09082009286.jpg)
Iznad na slici vidite kreatin i kofein koji trenutno koristim (ne pijem kafu inace uopste ni tursku ni ekspreso nista), kofein sam koristio sa kreatinom i pre 6god ali Monohidrat Ultimate. Monohidrat me je bolje radio ako gledam snagu sto se tice monohidrat ultimate vs kre-alkalyn (pio sam 2 pre 30min i 2 posle treninga kapsule a 1 tableta kofeina pred sam trening) u kapsulama (Dymatize monohidrat sam uzeo jednom isto je odlicno radio - kazem odlicno, onoliko koliko se ocekuje od kreatina). Vecu snagu sam imao sa monohidratom ali sam bio i naduveniji, vise vode, sto nije slucaj sa kre-alkalyn sa kojim sam dobio manje snage ali nisam navukao vodu i veliki plus je sto nisam morao da radim punjenje jer trenutno zbog posla to ne bih mogao da ispostujem.
Nastavicu da probam i dalje u kapsulama samo sto bi sledeci bio kreatin ester ili kombinacija magnezijum kreatin helata sa kreatin etil estrom.
U svakom slucaju kreatin + kofein mozete bez brige da koristite kao i guaranu.
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Igy81 on August 09, 2009, 03:12:05 PM
Ja od tog kreatina samo proliv dobijem i ne mogu da spava,m  :lol:
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Baraba on August 09, 2009, 05:18:25 PM
Od kreatina bilo kog ili samo od kre-alkalyn?
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Lazic on August 10, 2009, 01:27:33 AM
Pitanje : Skoro sam cuo da kafein negativno utice na dejstvo kreatina prilikom njegovog uzimanja.Da li je ovo tacno ?
– Craig F.

Odgovor : Postoje mnogobrojna istrazivanja koja dokazuju ergogena dejstva I kafeina I kreatina kada se uzimaju odvojeno, ali postoji I par studija koje pokazuju da kafa moze negativno uticati na ergogena dejstva kreatina.

Ali evo o cemu se radi : u ovim studijama, u kojima se nije pokazala razlika u perfomansama izmedju placebo grupe I grupe koja je uzimala kreatin I kafu u kombinaciji, koktel kafe I kreatina nije ometao misicnu apsorbciju kreatina.Tako da u teoriji bi trebalo da budu poboljsane perfomanse.

Problem je taj sto su isti subjekti korisceni za sva ispitivanja, sto bi I bilo u redu da je bilo dovoljno razmaka izmedju ispitivanja kako bi se eliminisalo ergogeno dejtsvo kreatina ( koje traje oko 4 nedelje ).
Nazalost, ni jedna studija nije omogucila adekvatan period vremena izmedju ispitivanja koristeci iste grupe ispitanika.Ovo znaci da je ergogeno dejstvo verovatno imalo uticaja  na obe studije, sto I objasnjava kontradiktorne rezultate istih.

Takodje, postoji diskusija oko misljenja da li dolazi do dehidratacije usled konzumacije napitaka koja u sebi sadrze kofein, sto dovodi do smanjenih performansi koje mogu negativno uticati na pozitivne efekte kreatina.Medjutim, postoje dokazi u istrazivanju koji pokazuju da napitci koji u sebi sadrze kofein, u kombinaciji sa vodom I umerenim doziranjem, ne narusavaju hidrataciju tela.

Istrazivanje kojem mozete verovati: 

Najbolji nacin da pridjete ovom potencijalnom problemu je da pratite kako vase telo reaguje na kafein I da pazljivo motrite Vas status hidratacije.Ako boja Vaseg  urina vise lici na limunadu,  veca je verovatnoca da ste hidrirani.Ukoliko boja Vaseg urina lici na sok od jabuke, verovatno niste dovoljni hidrirani.

Pratite plan hidratacije koji podrazumeva :

    * 0.5 -1.0 unci ( unca = 35 gr ) tecnosti na ½ kg dnevno
    * 16 unci ( unca = 35 gr ) tecnosti  dva sata pre treninga ili takmicenja
    * 8 unci tecnosti na svakih 10 – 15 minuta tokom treninga ili takmicenja
    * Minimum 16 unci na svakih ½ kg izgubljenih prilikom treninga
    * Pozeljan je kafein, ali nemojte koristiti kafu kao zamenu za hranu.( Kafa nije gorivo I nije adekvatna zamena za ugljene hidrate.)
    * Nastavite sa suplementacijom kreatina ( 3 – 5 gr dnevno pre treninga ) ako vidite da Vam pomaze prilikom treniranja.

      Napomena : Ne postoji dovoljno naucnih istrazivanja  u vezi koriscenja kreatina za sportiste ispod 18 godina, I ne preporucujemo ga za upotrebu svima u toj starosnoj grupi.

Amanda Carlson (http://www.coreperformance.com/daily/nutrition/q--a-caffeine-and-creatine-cocktail.html)

tnx again daxa 
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: ivanx3m on August 11, 2009, 12:44:46 PM
Koliko ja kapiram, momak koji je postavio pitanje ne pije kafu, ali je imao žurku na kojoj se pije red bull a on je na kreatinu :-))
Žurka je bila 08.08. pa problem više ne postoji :-))
Logički gledano ako hoćeš + nemoj - , ali ja bih bez espressa ujutru kad stignem na posao mogao samo da naslonim glavu na sto i zahrčem :-P
Bio sam na kreatinu i pazio 100% da ne uzimam kofeinske preparate, gazirana pića itd, a koristio sam ga i onda kada sam redovno ujutru pio kafu i nisam primetio razliku.
Nešto mi ipak nije jasno...
Da li se diureza može neutralisati povećanim unosom vode? Odgovor izgleda prost, ali da li jeste?
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: slobabob on August 11, 2009, 01:11:55 PM
Ne pijem kafu jer nemam naviku ali uzitao u vreme jutarnjeg dzoginga u kratkom periodu pa prestao sa trcanjem. Tada sam i primetio malo pojacano izlucivanje tecnosti u toku dana do nekih 14h. Inace trcao od pola sedam 50 min a kreatin pio pre treninga recimo oko pola 11. Sada imam povecanu potrebu za vodom.
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: lokk1 on August 11, 2009, 02:35:03 PM
Koliko ja kapiram, momak koji je postavio pitanje ne pije kafu, ali je imao zurku na kojoj se pije red bull a on je na kreatinu :-))
Zurka je bila 08.08. pa problem vise ne postoji :-))
Logicki gledano ako hoces + nemoj - , ali ja bih bez espressa ujutru kad stignem na posao mogao samo da naslonim glavu na sto i zahrcem :-P
Bio sam na kreatinu i pazio 100% da ne uzimam kofeinske preparate, gazirana pica itd, a koristio sam ga i onda kada sam redovno ujutru pio kafu i nisam primetio razliku.
Nesto mi ipak nije jasno...
Da li se diureza moze neutralisati povecanim unosom vode? Odgovor izgleda prost, ali da li jeste?

nadoknaditi da .. sprechiti slabije par koliko sam ja osetio .. deshavalo mi se da dehidriram u kljuchnim trenutcima i pored prilichno velikog unosa vode .. nadoknadi se sve to naravno ali shta to meni znachi kad ja dehidriram na pola utakmice  :bored:
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: ivanx3m on August 12, 2009, 02:28:41 PM
Common Creatine Concerns: Cycling and Caffeine

One of the most commonly asked questions about creatine is whether it needs to be cycled or not. This question arose when researchers fed rats more creatine than humans could consume and noted a decrease in creatine transporter molecules. This may not be a realistic scenario, as human research with common dosages has shown no effect on creatine transporter.

Some people make it standard practice to cycle supplements every 12 weeks, but I don't cycle creatine. This is because I use the 3g post-workout protocol, as outlined in the Dangerous Creatine article, and thus maintain my elevated creatine levels rather than constantly overloading my body. This means I consume a maximum of 20g of supplemental creatine per week. Some people use this each day! In other words, creatine doesn't need to be cycled unless it's overused.

A final question involves the use of caffeine and its ability to impair the ergogenic effects of creatine (28). This study used relatively high doses of caffeine. Clear counteraction conclusion: Concurrent consumption of a couple cups of coffee or cans of Coke can't create or cause creatine complications. Of course, if you're already overusing caffeine then you have bigger problems than the impaired effects of a supplement.

Bottom Line: You don't need to cycle creatine, and common doses of caffeine (i.e. 100-150mg) will minimally affect the strength enhancing effects of this supplement.

Da li koristiti kreatin u ciklusima i Kofein

Jedno od najcesce postavljanih pitanja o kreatinu je da li ga je potrebno koristiti u ciklusima ili ne. Ovo pitanje se pojavilo kada su istrazivaci pacovima davali vise kreatina nego sto bi ljudi mogli konzumirati i primetili su smanjenje transportnih molekula kreatina. Ovo ne mora biti realan scenario, jer su istrazivanja na ljudima sa slicnom dozom pokazala da nema efekta na transportere kreatina.

Pojedinci se pridrzavaju standardne prakse da ponavljaju cikluse sa suplementima svakih 12 nedelja, ali ne prave cikluse i sa kreatinom. Ja se pridrzavam prakse 3 gr kreatina posle treninga, te tako odrzavam vec pojacan nivo kreatina, pre nego da konstantno preopterecujem svoje telo. To znaci da ja nedeljno iskoristim svega 20 gr kreatina. Pojedinci tu kolicinu unesu u samo jednom danu! Drugim recima, kreatin ne mora da se koristi u ciklusima, osim ukoliko nije bilo preterivanja u njegovoj upotrebi.

Poslednje pitanje se odnosi na upotrebu kofeina i njegovoj sposobnosti da umanji ergogene efekte kreatina. U studiji su koriscene relativno velike kolicine kofeina. Zakljucak: Konzumacija nekoliko soljica kafe ili konzervi Coca Cole, ne mogu prouzrokovati komplikacije sa kreatinom. Naravno, ako vec preterujete sa upotrebom kofeina, problemi koji samim tim nastaju na drugim poljima su mnogo veci nego sto je smanjenje upotrebne vrednosti kreatina zbog kofeina.

Zakljucak: Ne morate da uzimate kreatin u ciklusima, a uobicajne doze kofeina ( tj. 100-150mg) ce minimalno uticati na efekte koje na snagu ima kreatin.

Ovo je isecak iz odlicnog clanka sa sajta www.tmuscle.com, autor David Barr, trener i naucnik koji je istrazivanja obavljao i za NASA-u
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Pedja Petrovic on August 12, 2009, 03:59:01 PM
Quote
nadoknaditi da .. sprechiti slabije par koliko sam ja osetio .. deshavalo mi se da dehidriram u kljuchnim trenutcima i pored prilichno velikog unosa vode .. nadoknadi se sve to naravno ali shta to meni znachi kad ja dehidriram na pola utakmice 

to i jeste fora
sto god vise tecnosti unosis vise je iznacujes
sistem npr koji se koristi pred takmicenje je da se OGROMNOM kolcinim tecnosti npr 3 dana a to je 12-14 litara radi bas taj suprotni efekat
ali da ne duljim..ugavnom..spavanja nema jer celu noc imas pi-pi :lol: :lol:
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: ivanx3m on August 12, 2009, 04:17:19 PM
Ono što sam ja ustvari hteo da pitam, ne vezano konkretno za kofein, da li se diureza može u potpunosti neutralisati unošenjem veće količine vode, ili je to nešto što se dešava na ćelijskom nivou, pa i nivelisanje ove 2 velićine ne ide u potpunosti istovremeno?
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Pedja Petrovic on August 12, 2009, 04:20:22 PM
Quote
da li se diureza moze u potpunosti neutralisati unosenjem vece kolicine vode,
pa ja sam bas i odgovrio KONRKETNO da je bas suprotno tj ne da NEUTRLAISES vec VRSIS diurezu sa unosom veca kolicine vode

zapetljavas sam sebe u vrzino kolo a da i sam na kraju en razumes sta hoces
coffein jeste diuretik ali je to toliko minorno kada je u pitanju upotreba coffeina i cretaina da je cak i postalo budalastina pricato o tome vise
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: ivanx3m on August 12, 2009, 04:27:34 PM
Pa i rekao sam ti da moje pitanje nije vezano za kofein. I to da ne utiče toliko na efekat kreatina mi je sasvim jasno.
Pitam informativno šta je to što se dešava bodybuilderima kada pred takmičenje naglo izgube vodu, ponekad i više nego što bi hteli.
Hvala na odgovoru!
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Pedja Petrovic on August 12, 2009, 04:40:35 PM
Quote
Pitam informativno sta je to sto se desava bodybuilderima kada pred takmicenje naglo izgube vodu

tacno..ali se trudimo da izbacimo vodu ISPOD KOZE a ne celularnu
ako dodje do dehidracije usled uzmanja diruteika onda mozes da imas ona tzv FLAT izged gde je celija poptuno dehidrirna id od tog takmicanja nema nista..
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: ivanx3m on August 12, 2009, 05:32:00 PM
Kako postižeš da se izbaci samo potkozna voda?

Nisam bas upucen u to, ai izgleda da pojedini takmicari upravo u zelji da postignu bolju definiciju na kraju iscede iz sebe i ono sto ne treba? Jesam li u pravu?
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Lazic on August 12, 2009, 07:38:25 PM
imas u web citaonici tekstove o tome..nemojmo ovde..to je nauka i ako imas 3 slicna takmicara, onaj ko to odradi kako treba je prvak..
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: MilosM on August 13, 2009, 12:30:23 AM
RED BULL SUGAR FREE - po mom misljenju i ukusu, najbolji energetski napitak, ne podnosim secer, tako da mi je idealan!
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: dr FeelGood on April 23, 2010, 09:57:13 PM
bavim se biciklizmom i koristim Creatin... uz to pijem i Extreme Energy Gel... to je ustvari cofein... da li je dobra ta kombinacija i kakvu mi vi preporuchujete???
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Lazic on April 23, 2010, 10:59:12 PM
Extreme Energy Gel

sta je to, gde si to nabavio?
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: lokk1 on April 23, 2010, 11:15:19 PM
Extreme Energy Gel

sta je to, gde si to nabavio?

kontam da je neshto kao powerBar energy gel .. pio sam to .. shta ja znam .. Uh+neshtoBcaa+coffein .. :// bzvz ali biciklistima treba
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Lazic on April 23, 2010, 11:16:47 PM
ma skoro mi jedan triatlonac trazio to u gelu jer ne moze da nosi flase..pa sam sve prevruo, gde si nasao to
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Mister XYZ on April 24, 2010, 01:05:18 AM
http://www.inko.de/inko/s1_3006_0.htm
Mislim da je to ovo,ja sam vidio da ima u sportixu.
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: lokk1 on April 24, 2010, 05:29:40 AM
ma skoro mi jedan triatlonac trazio to u gelu jer ne moze da nosi flase..pa sam sve prevruo, gde si nasao to

ma dobio par testera smao .. ovako privatno .. msm glupost shta ce to meni  :lol: ali msm da ima u pansportu :/
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Zoran Gusic on April 24, 2010, 04:26:52 PM
Koliko je ovo tachno : Limiting caffeine intake: As little as 2-3 cups of coffee per day can elevate cortisol levels due to the stimulating effect of caffeine.

I josh neshto ... Posto sam pocheo da pijem kafu na dijeti .. Da li ona moze nekako da lose deluje na dijetu ? Nescafe gold pijem , 40%  je UH ..  :dunno:
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: Vlada on July 06, 2010, 04:42:08 PM
A drugari, iako je alkohol stetan i kad ne koristis suplemente, da li ce on smanjiti dejstvo, ili izazvati nezeljene posledice ako popijemo malo vise neko vece, a uz to, koristimo kreatin ili neki NO proizvod koji sadrzi kreatin... Mozda nije bas prikladno pitanje, ali sad je leto, pa te po nekad provod ponese... :)
Title: Odg: Kreatin i kofein?
Post by: @Bestia@ on July 07, 2010, 12:23:45 AM
alkohol i kreatin NE,zasto sto je tebi cilj da sa monohidratom navuces vodu u misic a ti umesto da je dovuces dehidriras organizam sa alkoholom,moze jednom u mesec dana ali nakon toga popi bar 3 l vode kako ne bi dehidrirao... ;)