EXYU FITNESS FORUM

Author Topic: SAVETI  (Read 172462 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #40 on: December 13, 2007, 06:57:24 PM »
Monitor muti oči

Simptomi takozvanog sindroma kompjuterskog vida obuhvataju zamor očiju, suve oči ili preterano lučenje suza, crvenilo i peckanje, osetljivost na jako osvetljenje, mutan vid, usporeno fokusiranje objekta, glavobolje, poremećaj percepcije boja...

Mnoge je zabrinuo nedavno obelodanjen podatak do kojeg su došli stručnjaci iz Kembridža da između 60 i 90 odsto onih koji svakodnevno koriste kompjuter po nekoliko sati naprežu očne mišiće što može da pogorša vid i da smanji vidno polje. Ima, istini za volju, i istraživanja koja ukazuju da rad na kompjuteru ne kvari vid, međutim, oni večno sumnjičavi tvrde da iza tih podataka stoji veoma jak lobi kompjuterske industrije. Ali, i u njima se ne poriče da se prirodni sloj suza, čija je uloga da štiti oko, isušuje, pa oči počinju da peckaju i da se brže zamaraju. Stoga predlažu češće treptanje ili korišćenje takozanih veštačkih suza.

S obzitom da je oko čoveka prilagođeno za gledanje na daljinu, a ekran monitora nam zakuje pogled na tačku koja je udaljena manje od jednog metra, sedamdeset odsto onih koji duže rade na kompjuteru ima manje ili veće probleme. Simptomi takozvanog sindroma kompjuterskog vida obuhvataju zamor očiju, suve oči ili preterano lučenje suza, crvenilo i peckanje u očima, osetljivost na jako osvetljenje, mutan vid na blizinu i daleko, usporeno fokusiranje objekta, glavobolje, poremećaj percepcije boja... Zbog toga se onima koji duže sede pred kompjuterom preporučuje da bar jednom godinje provere vid kod lekara specijaliste.

A, u međuvremenu savetuju da duže vreme ne držite pogled na ekranu, već da ga s vremena na vreme skrenete i pogledate u neku udaljenu tačku ili kroz prozor. Na taj način ćete da istežete očne mišiće i da prenebregnete neke od problema. U slučaju da vam je radni prostor mali, ili bez prozora, na monitor stavite ogledalo i povremeno pogledajte u njega. To će da ima iste efekte kao da ste gledali u daljinu.

Monitor računara, kažu stručnjaci, trebalo bi da bude udaljen 45-60 santimetara od očiju. Ekran neka bude tačno ispred vas jer bilo koji položaj levo ili desno nepotrebno napreže očne mišiće. S obzirom da ekran već emituje svetlost osvetljnje u radnoj sobi ili u kancelariji bi trebalo da bude slabije. Potrudite se i da vam vam se sunčeva svetlost ne reflektuje sa ekrana jer i to oštećuje vid. To ćete da spečite ako ekran okrenete od prozora, a ako je to nemoguće, refleksiju onemogućite roletnama ili zavesama. Naprezanje očiju ćete da smanjite ako posle svakih 60 minuta provedenih pred ekranom napravite pauzu od pet minuta. To iskoristite da se protegnete, udahnete duboko i pokušate da se opustite. Strunjaci, takođe, savetuju da, dok gledate u računar, trepćete što češće da bi se oko oblagalo suzama.

STRADAJU I ZGLOBOVI
SIGNALI ZA UZBUNU


Svakodnevan rad za računarom iziskuje bezbrojno ponovljanje istih pokreta mišem i tastaturom. Takvi pokreti zamaraju zglobove, a naročito one u korenu šake, i mišiće. Taj zamor je najčešće akutan ali vremenom može da se akumulira i pređe u nešto opasnije. Kod onih koji dugo rade na kompjuteru problemi se javljaju u rukama, laktovima, ramenima, vratu i leđima, a signali za uzbunu su bol, trnci u rukama, bockanje, ali i upale, crvenilo, ukočenost, bol u nekim tačkama.


u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #41 on: December 15, 2007, 04:35:32 PM »
Da vam napisem sta je napisala Oprah u knjizi,inspirisala me je njena poruka svim zenama koji nisu postovali sebe:

"Budi kraljica.Imaj smelosti da budes razlicita. Budi pionir. Budi vodja. Budi zena koja ce, suocena s nedacama, nastaviti da voli zivot i da bez straha ide u susret izazovima. Prihvati to! Trazi istinu i vladaj svojim kraljevstvom, ma gde ono bilo - u tvom domu, u tvojoj kancelariji, u tvojoj porodici - srcem punim ljubavi.
Budi kraljica. Budi nezna. Neka te vode uvek nove ideje,uzivaj u tome sto si zena...Ja cu se moliti za to da ne gubimo vreme kao nezanimljive i prosecne...Mi smo kceri Boga - ovde smo da bismo naucile svet kako se voli...
Nije bitno kroz sta si prosla, odakle si, ko su ti roditelji - niti je bitan tvoj drustveni ili ekonomski polozaj. Nista od toga nije bitno. Bitno je da si odabrala da volis i da iskazes tu ljubav kroz svoj rad, svoju porodicu, kroz ono sto imas da das svetu...
Budi kraljica. Ne odrci se svoje moci i svoje slave!"

Oprah  :blowkiss:
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVET
« Reply #42 on: December 27, 2007, 04:03:26 PM »
Pustite decu da veruju u Deda Mraza   :newyear:

Nemojte da kažete detetu da Deda Mraz ne postoji, pošto vam verovatno neće poverovati. Većina dece, naime, čvrsto veruje u tog dekicu bele brade koji ih svake zime obasipa poklonima.

Ne postoji nijedan razlog zbog koga biste im narušili taj san pre nego što napune pet-šest godina. Većina psihologa smatra da je za decu dobro da veruju u Deda Mraza, koji je oličenje dobrote i deli poklone čak i onima koji preko godine nisu bili dobri! Za razliku od roditelja, koji su ponekad skloni da ih grde i kažnjavaju, taj dobri dekica ispunjava njihove želje i omogućava im da zaborave na svoje probleme. Kao i dobre vile iz bajki, on im pomaže da razviju maštu i kreativnost, a to su kvaliteti koji su, u tom uzrastu, u središtu svih aktivnosti.

Deca koja čvrsto veruju u Deda Mraza naći će gomilu „racionalnih“ objašnjenja za sve što bi moglo da uzdrma to njihovo verovanje. Ako, na primer, naletite na deset Deda Mrazova na ulici ili u trgovinskom centru, dete će vam objasniti da su to „prerušene čike“ i da svi znaju da „pravi Deda Mraz dolazi 1. januara u ponoć“. Ako, međutim, u ormanu pronađe poklone, uveravaće vas da ih je tu ostavio Deda Mraz, koji je morao malo da požuri „pošto je video da ima mnogo poklona i da neće stići da ih podeli svima za jednu noć“. Potpuno je besmisleno da detetu u tom trenutku pokušate da objasnite da Deda Mraz ne postoji. Ako još uvek veruje u njega, to samo znači da još nije kucnuo trenutak da sazna istinu. Drugim rečima, to znači da mu je još uvek potreban njegov junak! Bolje je zato da mu ostavite njegove fantazije, koje ionako nikome ne mogu da naškode, pogotovo ne njemu samom!

Ali, na kraju će doći i taj dan kad će i samo početi da sumnja u postojanje dobrog čikice sa delekog severa. Kad pođe u „veliku školu“, otkriće logiku i matematiku i u njegovom svetu će biti sve manje mesta za imaginarno. Siroti Deda Mraz će na kraju ipak morati da se suoči sa pitanjima tipa: „Kako irvasi mogu da lete?“ ili „Kako on, onako debeo, uspe da prođe kroz odžak?“ Dete koje se donedavno na sve moguće načine dovijalo ne bi li pronašlo „zadovoljavajuće“ odgovore na ta pitanja, sada odjednom od vas očekuje istinu.

Šta treba da uradite u takvoj situaciji? Najbolje je da uzvratite pitanjem: „A šta ti misliš o tom Deda Mrazu koji dolazi kroz odžak?“ Ono će onda i samo konstatovati da je to, u stvari, priča za malu decu. Bolje je da samo dođe do tog zakljkučka nego da vi na sebe preuzimate ulogu onoga ko ruši dečije snove. Zato što, bez obzira na sve, Deda Mraz ipak predstavlja deo jedne lepe tradicije. Uostalom, da li ste ikada sreli nekoga ko je ljut na svoje roditelje zato što su ga pustili da veruje u Deda Mraza?

Deda Mraz nije babaroga
Roditelji su nekad u iskušenju da upotrebe Deda Mraza da bi zaplašili decu ili ih ucenili: „Ako nisi dobar, Deda Mraz neće doći!“ Nije lepo da tog dobrog čikicu pretvarate u babarogu, pošto je to u suprotnosti sa samim mitom o njemu. Ova vrsta ucene može da bude efikasna, rezultati su kratkotrajni. Šteta je da zbog njih razbijate iluziju koja ga čini srećnim.



u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline Hans

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 2519
  • Gender: Male
Odg: SAVET
« Reply #43 on: December 27, 2007, 11:00:48 PM »
Hocete da kazete d adeda mraz ne postoji.... :nonono: :nonono: :nonono:


Ma gluypost  :crazy: Video sam ga na ulici... :clap: :lol:
Why so serious?

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVETI
« Reply #44 on: January 04, 2008, 03:55:06 PM »
Kako se svideti samoj sebi?

Mnogi veruju da je nezadovoljstvo povezano sa ozbiljnijim problemom: manjkom samopouzdanja. Nazalost u danasnjoj kulturi pojam za dobar izgled i odredjeni oblik tela isprepletani do granice kada je ekstremno tesko osecati se dobro u spostvenoj kozi. Mnoge zene su svesne da je sve to lose, ali ne mogu da se zaustave. Zasto?

Najveci protivnik samouverenosti jedne zene su mediji. Seksi, dugonogi modeli u magazinima, ultra-tanusne poznate licnosti na velikom platnu i TV emisijama, cak i reklame za zdrav zivot predstavljaju nam sliku glamura povezanu sa mrsavoscu i poruku da je prihvatljivo izgledati samo onako kako je to prikazano u reklami.

Vecina slika sa kojima se zene uporedjuju nisu cak ni stvarne - vecina fotografija se ulepsava sve detaljnijim softverima, a nista manje se ne usminkavaju filmski ili TV snimci. Dodatan udarac zadaju kompanije koje upravo savrsenim telima prodaju svoje proizvode za savrseno telo, pa bio to prasak ili parfem.

Naucnici kazu da je zenama stalo do izgleda i zatosto je to odvajkada bio najbolji atribut za privlacenje muzjaka. Uostalom, hiljadama godina vaspitanje je isto: kod decaka se vrednuje snaga i inteligencija, a kod zena izgled.

Konacno, ono sto najveci protivnik zena su same - zene. Sto je najgore, one sebe ne srozavaju u privatnosti iza zakljucanih vrata, jer ocenjivanje poredjenje sa idealima grupni sport. Ne “samaraju” se samo kroz normalne uvrede i ogovaranja - zene ni ne shvataju da, kada se pozale prijateljici kako im noge lose izgledaju zbog celulita, prijateljica ce odmah poceti da zagleda svoje i deprimira se kako su u uzasnom stanju.

Strucnjaci smatraju da je lek za ovakvo stanje samo jedan: poceti da cenite sebe. Zene sigurne u sebe cine stvari koje pomazu da jos bolje izgledaju. Zdravija hrana, dijete i vezbanje se lakse podnose, a imaju i vise uspeha zbog pozitivnijeg stava.

Kako to da Vi uradite? Sklonite vagu, zaboravite na brojeve odece i fokusirajte se:

1) Prekinite da negativno govorite o sebi. Iako ono sto vidite u ogledalu i dalje nije ono sto biste zeleli, opisivanje sebe neutralnim objektivnim frazama mogu pomoci da se podigne moral. Tako, umesto da mislite “Stvarno su mi grozne butine” pomislite “Stvarno bih mogla da butine dovedem u red”.

2) Fokusirajte se na stvari koje volite na sebi. Lepa kosa, dugi nokti, sjajni beli zubi… Nadjite stvari koje vam se dopadaju i svaki put kada se pogledate u ogledalu primetite prvo nesto pozitovno

3) Ponasajte se prema sebi sa istom neznoscu i postovanjem kao prema najboljem prijatelju. Uostalom, da li bi uopste brinuli za nekog ko o vama govori stvari koje sami sebi kazete kad vidite sopstveni odraz?

4) Kazi ono sto mislis - ponekad mrzeti sopstvene butine znaci zeleti mrsavije butine. Lose objasnjenje problema vodi do konfuzije koja ne mora biti vezana samo za izgled, vec i za sve sfere svakodnevnog zivota. Zato naucite da desifrujete sebe.

5) Idite u kupovinu. Ako odlazete da kupite novu garderobu dok ne skinete koje kilo, lose vam se pise. Bilo da kiptite iz preuskih farmerki ili plivate u starim pet brojeva vecim kosuljama, svejedno sebe srozavate u spostvenim ocima. Kupite sta vam odgovara i uvek izgledajte najbolje moguce.

6) Shvatite da su ljudi razlicite gradje i volite posebnost sopstvenog tela. Samo 2% zena na svetu spada u one sa telom supermodela. To ostavlja sasvim dovoljno prostora za nas ostale!


Pamet u glavu!  :bonk:  :dir_bye1:





« Last Edit: January 12, 2008, 10:23:24 PM by medena »
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline ica-beograd

  • Pocasni clan
  • *
  • Posts: 973
  • Gender: Female
Odg: SAVETI
« Reply #45 on: January 04, 2008, 05:13:13 PM »
Zanimljivo  :yes:
« Last Edit: January 12, 2008, 10:23:53 PM by medena »
"Optimista i u problemu vidi sansu, a pesimista i u sansi problem."

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVETI
« Reply #46 on: January 12, 2008, 09:35:29 PM »
Suplementi koji pomazu kod prehlade i gripa  :rain:  :mf_depressed:  :cold:

Ukoliko vas obori grip ili vas muci prehlada mozete da se opredelite za jedan od brojnih suplemenata iz apoteke. Bitno je da pazljivo procitate uputstvo, pravilno ih dozirate a suplementi koji pomazu su:

Vitamin C

Vitamin C pomaze imunom sistemu stimulsuci anti-tela i bela krvno zrnca u borbi protiv virusa.Vitamin C u kombinaciji sa vitaminom E je jos delotvorniji, jer u sprezi s njimnajbolje funkcionise.

Cink

Cink je mineral koji je neophodan za mnoge enzimske reakcije koje se odvijaju u svim celijama. Kao vitamin C, vitamin E ucestvuje u stvaranju belih krvnih zrnaca i njihovoj aktivaciji. U sprezi sa drugim anti-oksidansima kao sto je selen utice na ublazivanje simptoma kod gripa.

Vitamin A - potstice imuni sistem u borbi protiv gripa. Kversin - koji se prirodno nalazi u kori jabuke i crvenom luku stiti pluca tokom gripa a moze se naci kao sastavni element nekih suplemenata.

Selen je antioksidans koji ima intenzivno dejstvo u kombinaciji sa cinkom i deluje na ublazavanje simptoma gripa.

Uopsteno o ishrani tokom gripa - tokom gripa treba da jedete sto vise voca i povrca i pijete puno tecnosti.

Grip mozete spreciti ukoliko preventivno uzimate vitamin C, pijete dosta tecnosti jer hidrirane membrane celija bolje odoljevaju virusima, redovno perete ruke, jedete dosta povrca i voca koje sadrze minerale, vitamine i antioksidanse koji povoljno deluju na zdravlje i cine vas otpornijim na viruse.
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVETI
« Reply #47 on: January 12, 2008, 09:51:47 PM »
Sprecite bol u nogama

Cirkulacija krvi omogucava snabdevanje tkiva i organa kiseonikom. Krv obogacena kiseonikom dolazi u tkiva arterijama a vene vracaju krv sa malo kiseonika u srce i pluca. Kada se protok venske krvi uspori, krvni sudovi se sire i javljaju se tegobe: bol, "teske noge", osecaj umora.

Da bi ste umanjili ili sprecili ove simptome potrebno je:

Kontrolisati telesnu tezinu - suvisni kilogrami povecavaju pritisak na vene nogu, pa je potrebno preci na uravnotezenu ishranu sa manje zivotinjskih masti a sa vise celuloze koje ima u vocu i povrcu. Treba piti najmanje dve lire vode dnevno cime se sprecava zatvor i prociscava organizam.

Tusirajte se hladnom vodom - treba tusirati noge hladnom vodom od gleznjva do prepona i masirati ih prema gore prirodnim uljima koja sadrze ruzmarin.

Odbacite cigarete i alkohol - jer stete disajnim putevima, plucima, mozgu, srcu i krvnim sudovima.

Krecite se - brzo hodanje, plivanje, voznja biciklom, ples....sve su to aktivnosti koje jacaju krvotok. Ne zadrzavajte se predugo u istom mestu i uvedite vezbe (bar 30 min. dnevno).

Ako mnogo vremena provodite sedeci ne pebacujte nogu preko noge, kada mozete podmetnite klupicu pod stopala, povremeno prosetajte i kruztie stopalom ispod stola.

Ako radite u stojecem polozaju obujte prikladne cipele (peta ne treba da je vislja od 2 do 3 cm.), nosite udobnu odecu i elasticne carape.

Kad god imate priliku postavite jastuk ispod gleznjeva.

Za losu cirkulaciju se preporucuju neke lekovite biljke npr. indijski kesten, raznorazne preparate za poboljsanje cirkulacije mozete naci u biljnim apotekama.

Klonite se izvora toplote, izbegavajte suncanje, depilaciju vrucim voskom, saunu, centralno i podno grejanje jer pogoduju sirenju krvnih sudova.

Mnogi lekovi, konkretno pilule za kontracepciju mogu izazvati probleme sa venama pa treba konsultovati lekara.

Kontrolisite krvni pritisak, nivo holesterola u krvi i jednom godisnje uradite elektrokardiogam (EKG).

Krecite se,plesite... :drew:  :drew:  :drew:

u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVETI
« Reply #48 on: January 12, 2008, 10:00:13 PM »
Um je kljuc vecne mladosti  :)

Briga o ishrani i zdravlju je veoma bitna i treba je voditi tokom citavog zivota. Medjutim negovati znanje, osecanja i pamcenje jednako je vazno.

Posle 20-te godine

Svakodnevno udovoljavajte znatizelji. Treniraje mozak, slabljenje mozdanih funkcija moze se spreciti samo svkodnevnom intelektualnom aktivnoscu koja je zapocela jos u mladosti. Drugim recima treba trenirati mozak trajnim zanimanjem za dogadjaje u svetu koji nas okruzuje. To se cini normalnim dok smo mladi ali postaje slozenije kako starimo.

Prevazidjite nesigurnost i razvijte nove aktivnosti koje ce vam pomoci da se lakse suocite s novim situavijama i resite nove probleme za koje niste pripremljeni.

Naucite da pregovarate i budete fleksibilniji. Pozeljno je da vec u mladosti razvijete osecaj za toleranciju i prihvatanje, a istovremeno cvrsto zastupate svoje stavove. Zivot nije uvek lak ali smo svi sposobni da ovladamo mehanizmima potrebnim za suocavanje sa komfliktnim situacijama.

Izrazite osecanja: dokazano je da je emocionalna suzdrzljivost, posebno kada je rec o pozitivnim emocijama, jednako nezdrava kao gubitak emocionalne kontrole.

Posle 30-te godine
Stres raste, ojacajte samopouzdanje!

Obuzdajte teskobu. Najbolji protivlek je razmisljati pozitivo, znati kako da se iskljucite kako bi ste izbegli opsednutost brigama, opustite se bavljenjem hobijima i sportom.

Pojacajte licne odnose. U danasnjem drustvu prete nam mnoge opasnosti, ali prema misljenju strucnjaka najopasnija je kolotecina i izostanak komunikacija. Da bismo to prevladali, treba da se povezemo saokolinom i ostanemo drustveno i intelektualno otvoreni.

Izbegavajte preteran osecaj obaveze. Treba zastati i razmisliti da li nam osecaj obaveze obogacuje zivot ili nas sputava.

Razvijte smisao za humor. Nastojte da sto manje dramatizujete i suocite se sa zivotom i medjuljudskim odnosima na tolerantan i zabavan nacin, sa puno optimizma.

Nakon 40-te godine
Iskoristite smirenost koja prati zrelost.

Neutralizujte negativne misli. Negativana iskustva i osecanja, posebno strah i bol, imaju snazan stetan ucinak na zdravlje. Tajna dugovecnosti je zadrzati vedrinu i optimizam uprkos nakupljenim negativnim iskukustvima.

Budite zadovoljni sobom. To je najveca garancija srece u svkom zivotnom razdoblju i ono sto psiholozi nazivaju "pracenje puta sopstvenog samostvaranja", a odnosi se na sretan porodican zivot, profesionalne i drustvene aktivnosti koje ste sami odabrali.

Volite sebe. Da bi ste to postigli ne smete zapostaviti ni telo ni um.

Pokazite ljubav. Neizrazavanje neznosti jedan je od glavnih uzroka razocarenja u ljubavnoj vezi, a sreca zavisi od uspostavljanja sklada sa bliskim osobama.

Posle 50-te
Vezbajte pamcenje i uzivajte u malim stvarima.

Odrzite um u formi. Strucnjaci tvrde da mozak ostaje nepromenjem do 55-te godine zivota. Posle toga proces propadanja mozdanih celjija zavisi od mnogih cinioca. Dokazano je da drustvana i intelektualna izolacija ubrzava starenje mozga.

Uzivajte u lepim stranama zivota. Buducnost se sada cini izvesnom do te mere da moze izazvati osecaj praznine i ravnodusnosti. Majbolji lek protiv malodusnosti je pokazivanje interesovanja, zelja za upoznavanjem i proucavanje privlacnih stvari koje nudi zivot.

Prilagodite se prolasku vremena. Osecaj da ste prosli polovinu zivota cesto je vezan sa brigom i pitanjima o smislu zivota. Morate pronaci nesto dovoljno zadovoljavajuce da biste nastavili zivot pun entuzijazma i dinamike, niposto ne odbacujuci bas sve iluzije.
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!

Offline medena

  • Domacin foruma
  • *
  • Posts: 1145
  • Gender: Female
Odg: SAVETI
« Reply #49 on: January 26, 2008, 10:24:00 AM »
Najbolja hrana za mozak  :wow:

Osećate se umorno, iscrpljeno, malaksalo i istrošeno, a hranite se zdravo i redovno koristite vitamine. Možda je problem u tome što ne hrana koju unosite u organizam ne hrani vaš mozak. Svakog dana mozak uzme čak 25 procenata kalorija koje hranom unesete u organizam. Zbog toga je veoma bitno da vodite računa o namirnicama koje jedete, kako bi mozak dobro funkcionisao. Ako se budete pridržavali svih saveta, bićete puni energije, osećaćete se zdravije i bićete mnogo bolje raspoloženi.

Masti
Mnogi nutricionisti veruju da su upravo masti te koje kontrolišu raspoloženje i hrane moždane ćelije. Ipak, previše zasićenih masti može da izazove zapušenje na aortama, što za posledicu ima bolest srca. Pri tome, ako je aorta u mozgu zapušena, posledica toga može da bude šlog.
Ipak imajte na umu da dnevni unos masti ne bi smeo da bude veći od 35 procenata tokom dana, kako savetuje Svetska zdravstvena organizacija. takođe imajte na umu da postoje zdrave i nezdrave masti. Ove prve unosite u organizam, a ove druge izbegavajte koliko god možete. U zdrave masti spadaju omega tri masne kiseline i polunezasićene masti, dok u masti koje se ne preporučuju spadaju zasićene masti koje se najčešće nalaze u pohovanim jelima, kolačima, tortama, margarinu i pitama od mesa.

Proteini
Proteini su veoma važni jer upravo oni prenose sve poruke mozgu. Mnogi neurotransmiteri su sačinjeni od aminokiselina, koji su sastavni deo proteina.
I ovde imajte na umu da ne treba preterivati. Dakle dovoljna vam je jedna porcija proteina u toku dana.
Najbolje bi bilo da je uzmete tokom doručka ili ručka.

Najbolja hrana za mozak:

1.Masna riba - losos, sardine, plava riba, koja sadrži omega tri masne kiseline, veoma je važna za funkcionisanje mozga, a istraživanja su pokazala da jačaju koncentraciju i povećavaju budnost.
2.Zeleno lisnato povrće - neka istraživanja su dokazala da ukoliko tokom dana pojedete od jedne do tri porcije zelenog povrća (kao što je spanać, zelena salata) doći će do usporenja demencije.
3.Jaja - ovo je bogat izvor aminokiselina koji je potreban vašem mozgu da biste dobro pamtili.
4.Pernata živina - sadrži tirosin koji mozak koristi za pravljenje dopamina i noradrenalina, važne neurotransmitere koji poboljšavaju koncentraciju i mentalnu budnost.
5.Soja - nedavna istraživanja pokazuju da isoflavoni (prirodni ostrogeni koje sadrži ova biljka) mogu da imaju pozitivne efekte na poboljašnje memorije.
6.Jagode - Jagode takođe sadrže dosta flavonoida koji poboljšavaju memoriju.
7.Avokado - je bogat vitaminom E, koji je najvažniji vitamin za memoriju.
8.Jabuke - smatra se da sadrže guercitin, koji pomaže u sprečavanju Alchajmerove bolesti.
9.Banane - su bogat izvor karbohidrata, a takođe podižu i nivo seratonina, koji se smatra odgovornim za dobro raspoloženje.
10.Golica - sadrži elemente koji su od vitalnog značaja za koncentraciju, budnost i motivaciju.
11.Crveno vino - u principu, najviše vam pomaže da se opustite jer deluje kao dobar relaksant. Ovo vino je bogato antioksidantima i flavonoidima, a skorašnja istraživanja pokazuju da može da spreči i Alchajmerovu bolest.
12.Maslinovo ulje - Ako u salatu dodate malo zdrave masti, to jest maslinovog ulja, pomoći ćete vašim organima da apsorbuju više antioksidanata iz povrća.
13.Žitarice - sadrže vitamin B u dovoljnim količinama koje su bitne za kognitivna dejstva mozga i memoriju.
14.Dijetetski proizvodi - sadrže triptofan koji u telu oslobađa seratonin i kalcijum koji jača kosti.
15.Lešnici - sadrže vitamin E koji usporava starenje ćelija mozga. Takođe su bogati nezasićenim masnim kiselinama koje su dobre za arterije i protok krvi.
16.Slatki krompir - Sadrži betakaroten, pa je značajan borac u borbi protiv slobodnih radikala.

Šest pravila kojih treba da se pridržavate
Trudite se da imate pet obroka dnevno i da se u svakom od njih nađe voće i povrće.
Zamenite beli hleb, kolače, keks, smeđim pirinčem i slatkim krompirom.
Imajte u svakom obroku proteine, a crveno meso svedite na minimum. Dobri proteini su riba, jaja, mleveno meso, lešnici, tofu i dijetetski proizvodi.
Pijte dosta tečnosti. Tečnost pomaže u apsorpciji vitamina i minerala, održava hidrataciju i povećava koncentraciju. idealno bi bilo ako biste unosili od šest do osam čaša tečnosti dnevno.
Svake nedelje u barem jednom obroku pojedite ribu.
Što se alkohola tiče konzumirajte ga u preporučenim količinama, to jest 14 promila za žene i 21 promil za muškarce. Pomoći će vam da spavate bolje i glava će vam biti „čistija“.

 :)  ;)
u svetu postoji JEDNO CARSTVO!