EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: SAVETI  (Read 172502 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Alex

  • Miss fitness
  • *
  • Posts: 514
  • Gender: Female
  • i'am the best so fuck the rest
Odg: SAVET
« Reply #20 on: September 15, 2007, 11:08:06 PM »
Joj,pa gde sad o hladnoci....smrzoh se od pomisli na zimu

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #21 on: September 22, 2007, 09:08:08 PM »
Zdrava crna čokolada

Ovo je najlepša vest otkako postoji čokolada: najnovija istraživanja pokazuju da slatko iskušenje dobijeno iz zrna kakaoa doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja. Čokolada sadrži više od 1.000 korisnih supstanci, a efekat je utoliko bolji ukoliko je veći procenat kakaoa. Birajte što tamnije vrste, jer one sadrže manje kalorija i brže zadovoljavaju želju za slatkim. Čokolada je najslađi lek koji se može zamisliti...

Čuva mladost i štiti ćelije
Zvuči neverovatno, ali je istina: čokolada usporava starenje, a razlog je u visokom procentu antioksidanata, supstanci koje neutrališu dejstvo agresivnih molekula kiseonika. Reč je o takozvanim slobodnim radikalima, koji uzrokuju starenje ćelija. Bakar podstiče stvaranje kolagena, dajući koži elastičnost. Osamdeset grama tamne čokolade dnevno dovoljno je da bi se postigao pozitivan efekat.

Odlična za srce
Polifenoli, gorke materije koje spadaju u sekundarne biljne supstance i kojih ima i u zelenom čaju, blagotvorno deluju na srce. Oni sprečavaju slepljivanje krvnih pločica u organizmu koje uzrokuje oštećenja krvnih sudova. Ako se čokolada redovno konzumira, smanjuje se rizik od oboljenja srca. Idealna količina je jedna gorka čokolada (70 odsto kakaoa) nedeljno!

Snižava nivo holesterola
Biljni pigmenti flavonoidi iz čokolade jačaju krvne sudove i sprečavaju upale. Osim toga, smanjuju reakciju štetnog LDL holesterola sa kiseonikom, čime snižavaju nivo holesterola i poboljšavaju metabolizam.

Daje energiju
Još su Asteci znali da čokolada aktivira energiju. Zato su astečki ratnici veče uoči borbe pili ovaj dragoceni napitak. Ugljeni hidrati deluju stimulativno!

Umiruje kašalj
Čokolada ili sirup protiv kašlja? Naučnici su upoređivali dejstvo supstance iz čokolade teobromina, leka „kodeina“ i jednog placebo preparata i tom prilikom su došli do iznenađujućeg zaključka. Ispostavilo se da su sa čokoladom postignuti najbolji rezultati, i to bez neželjenih dejstava. Uzmite parče čokolade i otapajte ga što duže u ustima. Teobromin ublažava iritacije grla.

Popravlja raspoloženje
Čokolada se već vekovima koristi kao afrodizijak, a danas znamo i zašto. Aminokiselina triptofan podstiče lučenje dodatne količine hormona serotonina, koji popravlja raspoloženje. Naročito tokom jeseni i zime, usled nedostatka svetlosti, treba češće grickati čokoladu, jer se tada luči manje serotonina. Stručnjaci posebno preporučuju čokoladu sa lešnicima. Oni su bogati vitaminom B, nijacinom i natrijumom, koji blagotvorno deluju na nerve i kožu i, osim toga, regulišu nivo vode u organizmu.

Budi čula
Već sam osećaj otapanja čokolade prava je blagodet za naša čula.
Zatvorite oči, a zatim polako otapajte parče čokolade u ustima. Na nepcu su receptori ukusa naročito osetljivi.

Opušta i umiruje
Naučnici su otkrili da čokolada sadrži pentansku kiselinu, supstancu koja se koristi u medicini kao sredstvo za opuštanje i smirenje. Ako uveče pojedete jedan red čokolade, bolje ćete spavati, jer se serotonin u mraku pretvara u hormon sna melatonin.

Usrećuje čak i bebu u stomaku
Trudnice koje često jedu čokoladu imaju zadovoljnije bebe, potvrđuje studija Univerziteta u Helsinkiju. Supstance koje usrećuju prenose se putem krvotoka sa majke na bebu.

Aktivira mozak
Dovoljno je da osetimo miris čokolade da naš mozak počne bolje da radi. Ovakvo dejstvo nemaju ni čaj od nane ni kafa. Blagotvorni miris kakaoa opušta i, istovremeno, daje energiju. Zahvaljujući visokom sadržaju šećera, čokolada podstiče mentalnu aktivnost. To je i razlog zašto u situacijama kada smo izloženi velikom naporu često osetimo želju za slatkim. Naš mozak tačno zna šta mu je potrebno!

u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #22 on: September 22, 2007, 09:11:37 PM »
Glavobolja i zamućen vid - prvi simptomi koji ukazuju na glaukom
Povećanje očnog pritiska nema nikakvih simptoma i baš zbog toga je veoma opasno jer može dovesti do gubitka vida.

Kako na vreme prepoznati problem?

Povišen očni pritisak dovodi do pojave glaukoma, hroničnog oboljenja oka koje ne može da se izleči, a u 30 odsto slučajeva dovodi do slepila. Glaukom nastaje zbog toga što tečnost iz oka ne otiče, a nova se i dalje stvara i tako vrši pritisak na unutrašnje zidove oka. Time se uništavaju očni nervi i ćelije mrežnjače i narušava razmena materija u oku. Treba naglasiti da bolest ne prate nikakvi uočljivi simptomi, pa se stoga najčešće otkriva slučajno prilikom redovnog ili slučajnog pregleda kod oftalmologa.

Visok ili nizak
Ukoliko je očni pritisak neznatno povišen, pacijent može osetiti „težinu“ u očima, one se brzo zamaraju, javlja se glavobolja i bolesnik se žali da mu ne odgovaraju nijedne naočare. Ali ti simptomi se obično pripisuju običnom umoru zbog posla i rada na kompjuteru, pa im se ne pridaje veliki značaj. A to je pogrešno. Ako vas te tegobe muče redovno, nemojte odlagati odlazak kod lekara oftalmologa, koji će vam izmeriti pritisak, proveriti stanje očnog nerva i vidno polje. Posle 40. godine, kad rizik od glaukoma raste, poželjne su lekarske kontrole jednom godišnje.

Nizak očni pritisak se javlja veoma retko, ali nije ništa manje opasan od visokog. Razlog je nedovoljno razvijena očna jabučica, povrede oka ili komplikacije posle operacije. Ukoliko nizak očni pritisak traje duže od mesec dana, remeti se ishrana oka, što može imati za posledicu uništen vid.

Terapija
Uobičajena terapija se sastoji u stavljanju kapi u oči da bi se snizio očni pritisak i zaustavilo propadanje očnog nerva. Iako je lečenje jednostavno, ono zahteva stalne kontrole, jer se mogu javiti neželjena dejstva ili se oko navikne na kapi, pa se plan lečenja mora promeniti.

Ukoliko kapi ne pomažu, neophodna je operacija - laserska ili mikrohirurška - sa ciljem da se stvore novi ili probiju zapušeni kanali oticanja očne tečnosti. Time se postiže zadovoljavajući pritisak u oku i zaustavlja dalje oštećenje vida.

Neophodno je posebno naglasiti da se lečenje mora započeti što pre. Povišen očni pritisak dovodi do oštećenja nervnih vlakana koja ne mogu da se regenerišu, pa je načinjena šteta trajna. Stoga samo pravovremeno lečenje ima izgleda na uspeh u očuvanju vida. Pacijent mora biti svestan da izumrli delovi očnog nerva ne mogu da se zamene novim i da se lečenje - koje mora biti redovno i dugotrajno - sastoji prevashodno u tome da se sačuvaju preostali nervi oka i obezbedi njihovo normalno funkcionisanje. Ljudi misle da je glaukom izlečen kada se očni pritisak snizi i dovede na normalu. Ali to nije tačno: time se glaukom samo drži pod kontrolom i sprečava dalje pogoršanje vida.

u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #23 on: September 22, 2007, 09:28:47 PM »
ZIMA - Saveti koji će vam pomoći da pravilno izlečite iscrpljeni organizam/Umor

Stres, preopterećenost, neuredan život... Umor je odbrambeni refleks organizma, koji nam tako stavlja do znanja da smo preterali. To je simptom na koji treba obratiti pažnju. Pospanost, iscrpljenost, bezvoljnost... Više od 50 odsto anketiranih ovim rečima opisuju kako se osećaju. Umor je sastavni deo svakodnevnog života, ali ponekad može da postane hroničan, a može da ukazuje i na neku bolest (tada se naziva astenija). Uzroci umora su mnogobrojni.

Znak za uzbunu
Različite vrste umora manifestuju se na različite načine. Psihološki umor je praćen stresom, nervnom napetošću, anksioznošću, depresijom i sl., za funkcionalni umor karakteristični su bolovi u čitavom telu (bez vidljivih oštećenja organa), dok je opšta iscrpljenost ponekad posledica neurednog života (nepravilna ishrana, hronična neispavanost, konzumiranje alkohola, pušenje, nedovoljna ili prekomerna fizička aktivnost...). Ponekad je umor posledica svih tih faktora zajedno.

Žene umornije nego muškarci
U nekim periodima smo osetljiviji na umor nego u drugim (recimo, na prelasku iz jednog u drugo godišnje doba ili zimi, kad je smanjeno lučenje melatonina). Takođe postoje trenuci u životu kad smo mu podložniji nego inače: detinjstvo (period intenzivnog učenja), adolescencija (intenzivan rast, nedostatak sna...) i menopauza, odnosno andropauza (oko 50. godine života). Osim toga, statistike pokazuju da se žene dva puta češće žale na ovaj problem nego muškarci, što je i normalno (predmenstrualni sindrom, bolne menstruacije, trudnoća, materinstvo...).


Obratite pažnju na simptome
Osećaj umora često je praćen čitavim nizom tegoba. Označite kategorije simptoma koje imate i pronađite savete koji se odnose na vas.

-Problemi sa mišićima: grčevi, drhtanje, bolovi u leđima...
-Poremećaji sna: košmari, nesanica, preterano dugo spavanje...
-Seksualni problemi: slabljenje ili nedostatak seksualne želje
-Intelektualni umor: otežana koncentracija, oslabljeno pamćenje
-Promene karaktera: mračne misli, razdražljivost, preosetljivost, preosetljivost na buku, pesimizam...
-Stomačne tegobe: dijarea ili zatvor, oslabljen apetit ili bulimija
-Somatske tegobe: suvo grlo, ubrzano lupanje srca, teškoće sa vidom, nesvestica, glavobolja...
-Opšte loše stanje: naglo slabljenje ili gojenje, bledilo, pojačano znojenje, tamni podočnjaci...

Označili ste...
... od jedne do tri kategorije

Preforsirali ste se
Ustajanje u šest ujutru i noćni provodi do ranih jutarnjih sati, koji su, pri tom, dobro zaliveni alkoholom... Vi jednostavno ne možete da izdržite takav tempo!
- Redovna fizička aktivnost i trenuci opuštanja (topla kupka, čitanje, slušanje muzike...)

Da biste se bolje osećali
Da biste pomogli organizmu da lakše prebrodi povremene krize, uzimajte vitamine (C, B i E) i oligoelemente (magnezijum, fosfor, gvožđe, kalcijum).

... od dve do četiri kategorije

To je prolazna slabost
Umor koji osećate verovatno je posledica vašeg načina života: preopterećenost, stres, nedostatak sna, nepravilna ishrana (nedostatak vitamina C može, na primer, da smanji otpornost organizma na infekcije i izazove osećaj umora)... Vreme je da reagujete.
- Idite ranije na spavanje. Najvažniji su prvi sati sna.
- Hranite se pravilno.
- Pijte puno vode.

Da biste se bolje osećali
Da biste brže napunili baterije, možete da koristite koktele vitamina i minerala, ali prethodno se konsultujte s lekarom.

... više od četiri kategorije

Premoreni ste
Previše ste se opteretili obavezama na radnom mestu, a uz to preterujete i sa fizičkom aktivnošću ili sa noćnim izlascima.

- Ako ne možete sami da otkrijete uzrok premorenosti, posetite lekara. Uporan umor može da ukaže na čitav niz bolesti (mononukleoza, virusni hepatitis, hipertenzija, dijabetes, reuma, srčana insuficijencija...). On je često povezan i sa hormonskim promenama.

Da biste se bolje osećali
Samo na osnovu pregleda i analize krvi lekar može da postavi tačnu dijagnozu i preporuči odgovarajuću terapiju.

Označili ste sve kategorije
Ako umor osećate ujutru, on je najverovatnije povezan sa vašim psihičkim stanjem.

- Glavni krivci: stres, teško snalaženje u novoj situaciji
- Bavite se fizičkom aktivnošću - plivajte, šetajte, vozite bicikl...

Da biste se bolje osećali
Obratite se psihologu, koji će vam pomoći da sagledate uzroke svog stanja i eventualno predložiti antidepresive.

u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #24 on: September 22, 2007, 09:40:51 PM »
Sve o namirnicama koje često izazivaju alergiju

Kad simptomi preosetljivosti na hranu uključuju pojačan umor, nadutost, promene raspoloženja i migrenu, teško je otkriti njihov uzrok. Jedini način da se prepoznaju jeste izbegavanje sumnjive hrane najmanje mesec dana - ako simptomi nestanu, najverovatnije je reč o nepodnošenju hrane.

Kravlje mleko
Alergija na kravlje mleko javlja se kod 2,5 odsto beba i kod dece do druge godine, pa je to najčešća alergijska reakcija dece tog uzrasta. Ali oko 85 odsto dece prestaje da bude alergično do treće godine. Oko 50 odsto osoba alergičnih na kravlje mleko, alergično je i na kozje.

Veštački dodaci
Različiti konzervansi, boje i dodaci hrani mogu da izazovu alergije. Koliko su te alergija zaista učestale nije poznato, jer se zbog manjkavih testova ređe dokazuju. Reakcije najčešće izazivaju konzervans natrijum-benzoat, žuta boja tarazin i veštački zaslađivač aspartam.

Alergija na jaja
Češća je alergija na belance nego na žumance. Alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove na piletinu, iako mogu da je jedu bez alergijskih reakcija. Ali treba izbaciti sve namirnice pripremljene s jajima (testenina, rezanci, mleveno meso i majonez).

Riba, plodovi mora
Ribe, rakovi i školjke izazivaju i alergije i reakcije nepodnošenja, a većini ljudi smetaju samo određene vrste, dok druge mogu jesti bez teškoća.
Kod alergija na ribu treba takođe pripaziti i na jaja, meso pilića i kokoški, ako su hranjeni ribljim brašnom.

Alergija na meso
Alergija na meso je retka, ali se najčešće javlja na piletinu i teletinu, jer su te životinje češće lečene penicilinima i drugim lekovima. Zapravo, radi se o alergiji na lekove, a ne na proteine iz mesa. Zbog toga se alergičarima preporučuje meso divljači (srnetina, zečetina, veprovina itd.).

Voće i povrće
Alergija na razne vrste povrća je kod nas česta, i to na pečurke, celer, šargarepu, paradajz, ređe na krompir. Od voća, česta je alergija na agrume i jagode, ređe na breskve i mandarine. Takođe se javlja i unakrsna alergija na narandže i mandarine, kao i na jabuke i maline.


Simptomi alergije na hranu
Ukoliko vaš organizam ne podnosi određenu hranu, alergijske reakcije se javljaju od nekoliko minut pa do nekoliko sati nakon uzimanja hrane na koju je osoba alergična. Kod osetljivih osoba samo mirisanje ili dodirivanje hrane može da izazve alergijsku reakciju.

Najčešći simptomi alergije na hranu manifestuju se na organima probavnog trakta. Počinju sa otokom ili svrbom usana, jezika i/ili vrata. Kada hrana dospe do želuca mogu da se jave: mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku ili dijareja. Često se javljaju i crvenilo, svrab, koprivnjača i promene na koži.

Neke osobe mogu da dobiju kijavicu, da im curi iz nosa, da otežano dišu da imaju druge poteškoće vezanje za disanje. Iako alergija na hranu ponekad može da pogorša simptome astme, ona nije čest uzročnik respiratornih oboljenja. Ipak, deca kod koje se napad astme javi nakon unosa neke hrane, imaju povećan rizik po život opasnih alergijskih reakcija.

Kikiriki najopasniji
Alergija na kikiriki predstavlja jednu od pet najčeših alergija na hranu kako u dečjem uzrastu, tako i kod odraslih osoba.

Klinički se alergija na kikiriki ispoljava simptomima i znacima koji slede nakon uzimanja i obuhvataju mučninu, povraćanje, dijareju, bolove u stomaku, koprivnjaču, suženje disajnih puteva sa nedostatkom vazduha, koje podseća na astmatični napad, pad arterijskog krvnog pritiska, smanjenje svesti do kome i smrtnog ishoda.





u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #25 on: September 22, 2007, 09:45:53 PM »
Šta može da izazove povećanje telesne težine

Ako uz normalnu ishranu dobijate kilograme, onda je verovatno u pitanju neka bolest ili poremećaj, kao što je zadržavanje tečnosti.
Organizmu treba određena količina energije da bi nadoknadio kalorije potrošene na svakodnevne aktivnosti. Kad trošite više nego što unosite ishranom, organizam je prisiljen da koristi zalihe nakupljene u mišićima i masnom tkivu, pa tada mršavite. Ako je broj kalorija koje ste uneli hranom veći od potrošene energije, višak se taloži u obliku masnih naslaga i dolazi do povećanja telesne mase.
Istraživanja su utvrdila da se žene i muškarci različito goje: muškarci su skloni nakupljanju sala na stomaku, a kod žena se masnoća češće taloži na bokovima i bedrima zbog delovanja ženskih hormona, posebno estrogena.
Neki poremećaji u organizmu i uz uravnoteženu ishranu, primerenu polu, godinama i načinu života, dovode do gojaznosti. Bolesti koje izazivaju značajno povećanje telesne težine su posledica promene metabolizma, poremećaja hormona i tumora.

Kriva je štitna žlezda?
Najčešće su to bolesti povezane s radom štitnjače, male žlezde u dnu vrata, ispred dušnika. Zahvaljujući proizvodnji nekih hormona, među kojima su T3 i T4, ova žlezda može da drži pod kontrolom brojne hemijske reakcije u organizmu.
Najčešći uzroci usporenog metabolizma i povećanja težine su posledica smanjene proizvodnje hormona štitne žlezde (hipotireoza) ili upale štitne žlezde (tireoiditis), koja može da bude izazvana virusom ili bakterijom ili napadom prirodnoga odbrambenog sistema organizma (autoimuni tireioditis).

Hormonske promene
Brzo i iznenadno povećanje telesne težine može da bude posledica bolesti nekih žlezda, poput nadbubrežnih ili polnih.
Nadbubrežne žlezde nalaze se iznad bubrega, a proizvode hormone važne za metabolizam, poput kortizola i aldosterona. One deluju i na nervni sistem, koji kontroliše brojne aktivnosti drugih žlezda, koje proizvode adrenalin i noradrenalin (važni za apsorpciju masnoća, šećera i belančevina).
Kad polne žlezde, testisi kod muškaraca i jajnici kod žena, proizvode previše hormona, dolazi do povećanja težine jer oni utiču na iskorišćavanje hranljivih materija.

Zadržavanje tečnosti
Određeni poremećaji mogu da izazovu oticanje samo nekih delova tela. Dolazi do zadržavanja većih količina tečnosti, koja bi se u normalnim okolnostima izlučila mokraćom. Na primer, neke bubrežne bolesti izazivaju oticanje nogu, a u slučaju ciroze jetre tečnost se skuplja u stomaku.

Oprezno s lekovima
Gojaznost mogu da izazovu i neki lekovi, na primer kortizon, koji se koristi za lečenje upale i alergijskih reakcija, benzodijazepin protiv teskobe i depresije, neuroleptici za lečenje poremećaja u ponašanju, poput šizofrenije, neki antibiotici, oralna kontracepcijska sredstva, koja se koriste za kontrolu rađanja, ali i za lečenje hormonalnih poremećaja i akni.

Kobne posledice
Povećanje telesne težine nije samo estetski nego i zdravstveni problem. Može da uzrokuje brojne bolesti. Gojazni muškarci skloniji su infarktu, imaju visok krvni pritisak i probleme s organima za disanje. Žene više pate od problema izazvanih lošom cirkulacijom krvi, poput proširenih vena, što je posledica gubitka tonusa ćelija krvnih sudova.
Problemi s kostima i zglobovima, posebno kolena i nogu, javljaju se i kod muškaraca i kod žena jer prekomerna težina opterećuje kostur, deformiše ga i slabi.

u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #26 on: September 29, 2007, 09:20:02 PM »
Sacuvajte dah

Vasa pluca su mozda jedan od organa o kojem najmanje vodite racuna, a to ne bi trebalo da bude tako. Dok vi spavate, jedete, trenirate, pluca intenzivno funkcionisu.Pored toga, ako njihov rad nije pravilan, nece funkcionisati ni ostatak vaseg organizma.Evo pogleda na neke od najcescih problema koji vrebaju iznutra i saveta kako da ih izbegnete.
 
ASTMA
*STA JE Preterano osetljivi hemijski receptori u bronhijama aktiviraju se alergijama, fizickom aktivnoscu ili stresom, prouzrokujuci upalu, misicne kontrakcije i preterano lucenje sluzi. 
*KLJUCNI SIGNALI Cesti napadi problematicnog i otezanog disanja, tezak nocni kasalj i budjenje sa nedovoljno vazduha. Muskarci su dva do cetiri puta podlozniji oboljevanju od astme od zena. 
*UZVRATITE UDARAC Uzimanje ribljeg ulja tokom dana doprinosi poboljsanju funkcionisanja pluca za 64 odsto, kod osoba sa astmom uzrokovanom vezbanjem. Probajte da pocnete sa nekim od suplemenata koji u sastavu imaju 1 gram.
 

BRONHITIS
*STA JE Bakterijska ili virusna infekcija bronhijalnih tuba koja dovodi do upale, pojave sluzi i bolnog kaslja. Oboljenje gastroezofagijalni refluks i pusenje mogu povecati rizik za nastajanje bronhitisa. 
*KLJUCNI SIGNALI Zelenkasta sluz i disanje sa simptomaticnim sistanjem. 
*UZVRATITE UDARAC Sudeci po jednoj nedavnoj studiji, vodena para doprinosi boljem ciscenju pluca od sluzi. Ostanite u kupatilu punom pare nekih 20 minuta.
 

PNEUMONIJA
*STA JE Infekcija prouzrokovana udahnutom bakterijom, gljivom ili virusom koji dovodi do punjenja alveola gnojnim sadrzajem i tecnostima. 
*KLJUCNI SIGNALI Simptomi slicni prehladi, ukljucujuci otezano disanje sa sistanjem, ubrzano disanje i bolovi u grudima.
*UZVRATITE UDARAC Vakcinacija dece protiv pneumonije smanjuje i vas rizika od oboljenja.
 

KANCER PLUCA
*STA JE Najcesca forma kancera pluca, karcinom malih stanica, rasprostire se i dospeva do nekih ostalih delova tela, dok je kancer velikih stanica gotovo sigurno prouzrokovan pusenjem. 
*KLJUCNI SIGNALI Uporan kasalj, nedostatak vazduha i zadihanost. 
*UZVRATITE UDARAC Studija je pokazala da jedna casa crvenog vina dnevno doprinosi za 13 odsto manjem riziku za oboljenje od ove bolesti.
 

PLUCNA HIPERTENZIJA
*STA JE Hipertenzija suzava liniju snabdevanja izmedju srca i pluca, doprinoseci da nivo kiseonika u krvi opada. 
*KLJUCNI SIGNALI Iscrpljenost, nedostatak vazduha i zadihanost. Izuzetno je opasno jer se cesto desava da lekari ne postave tacnu dijagnozu. 
*UZVRATITE UDARAC Najnoviji testovi dovode u vezu visok nivo hormona natriuretskog peptida (BNP) sa povecanim rizikom od plucne hipertenzije. Ukoliko imate istoriju ovog oboljenja u vasoj porodici i primecujete kod sebe neki od simptoma, zatrazite od svog lekara da uradite odgovarajuci BNP test.
 

IZGRADITE CELICNA PLUCA
Merenje VO2 max ima za cilj da utvrdi koliko brzo pluca razmenjuju ugljen dioksid i kiseonik i koliko brzo krv taj kiseonik dostavlja misicima. Sa povecanjem VO2 max cete brze trcati i imacete vece sanse protiv infekcija. Sprintovi, dizanja i kruzni treninzi nece pomoci. Probajte sa 30- minutnim dzogingom, voznjom bicikla ili plivanjem tri puta nedeljno. Svake nedelje povecajte distancu za 5 odsto.

 :yes:
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #27 on: October 03, 2007, 06:05:11 PM »
Proverite kakav vam je imunitet?

Ukoliko želite da znate da li je vaš organizam spreman za jesenja kolebanja temperature, prehlade i navalu virusa, rešite ovaj test. Za svaki pozitivan odgovor ubeležite po jedan poen.

1. Češće od tri do četiri puta godišnje patite od respiratornih infekcija, ali bolest često prolazi bez temperature.
2. Posle svake bolesti oporavljate se sporo i teško.
3. Imate problema s težinom (gojazni ste ili mršavi).
4. Patite od alergije.
5. Dobijate herpes ili gljivične infekcije.
6. Imate loše navike: pušite, pijete alkohol svakodnevno.
7. Ne možete nijedan dan da izdržite bez slatkiša, kafe ili gaziranih napitaka.
8. Voće i povrće jedete samo povremeno.
9. Lako vas je izvesti iz takta i treba vam najmanje sat vremena da se smirite.
10. Stalno ste umorni, apatični ili razdražljivi.
11. Ne volite da se bavite sportom.
12. Imate „sedeći“ posao i ne vodite nimalo aktivan način života.
13. Partner ili bližnji vam stalno govore da hrčete.
14. Muči vas nesanica ili ružni snovi.
15. Patite od neke hronične bolesti.

Rezultat:
Od 0 do 1: S vašim imunitetom je sve u redu! Vodite o sebi računa, brinete o svom zdravlju i pravilno se hranite. Samo tako nastavite. Ali ne smete da se opustite, već morate stalno da održavate svoj imunitet, naročito u prelaznim vremenskim periodima.
Od 2 do 5: Iako možda trenutno ne osećate da vam je imunitet oslabio, na putu ste da postanete toga svesni. Pokušajte da promenite životne navike i način ishrane, jer je bolest lakše sprečiti nego lečiti.
Više od 5: Morate ozbiljno da se pozabavite jačanjem svog imuniteta. Odmah promenite način ishrane, preduzmite sve kako biste vodili zdrav način života i konsultujte se s lekarom jer ćete verovatno zapasti u jesenju depresiju, a celu zimu će vas mučiti kijavica i respiratorne tegobe.

Važno: Optimisti ređe obolevaju
Kod ljudi koji su konstantno izloženi stresu smanjuje se proizvodnja antitela i aktivnost T-limfocita od kojih zavisi imunitet. Američki naučnici su izveli jedan eksperiment: vazdušnim putem su nastojali da zaraze virusom kijavice četiri dobrovoljca. Uspeli su da zaraze samo one koji su bili pod stresom, dok se smireniji učesnici eksperimenta nisu zarazili.

u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #28 on: October 11, 2007, 03:06:26 PM »
Kako da zaustavite krvarenje iz nosa

Ukoliko vašem mališanu počne da curi krv iz nosa, najvažnije je da na paničite. Paničenjem ćete samo uplašiti dete.

Ova pojava je kod dece veoma česta i skoro u 90 odsto slučajeva reč je o bezazlenim krvarenjima koja sami možete da sanirate. Gubitak krvi je najčešće minimalan, tako da to ne treba da vas zabrinjava.

Zbog čega nastaje
Najčešći uzroci su: kopanje nosa (iritira sluznicu, krvni sudovi mogu lako da se izgrebu), mehaničke povrede, infekcije gornjih disajnih puteva, suv i pretopao vazduh u prostoru u kojem dete boravi, bakterijske infekcije (unutrašnjost nosa na delu gde se završava koža i nosnice su osetljivi na bakterije, taj deo se lako može povrediti, a bakterija ga može znatno nadražiti), kao i problemi sa zgrušavanjem krvi i manjkom vitamina K. Čak i jače duvanje nosa može da dovede do blagog krvarenja.

Šta da radite
Ne zabacujte detetu glavu unazad! Ako dete proguta krv, moglo bi da povraća, a taj položaj dodatno pojačava krvarenje. Umesto toga umirite dete s obzirom na to da većina dece ne voli da gleda vlastitu krv. Zato ga odvedite do lavaboa i snažno otvorite slavinu, tako da voda neprestano ispira krv. Nagnite detetu glavu prema napred (iznad nivoa srca) i recite mu da diše kroz usta. Nežno pritisnite mekani deo koji se nalazi neposredno ispod korena nosa svojim palcem i kažiprstom. Ovo je zapravo metoda privremenog zaustavljanja krvarenja iz nosa jer se tu nalaze važni krvni sudovi koji na pritisak reaguju smanjenjem protoka, odnosno cirkulacije krvi.
Postupak ponavljajte 5-10 minuta i krvarenje bi trebalo da prestane. Ne dopustite mu da izduva ili dira nos najmanje jedan sat, mada će mu zgrušana krv verovatno smetati.
Ako je krvarenje jače, na koren nosa možete da stavite i hladnu oblogu ili komadiće leda u krpi. Neki lekari savetuju stavljanje hladne obloge ili leda na zadnji deo vrata, iz istog razloga kao i na koren nosa.
To je ujedno i pogodnije s obzirom na to da je nos često zaprljan od krvi.
Ako postoji i spoljašnja povreda, onda se ne preporučuje stavljanje leda neposredno na povređeni deo. Vratom prolaze krvni sudovi prema glavi, odnosno nosu, a stavljanjem hladne obloge ili leda usporava se krvotok.

Kod lekara idite ako...
Obratite se lekaru ako nikako ne možete da zaustavite krvarenje, kada je nos veoma povređen ili slomljen i kada se krvarenje javlja nekoliko puta u toku nedelje.
Sami možete pomoći i u prevenciji - vlažite detetu nozdrve morskom vodom u spreju ili fiziološkom rastvorom, vlažite vazduh u prostoru u kojem dete boravi.
 

u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline Igy81

  • Ponosni vlasnik
  • *
  • Posts: 5034
  • Gender: Male
Odg: SAVET
« Reply #29 on: October 11, 2007, 05:37:27 PM »
Medena..odlicni tekstovi  :innocent:
"Strpljenje je cesto sve sto treba da znas o pobedi...."