EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: Čaj i čajni napitci  (Read 79859 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Čaj i čajni napitci
« on: January 16, 2007, 10:33:48 AM »

Čaj je svaka sirovina ili gotov proizvod od kojeg se vrlo jednostavnim prelijevanjem vrelom vodom dobije napitak.




Koliko ste puta bili pozvani na čaj?
Sigurno ste se pri tom upitali: "Čemu taj poziv? Zašto ne uobičajeni poziv na kavu ili pivo ili nešto drugo?"

Posumnjali ste da ste bolesni ili da loše izgledate kada vas pozivaju na čaj... Niste ni znali da je to poziv na druženje i susret.

Što nazivamo čajem?

Kada spominjemo čaj, vrlo često pomislimo na ugodan i osvježavajući napitak. Čaj je svaka sirovina ili gotov proizvod od kojeg se vrlo jednostavnim prelijevanjem vrelom vodom dobije napitak. Prodaje se u raznim pakiranjima i različitim oblicima te stupnjevima tehnološke dorade.

Radi lakšeg razumijevanja, čaj će u tekstu što slijedi podrazumijevati čajni napitak, a uz sirovinu ili proizvod bit će navedena vrsta. Važno je napomenuti da pod nazivom čaj podrazumijevamo dva osnovna tipa, s obzirom na vrste sirovina i zakonodavstvo.

Čaj ili pravi čaj čine listići ili lisni pupoljci čajeva (vrsta Thea sinensis ili Camellia sinesis po novoj nomenklaturi), a prema tehnološkoj obradi sirovine razlikujemo crni čaj (fermentirani) i zeleni čaj (nefermentirani). Istinski ili pravi čaj proizvod je izrađen od sušenih listova ili lisnih pupoljaka čajnog grma ili drveta čajavca.

Ostali čajevi – biljni, voćni ili mješavine bilja i voća (ili, kako ih propisi nazivaju, domaći čajevi) biljke su ili voćne sirovine od kojih se dobiva "čaj". Uz naziv "domaći čaj" obvezno je specificirana vrsta sirovine od koje je čaj izrađen (menta, kamilica, šipak, voćni). Zato ime "domaći čaj" ne znači da je proizveden isključivo od domaćeg bilja ili voća.

Uz čaj se može sanjariti, ali i koncentriranije vladati duhovnim i fizičkim naporima. On je pomoć pri opuštanju, darovatelj energije, zdravlja, nacionalno piće, ljekovito sredstvo, razonoda, sredstvo za uživanje i druženje te ugodna ovisnost bez nuspojava.

Onaj tko pije čaj ne mora si čak ni predbacivati da ima porok. Pijenje čaja smatra se finim kultiviranim uživanjem i osoba sa šalicom čaja u ruci uvijek dobro izgleda.

Svejedno jeste li u smokingu ili kućnoj haljini, čaj odgovara svakoj prigodi i svakom dobu. S druge strane, pijenje čaja može biti stvaralački odmor, kada se mora razmisliti o predstojećem fizičkom ili duhovnom radu ili važnoj odluci. Tada vam preporučujemo: najprije skuhajte šalicu čaja i prava ideja dolazi sama od sebe.

Zašto pijemo čaj?
Postoji tisuću vrsta čajeva i svaka djeluje drukčije na naša osjetila.

Čaj je užitak, navika, druženje i doživljaj. Kod nas je još uvijek uvriježeno mišljenje da valja piti čaj kada se želimo ugrijati ili smo bolesni. To proizlazi iz poznate pučke medicine u kojoj se nekim vrstama čajeva stvarno tegobe mogu ublažiti ili čak potpuno ukloniti. To su biljni čajevi od poznatog ljekovitog bilja (ima ih oko 400.000 vrsta, a kod nas oko 140 vrsta).


U području domaćih čajeva dvije su grupe:

*ljekoviti čajevi - koji podliježu registraciji i kontroli kao lijek pri mjerodavnim državnim institucijama. Upotreba je strogo propisana i ograničena, a proizvode ih farmaceutske industrije ili pak registrirani proizvođači;
*prehrambeni biljni ili voćni čajevi također često imaju ublažavajući efekt, ali nisu napitak čija je količina ograničena i strogo propisana.
Čaj ili čajni napitak osiguravaju organizmu potrebne mikroelemente (minerale...), potrebnu količinu vode, i to prokuhane (mekane) vode koja lakše prodire u međustanični prostor te ujedno brže i efikasnije čisti organizam od nakupljenih toksina.

Fenomen pijenja velikih količina prokuhane vruće vode u vidu "čaja" poznat je u vrućim tropskim i suptropskim područjima jer se time ublažava prekomjerno znojenje, čisti organizam, a poznata je i prevencija od zaraza. Zato je pijenje čaja za vrućih ljetnih dana zaista djelotvorno i korisno.

To je važno naglasiti za sve, a posebno djecu i starije osobe kod kojih je potreba za vodom, mikroelementima i vitaminima nešto veća.

Uz to voćni čajevi sadrže vitamine, posebno vitamin C, a kako se mogu piti i nezaslađeni, pogodni su osvježavajući napitci bez energetske vrijednosti.

Umijeće pripremanja čaja
Ako pozivate na čaj, morate svakako upoznati zlatna pravila pripreme čaja koja ne stoje u uputi na ambalaži proizvoda:

-za čaj upotrebljavajte samo svježu, čistu vodu. Ako je voda tvrda, upotrijebite filtre za odstranjivanje kamenca ili je kratko prokuhajte;
-čajnik uvijek treba najprije ugrijati;
-čajnik se ne pere deterdžentima jer talog od čaja koji se kod pripreme napravio poboljšava aromu čaja. Zato čajnik samo isperite vrućom vodom;
-stavite za svaku osobu 1 punu žličicu čaja u čajnik i dodajte još jednu žličicu za čajnik. Ako upotrebljavate čaj u filtar vrećici, računajte da 1 vrećica dostaje za pripremu 1 šalice čaja;
-prelijte čaj vrućom vodom i ostavite da odstoji (najbolje 2 do 5 minuta) kako bi bio što aromatičniji;
-biljne čajeve koji uglavnom sadrže eterična ulja (osim vrsta bez njih) ne treba držati u vodi dulje od 5 minuta u zatvorenoj posudi. Voćne čajeve koji sadrže voće uglavnom prvo kuhamo u vodi pa tek onda pustimo da odstoje;
-ne upotrebljavajte "jaje za čaj" jer ni najbolji čaj u njemu, zbog zbijenosti, ne može razviti svu svoju snagu i aromu;
-čaj se poslužuje samo u porculanskim, keramičkim ili staklenim šalicama ili čašama.


Nekoliko ideja za posluživanje
Svojim gostima šalicu vrućeg čaja poslužite sa:


-limunom ili medom
-žličicom marmelade od naranče
-gustim sokom od višanja
-breskvama iz kompota nabodenima s 2 do 3 klinčića
-ploškama naranče
-1 žličicom marmelade od jagoda.

Uz čaj svakako nemojte zaboraviti barem 2 do 3 vrste prhkih čajnih kolačića.


Kada piti čaj?
Pijte čaj stalno i svakodnevno jer:

-čaj ujutro budi, osvježava duh i misli, podržava kreativnost i potiče volju (crni čaj, zeleni čaj, šipkov čaj, voćni čajevi...);
-čaj u podne opušta, obnavlja i čisti organizam, olakšava probavu, posebno teško probavljive hrane, vraća organizmu vodu i, uopće, uz čaj se druži i opušteno čavrlja (maštovite biljne mješavine, voćni čajevi, "čajni kokteli", domaći ledeni čajevi...);
-čaj navečer opušta od naporna dana, umiruje, uspavljuje, daje osjećaj mira i zadovoljstva, olakšava probavu i osigurava bolji i mirniji san (biljni čajevi, metvica, kamilica, matičnjak ili pak mješavine...);
-čaj zimi grije, opušta, ispunjava duge večeri, pobuđuje volju, daje energiju;
-čaj ljeti osvježava, smanjuje znojenje, osigurava organizmu dovoljne količine vode, vitamina i ostalih mikroelemenata, čisti organizam od toksina, diže energiju, vraća volju... (voćni čajevi, domaći ledeni čajevi, biljni čajevi).


Probajte i uverite se!





Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Odg: Caj i cajni napitci
« Reply #1 on: February 12, 2007, 02:44:59 PM »

Zbog čega treba da pijemo kamilicu, šipak, nanu...
Šta tačno leče čajevi




U vreme prehlada, koje nam je nažalost stiglo, svi vam govore da treba da pijete čaj. Ali koji čaj. Pa uzmi kamilicu, nanu, šipak... Ako pitate zbog čega baš taj čaj, dobićete odgovor: zato što su dobri.

Evo zbog čega treba da ih pijete... Čajevi sadrže polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno delovanje peroksida u organizmu. Popularno se kaže da su čajevi čuvari zdravlja i „lovci“ na slobodne radikale.

Dakle, zbog čega i kada treba da pijete kamilicu, šipak, nana...


Kamilica
U svakom domaćinstvu ovaj čaj je pravi pomoćnik pri brojnim poteškoćama. Pomaže kod teškoća sa varenjem i bolova u stomaku, smanjuje nadutost, pospešuje varenje. Čaj od kamilica olakšava disanje i smanjuje upalne procese. Odličan je za smirivanje upalnih procesa, za ispiranje usta, rana i čireva.
Kamilica je i borac protiv čireva i veoma dobro reguliše crevnu floru, pa je odličan izbor ukoliko imate problem sa mučninom ili dijarejom.
Ako imate stomačne grčeve, bilo koje, kamilica će vam pomoći. Pozitivno deluje i na postizanje ravnoteže crevne flore te kod mučnine i povraćanja.
Za odrasle se priprema jak čaj od kamilice - dve kašike cvetova preliju se sa tri decilitra vrele vode i čaj se ostavi da odstoji jedan sat. Čaj se ne kuva, jer kamilica sadrži eterična ulja koja ispare ako se kuvaju.
Blagi čaj se daje maloj deci za umirenje i uklanjanje grčeva.


Šipak
Šipak je izuzetno bogat vitaminom C, a kuvanjem se vitamin ne gubi pa je zbog toga šipak dobar izbor ako ste prehlađeni. Voćne kiseline iz ploda šipka utiču na bolje izlučivanje mokraće, a duža upotreba čaja sprečava stvaranje kamena u bubregu i bešici.
Odličan je za razbuđivanje i održavanje koncentracije, pa ukoliko učite, skuvajte čaj i dodajte malo limuna.


Nana
Mnogi smatraju da je nana kraljica čajeva. Čaj od nane ili metvice koristi se za smirenje želudačnih grčeva, smirenje bolova želuca, ublažava podražaj na povraćanje i dobar je saveznik u borbi sa bolestima žuči i jetre. Ona je čistač urinarnog trakta, pospešuje zaceljivanje organizma, umanjuje poteškoće koje se javljaju u klimaksu i povoljno rehidrira organizam.
Nezamenljiva je ako želite da se rešite nesanice i menstrualnih tegoba. A pripisuje joj se i antistres dejstvo kod dece i odraslih.


Lipa
Koristi se u obliku čaja koji deluje na umirenje grčeva, na pojačano znojenje, pomaže kod bubrežnih bolesti, bronhitisa, upale pluća ili bilo kog problema sa bolestima disajnih puteva. Podstiče rad srca, ali ako se stalno koristi može da izazove i oštećenja srca. Osobe pod stresom biraju je zbog umirujućeg dejstva.


Hibiskus
..je čaj egzotičnog mirisa i zavodljive arome. Bogat je flavonoidima i njegova uloga u oporavku organizma je velika. Nameće se intenzivnom aromom i podstiče budnost.


Nekoliko činjenica o čaju
-Čajevi se pripremaju u porcelanskim posudama.

Popularno se kaže da su čajevi čuvari zdravlja i lovci na slobodne radikale.
Važno je za svaku vrstu čaja pripremiti vodu odgovarajuće temperature. Najčešće se prokuvana voda ohladi do oko 80°C. Nakon predviđenog vremena (tri, pet ili 10 minuta) čaj treba procediti i prepustiti se užitku.
U dijetetici čajevi imaju vrlo važno mesto, a nutricionisti predlažu pijenje čajeva renomiranih proizvođača, pri čemu treba voditi računa o zdravstvenom stanju i starosti osobe.
Ne zaboravite da je čaj pre svega lek - preterano konzumiranje čajeva može imati i neželjene posledice!





izvor- Durmitor

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: Caj i cajni napitci
« Reply #2 on: April 05, 2007, 09:44:18 PM »
Ledeni caj?
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Odg: Caj i cajni napitci
« Reply #3 on: April 05, 2007, 09:46:46 PM »
Mozes nanu!
Crni i zeleni ne!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: Caj i cajni napitci
« Reply #4 on: April 05, 2007, 09:56:33 PM »
a ono fabricki ledeni caj u prodavnici?
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline Tikica

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 4019
  • Gender: Female
    • ExYu fitness
Odg: Caj i cajni napitci
« Reply #5 on: April 05, 2007, 10:07:14 PM »
ja ne pijem to  :dunno:
ima secera i cista hemija  :dunno:

Offline Alecita

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 132
  • Gender: Female
Odg: Caj i cajni napitci
« Reply #6 on: April 05, 2007, 11:03:06 PM »
a ono fabricki ledeni caj u prodavnici?
Napravis obican caj od nane, ako imas da ti neko donese susenu iz nekih brda i planina, jos bolje, ako ne i ova kupovna je ok, ohladis, pa u frizider, pa jos stavis koji list sveze nane ako nadjes, i eto ti najboljeg ledenog caja na svetu. No sugar added, of course...

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: Caj i cajni napitci
« Reply #7 on: April 05, 2007, 11:11:00 PM »
hvala ti,obozavam nanu... :)
ono fabricki ledeni caj je bio od kajsije,odvratan ukus...
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline Alecita

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 132
  • Gender: Female
Odg: Caj i cajni napitci
« Reply #8 on: April 05, 2007, 11:13:37 PM »
Ja sam volela i tzv RTANJSKI caj, bio da se kupi po svim marketima, nis ne kosta, a bas je dobar, svakakvih biljaka u njemu zanimljivih, a i ukus super.

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: Caj i cajni napitci
« Reply #9 on: April 05, 2007, 11:17:15 PM »
stvarno? super..
a jesi probala Alpski caj? znas ga,Alpina jbg,gazirani caj....steta sto nema blagi caj...
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!